32001D0696

2001/696/EY: Komission päätös, tehty 31 päivänä heinäkuuta 2001, EY:n perustamissopimuksen 81 artiklan ja ETA-sopimuksen 53 artiklan mukaisesta menettelystä (Asia COMP/37.462 — Identrus) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) (tiedoksiannettu numerolla K(2001) 1850)

Virallinen lehti nro L 249 , 19/09/2001 s. 0012 - 0018


Komission päätös,

tehty 31 päivänä heinäkuuta 2001,

EY:n perustamissopimuksen 81 artiklan ja ETA-sopimuksen 53 artiklan mukaisesta menettelystä

(Asia COMP/37.462 - Identrus)

(tiedoksiannettu numerolla K(2001) 1850)

(Ainoastaan englannin- ja saksankieliset tekstit ovat todistusvoimaiset)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2001/696/EY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon sopimuksen Euroopan talousalueesta,

ottaa huomioon 6 päivänä helmikuuta 1962 annetun neuvoston asetuksen N:o 17, perustamissopimuksen 85 ja 86 artiklan ensimmäisen täytäntöönpanoasetuksen(1), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1216/1999(2), ja erityisesti sen 2, 6 ja 8 artiklan,

ottaa huomioon 6 päivänä huhtikuuta 1999 asetuksen N:o 17 2 ja 4 artiklan nojalla tehdyn puuttumattomuustodistushakemuksen ja ilmoituksen poikkeusluvan saamiseksi,

ottaa huomioon asetuksen N:o 17 19 artiklan 3 kohdan mukaisesti julkaistun tiivistelmän hakemuksesta ja ilmoituksesta(3),

on kuullut kilpailunrajoituksia ja määräävää markkina-asemaa käsittelevää neuvoa-antavaa komiteaa,

sekä katsoo seuraavaa:

I JOHDANTO

(1) Komissio sai 6 päivänä huhtikuuta 1999 neuvoston asetuksen N:o 17 4 artiklan mukaisen puuttumattomuustodistushakemuksen ja ilmoituksen poikkeusluvan saamiseksi sopimuksille, jäljempänä "ilmoitetut sopimukset", jotka koskevat sellaisen rahoituslaitosten verkon perustamista, jonka tarkoituksena on toimia luotettavan sähköisen kaupankäynnin (verkkokaupan) varmentajana(4), aluksi ainoastaan yritysten välisessä (business-to-business, B2B) kaupankäynnissä.

(2) Ilmoituksen tehneet osapuolet ovat ABN-AMRO Services Company Inc., BA Interactive Service Holdings Inc., Barclays Electronic Commerce Holdings Inc., Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG, The Chase Manhattan Bank, Citibank Strategic Technology Inc., Deutsche Bank AG ja Pyramid Ventures Inc. jäljempänä "osapuolet".

(3) Verkon perustamista ja hallinnointia varten osapuolet ovat muodostaneet yhteisyrityksen, IDENTRUS, LLC:n, jäljempänä "Identrus". Identrus perustettiin maaliskuussa 1999 osakeyhtiösopimuksella Yhdysvaltojen Delawaren osavaltion lain mukaisesti. Kaikki osapuolet sijoittivat saman verran alkupääomaa Identrusiin. Identrus tarjoaa ja ylläpitää infrastruktuuria, joka on välttämätön varmennepalveluja tarjoavien rahoituslaitosten välisen maailmanlaajuisen ja yhteentoimivan verkon perustamiseksi (Identrus-järjestelmä).

(4) Identrusissa on ilmoituksen tehneiden osapuolten lisäksi rajoitettu määrä muita osakkeenomistajia, jäljempänä "osakkeenomistajat"(5). Yhdelläkään yksittäisellä osakkeenomistajalla ei ole määräysvaltaa Identrusissa. Identrus-järjestelmä on avoinna vaatimukset täyttäville rahoituslaitoksille kaikkialta maailmasta, jäljempänä "jäsenyritykset". Jäsenyritysten ei tarvitse olla Identrusin osakkeenomistajia, mutta kaikki osakkeenomistajat ovat jäsenyrityksiä. Jäsenyritykset kilpailevat toistensa kanssa johdanto-osan 29-34 kappaleessa kuvailluilla merkityksellisillä markkinoilla.

II OSAPUOLET

(5) Yritysryhmiä, joihin ilmoitettujen sopimusten osapuolet kuuluvat, voidaan kuvailla seuraavasti: ABN AMRO Services Company, Inc. on Illinois'n osavaltiossa sijaitseva yhtiö. Sen emoyhtiö on alankomaalainen ABN AMRO Holding NV. BA Interactive Services Holding Company, Inc. on yhtiö Delawaren osavaltiossa. Sen emoyhtiö on BankAmerica Corporation, USA. Barclays Electronic Commerce Holdings Inc. on Delawaressa sijaitseva yhtiö ja välillisesti Barclays Bank PLC:n tytäryhtiö Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG, jäljempänä "Hypo Vereinsbank", on rahoitusyhtymä, joka syntyi Bayerische Vereinsbank AG:n ja Bayerische Hypotheken- und Wechsel-Bank AG:n sulautuessa vuonna 1998. The Chase Manhattan Bank, jäljempänä "Chase", on yhdysvaltalaisen Chase Manhattan Corporationin kokonaan omistama tytäryhtiö. Citibank NA on Citigroup Inc:n, Delaware, kokonaan omistama tytäryhtiö. Saksalainen Deutsche Bank AG omistaa osuutensa Identrusissa suoraan. Yhdysvaltalainen Pyramid Ventures Inc. on välillisesti sittemmin Deutsche Bank AG:n kanssa sulautuneen Bankers Trust New York Corporationin tytäryhtiö.

