32002R0560

Komission asetus (EY) N:o 560/2002, annettu 27 päivänä maaliskuuta 2002, väliaikaisten suojatoimenpiteiden käyttöönotosta tiettyjen terästuotteiden tuonnissa

Virallinen lehti nro L 085 , 28/03/2002 s. 0001 - 0039


Komission asetus (EY) N:o 560/2002,

annettu 27 päivänä maaliskuuta 2002,

väliaikaisten suojatoimenpiteiden käyttöönotosta tiettyjen terästuotteiden tuonnissa

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon tuontiin sovellettavasta yhteisestä järjestelmästä ja asetuksen (EY) N:o 518/94 kumoamisesta 22 päivänä joulukuuta 1994 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 3285/94(1), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 2474/2000(2), ja erityisesti sen 6 ja 8 artiklan,

ottaa huomioon tiettyjen kolmansien maiden tuontiin sovellettavasta yhteisestä menettelystä ja asetusten (ETY) N:o 1765/82, (ETY) N:o 1766/82 ja (ETY) N:o 3420/83 kumoamisesta 7 päivänä maaliskuuta 1994 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 519/94(3), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1138/98(4), ja erityisesti sen 5 ja 6 artiklan,

on kuullut asetusten (EY) N:o 3285/94 ja (EY) N:o 519/94 4 artiklassa perustettua neuvoa-antavaa komiteaa asiasta,

sekä katsoo seuraavaa:

MENETTELY

(1) Useat jäsenvaltiot, jäljempänä "asianomaiset jäsenvaltiot" ovat ilmoittaneet komissiolle, että tuonnin kehityssuunnat edellyttävät suojatoimenpiteitä. Ne ovat toimittaneet tietoja, jotka toimivat asetuksen (EY) N:o 3285/94 10 artiklan ja asetuksen (EY) N:o 519/94 8 artiklan mukaisena käytettävissä olevana näyttönä. Lisäksi ne ovat pyytäneet komissiota ottamaan käyttöön väliaikaisia suojatoimenpiteitä ja panemaan vireille suojatoimenpidetutkimuksen.

(2) Asianomaiset jäsenvaltiot väittävät, että tiettyjen terästuotteiden tuonti on viime aikoina kasvanut huomattavasti ja että Yhdysvaltojen toimenpiteiden seurauksena tapahtunut maan markkinoiden sulkeminen ei pelkästään sulje yhteisön tuottajilta merkittävää vientikohdetta vaan myös luo olosuhteet, joissa Yhdysvaltoihin aikaisemmin suuntautunut vienti ohjautuu nyt voimakkaasti yhteisön markkinoille. Ne väittävät, että tämä saattaa johtaa jo tätä nykyä alhaisin hinnoin tapahtuvan runsaan tuonnin kasvamiseen huomattavasti, mikä pahentaa entisestään yhteisön teräsmarkkinoilla jo nyt esiintyviä vakavia häiriöitä, jotka uhkaavat aiheuttaa vakavaa vahinkoa yhteisön tuottajille.

(3) Asianomaiset jäsenvaltiot ovat ilmoittaneet, että yhteisön tuottajat ovat toimittaneet asian kannalta merkityksellisiä tietoja ja vaativat, että yhteisö toteuttaa suojatoimenpiteitä kiireellisesti, koska viive niiden toteuttamisessa saattaisi aiheuttaa vahinkoa, jota olisi vaikea korjata.

(4) Komissio on ilmoittanut kaikille jäsenvaltioille tilanteesta ja kuullut suojatoimenpiteiden neuvoa-antavaa komiteaa tuonnin ehdoista ja suuntauksista, kuhunkin asianomaiseen alaan kohdistuvasta vakavan vahingon uhasta, kyseisten tuotteiden taloudellisen ja kaupallisen tilanteen eri näkökohdista ja toteutettavista toimenpiteistä.

(5) Komissio julkaisi 28 päivänä maaliskuuta 2002 ilmoituksen asianomaisia tuotteita koskevan suojatoimenpidetutkimuksen vireillepanosta.

(6) Alustavan määrityksen tekemiseksi siitä, kohdistuuko yhteisön tuottajiin vakavan vahingon uhka, joka aiheutuu ennakoimattomista tapahtumista johtuvasta lisääntyneestä tuonnista, ja vallitseeko kriittinen tilanne, joka oikeuttaa väliaikaisten suojatoimenpiteiden kiireelliseen käyttöönottoon, komissio on tarkastellut sekä esitettyä näyttöä että sen omista lähteistä aikaisemmin saatua näyttöä. Se on erityisesti tarkastellut asianomaisten jäsenvaltioiden esittämää näyttöä ja toteuttanut tutkimuksia keskeisimpien yhteisön tuottajien toimitiloissa.

(7) Komissio huomioi Yhdysvaltojen hiljattaisen suojatoimenpiteitä koskevan ilmoituksen ja tiedostaa niistä aiheutuvan uhkan yhteisön tuottajien tämänhetkiselle kriittiselle tilanteelle.

TARKASTELTAVANA OLEVAT TUOTTEET

(8) Tarkasteltavana olevat tuotteet ovat seostamattomasta teräksestä valmistetut kuumavalssatut kelat, seostamattomasta teräksestä valmistetut kuumavalssatut levyt, seostamattomasta teräksestä valmistetut kapeat nauhat, seostetusta teräksestä valmistetut kuumavalssatut levyvalmisteet; kylmävalssatut levyt, sähkötekniset levyt (muut kuin suuntaisrakeiset sähkötekniset levyvalmisteet), metallipinnoitetut levyt, orgaanisella aineella pinnoitetut levyt, tinatut tuotteet, kvarttolevyt, leveät latat, seostamattomasta teräksestä valmistetut muototangot ja kevyet profiilit, seostetusta teräksestä valmistetut muototangot ja kevyet profiilit, raudoitustangot, ruostumattomasta teräksestä valmistetut tangot ja kevyet profiilit, ruostumattomasta teräksestä valmistettu valssilanka, ruostumaton teräslanka, liitos- ja muut osat (läpimitta alle 609,6 mm), laipat (muuta kuin ruostumatonta terästä), kaasuputket ja ontot profiilit. Tarkasteltavana olevat tuotteet ja niiden tämänhetkiset CN-koodit luetellaan liitteessä 1.

SAMANKALTAISET TAI SUORAAN KILPAILEVAT TUOTTEET

(9) Komissio esittää alustavana päätelmänään, että yhteisön tuottajien tuottamat tuotteet, jäljempänä "samankaltaiset tuotteet", ovat samankaltaisia tai suoraan kilpailevia tarkasteltavana oleviin tuotteisiin nähden. Niinpä erilaisista tuotantomenetelmistä ja tietyistä laatueroista huolimatta tuotteilla on samat fyysiset perusominaisuudet, samat käyttötarkoitukset ja ne myydään samoja tai samankaltaisia kaupan kanavia käyttäen. Hintatiedot ovat helposti saatavilla: tarkasteltavana olevat tuotteet ja yhteisön tuottajien tuotteet kilpailevat keskenään pääasiallisesti hinnoilla.

