4.5.2005   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 115/42


KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 23 päivänä maaliskuuta 2005,

ekologisista arviointiperusteista yhteisön ympäristömerkin myöntämiseksi yleispuhdistusaineille ja saniteettipuhdistusaineille

(tiedoksiannettu numerolla K(2005) 1028)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2005/344/EY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, JOKA

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon tarkistetusta yhteisön ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä 17 päivänä heinäkuuta 2000 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1980/2000 (1) ja erityisesti sen 6 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan,

on kuullut Euroopan unionin ympäristömerkintälautakuntaa,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksen (EY) N:o 1980/2000 mukaan ympäristömerkki voidaan myöntää tuotteelle, jolla on ominaisuuksia, joiden ansiosta se voi vaikuttaa merkittävästi keskeisten ympäristönäkökohtien parantamiseen.

(2)

Asetuksessa (EY) N:o 1980/2000 säädetään, että erityiset ympäristömerkin myöntämisperusteet, jotka perustuvat Euroopan unionin ympäristömerkintälautakunnan laatimaan myöntämisperusteita koskevaan ehdotukseen, vahvistetaan tuoteryhmittäin.

(3)

Lisäksi siinä säädetään, että ympäristömerkin myöntämisperusteet ja niihin liittyvät arviointi- ja todentamisvaatimukset tarkistetaan hyvissä ajoin ennen kyseessä olevalle tuoteryhmälle vahvistetun myöntämisperusteiden voimassaoloajan päättymistä.

(4)

Tieteellisen ja markkinoilla tapahtuneen kehityksen huomioimiseksi on asianmukaista tarkistaa 27 päivänä kesäkuuta 2001 ekologisista arviointiperusteista yhteisön ympäristömerkin myöntämiseksi yleispuhdistusaineille ja saniteettipuhdistusaineille tehdyssä komission päätöksessä 2001/523/EY (2) vahvistettuja ekologisia arviointiperusteita.

(5)

Lisäksi on tarpeen muuttaa edellä mainitussa päätöksessä vahvistettua tuoteryhmän määritelmää sen yksilöimiseksi, että tavanomaiseen ikkunanpesuun käytettävät puhdistusaineet ovat yleispuhdistusaineita eivätkä tarkemmin rajattuun puhdistuskäyttöön tarkoitettuja tuotteita.

(6)

Päätös 2001/523/EY olisi selkeyden vuoksi kumottava.

(7)

Tarkistettujen ekologisten arviointiperusteiden olisi oltava voimassa neljän vuoden ajan.

(8)

On tarkoituksenmukaista sallia enintään 12 kuukauden pituinen siirtymäaika hakijoille, joiden tuotteille on myönnetty ympäristömerkki ennen tämän päätöksen tiedoksiantamista tai jotka ovat hakeneet ympäristömerkkiä ennen kyseistä ajankohtaa, jotta niillä olisi riittävästi aikaa mukauttaa tuotteensa tarkistettujen arviointiperusteiden ja vaatimusten mukaisiksi.

(9)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EY) N:o 1980/2000 17 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Tuoteryhmä ”yleispuhdistusaineet ja saniteettipuhdistusaineet” koostuu kolmesta alaryhmästä:

a)

Yleispuhdistusaineet: lattioiden, seinien, kattojen, ikkunoiden ja muiden kiinteiden pintojen tavanomaiseen puhdistukseen tarkoitetut pesuainetuotteet, jotka liuotetaan veteen tai joita laimennetaan vedellä ennen käyttöä. Yleispuhdistusaineiden vesipitoisuuden on oltava ≤ 90 % (w/w).

b)

Ikkunanpesuaineet: erityiset yleispuhdistusaineet, jotka on tarkoitettu ikkunoiden tavanomaiseen puhdistukseen ja jotka laimennetaan vedellä ennen käyttöä tai käytetään laimentamattomina. Kaikkien ikkunanpuhdistusaineiden vesipitoisuuden on oltava ≤ 95 % (w/w).

c)

Saniteettipuhdistusaineet: pesuainetuotteet, jotka on tarkoitettu lian ja/tai saostumien tavanomaiseen poistoon (myös hankaamalla) saniteettitiloissa, kuten pyykinpesutiloissa, kylpyhuoneissa, suihkuissa, WC-tiloissa ja keittiöissä. Saniteettipuhdistusaineiden vesipitoisuuden on oltava ≤ 90 % (w/w).

Edellä olevan 1 kohdan c alakohdassa määriteltyyn alaryhmään eivät kuulu:

a)

tuotteet, joiden käyttö tapahtuu automaattisesti WC-altaan huuhtomisen yhteydessä (esim. ”itseannostelevat tuotteet”, mukaan luettuna WC-raikastimet);

b)

tuotteet, jotka on tarkoitettu käytettäviksi WC-altaan vesisäiliössä;

c)

tuotteet, joilla ei ole kalkinpoiston lisäksi muuta puhdistavaa vaikutusta;

d)

desinfiointiaineet.

Tuoteryhmään eivät sisälly tuotteet, jotka on tarkoitettu tarkemmin rajattuun puhdistuskäyttöön, kuten uuninpuhdistusaineet, lattiavahan- ja maalinpoistoaineet, kiillotusaineet ja viemäriputken puhdistimet.

Tuoteryhmään kuuluvat sekä yksityis- että ammattikäyttöön tarkoitetut tuotteet.

2 artikla

Saadakseen asetuksen (EY) N:o 1980/2000 mukaisen yhteisön ympäristömerkin puhdistusaineen on kuuluttava tuoteryhmään ”yleispuhdistusaineet ja saniteettipuhdistusaineet” ja täytettävä tämän päätöksen liitteessä esitetyt ekologiset arviointiperusteet.

3 artikla

Tuoteryhmän ”yleispuhdistusaineet ja saniteettipuhdistusaineet” ekologiset arviointiperusteet ja niihin liittyvät arviointi- ja todentamisvaatimukset ovat voimassa 31 päivään joulukuuta 2008 saakka.

4 artikla

Hallinnollisia tarkoituksia varten tuoteryhmälle ”yleispuhdistusaineet ja saniteettipuhdistusaineet” annetaan tunnusnumero ”020”.

5 artikla

Kumotaan päätös 2001/523/EY.

6 artikla

Tuoteryhmään ”yleispuhdistusaineet ja saniteettipuhdistusaineet” kuuluville tuotteille ennen tämän päätöksen tiedoksiantamista myönnettyjä ympäristömerkkejä voi käyttää 31 päivään maaliskuuta 2006 saakka.

Jos tuoteryhmään ”yleispuhdistusaineet ja saniteettipuhdistusaineet” kuuluvia tuotteita koskevia hakemuksia on toimitettu ennen tämän päätöksen tiedoksiantamista, kyseisille tuotteille voidaan myöntää ympäristömerkki päätöksessä 2001/523/EY vahvistettujen ehtojen mukaisesti. Tällaisissa tapauksissa ympäristömerkkiä voi käyttää 31 päivään maaliskuuta 2005 saakka.

7 artikla

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 23 päivänä maaliskuuta 2005.

Komission puolesta

Stavros DIMAS

Komission jäsen


(1)  EYVL L 237, 21.9.2000, s. 1.

(2)  EYVL L 189, 11.7.2001, s. 25.


LIITE

YLEISET PERIAATTEET

Saadakseen ympäristömerkin yleispuhdistusaineen tai saniteettipuhdistusaineen (jäljempänä ’tuote’) on kuuluttava 1 artiklassa määriteltyyn tuoteryhmään ja täytettävä tässä liitteessä esitetyt arviointiperusteet.

Arviointiperusteiden tavoitteet

Näiden perusteiden avulla pyritään:

vähentämään ympäristövaikutuksia rajoittamalla haitallisten valmistusaineiden määrää, vähentämällä pesuaineen kulutusta ja vähentämällä pakkausjätteen määrää,

vähentämään tai ehkäisemään vaarallisten aineiden käytöstä ympäristölle ja ihmisten terveydelle aiheutuvia vaaroja,

jakamaan tietoa, joka auttaa kuluttajia käyttämään tuotetta tehokkaasti ja mahdollisimman vähäisiä ympäristövaikutuksia aiheuttaen.

Vaatimukset on asetettu tasolle, joka suosii ympäristövaikutuksiltaan vähäisten yleispuhdistusaineiden ja saniteettipuhdistusaineiden merkitsemistä.

Arviointi- ja todentamisvaatimukset

Erityiset arviointi- ja todentamisvaatimukset on esitetty kunkin arviointiperusteen yhteydessä.

Tarvittaessa voidaan käyttää muita kuin kullekin vaatimukselle ilmoitettuja testimenetelmiä, jos hakemusten arvioinnista vastaava toimivaltainen elin hyväksyy niiden vastaavuuden.

Mahdollisuuksien mukaan testit olisi suoritettava laboratorioissa, jotka ovat EN ISO 17025 tai vastaavan standardin mukaisia.

Jollei testejä mainita erikseen tai jos niiden mainitaan olevan ainoastaan tarkastusta tai valvontaa varten, toimivaltaisen elimen on turvauduttava tapauksen mukaan hakijan toimittamiin vakuutuksiin ja asiakirjoihin ja/tai riippumattomiin tarkastuksiin.

Toimivaltaiset elimet voivat tarvittaessa pyytää esittämään todentamista tukevia asiakirjoja ja toteuttaa riippumattomia tarkastuksia.

Kun hakijan edellytetään esittävän vakuutuksia, asiakirjoja, analyysejä, testausselosteita tai muita todisteita arviointiperusteiden noudattamisesta, nämä voivat olla peräisin hakijalta ja/tai tämän tavarantoimittajilta ja/tai näiden tavarantoimittajilta jne. aina tarpeen mukaan.

