5.4.2006   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 82/1


NEUVOSTON LAUSUNTO,

annettu 14 päivänä maaliskuuta 2006,

Kreikan tarkistetusta vakausohjelmasta vuosiksi 2005—2008

(2006/C 82/01)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon julkisyhteisöjen rahoitusaseman valvonnan sekä talouspolitiikan valvonnan ja yhteensovittamisen tehostamisesta 7 päivänä heinäkuuta 1997 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1466/97 (1) ja erityisesti sen 5 artiklan 3 kohdan,

ottaa huomioon komission suosituksen,

on kuullut talous- ja rahoituskomiteaa,

ANTAA SEURAAVAN LAUSUNNON:

(1)

Neuvosto tutki 14 päivänä maaliskuuta 2006 Kreikan tarkistetun vakausohjelman, joka kattaa vuodet 2005—2008.

(2)

Kymmenen viime vuoden aikana kokonaistuotannon kasvuvauhti on tuottavuuden voimakkaan kasvun ansiosta ollut Kreikassa keskimäärin 3 

Formula

 prosenttia vuodessa eli EU:n nopeimpia. Kestävä voimakas kasvu on johtanut todelliseen vahvaan lähentymiseen, johon on yhdistynyt YKHI-inflaation huomattava hidastuminen (YKHI-inflaatio on kuitenkin edelleen huomattavasti EU:n keskiarvon yläpuolella) sekä kasvava ulkoinen epätasapaino. Nopeasta kasvusta huolimatta julkisen talouden alijäämä pysytteli keskimäärin huomattavasti yli 5 prosentissa suhteessa BKT:hen ja oli 6,6 prosenttia suhteessa BKT:hen vuonna 2004. Tämä on yhdessä huomattavien talousarvion ulkopuolisten rahoitustoimien kanssa kerryttänyt julkista velkaa, joka on kymmenen viime vuoden ajan ollut lähellä 110:tä prosenttia suhteessa BKT:hen tai tätä enemmän.

(3)

Neuvosto teki 5 päivänä heinäkuuta 2004 päätöksen, jossa se totesi, että Kreikalla oli liiallinen alijäämä. Se päätti 17 päivänä helmikuuta 2005 EY:n perustamissopimuksen 104 artiklan 9 kohdan mukaisesti vaatia Kreikkaa toteuttamaan toimet alijäämän korjaamiseksi vuoteen 2006 mennessä. Päätöksen perusteena olleessa komission yksiköiden syksyn 2004 talousennusteessa alijäämän odotettiin kasvavan 5,5 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuonna 2004. Neuvosto antoi 6 päivänä huhtikuuta 2005 lausunnon vuodet 2004—2007 kattavasta, maaliskuussa 2005 esitetystä tarkistetusta ja päivitetystä vakausohjelmasta ja kehotti Kreikkaa toteuttamaan pysyviä toimenpiteitä, joilla varmistetaan, että liiallinen alijäämä korjataan viimeistään vuonna 2006, sekä supistamaan suhdannekorjattua alijäämää vähintään 0,5 prosentilla suhteessa BKT:hen vuodesta 2007 lähtien, varmistamaan velan nopeamman vähenemisen, toteuttamaan hyväksytyt eläkeuudistukset julkisen talouden kestävyyden varmistamiseksi ja parantamaan julkista taloutta koskevien tietojen keruuta ja käsittelyä myös vastaisuudessa.

(4)

Tarkistetussa ohjelmassa vuoden 2005 alijäämän arvellaan olevan 4,3 prosenttia suhteessa BKT:hen (2), kun komission yksiköiden syksyn 2005 talousennusteessa ja edellisessä ohjelmatarkistuksessa alijäämäksi ennustettiin 3,7 prosenttia suhteessa BKT:hen. Edelliseen ohjelmatarkistukseen nähden ero heijastaa lähinnä kerrannaisvaikutuksia, jotka ovat seurausta vuosien 2002—2004 alijäämätuloksiin syyskuussa 2005 tehdystä tarkistuksesta. Tämä johti erityisesti siihen, että vuoden 2004 alijäämä kasvoi 6,6 prosenttiin suhteessa BKT:hen. Komission yksiköiden syksyn 2005 talousennuste puolestaan sisälsi kertaluonteisia tuloja, joita oli määrä syntyä eräästä ilmoitetusta arvopaperistamistoimesta. Kyseinen toimi ei kuitenkaan ole toteutunut.

