13.4.2005   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 94/30


KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 1 päivänä huhtikuuta 2005,

romuajoneuvoista annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2000/53/EY asetettujen uudelleenkäytön/hyödyntämisen ja uudelleenkäytön/kierrätyksen tavoitteiden seurantaa koskevista yksityiskohtaisista säännöistä

(tiedoksiannettu numerolla K(2004) 2849)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2005/293/EY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon 18 päivänä syyskuuta 2000 romuajoneuvoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/53/EY (1) ja erityisesti sen 7 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Direktiivin 2000/53/EY mukaan komission on vahvistettava tarvittavat yksityiskohtaiset säännöt sen valvomiseksi, että jäsenvaltiot saavuttavat mainitun direktiivin 7 artiklan 2 kohdan a alakohdassa asetetut tavoitteet. Riittää, että jäsenvaltiot osoittavat saavuttaneensa vähintään vaaditut tavoitteet.

(2)

Jotta jäsenvaltioiden toimittamat tiedot olisivat vertailukelpoisia, 7 artiklan 2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa asetettujen tavoitteiden laskentaominaisuudet ja laskennan esitystapa on yhdenmukaistettava.

(3)

Tavoitteiden laskennassa päästään parhaaseen tarkkuuteen vain, mikäli laskennassa käytetty nimittäjä perustuu jäsenvaltion käsittelyjärjestelmään päätyvien romuajoneuvojen lukumäärään.

(4)

Koska on aina olemassa riski, että tiedot ovat epätarkkoja, mutta toisaalta hallinnollisilla pyrkimyksillä tähdätään tarkkojen tietojen saamiseen, tilannetta pyritään tasapainottamaan siten, että jäsenvaltiot saavat käyttää metallipitoisuuden olettamusta romuajoneuvojen sisältämän hyödynnettävän metallin määrän määrittämisessä.

(5)

Yksittäisten ajoneuvojen painon määrittämiseen käytetään valmiita vakiomuodossa olevia ajoneuvotietoja.

(6)

Purkamisen aikana poistettavaa polttoainetta ei oteta lukuun tavoitteiden laskennassa, sillä romuajoneuvojen polttoaineen määrästä ei kaikissa jäsenvaltioissa ole saatavilla luotettavia tietoja. Tavoitteiden toteutumista seurattaessa käytetään Euroopan unionin keskimääräistä polttoainemäärää, jotta laskentamenetelmät saataisiin mahdollisimman yhdenmukaisiksi ja jäsenvaltioiden saavuttamat kansalliset tulokset mahdollisimman vertailukelpoisiksi.

(7)

Sisämarkkinasäännösten mukaisesti jäsenvaltiot voivat viedä niiden alueella muodostuvia romuajoneuvoja muihin maihin jatkokäsittelyä varten. Jotta minimoidaan kohdentamisongelmat sekä vältetään suurimittainen seuranta- ja laskentatyö, vietyjen ajoneuvonosien kierrätys- ja hyödyntämisluvut lasketaan vievän jäsenvaltion hyväksi.

(8)

Murskauskampanjat ovat välttämättömiä, jotta voitaisiin määritellä murskaamoilla käsiteltyjen romuajoneuvojen määrät.

(9)

Komissio seuraa edelleen tavoitteiden saavuttamista; tähän sisältyy viennin laajuus ja sen vaikutus kierrätys- ja hyödyntämismääriin. Tätä tarkoitusta varten jäsenvaltioiden on myös ilmoitettava vuotta 2006 edeltävät tiedot. Näitä tietoja käytetään ainoastaan seurantatarkoituksiin.

(10)

Tämän päätöksen soveltaminen ei estä jätetilastoista 25 päivänä marraskuuta 2002 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2150/2002 (2) soveltamista.