YHTEISÖN TUOTTAJAT

(10) Yhteisön tuottajat ovat seuraavien tuotannonalajärjestöjen jäseniä: European Confederation of the Iron and Steel Industry (Eurofer), European Steel Tube Association (ESTA), Fachvereinigung Stahlflanschen e.V. (FS) ja Defence Committee of the EU steel butt-welding fittings industry (DCEU). Nämä tuotannonalajärjestöt ovat ilmoittaneet jäseniensä puolesta asianomaisille jäsenvaltioille ja komissiolle huolenaiheistaan ja erityisesti tiettyjen terästuotteiden tuonnin vastaisesta suojatoimenpiteestä, jonka Yhdysvaltojen presidentti vahvisti 5 päivänä maaliskuuta 2002 Yhdysvaltojen vuonna 1974 annetun kauppalain 201 pykälän mukaisen tutkimuksen jälkeen.

(11) Nämä tuotannonalajärjestöt edustavat pääosaa samankaltaisten ja/tai suoraan kilpailevien tuotteiden yhteisön kokonaistuotannosta.

- Euroferin osuus on lähes 95 prosenttia yhteisön rauta- ja terästuotteiden tuotannosta. Siihen kuuluvia teollisuuslaitoksia sijaitsee lähes kaikissa jäsenvaltioissa.

- ESTA:n osuus on noin 50 prosenttia yhteisön putkien tuottajista, 11 merkittävintä tuottajaa mukaan luettuina. Siihen kuuluvia teollisuuslaitoksia sijaitsee Alankomaissa, Espanjassa, Italiassa, Kreikassa, Luxemburgissa, Ruotsissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

- FS:n osuus on noin 50 prosenttia yhteisön hiiliteräslaippojen tuotannosta. Siihen kuuluvia teollisuuslaitoksia sijaitsee Espanjassa, Italiassa, Ranskassa, Saksassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

- DCEU:n osuus on yli 70 prosenttia yhteisön asianomaisesta tuotannosta. Siihen kuuluvia teollisuuslaitoksia sijaitsee Italiassa, Itävallassa, Ranskassa, Saksassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

ENNAKOIMATTOMAT KEHITYSSUUNTAUKSET

(12) Yhdysvallat, jonka osuus on noin kahdeksasosa maailman teräksenkulutuksesta, alkoi vuodesta 1998 lähtien Aasian kriisin(5) vuoksi soveltaa teräsalalla aikaisempaa enemmän kaupan suojakeinoja voidakseen suojella kotimarkkinoidensa tuottajia kilpailulta. Monet talouden toimijat pitivät näitä keinoja oikeudellisesti perusteettomina ja taloudellisesti liioiteltuina. Niinpä jokainen näistä toimenpiteistä, josta WTO on tehnyt päätöksen, on todettu laittomaksi.

(13) Taulukossa 1 esitetään Yhdysvaltojen vuosina 1997-2001 teräsalalla tekemien polkumyynti- ja tasoitustulleja koskevien lopullisten päätelmien määrät ja osoitetaan toiminnan vilkastuminen kuluneen kolmen vuoden aikana.

>TAULUKON PAIKKA>

(14) Näistä toimenpiteistä noin puolet liittyvät tässä asetuksessa tarkoitettuihin tuotteisiin. Vuoden 2001 osalta noin 82 prosenttia toimenpiteistä koskee tässä asetuksessa tarkoitettuja tuotteita. Näillä toimenpiteillä oli entisestään heikentävä vaikutus Yhdysvaltoihin suuntautuvaan terästuotteiden vientiin. Suojatoimenpiteiden lisääntymisen vuoksi Yhdysvalloilla oli voimassa tai täytäntöönpanoa odottamassa vuoden 2001 lopussa noin 164 polkumyyntitoimenpidettä, 41 tasoitustullitoimenpidettä ja 2 suojatoimenpidettä, jotka koskivat teräsalaa.

(15) Vuoden 2001 aikana Yhdysvallat lisäksi ilmoitti uusista laaja-alaisista toimista teräs-alalla. Tammikuussa 2001 Yhdysvallat pani vireille teräsalalla tutkimuksen Yhdysvaltojen vuonna 1974 annetun kauppalain 223 pykälän mukaisesti. Heinäkuussa 2001 Yhdysvaltojen kansainvälisen kaupan komitea (International Trade Commission) pani vireille teräsalalla laaja-alaisen tutkimuksen Yhdysvaltojen vuonna 1974 annetun kauppalain 202 pykälän mukaisesti. Kansainvälisen kaupan komitea suositti joulukuussa 2001 tuontirajoituksia suurelle joukolle terästuotteita. Nämä toimet, jotka huipentuivat Yhdysvaltojen presidentin 5 päivänä maaliskuuta 2002 ilmoittamiin tuontirajoituksiin, vähensivät entisestään terästuotteiden vientiä Yhdysvaltoihin.

(16) Yhdysvaltojen teräsalalla viime vuosina omaksuma entistä protektionistisempi asenne johti maan teräksentuonnin supistumiseen 33 prosentilla vuosina 1998-2001.

TUONNIN LISÄÄNTYMINEN

(17) Komissio on toteuttanut alustavan analyysin yhteisöön suuntautuvasta tuonnin kasvusta kunkin tarkasteltavana olevan tuotteen osalta sekä absoluuttisesti mitattuna että yhteisön tuotantoon ja kulutukseen verrattuna (vuodet 1998-2001). Kunkin tarkasteltavana olevan tuotteen tuonti lisääntyi huomattavasti kyseisenä ajanjaksona.

(18) Komissio esittää alustavana päätelmänään, että on olemassa selvä näyttö siitä, että 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen tuonti on kasvanut viime aikoina äkillisesti ja merkittävästi. Kyseiset tuotteet ovat seostamattomat kuumavalssatut kelat, seostamattomat kuumavalssatut levyt, seostamattomat kapeat nauhat, seostetut kuumavalssatut levyvalmisteet; kylmävalssatut levyt, sähkötekniset levyt (muut kuin suuntaisrakeiset sähkötekniset levyvalmisteet), tinatut tuotteet, kvarttolevyt, leveät latat, seostamattomat muototangot ja kevyet profiilit, seostetut muototangot ja kevyet profiilit, raudoitustangot, ruostumaton teräslanka, liitos- ja muut osat (läpimitta alle 609,6 mm) ja laipat (muuta kuin ruostumatonta terästä). Näihin tuotteisiin viitataan jäljempänä käsitteellä "15 tarkasteltavana olevaa tuotetta".