III SÄÄNTELYPUITTEET JA POLIITTINEN YHTEYS

(6) Sähköisen kaupankäynnin kehittäminen yhteisössä edellyttää yhtenäistä ja tarkoituksenmukaista säädöskehystä. Sähköisestä kaupankäynnistä vuonna 1997 annetussa Euroopan komission tiedonannossa neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle - Eurooppalainen elektronisen kaupankäynnin aloite(6) määritellään pääpiirteittäin komission politiikka tällä alalla. Tämän jälkeen on annettu useita direktiivejä. Niihin kuuluu sähköisiä allekirjoituksia koskevista yhteisön puitteista 13 päivänä joulukuuta 1999 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 1999/93/EY(7), jossa säädetään säännöt sähköisten allekirjoitusten ja varmennusmenettelyjen oikeudellisesta tunnustamisesta, ja sähköisen rahan liikkeeseenlaskijoiden liiketoiminnan aloittamisesta, harjoittamisesta ja toiminnan vakauden valvonnasta 18 päivänä syyskuuta 2000 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2000/46/EY(8), jossa säädetään, että sähköistä rahaa saavat laskea liikkeeseen vain valvotut liikkeeseenlaskijat, jotka täyttävät teknisen turvallisuuden varmistavat oikeudelliset ja taloudelliset edellytykset. Tietoyhteiskunnan palveluja, erityisesti sähköistä kaupankäyntiä, sisämarkkinoilla koskevista tietyistä oikeudellisista näkökohdista 18 päivänä kesäkuuta 2000 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2000/31/EY(9) on erityisen merkittävä. Sen tavoitteena on varmistaa, että tietoyhteiskunnan palveluja voidaan tarjota kaikkialla koko yhteisössä.

(7) Turvalliset sähköiset maksujärjestelmät ovat verkkokaupan kehittämisen välttämätön edellytys. Tällä hetkellä ei ole laajalle levinnyttä, tehokasta ja turvallista tapaa suorittaa kansainvälisiä maksuja Internetissä, ja markkinatoimijat eivät luota tällaisten maksujen turvallisuuteen. Nykyinen lainsäädäntö tarjoaa kuluttajille jonkin verran suojaa, mutta sen avulla ei pystytä ratkaisemaan läheskään kaikkia yhteisön sisäiseen verkkokauppaan liittyviä ongelmia. Teknistä turvallisuutta on parannettava ja lainsäädännöllisen "turvaverkon" perustamista edistettävä.

(8) Komissio on joulukuussa 1999 esitellyt tietoverkkojen teknisen turvallisuuden lisäämiseksi "eEurope-aloitteen"(10), jonka tavoitteena on edistää uusien tekniikoiden käyttöä. Komissio aikoo myös kehittää edelleen tunnistus- ja varmennustekniikkaa. Kuten direktiivin 1999/93/EY johdanto-osan 4, 5, 10, 21 ja 23 kappaleessa tunnustetaan, sähköisen kaupankäynnin kehittämisen perusedellytyksenä on maailmanlaajuisesti toimivien varmennepalvelujen saatavuus avointen verkkojen kautta. Koska on välttämätöntä turvata sähköinen kaupankäynti, syntyy uusia markkinoita, joilla tarjotaan luotettavuuden varmentavia sähköisiä palveluja. Rahoitus- ja todentamispalvelujen verkkotarjonnan riskeistä johtuvat epäonnistumiset voivat huomattavasti lisätä myös oikeudellisia ja yritysten maineeseen kohdistuvia riskejä. Nämä riskit eivät ole uusia, mutta niiden suhteellinen merkitys kasvaa, kun toiminnan riippuvuus teknologiasta kasvaa.

IV TOIMENPIDE

A. Toimenpiteen tarkoitus

(9) Osapuolet ovat ilmoittaneet Identrusin perustamisen tarkoitukseksi sähköisen kaupankäynnin turvaamisessa käytettävän infrastruktuurin kehittämisen, ylläpidon ja hallinnoinnin. Infrastruktuurin tarkoituksena on, että järjestelmän jäsenyritykset pystyvät toimimaan yksittäisinä ja kilpailevina varmentajina.

Identrusin toiminta-ala

(10) Identrusin osakkeenomistajat tarjoavat infrastruktuurin - digitaalisissa verkoissa käytettävän tietojenkäsittelyjärjestelmän - jota ilman järjestelmään osallistuvat rahoituslaitokset eivät voi toimia turvallisen sähköisen kaupankäynnin takaavina varmentajina eivätkä tarjota tähän liittyviä palveluja loppukäyttäjille.