(11)

Tässä päätöksessä määrätyt toimenpiteet ovat neuvoston direktiivin 75/442/ETY (3) 18 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

1.   Jäsenvaltiot laskevat direktiivin 2000/53/EY 7 artiklan 2 kohdan a alakohdassa asetetut uudelleenkäytön/hyödyntämisen ja uudelleenkäytön/kierrätyksen tavoitteet puhdistamis-, purku- ja murskaustoiminnasta sekä murskauksen jälkeisestä toiminnasta peräisin olevan uudelleenkäytetyn, kierrätetyn ja hyödynnetyn materiaalin perusteella. Jäsenvaltiot varmistavat jatkokäsittelyyn päätyvien materiaalien osalta, että vain tosiasiallisesti tapahtunut hyödyntäminen otetaan huomioon.

Tätä tarkoitusta varten jäsenvaltioiden on täytettävä tämän päätöksen liitteessä esitetyt taulukot 1–4 ja annettava asianmukainen kuvaus tarkoitukseen käytetyistä tiedoista.

2.   Täyttäessään tämän päätöksen liitteen taulukoita 1–4 jäsenvaltiot voivat käyttää myös tietoihin perustuvaa olettamusta uudelleenkäytetyn, kierrätetyn ja hyödynnetyn romuajoneuvometallin keskimääräisestä prosenttiosuudesta, jäljempänä ’metallipitoisuusoletus’. Kyseinen oletus on perusteltava yksityiskohtaisin tiedoin, joista selviää metallipitoisuuden oletettu prosenttimäärä sekä uudelleenkäytetyn, hyödynnetyn ja kierrätetyn metallin oletettu prosenttimäärä. Kyseisten tietojen pitäisi päteä vähintään 95 prosenttiin kyseisissä jäsenvaltioissa muodostuneista romuajoneuvoista.

3.   Tietoihin on sisällyttävä yksityiskohtainen erittely

a)

jäsenvaltion ajoneuvomarkkinoilla vallitsevasta tilanteesta;

b)

jäsenvaltion alueella olevista romuajoneuvoista; ja

c)

oletuksessa huomioonotetuista ajoneuvojen materiaaleista ja osista, jotta vältettäisiin niiden laskeminen kahteen kertaan.

2 artikla

1.   Kun on kyse sellaisista romuajoneuvoista tai sellaisten romuajoneuvojen materiaaleista tai osista, joista kansallinen valtuutettu käsittelylaitos on antanut romutustodistuksen ja jotka on viety toiseen jäsenvaltioon tai kolmanteen maahan jatkokäsittelyä varten, tämä käsittely luetaan vievän jäsenvaltion hyväksi tavoitteita laskettaessa edellyttäen, että on selvää näyttöä siitä, että kierrättämis- ja hyödyntämistoimet on toteutettu olosuhteissa, jotka ovat suuressa määrin verrattavissa yhteisön asianomaisessa lainsäädännössä määriteltyihin olosuhteisiin.

Romuajoneuvoja, joista toinen jäsenvaltio tai jokin kolmas maa on antanut romutustodistuksen ja jotka tuodaan jäsenvaltioon hyödyntämis- ja/tai kierrätystoimia varten, ei lasketa hyödynnetyiksi tai kierrätetyiksi tuovassa jäsenvaltiossa.

2.   Kun vienti suuntautuu kolmansiin maihin, jäsenvaltioiden on määriteltävä, tarvitaanko täydentäviä asiakirjoja sen osoittamiseksi, että viety materiaali todella kierrätetään tai hyödynnetään.

3 artikla

1.   Jäsenvaltiot täyttävät liitteen taulukot vuosittain alkaen vuoden 2006 tiedoista, ja taulukot lähetetään komissiolle 18 kuukauden kuluessa kunkin vuoden päättymisestä.

2.   Vuotta 2006 edeltäneiden vuosien osalta jäsenvaltiot ilmoittavat käytettävissä olevat tiedot komissiolle 12 kuukauden kuluessa kunkin vuoden päättymisestä. Vuotta 2006 edeltäneitä vuosia koskevia tietoja käytetään vain seurantatarkoituksiin.

4 artikla

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 1 päivänä huhtikuuta 2005.

Komission puolesta

Stavros DIMAS

Komission jäsen


(1)  EYVL L 269, 21.10.2000, s. 34. Direktiivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission päätöksellä 2005/63/EY (EUVL L 25, 28.1.2005, s. 73).

