32000D0690

2000/690/EY: Komission päätös, tehty 8 päivänä marraskuuta 2000, yrityspolitiikan ryhmän perustamisesta (tiedoksiannettu numerolla K(2000) 3089)

Virallinen lehti nro L 285 , 10/11/2000 s. 0024 - 0025


Komission päätös,

tehty 8 päivänä marraskuuta 2000,

yrityspolitiikan ryhmän perustamisesta

(tiedoksiannettu numerolla K(2000) 3089)

(2000/690/EY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 157 artiklassa määrätään, että yhteisö ja jäsenvaltiot huolehtivat siitä, että yhteisön teollisuuden kilpailukyvyn kannalta tarpeelliset edellytykset turvataan.

(2) Kuten komissio tiedonannossa "Yrityspolitiikan haasteet osaamiselle rakentuvassa taloudessa"(1) todetaan, komissio tarvitsee, jotta se voisi järkiperäistää ja integroida hyviin toimintatapoihin liittyvää työtänsä ja edistää koordinointia jäsenvaltioiden kanssa, avukseen pohdinta-, keskustelu- ja lausuntoelimen käsittelemään yrityspolitiikan yleisiä kysymyksiä sekä tunnistamaan ja levittämään hyviä toimintatapoja. Elimen nimeksi tulisi "yrityspolitiikan ryhmä", ja se koostuisi yrittäjäkuntaa edustavista korkean tason asiantuntijoista ja jäsenvaltioiden edustajista.

(3) Jotta yrityspolitiikan avoimuutta ja tehokkuutta voitaisiin lisätä ja jotta yrityspolitiikalla olisi keskeisempi asema osaamiselle rakentuvan talouden haasteisiin vastaamisessa, yrityspolitiikan ryhmän tulisi koostua kahdesta jaostosta: ensimmäisen jaoston muodostaisivat jäsenvaltioiden edustajat ja toisen jaoston muodostaisivat komission lukuisten ehdokkaiden joukosta valitsemat arvossapidetyt henkilöt, jotka ovat päteviä kyseisten tehtävien hoitamiseen ja jotka työskentelevät teollisuudessa, palvelualalla, yritystoiminnassa tai innovaatiotoiminnan kehittämiseen ja osaamiselle rakentuvaan talouteen liittyvillä toimialoilla.

(4) Jotta teollisuuden alan johtohenkilöillä sekä pienistä ja keskisuurista yrityksistä (pk-yrityksistä) vastaavilla kansallisilla viranomaisilla voisi olla asianmukainen edustus ryhmässä, jäsenvaltioiden olisi voitava nimetä enintään kaksi edustajaa ensimmäiseen jaostoon.

(5) Näin ollen olisi perustettava yrityspolitiikan ryhmä sekä määriteltävä sen tehtävät ja sisäinen organisaatio.

(6) Jotta pk-yrityksillä voisi olla asianmukainen edustus ryhmässä, yrityspolitiikan ryhmän työhön osallistuville pk-yrityksen palveluksessa työskenteleville henkilöille olisi voitava maksaa kiinteämääräistä korvausta.

(7) Kauppa- ja jakelukomitea sekä osuuskuntien, keskinäisten yhtiöiden, yhdistysten ja säätiöiden neuvoa-antava komitea olisi lakkautettava,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Komissio perustaa "yrityspolitiikan ryhmän", jäljempänä "ryhmä", jonka jäsenet komissio nimeää. Ryhmän tehtävänä on antaa komissiolle neuvoja yrityspolitiikkaan liittyvissä asioissa.

2 artikla

1. Ryhmä koostuu kahdesta jaostosta:

- Ensimmäisessä jaostossa ("johtohenkilöt") on kustakin jäsenvaltiosta enintään kaksi jäsenvaltion nimeämää edustajaa.

- Toisessa jaostossa ("ammattikunnan edustajat") on enintään 40 komission nimeämää jäsentä, jotka edustavat lukuisia yrityksille tärkeitä asiantuntemuksen aloja.

2. On mahdollista perustaa työryhmiä, jotka tutkivat erityiskysymyksiä toimeksiannon perusteella.

3. Komissio voi pyytää asiantuntijoita tai tarkkailijoita osallistumaan ryhmän, jaostojen tai työryhmien työhön.

4. Ryhmä, jaostot ja työryhmät kokoontuvat komission päättäminä aikoina ja komission päättämässä kokoonpanossa. Komission edustaja toimii kokousten puheenjohtajana. Komission virkamiehet voivat osallistua kokouksiin.

5. Ryhmä ja sen jaostot hyväksyvät työjärjestyksensä komission esittämän luonnoksen pohjalta. Komission yksiköt vastaavat sihteeristön työstä.

6. Komissio voi julkaista Internetissä ryhmän tai sen jaostojen kaikki päätelmät, tiivistelmät, päätelmien osan tai työskentelyasiakirjan asianomaisen asiakirjan alkukielellä.

3 artikla

Toista jaostoa koskevat seuraavat määräykset:

- Jäsenten nimitys on henkilökohtainen. Jäsenen on annettava komissiolle neuvoja ulkopuolisista ohjeista riippumattomasti.

- Ryhmän, jaostojen tai työryhmien työn kautta saatuja tietoja ei saa paljastaa, jos komissio on maininnut tietojen liittyvän luottamuksellisiin asioihin.

- Jäsenten toimikausi on kaksivuotinen, ja se voidaan uusia. Ryhmän jäsenet pysyvät toimissaan, kunnes heidän seuraajansa nimetään tai heidän toimikautensa päättyy.

- Ryhmän jäsenille, jotka eivät pysty enää osallistumaan tehokkaasti ryhmän työhön, jotka eroavat tai jotka rikkovat tämän artiklan ensimmäisen tai toisen alakohdan tai Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 287 artiklan säännöksiä, voidaan nimetä seuraaja jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

- Ryhmän jäsenten nimet julkaistaan Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

4 artikla

Ryhmän jäsenten, tarkkailijoiden ja asiantuntijoiden matka- ja oleskelukustannukset, jotka liittyvät ryhmän toimintaan, korvataan komission voimassa olevien määräysten mukaisesti. He eivät saa palkkiota tehtävien hoidosta. Yrityspolitiikasta vastaavan komission jäsenen päätöksellä pienen tai keskisuuren yrityksen(2) palveluksessa oleville ryhmän jäsenille, tarkkailijoille ja asiantuntijoille voidaan kuitenkin myöntää alustavasta työstä koituvien kulujen ja yrityksestä poissa olon korvaamiseksi kiinteä 500 euron päiväkorvaus, enintään kymmenen päivän ajalta vuosittain.

5 artikla

Kumotaan komission päätökset 81/428/ETY(3) ja 98/215/EY(4).

6 artikla

Tämä päätös astuu voimaan sinä päivänä, jona se julkaistaan Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä. Päätös on voimassa 31 päivään joulukuuta 2005 saakka. Komissio päättää, jatketaanko voimassaoloaikaa mainitun päivämäärän jälkeen.

Tehty Brysselissä 8 päivänä marraskuuta 2000.

Komission puolesta

Erkki Liikanen

Komission jäsen

(1) KOM (2000) 256 lopullinen, mukaan lukien liite, jossa kuvaillaan Best-menettely.

(2) Huhtikuun 3 päivänä 1996 annetun komission suosituksen (EYVL L 107, 30.4.1996, s. 4) määritelmän mukaisesti, mukaan lukien itsenäiset ammatinharjoittajat.

(3) EYVL L 165, 23.6.1981, s. 24.

(4) EYVL L 80, 18.3.1998, s. 51.