Jäsenyritysten asema Identrus-järjestelmässä

(11) Identrus-järjestelmässä jokainen jäsenyritys myöntää digitaalisia varmenteita, joilla varmistetaan sähköiseen kaupankäyntiin osallistuvien asiakkaiden henkilöllisyys. Jäsenyritykset toimivat yksittäisinä ja kilpailevina varmentajina. Tämä tarkoittaa sitä, että rahoitustapahtumia toteuttavat yritykset voivat vapaasti valita minkä tahansa järjestelmään osallistuvista varmentajista eikä niiden välttämättä tarvitse valita tavallista pankkiaan. Identrus-järjestelmän tekniset määräykset luovat yhteentoimivuuden, jotta kukin jäsenyritys voi itsenäisesti kehittää omaa tekniikkaansa. Lisäksi jokainen jäsenyritys tarjoaa toisten jäsenyritysten kanssa kilpaillen omia, itsenäisesti luotuja sovelluksiaan, jotka on laadittu Identrus-järjestelmän infrastruktuurin digitaalisten varmennepalvelujen perusteella. Jokainen jäsenyritys voi vapaasti määrätä loppukäyttäjiltään todentamispalveluista perimänsä hinnat.

Takuuvaatimukset

(12) Jokainen jäsenyritys tallettaa tietyn summan (vakuus) tilille nimettyyn rahoituslaitokseen, joka säilyttää summan kolmansille annettujen takuiden varmistamiseksi. Identrus-järjestelmää voimassaolevissa toimintasäännöissä määrätään jäsenyrityksiltä vaadittavista vakuuksista, muun muassa talletettavan vakuuden suuruudesta ja siitä, kuinka usein vakuusvaatimukset ja jäsenyritysten velvoitteet lasketaan ja milloin vakuuden maksamista vaaditaan.

Syrjimättömyys

(13) Osapuolten liiketoimintasuunnitelmassa odotetaan jopa 300 pankin kaikkialla maailmassa liittyvän Identrus-järjestelmään. Kaikkia jäsenyrityksiä koskevat samat Identrus-järjestelmän säännöt ja standardit riippumatta siitä, ovatko ne osakkeenomistajia vai eivät.

(14) Kolmansien (jotka tarjoavat rahoituspalveluja) mahdollisuuksia tulla Identrusin osakkeenomistajaksi koskevat tärkeimmät perusteet ovat pankkialan sääntöjä ja valvontakäytäntöjä käsittelevän Baselin komitean määrittelemien pääomavaatimusten ja tiettyjen luokitusvaatimusten mukaisia.

B. Osallistuminen järjestelmään

(15) Kiinnostuneet rahoituslaitokset voivat liittyä järjestelmään joko "tason 1 jäsenyrityksinä" tai "tason 2 jäsenyrityksinä". Tason 1 jäsenyritykset voivat myöntää varmenteita loppukäyttäjille ja tason 2 jäsenyrityksille. Tason 2 jäsenyritykset voivat myöntää varmenteita ainoastaan suoraan loppukäyttäjille. Muilta osin nämä kaksi jäsenyritysryhmää toimivat järjestelmän puitteissa samalla tavoin ja kilpailevat siten keskenään loppukäyttäjistä. Kaikki Identrusin varmenteita pyytävät yritykset voivat täysin vapaasti olla joko tason 1 tai tason 2 jäsenyrityksen asiakkaita.

Tason 1 jäsenyritykset

(16) Yhtiö voi päästä tason 1 jäsenyritykseksi, jos sen päätoiminta-ala on rahoituspalvelujen tarjoaminen, se on valtion sääntelyn ja tarkastusten alainen ja se täyttää tietyt pääoma- ja luottokelpoisuusvaatimukset.

(17) Identrus itse on juurivarmentaja, joka myöntää digitaaliset varmenteet tason 1 jäsenyrityksille ja siten mahdollistaa tason 1 jäsenyritysten henkilöllisyyden vahvistamisen. Tämän ansiosta tason 1 jäsenyritykset voivat toimia varmentajina Identrus-järjestelmässä ja myöntää digitaalisia varmenteita yritysasiakkailleen.

(18) Tason 1 jäsenyritykset voivat myös toimia tason 2 jäsenyritysten juurivarmentajina(11). Sen vuoksi tason 1 jäsenyritysten on pystyttävä täyttämään aivan erityisellä tavalla luotettavuutta ja mainetta koskevat yritysasiakkaiden vaatimukset.

(19) Identrusin osakkeenomistajat osallistuvat järjestelmään tason 1 jäsenyrityksinä ja niitä koskevat samat ehdot kuin kaikkia muitakin tason 1 jäsenyrityksiä.

Tason 2 jäsenyritykset

(20) Järjestelmään osallistumista koskevat perusteet ovat tason 2 jäsenyritysten osalta samanlaiset kuin tason 1 jäsenyritysten. Pääoma- ja luottokelpoisuusvaatimukset eivät kuitenkaan ole yhtä tiukkoja, minkä ansiosta pienemmätkin yhtiöt voivat osallistua Identrus-järjestelmään. Jos asetetut pääoma- ja luottokelpoisuusvaatimukset täyttyvät, jokainen jäsenyritys voi vapaasti valita joko tason 1 tai tason 2 jäsenyyden.