(19) Kyseisten 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen (jotka yksilöidään liitteessä 2) kokonaistuonti kasvoi seuraavasti:

>TAULUKON PAIKKA>

(20) Näiden 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen tuonti kasvoi kokonaisuutena 2,5 prosenttia vuosina 1998-2000 ja 13 prosenttia vuosina 2000 ja 2001 (viimeisin ajanjakso, jolta tilastot ovat käytettävissä). Kunkin 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen yksilöllinen analyysi osoittaa selvästi, että kunkin tuotteen tuonti on kasvanut hiljattain absoluuttisesti mitattuna; poikkeuksen muodostaa yksi tuote (tuote nro 9). Kaikkien tuotteiden (tuote nro 9 mukaan luettuna) tuonti on kasvanut hiljattain voimakkaasti tuotantoon verrattuna. Tämä hiljattain tapahtunut kasvu on 7,3-209,7 prosenttia (ks. liite 2).

(21) Yhteisön teräsmarkkinoille on ominaista tuottajien ja käyttäjien pitkäaikaiset liikesuhteet, pitkän aikavälin toimitussopimukset ja toimitusvarmuuden tärkeyden korostaminen. Ottaen huomioon markkinoiden luonne ja niiden arkuus lisääntyviä toimituksia kohtaan, mikä johti välittömään hintojen alenemiseen ja näin ollen yhteisön tuottajien kärsimiin tappioihin, kyseistä kunkin 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen tuonnin kasvua on absoluuttisesti ja/tai suhteellisesti mitattuna pidettävä jyrkkänä. Koska tuonti saavutti historiallisesti tarkasteltuna korkean tason jo vuonna 2000, kunkin tuotteen osalta liitteessä 2 esitetty tuonnin lisääntyminen on myöskin merkittävää.

VAKAVAN VAHINGON UHKA

(22) Voidakseen tehdä alustavat päätelmät siitä, onko olemassa selvä näyttö vakavasta vahingosta tai sen uhkasta kunkin samankaltaisen tuotteen yhteisön tuottajille, komissio on arvioinut kaikkia asiaan liittyviä objektiivisia ja määrällisesti mitattavia tekijöitä, jotka vaikuttavat yhteisön tuottajien tilanteeseen. Se on arvioinut erityisesti kunkin tarkasteltavana olevan tuotteen osalta tuonnin kehityksen, kulutuksen, tuotannon, tuottavuuden, kapasiteetin käyttöasteen, myynnin, markkinaosuuden, hinnat, kannattavuuden ja työllisyyden vuosina 1997-2001. Keskeiset tekijät esitetään liitteessä 1.

(23) Kyseisistä 15:stä tarkasteltavana olevasta tuotteesta 14 tuotteen tuonti kasvoi absoluuttisesti mitattuna vuosina 2000 ja 2001. Kasvu vaihteli tuotteittain 1067 tonnista 512000 tonniin. Kasvuprosentti vaihteli absoluuttisesti mitattuna alle 1 prosentista 302 prosenttiin tuotteesta riippuen. Yhden tuotteen, jonka tuonti väheni hiukan, tuonnin markkinaosuus puolestaan kasvoi huomattavasti (8 prosenttia).

(24) Kunkin 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen tuonti kasvoi myös kulutukseen verrattuna vuosina 2000 ja 2001. Suhteellinen kasvu oli 2-285 prosenttia tuotteesta riippuen.

(25) Kunkin 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen tuonti myös kasvoi suhteessa yhteisön tuottajien valmistamien samankaltaisten tai suoraan kilpailevien tuotteiden tuotantoon vuosina 2000 ja 2001.

(26) Tarkasteltavana olevien tuotteiden ja samankaltaisten tuotteiden kulutuksen kasvu pysähtyi tai kulutus väheni yleisesti vuosina 2000 ja 2001. Yhdeksän tuotteen kulutus väheni kyseisenä ajanjaksona, ja kuuden muun tuotteen kulutus puolestaan kasvoi.

(27) Samankaltaisten tuotteiden tuotanto väheni yleisesti. Yhdentoista samankaltaisen tuotteen tuotanto väheni, kolmen samankaltaisen tuotteen tuotanto puolestaan kasvoi hieman (alle 2 prosenttia) ja yhden samankaltaisen tuotteen tuotanto kasvoi huomattavasti.

(28) Kyseisistä 15:stä tarkasteltavana olevasta tuotteesta 14 tuotteen tuottavuus parani. Yhden tuotteen tuottavuus heikkeni, mikä johtui komission alustavan analyysin mukaan tuotantomäärien vähenemisestä.

(29) Kunkin samankaltaisen tuotteen kapasiteetin käyttöaste väheni yleisesti 5-10 prosenttia vuosina 2000 ja 2001, vaikka yhdessä tapauksessa se pysyi samana ja kahdessa tapauksessa itse asiassa parani.

(30) Samankaltaisten tuotteiden myynti väheni yleisesti EU:ssa vuosina 2000 ja 2001. Kahden tuotteen tapauksessa myynti kuitenkin kasvoi (vaikka kummankin tuotteen tapauksessa yhteisön tuottajat menettivät markkinaosuuksiaan).

(31) Yhteisön tuottajat menettivät kunkin tuotteen osalta markkinaosuuksiaan 1-10 prosenttia.

(32) Useimpien tuotteiden hinnat alenivat vuosina 2000 ja 2001. Lisäksi sellaisten tuotteiden, joiden hinnat kohosivat kyseisenä ajankohtana, kaikissa muissa kuin kolmessa tapauksessa tuotteiden hinnat vuonna 2001 olivat alhaisempia kuin vuonna 1997. Kansainvälisen kaupan tavanomaisissa olosuhteissa yhteisön kulutusalan ennustettu paraneminen tarjoaisi tuotannonalalle mahdollisuuden parantaa tilannetta hintoja korottamalla. Kauppavirtojen suuntien muutoksesta johtuva alhaisin hinnoin tapahtuva tuonti kuitenkin esti yhteisön tuottajia korottamasta hintojaan.

(33) Yhteisön tuottajien kunkin samankaltaisen tuotteen kannattavuus heikkeni vuosina 2000 ja 2001 huomattavasti kolmea tapausta lukuun ottamatta. Näistä tapauksista kahdessa yhteisön tuottajat lisäsivät hieman kannattavuutta (alle 2 prosenttia) ja yhdessä muussa tapauksessa ne kärsivät huomattavaa tappiota (- 8,2 prosenttia). Tilannetta edelsi jo aikaisempien vuosien huono kannattavuus.