Kun perusteissa viitataan valmistusaineisiin, näillä tarkoitetaan aineita ja valmisteita.

Lisäyksessä I esitetään uusi tarkistettu valmistusainetietokanta (DID-luettelo), versio 30.6.2004, jossa on tietoja yleisimmin käytetyistä pesuaineiden valmistusaineista. DID-luettelon osassa A olevia tietoja on käytettävä CDVtox-arvon määrittelyssä ja pinta-aktiivisten aineiden biologisen hajoavuuden arvioinnissa.

Hakija voi tarvittaessa käyttää valmistusainetietokannan myöhempiä tarkistuksia, kun ne ovat käytettävissä.

Niihin valmistusaineisiin, jotka eivät sisälly DID-luettelon osaan A, on hakijan omalla vastuullaan sovellettava lisäyksen I osassa B kuvattua menettelyä.

Sellaisten valmistusaineiden osalta, joita ei ole lueteltu DID-luettelossa, hakija voi käyttää anaerobisen hajoavuuden dokumentointiin lisäyksessä II kuvattua menettelytapaa.

Hakemuksen arvioinnissa ja tässä liitteessä vahvistettujen arviointiperusteiden vaatimustenmukaisuuden tarkastuksessa toimivaltaisten elinten suositellaan ottavan huomioon tunnustettujen ympäristönhallintojärjestelmien kuten EU: n ympäristöasioiden hallinta- ja auditointijärjestelmä EMASin tai ISO 14001 -standardin noudattaminen (huomautus: näiden hallintojärjestelmien soveltaminen ei ole pakollista).

TOIMINNALLINEN YKSIKKÖ

Yleispuhdistusaineiden toiminnallinen yksikkö (jota käytetään jäljempänä olevissa arviointiperusteissa) on valmistajan yhteen pesuvesilitraan suosittelema annos tuotetta grammoina.

Ikkunanpuhdistusaineille ja saniteettipuhdistusaineille ei ole määritelty toiminnallista yksikköä (jäljempänä olevat asiaa koskevat arviointiperusteet on laskettu 100 grammalle tuotetta).

EKOLOGISET ARVIOINTIPERUSTEET

1.   Myrkyllisyys vesieliöille

Toksisuuden kriittinen laimennusmäärä (CDVtox) lasketaan kullekin valmistusaineelle (i) yhtälöllä

Image

jossa massa (i) on valmistusaineen i massa (grammoina) toiminnallista yksikköä kohden (yleispuhdistusaineet) tai 100 grammassa tuotetta (saniteettipuhdistusaineiden osalta). DF (i) on hajoamistekijä ja TFkrooninen (i) on valmistusaineen i toksisuustekijä (milligrammaa/litra).

Muuttujien DF ja TF krooninen arvot annetaan pesuaineiden valmistusainetietokannassa (DID-luettelo, osa A), (lisäys I). Jos kyseessä olevaa valmistusainetta ei ole mainittu DID-luettelon osassa A, hakijan on arvioitava muuttujien arvot käyttämällä DID-luettelon osassa B (lisäys I) kuvattua menettelytapaa. Tuotteen CDVtox-arvo on kaikkien valmistusaineiden CDVtox-arvojen summa.

Yleispuhdistusaineilla tuotteen CDVtox-arvo ei saa olla suurempi kuin 20 000 L / toiminnallinen yksikkö.

Saniteettipuhdistusaineilla tuotteen CDVtox-arvo ei saa olla suurempi kuin 100 000 L / 100 g tuotetta.

Ikkunanpesuaineilla tuotteen CDVtox-arvo ei saa olla suurempi kuin 5 000 L / 100 g tuotetta.

Arviointi ja todentaminen: Toimivaltaiselle elimelle on ilmoitettava tuotteen täsmällinen koostumus ja esitettävä yksityiskohtaiset CDVtox-laskelmat, joista käy ilmi tämän arviointiperusteen noudattaminen.

2.   Pinta-aktiivisten aineiden biologinen hajoavuus

a)   Nopea biologinen hajoavuus (aerobinen)

Kaikkien tuotteessa käytettyjen pinta-aktiivisten aineiden on oltava nopeasti biologisesti hajoavia.

Arviointi ja todentaminen: Toimivaltaiselle elimelle on ilmoitettava tuotteen täsmällinen koostumus ja kuvaus kunkin valmistusaineen vaikutuksesta. DID-luettelon osassa A (lisäys I) ilmoitetaan, ovatko pinta-aktiiviset aineet aerobisesti biologisesti hajoavia (pinta-aktiiviset aineet, joiden kohdalla on aerobista biologista hajoavuutta koskevassa sarakkeessa ”R”, ovat nopeasti biologisesti hajoavia). Niistä pinta-aktiivisista aineista, joita ei ole mainittu DID-luettelon osassa A, on esitettävä julkaisuista tai muista lähteistä saadut asiaankuuluvat tiedot tai asianmukaiset testitulokset, jotka osoittavat niiden olevan aerobisesti biologisesti hajoavia. Nopeata biologista hajoavuutta koskevilla testeillä tarkoitetaan pesuaineista 31 päivänä maaliskuuta 2004 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 648/2004 (1) tarkoitettuja testejä. Pinta-aktiivisia aineita pidetään nopeasti biologisesti hajoavina, jos biologisen hajoavuuden (mineralisaatio) taso on jollain seuraavista viidestä kokeesta mitattuna vähintään 60 prosenttia 28 päivän aikana: CO2 headspace test (OECD 310); Carbon dioxide (CO2) Evolution Modified Sturm test (OECD 301B; neuvoston direktiivi 67/548/ETY (2), liite V.C.4-C); Closed Bottle test (OECD 301D; direktiivi 67/548/ETY, liite V.C.4-E); Manometric Respirometry (OECD 301F; direktiivi 67/548/ETY, liite V.C.4-D) tai MITI (I) koe (OECD 301C; direktiivi 67/548/ETY, liite V.C.4-F) tai vastaavat ISOn kokeet. Pinta-aktiivisen aineen fyysisistä ominaisuuksista riippuen jotain seuraavista kokeista voidaan käyttää nopean biologisen hajoavuuden vahvistamiseen, jos biologisen hajoavuuden taso on vähintään 70 prosenttia 28 päivän aikana: Dissolved Organic Carbon DOC Die-Away (OECD 301A; direktiivi 67/548/ETY, liite V.C.4-A) tai Modified OECD Screening DOC Die-Away (OECD 301E; direktiivi 67/548/ETY, liite V.C.4-B) tai vastaavat ISOn kokeet. Liuenneen orgaanisen hiilen mittauksiin perustuvien testimenetelmien soveltuvuus on perusteltava asianmukaisesti, koska nämä menetelmät saattavat mitata aineen poistumista järjestelmästä eivätkä lopullista biologista hajoamista. Aerobista biologista hajoavuutta koskevissa kokeissa ei saa käyttää esialtistusta. Kymmenen vuorokauden mittausajan periaatetta ei sovelleta.

b)   Anaerobinen biologinen hajoavuus

Kaikkien tuotteessa käytettyjen pinta-aktiivisten aineiden on oltava biologisesti hajoavia anaerobisissa olosuhteissa.

Arviointi ja todentaminen: Toimivaltaiselle elimelle on ilmoitettava tuotteen täsmällinen koostumus ja kuvaus kunkin valmistusaineen vaikutuksesta. DID-luettelon osassa A (lisäys I) ilmoitetaan, ovatko pinta-aktiiviset aineet anaerobisesti biologisesti hajoavia (pinta-aktiiviset aineet, joiden kohdalla on anaerobista biologista hajoavuutta koskevassa sarakkeessa ”Y”, ovat biologisesti hajoavia anaerobisissa olosuhteissa). Niistä pinta-aktiivisista aineista, joita ei ole mainittu DID-luettelon osassa A, on esitettävä julkaisuista tai muista lähteistä saadut asiaankuuluvat tiedot tai asianmukaiset testitulokset, jotka osoittavat niiden olevan anaerobisesti biologisesti hajoavia. Anaerobisen hajoavuuden referenssitesti on OECD 311, ISO 11734, ECETOC N:o 28 (kesäkuu 1988) tai vastaava testimenetelmä. Lopullisen hajoavuuden on oltava vähintään 60 prosenttia anaerobisissa olosuhteissa. Sen osoittamiseksi, että 60 prosentin lopullinen hajoavuus on saavutettu anaerobisissa olosuhteissa, voidaan käyttää myös asiaan kuuluvaa anaerobista ympäristöä simuloivia testimenetelmiä (ks. lisäys II).

3.   Vaaralliset tai myrkylliset aineet tai valmisteet

a)   Tuote ei saa sisältää seuraavia valmistusaineita tuotteen ainesosana tai jonkin tuotteeseen sisältyvän valmisteen osana:

alkyylifenolietoksylaatit (APEO) ja sen johdannaiset,

EDTA (eteenidiamiinitetraetikkahappo) ja sen suolat,

NTA (nitrilotrietikkahappo),

nitromyskit ja polysykliset myskit, muun muassa seuraavat:

Ksyleenimyski: 5-tert-butyyli-2,4,6-trinitro-m-ksyleeni

Synteettinen ambramyski: 4-tert-butyyli-3-metoksi-2,6-dinitrotolueeni

Moskene: 1,1,3,3,5-pentametyyli-4,6-dinitroindaani

Tiibetinmyski: 1-tert-butyyli-3,4,5-trimetyyli-2,6-dinitrobentseeni

Ketonimyski: 4'-tert-butyyli-2',6'-dimetyyli-3',5'-dinitroasetafenoni

HHCB (1,3,4,6,7,8-heksahydro-4,6,6,7,8,8-heksametyylisyklopenta(g)-2-bentsopyreeni)

AHTN (6-asetyyli-1,1,2,4,4,7-heksametyylitetraliini).

