32002R2097

Komission asetus (EY) N:o 2097/2002, annettu 27 päivänä marraskuuta 2002, maataloustuotteita koskevista tiedotus- ja menekinedistämistoimista sisämarkkinoilla annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2826/2000 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä annetun asetuksen (EY) N:o 94/2002 muuttamisesta

Virallinen lehti nro L 323 , 28/11/2002 s. 0041 - 0045


Komission asetus (EY) N:o 2097/2002,

annettu 27 päivänä marraskuuta 2002,

maataloustuotteita koskevista tiedotus- ja menekinedistämistoimista sisämarkkinoilla annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2826/2000 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä annetun asetuksen (EY) N:o 94/2002 muuttamisesta

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon maataloustuotteita koskevista tiedotus- ja menekinedistämistoimista sisämarkkinoilla 19 päivänä joulukuuta 2000 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2826/2000(1) ja erityisesti sen 12 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Komission asetuksen (EY) N:o 94/2000(2), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1186/2002(3), 5 artiklan 1 kohdassa säädetään, että asianomaiselle jäsenvaltiolle on asetuksen (EY) N:o 2826/2000 6 artiklassa tarkoitettuihin ohjelmiin kuuluvien toimien toteuttamista varten toimitettava ennen kunkin vuoden 15 päivää kesäkuuta ammattialajärjestöjen tai ammattialojen välisten järjestöjen ohjelmat.

(2) Koska tiedotus- ja menekinedistämistoimiin suunnattuja tukitoimenpiteitä varten käytettävissä olevia varoja käytettiin vain vähän toimenpiteiden ensimmäisen toteuttamisen yhteydessä elokuussa 2002, olisi säädettävä kyseisten järjestöjen mahdollisuudesta esittää uusia toimintaohjelmia.

(3) Näin ollen on tarpeellista säätää mahdollisuudesta uusien toimintaohjelmien esittämiseen kahdesti vuodessa.

(4) Niiden kokemusten perusteella, jotka on saatu tarkasteltaessa ohjelmia, joita on esitetty suojattuja alkuperänimityksiä (SAN), suojattuja maantieteellisiä merkintöjä (SMM), aitoja perinteisiä tuotteita (ATP) ja luonnonmukaista tuotantoa koskeviin yhteisön järjestelmiin liittyvän tiedotuksen alalla, ja ottaen huomioon yhteisön politiikan kehittyminen näillä aloilla, kyseisiä aloja koskevia suuntaviivoja on syytä mukauttaa.

(5) Tämän vuoksi asetus (EY) N:o 94/2002 olisi muutettava.

(6) Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat hallintokomiteoiden maataloustuotteiden menekinedistämisestä pidetyssä yhteisessä kokouksessa antaman lausunnon mukaiset,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetus (EY) N:o 94/2002 seuraavasti:

1) Korvataan 5 artiklan 1 kohdan ensimmäinen virke seuraavasti:"Asianomaiselle jäsenvaltiolle toimitetaan esitetyn ehdotuspyynnön perusteella vuosittain viimeistään 31 päivänä tammikuuta ja 31 päivänä heinäkuuta kyseistä alaa tai kyseisiä aloja edustavien yhteisön ammattialajärjestöjen tai ammattialojen välisten järjestöjen ohjelmat asetuksen (EY) N:o 2826/2000 6 artiklassa tarkoitettuihin ohjelmiin kuuluvien toimien toteuttamiseksi."

2) Muutetaan 7 artikla seuraavasti:

a) korvataan 1 kohdan ensimmäinen virke seuraavasti:"Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle vuosittain viimeistään 15 päivänä maaliskuuta ja 30 päivänä syyskuuta väliaikainen luettelo valitsemistaan ohjelmista ja toimeenpanoelimistä sekä jäljennös näistä ohjelmista."

b) korvataan 3 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:"Komissio päättää asetuksen (EY) N:o 2826/2000 6 artiklan 3 kohdan kolmannessa alakohdassa tarkoitettuun lopulliseen luetteloon sisältyvien ohjelmien tarkastamisen jälkeen viimeistään 31 päivänä toukokuuta ja 15 päivänä joulukuuta ohjelmista, joiden rahoitukseen se voi osallistua tämän asetuksen liitteessä III esitettyjen ohjeellisten talousarvioiden puitteissa."

3) Muutetaan liite III tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 27 päivänä marraskuuta 2002.

Komission puolesta

Franz Fischler

Komission jäsen

(1) EYVL L 328, 21.12.2000, s. 2.