(34) Yhteisön terästeollisuuden työllisyys on vähentynyt EHTY-tuotteiden osalta 20000 hengellä vuodesta 1997. Työntekijöiden määrä väheni vuoden 2000 276300 työntekijästä 270000 työntekijään vuonna 2001. Tämä kehityssuuntaus ilmenee laajasti kustakin samankaltaisesta tuotteesta käytettävissä olevista työllisyystiedoista.

(35) Komissio on analysoinut kunkin 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen osalta johdanto-osan 22 kappaleessa mainitut tekijät sen määrittämiseksi, mikä vaikutus alhaisin hinnoin tapahtuvalla lisääntyvällä tuonnilla on vastaavan samankaltaisen tuotteen yhteisön tuottajiin. Komissio toteaa erityisesti, että kunkin tarkasteltavana olevan tuotteen tuonti lisääntyi absoluuttisesti mitattuna ja suhteessa kulutukseen ja tuotantoon. Yhteisön tuottajat kärsivät kunkin tuotteen tapauksessa markkinaosuuden menettämisestä, ja niiden tuotteiden hinnat ovat myös yleisesti alentuneet tai pysyneet alhaisella tasolla. Lisäksi useimpien tuotteiden kannattavuus on heikentynyt huomattavasti viime vuonna, vaikka joidenkin tuotteiden kannattavuus on pysynyt jo aikaisemmalla alhaisella tasolla.

(36) Komissio on alustavasti päätellyt alustavan analyysinsä perusteella, että kunkin 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen tapauksessa yhteisön tuottajia uhkaa selvästi tilanteen merkittävä yleinen heikkeneminen. Ennakoidaan, että tosiasiallinen vakava vahinko tapahtuu jopa nopeammin sekä Yhdysvaltojen 5 päivänä maaliskuuta 2002 ilmoittamien toimenpiteiden että parhaillaan voimaan saatettavien toimenpiteiden vuoksi.

SYY-YHTEYS

(37) Komissio on päätellyt käytettävissä olevien tietojen perusteella alustavasti, että on olemassa selvä näyttö syy-yhteydestä Yhdysvaltojen tuonnin vähenemisen ja yhteisön tuonnin kasvamisen välillä. Tämä voidaan parhaiten selittää sillä, että useille teräksentuottajille Yhdysvallat ja yhteisö ovat niiden ainoita mahdollisia vientimarkkinoita. Koska molemmilla markkinoilla on samanlaisia teollisia käyttäjiä, tämän vuoksi on perusteltua päätellä, että Yhdysvaltojen markkinoilta muualle suuntautuva vienti suuntautuu yhteisön markkinoille. Useimmat kolmansien maiden tuottajista, joihin Yhdysvaltojen toimenpiteet kohdistuvat, ovat harjoittaneet vientiä yhteisöön useita vuosia ja entistä enemmän Aasian kriisin ja edellä mainittujen Yhdysvaltojen toteuttamien toimien jälkeen.

(38) Komissio on myös päätellyt alustavasti, että on olemassa selvä näyttö kunkin 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen tuontimäärien kasvamisen ja kunkin samankaltaisen tuotteen myyntimäärien alenemisen välisestä syy-yhteydestä. Vähäisistä tuotantomenetelmien eroista ja tietyistä laatueroista huolimatta molemmilla tuotteilla on samat fyysiset perusominaisuudet, samat käyttötarkoitukset ja ne myydään samoja tai samankaltaisia kaupan kanavia käyttäen. Hintatiedot ovat helposti saatavilla: tarkasteltavana olevat tuotteet ja samankaltaiset tuotteet kilpailevat keskenään pääasiallisesti hinnoilla.

(39) Ottaen huomioon nämä syy-yhteydet, komissio on päätellyt alustavasti, että yhteisön tuottajat kärsivät Yhdysvalloista muualle suuntautuvan kaupan synnyttämän lisääntyneen tuonnin aiheuttamista supistuneista myyntimääristä ja markkinaosuuksista.

(40) Komissio on päätellyt alustavasti, että on olemassa syy-yhteys yhteisön tuottajien saamien myyntitulojen alenemisen ja niiden kannattavuuden heikkenemisen välillä. Kapasiteetin käyttöasteen heikkeneminen nostaa tuotannon yksikkökustannuksia. Tästä syystä tuotettujen ja myytyjen tavaramäärien supistuminen heikentää kannattavuutta. Lisäksi kiinteitä kustannuksia ei voida leikata nopeasti lyhyellä aikavälillä.

(41) Komissio on myös päätellyt alustavasti, että on olemassa syy-yhteys tarkasteltavana olevien tuotteiden hinnan alittavuuden (eli myydään samankaltaisen tuotteen tosiasiallista hintaa alhaisemmalla hinnalla) ja yhteisön tuottajien saamien myyntitulojen menetysten välillä. Tarkasteltavana olevat tavarat myytiin lähes kaikissa tapauksissa yhteisön markkinoilla samankaltaisia tuotteita alhaisempaan hintaan. Hinnan alittavuuden marginaalit ovat korkeimmillaan 31 prosenttia.

(42) Komissio on lisäksi päätellyt alustavasti, että on olemassa syy-yhteys tarkasteltavana olevien tuotteiden viitehinnan alittavuuden (eli myydään samankaltaisen tuotteen kustannuksiin ja kohtuulliseen voittomarginaaliin perustuvaa laskennallista hintaa alhaisemmalla hinnalla) ja yhteisön tuottajien saamien myyntitulojen menetysten välillä. Muutamissa tapauksissa, joissa hinnan alittavuutta ei todettu, se johtui siitä, että yhteisön hintoja oli jouduttu alentamaan ja myynnistä ei saatu lainkaan tai saatiin vain vähän voittoa (viitehinnan alittavuuden marginaalit ovat vähintään 15 prosenttia).

(43) Tästä syystä komissio esittää alustavana päätelmänään, että kunkin 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen tapauksessa alhaisin hinnoin tapahtuva tuonti on aiheuttanut ja aiheuttaa 1) yhteisön tuottajien myymän samankaltaisen tuotteen myyntimäärien alenemista, 2) yhteisön tuottajien samankaltaisesta tuotteesta veloittaman hinnan alenemisen, 3) edellä mainituista syistä johtuvan yhteisön tuottajien myyntitulojen alenemisen ja 4) yhteisön tuottajien kannattavuuden huomattavan heikkenemisen. Tästä on ollut seurauksena yhteisön tuottajiin kohdistuva vakavan vahingon uhka.

