32004D0420

2004/420/EY: Komission päätös, tehty 3 päivänä joulukuuta 2003, EY:n perustamissopimuksen 81 artiklan ja ETA-sopimuksen 53 artiklan mukaisesta menettelystä seuraavien yritysten osalta: C. Conradty Nürnberg GmbH, Hoffmann & Co. Elektrokohle AG, Le Carbone Lorraine S.A., Morgan Crucible Company plc, Schunk GmbH ja Schunk Kohlenstofftechnik GmbH yhteisvastuullisesti sekä SGL Carbon AG (Asia C.38.359 — Sähköiset ja mekaaniset hiili- ja grafiittituotteet) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) (tiedoksiannettu numerolla K(2003) 4457)

Virallinen lehti nro L 125 , 28/04/2004 s. 0045 - 0049


Komission päätös,

tehty 3 päivänä joulukuuta 2003,

EY:n perustamissopimuksen 81 artiklan ja ETA-sopimuksen 53 artiklan mukaisesta menettelystä seuraavien yritysten osalta: C. Conradty Nürnberg GmbH, Hoffmann & Co. Elektrokohle AG, Le Carbone Lorraine S.A., Morgan Crucible Company plc, Schunk GmbH ja Schunk Kohlenstofftechnik GmbH yhteisvastuullisesti sekä SGL Carbon AG

(Asia C.38.359 - Sähköiset ja mekaaniset hiili- ja grafiittituotteet)(1)

(tiedoksiannettu numerolla K(2003) 4457)

(Ainoastaan englannin-, ranskan- ja saksankielinen teksti on todistusvoimainen)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2004/420/EY)

Komissio teki 3. joulukuuta 2003 päätöksen EY:n perustamissopimuksen 81 artiklan ja ETA-sopimuksen 53 artiklan mukaisesta menettelystä. Komissio julkaisee asetuksen N:o 17(2) 21 artiklan mukaisesti asianosaisten nimet ja päätöksen pääsisällön. Se ottaa huomioon yritysten oikeutetut edut sen suhteen, ettei niiden liikesalaisuuksia paljasteta. Päätöksen koko tekstin julkinen toisinto on asiassa todistusvoimaisilla kielillä ja komission työkielillä kilpailun pääosaston Internet-sivuilla osoitteessa http://europa.eu.int/comm/ competition/index_en.html.

I. YHTEENVETO RIKKOMISESTA

Osoitus ja rikkomisen luonne

1. Tämä päätös on osoitettu seuraaville yrityksille: C. Conradty Nürnberg GmbH (jäljempänä "Conradty"), Hoffmann & Co. Elektrokohle AG (jäljempänä "Hoffmann"), Le Carbone Lorraine S.A. (jäljempänä "Carbone Lorraine"), Morgan Crucible Company plc (jäljempänä "Morgan"), Schunk GmbH ja Schunk Kohlenstofftechnik GmbH yhteisvastuullisesti (jäljempänä "Schunk") sekä SGL Carbon AG (jäljempänä "SGL").

2. Yritykset, joille päätös on osoitettu, osallistuivat Euroopan yhteisön perustamissopimuksen (jäljempänä "EY:n perustamissopimus") 81 artiklan 1 kohdan ja 1 päivästä tammikuuta 1994 koko ETA-aluetta koskevan Euroopan talousalueesta tehdyn sopimuksen (jäljempänä "ETA-sopimus") 53 artiklan 1 kohdan yhteen jatkuvaan rikkomiseen. Yritykset

- sopivat yhtenäisestä, hyvin yksityiskohtaisesta menetelmästä, jolla asiakashinnat laskettiin. Menetelmä kattoi sähköisten ja mekaanisten hiili- ja grafiittituotteiden päätyypit ja eri asiakasryhmät kaikissa ETA-maissa, joissa näistä tuotteista oli kysyntää, ja sen tarkoituksena oli saada aikaan täysin identtiset tai yhtenevällä tavalla lasketut hinnat laajalle tuotevalikoimalle.