(2) EYVL L 17, 19.1.2002, s. 20.

(3) EYVL L 173, 3.7.2002, s. 4.

LIITE

Muutetaan asetuksen (EY) N:o 94/2002 liite III seuraavasti:

1) Korvataan osa, jonka otsikkona on "Suojattujen alkuperänimitysten (SAN), suojattujen maantieteellisten merkintöjen (SMM) ja aitojen perinteisten tuotteiden (APT) yhteisön järjestelmästä ja vastaavista tunnuksista tiedottaminen" , seuraavasti:

1. YLEISKATSAUS TILANTEESTA

Yhteisön vuosina 1996-1998 toteuttama tiedotuskampanja oli ensimmäinen yritys tehdä tunnetuksi kahta yhteisön elintarvikkeiden arvostus- ja suojausjärjestelmää sekä niiden merkitystä ja etuja.

Kun otetaan huomioon ensimmäisen kampanjan lyhyt kesto, vaikuttaa aiheelliselta jatkaa näiden nimitysten tunnetuksi tekemistä jatkamalla tiedottamista niiden merkityksestä ja mukanaan tuomista eduista. Nimitykset koskevat tällä hetkellä yli 600:aa yhteisön tuotetta. Tiedotustoimet koskevat myös nimityksiä varten käyttöön otettuja yhteisön tunnuksia, erityisesti vuonna 1998 luodusta SAN/SMM-tunnusta.

2. TAVOITTEET

- Varmistaa perusteellisten tietojen saanti laatujärjestelmän sisällöstä ja sen vaikutuksista rekisteröityjen tuotteiden arvostukseen ja suojaukseen.

- Selventää maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmien sisältöä ja eurooppalaista luonnetta yhdestä tai useammasta jäsenvaltiosta tulevia tuotteita koskevien monialaisten kampanjoiden avulla.

- Kannustaa yhteisön laatujärjestelmään vielä kuulumattomia tuottajia ja jalostajia soveltamaan tätä järjestelmää noudattamalla eri rekisteröityjä tuotteita varten vahvistettuja eritelmiä.

- Lisätä asianomaisten tuotteiden kysyntää tiedottamalla kuluttajille ja jakelijoille näistä järjestelmistä, niiden merkityksestä, mukanaan tuomista eduista ja tunnuksista sekä nimitysten myöntämisehdoista, asiaa koskevista tarkastuksista ja jäljittämisjärjestelmästä.

3. PÄÄASIALLISET KOHDERYHMÄT

- Tuottajat ja jalostajat sekä niiden järjestöt

- Jakelijat (suuret kauppaketjut, tukkukauppiaat, vähittäiskauppiaat, ravintolat) ja niiden järjestöt

- Kuluttajat ja niiden järjestöt

- Mielipidevaikuttajat.

4. PÄÄASIALLISET VIESTIT

- Tuotteen tai tuotteiden maantieteelliseen alkuperään liittyvät erityispiirteet (SAN, SMM), erityisesti yhteys maantieteelliseen ympäristöön tai maantieteelliseen alkuperään ja tuotteen tai tuotteiden maine/tunnettuus. Etusija annetaan yhdestä tai useammasta jäsenvaltiosta tulevia tuotteita koskeville monialaisille kampanjoille.

- Tuotteen tai tuotteiden erityiseen perinteiseen tuotantomenetelmään liittyvät erityispiirteet maantieteellisestä alueesta riippumatta (APT).

- Laatunäkökohdat (turvallisuus, ravintoarvo, aistinvaraisiin ominaisuuksiin liittyvät arvot, jäljitettävyys).

- Asianomaisten tuotteiden moninaisuus, lajivalikoiman laajuus ja makujen kirjo.

- Joidenkin SAN/SMM- tai APT-rekisteröityjen tuotteiden esittely esimerkkinä elintarvikkeiden arvostuksen onnistuneesta lisäämisestä.

- Järjestelmän tavoitteet: rekisteröityjen tuotteiden arvostus ja suojaus, ja erityisesti suojattujen nimitysten väärinkäytösten ja jäljitelmien torjunta.

5. PÄÄASIALLISET VÄLINEET

- Sähköiset välineet (Internet)

- PR-suhteet viestimiin (erikoisalojen lehdet, naistenlehdet, ruokalehdet)

- Yhteydet kuluttajajärjestöihin

- Myyntipisteissä tiedottaminen

- Audiovisuaaliset välineet

- Painotuotteet (lehtiset, esitteet, jne.)