MUUT TEKIJÄT

(44) Sen varmistamiseksi, että vakavan vahingon uhka ei johdu muista syistä kuin tuonnin lisääntymisestä, komissio on toteuttanut sellaisten muiden tekijöiden alustavan analyysin, jotka ovat saattaneet vaikuttaa yhteisön tuottajiin kohdistuvaan vakavan vahingon uhkaan. Näihin tekijöihin sisältyvät maailmantalouden yleinen heikkeneminen vuonna 2001, 11 päivän syyskuuta 2001 tapahtumista aiheutunut lyhytaikainen talouden taantuminen ja yhteisön tuottajien Yhdysvaltoihin suuntautuvan viennin väheneminen.

(45) Tästä alustavasta analyysistä ilmenee, että tuonnin lisääntyminen on merkittävä syy yhteisön tuottajiin kohdistuvan vakavan vahingon uhkan syntymiselle. Tavanomaisissa markkinaolosuhteissa yhteisön tuotannonalalla ei ole ylimääräistä kapasiteettia sen viime vuosina toteuttaman perusteellisen rakennemuutoksen vuoksi. Yhdysvaltojen toimista johtuvan kyseisen maan markkinoille tapahtuvan viennin väheneminen on saattanut vaikuttaa yhteisön tuotannonalaan, mutta se ei selvästi riko kaupan Yhdysvaltojen markkinoilta uudelleen suuntautumisen ja sen aiheuttaman vakavan vahingon uhkan välistä syy-yhteyttä. Tämä käy selvästi ilmi verrattaessa yhteisön tuontimääriä sen vientimääriin. Komission tutkimuksessa toteutetaan kuitenkin kaikkien sellaisten tekijöiden yksityiskohtainen tarkastelu, jotka ovat tai ovat saattaneet vaikuttaa vahingon syntymiseen.

KRIITTINEN TILANNE

(46) Komissio on esittänyt alustavana päätelmänään, että kriittiset olosuhteet ovat olemassa, minkä vuoksi viivytys saattaisi aiheuttaa vahinkoa, jota olisi vaikea korjata. Kuten edellä mainitaan ja liitteessä 1 yksityiskohtaisesti kuvataan, vakavan vahingon uhka on selvästi olemassa. Yhteisön tuottajat kärsivät jo erityisesti tuotannon, myynnin ja kannattavuuden vähenemisestä, joka johtuu tarkasteltavana olevien tuotteiden tuonnin 15 prosentin suuruisesta kasvusta.

(47) Kun kyse on samankaltaisista tai suoraan kilpailevista tuotteista, tuotanto on supistunut 3 prosenttia vuosina 2000 ja 2001. Myynti on vähentynyt 4 prosenttia samana ajanjaksona, ja yhteisön tuottajien markkinaosuus on supistunut. Kannattavuus on myös heikentynyt voimakkaasti kyseisenä ajanjaksona, ja useissa tapauksissa myynti on ollut tappiollista. Tämä tilanteen huonontuminen näkyy myös 15:een tarkasteltavana olevaan tuotteeseen liittyvän työllisyyden heikkenemisessä. Tuotannonalan työntekijöiden määrä on vähentynyt vuoden 2000 276500 hengestä 270000 henkeen vuonna 2001.

(48) Käytössä olevista yhteisön tuottajien toimintaan vuoden 2002 ensimmäisen neljänneksen aikana liittyvistä tiedoista ilmenee, että tuotanto, myynti ja kannattavuus jatkavat heikkenemistään. Yhteisön tuottajat olivat jo ennen 5 päivää maaliskuuta 2002 heikossa asemassa. Tuonnin jatkuva kasvu on johtanut ylitarjontaan yhteisön markkinoilla, hintojen alenemiseen ja vakavan vahingon uhkaan.

(49) Tätä kehityssuuntausta pahentavat huomattavasti Yhdysvaltojen 5 päivänä maaliskuuta 2002 ilmoittamat toimenpiteet ja niiden voimaansaattaminen.

(50) Edellä johdanto-osan 17 kappaleessa mainituista syistä Yhdysvaltojen ja yhteisön markkinat muodostavat ainoat mahdolliset vientimarkkinat monille teräksen tuottajille. Yhdysvaltojen markkinat on tosiasiassa suljettu tuotteilta, joihin sovelletaan Yhdysvaltojen suojatoimenpiteiden mukaisia 15 tai 30 prosentin suuruisia tulleja.

(51) Komissio on toteuttanut alustavan arvion Yhdysvaltojen markkinoilta muualle suuntautuvan kaupan huomattavien määrien määränpäästä. Se toteaa, että ottaen huomioon muiden markkinoiden (erityisesti Japanin, Kaakkois-Aasian ja Etelä-Amerikan markkinoiden) heikon aseman, on erittäin epätodennäköistä, että merkittäviä määriä olisi suuntautunut tai suuntautuisi näille markkinoille. Lisäksi kolmansien maiden tuottajat kärsivät vaikeasta tilanteesta kotimarkkinoillaan, jotka eivät pysty ottamaan vastaan tavaroita, jotka oli aikaisemmin tarkoitettu Yhdysvaltojen markkinoille. Koska yhteisön markkinat ovat avoimet, ne saattavat tarjota kolmansien maiden tuottajille ainoan mahdollisuuden löytää kohde Yhdysvaltojen markkinoilta poissuljetuille tavaroille. Näissä olosuhteissa komissio päättelee, että merkittävä osuus Yhdysvaltojen markkinoilta poissuljetusta viennistä on suuntautunut ja suuntautuu yhteisön markkinoille.

(52) Tästä syystä voidaan olettaa, että tuontirajoitusten soveltaminen Yhdysvaltojen markkinoihin lisää huomattavasti tarkasteltavana olevien tuotteiden tuontia yhteisöön. Analyysistä ilmenee, että Yhdysvaltojen toimenpiteet koskevat noin 15:tä miljoonaa tonnia terästuotteita (joiden arvo on noin 4,1 miljardia Yhdysvaltain dollaria) - eli yhtä suurta määrää kuin tarkasteltavana olevien tuotteiden koko tuonti yhteisöön vuonna 2000 - joiden vienti uhkaa suuntautua yhteisön markkinoille.

(53) Yhteisön tuottajien tilanne on heikentynyt huomattavasti Yhdysvaltojen ilmoitettua 5 päivänä maaliskuuta 2002 toimenpiteistä, koska nämä toimenpiteet ovat pakottaneet yhteisön tuottajat tarkistamaan ennusteitaan alaspäin ja huomioimaan (kotimarkkinoiden ja viennin) tulojen vähentymisen ja kannattavuuden heikkenemisen entisestään. Tämä vaarantaa yhteisön tuotannonalan tämänhetkisen rakenneuudistuksen. Se myös heikentää tuotannonalalla aikaisemmin toteutettuja rakenneuudistuksia ja nykyaikaistamistoimia.

