1.12.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 355/1


NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 2051/2004,

annettu 25 päivänä lokakuuta 2004,

Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen perustamisesta annetun asetuksen (ETY) N:o 337/75 muuttamisesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 308 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon (1),

ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (2),

ottaa huomioon alueiden komitean lausunnon,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen perustamisesta 10 päivänä helmikuuta 1975 annettuun neuvoston asetukseen (ETY) N:o 337/75 (3) sisältyy keskuksen organisaatiota ja varsinkin sen hallintoneuvostoa koskevia säännöksiä. Kyseisiä säännöksiä on muutettu useaan kertaan aina kun uusia jäsenvaltioita on liittynyt unioniin ja kun hallintoneuvostoon on ollut lisättävä uusia jäseniä.

(2)

Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen, jäljempänä ’keskus’, ulkoinen arviointi suoritettiin vuonna 2001. Euroopan komission vastauksessa ja hallintoneuvoston tämän vastauksen pohjalta laatimassa toimintasuunnitelmassa korostetaan tarvetta mukauttaa asetuksen (ETY) N:o 337/75 säännöksiä keskuksen ja sen hallintorakenteiden tehokkuuden ja toimivuuden säilyttämiseksi.

(3)

Euroopan parlamentti on kehottanut komissiota tarkastelemaan uudelleen virastojen hallintoneuvostojen kokoonpanoa ja työtapoja ja antamaan asiaa koskevia ehdotuksia.

(4)

Euroopan työturvallisuus- ja työterveysviraston, keskuksen ja Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön hallintoneuvostot ovat toimittaneet komissiolle yhteisen lausunnon hallintoneuvostojensa tulevasta hallintotavasta ja toiminnasta.

(5)

Euroopan työturvallisuus- ja työterveysviraston, keskuksen ja Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön kolmikantaisuuteen perustuva hallinnointi, jossa hallitukset, työnantajajärjestöt ja työntekijäjärjestöt ovat edustettuina, on toiminnan onnistumisen kannalta ratkaisevan tärkeää.

(6)

Työmarkkinaosapuolten osallistuminen näiden kolmen yhteisön elimen hallintotapaan luo erityiset olosuhteet, jotka edellyttävät niiden toimivan yhteisten sääntöjen mukaisesti.

(7)

Hallitusten, työnantajien ja työntekijöiden muodostamien kolmen ryhmän olemassaolo hallintoneuvostossa sekä koordinaattorin nimeäminen työnantajien ja työntekijöiden ryhmille ovat osoittautuneet olennaisen tärkeäksi. Kyseinen järjestelmä olisi siksi vahvistettava virallisesti sekä laajennettava koskemaan myös hallitusten ryhmää.

(8)

Kunkin jäsenvaltion kolmikantaedustuksen säilyttäminen varmistaa kaikkien tärkeimpien sidosryhmien osallistumisen sekä sen, että ammatillista koulutusta koskeville kysymyksille ominainen järjestelmien ja toimintamallien moninaisuus otetaan huomioon.

(9)

On tarpeen ennakoida, mitä käytännön seurauksia unionin tulevalla laajentumisella on keskukselle. Sen hallintoneuvoston kokoonpanoa ja toimintaa olisi mukautettava uusien jäsenvaltioiden liittymisen huomioon ottamiseksi.

(10)

Puheenjohtajistoa, josta on määrätty hallintoneuvoston työjärjestyksessä, on tarpeen vahvistaa keskuksen toiminnan jatkuvuuden ja päätöksenteon tehokkuuden varmistamiseksi. Puheenjohtajiston kokoonpanon olisi edelleen vastattava hallintoneuvoston kolmikantarakennetta.

(11)

Perustamissopimuksen 3 artiklan mukaisesti yhteisö pyrkii poistamaan eriarvoisuutta miesten ja naisten väliltä ja edistämään miesten ja naisten välistä tasa-arvoa kaikessa toiminnassa. Tämän vuoksi on aiheellista antaa säännökset, joilla edistetään miesten ja naisten tasapuolista edustusta johtokunnan ja puheenjohtajiston kokoonpanossa.

(12)

Asetus (ETY) N:o 337/75 olisi näin ollen muutettava vastaavasti.

(13)

Perustamissopimuksessa ei ole muuta tämän asetuksen antamiseen valtuuttavaa määräystä kuin 308 artikla,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetus (ETY) N:o 337/75 seuraavasti:

1)

Korvataan 3 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Tehtäväänsä toteuttaessaan keskus luo asianmukaiset yhteydet erityisesti yksityisiin ja julkisiin sekä kansallisiin ja kansainvälisiin erikoiselimiin, julkishallintoon ja oppilaitoksiin samoin kuin työnantaja- ja työntekijäjärjestöihin. Keskus varmistaa, että se tekee asianmukaista yhteistyötä erityisesti Euroopan koulutussäätiön kanssa tämän kuitenkaan vaikuttamatta sen omiin tavoitteisiin.”

2)

Korvataan 4 artikla seuraavasti:

”4 artikla

1.   Keskukseen kuuluu:

a)

johtokunta;

b)

puheenjohtajisto;

c)

johtaja.