- sopivat sähköisten ja mekaanisten tuotteiden päätyyppien säännöllisistä prosentuaalisista hinnankorotuksista eri asiakasryhmien osalta kaikissa ETA-maissa, joissa oli kysyntää näistä tuotteista.

- sopivat tietyistä asiakkaille suunnatuista lisämaksuista, erityyppisiä toimituksia koskevista alennuksista ja maksuehdoista.

- sopivat tiettyjen suurimpien asiakkaiden koordinoinnista ja markkinaosuuksien jäädyttämisestä kyseisten asiakkaiden suhteen, vaihtoivat säännöllisesti tietoja hinnoista ja sopivat kyseisille asiakkaille tarjottavista hinnoista.

- sopivat mainonnan ja myyntinäyttelyihin osallistumisen kieltämisestä.

- sopivat määrää koskevista rajoituksista, hinnankorotuksista tai boikoteista niitä jälleenmyyjiä kohtaan, jotka edustivat mahdollista kilpailua.

- sopivat alittavansa kilpailijoiden hinnat ja

- pitivät yllä pitkälle kehitettyä koneistoa sopimustensa valvomiseksi ja täytäntöön panemiseksi.

Rikkomisen kesto

3. Yritykset osallistuivat rikkomiseen ainakin seuraavina jaksoina:

>TAULUKON PAIKKA>

Sähköisten ja mekaanisten hiili- ja grafiittituotteiden markkinat

4. Sähköisiä hiilituotteita käytetään ensisijaisesti sähkönsiirrossa ja sähkömoottoreissa. Tärkeimmät tuotteet ovat hiiliharjat ja sähköiset virranottimet. Sovelluksia käytetään autoissa, kulutustavaroissa, teollisuuteen suunnatuissa tuotteissa ja vetolaitteissa (julkisessa liikenteessä). Autoteollisuuden sovelluksia ovat autojen ja kuorma-autojen käynnistysmoottorit, vaihtovirtageneraattorit, polttoainepumput, ilmastointilaitteet ja sähkökäyttöiset ikkunat. Kulutustavaroita ovat sähkökäyttöiset työkalut kuten porat sekä imurit, parranajokoneet, sekoittimet ja monet muut kodinkoneet ja kestokulutushyödykkeet. Teollisuudessa näitä tuotteita käytetään esimerkiksi kokoonpanolinjoilla ja hisseissä. Vetolaitteiden hiiliharjoja käytetään rautateillä ja muussa julkisessa liikenteessä, pääasiassa vetureissa ja sähköisissä apumoottoreissa.

Mekaaniset hiili- ja grafiittituotteet kestävät voimakasta kitkaa, ovat reaktanssittomia, kestävät kulutusta ja jos ne sisältävät grafiittia, niillä voi olla myös voiteluominaisuuksia. Niitä käytetään pääasiassa kaasujen ja nesteen tiivistämiseen aluksissa ja koneiden vähän käytettävien osien voiteluun.

Hiili- ja grafiittituotteita myydään myös harkkoina, jotka edellyttävät jatkokäsittelyä.

5. Komissio on havainnut, että tämä yritystoiminta on maantieteellisesti enemmänkin ETA-alueen laajuista kuin maailmanlaajuista. Koska asiakkaat tarvitsevat tuotteita nopeasti, pitkät kuljetusmatkat ovat epätaloudellisia. Vuosi 1998 oli viimeinen, jona kaikki jäsenet osallistuivat kartelliin. Tuolloin se kattoi yli 90 prosenttia näiden tuotteiden markkinoista ETA-alueella. Markkinoiden arvo oli kyseisenä vuonna arviolta 291 miljoonaa euroa kytkösmarkkinoiden käyttö mukaan luettuna.

Kartellin toiminta

6. Lokakuun 1988 ja joulukuun 1999 välillä pidettiin yli 140 raportoitua kartellin kokousta. Kartellin toiminta säilyi pääpiirteissään muuttumattomana koko jakson ajan.

- Jäsenyritysten hiili- ja grafiittituotteista vastaavat toimitusjohtajat tapasivat säännöllisissä Euroopan tason huippukokouksissa. Näitä huippukokouksia pidettiin kahdesti vuodessa.