(21) Tason 2 jäsenyritykset toimivat varmentajina ja myöntävät varmenteita yritysasiakkailleen.

C. Sopimukset

Osakeyhtiösopimus - Yhtiörakenne

(22) Identrusin osakkeenomistajilla yhtiökokouksessa oleva äänivalta lasketaan kunkin prosenttimääräisen omistusosuuden perusteella. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiön perustajilla on jokaisella alle 10 prosenttia äänivallasta ja uudemmilla osakkeenomistajilla jokaisella alle 5 prosenttia. Kaikille asioille, jotka vaativat osakkeenomistajien äänestystä, hyväksyntää tai suostumusta, on saatava enemmistön kannatus. Jos äänestyksessä ei onnistuta saamaan enemmistön kannatusta, tarkoittaa se sitä, että vaadittua suostumusta ei ole saatu.

(23) Näiden määräyksistä seuraa, että Identrusin kaupallinen politiikka ei ole sen osakkeenomistajien yhteisessä määräysvallassa.

(24) Identrus-järjestelmän jäsenyrityksiltä ei edellytä Identrusin osakkeiden omistamista; osallistuminen järjestelmään jäsenyrityksenä on avoinna kaikille yhtiöille, jotka täyttävät johdanto-osan 14 kappaleessa esitetyt perusteet jäsenyydelle.

(25) Kaikki jäsenyritykset, myös osapuolet, voivat vapaasti liittyä muihin varmennepalveluja tarjoaviin järjestelmiin.

Osakkeenomistajien ja jäsenyritysten oikeudet ja velvollisuudet (toimintasäännöt)

(26) Identrusin osakkeenomistajilla on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin kaikilla muillakin järjestelmän jäsenyrityksillä, ja ne tekevät Identrusin kanssa samanlaiset "jäsenyyssopimukset", joissa määrätään niiden liikesuhteen ehdoista. Osakkeenomistajien on kuitenkin osallistuttava aktiivisesti Identrus-järjestelmään, ja osakeyhtiösopimuksessa edellytetään, että kaikki osakkeenomistajat ylläpitävät Identrus-järjestelmän mukaista varmentamis-, rekisteröinti- ja riskinhallintajärjestelmää. Näin ollen osakkeenomistajien Identrusiin tekemät sijoitukset eivät ole passiivisia sijoituksia, koska kaikkien osakkeenomistajien on tarjottava omia Identrus-järjestelmään perustuvia varmennepalveluja.

Hinnoittelupolitiikka

(27) Identrus on perustettu voittoa tavoittelevana organisaationa, ja se määrittelee hinnoittelupolitiikkansa sen mukaisesti. Samaa hinnoittelupolitiikkaa sovelletaan kaikkiin jäsenyrityksiin objektiivisten ja syrjimättömien perusteiden perusteella riippumatta siitä, onko kyse osakkeenomistajista vai kumpaan tahansa ryhmään kuuluvista muista Identrusin jäsenyrityksistä. Identrus aikoo periä tarjotuista palveluista maksut ainoastaan jäsenyrityksiltä (toimintasääntöjen 6 jakso) eikä jäsenyritysten asiakkailta. Jäsenyritykset voivat vapaasti määrätä asiakkailtaan perimänsä hinnat.

(28) Identrusin asiakkaat ovat sen jäsenyrityksiä. Identrus-järjestelmä edellyttää investointeja, jotka rahoitetaan kolmesta eri lähteestä saatavilla tuloilla(12). 1. Aloitusmaksut peritään jäsenyrityksiltä kertamaksuna ja niiden tarkoituksena on kattaa kustannukset, joita Identrusille aiheutuu uusien jäsenyritysten infrastruktuurien yhteentoimivuuden testaamisesta ja vaatimustenmukaisuuden vahvistamisesta. 2. Jäsenyritykset maksavat vuotuisen jäsenmaksun vahvistus- ja takuupalvelujen osalta sen jälkeen, kun kyseiset palvelut on kehitetty jäsenyrityksen käyttöön. 3. Viimeisenä Identrusin tulolähteenä on kustakin tapahtumasta veloitettava yksikkömaksu.

V MERKITYKSELLISET MARKKINAT

A. Tuotemarkkinat

(29) Identrus-järjestelmän tarjoamiin luotettavuuden varmentaviin palveluihin kuuluvat seuraavat palvelut:

1. digitaalisen verkon kautta viestin lähettäneen osapuolen tunnistamiseen liittyvät palvelut,

2. viestin todentaminen sähköisellä allekirjoituksella,

3. sen vahvistaminen, että allekirjoituksen luomisessa ja todentamisessa käytettyjä avaimia ei ole peruutettu,

4. palvelut, joilla hallitaan sitä riskiä, että allekirjoittaja väittää, ettei allekirjoitusta ollut vahvistettu, ja

5. järjestelmän toimintaa ohjaavien sääntöjen, käytäntöjen, menettelyjen, teknisten eritelmien ja sopimusten laatiminen ja hallinta.