2.   Johtokuntaan kuuluu:

a)

yksi kunkin jäsenvaltion hallitusta edustava jäsen;

b)

yksi kunkin jäsenvaltion työnantajajärjestöjä edustava jäsen;

c)

yksi kunkin jäsenvaltion työntekijäjärjestöjä edustava jäsen;

d)

kolme komissiota edustavaa jäsentä.

Neuvosto nimittää ensimmäisen alakohdan a, b ja c alakohdassa tarkoitetut jäsenet jäsenvaltioiden, työnantajajärjestöjen ja työntekijäjärjestöjen toimittamien ehdokasluettelojen pohjalta.

Komissio nimittää omat edustajansa.

Neuvosto julkaisee johtokunnan jäsenten luettelon Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja keskuksen verkkosivustolla.

3.   Johtokunnan jäsenten toimikausi on kolme vuotta. Toimikausi voidaan uusia. Jos jäsenen toimikausi päättyy tai jäsen eroaa, hän jatkaa tehtävässään, kunnes hänet on nimitetty uudeksi toimikaudeksi tai hänen tilalleen on nimitetty uusi jäsen.

4.   Johtokunta valitsee 5 kohdassa tarkoitetuista kolmesta ryhmästä sekä komissiosta kahdeksi vuodeksi puheenjohtajansa ja kolme varapuheenjohtajaa, jotka voidaan nimittää uudeksi toimikaudeksi.

5.   Hallitusten, työntekijäjärjestöjen ja työnantajajärjestöjen edustajien on kunkin muodostettava johtokunnan sisällä toimiva ryhmä. Kunkin ryhmän on nimettävä koordinaattori. Työntekijöiden ja työnantajien ryhmien koordinaattorit edustavat järjestöjään Euroopan tasolla ja osallistuvat johtokunnan kokouksiin ilman äänioikeutta.

6.   Puheenjohtaja kutsuu johtokunnan koolle kerran vuodessa. Puheenjohtaja kutsuu koolle lisäkokouksia, kun vähintään kolmasosa johtokunnan jäsenistä sitä pyytää.

7.   Johtokunta tekee päätöksensä jäsentensä äänten ehdottomalla enemmistöllä.

8.   Johtokunta asettaa puheenjohtajiston. Puheenjohtajisto muodostuu johtokunnan puheenjohtajasta ja kolmesta varapuheenjohtajasta sekä kunkin 5 kohdassa tarkoitetun ryhmän koordinaattorista ja vielä yhdestä komission yksiköiden edustajasta.

9.   Jäsenvaltiot, 2 kohdassa tarkoitetut järjestöt, neuvosto, komissio ja johtokunta pyrkivät kukin valtuuksiensa mukaan varmistamaan miesten ja naisten tasapuolisen edustuksen 2 kohdassa tarkoitettujen ehdokkaiden ja nimitysten, 4 kohdassa tarkoitetun valinnan ja 8 kohdassa tarkoitettujen nimitysten osalta.

10.   Puheenjohtajisto valvoo johtokunnan antamin valtuuksin johtokunnan päätösten täytäntöönpanoa ja suorittaa kaikki keskuksen johtamisen edellyttämät toimet johtokunnan kokousten välillä lukuun ottamatta 6 artiklan 1 kohdassa, 8 artiklan 1 kohdassa ja 11 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja tehtäviä ja sanotun rajoittamatta 7 ja 8 artiklassa vahvistettuja johtajan tehtäviä.

11.   Johtokunta päättää puheenjohtajiston vuotuisesta kokousaikataulusta. Puheenjohtaja kutsuu koolle puheenjohtajiston lisäkokouksia sen jäsenten pyynnöstä.

12.   Puheenjohtajiston päätökset tehdään yhteisymmärryksessä. Jos yhteisymmärrykseen ei päästä, puheenjohtajisto antaa asian johtokunnan päätettäväksi”.

3)

Korvataan 7 artiklan 1 ja 2 kohta seuraavasti:

”1.   Johtaja vastaa keskuksen hallinnosta ja panee täytäntöön johtokunnan ja puheenjohtajiston päätökset. Hän on keskuksen laillinen edustaja.

2.   Hän valmistelee ja järjestää johtokunnan ja puheenjohtajiston työskentelyä sekä huolehtii niiden kokousten sihteeristöpalvelusta.”

4)

Korvataan 8 artiklan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Johtokunta päättää keskipitkän aikavälin ensisijaisista tavoitteista ja vuotuisesta työohjelmasta johtajan esityksen perusteella ja yhteisymmärryksessä komission yksiköiden kanssa. Työohjelmassa on otettava huomioon yhteisön toimielinten etusijalle asettamat tarpeet.”

5)

Artikloissa esiintyvä termi ”hallintoneuvosto” korvataan termillä ”johtokunta”.

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Luxemburgissa 25 päivänä lokakuuta 2004.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

R. VERDONK


(1)  Lausunto annettu 31. maaliskuuta 2004 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(2)  EUVL C 112, 30.4.2004, s. 53.

(3)  EYVL L 39, 13.2.1975, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1655/2003 (EUVL L 245, 29.9.2003, s. 41).