3.2.2005   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 30/12


KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 26 päivänä tammikuuta 2005,

Iranista peräisin olevien tai sieltä lähetettyjen pistaasipähkinöiden ja tiettyjen niistä valmistettujen tuotteiden tuonnille määrättävistä erityisehdoista

(tiedoksiannettu numerolla K(2005) 117)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2005/85/EY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä 28 päivänä tammikuuta 2002 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 178/2002 (1) ja erityisesti sen 53 artiklan 1 kohdan b alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Komission päätöksen 97/613/EY kumoamisesta sekä Iranista tuotavien tai Iranista peräisin olevien pistaasipähkinöiden ja tiettyjen niistä valmistettujen tuotteiden tuontiin sovellettavista erityisehdoista 11 päivänä joulukuuta 1997 tehtyä komission päätöstä 97/830/EY (2) on useita kertoja muutettu merkittävästi.

(2)

Päätöksen 97/830/EY oikeusperusta on elintarvikehygieniasta 14 päivänä kesäkuuta 1993 annetun neuvoston direktiivin 93/43/ETY (3) 10 artikla. Direktiivi 93/43/ETY kumotaan 1 päivästä tammikuuta 2006 elintarvikehygieniasta 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 852/2004 (4). Tämä asetus ei enää sisällä suojatoimenpiteen oikeusperustaa.

(3)

Asetuksen (EY) N:o 178/2002 mukaisesti on säädettävä tarvittavista toimenpiteistä, jos on ilmeistä, että yhteisöstä peräisin olevat tai kolmannesta maasta yhteisöön tuodut elintarvikkeet tai rehut todennäköisesti aiheuttavat vakavan vaaran ihmisten terveydelle, eläinten terveydelle ja ympäristölle.

(4)

Iranista peräisin olevista tai sieltä lähetetyistä pistaasipähkinöistä on lukuisissa tapauksissa löydetty liian korkeita aflatoksiini B1 -pitoisuuksia.

(5)

Elintarvikealan tiedekomitea on todennut, että aflatoksiini B1 on voimakas genotoksinen karsinogeeni, joka lisää erittäin pieninä annoksinakin maksasyövän riskiä.

(6)

Pistaasipähkinöiden tuonti Iranista aiheuttaa näin ollen vakavan uhan kansanterveydelle yhteisössä, joten on välttämätöntä ryhtyä suojatoimenpiteisiin yhteisön tasolla.

(7)

Komission elintarvike- ja eläinlääkintätoimisto (FVO) tutki Iranin hygieniatilannetta ensimmäisen kerran vuonna 1997 ja totesi, että hygieniakäytäntöjä ja pistaasipähkinöiden jäljitettävyyttä on parannettava. Tutkimusryhmä ei voinut tarkastaa kaikkia pistaasipähkinöiden vientiä edeltäviä käsittelyvaiheita. Iranin viranomaiset sitoutuivat parantamaan erityisesti tuotantoon, käsittelyyn, lajitteluun, jalostukseen, pakkaukseen ja kuljetuksiin liittyviä käytäntöjä. Tämän vuoksi oli aiheellista soveltaa Iranista peräisin oleviin pistaasipähkinöihin ja tiettyihin pistaasituotteisiin erityisehtoja, joilla turvataan kansanterveyden suojelun korkea taso. Seuraavat tarkastusmatkat tehtiin vuonna 1998 ja 2001. Vaikka näissä tarkastuksissa havaittiin merkittäviä hygieniakäytäntöjen ja jäljitettävyyden parannuksia, on kansanterveyden suojelemiseksi edelleenkin syytä määrätä erityisehtoja Iranista tuotaville pistaasipähkinöille ja tietyille pistaasituotteille.

(8)

Iranista voidaan tuoda pistaasipähkinöitä ja tiettyjä pistaasituotteita sillä edellytyksellä, että tuontiin sovelletaan erityisehtoja.

(9)

Yksi näistä erityisehdoista on, että on tarpeen säätää pistaasipähkinöiden ja niistä valmistettujen tuotteiden tuotannossa, lajittelussa, käsittelyssä, jalostuksessa, pakkaamisessa ja kuljetuksessa noudatettavista hyvistä hygieniakäytännöistä. Aflatoksiini B1 -pitoisuus sekä aflatoksiinien kokonaispitoisuus on tarpeen määrittää näytteistä, jotka on otettu tavaralähetyksistä juuri ennen niiden lähtöä Iranista.