- Osallistuminen messuille ja näyttelyihin

- Mainokset erikoisalojen lehdissä

- Yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa esiteltyjen ohjelmien osalta yhteisöjen järjestelmiä (SAN/SMM/APT) koskevat tiedotus- ja koulutustoimet.

6. OHJELMAN KESTO

Ohjelmat kestävät 24-36 kuukautta, ja eri vaiheiden tavoitteet on määritelty.

7. OHJEELLINEN TALOUSARVIO

4 miljoonaa euroa

2) Korvataan osa, jonka otsikkona on "Luonnonmukainen tuotanto" , seuraavasti:

1. YLEISKATSAUS TILANTEESTA

Luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita kulutetaan erityisesti kaupungeissa, mutta tällaisten tuotteiden markkinaosuus on kuitenkin vielä melko pieni.

Kuluttajien ja muiden luonnonmukaisen tuotantomenetelmän erityispiirteistä kiinnostuneiden tahojen tietämys on vielä melko vähäistä.

2. TAVOITTEET

- Edistää luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden kulutusta.

- Lisätä kuluttajien, maanviljelijöiden, jalostajien ja jakelijoiden tietämystä luonnonmukaisesta maataloudesta ja siitä saatavista tuotteista.

- Tiedottaa suurelle yleisölle luonnonmukaisia tuotantomenetelmiä ja toteutettavia tarkastuksia koskevista yhteisön säännöistä sekä luonnonmukaista tuotantomenetelmää koskevasta yhteisön tunnuksesta.

3. PÄÄASIALLISET KOHDERYHMÄT

- Kuluttajat yleensä tai erityiset kuluttajaryhmät

- Maanviljelijät, jalostajat ja jakelijat (valintamyymälät, tukkukauppiaat, ravintolat/ruokalat, myyntipisteet)

- Mielipidevaikuttajat.

4. PÄÄASIALLISET VIESTIT

- Luonnonmukaisesti tuotetut tuotteet ovat luonnollisia ja jokapäiväiseen nykyaikaiseen elämään mukautettuja tuotteita, joita nauttii mielellään. Luonnonmukaisesti tuotetut tuotteet on saatu ympäristöä ja eläinten hyvinvointia kunnioittavia tuotantomenetelmiä käyttämällä. Tuotteisiin sovelletaan tiukkoja tuotantoa ja jäljitettävyyttä koskevia sääntöjä. Riippumattomat valvontaviranomaiset tai julkiset viranomaiset valvovat sääntöjen noudattamista kaikissa elintarvikeketjun vaiheissa.

- Yhteisön tunnusta koskevat tiedot (niitä voidaan täydentää jäsenvaltioissa käyttöön otettuja tunnuksia koskevilla tiedoilla edellyttäen, että näitä koskevat eritelmät täyttävät yhteisön tunnuksen osalta vahvistettuja vaatimuksia tiukemmat vaatimukset).

(Viestien on oltava hyvin suunniteltuja ja myönteisiä. Kuluttajille osoitetuissa viesteissä on otettava huomioon eri kohderyhmien erityiset kulutustottumukset.

Ilmaisun "luonnonmukainen" sekä sen erikielisten vastineiden käyttö elintarvikkeiden yhteydessä on suojattu lailla. Yhteisön tunnus on luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden symboli, joka ymmärretään kaikkialla EU:ssa ja joka osoittaa, että tuotteet noudattavat EU:n tiukkoja tuotantovaatimuksia ja että niitä on valvottu tarkoin).

5. TÄRKEIMMÄT VÄLINEET

- Sähköiset keinot (esim. Internet) ja audiovisuaaliset välineet

- Puhelinneuvonta

- PR-suhteet viestimiin (esimerkiksi erityisalojen lehdet, naistenlehdet, elintarviketeollisuuden lehdet, luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita tai ruuanlaittoa käsittelevät radio- ja televisio-ohjelmat)

- Yhteydet lääkäreihin, ravitsemusasiantuntijoihin, opettajiin ja muihin erityisryhmiin

- Tiedotus- ja esittelytoimet myyntipisteissä

- Painotuotteet (lehtiset, esitteet, jne.)

- Mainokset yleis- ja erikoislehdistössä.

6. OHJELMAN KESTO

Kesto on 12-36 kuukautta. Etusijalla ovat monivuotiset ohjelmat, joiden eri vaiheiden tavoitteet on määritelty.

7. OHJEELLINEN TALOUSARVIO

6 miljoonaa euroa.