(30) Näiden palvelujen avulla järjestelmän jäsenyritysten pitäisi pystyä tarjoamaan todentamispalveluja ja niihin liittyviä sähköisen asioinnin turvaavia palveluja loppukäyttäjille. Loppukäyttäjät voivat käyttää Identrus-palveluja monenlaisessa asioinnissa, pääasiassa kaikessa sähköisen verkon kautta hoidetussa asioinnissa, jossa toinen osapuoli tai kaikki osapuolet edellyttävät suurta varmuutta toisen osapuolen henkilöllisyydestä. Kyse voi olla hyödykkeiden oston ja myynnin tai arvopaperikaupan kaltaisista rahoitus- ja kaupallisista tapahtumista, joita mahdollisesti suoritetaan ympäri maailmaa. Sähköisen kaupankäynnin mahdollistavien teknisten sovellusten käyttö ei voi antaa varmuutta käyttäjän henkilöllisyydestä. Sen vuoksi tarvitaan varmentajia, jotka myöntävät digitaalisia varmenteita, joiden avulla käyttäjän henkilöllisyys voidaan liittää tiettyyn sovellukseen.

(31) Vastaavasti ilmoitetut sopimukset koskevat vähintään kahta erillistä markkinaa: 1. markkinoita, joilla tarjotaan luotettavuuden varmentavia palveluja varmentajille, ja 2. markkinoita, joilla varmentajat tarjoavat luotettavuuden varmentavia palveluja loppukäyttäjille, jotka alussa ovat yrityksiä. Kummatkaan markkinat eivät vielä ole riittävän kehittyneet eikä kuluttajien luottamusta ole testattu.

Luotettavuuden varmentavien palvelujen tarjoaminen varmentajille

(32) Identrusin on tarkoitus kehittää ja ylläpitää infrastruktuuria, jonka avulla rahoituslaitokset voivat valvoa riskejä, joita liittyy siihen, että niiden on luotettava viestin lähettäjän henkilöllisyyteen ja sähköisten viestien alkuperän aitouteen. Se toimii juurivarmentajana ja laatii joukon sääntöjä, joissa määritellään jäsenyritysten jakamat henkilöllisyysvarmenteet ja niiden käyttö.

Todentamispalvelut

(33) Identrus-järjestelmässä sekä tason 1 että tason 2 jäsenyritykset tarjoavat digitaalisia varmennepalveluja suoraan yritysmaailman loppukäyttäjille, jotka näiden palvelujen avulla pystyvät käymään kauppaa avointen sähköisten verkkojen kautta.

B. Maantieteelliset markkinat

(34) Molemmilla merkityksellisillä tuotemarkkinoilla palveluja tarjotaan maailmanlaajuisesti, mikä mahdollistaa yritysten väliset kansainväliset liiketoimet. Sen vuoksi kyseisten palvelujen merkitykselliset maantieteelliset markkinat ovat maailmanlaajuiset.

VI MARKKINOIDEN RAKENNE

A. Osapuolten asema markkinoilla

(35) Koska osapuolet eivät tällä hetkellä harjoita toimintaa merkityksellisillä markkinoilla, osapuolilla ei ole markkinaosuuksia kuvailluilla markkinalohkoilla.

B. Osapuolten kilpailijat

(36) Koska kyseessä olevat markkinat ovat kehitysvaiheessa, komissiolla ei ole perusteellista kuvaa kilpailutilanteesta markkinoilla eikä osapuolten tulevien kilpailijoiden kilpailuasemasta. Osapuolet pystyivät kuitenkin nimeämään sekä useita alalla toimivia kilpailijoita että sellaisia kilpailijoita, jotka eivät vielä toimi alalla, esimerkiksi American Bankers Association (ABAecom), SWIFT, VISA ja MasterCard.

(37) Koska todentamispalveluiden kysyntä ja niihin liittyvät voittomahdollisuudet kasvavat nopeasti, muun muassa johdanto-osan 8 kappaleessa mainitun komission eEurope-aloitteen ansiosta, Identrusilla on useita ainakin mahdollisia kilpailijoita, joita ovat esimerkiksi postiviranomaiset, teknologiatoimittajat, teletoiminnan harjoittajat ja teollisuusalakohtaiset aloitteiden tekijät. Vaikka kaikki näistä mahdollisista kilpailevista järjestelmistä eivät tule menestymään, ne luovat onnistuessaan selvää kilpailupainetta Identrusille.

VII KOLMANSIEN HUOMAUTUKSET

(38) Asetuksen N:o 17 19 artiklan 3 kohdan mukaisen tiedonannon julkaisemisen jälkeen(13) kolme asianomaista kolmatta on toimittanut komissiolle Identrusia koskevia huomautuksia. Huomautuksissa keskityttiin erityisesti Identrus-varmennejärjestelmän avoimuuteen mahdollisille jäsenyrityksille ja sen standardeihin sekä sen yhteentoimivuuteen muiden vastaavanlaisten järjestelmien kanssa.

