30.12.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 389/28


NEUVOSTON PÄÄTÖS,

tehty 22 päivänä joulukuuta 2004,

rajatylittävän ajoneuvorikollisuuden torjunnasta

(2004/919/EY)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 30 artiklan 1 kohdan a alakohdan ja 34 artiklan 2 kohdan c alakohdan,

ottaa huomioon Alankomaiden kuningaskunnan aloitteen,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan unionin jäsenvaltioissa varastetaan vuosittain arviolta 1,2 miljoonaa moottoriajoneuvoa.

(2)

Ajoneuvovarkaudet aiheuttavat huomattavaa vahinkoa, jonka suuruus on vähintään 15 miljardia euroa vuodessa.

(3)

Järjestäytyneet rikollisryhmät varastavat suuren osan, arviolta 30–40 prosenttia, näistä ajoneuvoista, tekevät niihin muutoksia ja vievät ne muihin valtioihin Euroopan unionissa tai sen ulkopuolelle.

(4)

Sen lisäksi, että varkaudet aiheuttavat aineellista vahinkoa, ne myös jäytävät huomattavasti kansalaisten oikeustajua ja turvallisuudentunnetta. Ajoneuvorikollisuuteen saattaa liittyä myös törkeää väkivaltaa.

(5)

Tämä vaikeuttaa pääsemistä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 29 artiklan mukaiseen tavoitteeseen tarjota kansalaisille korkeatasoinen suoja vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuvalla alueella.

(6)

Neuvosto antoi 27 päivänä toukokuuta 1999 päätöslauselman tiettyjä reittejä käyttävän kansainvälisen rikollisuuden torjunnasta (1).

(7)

Ajoneuvorikollisuus voi lisäksi kansainvälisellä tasolla liittyä muunlaatuiseen rikollisuuteen, kuten huumausaine-, ase- ja ihmiskauppaan.

(8)

Ajoneuvorikollisuuden torjunta kuuluu jäsenvaltioiden lainvalvontaviranomaisten toimivaltaan. Kyseisen rikollisuuden rajatylittäviin piirteisiin puuttumiseksi on kuitenkin tarpeen ja oikeasuhteista kehittää yhteinen lähestymistapa, jossa jäsenvaltiot ja niiden lainvalvontaviranomaiset tekevät yhteistyötä aina kun se on mahdollista ja tarpeellista.

(9)

Erityisen tärkeää on lainvalvonta- ja ajoneuvorekisteriviranomaisten välinen yhteistyö sekä tietojen toimittaminen asiaankuuluville osapuolille.

(10)

Tärkeää on myös yhteistyö Europolin kanssa, sillä Europol voi laatia asiaa koskevia analyysejä ja selvityksiä.

(11)

Euroopan poliisiakatemia CEPOL tarjoaa jäsenvaltioiden poliisiviranomaisille sähköisen EPLN-verkoston (European Police Learning Net) kautta ajoneuvorikollisuutta koskevia kirjastopalveluja tietojen ja asiantuntemuksen löytämiseksi. Tämän lisäksi EPLN:ssä voidaan keskustelutoiminnon avulla vaihtaa tietoja ja kokemuksia.

(12)

Ajoneuvorikollisuuden torjunta tehostuu niiden jäsenvaltioiden määrän kasvaessa, jotka liittyvät 29 päivänä kesäkuuta 2000 tehtyyn eurooppalaista ajoneuvo- ja ajokorttijärjestelmää koskevaan sopimukseen (Eucaris-sopimus).

(13)

Jotta kansainvälistä ajoneuvorikollisuutta voitaisiin torjua tehokkaasti, on toteutettava joukko tiettyjä toimenpiteitä,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Määritelmät

Tässä päätöksessä sovelletaan seuraavia määritelmiä:

1)

’Ajoneuvolla’ tarkoitetaan moottoriajoneuvoja, perävaunuja tai asuntovaunuja sellaisina kuin ne on määritelty Schengenin tietojärjestelmää (SIS) koskevissa määräyksissä.