(10)

Iranin viranomaisten on lisäksi esitettävä asiakirjoihin perustuvat todisteet jokaisen Iranista tuotavan tai sieltä peräisin olevan pistaasipähkinälähetyksen tuotantoon, lajitteluun, käsittelyyn, jalostukseen, pakkaamiseen ja kuljetukseen liittyvistä olosuhteista sekä lähetyksen aflatoksiini B1 -pitoisuutta ja aflatoksiinien kokonaispitoisuutta koskevien laboratoriomääritysten tulokset.

(11)

Kansanterveyden vuoksi jäsenvaltioiden on säännöllisesti toimitettava komissiolle selvitys Iranista peräisin olevien pistaasipähkinöiden ja tiettyjen niistä valmistettujen tuotteiden lähetyksiä koskevasta virallisesta valvonnasta saaduista kaikista määritystuloksista. Nämä selvitykset annetaan asetuksella (EY) N:o 178/2002 perustetun elintarvikkeiden ja rehujen nopean hälytysjärjestelmän mukaisten ilmoitusvelvoitteiden lisäksi.

(12)

On tärkeää varmistaa, että näytteenotto ja määritys Iranista peräisin olevista pistaasipähkinöiden ja pistaasituotteiden lähetyksistä tehdään yhdenmukaisesti kaikkialla yhteisön alueella.

(13)

Vuosina 2003 ja 2004 tehdyissä tarkastuksissa todettiin, että aflatoksiinien enimmäismäärä ylittyi useissa Iranista peräisin olevissa pistaasipähkinälähetyksissä. Onkin tarpeen rajoittaa terveystodistuksen voimassaoloa, jotta voidaan lyhentää kuljetus- ja varastointiaikaa, jonka kuluessa aflatoksiineja voi muodostua.

(14)

Tämän päätöksen toimivuutta olisi tarkasteltava Iranin toimivaltaisten viranomaisten toimittamien tietojen ja takeiden sekä jäsenvaltioiden tekemien testien tulosten perusteella sen arvioimiseksi, tarjoavatko erityisehdot riittävän suojan kansanterveydelle yhteisössä ja tarvitaanko niitä edelleen.

(15)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet vaikuttavat merkittävästi jäsenvaltioiden valvontaresursseihin. Onkin aiheellista edellyttää, että asianomaiset maahantuojat tai elintarvikealan toimijat jakavat kaikki näytteenotosta, määrityksistä, varastoinnista ja sääntöjenvastaisten erien osalta toteutetuista virallisista toimenpiteistä aiheutuvat kustannukset.

(16)

Päätös 97/830/EY olisi näin ollen kumottava.

(17)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat elintarvikeketjua ja eläinten terveyttä käsittelevän pysyvän komitean lausunnon mukaiset,

ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

1.   Jäsenvaltiot saavat tuoda

CN-koodiin 0802 50 00 kuuluvia pistaasipähkinöitä, ja

CN-koodeihin 2008 19 13 ja 2008 19 93 kuuluvia paahdettuja pistaasipähkinöitä,

jotka ovat peräisin Iranista tai jotka lähetetään sieltä, ainoastaan, jos lähetyksen mukana toimitetaan virallisen näytteenoton ja määrityksen tulokset sekä Iranin terveysministeriön edustajan täyttämä, allekirjoittama ja todentama liitteessä I esitetty terveystodistus. Terveystodistus on voimassa sellaista tuontia varten, joka tapahtuu enintään 4 kuukautta terveystodistuksen antamispäivän jälkeen.

2.   Edellä olevan 1 kohdan alaan kuuluvia tuotteita saa tuoda yhteisöön ainoastaan jonkin liitteessä II olevassa luettelossa mainitun maahantulopaikan kautta.

3.   Jokainen 1 kohdan alaan kuuluvien tuotteiden lähetys on merkittävä koodilla, joka on sama kuin 1 kohdassa mainittu virallisen näytteenoton ja määrityksen tulosten koodi sekä terveystodistuksessa oleva koodi.

4.   Kunkin jäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset valvovat, että 1 kohdan piiriin kuuluviin tuotteisiin on liitetty 1 kohdassa tarkoitetut terveystodistus sekä näytteenotto- ja analyysitulokset.

5.   Kunkin jäsenvaltion toimivaltaisten viranomaisten on otettava näyte jokaisesta 1 kohdan piiriin kuuluvien tuotteiden lähetyksestä niiden aflatoksiini B1 -pitoisuuden ja aflatoksiinien kokonaispitoisuuden määrittämiseksi ennen niiden laskemista yhteisön markkinoille maahantulopaikasta.

Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle kolmen kuukauden välein selvitys kaikista määritystuloksista, jotka on saatu 1 kohdan piiriin kuuluvien tuotteiden lähetyksille tehdyistä virallisista tarkastuksista. Selvitys on toimitettava kutakin vuosineljännestä seuraavan kuukauden aikana (huhti-, heinä-, loka- ja tammikuu).

6.   Kaikki lähetykset, joista on määrä ottaa näyte ja tehdä määritys, olisi pidätettävä enintään 15 työpäivän ajaksi ennen niiden laskemista yhteisön markkinoille maahantulopaikasta. Maahantuovan jäsenvaltion toimivaltaisten viranomaisten on tällaisessa tapauksessa annettava lähetyksen mukaan liitettävä virallinen asiakirja, jossa vahvistetaan, että lähetyksestä on otettu virallinen näyte määrityksen tekemiseksi, ja jossa ilmoitetaan määrityksen tulokset.

7.   Jos lähetys on jaettu osiin, lähetyksen kunkin osan mukana on tukkukauppavaiheen loppuun asti oltava jäljennökset 1 ja 6 kohdassa tarkoitetuista, sen jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen oikeaksi todistamista terveystodistuksesta ja virallisista saateasiakirjoista, jonka alueella lähetys on jaettu osiin.

2 artikla

Tätä päätöstä tarkastellaan Iranin toimivaltaisten viranomaisten toimittamien tietojen ja takeiden sekä jäsenvaltioiden tekemien testien tulosten perusteella sen arvioimiseksi, tarjoavatko 1 artiklassa tarkoitetut erityisehdot riittävän suojan kansanterveydelle yhteisössä ja tarvitaanko niitä edelleen.

3 artikla

Lähetyksestä vastaavan elintarvikealan toimijan tai sen edustajan on vastattava kaikista niistä kustannuksista, jotka johtuvat näytteenotosta, määrityksistä, varastoinnista ja virallisten liiteasiakirjojen sekä terveystodistuksen kopioiden ja 1 artiklan 4–7 kohdan mukaisten liiteasiakirjojen toimittamisesta.

Lähetyksestä vastaavan elintarvikealan toimijan tai sen edustajan on vastattava myös kaikista niistä kustannuksista, jotka liittyvät toimivaltaisten viranomaisten toteuttamiin virallisiin toimenpiteisiin Iranista peräisin olevien tai sieltä lähetettyjen pistaasipähkinöiden ja tiettyjen niistä valmistettujen tuotteiden säännöstenvastaisten lähetysten osalta.

4 artikla

Kumotaan päätös 97/830/EY.

5 artikla

Tätä päätöstä sovelletaan 1 päivästä helmikuuta 2005.

Jäsenvaltioiden on toteutettava tämän päätöksen noudattamisen edellyttämät toimenpiteet. Niiden on ilmoitettava tästä komissiolle viipymättä.

6 artikla

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 26 päivänä tammikuuta 2005.

Komission puolesta

Markos KYPRIANOU

Komission jäsen


(1)  EUVL L 31, 1.2.2002, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 1642/2003 (EUVL L 245, 29.9.2003, s. 4).

(2)  EYVL L 343, 13.12.1997, s. 30. Päätös sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission päätöksellä 2004/429/EY (EUVL L 154, 30.4.2004, s. 19. Oikaisu julkaistu EUVL L 189, 27.5.2004, s. 13).

(3)  EYVL L 175, 19.7.1993, s. 1. Direktiivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1882/2003 (EUVL L 284, 31.10.2003, s. 1).

(4)  EUVL L 139, 30.4.2004, s. 1. Oikaisu julkaistu EUVL L 226, 25.6.2004, s. 3.


LIITE I

Image


LIITE II

Luettelo maahantulopaikoista, joiden kautta Iranista peräisin olevia tai Iranista lähetettyjä pistaasipähkinöitä tai tiettyjä niistä valmistettuja tuotteita saadaan tuoda Euroopan yhteisöön