(54) Koska yhteisön tuottajien ennusteita on tarkistettu alaspäin kustannusten vähentämiseksi, on vaikeaa välttyä tuotantolaitosten väliaikaisilta tai pysyviltä sulkemisilta. Tuotantolaitosten sulkeminen saattaa vaikuttaa paitsi samankaltaisten tuotteiden tuotantoon myös samoissa laitoksissa valmistettujen muiden tuotteiden tuotantoon. Tuotannonalan arvioiden mukaan 20000 työpaikkaa lisää katoaisi lähivuosien aikana. Kielteinen vaikutus ulottuisi myös sellaisiin toimintoihin, jotka ovat riippuvaisia toimenpiteen vaikutuksen kohteena olevista yhteisön tuottajista.

(55) Ottaen huomioon, että 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen kotimarkkinoiden kulutuksen kehitys on pysähtynyt tai kulutus vähenee, ja ottaen huomioon, mitä vauhtia tuonti kasvoi ennen Yhdysvaltojen antamaa ilmoitusta, yhteisön tuottajien asema oli jo entuudestaan heikko.

(56) Yhdysvaltojen toimenpiteiden todennäköisesti aiheuttava tuonnin kasvun merkittävä nopeutuminen on pakottanut yhteisön tuottajat tarkistamaan myynti- ja tuottoennusteitaan alaspäin. Nämä tarkistetut ennusteet edellyttävät yhteisön tuottajilta välittömiä toimenpiteitä kustannusten alentamiseksi ja ennakoitujen tappioiden ehkäisemiseksi; nämä toimenpiteet koskevat muun muassa tuotantolaitosten sulkemista ja työntekijöiden irtisanomista. Yhteisön tuottajille kyseisten toimien toteuttamisesta aiheutuvaa vahinkoa olisi vaikea korjata. Jotta kyseisiltä toimilta voitaisiin välttyä, väliaikaisia suojatoimenpiteitä olisi toteutettava nopeasti.

(57) Tästä syystä komissio katsoo, että vallitsee kriittinen tilanne, jossa viivytys väliaikaisten suojatoimenpiteiden käyttöönotossa aiheuttaisi vahinkoa, jota olisi vaikeaa korjata. Komissio esittääkin päätelmänään, että väliaikaiset suojatoimenpiteet olisi toteutettava viipymättä.

YHTEISÖN ETU

(58) Komissio on toteuttanut eri talouden toimijoiden kuten yhteisön tuottajien, käyttäjien, tuojien ja muiden talouden toimijoiden etujen alustavan tarkastelun.

(59) Yhteisön tuottajia pidetään yleisesti tehdasteollisuuden huippuluokan toimijoina. Niiden työvoima on hyvin koulutettua ja tuottavuus korkea ja ne pystyvät täyttämään mitä vaativampien asiakkaiden laatuvaatimukset. Viive toimenpiteiden toteuttamisessa vaarantaisi vakavasti yhteisön tuottajien elinkelpoisuutta. Terästeollisuuden strateginen merkitys on tunnustettu jo kauan. Onkin yhteisön edun mukaista, että sen terästeollisuus on terve ja kilpailukykyinen. On selvää, että jos toimenpiteitä ei toteuteta, yhteisön tuottajien hinnat alenevat ja markkinaosuus supistuu, mikä vähentää tuotantoa, lisää taloudellisia tappioita ja vähentää työpaikkoja sekä terästeollisuudessa että siihen liittyvillä teollisuudenaloilla.

(60) Käyttäjät etsivät teräkselle yleisesti mahdollisimman alhaisia hintoja, ja onkin selvää, että ilman toimenpiteitä hinnat olisivat alhaisempia. On kuitenkin myös käyttäjien edun mukaista, että yhteisöllä on kilpailu- ja elinkykyinen terästeollisuus, joka kykenee tyydyttämään käyttäjien tarpeet ja varmistamaan tarjonnan. Ilman toimenpiteitä tätä ei voida taata. Ottaen lisäksi huomioon väliaikaisten toimenpiteiden kohtuullisuus, sillä niillä pyritään pelkästään estämään tuonnin huomattavan kasvamisen jatkuminen, 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen tuonnin edellytysten osalta ei ole odotettavissa suurempia muutoksia.

(61) Tuojat ovat puuttuneet asiaan ja vastustaneet väliaikaisten toimenpiteiden käyttöönottoa väittäen, että toimenpiteet saattaisivat aiheuttaa niille vakavaa vahinkoa. Tuojien huomautuksia on arvioitu huolellisesti. Koska väliaikaiset toimenpiteet säilyttävät nykyiset tuontivirrat historiallisesti korkealla tasolla, katsotaan kuitenkin, että niillä ei ole toistaiseksi aihetta huoleen varsinkaan, koska väliaikaiset toimenpiteet voivat olla voimassa vain kuusi kuukautta. Tuojien väitteitä tutkitaan lisää kyseisen ajanjakson aikana.

(62) Niinpä komissio esittää alustavana päätelmänään, että yhteisön etu edellyttää väliaikaisten toimenpiteiden toteuttamista. Tuottajien, käyttäjien, tuojien ja muiden asianomaisten talouden toimijoiden etuja tarkastellaan lisää tutkimuksen aikana.

PÄÄTELMÄT

(63) Komissio esittää alustavana päätelmänään, että on olemassa selvä näyttö siitä, että 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen alhaisin hinnoin tapahtuva lisääntynyt tuonti uhkaa aiheuttaa vakavaa vahinkoa yhteisön tuottajille. Käytettävissä olevien tietojen perusteella komissio myös esittää analyysinsä päätelmänä, että tuonnin kasvun on aiheuttanut kaupan uudelleen suuntautuminen, joka johtuu Yhdysvaltojen entistä voimakkaammasta protektionistisesta asenteesta. Ottaen huomioon kokonaistilanteen komissio katsoo, että yhteisön tuottajat ovat tällä hetkellä kriittisessä tilanteessa, jossa viivyttely väliaikaisten toimenpiteiden toteuttamisessa aiheuttaisi vahinkoa, jota olisi vaikeaa korjata.

VÄLIAIKAISTEN TOIMENPITEIDEN TOTEUTTAMINEN

(64) Komissio katsoo alustavien päätelmiensä perusteella, että on olemassa selvä näyttö Yhdysvaltojen toimien aiheuttamasta kaupan uudelleensuuntautumisesta johtuvasta tuonnin lisääntymisestä, kyseinen viennin kasvu uhkaa aiheuttaa vakavaa vahinkoa yhteisön tuottajille ja vallitsee kriittinen tilanne, jossa viivytys saattaisi aiheuttaa vahinkoa, jota olisi vaikeaa korjata; näistä syistä komissio pitää väliaikaisten suojatoimenpiteiden toteuttamista perusteltuna.