Arviointi ja todentaminen: Hakijan on annettava vakuutus ja tarvittaessa sitä tukevat valmistajien vakuutukset, joissa vahvistetaan, että tuote ei sisällä lueteltuja aineita.

b)   Sellaisia kvaternäärisiä ammoniumsuoloja, jotka eivät ole nopeasti biologisesti hajoavia, ei saa käyttää tuotteen ainesosana tai tuotteeseen sisältyvän valmisteen osana.

Arviointi ja todentaminen: Hakijan on esitettävä asiakirjat, joista käy ilmi käytetyn kvaternäärisen ammoniumsuolan biologinen hajoavuus.

c)   Tuote ei saa sisältää valmistusainetta (aine tai valmiste), johon on liitetty direktiivin 67/548/ETY ja sen muutosten tai Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 1999/45/EY  (3) ja sen muutosten mukaisesti jokin seuraavista vaarallisuutta osoittavista lausekkeista tai niiden yhdistelmä:

 

R31 (kehittää myrkyllistä kaasua hapon kanssa),

 

R40 (ajallista näyttöä karsinogeenisesta vaikutuksesta),

 

R45 (aiheuttaa syöpäsairauden vaaraa),

 

R46 (saattaa aiheuttaa periytyviä perimävaurioita),

 

R49 (aiheuttaa syöpäsairauden vaaraa hengitettynä),

 

R68 (pysyvien vaurioiden vaara),

 

R50-53 (erittäin myrkyllistä vesieliöille, voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä),

 

R51-53 (myrkyllistä vesieliöille, voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä),

 

R59 (vaarallista otsonikerrokselle),

 

R60 (voi heikentää hedelmällisyyttä),

 

R61 (vaarallista sikiöille),

 

R62 (voi mahdollisesti heikentää hedelmällisyyttä),

 

R63 (voi olla vaarallista sikiöille),

 

R64 (saattaa aiheuttaa haittaa rintaruokinnassa oleville lapsille).

Biosidien osalta on erityisvaatimuksia, jos ne ovat tuotteen ainesosa tai tuotteeseen sisältyvän valmisteen osa (katso biosidejä koskevat arviointiperusteet).

Edellä mainittuja vaatimuksia sovelletaan kaikkiin ainesosiin (aine tai valmiste), joiden massa on yli 0,01 painoprosenttia lopputuotteen massasta. Tähän sisältyvät myös kaikki tuotteeseen sisältyvien valmisteiden ainesosat, joiden massa on yli 0,01 painoprosenttia lopputuotteen massasta.

Arviointi ja todentaminen: Jäljennökset kaikkien valmistusaineiden (aineiden tai valmisteiden) käyttöturvallisuustiedotteista. Hakijan on toimitettava valmistusaineita koskeva valmistajan vakuutus tämän arviointiperusteen noudattamisesta.

4.   Biosidit

a)

Tuote saa sisältää biosidejä ainoastaan sen säilyvyyden parantamiseksi ja pelkästään tätä tarkoitusta varten asianmukaisesti annosteltuna. Tämä ei koske pinta-aktiivisia aineita, joilla voi olla myös biosidiominaisuuksia.

Arviointi ja todentaminen: Hakijan on toimitettava jäljennökset lisättyjen säilytysaineiden käyttöturvallisuustiedotteista sekä tiedot niiden säilytysaineiden pitoisuuksista tuotteessa. Säilytysaineiden valmistajan tai toimittajan on toimitettava tiedot tuotteen säilyvyyden kannalta tarvittavasta annostuksesta.

b)

Pakkauksessa tai muissa tiedotteissa ei saa väittää tai antaa ymmärtää, että tuotteella on mikrobeja tuhoava vaikutus.

Arviointi ja todentaminen: Toimivaltaiselle elimelle on toimitettava kussakin pakkaustyypissä käytetty teksti ja kuvitus ja/tai mallikappale kustakin erillisestä pakkaustyypistä.

Biosidit, joko tuotteen ainesosana tai tuotteeseen sisältyvän valmisteen osana, joita käytetään tuotteen säilyvyyden parantamiseen ja joihin on liitetty vaarallisuutta osoittava lauseke R50-53 tai R51-53 direktiivin 67/548/ETY ja sen muutosten tai direktiivin 1999/45/ETY mukaisesti, ovat sallittuja, jos ne eivät ole mahdollisesti biologisesti kertyviä. Biosidiä pidetään mahdollisesti biologisesti kertyvänä, jos log Pow (jakaantumiskerroin oktanoli/vesi) ≥ 3,0 (paitsi jos kokeellisesti määritelty BCF ≤ 100).

Lopputuotteen biosidipitoisuudet eivät saa ylittää kosmeettisia valmisteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 27 päivänä heinäkuuta 1976 annetussa neuvoston direktiivin 76/768/ETY (4) ja sen myöhempien muutosten mukaisia sallittuja pitoisuuksia.

Arviointi ja todentaminen: Hakijan on toimitettava jäljennökset kunkin biosidin käyttöturvallisuustiedotteesta sekä asiakirjat, joista käy ilmi lopputuotteen biosidipitoisuudet.

5.   Väriaineet

Tuotteessa käytettyjen väriaineiden on oltava sallittuja direktiivin 76/768/ETY ja sen myöhempien muutosten tai elintarvikkeissa käytettäväksi tarkoitetuista väriaineista 30 päivänä kesäkuuta 1994 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 94/36/EY (5) ja sen myöhempien muutosten mukaisesti, tai niillä on oltava ympäristöön liittyviä ominaispiirteitä, jotka eivät edellytä vaaraa osoittavien lausekkeiden R50-53 tai R51-53 liittämistä tuotteeseen direktiivin 67/548/ETY ja sen muutosten mukaisesti.

Arviointi ja todentaminen: Toimivaltaiselle elimelle on toimitettava vakuutus tämän arviointiperusteen noudattamisesta sekä täydellinen luettelo käytetyistä väriaineista.

6.   Hajusteet

a)

Tuote ei saa sisältää hajusteita, jotka sisältävät nitromyskejä tai polysyklisiä myskejä (siten kuin ne on määritelty arviointiperusteessa 3 a).

b)

Kaikki valmistusaineet, joita lisätään tuotteeseen hajusteina, on valmistettava ja/tai niitä on käsiteltävä Kansainvälisen hajusteliiton (IFRA) käytännesääntöjen mukaisesti.

Arviointi ja todentaminen: Toimivaltaiselle elimelle on toimitettava vakuutus tämän arviointiperusteen kaikkien osien noudattamisesta.

7.   Herkistävät aineet

Tuotteeseen ei saa liittää direktiivin 1999/45/EY ja sen muutosten mukaista vaarallisuutta osoittavaa lauseketta R42 (altistuminen hengitysteitse voi aiheuttaa herkistymistä) ja/tai R43 (ihokosketus voi aiheuttaa herkistymistä).

Jos aineeseen tai valmistusaineeseen on liitetty direktiivin 67/548/ETY ja sen muutosten tai direktiivin 1999/45/EY ja sen muutosten mukainen vaarallisuutta osoittava lauseke R42 (altistuminen hengitysteitse voi aiheuttaa herkistymistä) ja/tai R43 (ihokosketus voi aiheuttaa herkistymistä), aineen tai valmistusaineen pitoisuus ei saa ylittää 0,1 painoprosenttia lopputuotteen massasta.

Arviointi ja todentaminen: Toimivaltaiselle elimelle on ilmoitettava kaikkien sellaisten valmistusaineiden täsmällinen koostumus, joihin on liitetty vaarallisuutta osoittava lauseke R42 ja/tai R43. Lisäksi on toimitettava jäljennökset kyseisiä valmistusaineita koskevista käyttöturvallisuustiedotteista.

8.   Haihtuvat orgaaniset yhdisteet

Tuote saa sisältää enintään 10 painoprosenttia haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, joiden kiehumispiste on alle 150 oC.

Arviointi ja todentaminen: Hakijan on toimitettava jäljennökset kutakin orgaanista liuotinta koskevista käyttöturvallisuustiedotteista sekä yksityiskohtaiset laskelmat sellaisten haihtuvien orgaanisten yhdisteiden kokonaismäärästä, joiden kiehumispiste on alle 150 oC.

9.   Fosfori

Tuotteen sisältämän fosforin kokonaismäärä on laskettava toiminnallista yksikköä kohden (yleispuhdistusaineet) tai 100 grammassa tuotetta (saniteettipuhdistusaineet) ottaen huomioon kaikki fosforia sisältävät valmistusaineet (esimerkiksi fosfaatit ja fosfonaatit).

Yleispuhdistusaineiden kokonaisfosforipitoisuus (P) ei saa olla suurempi kuin 0,02 g/toiminnallinen yksikkö.

Saniteettipuhdistusaineiden kokonaisfosforipitoisuus (P) ei saa olla suurempi kuin 1,0 g/100 g tuotetta.

Ikkunanpuhdistustuotteiden valmistusaineet eivät saa sisältää fosforia.

Arviointi ja todentaminen: Toimivaltaiselle elimelle on ilmoitettava tuotteen täsmällinen koostumus ja esitettävä yksityiskohtaiset laskelmat, joista käy ilmi tämän arviointiperusteen noudattaminen.