- Myös Euroopan tasolla toimiva tekninen komitea kokoontui kahdesti vuodessa keväisin ja syksyisin ennen huippukokousta. Teknisen komitean kokousten päätarkoitus oli sopia eri tuotteiden hintatasosta ja prosentuaalisista hinnankorotuksista eri maissa. Kokouksissa sovittiin myös yritysten myyntistrategioihin liittyvästä "politiikasta", esimerkiksi hintojen yhdenmukaistamisesta (korottamisesta) kaikkialla Euroopassa, suurasiakkaihin sovellettavasta hintatasosta, suhtautumisesta kilpailijoihin ja erilaisiin tarkoituksiin edellytetyistä lisämaksuista.

- Paikallisia kokouksia pidettiin tilannekohtaisesti Italiassa, Ranskassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Benelux-maissa, Saksassa ja Espanjassa (jossa käsiteltiin myös Portugalin markkinoita). Näissä kokouksissa keskusteltiin hinnankorotuksista kyseisessä maassa sekä yksittäisistä paikallisista asiakkaista.

- Kartellin jäsenyritysten edustajat pitivät yllä säännöllisiä yhteyksiä, jotta voitiin varmistaa, että kaikki osapuolet noudattivat päivittäistoiminnassaan kokouksissa tehtyjä sopimuksia. Edustajat pitivät säännöllistä yhteyttä toisiinsa myös koordinoidakseen suurasiakkaille esitettyjä tarjouksia. Yhteyksiä pidettiin viikoittain, joskus päivittäin, puhelimella ja faksilla. Satunnaisesti pidettiin kokouksia.

II. SAKOT

Perusmäärä

7. Komissio katsoo, että asianomaiset yritykset ovat syyllistyneet erittäin vakavaan rikkomiseen. Rikkomisen luonne ja sen maantieteellinen laajuus ovat sellaiset, että rikkominen täytyy katsoa erittäin vakavaksi riippumatta siitä, voiko sen vaikutusta markkinoihin mitata.

Erilainen kohtelu

8. Erittäin vakavien rikkomisten luokassa todennäköisten sakkojen skaalan perusteella yrityksiä voidaan kohdella eri tavoin, jotta otetaan huomioon rikkojien todellinen taloudellinen kyky vahingoittaa kilpailua tuntuvasti ja asetetaan sakko sellaiselle tasolle, joka varmistaa, että sillä on riittävä estävä vaikutus. Carbone Lorraine ja Morgan olivat ETA-maiden suurimmat hiili- ja grafiittituotteiden myyjät vuonna 1998, joka oli kartellin viimeinen kokonainen toimintavuosi. Näiden yritysten markkinaosuus oli yli 20 prosenttia. Tämän vuoksi ne kuuluvat ensimmäiseen luokkaan. Schunk ja SGL, joiden markkinaosuus on 10-20 prosenttia, kuuluvat toiseen luokkaan. Hoffmannin ja Conradtyn markkinaosuus on alle 10 prosenttia ja ne kuuluvat kolmanteen luokkaan.

Kesto

9. Yritykset osallistuivat rikkomiseen ainakin seuraavina jaksoina:

- Carbone Lorraine lokakuusta 1988 kesäkuuhun 1999 eli 10 vuotta ja 8 kuukautta, joten perusmäärän prosentuaalinen korotus oli 105 prosenttia.

- Morgan lokakuusta 1988 joulukuuhun 1999 eli 11 vuotta ja 2 kuukautta, joten perusmäärän prosentuaalinen korotus oli 110 prosenttia.

- Schunk lokakuusta 1988 joulukuuhun 1999 eli 11 vuotta ja 2 kuukautta, joten perusmäärän prosentuaalinen korotus oli 110 prosenttia.

- SGL lokakuusta 1988 joulukuuhun 1999 eli 11 vuotta ja 2 kuukautta, joten perusmäärän prosentuaalinen korotus oli 110 prosenttia.

- Hoffmann syyskuusta 1994 lokakuuhun 1999 eli 5 vuotta ja 1 kuukausi, joten perusmäärän prosentuaalinen korotus oli 50 prosenttia.