Jäsenvaltio

Maahantulopaikka

Belgia

Antwerpen, Zeebrugge, Brussel/Bruxelles, Aalst

Tšekki

Celní úřad Praha D5

Tanska

Kaikki Tanskan satamat ja lentoasemat

Saksa

HZA Lörrach – ZA Weil am Rhein – Autobahn, HZA Stuttgart – ZA Flughafen, HZA München – ZA München – Flughafen, Bezirksamt Reinickendorf von Berlin, Abteilung Finanzen, Wirtschaft und Kultur, Veterinär- und Lebensmittelaufsichtsamt, Grenzkontrollstelle, HZA Frankfurt (Oder) – ZA Autobahn, HZA Cottbus – ZA Forst – Autobahn, HZA Bremen – ZA Neustädter Hafen, HZA Bremen – ZA Bremerhaven, HZA Hamburg – Hafen-ZA Waltershof, HZA Hamburg-Stadt, HZA Itzehoe – ZA Hamburg – Flughafen, HZA Frankfurt-am-Main-Flughafen, HZA Braunschweig – Abfertigungsstelle, HZA Hannover Hamburger Allee, HZA Koblenz – ZA Hahn-Flughafen, HZA Oldenburg – ZA Wilhelmshaven, HZA Bielefeld – ZA Eckendorfer Straße Bielefeld, HZA Erfurt – ZA Eisenach, HZA Potsdam – ZA Ludwigsfelde, HZA Potsdam – ZA Berlin-Flughafen Schönefeld, HZA Augsburg – ZA Memmingen, HZA Ulm – ZA Ulm (Donautal), HZA Karlsruhe – ZA Karlsruhe, HZA Berlin – ZA Dreilinden, HZA Gießen – ZA Gießen, HZA Gießen – ZA Marburg, HZA Singen – ZA Bahnhof, HZA Lörrach – ZA Weil am Rhein – Schusterinsel, HZA Hamburg-Stadt – ZA Oberelbe, HZA Hamburg-Stadt – ZA Oberelbe – Abfertigungsstelle Billbrook, HZA Hamburg-Stadt – ZA Oberelbe – Abfertigungsstelle Großmarkt, HZA Potsdam – ZA Berlin – Flüghafen Schönefeld, HZA Düsseldorf – ZA Düsseldorf Nord, HZA Stralsund (HZA HST) – ZA Zollamt Ludwigslust (ZA LWL)

Viro

Muugan sataman rajatarkastusasema, Paljassaaren sataman rajatarkastusasema, Paldiski-Lõunan sataman rajatarkastusasema; Dirhamin sataman rajatarkastusasema, Luhamaan maantien rajatarkastusasema, Narvan maantien rajatarkastusasema

Kreikka

Athina, Pireas, Elefsis, Aerodromio ton Athinon, Thessaloniki, Volos, Patra, Iraklion tis Kritis, Aerodromio tis Kritis, Euzoni, Idomeni, Ormenio, Kipi, Kakavia, Niki, Promahonas, Pithio, Igoumenitsa, Kristalopigi

Espanja

Algeciras (satama), Alicante (lentoasema, satama), Almería (lentoasema, satama), Asturias (lentoasema), Barcelona (lentoasema, satama, rautatie), Bilbao (lentoasema, satama), Cádiz (satama), Cartagena (satama), Castellón (satama), Ceuta (satama), Gijón (satama), Huelva (satama), Irun (maantie), La Coruña (satama), La Junquera (maantie), Las Palmas de Gran Canaria (lentoasema, satama), Madrid (lentoasema, rautatie), Málaga (lentoasema, satama), Marin (satama), Melilla (satama), Murcia (rautatie), Palma de Mallorca (lentoasema, satama), Pasajes (satama), San Sebastián (lentoasema), Santa Cruz de Tenerife (satama), Santander (lentoasema, satama), Santiago de Compostela (lentoasema), Sevilla (lentoasema, satama), Tarragona (satama), Tenerife Norte (lentoasema), Tenerife Sur (lentoasema), Valencia (lentoasema, satama), Vigo (lentoasema, satama), Villagarcia (satama), Vitoria (lentoasema), Zaragoza (lentoasema)

Ranska

Marseille (Bouches-du-Rhone), Le Havre (Seine-Maritime), Rungis MIN (Val-de-Marne), Lyon Chassieu CRD (Rhône), Strasbourg CRD (Bas-Rhin), Lille CRD (Nord), Saint-Nazaire Montoir CRD (Loire-Atlantique), Agen (Lot-et-Garonne), Port de la Pointe des Galets à la Réunion

