32004D0020(01)

2004/20/EY: Komission päätös, tehty 23 päivänä joulukuuta 2003, energia-alalla toteutettavaa yhteisön toimintaa hallinnoivan toimeenpanevan "Älykkään energiahuollon viraston" perustamisesta neuvoston asetuksen (EY) N:o 58/2003 mukaisesti

Virallinen lehti nro L 005 , 09/01/2004 s. 0085 - 0086


Komission päätös,

tehty 23 päivänä joulukuuta 2003,

energia-alalla toteutettavaa yhteisön toimintaa hallinnoivan toimeenpanevan "Älykkään energiahuollon viraston" perustamisesta neuvoston asetuksen (EY) N:o 58/2003 mukaisesti

(2004/20/EY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon tiettyjä yhteisön ohjelmien hallinnointitehtäviä hoitavien toimeenpanovirastojen asemasta 19 päivänä joulukuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 58/2003(1) ja erityisesti sen 3 artiklan 1 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Euroopan unioni on kestävän kehityksen strategian puitteissa toteuttanut uusiutuvia energialähteitä ja energiatehokkuutta edistäviä ja kehittäviä toimenpiteitä myötävaikuttaakseen tasapainoisella tavalla seuraavien yleisten tavoitteiden saavuttamiseen: energian toimitusvarmuus, kilpailukyky ja ympäristönsuojelu.

(2) Näihin toimenpiteisiin kuuluu energia-alan toimien monivuotisesta ohjelmasta "Älykäs energiahuolto Euroopassa" (2003-2006) 26 päivänä kesäkuuta 2003 tehty Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1230/2003/EY(2). Kyseisen ohjelman toiminta-alat ovat uusiutuvien energialähteiden ja energiatehokkuuden kehittäminen, mukaan luettuna niiden kehittäminen liikenteen alalla, sekä niiden edistäminen kehitysmaissa.

(3) Asetuksessa (EY) N:o 58/2003 valtuutetaan komissio päättämään siinä vahvistetun yleisen perussäännön mukaisten toimeenpanovirastojen perustamisesta ja antamaan niille tiettyjä yhteisön ohjelman tai useampien ohjelmien hallinnointitehtäviä.

(4) Perustamalla toimeenpanoviraston komissio voi itse keskittyä niihin ensisijaisiin toimintoihinsa ja tehtäviinsä, joita ei voida ulkoistaa, ja säilyttää samalla lopullisen hallinnan, valvonnan ja vastuun toimeenpanovirastojen hoitamista tehtävistä.

(5) Ohjelman "Älykäs energiahuolto Euroopassa" hallinnoinnin tarkoituksena on toteuttaa teknisluonteisia hankkeita, jotka eivät edellytä poliittista päätöstä mutta jotka edellyttävät korkeatasoista teknistä ja taloudellista osaamista koko hankesyklin ajan.

(6) Tällaisen ohjelman täytäntöönpanoon liittyviä tehtäviä voidaan siirtää toimeenpanovirastolle erottamalla selkeästi toisistaan ohjelmasuunnittelu, ensisijaisten tavoitteiden asettaminen ja ohjelman arviointi, jotka ovat komission yksiköiden tehtäviä, ja hankkeiden toteuttaminen, joka annetaan toimeenpanoviraston tehtäväksi.

(7) Tästä asiasta suoritettu kustannus-hyötyanalyysi osoittaa, että toimeenpanovirasto voi suorittaa tietyt hallinnointitehtävät, kuten talousarvion toteuttamisen, hankkeiden teknisen ja kirjanpidollisen seurannan sekä tulosten levittämisen ja hyödyntämisen, tehokkaammin kuin komissio ja varmistaa samalla, että komissio toteuttaa ohjelman "Älykäs energiahuolto Euroopassa" noudattaen sitä koskevaa päätöstä, työohjelmaa ja suuntaviivoja, jotka komissio on hyväksynyt kyseisen päätöksen 8 artiklassa tarkoitetun komitean avustuksella.

(8) Toimeenpanovirasto antaa mahdollisuuden hallinnoida entistä tehokkaammin kyseistä uutta ohjelmaa, jota on vahvistettu huomattavasti edeltäjäänsä verrattuna.

(9) Jos toimeenpanovirasto suorittaa yksilöidyt tehtävät, komission yksiköt voivat keskittyä strategisiin ja sääntelykysymyksiin ja moninkertaistaa samalla tuen, jota yhteisö antaa jäsenvaltioissa toteutettaville monikansallisille toimille, mikä on paras tapa saavuttaa eri säädöksissä asetetut energiatavoitteet sekä toteuttaa uusiutuvia energialähteitä ja energiatehokkuutta koskevia muita toimia, liikenteen alalla toteutettavat toimet mukaan luettuina.

(10) Komission ensisijaisten tavoitteiden saavuttaminen ja erityisesti kestävän kehityksen strategian täytäntöönpano voivat johtaa siihen, että yhteisön politiikassa toteutetaan edellä mainittuja aloja koskevia toimia, jotka edellyttävät komissiolta sellaista toimintaa, jonka toimeenpanovirasto voi toteuttaa. On aiheellista säätää, että toimeenpanovirastolle voidaan määrätä hallinnointiin ja toimeenpanoon liittyviä lisätehtäviä.