VÄLIAIKAISET TOIMENPITEET - MUOTO JA TASO

(65) Väliaikaisia suojatoimenpiteitä toteuttamalla komissio pyrkii estämään yhteisön tuottajille kaupan uudelleensuuntautumisesta aiheutuvan sellaisen vakavan vahingon syntymisen, jota olisi vaikeaa korjata. Samalla komissio haluaa kuitenkin säilyttää mahdollisuuksien mukaan yhteisön markkinoiden avoimuuden ja ylläpitää tuontivirrat niiden nykyisellä historiallisesti korkealla tasolla.

(66) Väliaikaiset toimenpiteet olisi toteutettava yhteisön kansainvälisten velvoitteiden mukaisesti kuhunkin 15:een tarkasteltavana olevaan tuotteeseen sovellettavina tariffitoimenpiteinä. Yhteisöön suuntautuvan tuonnin virtojen säilyttämiseksi niiden nykyisellä historiallisesti korkealla tasolla toimenpiteet olisi toteutettava tariffikiintiöinä, joiden ylittävältä osalta olisi kannettava lisätullia. Kaikkien perinteisten toimittajien yhteisön markkinoille pääsyn varmistamiseksi kyseisten tariffikiintiöiden olisi perustuttava tuonnin keskimääräisiin tasoihin vuosina 1999, 2000 ja 2001 korotettuna 10 prosentilla. Koska tariffikiintiöt ovat voimassa kuusi kuukautta, niiden määräksi olisi vahvistettava puolet kyseisestä vuositason määrästä.

(67) Lisätulli olisi vahvistettava tasolle, jolla voidaan estää vakavan vahingon aiheutuminen yhteisön tuottajille.

(68) Kunkin yksittäisen tuotteen lisätulli on määritetty yhteisön tuottajien tuotteen laskennallisen, keskimääräisen vahinkoa aiheuttamattoman hinnan tonnilta mukaisesti. Tämä hinta muodostettiin kunkin tuotteen tuotantokustannuksista, joihin lisättiin 8 prosentin voittomarginaali. Tätä voittomarginaalia pidettiin kohtuullisena, koska se viittaa yhteisön tuottajien tavanomaisessa kaupankäynnissä, johon lisääntyvä tuonti ei ole vaikuttanut, saamaan voittoon. Tätä hintaa verrattiin tarkasteltavana olevan tuodun tuotteen keskimääräiseen hintaan tonnilta. Näiden kahden hinnan ero ilmaistiin prosenttimääränä tuodun tuotteen cif-hinnasta yhteisön rajalla, mistä johdettiin tuotekohtainen lisätulli, joka ilmoitetaan liitteessä 3. Tuontia ehkäisevän tasoisten tullien välttämiseksi tullin enimmäismääräksi vahvistettiin 26 prosenttia. Lisätullin soveltuvia tasoja tarkastellaan uudestaan tutkimuksen kuluessa.

(69) Tiettyihin 15:een tarkasteltavana olevaan tuotteeseen sovelletaan yhteisössä tällä hetkellä voimassa olevia kaupan suojatoimenpiteitä. Näitä toimenpiteitä tarkastellaan tutkimuksen aikana sen määrittämiseksi, tarvitaanko mahdollisesti toimia sellaisten eri toimenpidelajien yhdistämisen välttämiseksi, jotka muodostavat yhdessä tarvittavaa suojan tasoa korkeamman suojan.

(70) Olisi säädettävä mahdollisuudesta reagoida mahdolliseen tarkasteltavana olevan yhden tai useamman tuotteen tuonnin huomattavaan lisääntymiseen väliaikaisten toimenpiteiden voimassaoloaikana.

TOIMENPITEIDEN KESTO

(71) Väliaikaisia toimenpiteitä olisi sovellettava kuusi kuukautta asetuksen voimaantulopäivästä.

SOVELTAMISALAAN KUULUVAT TUOTTEET

(72) Väliaikaisia toimenpiteitä olisi sovellettava 15:een tarkasteltavana olevaan tuotteeseen.

(73) Väliaikaisia toimenpiteitä olisi sovellettava sanotun kuitenkaan rajoittamatta neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien 19 päivänä joulukuuta 2001 tehtyjen päätösten mukaisten erityistoimenpiteiden soveltamista; kyseisissä päätöksissä säädetään, että tietyistä maista tuotaviin EHTY-tuotteisiin sovelletaan määrällisiä kiintiöitä, joita ei saa ylittää ja joita hallinnoidaan erillisellä lisenssijärjestelmällä. Näiden päätösten soveltamisalaan kuuluvat tuotteet ovat peräisin maista, jotka eivät ole WTO:n jäseniä, mistä syystä niihin sovelletaan EHTY-tuotteiden määrällisiä kiintiöitä. Näistä maista peräisin olevat muut kuin EHTY-tuotteet kuuluvat kuitenkin tämän asetuksen soveltamisalaan.

(74) Yhteisön lainsäädännön ja sen kansainvälisten velvoitteiden mukaisesti väliaikaisia toimenpiteitä ei saisi soveltaa tuotteisiin, jotka ovat peräisin kehitysmaasta, edellyttäen että kyseisen tuotteen osuus yhteisöön tapahtuvasta tuonnista ei ylitä 3:a prosenttia.

(75) Komission toteuttamasta alustavasta tuotekohtaisesta määrittelystä ilmenee, että tietyt 15:stä tarkasteltavana olevasta tuotteesta, jotka ovat peräisin tietyistä kehitysmaista, eivät täytä vaatimuksia hyötyäkseen edellä mainitusta poikkeuksesta. Tästä syystä kunkin 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen osalta olisi yksilöitävä kehitysmaat, joihin väliaikaisia toimenpiteitä sovelletaan. Liitteessä 4 yksilöidään tässä asetuksessa tarkoitetut kehitysmaat ja kunkin 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen osalta kehitysmaat, joihin sovelletaan väliaikaisia toimenpiteitä.

KIINTIÖIDEN HALLINNOINTI

(76) Paras tapa varmistaa tariffikiintiöiden mahdollisimman tehokas käyttö on myöntää ne aikajärjestyksessä vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskevien ilmoitusten vastaanottamispäivämäärien mukaisesti, kuten tietyistä yhteisön tullikoodeksista annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2913/92 soveltamista koskevista säännöksistä 2 päivänä heinäkuuta 1993 annetussa komission asetuksessa (ETY) N:o 2454/93(6) säädetään. Kaikille yhteisön tuojille olisi varmistettava tasavertainen ja jatkuva mahdollisuus käyttää kiintiöitä. Tämä hallinnointimenettely edellyttää jäsenvaltioiden ja komission välistä tiivistä yhteistyötä.