(2)  EYVL L 332, 9.12.2002, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission asetuksella (EY) N:o 574/2004 (EUVL L 90, 27.3.2004, s. 15).

(3)  EYVL L 194, 25.7.1975, s. 39. Direktiivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1882/2003 (EUVL L 284, 31.10.2003, s. 1).


LIITE

Huomatukset:

1)

Taulukossa 1 olevien harmaiden alueiden täyttö on vapaaehtoista.

2)

Jäsenvaltioiden, jotka käyttävät metallipitoisuusoletusta, on käytettävä tätä taulukon 2 metalleja koskevissa osissa.

3)

(**): Mikäli mahdollista, käytetään jätekoodeja, jotka esitetään 3 päivänä toukokuuta 2000 tehdyn komission päätöksen 2000/532/EY () liitteessä, jätteistä annetun neuvoston direktiivin 75/442/ETY 1 artiklan a alakohdan mukaisen jäteluettelon laatimisesta tehdyn komission päätöksen 94/3/EY ja vaarallisista jätteistä annetun neuvoston direktiivin 91/689/ETY 1 artiklan 4 kohdan mukaisen vaarallisten jätteiden luettelon laatimisesta tehdyn neuvoston päätöksen 94/904/EY korvaamisesta.

4)

Jäsenvaltiot, jotka eivät käytä metallipitoisuusoletusta, laskevat uudelleenkäytön (A) seuraavalla tavalla: yksittäisen ajoneuvon painosta (Wi) vähennetään puhdistetun ja puretun romuajoneuvon (auton kori) paino (Wb), ja tästä vähennetään edelleen hyödyntämiseen, kierrätykseen tai loppukäsittelyyn lähetetyn puhdistetun ja puretun materiaalin paino. Jäsenvaltiot, jotka käyttävät metallipitoisuusoletusta, määrittelevät uudelleenkäytön (A) (ilman metalliosia) valtuutettujen käsittelylaitosten ilmoitusten perusteella.

Kierrätyksen/hyödyntämisen/loppukäsittelyn tuloksena syntyvä paino määritetään kierrätyksen/hyödyntämisen tai keräämisen suorittavan vastaanottajayrityksen ilmoitusten, punnitsemisasiakirjojen, muiden kirjanpitoasiakirjojen tai loppukäsittelyä koskevien asiakirjojen pohjalta.

Yksittäisen ajoneuvon painon (Wi) perustana käytetään i) rekisteröintiasiakirjoissa () mainittua käytössä olevan ajoneuvon painoa tai ii) vaatimustenmukaisuustodistuksessa mainittua ajokuntoisen ajoneuvon painoa, joka esitetään neuvoston direktiivin 70/156/ETY (), sellaisena kuin se on oikaistuna, liitteessä IX, tai, mikäli näitä tietoja ei ole saatavilla, iii) painoa, joka on määritetty valmistajan antamien teknisten tietojen perusteella. Missään tapauksessa yksittäisen ajoneuvon painoon ei saa sisällyttää kuljettajan painoa, joka on arvioitu 75 kiloksi, eikä polttoaineen painoa, joka on arvioitu 40 kiloksi.

Puhdistetun ja puretun romuajoneuvon (ajoneuvon kori) paino (Wb) määritetään vastaanottavan käsittelylaitoksen toimittamien tietojen perusteella.

5)

Ajoneuvojen paino yhteensä (W1) lasketaan yksittäisten ajoneuvojen painojen (Wi) summana.

Romuajoneuvojen lukumäärä yhteensä (W) lasketaan jäsenvaltiossa muodostuneiden romuajoneuvojen lukumäärän perusteella. Ajoneuvo lasketaan romuajoneuvoksi sen jälkeen, kun kansallinen valtuutettu käsittelylaitos on toimittanut siitä romutustodistuksen.