10.   Pakkausta koskevat vaatimukset

a)

Ponneaineita sisältäviä sumutteita ei saa käyttää.

b)

Pääasialliseen pakkaukseen käytettävien muovien merkinnöissä on noudatettava pakkauksista ja pakkausjätteistä 20 päivänä joulukuuta 1994 annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviä 94/62/EY (6) tai standardin DIN 6120 osia 1 ja 2 yhdessä standardin DIN 7728 osan 1 kanssa.

c)

Jos kuluttajapakkaus on valmistettu kierrätysmateriaalista, tästä kertovien pakkausmerkintöjen on oltava standardin ISO 14021 ”Environmental labels and declarations — Self declared claims (type II environmental labelling)” mukaisia.

d)

Kuluttajapakkauksen osat on voitava nopeasti erottaa vain yhtä materiaalia sisältäviin osiin.

Arviointi ja todentaminen: Toimivaltaiselle elimelle on toimitettava pakkausta koskevat tiedot ja/tai tarvittaessa mallikappale pakkauksesta sekä vakuutus tämän arviointiperusteen noudattamisesta.

SOVELTUVUUS KÄYTTÖÖN

11.   Soveltuvuus käyttöön

Tuotteen on sovelluttava käyttöön ja sen on täytettävä kuluttajien tarpeet.

Tuotteen puhdistuskyvyn on oltava vastaava tai parempi kuin toimivaltaisen elimen hyväksymän markkinajohtajan tai yleisen vertailutuotteen puhdistuskyvyn (katso lisäys III), ja parempi kuin pelkän veden.

Yleispuhdistusaineiden ja keittiönpuhdistustuotteiden osalta on dokumentoitava ainoastaan rasvaa irrottavat vaikutukset. Saniteettipuhdistustuotteiden ja ikkunanpesutuotteiden osalta on dokumentoitava sekä kalkkia että rasvaa irrottavat vaikutukset.

Arviointi ja todentaminen: Tuotteen teho on testattava:

riittävällä ja perustellulla laboratoriotestillä, tai

riittävällä ja perustellulla kuluttajatestillä.

Molemmat testit on suoritettava ja niistä on laadittava raportti lisäyksessä III kuvatuissa menetelmäperiaatteissa ilmoitettujen erityismuuttujien mukaisesti.

KULUTTAJILLE ANNETTAVAT TIEDOT

12.   Käyttöohjeet

a)   Annosteluohjeet

Yleispuhdistusaineiden osalta täsmällinen annostelusuositus on merkittävä pakkaukseen riittävän kokoisena ja selvästi erottuvaa taustaa vasten. Kuvakkeiden (kuten esimerkiksi 5 litran astia ja korkillisten lukumäärä sekä määrä millilitroina) käyttöä suositellaan, mutta se on vapaaehtoista.

Jos saniteettipuhdistusaine on tiivisteen muodossa, pakkaukseen on merkittävä selvästi, että tuotetta tarvitaan vain pieni määrä verrattuna tavanomaisiin (eli vedellä laimennettuihin) tuotteisiin.

Pakkauksessa on oltava seuraava merkintä (tai vastaava teksti):

”Oikea annostelu pienentää kustannuksia ja vähentää ympäristövaikutuksia”.

b)   Turvallisuusohjeet

Tuotteessa on oltava seuraavat turvallisuusohjeet (tai vastaava teksti) sekä tekstinä että vastaavana kuvakkeena:

”Ei lasten käsiin”

”Eri pesuaineita ei saa sekoittaa”

”Vältä hengittämästä sumutettua tuotetta” (ainoastaan tuotteissa, jotka on pakattu sumutteina).

c)   Valmistusaineita koskevat tiedot ja merkinnät

Asetusta (EY) N:o 648/2004 on sovellettava.

d)   Ympäristömerkkiä koskevat tiedot

Pakkauksessa on oltava seuraava merkintä (tai vastaava teksti):

”Lisätietoja EU: n ympäristömerkistä saa Internet-sivulta http://europa.eu.int/ecolabel” (tai vastaava teksti).

Arviointi ja todentaminen: Toimivaltaiselle elimelle on toimitettava mallikappale pakkauksesta kaikkine merkintöineen sekä vakuutus tämän arviointiperusteen kaikkien osien noudattamisesta.

13.   Ympäristömerkissä olevat tiedot

Ympäristömerkin kentässä 2 on oltava seuraava teksti:

vähäisempi vaikutus vesieliöihin,

vähäisempi vaarallisten aineiden käyttö,

selkeät käyttöohjeet.

14.   Ammattikoulutus

Jos puhdistusaine on tarkoitettu ammattikäyttöön, valmistajan, jakelijan tai jonkin muun osapuolen on tarjottava siivoushenkilöstölle koulutusta tai koulutusmateriaalia. Koulutuksessa on selitettävä vaihe vaiheelta oikea laimennus, käyttö, hävitys ja laitteiden käyttö.

Arviointi ja todentaminen: Toimivaltaiselle elimelle on toimitettava näyte koulutusmateriaalista, jossa selitetään vaihe vaiheelta oikea laimennus, käyttö, hävitys ja laitteiden käyttö, sekä kuvaus koulutuskursseista.


(1)  EUVL L 104, 8.4.2004, s. 13.

(2)  Neuvoston direktiivi 67/548/ETY, annettu 27 päivänä kesäkuuta 1967, vaarallisten aineiden luokitusta, pakkaamista ja merkintöjä koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä (EYVL 196, 16.8.1967, s. 1).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 1999/45/EY, annettu 31 päivänä toukokuuta 1999, vaarallisten valmisteiden luokitusta, pakkaamista ja merkintöjä koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä (EYVL L 200, 30.7.1999, s. 1).

(4)  EYVL L 262, 27.9.1976, s. 169.

(5)  EYVL L 237, 10.9.1994, s. 13.

(6)  EYVL L 365, 31.12.1994, s. 10.


Lisäys I

DID-LUETTELO

DID-luettelon osassa A lueteltujen valmistusaineiden toksisuutta ja hajoavuutta koskevien arvojen on oltava ekologisten arviointiperusteiden mukaisia.

Niiden valmistusaineiden, joita ei ole lueteltu DID-luettelon osassa A, osalta käytetään toksisuutta ja hajoavuutta koskevien arvojen määrittelemiseen osassa B kuvattua menettelyä.

Pesuaineiden valmistusainetietokanta

versio 30 kesäkuuta 2004

Osa A — Valmistusaineluettelo

 

 

Akuutti toksisuus

 

Krooninen toksisuus

 

Hajoavuus

DID-nro

Valmistusaineen nimi

LC50/EC50

SF (akuutti)

TF (akuutti)

NOEC (1)

SF (krooninen) (1)

TF (krooninen)

DF

Aerobisesti

Anaerobisesti

 

Anioniset pinta-aktiiviset aineet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Lineaariset alkyylibentseenisulfonaatit 11,5 - 11,8 (LAS)

4,1

1 000

0,0041

0,69

10

0,069

0,05

R

N

2

LAS (C 10-13 alkyyli) trietanoliamiinisuolat

4,2

1 000

0,0042

3,4

100

0,034

0,05

R

O

3

C 14/17 alkyylisulfonaatti

6,7

5 000

0,00134

0,44

10

0,044

0,05

R

N

4

C 8/10 alkyylisulfaatti

132

5 000

0,0264

 

 

0,0264

0,05

R

Y

5

C 12/14 alkyylisulfaatti (AS)

2,8

1 000

0,0028

2

100

0,02

0,05

R

Y

6

C 12/18 alkyylisulfaatti (AS) (3)

 

 

0,0149

 

 

0,027

0,05

R

Y

7

C 16/18 rasva-alkoholisulfaatti (FAS)

27

1 000

0,027

1,7

50

0,034

0,05

R

Y

8

C 12/15 A 1-3 EO sulfaatti

4,6

1 000

0,0046

0,1

10

0,01

0,05

R

Y

9

C 16/18 A 3-4 EO sulfaatti

0,57

10 000

0,000057

 

 

0,000057

0,05

R

Y

10

Dialkyyli sulfosukkinaatti

15,7

1 000

0,0157

 

 

0,0157

0,5

I

N

11

C 12/14 sulforasvahapon metyyliesteri

9

10 000

0,0009

0,23

50

0,0046

0,05

R

N

12

C 16/18 sulforasvahapon metyyliesteri

0,51

5 000

0,000102

0,2

50

0,004

0,05

R

N

13

C 14/16 alfaolefiinisulfonaatti

3,3

10 000

0,00033

 

 

0,00033

0,05

R

N

14

C 14/18 alfaolefiinisulfonaatti

0,5

5 000

0,0001

 

 

0,0001

0,05

R

N

15

Saippua C > 12-22

22

1 000

0,022

10

100

0,1

0,05

R

Y

16

Lauryylisarkosinaatti

56

10 000

0,0056

 

 

0,0056

0,05

R

Y

17

C 9/11 2-10 EO karboksimetyloity, natriumsuola tai happo

100

10 000

0,01

 

 

0,01

0,05

R

O

18

C 12/18 2-10 EO karboksimetyloity, natriumsuola tai happo

8,8

1 000

0,0088

5

100

0,05

0,05

R

O

19

C 12/18 alkyylifosfaattiesterit

38

1 000

0,038

 

 

0,038

0,05

R

N

 

Ionittomat pinta-aktiiviset aineet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

C 8 A 1-5 EO

7,8

1 000

0,0078

 

 

0,0078

0,05

R

Y

21

C 9/11 A, >3-6 EO pääasiallisesti lineaarinen

5,6

1 000

0,0056

 

 

0,0056

0,05

R

Y

22

C 9/11 A, >6-10 EO pääasiallisesti lineaarinen

5

1 000

0,005

 

 

0,005

0,05

R

Y

23

C 9/11 A 5-11 EO monihaar.