(5)

Tarkistettu ohjelma esitettiin 21 päivänä joulukuuta 2005 eli kolme viikkoa vakaus- ja lähentymisohjelmien sisällöstä ja muodosta annetuissa uusissa käytännesäännöissä määritetyn määräajan jälkeen. Uusi ohjelma vastaa pääpiirteissään mallirakennetta ja tietovaatimuksia, jotka käytännesäännöissä on asetettu vakaus- ja lähentymisohjelmille (3).

(6)

Ohjelman perustana olevan makrotalouden skenaarion mukaan kokonaistuotannon kasvu nopeutuu vuoden 2005 3,6 prosentista keskimäärin 3,9 prosenttiin muina ohjelmavuosina. Tällä hetkellä saatavilla olevien tietojen perusteella skenaario vaikuttaa perustuvan suotuisiin kasvuoletuksiin, sillä keskipitkän aikavälin kasvuennuste vaikuttaa melko suotuisalta ja viittaa siihen, että potentiaalinen tuotannon kasvu on arvioitu suhteellisen suureksi. Ohjelman inflaatioennusteet vaikuttavat realistisilta.

(7)

Tarkistetussa ohjelmassa esitetyllä julkisen talouden strategialla pyritään supistamaan alijäämä vuoteen 2006 mennessä alle perustamissopimuksen mukaisen viitearvon, joka on 3 prosenttia suhteessa BKT:hen, kuten neuvosto on perustamissopimuksen 104 artiklan 9 kohdan mukaisesti vaatinut. Strategialla pyritään myös vakauttamaan julkista taloutta kohti tasapainoista rahoitusasemaa. Julkisen talouden sopeuttaminen on etupainottunut vuodelle 2006. Alijäämä, jonka arvioidaan olevan 4,3 prosenttia suhteessa BKT:hen vuonna 2005, supistuu 2,6 prosenttiin vuonna 2006 ja tämän jälkeen 1,7 prosenttiin vuonna 2008. Perusylijäämän aikajänne on samankaltainen, ja perusylijäämä kasvaa 0,9 prosentista 2,8 prosenttiin suhteessa BKT:hen. Talouden ennakoituun sopeuttamiseen päästään verotulojen kasvun ja menoleikkausten ansiosta (korkomaksut ja julkinen kulutus). Kertaluonteisia tuloja arvellaan syntyvän 0,6 prosenttia suhteessa BKT:hen vuonna 2006. Suotuisa makrotalouden skenaario selittää osittain sen, että talouden sopeuttaminen on nykyisessä tarkistuksessa etupainotteista edelliseen tarkistukseen verrattuna.

(8)

Komission yksiköt ovat ohjelman tietojen perusteella ja yhteisesti sovittujen menetelmien mukaisesti tehneet laskelmia, joiden mukaan rakenteellinen rahoitusasema (suhdannetasoitettu julkisen talouden rahoitusasema ilman kertaluonteisia ja muita väliaikaisia toimenpiteitä) paranisi vuosina 2005—2008 - 4,8 prosentista - 2,4 prosenttiin suhteessa BKT:hen. Supistuma olisi siis noin 0,6 prosenttia suhteessa BKT:hen vuosittain. Tarkistetussa ohjelmassa asetetaan julkisen talouden rahoitusasemalle vakaus- ja kasvusopimuksessa tarkoitettu keskipitkän aikavälin tavoite, joksi selkeästi määritellään tasapainossa oleva rakenteellinen rahoitusasema. Tähän tavoitteeseen ei kuitenkaan arvioida päästävän vuoteen 2008 mennessä. Koska ohjelmaan sisältyvä keskipitkän aikavälin tavoite on vähimmäistasoa (arvioitu - 1 

Formula

 prosentiksi) vaativampi, sen saavuttamisen pitäisi tuottaa riittävä varmuusmarginaali liiallisen alijäämän välttämiseksi. Ohjelmassa esitetty keskipitkän aikavälin tavoite on tämänhetkisen arvion mukaan asianmukaisella tasolla, koska se on vakaus- ja kasvusopimuksessa ja käytännesäännöissä euroalueelle ja ERM II -jäsenvaltioille määritellyn vaihteluvälin sisällä ja koska siinä on otettu riittävällä tavalla huomioon velkasuhde sekä tuotannon keskimääräinen potentiaalinen kasvu pitkällä aikavälillä.

