10.1.2006   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 5/15


NEUVOSTON PÄÄTÖS,

tehty 12 päivänä joulukuuta 2005,

eloon jääneelle puolisolle vakavan tai pitkäaikaisen sairauden tai vamman perusteella maksettavaa eläkettä täydentävää rahallista tukea koskevien yksityiskohtaisten sääntöjen vahvistamista koskevien määräysten hyväksymisestä

(2006/6/EY, Euratom)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon asetuksella (ETY, Euratom, EHTY) N:o 259/68 (1) vahvistetut Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavat henkilöstösäännöt ja erityisesti mainittujen henkilöstösääntöjen 76 a artiklan,

ottaa huomioon henkilöstösääntökomitean lausunnon,

sekä katsoo, että Euroopan yhteisöjen toimielinten on vahvistettava yhteisellä sopimuksella edellytykset, jotka koskevat eloon jääneelle puolisolle vakavan tai pitkäaikaisen sairauden tai vamman perusteella maksettavaa eläkettä täydentävää rahallista tukea,

ON ANTANUT NÄMÄ MÄÄRÄYKSET:

1 artikla

Osana henkilöstösäännöissä säädettyjä luonteeltaan sosiaalisia toimenpiteitä voidaan eloon jääneelle puolisolle, jolla on vakava tai pitkäaikainen sairaus tai vamma, maksettavaa eläkettä täydentää toimielimen kyseisen henkilön sosiaalista ja terveydellistä tilannetta koskevan tutkimuksen perusteella vakavan tai pitkäaikaisen sairauden tai vamman keston ajan myöntämällä tuella.

2 artikla

Komission nimittävä viranomainen tekee päätöksen tuen myöntämisestä henkilöstösääntöjen 76 a artiklan nojalla.

Komissio vastaa henkilöstösääntöjen 76 a artiklan soveltamiseen tarkoitettujen määrärahojen hallinnoinnista.

3 artikla

Asianomainen eloon jäänyt puoliso tai hänen laillinen edustajansa, jäljempänä ’hakija’, tekee hakemuksensa sen toimielimen sosiaaliasioita hoitavalle yksikölle, joka on vastuussa eläkeoikeuksien vahvistamisesta asianomaiselle eloon jääneelle puolisolle. Hakemuksen liitteenä on oltava yksityiskohtainen sairauskertomus ja tarvittaessa eloon jäänyttä puolisoa hoitavan lääkärin laatimat todentavat asiakirjat, joissa mainitaan vakava tai pitkäaikainen sairaus tai vamma ja ehdotetaan tarvittavia toimenpiteitä vamman tai vakavan tai pitkäaikaisen sairauden vaikutusten lievittämiseksi.

4 artikla

Komission nimittävä viranomainen tekee päätöksensä lääkärin lausunnon ja asianomaisen henkilön sosiaalista tilannetta koskevan lausunnon perusteella ottaen huomioon 1 artiklassa esitetyt perusteet.

5 artikla

Edellä 3 artiklassa tarkoitetun vastuussa olevan toimielimen asiantuntijalääkäri esittää hoitavan lääkärin lausunnon pohjalta kantansa sairauden tai vamman olemassaolon tunnustamisesta sekä sen vakavuudesta ja oletettavasta kestosta. Lisäksi hän esittää toteutettavia toimenpiteitä, joilla sairauden tai vamman vaikutuksia voidaan lievittää. Jos toimielimen asiantuntijalääkäri ei anna puoltavaa lausuntoa, asia saatetaan toimielimen asiantuntijalääkärin, hakijaa hoitavan lääkärin ja edellä mainittujen kahden lääkärin yhteisellä päätöksellä nimettävän kolmannen lääkärin muodostaman komitean tutkittavaksi lausunnon antamista varten.

6 artikla

Edellä 3 artiklassa tarkoitetun vastuussa olevan toimielimen sosiaaliavustaja laatii hakijan sosiaalista tilannetta koskevan lausunnon. Tässä lausunnossa otetaan huomioon lääketieteellinen lausunto, ja se sisältää selvityksen sosiaalisesta tilanteesta, todellisista sairauteen tai vammaan liittyvistä tarpeista sekä hakijan taloudellisista olosuhteista, tuloista ja menoista. Sosiaaliavustaja ehdottaa 10 artiklan säännösten mukaisesti lääketieteellisen lausunnon ja edellä tarkoitetun selvityksensä perusteella rahallisena tukena suoritettavaa määrää, ajanjaksoa, jonka ajan tätä avustusta suoritetaan sekä asianomaisen henkilön sosiaalisen ja terveystilanteen uudelleen tarkastelua, mikäli hän katsoo sen tarpeelliseksi. Jos hakija ja sosiaaliavustaja ovat eri mieltä sosiaali- ja varallisuustilanteen arvioinnista, asia saatetaan komission aloitteesta perustetun sekakomitean tutkittavaksi lausunnon antamista varten.