1

1 000

0,001

 

 

0,001

0,05

R

O

24

C 10 A, 5-11 EO monihaar. (Trimeeri-propeenioksoalkoholi)

1

1 000

0,001

 

 

0,001

0,05

R

Y

25

C 12/15 A, 2-6 EO pääasiallisesti lineaarinen

0,43

1 000

0,00043

0,18

50

0,0036

0,05

R

Y

26

C 12/14 5-8 EO 1 t-BuO (endcapped)

0,23

1 000

0,00023

0,18

100

0,0018

0,05

R

O

27

C 12/15, A 3-12 EO monihaar.

1

1 000

0,001

3,2

100

0,032

0,05

R

O

28

C 12/15 (keskiarvo C<14) A, >6-9 EO

0,63

1 000

0,00063

0,24

10

0,024

0,05

R

Y

29

C 12/15 (keskiarvo C>14) A, >6-9 EO

0,4

1 000

0,0004

0,17

10

0,017

0,05

R

Y

30

C 12/15 A, > 9-12 EO

1,1

1 000

0,0011

 

 

0,017

0,05

R

Y

31

C 12/15 A > 12-20 EO

0,7

1 000

0,0007

 

 

0,0007

0,05

R

O

32

C 12/15 A > 20-30 EO

13

1 000

0,013

10

100

0,1

0,05

R

O

33

C 12/15 A, > 30 EO

130

1 000

0,13

 

 

0,13

0,5

I

O

34

C 12/18 A, 0-3 EO

0,3

1 000

0,0003

 

 

0,0003

0,05

R

Y

35

C 12/18 A, 5-10 EO

1

1 000

0,001

0,35

100

0,0035

0,05

R

O

36

C 12/18 A, > 10-20 EO

1

1 000

0,001

 

 

0,0035

0,05

R

O

37

C 16/18 A, 2-8 EO

3,2

1 000

0,0032

0,4

100

0,004

0,05

R

Y

38

C 16/18 A, > 9-18 EO

0,72

1 000

0,00072

0,32

10

0,032

0,05

R

Y

39

C 16/18 A, 20-30 EO

4,1

1 000

0,0041

 

 

0,0041

0,05

R

Y

40

C 16/18 A, > 30 EO

30

1 000

0,03

 

 

0,03

0,5

I

Y

41

C 12-15 A 2-6 EO 2-6 PO

0,78

1 000

0,00078

0,36

100

0,0036

0,05

R

O

42

C 10-16 A 0-3 PO 6-7 EO

3,2

5 000

0,00064

1

100

0,01

0,05

R

O

43

Glysereetti (1-5 EO) kokoaatti

16

1 000

0,016

6,3

100

0,063

0,05

R

Y

44

Glysereetti (6-17 EO) kokoaatti

100

1 000

0,1

 

 

0,1

0,05

R

Y

45

C 12/14 glukoosiamidi

13

1 000

0,013

4,3

50

0,086

0,05

R

Y

46

C 16/18 glukoosiamidi

1

1 000

0,001

0,33

50

0,0066

0,05

R

Y

47

C 8/10 alkyylipolyglykosidi

28

1 000

0,028

5,7

100

0,057

0,05

R

Y

48

C 8/12 alkyylipolyglykosidi, haar.

480

1 000

0,48

100

100

1

0,05

R

N

49

C 8/16 tai C12-14 alkyylipolyglykosidi

5,3

1 000

0,0053

1

10

0,1

0,05

R

Y

50

Kookosrasvahappomonoetanoliamidi

9,5

1 000

0,0095

1

100

0,01

0,05

R

Y

51

Kookosrasvahappomonoetanoliamidi 4-5 EO

17

10 000

0,0017

 

 

0,0017

0,05

R

Y

52

Kookosrasvahappodietanoliamidi

2

1 000

0,002

0,3

100

0,003

0,05

R

O

53

PEG-4 rapsiamidi

7

5 000

0,0014

 

 

0,0014

0,05

R

Y

 

Amfoteeriset pinta-aktiiviset aineet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

60

C 12/15 alkyldimetyylibetaiini

1,7

1 000

0,0017

0,1

100

0,001

0,05

R

O

61

Alkyyli C 12/18 amidopropyylibetaiini

1,8

1 000

0,0018

0,09

100

0,0009

0,05

R

Y

62

C 12/18 alkyyliamiinioksidi

0,3

1 000

0,0003

 

 

0,0003

0,05

R

Y

 

Kationiset pinta-aktiiviset aineet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70

Alkyylitrimetyyliammoniumsuolat

0,1

1 000

0,0001

0,046

100

0,00046

0,5

I

O

71

Alkyyliesteriammoniumsuolat

2,9

1 000

0,0029

1

10

0,1

0,05

R

Y

 

Säilöntäaineet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

80

1,2-bentsisotiatsol-3-oni

0,15

1 000

0,00015

 

 

0,00015

0,5

I

N

81

Bentsyylialkoholi

360

1 000

0,36

 

 

0,36

0,05

R

Y

82

5-bromi-5-nitro-1,3-dioksaani

0,4

5 000

0,00008

 

 

0,00008

1

P

O

83

2-bromi-2-nitropropaani-1,3-dioli

0,78

1 000

0,00078

0,2

100

0,002

0,5

I

O

84

Klooriasetamidi

55,6

10 000

0,00556

 

 

0,00556

1

O

O

85

Diatsolididyyliurea

35

5 000

0,007

 

 

0,007

1

P

O

86

Formaldehydi

2

1 000

0,002

 

 

0,002

0,05

R

O

87

Glutaraldehydi

0,31

1 000

0,00031

 

 

0,00031

0,05

R

O

88

Guanidiini, heksametyleeni, homopolymeeri

0,18

1 000

0,00018

0,024

100

0,00024

1

P

O

89

CMI + MIT seoksena 3:1 (4)

0,0067

1 000

0,0000067

0,0057

50

0,000114

0,5

I

O

90

2-metyyli-2H-isotiatsol-3-oni (MIT)

0,06

1 000

0,00006

 

 

0,00006

0,5

I

O

91

Metyylidibromiglutaronitriili

0,15

1 000

0,00015

 

 

0,00015

0,05

R

O

92

E-ftaloimidoperoksiheksaani happo

0,59

5 000

0,000118

 

 

0,000118

1

P

O

93

Metyyli-, etyyli- ja propyyliparabeeni

15,4

5 000

0,00308

 

 

0,00308

0,05

R

N

94

o-Fenyylifenoli

0,92

1 000

0,00092

 

 

0,00092

0,05

R

O

95

Natriumbentsoaatti

128

1 000

0,128

 

 

0,128

0,05

R

Y

96

Natriumhydroksimetyyliglysinaatti

36,5

5 000

0,0073

 

 

0,0073

1

O

O

97

Natriumnitriitti

87

10 000

0,0087

 

 

0,0087

1

NA

NA

98

Triklosaani

0,0014

1 000

0,0000014

 

 

0,0000014

0,5

I

O

 

Muut valmistusaineet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110

Silikoni

250

1 000

0,25

 

 

0,25

1

P

N

111

Parafiini

1 000

10 000

0,1

 

 

0,1

1

P

O

112

Glyseroli

4 400

5 000

0,88

 

 

0,88

0,05

R

Y

113

Fosfaatit (NTPF: na)

1 000

1 000

1

 

 

1

0,15

NA

NA

114

Zeoliitti (liukenematon epäorgaaninen)

1 000

1 000

1

175

50

3,5

1

NA

NA

115

Sitraatti ja sitruunahappo

825

1 000

0,825

80

50

1,6

0,05

R

Y

116

Polykarboksylaatit

200

1 000

0,2

106

10

10,6

1

P

N

117

Nitriloetikkahappo (NTA)

494

1 000

0,494

64

50

1,28

0,5

I

O

118

EDTA

121

1 000

0,121

22

50

0,44

0,5

I

N

119

Fosfonaatit

650

1 000

0,65

25

50

0,5

1

P

N

120

EDDS

320

1 000

0,32

32

50

0,64

0,05

R

N

121

Savi (liukenematon epäorgaaninen)

1 000

1 000

1

 

 

1

1

NA

NA

122

Karbonaatit

250

1 000

0,25

 

 

0,25

0,15

NA

NA

123

Rasvahapot C ≥ 14

3,7

5 000

0,00074

 

 

0,00074

0,05

R

Y

124

Silikaatit

250

1 000

0,25

 

 

0,25

1

NA

NA

125

Polyasparagiinihappo, Na-suola

410

1 000

0,41

 

 

0,41

0,05

R

N

126

Perboraatti (boorina)

14

1 000

0,014

 

 

0,014

1

NA

NA

127

Perkarbonaatti (ks. karbonaatti)

250

1 000

0,25

 

 

0,25

0,15

NA

NA

128

Tetra-asetyleenidiamiini (TAED)

250

1 000

0,25

500

100

5

0,05

R

O

129

C 1 - C 4 alkoholit

1 000

1 000

1

 

 

1

0,05

R

Y

130

Moni-, di- ja trietanooliamiini

90

1 000

0,09

0,78

100

0,0078

0,05

R

Y

131

Polyvinyylipyrrolidoni (PVP)

1 000

1 000

1

 

 