(9)

Julkisen talouden toteutuma voi olla ohjelmassa ennakoitua huonompi. Suotuisaan makrotalouden skenaarioon liittyy riskejä, ja tiedot ohjelmakauden loppuun suunnitelluista toimenpiteistä puuttuvat. Lisäksi Eurostatin kanssa on edelleen joitakin selvittämättömiä tilastointiin liittyviä kysymyksiä (arvio sosiaaliturvarahastojen ja paikallishallinnon ylijäämistä), joiden vuoksi vuoteen 2005 ulottuvia alijäämälukuja saatetaan joutua tarkistamaan ylöspäin, millä voi olla kerrannaisvaikutuksia vuonna 2006 ja sen jälkeen. Eurostat ei myöskään ole vielä luokitellut vuodeksi 2006 suunniteltuja kertaluonteisia toimenpiteitä alijäämää supistaviksi.

(10)

Kun otetaan huomioon nykyiset tiedot ja edellä esitetyt riskit, Kreikka on pääpiirteissään edistynyt hyvin tavoitteessaan korjata liiallinen alijäämä neuvoston vuodeksi 2006 asettamassa määräajassa. Vuodeksi 2005 suunniteltu alijäämä vaikuttaa yhtenevältä kyseisen vuoden talousarvion tiukan toteuttamisen kanssa. Vuoden 2006 talousarviossa tavoitteeksi on asetettu 2,6 prosentin alijäämä suhteessa BKT:hen. Koska tähän sisältyy kertaluonteisia toimenpiteitä, joiden arvo on 0,6 prosenttia suhteessa BKT:hen, liiallinen alijäämä ei korjaannu vuonna 2006 pysyvästi. Vuonna 2006 rakenteellinen korjaus ylittää kuitenkin neuvoston vähimmäisvaatimukseksi asettaman 0,6 prosenttia suhteessa BKT:hen. Sitä vastoin korjaus jää alle 0,5 prosentin suhteessa BKT:hen vuonna 2008, jolloin Kreikan talouden tila lienee edelleen hyvä. Komission yksiköt ovat ohjelman perusteella ja yhteisesti sovittujen menetelmien mukaisesti tehneet laskelmia, joiden perusteella voidaan olettaa, että myöskään julkisen talouden suhdannetasoitettu rahoitusasema ei ohjelmakaudella ole vähimmäistason mukainen.

(11)

Velkasuhteen arvioidaan kasvaneen noin 108 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuonna 2005 eli merkittävästi yli perustamissopimuksessa asetetun 60 prosentin viitearvon. Ohjelmassa velkasuhteen ennakoidaan supistuvan yli 11 prosenttiyksikköä ohjelmakaudella. Tämä on pääasiassa perusylijäämän ennakoidun kasvun ja velkaa lisäävien rahoitustoimien vähenemisen ansiota. Velkasuhde ei kuitenkaan todennäköisesti kehity yhtä suotuisasti kuin ohjelmassa ennustetaan, kun otetaan huomioon 1) edellä mainitut julkisen talouden tavoitteisiin kohdistuvat riskit ja 2) virta-varanto-korjauseriin liittyvät epävarmuustekijät, sillä kyseiset erät ovat aiemmin tavanomaisesti olleet suuria ja ensisijaisesti velkaa lisääviä. Tämän riskinarvioinnin perusteella velkasuhde vaikuttaa supistuvan riittävästi kohti viitearvoa.

(12)

Kreikan julkisen talouden kestävyyteen (4) näyttää liittyvän huomattavia riskejä, jotka johtuvat väestön ikääntymisestä aiheutuviksi ennustetuista julkisista menoista. Velkasuhde on tällä hetkellä EU:n suurin, ja sen ennakoidaan säilyvän hyvin suurena koko ennustekauden ajan aina vuoteen 2050 asti. Sen vuoksi julkista taloutta on vakautettava määrätietoisesti suunnitelmien mukaan keskipitkällä aikavälillä ja parannettava edelleen julkisen talouden rahoitusasemaa, jotta julkisen talouden kestävyyteen kohdistuvia riskejä voidaan vähentää. Samalla julkisten menojen, erityisesti eläkemenojen, odotetaan kasvavan ennustejaksolla, minkä arvioidaan aiheuttavan huomattavia lisäpaineita julkiselle taloudelle. Tämän vuoksi on tarpeen määrätietoisesti toteuttaa hyväksytyt toimenpiteet sekä suunnitella ja toteuttaa uusia, varsinkin eläkkeitä koskevia rakenneuudistuksia, jotta julkisen talouden kestävyyteen kohdistuvia riskejä voidaan vähentää.