2)

’Toimivaltaisilla kansallisilla viranomaisilla’ tarkoitetaan jäsenvaltioiden tätä päätöstä varten nimeämiä kansallisia viranomaisia, joihin voi tarvittaessa kuulua poliisiviranomaisia, tulliviranomaisia, rajavartijoita ja oikeusviranomaisia.

2 artikla

Tavoite

1.   Tämän päätöksen tavoitteena on päästä tehokkaampaan yhteistyöhön Euroopan unionissa rajatylittävän ajoneuvorikollisuuden estämiseksi ja torjumiseksi.

2.   Erityistä huomiota kiinnitetään yhteyksiin, joita ajoneuvovarkauksilla ja laittomalla autokaupalla on järjestäytyneen rikollisuuden muotoihin, kuten huumausaine-, ampuma-ase- ja ihmiskauppaan.

3 artikla

Toimivaltaisten kansallisten viranomaisten välinen yhteistyö

1.   Jäsenvaltioiden on toteutettava kansallisen lainsäädännön mukaisesti tarvittavat toimenpiteet, joilla lujitetaan toimivaltaisten kansallisten viranomaisten välistä yhteistyötä rajatylittävän ajoneuvorikollisuuden torjumiseksi, esimerkiksi yhteistyösopimuksin.

2.   Erityistä huomiota on kiinnitettävä yhteistyöhön viennin valvonnassa, jolloin on otettava huomioon toimivallanjako jäsenvaltioissa.

4 artikla

Toimivaltaisten viranomaisten ja yksityissektorin välinen yhteistyö

1.   Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet, joiden myötä toimivaltaiset kansalliset viranomaiset käyvät tarvittaessa neuvotteluja määräajoin kansallisen lainsäädännön mukaisesti, ja ne voivat ottaa neuvotteluihin mukaan yksityissektorin edustajia (kuten kadonneista ajoneuvoista yksityistä rekisteriä pitäviä tahoja sekä vakuutusalan ja autokaupan edustajia) tietojen koordinoimiseksi ja alan eri tahojen toiminnan yhteensovittamiseksi.

2.   Jäsenvaltioiden on kansallisen lainsäädännön mukaisesti helpotettava menettelyjä, jotta toimivaltaisten kansallisten viranomaisten takavarikoinnin jälkeen vapauttamat ajoneuvot palautetaan nopeasti.

5 artikla

Ajoneuvorikollisuutta käsittelevät yhteyspisteet

1.   Jäsenvaltioiden on nimettävä viimeistään 30 päivänä maaliskuuta 2005 lainvalvontaviranomaistensa joukosta yhteyspiste rajatylittävän ajoneuvorikollisuuden torjumiseksi.

2.   Jäsenvaltioiden on valtuutettava yhteyspisteet vaihtamaan olemassa olevan sovellettavan lainsäädännön perusteella kokemuksia, asiantuntemusta ja yleisiä ja teknisiä tietoja ajoneuvorikollisuuden alalta. Tietoja vaihdetaan myös ajoneuvorikollisuuden torjuntaa koskevista menetelmistä ja parhaista käytännöistä. Tietojenvaihto ei koske henkilötietoja.

3.   Nimettyjä kansallisia yhteyspisteitä, myöhempine muutoksineen, koskevat tiedot on ilmoitettava neuvoston pääsihteeristöön julkaistavaksi Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

6 artikla

Varastetuista ajoneuvoista ja ajoneuvojen rekisteröintitodistuksista ilmoittaminen

1.   Saatuaan ilmoituksen ajoneuvovarkaudesta jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on kansallisen lainsäädännön mukaisesti tehtävä välittömästi ilmoitus varastetusta ajoneuvosta Schengenin tietojärjestelmään (SIS) ja – jos se on mahdollista – Interpolin varastettujen moottoriajoneuvojen tietokantaan (SMV).

2.   Etsintäjärjestelmään ilmoituksen tehneen jäsenvaltion on välittömästi poistettava kansallisen lainsäädännön mukaisesti ilmoituksensa heti, kun kyseisestä ajoneuvosta ilmoittamisen syitä ei enää ole.