7 artikla

Komission nimittävä viranomainen tekee päätöksensä kahden kuukauden kuluessa hakemuksen tekemisestä 5 ja 6 artiklan mukaisesti annettujen lausuntojen perusteella. Jos rahallinen tuki myönnetään, se tulee voimaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden ensimmäisestä päivästä, jonka kuluessa hakemus on tehty ja sitä myönnetään enintään 12 kuukauden ajan.

8 artikla

Rahallisen tuen maksamista voidaan jatkaa, mikäli asianomainen henkilö silloin kun ajanjakso, jona rahallista tukea on maksettu, päättyy nimittävän viranomaisen päätöksen mukaisesti, edelleen kärsii vakavasta tai pitkäaikaisesta sairaudesta tai vammasta. Nimittävä viranomainen tekee päätöksen rahallisen tuen maksamisen jatkamisesta tarvittaessa uuden lääketieteellisen lausunnon sekä asianomaisen henkilön sosiaalista tilannetta koskevan lausunnon perusteella 5 ja 6 artiklan mukaisesti. Jos rahallisen tuen maksamista päätetään jatkaa, se tulee voimaan edellisen päätöksen viimeistä soveltamiskuukautta seuraavan kuukauden ensimmäisestä päivästä alkaen.

9 artikla

Hakijan on ilmoitettava taloudellinen tilanteensa (erityisesti varansa, kiinteä omaisuutensa sekä arvopaperinsa) sekä annettava tulojaan (toimielimen maksama eläke, mahdolliset muualta saadut eläkkeet, vammaan tai vakavaan tai pitkäaikaiseen sairauteen liittyvät tuet sekä kaikki mahdolliset muut tulolähteet) koskeva kunnian ja omantunnon kautta annettava vakuutus, joka perustuu hänen viimeisimpään veroilmoitukseensa.

10 artikla

Jos vakava tai pitkäaikainen sairaus tai vamma on tunnustettu, eloonjäänyt puoliso saa 4, 5, 6 ja 7 artiklan perusteella rahallista tukea seuraavan laskelman mukaisesti:

vakavaan tai pitkäaikaiseen sairauteen tai vammaan liittyviä kuluja, joita ei korvata muuta kautta, vastaavaan määrään lisätään vähimmäistoimeentulon määrä ja siitä vähennetään asianomaisen henkilön 9 artiklassa tarkoitetut tulot. Tuen määrä ei voi kuitenkaan ylittää mainittujen kulujen määrää.

11 artikla

Toimielin maksaa rahallisen tuen kuukausittain, jos vakavan tai pitkäaikaisen sairauden tai vamman kesto on lääketieteellisen lausunnon mukaan kuukautta pidempi; muussa tapauksessa tuki maksetaan kertasuorituksena.

12 artikla

Hakijan on viipymättä ilmoitettava 3 artiklassa tarkoitetun vastuussa olevan toimielimen sosiaaliasioita hoitavalle yksikölle kaikista tilannettaan koskevista muutoksista.

13 artikla

Komissio esittää kolmen vuoden kuluttua näiden määräysten voimaantulosta ja sen jälkeen joka kolmas vuosi yksityiskohtaisen kertomuksen niiden soveltamisesta, ilmoittaen erityisesti myönnetyn rahallisen tuen keskimääräisen vuotuisen määrän samoin kuin sen rahoituksellisen kokonaisvaikutuksen.

14 artikla

Nämä määräykset tulevat voimaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä, jonka kuluessa Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen presidentti on vahvistanut henkilöstösääntöjen 76 a artiklassa säädetyn toimielinten yhteisen sopimuksen.

Niitä sovelletaan 1 päivästä toukokuuta 2004.

Tehty Brysselissä 12 päivänä joulukuuta 2005.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

J. STRAW


(1)  EYVL L 56, 4.3.1968, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY, Euratom) N:o 31/2005 (EUVL L 8, 12.1.2005, s. 1).