32001D0079

2001/79/YUTP: Neuvoston päätös, tehty 22 päivänä tammikuuta 2001, Euroopan unionin sotilaskomitean perustamisesta

Virallinen lehti nro L 027 , 30/01/2001 s. 0004 - 0006


Neuvoston päätös,

tehty 22 päivänä tammikuuta 2001,

Euroopan unionin sotilaskomitean perustamisesta

(2001/79/YUTP)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 28 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 207 artiklan,

palauttaa mieleen Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 25 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 17 artiklan mukaisen yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) ja erityisesti Euroopan yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamisen puitteissa Nizzassa 7-11 päivänä joulukuuta 2000 kokoontunut Eurooppa-neuvosto pääsi yhteisymmärrykseen Euroopan unionin sotilaskomitean perustamisesta ja määritteli sekä komitean että sen puheenjohtajan toimenkuvan ja toiminnot.

(2) Eurooppa-neuvoston antamien suuntaviivojen mukaisesti tämä komitea olisi saatettava valmiuteen aloittaa työnsä,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Perustetaan Euroopan unionin sotilaskomitea (EUSK), jäljempänä "komitea", joka muodostuu jäsenvaltioiden puolustusvoimien komentajista, joita heidän sotilasedustajansa edustavat.

Puolustusvoimien komentajat kokoontuvat sotilaskomiteaan tarvittaessa.

2 artikla

Komitean toimenkuva ja toiminnot määritellään Nizzan Eurooppa-neuvoston hyväksymän puheenjohtajavaltion selvityksen liitteessä IV, joka on tämän päätöksen liitteenä.

3 artikla

1. Neuvosto nimittää komitean puheenjohtajan, jäljempänä "puheenjohtaja", sotilaskomiteaan kokoontuneiden puolustusvoimien komentajien suosituksesta.

2. Puheenjohtajan toimikausi on kolme vuotta ellei neuvosto toisin päätä. Myös hänen toimenkuvansa ja toimintonsa on määritelty edellä mainitussa liitteessä.

4 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se tehdään.

5 artikla

1. Tätä päätöstä sovelletaan päivästä, jona ensimmäinen puheenjohtaja nimitetään, viimeistään Euroopan unionin sotilasesikunnan perustamisesta tehdyn päätöksen(1) soveltamispäivästä ja periaatteessa ennen kesäkuun 2001 loppua, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 3 artiklan 1 kohdan määräyksiä.

2. Päätöksellä 2000/144/YUTP(2) perustettu väliaikainen sotilaallinen elin jatkaa tehtävissään siihen päivään asti, josta lähtien tätä päätöstä sovelletaan.

6 artikla

Tämä päätös julkaistaan virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 22 päivänä tammikuuta 2001.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

A. Lindh

(1) Neuvoston päätös 2001/80/YUTP (ks. tämän virallisen lehden s. 7).

(2) Neuvoston päätös 2000/144/YUTP, tehty 14 päivänä helmikuuta 2000, väliaikaisen sotilaallisen elimen perustamisesta (EYVL L 49, 22.2.2000, s. 2).

LIITE

EUROOPAN UNIONIN SOTILASKOMITEA (EUSK)

1. Johdanto

Eurooppa-neuvosto päätti Helsingissä perustaa neuvostoon uudet pysyvät poliittiset ja sotilaalliset rakenteet, jotta Euroopan unioni voisi vastata kaikista Euroopan unionista tehdyssä sopimuksessa määritellyistä konfliktinesto- ja kriisinhallintatehtävistä, ns. Petersbergin tehtävistä.

Kuten Helsingin tilanneselvityksessä todetaan, "neuvostoon perustettava" Euroopan unionin sotilaskomitea (EUSK) muodostuu puolustusvoimien komentajista, joita heidän sotilasedustajansa edustavat. Puolustusvoimien komentajat kokoontuvat sotilaskomiteaan tarvittaessa. Sotilaskomitea antaa poliittisten ja turvallisuusasioiden komitealle (PTK) sotilaallisissa kysymyksissä neuvoja ja suosituksia sekä Euroopan unionin sotilasesikunnalle (EUSE) ohjeita sotilaallisissa kysymyksissä. Sotilaskomitean puheenjohtaja osallistuu neuvoston kokouksiin tehtäessä päätöksiä, joilla on merkitystä puolustuksen alalla.

Sotilaskomitea on korkein sotilasrakenne neuvostossa.

Tässä tarkoituksessa sotilaskomitean tehtävänkuvaus on seuraava:

2. Toimenkuva

Sotilaskomitean tehtävänä on antaa PTK:lle neuvoja ja suosituksia kaikissa EU:ta koskevissa sotilaallisissa kysymyksissä. Se ohjeistaa kaikkea EU:n puitteissa toteutettavaa sotilaallista toimintaa.

3. Toiminnot

Sotilaskomitea antaa konsensukseen perustuvia neuvoja sotilaallisissa kysymyksissä.

Se on EU:n jäsenvaltioiden välinen sotilaallinen neuvonpito- ja yhteistyöfoorumi konfliktineston ja kriisinhallinnan alalla.