1

0,5

I

N

132

Karboksimetyyliselluloosa (CMC)

250

5 000

0,05

 

 

0,05

0,5

I

N

133

Natrium- ja magnesiumsulfaatti

1 000

1 000

1

100

100

1

1

NA

NA

134

Kalsium- ja natriumkloridi

1 000

1 000

1

100

100

1

1

NA

NA

135

Urea

1 000

5 000

0,2

 

 

0,2

1

NA

NA

136

Piidioksidi, kvartsi (liukenematon epäorgaaninen)

1 000

1 000

1

 

 

1

1

NA

NA

137

Polyetyleeniglykoli, MW>4 000

1 000

10 000

0,1

 

 

0,1

1

P

N

138

Polyetyleeniglykoli, MW<4 000

1 000

10 000

0,1

 

 

0,1

1

P

O

139

Kumeeni-, ksyleeni- ja tolueenisulfonaatit

66

10 000

0,0066

 

 

0,0066

0,5

I

N

140

Na-/Mg-/K-hydroksidit

30

1 000

0,03

 

 

0,03

0,05

NA

NA

141

Entsyymit/proteiinit

25

5 000

0,005

 

 

0,005

0,05

R

Y

142

Hajuste, jos ei muuten yksilöity (2)

2

1 000

0,002

 

 

0,002

0,5

I

N

143

Väriaineet, jos ei muuten yksilöity (2)

10

1 000

0,01

 

 

0,01

1

P

N

144

Tärkkelys

100

1 000

0,1

 

 

0,1

0,05

R

Y

145

Anioniset polyesterit

655

1 000

0,655

 

 

0,655

1

P

N

146

PVNO/PVPI

530

1 000

0,53

 

 

0,53

1

P

N

147

Zn-ftalosyaniinisulfonaatti

0,2

1 000

0,0002

0,16

100

0,0016

1

P

N

148

Iminodisukkinaatti

81

1 000

0,081

17

100

0,17

0,05

R

N

149

FWA 1

11

1 000

0,011

10

100

0,1

1

P

N

150

FWA 5

10

1 000

0,01

1

10

0,1

1

P

N

151

1-dekanoli

2,3

5 000

0,00046

 

 

0,00046

0,05

R

O

152

Metyylilauraatti

1 360

10 000

0,136

 

 

0,136

0,05

R

O

153

Muurahaishappo (kalsiumsuola)

100

1 000

0,1

 

 

0,1

0,05

R

Y

154

Adipiinihappo

31

1 000

0,031

 

 

0,031

0,05

R

O

155

Maleiinihappo

106

1 000

0,106

 

 

0,106

0,05

R

Y

156

Omenahappo

106

1 000

0,106

 

 

0,106

0,05

R

O

157

Viinihappo

200

10 000

0,02

 

 

0,02

0,05

R

O

158

Fosforihappo

138

1 000

0,138

 

 

0,138

0,15

NA

NA

159

Oksaalihappo

128

5 000

0,0256

 

 

0,0256

0,05

R

O

160

Etikkahappo

30

1 000

0,03

 

 

0,03

0,05

R

Y

161

Maitohappo

130

1 000

0,13

 

 

0,13

0,05

R

Y

162

Sulfamidihappo

75

1 000

0,075

 

 

0,075

1

NA

NA

163

Salisyylihappo

46

1 000

0,046

 

 

0,046

0,15

R

O

164

Glykolihappo

141

5 000

0,0282

 

 

0,0282

0,05

R

O

165

Glutaarihappo

208

5 000

0,0416

 

 

0,0416

0,05

R

O

166

Malonihappo

95

5 000

0,019

 

 

0,019

0,05

R

O

167

Etyleeniglykoli

6 500

1 000

6,5

 

 

6,5

0,05

R

Y

168

Etyleeniglykolin monobutyylieetteri

747

5 000

0,1494

 

 

0,1494

0,05

R

O

169

Dietyleeniglykoli

4 400

10 000

0,44

 

 

0,44

0,15

I

Y

170

Dietyleeniglykolin monometyylieetteri

500

1 000

0,5

 

 

0,5

0,5

I

O

171

Dietyleeniglykolin monoetyylieetteri

3 940

5 000

0,788

 

 

0,788

0,05

R

O

172

Dietyleeniglykolin monobutyylieetteri

1 254

1 000

1,254

 

 

1,254

0,05

R

O

173

Dietyleeniglykolin dimetyylieetteri

2 000

10 000

0,2

 

 

0,2

0,5

I

O

174

Propeeniglykoli

32 000

1 000

32

 

 

32

0,15

R

Y

175

Propeeniglykolin monometyylieetteri

12 700

5 000

2,54

 

 

2,54

0,05

R

O

176

Propeeniglykolin monobutyylieetteri

748

5 000

0,1496

 

 

0,1496

0,05

R

O

177

Dipropeeniglykoli

1 625

10 000

0,1625

 

 

0,1625

0,05

R

O

178

Dipropeeniglykolin monometyylieetteri

1 919

5 000

0,3838

 

 

0,3838

0,05

R

O

179

Dipropeeniglykolin monobutyylieetteri

841

5 000

0,1682

 

 

0,1682

0,05

R

O

180

Dipropeeniglykolin dimetyylieetteri

1 000

5 000

0,2

 

 

0,2

0,5

I

O

181

Trietyleeniglykoli

4 400

1 000

4,4

 

 

4,4

0,5

I

O

182

Mäntyöljy

1,8

1 000

0,0018

 

 

0,0018

0,5

I

O

183

Etyleenibisstearamidit

140

5 000

0,028

 

 

0,028

0,5

I

O

184

Natriumglukonaatti

10 000

10 000

1

 

 

1

0,05

R

O

185

Glykolidistearaatti

100

5 000

0,02

 

 

0,02

0,5

I

O

186

Hydroksyylietyyliselluloosa

209

5 000

0,0418

 

 

0,0418

1

P

O

187

Hydroksipropyylimetyyliselluloosa

188

5 000

0,0376

 

 

0,0376

1

P

O

188

1-metyyli-2-pyrrolidoni

500

1 000

0,5

 

 

0,5

0,05

R

O

189

Ksantaankumi

490

1 000

0,49

 

 

0,49

0,05

R

O

190

Trimetyyli pentaanidioli mono-isobutyraatti

18

1 000

0,018

3,3

100

0,033

0,05

R

O

191

Bentsotriatsoli

29

1 000

0,029

 

 

0,029

1

P

O

192

Piperidinoli-propaanitrikarboksylaatti suola

100

1 000

0,1

120

100

1,2

0,5

I

O

193

Dietyyliaminopropyyli-DAS

120

1 000

0,12

120

100

1,2

1

P

O

194

Metyylibentsamidi-DAS

120

1 000

0,12

120

100

1,2

0,5

I

O

195

Pentaerytritolitetrakisfenolipropionaatti

38

1 000

0,038

 

 

0,038

1

P

O

196

Blokkipolymeerit

100

5 000

0,02

 

 

0,02

1

P

N

197

Denatoniumbentsoaatti

13

5 000

0,0026

 

 

0,0026

1

O

O

198

Sukkinaatti

374

10 000

0,0374

 

 

0,0374

0,05

R

O

199

Polyasparagiinihappo

528

1 000

0,528

 

 

0,528

0,05

R

N

Liukenemattomat epäorgaaniset aineet Epäorgaaninen valmistusaine, jonka vesiliukoisuus on erittäin alhainen tai se ei liukene veteen.

Osa B. Kriittinen laimennusmäärä

Kriittinen laimennusmäärä lasketaan seuraavan yhtälön avulla:

CDV = 1 000 * Sdosage(i) * DF(i)/TF(i)

Dosage(i) = valmistusaineen i annos, ilmaistuna grammoina/pesu tai joissain tapauksissa grammoina/100 g tuotetta.

DF(i) = valmistusaineen i hajoamistekijä.

TF(i) = valmistusaineen i toksisuustekijä.

MUUTTUJIEN ARVON MÄÄRITTELYMENETTELY NIIDEN VALMISTUSAINEIDEN OSALTA, JOITA EI OLE LUETELTU DID-LUETTELOSSA

Lueteltuja muuttujien arvoja on käytettävä kaikkien DID-luettelossa mainittujen valmistusaineiden osalta. Poikkeuksena ovat hajusteet ja väriaineet, joiden osalta hyväksytään myös muita testituloksia (katso alaviite osassa A).

Seuraavaa lähestymistapaa sovelletaan valmistusaineisiin, joita ei ole lueteltu DID-luettelossa.

Toksisuus vesieliöille

Euroopan unionin ympäristömerkkijärjestelmässä CDV määritellään kroonista toksisuutta ja kroonista turvallisuutta koskevien tekijöiden perusteella. Jos kroonista toksisuutta koskevia testien tuloksia ei ole käytettävissä, on käytettävä akuuttia toksisuutta ja turvallisuutta koskevia tekijöitä.

Krooninen toksisuustekijä (TFkrooninen)

Kullekin trofia-tasolle (kalat, äyriäiset tai levä) lasketaan mediaaniarvo käyttäen kroonista toksisuutta koskevia vahvistettuja testituloksia. Jos trofia-tason yhtä lajia koskevia testituloksia on useita, määritellään ensin lajin mediaaniarvo; näitä mediaaniarvoja käytetään sen jälkeen trofia-tason mediaaniarvon laskemiseen.

Kroonista toksisuutta ilmaiseva tekijä (TFkrooninen) on trofia-tasojen alin mediaani.

TFkrooninen -arvoa käytetään määriteltäessä kriittistä laimennusmäärää koskevia perusteita.