(77) Mahdollisuus olla soveltamatta tariffikiintiöitä kehitysmaista tuotuihin tavaroihin riippuu tavaroiden alkuperästä. Tästä syystä olisi sovellettava yhteisössä tällä hetkellä voimassa olevia alkuperän määrittämisen perusteita. Jotta varmistettaisiin, että tariffikiintiöitä hallinnoidaan tehokkaasti, olisi vaadittava, että tarkasteltavana olevien tuotteiden tuonnista esitetään alkuperätodistus yhteisön rajalla,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

1. Avataan tariffikiintiö, jota sovelletaan kunkin liitteessä 3 yksilöidyn (määritelty viittaamalla tuotetta koskevaan CN-koodiin) 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen tuontiin yhteisöön tämän asetuksen voimaantulopäivästä sitä seuraavan kuuden kuukauden jakson päättymistä edeltävään päivään.

2. Jatketaan näille tuotteille neuvoston asetuksessa (EY) N:o 2658/97 säädetyn sopimustullin tai mahdollisen etuustullin soveltamista.

3. Sellaisten tuotteiden tuontiin, joka ylittää liitteessä 3 vahvistetun asianomaisen tariffikiintiön määrän tai jonka osalta ei ole pyydetty kiintiön soveltamista, sovelletaan liitteessä 3 kyseiselle tuotteelle vahvistettua lisätullia. Kyseistä lisätullia sovelletaan tuotavan tuotteen tullausarvoon.

4. Jos komissio katsoo väliaikaisten toimenpiteiden soveltamisen aikana, että tuonti jonakin kuukautena vuonna 2002 on huomattavasti suurempi kuin tuonti vastaavana kuukautena vuonna 2001, se voi tarkastella väliaikaisten toimenpiteiden muotoa ja/tai tasoa.

2 artikla

1. Tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvan tuotteen alkuperä määritetään yhteisössä voimassa olevien säännösten ja määräysten mukaisesti.

2. Oikeus käyttää 1 artiklan mukaisesti avattua tariffikiintiötä ja 7 artiklan mukainen vapautus edellyttävät sellaisen alkuperätodistuksen esittämistä, joka täyttää asetuksen (ETY) N:o 2454/93 47 artiklassa säädetyt edellytykset.

3. Edellä 2 kohdassa tarkoitettua alkuperätodistusta ei edellytetä sellaisten tuotteiden tuonnilta, joihin liittyy etuuskohtelutoimenpiteiden soveltamiseksi vahvistettujen asiaa koskevien sääntöjen mukaisesti annettu tai laadittu alkuperäselvitys.

4. Alkuperäselvitys hyväksytään ainoastaan, jos tuotteet täyttävät yhteisön voimassa olevissa säännöksissä ja määräyksissä alkuperän määrittämiseksi vahvistetut perusteet.

3 artikla

Komissio ja jäsenvaltiot hallinnoivat tariffikiintiöitä asetuksen (ETY) N:o 2454/93, sellaisena kuin se on viimeksi muutettu asetuksella (ETY) N:o 993/2001 308 a, 308 b ja 308 c artiklassa säädetyn tariffikiintiöiden hallinnointijärjestelmän mukaisesti. Tätä järjestelmää voidaan mukauttaa, jos komissio pitää sitä tarpeellisena väliaikaisten toimenpiteiden voimassaoloaikana saatujen kokemusten perusteella.

4 artikla

Tämä asetus ei rajoita sellaisten erityistoimenpiteiden soveltamista EHTY-tuotteiden tuontiin, joista säädetään tai määrätään:

- Venäjän federaatioon, Ukrainaan ja Kazakstaniin sovellettavista tietyistä toimenpiteistä tiettyjen EHTY:n perustamissopimuksessa tarkoitettujen terästuotteiden kaupassa 19 päivänä joulukuuta 2001 tehdyissä neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien päätöksissä(7), tai

- kyseisten päätösten 4 artiklassa tarkoitetuissa sopimuksissa.

5 artikla

Sellaista 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen, jotka ovat jo matkalla yhteisöön tämän asetuksen voimaantulopäivänä ja joiden määräpaikkaa ei voida muuttaa, tuontia ei lueta liitteessä 3 vahvistettuihin tariffikiintiöihin eikä niihin sovelleta kyseisessä liitteessä vahvistettuja lisätulleja vaan ne voidaan luovuttaa vapaaseen liikkeeseen.

6 artikla

Jäsenvaltiot ja komissio toimivat tiiviissä yhteistyössä tämän asetuksen noudattamisen varmistamiseksi.

7 artikla

1. Jollei 2 kohdasta muuta johdu, jostakin liitteessä 4 tarkoitetusta kehitysmaasta peräisin olevien 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen tuontiin ei sovelleta tai niille ei myönnetä liitteessä 3 vahvistettuja tariffikiintiöitä eikä niistä kanneta lisätulleja.

2. Liitteessä 4 vahvistetaan kunkin 15:n tarkasteltavana olevan tuotteen osalta kehitysmaat, joihin väliaikaisia toimenpiteitä sovelletaan.

8 artikla

Tämä asetus tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

Tätä asetusta sovelletaan 29 päivästä maaliskuuta 2002.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 27 päivänä maaliskuuta 2002.

Komission puolesta

Pascal Lamy

Komission jäsen

(1) EYVL L 349, 31.12.1994, s. 53.

(2) EYVL L 286, 11.11.2000, s. 1.

(3) EYVL L 67, 10.3.1994, s. 89.

(4) EYVL L 159, 3.6.1998, s. 1.

(5) Aasian kriisin vaikutukset tuntuivat eri puolilla maailmaa vuosina 1998 ja 1999. Koska aasialaiset teräksentuottajat pyrkivät kaikin keinoin säilyttämään myyntimääränsä, vaikka niiden kotimarkkinat romahtivatkin, ne koettivat päästä uusille markkinoille tarjoamalla alhaisia hintoja ja huomasivat, että yhteisön markkinat olivat merkittävä kohde niiden tuotteille. Tästä syystä tarkasteltavana olevien tuotteiden tuonti kasvoi huomattavasti vuonna 1998 ja hinnat alenivat voimakkaasti vuonna 1999.

(6) EYVL L 253, 11.10.1993, s. 1.

(7) EYVL L 345, 29.12.2001, s. 71, 75 ja 78.

LIITE 1

TARKASTELTAVANA OLEVAT TUOTTEET

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

LIITE 2

Tarkasteltavana olevien 15 tuotteen tuonnin kasvu

>TAULUKON PAIKKA>

LIITE 3

1 artiklassa tarkoitetut tariffikiintiöt

>TAULUKON PAIKKA>

LIITE 4

Luettelo niistä kehitysmaista peräisin olevista tuotteista, joihin sovelletaan väliaikaisia toimenpiteitä

>TAULUKON PAIKKA>