Irlanti

Dublin – satama ja lentoasema,

Cork – satama ja lentoasema,

Shannon – lentoasema

Italia

Ufficio Sanità Marittima ed Aerea di Ancona

Ufficio Sanità Marittima ed Aerea di Bari

Ufficio Sanità Marittima ed Aerea di Genova

Ufficio Sanità Marittima di Livorno

Ufficio Sanità Marittima ed Aerea di Napoli

Ufficio Sanità Marittima di Ravenna

Ufficio Sanità Marittima di Salerno

Ufficio Sanità Marittima ed Aerea di Trieste

Dogana di Fernetti – Interporto Monrupino (Trieste)

Ufficio di Sanità Marittima di La Spezia

Ufficio di Sanità Marittima e Aerea di Venezia

Ufficio di Sanità Marittima e Aerea di Reggio Calabria

Kypros

Limassolin satama, Larnacan lentoasema

Latvia

Grebneva – maantie Venäjälle

Terehova – maantie Venäjälle

Pātarnieki – maantie Valko-Venäjälle

Silene – maantie Valko-Venäjälle

Daugavpils – rautatien tavara-asema

Rēzekne – rautatien tavara-asema

Liepāja – merisatama

Ventspils – merisatama

Rīga – merisatama

Rīga – Riian lentoasema

Rīga – Latvian posti

Liettua

Maantie: Kybartai, Lavoriškės, Medininkai, Panemunė, Šalčininkai

Lentoasema: Vilna

Merisatama: Malkų įlankos, Molo, Pilies

Rautatiet: Kena, Kybartai, Pagėgiai

Luxemburg

Centre Douanier, Croix de Gasperich, Luxembourg

Administration des Douanes et Accises, Bureau Luxembourg – Aéroport, Niederanven

Unkari

Ferihegy – Budapest – lentoasema

Záhony – Szabolcs-Szatmár-Bereg – maantie

Eperjeske – Szabolcs-Szatmár-Bereg – rautatie

Nagylak – Csongrád – maantie

Lökösháza – Békés – rautatie

Röszke – Csongrád – maantie

Kelebia – Bács-Kiskun – rautatie

Letenye – Zala – maantie

Gyékényes – Somogy – rautatie

Mohács – Baranya – satama

Malta

Malta Freeport, Maltan kansainvälinen lentoasema ja Grand Harbour

Alankomaat

Kaikki Alankomaiden satamat ja lentoasemat sekä raja-asemat

Itävalta

HZA Feldkirch, HZA Graz, Nickelsdorf, Spielfeld, HZA Wien, ZA Wels, ZA

Kledering, ZA Flughafen Wien, HZA Salzburg, ZA Klingenbach/Zweigstelle

Sopron, ZA Karawankentunnel, ZA Villach

Puola

Bezledy – Warmińsko – Mazurskie – maantien raja-asema

Kuźnica Białostocka – Podlaskie – maantien raja-asema

Bobrowniki – Podlaskie – maantien raja-asema

Koroszczyn – Lubelskie – maantien raja-asema

Dorohusk – Lubelskie – maantien ja rautatien raja-asema

Gdynia – Pomorskie – merisataman raja-asema

Gdańsk – Pomorskie – merisataman raja-asema

Medyka-Przemyśl – Podkarpackie – rautatien raja-asema

Medyka – Podkarpackie – maantien raja-asema

Korczowa – Podkarpackie – maantien raja-asema

Jasionka – Podkarpackie – lentoaseman raja-asema

Szczecin – Zachodnio – Pomorskie – merisataman raja-asema

Świnoujście – Zachodnio – Pomorskie – merisataman raja-asema

Kołobrzeg – Zachodnio – Pomorskie – merisataman raja-asema

Portugali

Lissabon, Leixões

Slovenia

Obrežje – maantien rajanylityspaikka

Koper – sataman rajanylityspaikka

Dobova – rautatien rajanylityspaikka

Brnik (lentokenttä)

Jelšane (maantie)

Ljubljana (rautatie ja maantie)

Sežana (rautatie ja maantie)

Slovakia

Vyšné Nemecké – maantie, Čierna nad Tisou – rautatiet

Suomi

Kaikki Suomen tullitoimistot

Ruotsi

Göteborg, Tukholma, Helsingborg, Landvetter, Arlanda, Norrköping

Yhdistynyt kuningaskunta

Belfast, Dover, Felixstowe, Gatwickin lentoasema, Goole, Grimsby, Harwich, Heathrow’n lentoasema, Hull, Immingham, Ipswich, Leith, Liverpool, Lontoo (myös Tilbury, Thamesport ja Sheerness), Manchesterin lentoasema, Manchester Containerbase, Manchesterin kansainvälinen rahtiterminaali, Manchester (myös Ellesmere Port), Middlesborough, Southampton