Se antaa omasta aloitteestaan tai PTK:n pyynnöstä ja tämän määrittelemiä suuntaviivoja noudattaen neuvoja ja suosituksia PTK:lle sotilaallisissa kysymyksissä erityisesti seuraavan osalta:

- kriisinhallinnan sotilaallisiin näkökohtiin liittyvän kokonaisnäkemyksen kehittäminen,

- kriisinhallintaoperaatioiden ja -tilanteiden poliittiseen valvontaan ja strategiseen johtoon liittyvät sotilaalliset näkökohdat,

- mahdollisten kriisien uhka-arvio,

- kriisitilanteen ja sen vaikutusten sotilaallinen ulottuvuus varsinkin myöhemmän kriisinhallinnan aikana; sotilaskomitea saa tätä varten käyttöönsä tietoja tilannekeskukselta,

- voimavaratavoitteiden kehittäminen, arvioiminen ja tarkistaminen sovittujen menettelyjen mukaisesti,

- EU:n sotilaalliset suhteet EU:n ulkopuolisiin Naton eurooppalaisiin jäseniin, muihin EU:n ehdokasmaihin sekä muihin valtioihin ja järjestöihin, Nato mukaan lukien,

- operaatioiden ja harjoitusten kustannusten arviointi.

a) Kriisinhallintatilanteissa

Sotilaskomitea antaa PTK:n pyynnöstä EUSE:n pääjohtajalle käynnistävän ohjeen sotilaallisten strategiavaihtoehtojen laatimiseksi ja esittämiseksi.

Sotilaskomitea arvioi EUSE:n valmistelemat sotilaalliset strategiavaihtoehdot ja toimittaa ne PTK:lle yhdessä laatimansa arvion ja sotilaallisten neuvojen kanssa.

Neuvoston valitseman sotilaallisen vaihtoehdon perusteella sotilaskomitea vahvistaa alustavan suunnitteluohjeistuksen operaation komentajaa varten.

EUSE:n arvion perusteella sotilaskomitea antaa PTK:lle neuvoja ja suosituksia, jotka koskevat

- operaation komentajan kehittämää operaation toiminta-ajatusta

- operaation komentajan laatimaa ehdotusta operaatiosuunnitelmaksi.

Sotilaskomitea antaa PTK:lle neuvoja operaation päättämiseen liittyvissä kysymyksissä.

b) Operaation aikana

EUSK valvoo, että operaation komentajan johdolla toteutettavat sotilasoperaatiot pannaan asianmukaisesti täytäntöön.

EUSK:n jäsenet tai heidän edustajansa ovat mukana osallistujien komiteassa.

4. Sotilaskomitean puheenjohtaja

EUSK:lla on pysyvä puheenjohtaja, jonka tehtävät esitetään jäljempänä.

EUSK:n puheenjohtajaksi nimitetään kenraali tai amiraali, mielellään jonkin EU:n jäsenvaltion entinen puolustusvoimien komentaja.

Jäsenvaltioiden puolustusvoimien komentajat valitsevat EUSK:n puheenjohtajan sovittujen menettelyjen mukaisesti ja neuvosto nimittää hänet sotilaskomiteaan kokoontuneiden puolustusvoimien komentajien suosituksesta.

EUSK:n puheenjohtajan toimikausi on periaatteessa kolme vuotta, poikkeuksellisia olosuhteita lukuun ottamatta.

Puheenjohtajan toimivalta on peräisin sotilasesikunnalta, jolle hän vastaa toimistaan. Puheenjohtajalla on kansainvälinen tehtävä edustaa sotilaskomiteaa tarvittaessa poliittisten ja turvallisuusasioiden komiteassa ja neuvostossa.

EUSK:n puheenjohtajana hän:

- johtaa puhetta sotilasedustajien ja puolustusvoimien komentajien tasolla järjestettävissä sotilaskomitean kokouksissa,

- toimii sotilaskomitean edustajana, jolloin hän

- osallistuu tarvittaessa poliittisten ja turvallisuusasioiden komitean kokouksiin, joissa hänellä on oikeus osallistua keskusteluun, ja on läsnä neuvoston istunnoissa tehtäessä päätöksiä, joilla on merkitystä puolustuksen kannalta,

- toimii YUTP:n korkeana edustajana toimivan neuvoston pääsihteerin sotilaallisena neuvonantajana kaikissa sotilaallisissa kysymyksissä, millä varmistetaan erityisesti EU:n kriisinhallintaorganisaation sisäinen johdonmukaisuus,

- johtaa sotilaskomitean työtä puolueettomasti ja konsensuksen mukaisesti,

- antaa sotilaskomitean puolesta ohjeita ja neuvoja sotilasesikunnan pääjohtajalle,

- toimii operaation komentajan ensisijaisena yhteyshenkilönä EU:n sotilasoperaation aikana,

- ylläpitää yhteyttä puheenjohtajavaltioon tämän työohjelman valmistelemiseksi ja toteuttamiseksi.

EUSK:n puheenjohtajaa avustavat hänen omat henkilökohtaiset avustajansa ja hallinnollista tukea neuvoston pääsihteeristössä antaa erityisesti sotilasesikunta.

EUSK:n puheenjohtajan sijaisena hänen poissaollessaan on joku seuraavista henkilöistä:

- pysyvä EUSK:n varapuheenjohtaja, jos toimi päätetään perustaa ja täyttää,

- puheenjohtajavaltion edustaja, tai

- sotilasedustajien vanhin.

5. Muut asiat

EUSK:n ja Naton sotilasviranomaisten välille luotavat suhteet määritellään EU:n ja Naton välisiä pysyviä järjestelyjä koskevassa asiakirjassa. EUSK:n suhteet EU:n ulkopuolisiin Naton eurooppalaisiin jäseniin ja muihin maihin, jotka ovat EU:n ehdokasmaita, määritellään EU:n suhteita kolmansiin maihin koskevassa asiakirjassa.

EUSK:a avustaa sotilasasiain työryhmä, EUSE ja muut osastot ja yksiköt tarpeen mukaan.