- Conradty lokakuusta 1988 joulukuuhun 1999 eli 11 vuotta ja 2 kuukautta, joten perusmäärän prosentuaalinen korotus oli 110 prosenttia.

Raskauttavat seikat

10. Komissio katsoo, että tässä asiassa ei ole raskauttavia seikkoja.

Lieventävät seikat

11. Komissio katsoo, että tässä asiassa ei ole lieventäviä seikkoja.

10 prosentin liikevaihtorajan soveltaminen

12. Asetuksen N:o 17 15 artiklan 2 kohdassa mainittua maailmanlaajuisesta liikevaihdosta laskettavaa kymmenen prosentin rajaa sovelletaan Hoffmanniin ja Conradtyyn.

Sakkojen määräämättä jättämisestä tai lieventämisestä vuonna 1996 annetun tiedonannon soveltaminen

Sakkojen määräämättä jättäminen tai sakkojen määrän hyvin huomattava alentaminen (B jakso, 75-100 prosentin alentaminen)

13. Morganille ei määrätty sakkoa, sillä se oli ensimmäinen yritys, joka raportoi komissiolle kartellista.

Sakkojen määrän merkittävä alentaminen (D jakso, 10-50 prosentin alentaminen)

14. Carbone Lorrainen sakkoa alennetaan 40 prosenttia komission tutkimuksen aikana tehdyn yhteistyön ansiosta. Niistä yrityksistä, joihin voidaan soveltaa sakkojen merkittävää alentamista, Carbone Lorraine oli ensimmäinen, joka toimi komission kanssa yhteistyössä ja jonka osallistuminen oli hyödyllisintä. Se ei kiistänyt niitä seikkoja, joihin komission väitteet perustuivat, kuten eivät muutkaan komission kanssa yhteistyössä toimineet yritykset.

15. Schunkin sakkoa alennetaan 30 prosenttia komission tutkimuksen aikana tehdyn yhteistyön ansiosta. Sen toimittamat todisteet saapuivat myöhemmin ja sen yhteistyö oli Carbone Lorrainen yhteistyötä rajoitetumpaa.

16. Hoffmann, joka nyttemmin kuuluu Schunk-ryhmään, toimi yhteistyössä samalla tavoin kuin Schunk. Myös sen sakkoja alennetaan 30 prosenttia.

17. SGL oli viimeinen yhteistyöhön ryhtynyt yritys, ja sen sakkoja alennetaan 20 prosenttia.

18. Conradty ei toiminut komission kanssa yhteistyössä.

Maksukyky

Carbone Lorraine

19. Carbone Lorrainen väitteet maksukyvyttömyydestä hylätään.

SGL

20. SGL:n väitteet maksukyvyttömyydestä hylätään.

Muut tekijät

21. Carbone Lorraine esitti, että sillä on vakavia taloudellisia rajoitteita ja että se oli jo saanut huomattavan sakon samaan aikaan toteutetusta kartellitoiminnasta. Molemmat väitteet katsotaan vääriksi.

22. SGL:n sakkoa alennetaan kuitenkin 33 prosenttia, koska sillä on vakavia taloudellisia rajoitteita ja komissio on määrännyt sille varsin hiljattain kaksi huomattavaa sakkoa osallistumisesta samaan aikaan toteutettuun kartellitoimintaan.

Päätös

1. Määrätään seuraavat sakot:

>TAULUKON PAIKKA>

2. Edellä lueteltujen yritysten on lopetettava heti rikkominen, mikäli näin ei ole vielä tapahtunut. Yritysten on pidätyttävä vastedes harjoittamasta tässä asiassa todetun rikkomisen kaltaista toimintaa ja toteuttamasta toimenpiteitä, joilla on samanlaisia tai vastaavia tavoitteita tai vaikutuksia.

(1) Kuulemismenettelystä vastaavan neuvonantajan loppukertomus (EUVL C 102, 28.4.2004).

(2) EYVL 13, 21.2.1962, s. 204. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1216/1999 (EYVL L 148, 15.6.1999, s. 5).