(39) Huomautusten esittäjät toivat yleisesti esille huolestumisen keskittymisestä, joka voisi olla seurausta Identrus-järjestelmästä. Huolenaiheet vaihtelivat "teknologiakartellin muodostamisesta" "kilpailutasapainon vaarantamiseen" kehittyvillä sähköisten todentamispalvelujen markkinoilla.

(40) Kaikki saadut huomautukset tutkittiin huolellisesti ja todettiin, että komissio oli jo käsitellyt niissä ilmaistuja huolenaiheita ja että niistä oli keskusteltu yksityiskohtaisesti osapuolten kanssa, joiden vastaukset olivat tyydyttäviä kuten johdanto-osan 41-53 kappaleessa selvitetään. Tämän vuoksi huomautukset eivät vaikuttaneet asetuksen N:o 17 19 artiklan 3 kohdan mukaisessa tiedonannossa esitettyyn komission myönteiseen kantaan ilmoitetuista sopimuksista.

VIII PERUSTAMISSOPIMUKSEN 81 ARTIKLAN 1 KOHTA JA ETA-SOPIMUKSEN 53 ARTIKLAN 1 KOHTA

A. EY:n perustamissopimuksen 81 artiklan 1 kohdan ja ETA-sopimuksen 53 artiklan 1 kohdan soveltaminen Identrus-järjestelmän perustamisesta tehtyihin sopimuksiin

(41) Osapuolet ovat ilmoitetuilla sopimuksilla perustaneet yrityksen, joka ei ole osakkeenomistajiensa yhteisessä määräysvallassa. Sopimus yrityksen perustamisesta ei sinällään muodosta EY:n perustamissopimuksen 81 artiklan 1 kohdassa ja ETA-sopimuksen 53 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua kilpailunrajoitusta(14).

(42) Kolmansilta saatujen huomautusten, joissa tuotiin esille huolestuneisuus siitä, että Identrus-järjestelmällä voisi olla markkinoita sulkevia vaikutuksia, perusteella kuitenkin tutkiin Identrusin perustamisella merkityksellisiin tuotemarkkinoihin olevat vaikutukset ja pääteltiin, ettei sellaista riskiä ollut.

Ei yhteensovittamisen vaaraa

(43) Identrus tulee toimimaan uusilla ja kehittyvillä markkinoilla. Internetin tulon ja sen käytön yleistymisen vuoksi ja koska Internetiin pääsyä ja sen käyttöä valvoo useita eri henkilöitä, on osoittautunut välttämättömäksi kehittää järjestelmiä, joilla estetään luvattomien, vilpillisten tai vääristeltyjen viestien lähettäminen. Kehittyville verkkokaupan markkinoille tulevat uudet yritykset kohtaavat yritysasiakkaiden taholta voimakasta painetta varmistaa liiketoimien turvallisuus. Osapuolten yhteistyö rajoittuu Identrus-järjestelmän perustamiseen yhteiseksi alustaksi juuri varmennepalveluiden tarjoamista varten. Osapuolet eivät tee yhteistyötä markkinoilla, joilla varmenne- ja todentamispalveluita tarjotaan loppukäyttäjille, eivätkä rahoitus- ja pankkipalveluiden alalla, jolla ne säilyvät itsenäisinä kilpailijoina.

(44) Varmennejärjestelmän menestys riippuu sen yhteentoimivuudesta muiden samanlaisten järjestelmien kanssa.

(45) Toimintasääntöjen perusteella Identrus-järjestelmän jäsenyritykset pystyvät luomaan yhteentoimivan infrastruktuurin, joka mahdollistaa kotimaiset ja kansainväliset verkkokauppasovellukset. Kukin jäsenyritys kehittää nämä sovellukset kuitenkin itsenäisesti.

Avoin pääsy järjestelmään

(46) Maine ja takuukäytännöt ovat tärkeitä tekijöitä, kun tarjotaan todentamispalveluiden kaltaista luotettavuuden varmentavaa tuotetta. Tärkeimmät perusteet, jotka koskevat kolmansien hyväksymistä Identrusin osakkeenomistajiksi, ovat objektiivisia, ja niiden soveltamisen ansiosta Identrusin ei tarvitse arvioida mahdollisten jäsenyritysten laatua. Ilmoitetut sopimukset eivät sen vuoksi ole omiaan vaikuttamaan kolmansien kilpailuasemaan, koska Identrusin infrastruktuuri on avoinna kaikille, jotka täyttävät johdanto-osan 14 kappaleessa mainitut objektiiviset perusteet. Identrusilla ei ole kannustinta sulkea mahdollisia jäsenyrityksiä järjestelmän ulkopuolelle, koska Identrus-järjestelmä pyrkii nimenomaan houkuttelemaan mahdollisimman paljon jäsenyrityksiä. Identrus saa sitä enemmän tuloja mitä enemmän sähköisen kaupankäynnin tapahtumia hoidetaan Identrus-järjestelmän kautta.

(47) Loppukäyttäjät hyötyvät Identrusin luoman uuden järjestelmän olemassaolosta. Järjestelmän tuomia laajempia etuja tavaroiden vapaalle liikkuvuudelle sisämarkkinoilla ei pidä aliarvioida. Todentamisjärjestelmää käytetään useissa eri tilanteissa, mikä puolestaan luo muita tuotteita ja palveluja, jotka lisäävät kilpailua ja parantavat luotettavuuden, turvallisuuden ja laadun tasoa kehittyvillä markkinoilla.