Akuutti toksisuustekijä (TFakuutti)

Kullekin trofia-tasolle (kalat, äyriäiset tai levä) lasketaan mediaaniarvo käyttäen akuuttia toksisuutta koskevia vahvistettuja testituloksia. Jos trofia-tason yhtä lajia koskevia testituloksia on useita, määritellään ensin lajin mediaaniarvo; näitä mediaaniarvoja käytetään sen jälkeen trofia-tason mediaaniarvon laskemiseen.

Akuuttia toksisuutta ilmaiseva tekijä (TFakuutti) on trofia-tasojen alin mediaani.

TFakuutti -arvoa käytetään määriteltäessä kriittistä laimennusmäärää koskevia perusteita.

Turvatekijä

Turvatekijä (SF) on riippuvainen siitä, kuinka monta trofia-tasoa on testattu ja onko kroonista toksisuutta koskevia testituloksia käytettävissä. SF määritellään seuraavasti:

Tiedot

Turvatekijä (SF)

Toksisuustekijä

Yksi lyhytaikainen L(E)C50-testi

10 000

Toksisuus/10000

Kaksi lyhytaikaista L(E)C50-testiä lajeilta, jotka edustavat kahta trofia-tasoa (kala ja/tai äyriäinen ja/tai levä)

5 000

Toksisuus/5 000

Vähintään yksi lyhytaikainen L(E)C50-testi perustestivalikoiman mukaisilta kolmelta trofia-tasolta

1 000

Toksisuus/1 000

Yksi pitkäaikainen NOEC-testi (kala tai äyriäinen)

100

Toksisuus/100

Kaksi pitkäaikaista NOEC-testiä lajeilta, jotka edustavat kahta trofia-tasoa (kala ja/tai äyriäinen ja/tai levä)

50

Toksisuus/50

Pitkäaikainen NOEC-testi vähintään kolmelta lajilta (yleensä kala, äyriäinen ja levä), jotka edustavat kolmea trofia-tasoa

10

Toksisuus/10

Aineiden toksisuutta vesieliöille koskeva perustestisarja koostuu kaloille, vesikirpuille ja levälle tehtävistä akuuttia toksisuutta koskevista testeistä.

Hajoamistekijä

Hajoamistekijä määritellään seuraavasti:

Hajoamistekijä (DF):

 

DF

Nopeasti biologisesti hajoava (5)

0,05

Nopeasti biologisesti hajoava (6)

0,15

Luontaisesti biologisesti hajoava

0,5

Pysyvä

1

Anaerobinen biologinen hajoavuus

Valmistusaine on luokiteltava johonkin seuraavista yhdisteluokista:

Luokka

Merkintä

Ei hajoa biologisesti anaerobisesti. Testattu ja todettu biologisesti hajoamattomaksi.

N

Biologisesti hajoava anaerobisesti. Testattu ja todettu biologisesti hajoavaksi tai ei ole testattu, mutta biologinen hajoavuus on todettu analogisuustarkastelulla yms.

Y

Biologista hajoavuutta aerobisesti ei ole testattu

O

Aerobinen biologinen hajoavuus

Valmistusaine on luokiteltava johonkin seuraavista yhdisteluokista:

Luokka

Merkintä

Nopeasti biologisesti hajoava

R

Luontaisesti biologisesti hajoava, mutta ei nopeasti biologisesti hajoava

I

Pysyvä

P

Biologista hajoavuutta anaerobisesti ei ole testattu.

O

Liukenemattomat epäorgaaniset valmistusaineet

Jos epäorgaaninen valmistusaine liukenee erittäin huonosti veteen tai ei lainkaan liukene veteen, tämä on ilmoitettava hakemukseen liitettävissä asiakirjoissa.


(1)  Sarakkeisiin ei merkitä mitään, jos hyväksyttäviä kroonista toksisuutta koskevia tietoja ei ole. Näissä tapauksissa TF(krooninen) on sama kuin TF(akuutti).

(2)  Toksisuustulosten puutteen vuoksi TF on C12/14 alkyylisulfaatin (AS) ja C 16/18 alkyylisulfaatin (AS) arvojen keskiarvo.

(3)  

(#)

Hakijoiden on käytettävä luettelossa olevia tietoja. Poikkeuksina ovat hajusteet ja väriaineet. Jos hakija toimittaa toksisuustiedot, käytetään toimitettuja tietoja TF: n ja hajoavuuden määrittelyssä. Päinvastaisessa tapauksessa on käytettävä luettelon tietoja.

(4)  

(§)

5-kloori-2-metyyli-4-isotiatsol-3-oni ja 2-metyyli-4-isotiatsol-3-oni seoksena 3:1.

(5)  Kaikki pinta-aktiiviset aineet tai muut valmistusaineet, jotka koostuvat homologiryhmästä ja täyttävät lopullista hajoamista koskevan testivaatimuksen, on sisällytettävä tähän luokkaan riippumatta siitä, täyttävätkö ne 10 vuorokauden mittausajan perusteen.

(6)  10 vuorokauden mittausajan peruste ei täyty.

Epäorgaanisten valmistusaineiden osalta DF määritellään todetun hajoamisasteen mukaisesti. Jos valmistusaine hajoaa viiden vuorokauden kuluessa: DF = 0,05; 15 vuorokauden kuluessa: DF = 0,15 tai 50 vuorokauden kuluessa: DF = 0,5.


Lisäys II

ANAEROBISEN BIOLOGISEN HAJOAVUUDEN DOKUMENTOINTI

Seuraavaa menettelytapaa voidaan soveltaa anaerobisen biologisen hajoavuuden dokumentointiin niiden valmistusaineiden osalta, joita ei ole lueteltu DID-luettelossa:

Sovelletaan kohtuullista ekstrapolointia. Käytetään yhdellä raaka-aineella saatuja testituloksia ja ekstrapoloidaan rakenteeltaan samankaltaisten pinta-aktiivisten aineiden lopullinen anaerobinen hajoavuus. Jos jonkin pinta-aktiivisen aineen (tai homologiryhmän) anaerobinen biologinen hajoavuus on vahvistettu DID-luettelossa (lisäys I), voidaan olettaa, että samantyyppinen pinta-aktiivinen aine on myös anaerobisesti biologisesti hajoava (esim. C 12-15 A 1-3 EO sulfaatti (DID-n: o 8) on anaerobisesti biologisesti hajoava, joten C 12-15 A 6 EO sulfaatin voidaan olettaa olevan vastaavalla tavalla anaerobisesti biologisesti hajoava). Jos pinta-aktiivisen aineen anaerobinen biologinen hajoavuus on vahvistettu asianmukaisella testimenetelmällä, voidaan olettaa, että samantyyppinen pinta-aktiivinen aine on myös anaerobisesti biologisesti hajoava (esim. kirjallisuustietoja, jotka vahvistavat alkyyliesteriammoniumsuolojen ryhmään kuuluvien pinta-aktiivisten aineiden olevan anaerobisesti biologisesti hajoavia, voidaan käyttää dokumentaationa sen vahvistamiseksi, että muut kvaternaariset ammoniumsuolot, joiden alkyyliketju(i)ssa on esterisidoksia, ovat vastaavalla tavalla anaerobisesti biologisesti hajoavia).

Tehdään anaerobisen hajoavuuden seulontatesti. Jos uudet testit ovat välttämättömiä, tehdään seulontatesti käyttämällä OECD 311, ISO 11734, ECETOC N:o 28 -testiä (kesäkuu 1988) tai vastaavaa menetelmää.

Tehdään alhaisen annoksen hajoavuustesti. Jos uudet testit ovat välttämättömiä ja jos seulontatestissä on esiintynyt kokeisiin liittyviä ongelmia (esim. testiaineen toksisuudesta johtuva inhibitio), toistetaan testi käyttämällä pinta-aktiivista ainetta alhaisena annoksena ja seurataan hajoamista 14C-mittauksilla tai kemiallisilla analyyseillä. Aineiden alhaiset annokset voidaan testata OECD 308 -testillä (24. huhtikuuta 2002) tai vastaavalla menetelmällä edellyttäen, että testit suoritetaan tarkasti anaerobisissa olosuhteissa. Riippumattoman asiantuntijan olisi suoritettava testit ja tulkittava testitulokset.


Lisäys III

TEHOKKUUSTESTIN PERIAATTEET

Tehokkuustesti voi olla joko laboratoriotesti tai kuluttajatesti. Kummankin testityypin edellytykset kuvataan seuraavissa osioissa.

1.   Laboratoriotestit

Laboratoriotestin tarkoituksena on vahvistaa, että testattava tuote puhdistaa yhtä hyvin tai paremmin kuin vertailutuote ja paremmin kuin pelkkä vesi ja että testattava tuote ei vahingoita pintoja, joiden puhdistamiseen se on tarkoitettu.

Testin periaatteen mukaiset yleiset vaatimukset

Testattavan tuotteen ja vertailutuotteen on kuuluttava samaan tuoteluokkaan.

Vertailutuote voi olla joko markkinajohtaja tai yleinen vertailutuote.

Jos käytetään markkinoiden johtavaa tuotetta, tuotteen on oltava jokin 3—4 myydyimmästä tuotteesta sillä alueella, jossa ympäristömerkillä varustettua tuotetta aiotaan myydä. Toimivaltaisen elimen on lisäksi hyväksyttävä markkinoiden johtava vertailutuote ja sen kauppanimen on oltava yleisesti saatavilla.