(13)

Julkista taloutta koskevat suunnitellut toimenpiteet ovat pitkälti vuosien 2005—2008 yhdennettyihin suuntaviivoihin sisältyvien talouspolitiikan laajojen suuntaviivojen mukaisia. Erityisesti ohjelma on seuraavien suuntaviivojen mukainen: i) talouden vakauden turvaaminen, ii) kestävän talous- ja finanssipolitiikan varmistaminen ja iii) toimet, joilla edistetään resurssien kohdentamista kasvuun ja työpaikkoihin sekä resurssien tehokasta jakoa. Toimia, joilla pyritään ratkaisemaan eläkejärjestelmään kohdistuvat merkittävät haasteet, on kuitenkin lykätty odotettaessa yhteiskuntasopimuksen tekemistä.

(14)

Uudistetun Lissabonin kasvu- ja työllisyysstrategian mukaisessa 15 päivänä lokakuuta 2005 toimitetussa Kreikan kansallisessa uudistusohjelmassa määritetään seuraavat haasteet, joilla on merkittäviä vaikutuksia julkiseen talouteen: i) julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyys, ii) koulutus ja työllisyys, iii) liiketoimintaympäristö ja kilpailu ja iv) tutkimus ja kehitys sekä innovaatiot. Tarkistetussa ohjelmassa näkyvät kokonaisuudessaan uudistusohjelman vaikutukset julkiseen talouteen. Vakausohjelmaan sisältyvät julkista taloutta koskevat toimet ovat pääsääntöisesti johdonmukaisia kansalliseen uudistusohjelmaan sisältyvien toimien kanssa. Erityisesti ohjelmassa hahmotellaan muun muassa toimenpiteitä yhtiöverokannan alentamiseksi 25 prosenttiin vuoteen 2007 mennessä, veronkierron ehkäisemiseksi, omaisuusverotuksen uudistamiseksi ja terveydenhoitomenojen järkiperäistämiseksi.

Edellä esitetyn arvion perusteella neuvosto ilmoittaa olevansa tyytyväinen Kreikan tähän mennessä tekemään työhön ja etusijaan, jonka hallitus on antanut alijäämän pysyvälle supistumiselle. Neuvosto panee merkille, että ohjelma vastaa yleisesti ottaen tavoitetta, jonka mukaan liiallinen alijäämä korjataan vuoteen 2006 mennessä, edellyttäen, että suunnitellut sopeuttamistoimenpiteet toteutetaan kokonaisuudessaan, ja riippuen siitä, miten julkista taloutta koskevien tietojen mahdolliset tulevat tilastolliset tarkistukset vaikuttavat suunniteltuun alijäämäuraan. Perustamissopimuksen 104 artiklan 9 kohdan mukaisesti 17 päivänä helmikuuta 2005 antamansa suositukset huomioon ottaen neuvosto kehottaa, että Kreikka:

i)

toteuttaa tarvittavat pysyvät toimenpiteet siten, että liiallinen alijäämä korjataan viimeistään vuonna 2006;

ii)

pyrkii edelleen supistamaan rakenteellista alijäämää kohti ohjelmassa esitettyä keskipitkän aikavälin tavoitetta hyödyntämällä taloutensa hyvää tilaa perusmenojen pienentämiseksi;

iii)

tehostaa toimia muiden velan määrään vaikuttavien tekijöiden kuin nettoluotonoton tunnistamiseksi ja valvomiseksi, jotta voidaan varmistaa, että velkasuhde supistuu riittävästi ja lähenee viitearvoa tyydyttävällä nopeudella;

iv)

hillitsee julkisia eläkemenoja, toteuttaa määrätietoisesti hyväksytyt eläkeuudistukset ja suorittaa lisää rakenneuudistuksia julkisen talouden kestävyyden varmistamiseksi;

v)

parantaa julkista taloutta koskevien tietojen keruuta ja käsittelyä entisestään erityisesti tehostamalla järjestelmiä, joilla varmistetaan, että julkista taloutta ja erityisesti sosiaaliturvaa koskevat tiedot toimitetaan ripeästi ja oikeassa muodossa.

Keskeisten makrotaloutta ja julkista taloutta koskevien ennusteiden vertailu

 

2004

2005

2006

2007

2008

BKT:n määrä

(% muutos)

VO joulukuu 2005

4,7

3,6

3,8

3,8

4,0

KOM marraskuu 2005

4,7

3,5

3,4

3,4

VO maaliskuu 2005

4,2

2,9

3,0

3,0

YKHI-inflaatio

(%)

VO joulukuu 2005

3,0

3,5

3,2

3,0

2,7

KOM marraskuu 2005

3,1

3,5

3,1

3,0

VO maaliskuu 2005

3,0

Tuotantokuilu

(% suhteessa potentiaaliseen BKT:hen)

VO joulukuu 2005 (5)