6)

Romuajoneuvomateriaalin murskaustuotos lasketaan murskauskampanjoiden sekä murskattaviksi toimitettujen romuajoneuvojen määrän perusteella. Murskattaviksi toimitettujen romuajoneuvojen määrä lasketaan punnitusasiakirjojen, kuittien tai muiden kirjanpitoasiakirjojen avulla. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle niiden alueella toteutettujen murskauskampanjoiden määrä. Lasketun murskaustuotoksen (muu kuin metalli) tosiasiallisesti kierrätetyt/hyödynnetyt määrät lasketaan vastaanottavien kierrätystä/hyödyntämistä ja keräämistä harjoittavien yritysten ilmoitusten perusteella, tai tarkoitukseen käytetään punnitusasiakirjoja, muita kirjanpitomenetelmiä tai romutusasiakirjoja.

Taulukko 1: Romuajoneuvojen puhdistamisesta ja purkamisesta jäsenvaltiossa muodostuva ja siellä käsiteltävä materiaali (tonneina vuotta kohti)

Puhdistamisesta ja purkamisesta muodostuva materiaali (**)

Uudelleenkäyttö

(A)

Kierrätys

(B1)

Energian hyödyntäminen

(C1)

Hyödyntäminen kokonaisuudessaan

(D1 = B1 + C1)

Loppukäsittely

E1

Akut

 

 

 

 

 

Nesteet (muut kuin polttoaine)

 

 

 

 

 

Öljynsuodattimet

 

 

 

 

 

Muu puhdistamisesta muodostuva materiaali (muut kuin polttoaine)

 

 

 

 

 

Katalysaattorit

 

 

 

 

 

Metalliosat

 

 

 

 

 

Renkaat

 

 

 

 

 

Suuret muoviosat

 

 

 

 

 

Lasi

 

 

 

 

 

Muu purkamisesta muodostuva materiaali

 

 

 

 

 

Yhteensä

 

 

 

 

 


Taulukko 2: Romuajoneuvojen murskauksessa jäsenvaltiossa muodostuva ja siellä käsiteltävä materiaali (tonneina vuotta kohti)

Murskauksessa muodostuva materiaali (**)

Kierrätys

(B2)

Energian hyödyntäminen

(C2)

Hyödyntäminen kokonaisuudessaan

(D2 = B2 + C2)

Loppukäsittely

E2

Romurauta (teräs)

 

 

 

 

Muut kuin rautaa sisältävät materiaalit (alumiini, kupari, sinkki, lyijy jne.)

 

 

 

 

Kevyt murskausjäte

 

 

 

 

Muut

 

 

 

 

Yhteensä

 

 

 

 


Taulukko 3: Jäsenvaltiossa muodostuneiden ja jatkokäsittelyä varten jäsenvaltioista vietyjen romuajoneuvojen (osien) seuranta

Vietyjen romuajoneuvojen paino yhteensä jäsenvaltiota kohti (**)

Vietyjen romuajoneuvojen (osien) kierrätys yhteensä (F1)

Vietyjen romuajoneuvojen (osien) hyödyntäminen yhteensä (F2)

Vietyjen romuajoneuvojen (osien) loppukäsittely yhteensä (F3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Taulukko 4: Jäsenvaltiossa muodostuneiden ja sen alueella tai sen ulkopuolella käsiteltyjen romuajoneuvojen uudelleenkäyttö, hyödyntäminen ja kierrätys yhteensä (tonneina vuotta kohti)

Uudelleenkäyttö

(A)

Kierrätys yhteensä

(B1 + B2 + F1)

Hyödyntäminen yhteensä

(D1 + D2 + F2)

Uudelleenkäyttö ja kierrätys yhteensä

(X1 = A + B1 + B2 + F1)

Uudelleenkäyttö ja hyödyntäminen yhteensä

(X2 = A + D1 + D2 + F2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W (romuajoneuvojen kokonaismäärä) = ….

W1 (ajoneuvojen kokonaispaino) = ….

%

%

X1/W1

X2/W1


(1)  EYVL L 226, 6.9.2000, s. 3.

(2)  Alkaen 1 päivästä kesäkuuta 2004, jolloin ajoneuvojen rekisteröintiasiakirjoista annettu neuvoston direktiivi 1999/37/EY (EYVL L 138, 1.6.1999, s. 57) astuu voimaan, käytössä olevan ajoneuvon paino kirjataan kohtaan G.

(3)  EYVL L 42, 23.2.1970, s. 1.