Jos käytetään yleistä vertailutuotetta, sen koostumuksen on vastattava markkinoilla olevien tuotteiden koostumusta. Toimivaltaisen elimen on lisäksi hyväksyttävä yleinen vertailutuote ja tiedot sen täsmällisestä koostumuksesta on oltava yleisesti saatavilla maksutta.

Testeissä on käytettävä normaaleille tahroille tai normaaliin käyttöön suositeltavaa annostusta. Jos vertailutuotteen suositeltua annostusta ei ole ilmoitettu, samaa annostusta on käytettävä sekä testattavan tuotteen että vertailutuotteen osalta.

Jos on ilmoitettu annosvaihtoehtoja, on testissä käytettävä pienintä suositeltua annostusta.

Tahraseoksen on oltava tuotteen käytön kannalta asiaan kuuluvaa ja jos se on keinotekoista, se täytyy valmistaa hyvin kuvatuista aineista. Riittävä määrä tahra-ainetta koko testiä varten on valmistettava yhdessä erässä.

Yleispuhdistusaineiden ja keittiönpuhdistustuotteiden osalta on dokumentoitava ainoastaan rasvaa irrottavat vaikutukset. Saniteettipuhdistustuotteiden ja ikkunanpesutuotteiden osalta on dokumentoitava sekä kalkkia että rasvaa irrottavat vaikutukset.

Pesumenetelmän on vastattava todenmukaisia käyttöolosuhteita. Pesu voidaan suorittaa käsin tai koneella.

Testivaatimukset

Puhtauden arviointiin on sisällyttävä testattavan tuotteen ja vertailutuotteen testaus ja vertailu.

Kukin tuote on testattava vähintään viidesti (katso dokumentointia koskevat vaatimukset). Lisäksi yksi testi on suoritettava ainoastaan vedellä, eli siis ilman mitään puhdistusainetta.

Levyille tai muulle testialustalle levitetään aina sama tahramäärä, jonka paino ilmoitetaan grammoina yhden desimaalin tarkkuudella.

Kahden testattavan tuotteen testausjärjestyksen on oltava sattumanvarainen.

Testistä on saatava tuloksia, joilla voidaan määritellä testatun tuotteen aikaansaama puhtaustaso (rasvan ja kalkin irrotusteho). Puhtaustaso voidaan mitata silmämääräisesti, fotometrisesti (esimerkiksi heijastuskyvyn mittaaminen), gravimetrisesti tai jollain muulla asiaan kuuluvalla menetelmällä. Mittausmenetelmä ja mahdollinen pisteytysjärjestelmä on sovittava etukäteen.

Rasvan ja kalkin irrotuskyky voidaan testata samanaikaisesti tai erikseen.

Dokumentointia koskevat vaatimukset

Toimivaltaiselle elimelle on toimitettava yksityiskohtainen testiraportti, jossa on seuraavat tiedot:

Käytetty annostus testattavan tuotteen ja vertailutuotteen osalta.

Testattavaa tuotetta ja vertailutuotetta levitetään samoille alueille.

Vertailutuotteen valintaa koskevat perustelut; perusteluina on käytettävä sen markkina-asemaa ja sen käyttötarkoitusta.

Testissä käytetyt päällystetyypit, niiden asiaankuuluvuus ja tieto siitä, ovatko tuotteet hellävaraisia valituille pinnoille.

Kuvaus testissä käytetystä tahraseoksesta sekä perustelut sen asiaankuuluvuudesta käyttökelpoisuuden testaamisen kannalta.

Kuvaus tahran levittämismenettelystä, pesumenettelystä ja puhdistuskyvyn mittaamisesta.

Laskelmat ja tilastolliset vertailumenetelmät.

Kaikki testeissä ja laskelmissa käytetyt lähtötiedot.

Testattavan tuotteen katsotaan täyttävän tehokkuusvaatimuksen, jos sadassa prosentissa testikierroksia saadaan myönteinen tulos. Jos myönteisiä tuloksia saadaan alle sadassa prosentissa testikierroksia, on suoritettava viisi uutta rinnakkaistestiä. Näistä kymmenestä rinnakkaistestistä 80 prosentista on saatava myönteinen tulos.

Vaihtoehtoisesti hakija voi käyttää tilastollisia menetelmiä ja osoittaa 95 prosentin yksipuolisella luottamusvälillä, että testattu tuote on yhtä hyvä tai parempi kuin vertailtutuote vähintään 80 prosentissa testikierroksia, jos on suoritettu yli kymmenen rinnakkaistestiä.

Tiedot siitä, miten on osoitettu, että testatun tuotteen teho on parempi kuin pelkän veden.

Testejä koskeva huomautus

CTTN-IREN-testi ”Washing of tiled floor and grease removal on kitchen surface” täyttää yleispesuaineille asetetut vaatimukset, jos testikierrosten määrää lisätään, kaikissa osatesteissä käytetään samaa tahramäärää ja testiin lisätään tuotteiden hellävaraisuutta pinnoille koskeva arviointi. Tanskan kuluttajatiedotuksen esittelemä menetelmä täyttää yleispuhdistusaineille asetetut vaatimukset, jos kunkin tuotteen testimäärää lisätään (”Sådan er universalrengøringsmidlerne testet, 2004”;

(www.forbrug.dk/test/testbasen/rengoering/universalrengoerings/saadan-er-de-testet/)).

IKW-testi ”Empfehlung zur Qualitätsbewertung für Badezimmerreiniger” (SÖFW-Journal, 129, Jahrgang 3, 2003) täyttää kylpyhuoneen puhdistusaineille asetetut vaatimukset. IKW-testi ”Recommendations for the quality assessment of acidic toilet cleaners” (SÖFW-Journal, 126, 11-2000) täyttää saniteettipuhdistusaineille asetetut vaatimukset. Tanskan kuluttajatiedotuksen esittelemä menetelmä täyttää saniteettipuhdistusaineille asetetut vaatimukset (Testing of sanitary cleaners, 2004; tanskankielinen otsikko: ”Sådan er toiletrensemidlerne testet”;

(www.forbrug.dk/test/testbasen/rengoering/toiletrensemidler/saadan-er-de-testet/)).

CHELAB-testi ”Detergents for hard surfaces: washing efficiency” (CHELAB internal test method n. 0578) täyttää yleispuhdistusaineille asetetut vaatimukset, jos menettelyyn lisätään vesitesti (mitään puhdistusainetta ei lisätä veteen) (www.chelab.it/).

2.   Kuluttajatestit

Kuluttajatestien tavoitteena on osoittaa, puhdistaako testattava tuote yhtä hyvin tai paremmin kuin vertailutuote ja vahingoittaako testattava tuote niitä pintoja, joiden puhdistamiseen se on tarkoitettu.

Periaatteisiin sisältyvät yleiset vaatimukset

Kuluttajatuotteita testattaessa on vastauksia saatava vähintään 20 henkilöltä, jotka on valittu sattumanvaraisesti myyntialueella ja jotka tavallisesti käyttävät vertailutuotetta.

Ammattikäyttöön tarkoitettuja tuotteita testattaessa on vastauksia saatava vähintään viideltä henkilöltä, jotka on valittu sattumanvaraisesti myyntialueella ja jotka tavallisesti käyttävät vertailutuotetta.

Testattavan tuotteen ja vertailutuotteen on kuuluttava samaan tuoteluokkaan. Vertailutuotteiden on oltava tuotteita, joita testaajat tavallisesti käyttävät.

Annostuksena käytetään valmistajan suosittelemaa annostusta.

Testi on suoritettava sellaisilla pinnoilla, jotka ovat pakkausmerkinnän suositusten mukaisia.

Testijakson on oltava riittävä testattavan tuotteen testaamiseksi vähintään viidesti.

Testivaatimukset

Yleispuhdistusaineiden tehokkuus on arvioitava seuraavien ominaisuuksien mukaisesti:

tuotteiden kyky poistaa likaa,

tuotteiden hellävaraisuus niille pinnoille, joilla sitä käytetään.

Saniteettipuhdistusaineiden tehokkuus on arvioitava seuraavien ominaisuuksien mukaisesti:

kyky poistaa rasvapohjaista likaa,

kyky irrottaa kalkkisaostumia (ei koske keittiönpuhdistusaineita),

tuotteiden hellävaraisuus niillä pinnoilla, joilla sitä käytetään.

Testaajien on vastattava kysymykseen ”Miten tehokkaan katsotte testattavan tuotteen olevan tavanomaisesti käyttämäänne tuotteeseen verrattuna?” — tai vastaavaan kysymykseen. Vastaajille on annettava vähintään kolme vastausvaihtoehtoa, esimerkiksi ”huonompi”, ”yhtä hyvä” ja ”parempi”.

Testaajista vähintään 80 prosentin on arvioitava tuote ”yhtä hyväksi” tai ”paremmaksi” kuin vertailutuote.

Dokumentointia koskevat vaatimukset

Toimivaltaiselle elimelle on toimitettava yksityiskohtainen testiraportti, jossa on seuraavat tiedot:

testaajien valinta,

testaajilta saadut tiedot sekä tiivistelmä siitä, miten testaus suoritettiin,

päällystetyypit, joilla tuotetta testattiin.

Kunkin testaajan osalta on ilmoitettava seuraavat tiedot, esimerkiksi kyselylomakkeen vastausten muodossa:

testaajan käyttämä annostus,

vertailutuotteen nimi,

lausunto siitä, että tuote on testattu vähintään viidesti,

testattavan tuotteen ja vertailutuotteen testitulosten vertailu.

Laskelmat ja asiakirjatodisteet siitä, että vähintään 80 prosenttia testaajista arvioi testattavan tuotteen yhtä hyväksi tai paremmaksi kuin vertailutuotteen.