1,4

1,1

1,1

1,1

1,5

KOM marraskuu 2005 (9)

2,0

2,0

2,0

2,2

VO maaliskuu 2005 (5)

2,1

1,6

1,5

1,5

Julkisen talouden rahoitusasema

(suhteessa BKT:hen)

VO joulukuu 2005

– 6,6

– 4,3

– 2,6

– 2,3

– 1,7

KOM marraskuu 2005

– 6,6

– 3,7

– 3,8

– 3,8

VO maaliskuu 2005

– 6,1

– 3,7

– 2,9

– 2,4

Perusjäämä

(suhteessa BKT:hen)

VO joulukuu 2005

– 0,9

0,9

2,3

2,4

2,8

KOM marraskuu 2005

– 0,9

1,7

1,2

0,9

VO maaliskuu 2005

– 0,4

1,8

2,7

3,3

Suhdannetasoitettu rahoitusasema

(suhteessa BKT:hen)

VO joulukuu 2005 (5)

– 7,2

– 4,8

– 3,1

– 2,8

– 2,4

KOM marraskuu 2005

– 7,5

– 4,5

– 4,6

– 4,8

VO maaliskuu 2005 (5)

– 7,0

– 4,4

– 3,5

– 3,0

Rakenteellinen rahoitusasema (6)

(suhteessa BKT:hen)

VO joulukuu 2005 (7)

– 7,2

– 4,8

– 3,7

– 2,8

– 2,4

KOM marraskuu 2005 (8)

– 7,5

– 5,3

– 4,6

– 4,8

VO maaliskuu 2005

– 7,0

– 4,4

– 3,5

– 3,0

Julkinen bruttovelka

(suhteessa BKT:hen)

VO joulukuu 2005

109,3

107,9

104,8

101,1

96,8

KOM marraskuu 2005

109,3

107,9

106,8

106

VO maaliskuu 2005

110,5

109,5

107,2

104,7

Vakausohjelma (VO); komission yksiköiden syksyn 2005 talousennuste (KOM) ja komission yksiköiden laskelmat


(1)  EYVL L 209, 2.8.1997, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 1055/2005 (EUVL L 174, 7.7.2005, s. 1). Asiakirjat, joihin tässä lausunnossa viitataan, ovat saatavilla Internet-osoitteessa

http://europa.eu.int/comm/economy_finance/about/activities/sgp/main_en.htm

(2)  Tähän lukuun ei sisälly Euroopan aluekehitysrahaston varojen palautus, joka on 0,3 prosenttia suhteessa BKT:hen (512 miljoonaa euroa). Koska kyseessä on todellinen kertaluonteinen meno, sen ottaminen huomioon ei vaikuttaisi vuoden 2005 sopeuttamispyrkimyksiin eikä vuosien 2006—2008 sopeutusuraan.

(3)  Ohjelman pakollisissa tiedoissa on aukko (valuuttakurssit on esitetty euron kurssina Yhdysvaltain dollariin nähden nimellisen efektiivisen valuuttakurssin sijasta), eikä ohjelmassa esitetä kaikkia uusien käytännesääntöjen mukaisia vapaaehtoisia tietoja.

(4)  Tietoja julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyydestä on komission yksiköiden laatimassa ohjelman teknisessä arvioinnissa, johon voi tutusta Internetissä osoitteessa

(http://europa.eu.int/comm/economy_finance/about/activities/sgp/main_en.htm).

(5)  Ohjelmassa esitettyihin tietoihin perustuvat komission yksiköiden laskelmat.

(6)  (Edellisessä kohdassa tarkoitettu) suhdannetasoitettu rahoitusasema, jossa ei ole otettu huomioon kertaluonteisia eikä muita väliaikaisia toimenpiteitä.

(7)  Ohjelman mukaiset kertaluonteiset ja muut väliaikaiset toimenpiteet (0,6 prosenttia suhteessa BKT:hen vuonna 2006)

(8)  Komission yksiköiden syksyn 2005 talousennusteen mukaiset kertaluonteiset ja muut väliaikaiset toimenpiteet (0,8 prosenttia suhteessa BKT:hen vuonna 2005).

(9)  Perustuu ennusteisiin, joiden mukaan potentiaalinen kasvu on 3,2 prosenttia vuonna 2004, 3,5 prosenttia vuonna 2005, 3,4 prosenttia vuonna 2006 ja 3,2 prosenttia vuonna 2007.

Lähde:

Vakausohjelma (VO); komission yksiköiden syksyn 2005 talousennuste (KOM) ja komission yksiköiden laskelmat