Kilpailupaine

(48) Kuten johdanto-osan 7 kappaleessa selvitetään, Internetin kautta suoritettujen rahoitustapahtumien turvallisuus on yksi suurimmista huolenaiheista, jotka vaikuttavat sähköisen kaupankäynnin laajamittaiseen kehitykseen. On käynnistetty useita hankkeita, joiden tarkoituksena on kehittää Internet-sovelluksia näiden huolenaiheiden poistamiseksi. Useat kaupalliset kilpailijat ovat jo ilmoittaneet Identrusin suunnitteleman järjestelmän kaltaisten varmennejärjestelmien perustamisesta.

(49) Osapuolten mukaan Identrusin pääkilpailijoita ovat American Bankers Association (ABAecom), joka on tarjonnut maailmanlaajuisesti toimivia varmennepalveluja vuoden 1999 alusta alkaen, SWIFT (kansainvälisiin rahoitustapahtumiin liittyviä palveluita tarjoava yritys), VISA ja MasterCard. Identrus joutuu rahoitusalan hankkeiden lisäksi kilpailemaan myös postiviranomaisten, teknologiatoimittajien, teletoiminnan harjoittajien ja teollisuusalakohtaisia aloitteita tekevien tahojen hankkeiden kanssa.

(50) Esimerkiksi rahoitusalan hankkeet, postiviranomaiset ja teletoiminnan harjoittajat ovat jo tehneet tiettyjä peruuttamattomia investointeja, jotka ovat välttämättömiä kyseisille markkinoille tulemiseksi, koska toiminta niiden perinteisillä markkinoilla on edellyttänyt sitä. Sen vuoksi niillä on katsottava olevan suhteellisen hyvät mahdollisuudet tulla kyseisille markkinoille.

Ei yksinoikeutta

(51) Identrusin jäsenyritykset voivat halutessaan osallistua vapaasti muihin vastaaviin järjestelmiin. Päätös muihin järjestelmiin osallistumisesta on puhtaasti kunkin jäsenyrityksen sisäinen asia. Osallistuminen Identrusiin ei näin ollen sulje pois muihin järjestelmiin liittymistä. Jäsenyrityksillä oleva valinnanvapaus edistää mahdollisesti kilpailevien todentamisjärjestelmien välistä kilpailua entisestään.

Ei kielteisiä vaikutuksia tuotannontekijämarkkinoilla

(52) Ilmoitetuilla sopimuksilla ei ole kielteisiä seuraamuksia kilpailulle esituotteiden markkinoilla, jotka ovat välttämättömiä merkityksellisillä markkinoilla toimiville yrityksille. Itse asiassa Identrus ei tule kehittämään ohjelmistoja, sillä se ainoastaan määrittelee tekniset eritelmät, jotka annetaan ilmaiseksi jäsenyrityksille ja ohjelmistotoimittajille. Juurivarmentajien käyttämää ohjelmistoa ei ole määrätty, ja myös jäsenyritykset voivat valita käyttämänsä ohjelmiston. Käytännössä jäsenyritykset voivat käyttää useita eri toimittajia, jos kyseiset toimittajat täyttävät Identrusin standardit, jotka on kehitettävä. Jäsenyritykset voivat halutessaan vaihtaa toimittajaa.

Päätelmä

(53) Identrus-järjestelmän perustamiseen ei liity markkinoiden sulkemisen riskiä, koska yhteisyritys kohtaa kilpailupainetta kilpailevien järjestelmien taholta ja jäsenyritykset voivat vapaasti liittyä muihin vastaaviin järjestelmiin. Tuotannontekijämarkkinoilla ei myöskään esiinny kielteisiä vaikutuksia. Sen vuoksi Identrusin perustamisesta tehdyt sopimukset eivät kuulu EY:n perustamissopimuksen 81 artiklan 1 kohdan ja ETA-sopimuksen 53 artiklan 1 kohdan soveltamisalaan.

B. EY:n perustamissopimuksen 81 artiklan 1 kohdan ja ETA-sopimuksen 53 artiklan 1 kohdan soveltaminen lausekkeeseen, jolla kielletään jäsenyysetujen siirtäminen

(54) Osakeyhtiösopimuksen 9 artiklan 1 kohdassa määrätään jäsenyysetujen siirtämistä koskevasta yleisestä kiellosta. Tällaisia etuja on tarjottava joko Identrusille tai muille jäsenille ennen kuin niitä tarjotaan kolmansille (katso osakeyhtiösopimuksen 9 artiklan 3 kohta). Vaikka osakkeenomistajilla on oikeus määrätä järjestelmän toimintaa koskevista säännöistä, yksikään yksittäinen jäsen ei voi käyttää määräysvaltaa järjestelmässä, sillä enimmäisäänimäärä on rajoitettu 15 prosenttiin.

(55) Siinä määrin kuin kyseinen lauseke rajoittaa kilpailua osuuksien vaihdon markkinoilla, kyse ei ole merkittävästä rajoituksesta.

C. Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 81 artiklan 1 kohdan ja ETA-sopimuksen 53 artiklan 1 kohdan soveltamista koskevat päätelmät

(56) Ilmoitettujen sopimusten ja yleistä jäsenyysetujen siirtokieltoa koskevan lausekkeen vaikutuksena ei ole kilpailun estäminen, rajoittaminen tai vääristäminen johdanto-osan 29-34 kappaleessa määritellyillä merkityksellisillä markkinoilla. Näin ollen sopimukset eivät kuulu EY:n perustamissopimuksen 81 artiklan 1 kohdan ja ETA-sopimuksen 53 artiklan 1 kohdan soveltamisalaan,

ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Komission hallussa olevien tietojen perusteella ei ole perusteita ryhtyä toimiin EY:n perustamissopimuksen 81 artiklan 1 kohdan ja ETA-sopimuksen 53 artiklan 1 kohdan nojalla ilmoitettujen sopimusten suhteen, jotka koskevat Identrus-järjestelmän perustamista.

2 artikla

Tämä päätös on osoitettu seuraaville:

1) ABN AMRO Services Company, Inc. 200 West Monroe Street Chicago - Illinois 60606 USA

2) BA interactive Services Holding Company, Inc. 425 First Street San Francisco - California 94105 USA

3) Barclays Electronic Commerce Holdings, Inc. 222 Broadway New York - NY 10038 USA

4) Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG Am Tucherpark 16 D - 80538 München

5) The Chase Manhattan Bank 270 Park Avenue - 44th Floor New York - NY 10017 USA

6) Citibank Strategic Technology 153 East 53rd Street New York - NY 10043 USA

7) Deutsche Bank AG Taunusanlage 12 D - 60325 Frankfurt a. M.

8) Pyramid Ventures, Inc. 130 Liberty Street New York - NY 10006 USA

9) Identrus LLC 140 East 45th Street - 16th Floor New York - NY 10017 USA

Tehty Brysselissä 31 päivänä heinäkuuta 2001.

Komission puolesta

Mario Monti

Komission jäsen

(1) EYVL L 13, 21.2.1962, s. 204/62.

(2) EYVL L 148, 15.6.1999, s. 5.

(3) EYVL C 231, 11.8.2000, s. 5.

(4) Tällä tarkoitetaan sähköisessä kaupankäynnissä käytettäviä digitaalisia varmenteita myöntäviä yhtiötä tai oikeushenkilöä tai luonnollisia henkilöitä.

(5) Ilmoituksen tekemisen jälkeen seuraavat yhtiöt ovat sijoittaneet pääomaa Identrusiin: Australia New Zealand Banking Group, Banco Santander Central Hispano, Bank of Tokyo/Mitsubishi, Banque Nationale de Paris, Caisse Nationale de Crédit Agricole, CIBC WMC Inc., HSBC Financial Services Corporation, Industrial Bank of Japan, National Australia Bank, Royal Bank of Scotland, Sanwa Technology Services, Inc., Société Generale ja Wells Fargo. Näin ollen Identrusin osakkeenomistajien lukumäärä on jo noussut 21:een, ja kunkin osakkeenomistajan osuus on alle 8 prosenttia. Osapuolten tekemän puuttumattomuustodistushakemuksen mukaan osakkeenomistajien suunniteltu lopullinen lukumäärä ei ole paljon suurempi kuin 20.

(6) KOM(97) 157 lopullinen.

(7) EYVL L 13, 19.1.2000, s. 12.

(8) EYVL L 275, 27.10.2000, s. 39.

(9) EYVL L 178, 17.7.2000, s. 1.

(10) eEurope-aloite on kaksivuotinen toimintasuunnitelma, jonka tavoitteena on saattaa tieto- ja viestintätekniikan palvelut ja sovellukset kaikkien EU:n kansalaisten ulottuville (Ks. http://europa.eu.int/information_society/eeurope/index_en.htm).

(11) Rakenteensa vuoksi Identrus voi itse valvoa ainoastaan rajallista määrää jäsenyrityksiä sen suhteen, kuinka ne täyttävät loppukäyttäjille tarjottavia luotettavuuden varmentavia palveluja koskevat vaatimukset. Sen vuoksi Identrus ottaa käyttöön delegointijärjestelmän, jossa tason 1 jäsenyritykset valvovat tason 2 jäsenyrityksiä. Identrus itse ei myönnä digitaalisia varmenteita suoraan tason 2 jäsenyrityksille eikä loppukäyttäjille.

(12) Tason 2 jäsenyritykset maksavat ainoastaan 50 prosenttia tason 1 jäsenyritysten aloitusmaksuista ja vuotuisista jäsenmaksuista. Lisäksi aloitusmaksuja ei peritä niiltä tason 1 jäsenyrityksiltä, jotka sijoittavat pääomaa Identrusiin, koska pääomasijoitukset ovat selvästi suurempia kuin aloitusmaksut.

(13) Ks. alaviite 3.

(14) Ks. komission päätös 1999/242/EY asiassa IV.36.237 - TPS, EYVL L 90, 2.4.1999, s. 6, johdanto-osan 91 kappale.