3.   Saatuaan ilmoituksen rekisteröintitodistuksen varastamisesta jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on kansallisen lainsäädännön mukaisesti tehtävä välittömästi asiasta ilmoitus Schengenin tietojärjestelmään.

7 artikla

Rekisteröinti

1.   Kunkin jäsenvaltion on varmistettava, että sen toimivaltaiset viranomaiset toteuttavat tarvittavat toimenpiteet ajoneuvojen rekisteröintiasiakirjojen väärinkäytön ja varastamisen estämiseksi.

2.   Lainvalvontaviranomaiset ilmoittavat kansallisille ajoneuvorekisteriviranomaisille, onko tiedossa, että rekisteröitävänä oleva ajoneuvo on varastettu. Tietokantoihin pääsyssä tätä varten on noudatettava asianmukaisesti yhteisön lainsäädännön säännöksiä.

8 artikla

Ajoneuvon rekisteröintitodistuksen väärinkäytön estäminen

1.   Ajoneuvon rekisteröintitodistusten väärinkäytön estämiseksi kunkin jäsenvaltion on kansallisen lainsäädäntönsä mukaisesti varmistettava, että sen toimivaltaiset viranomaiset toteuttavat tarvittavat toimenpiteet saadakseen takaisin ajoneuvon omistajan tai haltijan rekisteröintitodistuksen, jos ajoneuvo on vakavasti vaurioitunut onnettomuudessa (täysvahinko).

2.   Rekisteröintitodistus on otettava takaisin kansallisen lainsäädännön mukaisesti myös silloin, kun lainvalvontaviranomaisen suorittaman tarkastuksen yhteydessä epäillään, että ajoneuvon tunnusmerkkeihin kuten sen valmistenumeroon on puututtu.

3.   Rekisteröintitodistus palautetaan vasta ajoneuvon tarkastuksen ja oikeaksi tunnistamisen jälkeen ja kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

9 artikla

Europol

Kunkin jäsenvaltion on varmistettava, että sen lainvalvontaviranomaiset antavat tarvittaessa Europolille tiedot ajoneuvorikosten tekijöistä Europolille annetun toimeksiannon ja tehtävän mukaisesti.

10 artikla

Asiantuntemuksen edistäminen ja koulutus

Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että asiaankuuluvien lainvalvontaviranomaisten koulutuksesta vastaavat kansalliset laitokset edistävät, tarvittaessa yhteistyössä Euroopan poliisiakatemian kanssa, opetusohjelmissaan ajoneuvovarkauksien estämiseen ja havaitsemiseen liittyvää erityiskoulutusta. Europol voi osallistua koulutukseen toimivaltansa puitteissa.

11 artikla

Yhteyspisteiden kokoontuminen ja vuosiraportti neuvostolle

Ajoneuvorikollisuutta käsittelevät yhteyspisteet pitävät kokouksen vähintään kerran vuodessa neuvoston puheenjohtajana toimivan jäsenvaltion johdolla. Europol kutsutaan mukaan näihin kokoontumisiin. Puheenjohtajavaltio laatii neuvostolle raportin siitä, miten käytännön yhteistyössä lainvalvontaviranomaisten välillä on edistytty.

12 artikla

Arviointi

Neuvosto arvioi tämän päätöksen täytäntöönpanoa viimeistään 30 päivänä joulukuuta 2007.

13 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Niiden jäsenvaltioiden osalta, joissa Schengenin säännöstön SISiä koskevat määräykset eivät vielä ole tulleet voimaan, tämän päätöksen SISiin liittyvät velvoitteet tulevat voimaan sinä päivänä, jona kyseisiä määräyksiä aletaan soveltaa sovellettavien menettelyjen mukaisesti sitä varten tehtävän neuvoston päätöksen mukaisesti.

Tehty Brysselissä 22 päivänä joulukuuta 2004.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

C. VEERMAN


(1)  EYVL C 162, 9.6.1999, s. 1.