(11) Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat toimeenpanovirastojen komitean lausunnon mukaiset,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Viraston perustaminen

1. Perustetaan energia-alalla toteutettavia yhteisön toimia hallinnoiva toimeenpanovirasto (jäljempänä "virasto"), jonka perussäännöstä säädetään asetuksessa (EY) N:o 58/2003.

2. Viraston nimi on "Älykkään energiahuollon toimeenpanon virasto".

2 artikla

Sijoittaminen

Virasto sijoitetaan Brysseliin.

3 artikla

Toimintajakso

Virasto perustetaan ajanjaksoksi, joka alkaa 1 päivänä tammikuuta 2004 ja päättyy 31 päivänä joulukuuta 2008.

4 artikla

Tarkoitus ja tehtävät

1. Virastolle annetaan päätöksellä N:o 1230/2003/EY perustetun "Älykäs energiahuolto Euroopassa" -nimisen yhteisön ohjelman yhteydessä tehtävät, jotka koskevat ohjelmaan liittyvää yhteisön tukea, lukuun ottamatta kuitenkaan ohjelman arviointia, lainsäädännön seurantaa ja strategisia tutkimuksia ja muita toimia, jotka voivat kuulua komission yksinomaiseen toimivaltaan. Virastolle annetaan erityisesti seuraavat tehtävät:

a) ohjelman "Älykäs energiahuolto Euroopassa" yksittäisten hankkeiden kaikkien vaiheiden hallinnointi päätöksen N:o 1230/2003/EY sekä siinä säädetyn ja komission hyväksymän työohjelman pohjalta ohjelmakomitean lausunnon jälkeen, sekä tältä osin tarvittavan valvonnan toteuttaminen ja mainittujen tehtävien edellyttämien päätösten tekeminen komission antaman valtuutuksen nojalla;

b) talousarvion tulojen ja menojen toteuttamistoimien vahvistaminen sekä kaikkien yhteisön ohjelman hallinnoimiseksi tarvittavien toimien, etenkin sopimusten tekemiseen ja avustusten myöntämiseen liittyvien toimien, toteuttaminen komission valtuutuksen nojalla;

c) yhteisön ohjelman täytäntöönpanon ohjaamiseksi tarvittavien ja muiden, työohjelmassa ja valtuutusasiakirjassa edellytettyjen tietojen ja raporttien keruu, käsittely ja toimittaminen komissiolle.

2. Komissio voi 1 kohdassa lueteltujen tehtävien lisäksi kuultuaan komiteaa asetuksen (EY) N:o 58/2003 24 artiklan mukaisesti antaa virastolle valtuudet vastaavanlaisten tehtävien hoitamiseen myös muiden yhteisön ohjelmien yhteydessä asetuksen (EY) N:o 58/2003 2 artiklan mukaisesti edellyttäen, että kyseiset ohjelmat tai toimet koskevat vain uusiutuvien energialähteiden ja energiatehokkuuden kehittämistä ja edistämistä, mukaan luettuna niiden kehittäminen ja edistäminen liikenteen alalla, sillä ehdolla, että ne eivät muodosta toimiston tehtävien oleellista lisäystä.

3. Valtuuksien antamisesta tehdyssä komission päätöksessä on määriteltävä tarkkaan kaikki virastolle annetut tehtävät ja sitä on mukautettava virastolle mahdollisesti annettavien lisätehtävien mukaan. Päätös on annettava tiedoksi komitealle asetuksen (EY) N:o 58/2003 24 artiklan mukaisesti.

5 artikla

Organisaatiorakenne

1. Virastoa johtaa johtokunta ja johtaja, jotka komissio nimittää.

2. Johtokunnan jäsenet nimitetään kolmeksi vuodeksi.

3. Viraston johtaja nimitetään viideksi vuodeksi.

6 artikla

Avustus

Virasto saa Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon otetun avustuksen, joka otetaan "Älykäs energiahuolto Euroopassa" -nimisen yhteisön ohjelman varoista ja tarvittaessa muiden sellaisten yhteisön ohjelmien tai toimien varoista, joiden täytäntöönpano on annettu viraston tehtäväksi 4 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

7 artikla

Valvonta ja raportointi

Virasto toimii komission valvonnassa, ja sen on raportoitava säännöllisin väliajoin sille annettujen ohjelmien täytäntöönpanotehtävien toteuttamisesta valtuutusasiakirjassa esitettyjen järjestelyjen ja määräaikojen mukaisesti.

8 artikla

Toimintatalousarvion toteuttaminen

Virasto toteuttaa toimintatalousarvionsa noudattaen varainhoitoa koskevan malliasetuksen säännöksiä.

Tehty Brysselissä 23 päivänä joulukuuta 2003.

Komission puolesta

Loyola De Palacio

Varapuheenjohtaja

(1) EYVL L 11, 16.1.2003, s. 1.

(2) EUVL L 176, 15.7.2003, s. 29.