32000D0646



Virallinen lehti nro L 079 , 30/03/2000 s. 0001 - 0005
Virallinen lehti nro L 079 , 30/03/2000 s. 0001 - 0005


Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 646/2000/EY,

tehty 28 päivänä helmikuuta 2000,

monivuotisesta ohjelmasta uusiutuvien energialähteiden käytön edistämiseksi yhteisössä (Altener) (1998-2002)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 175 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen,

ottavat huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon(1),

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon(2), ja

noudattavat Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä(3),

ottavat huomioon sovittelukomitean 9 päivänä joulukuuta 1999 hyväksymän yhteisen tekstin,

sekä katsovat seuraavaa:

(1) Perustamissopimuksen 174 artiklan mukaisesti yhteisön toimien yhtenä tavoitteena on varmistaa luonnonvarojen harkittu ja järkevä käyttö.

(2) Perustamissopimuksen 152 artiklan mukaisesti terveyden suojelua koskevat vaatimukset kuuluvat osana yhteisön muuhun politiikkaan; tällä päätöksellä vahvistettu Altener-ohjelma edistää osaltaan terveyden suojelua.

(3) Neuvosto asetti 29 päivänä lokakuuta 1990 pitämässään istunnossa tavoitteeksi hiilidioksidin kokonaispäästöjen vakauttamisen vuoden 1990 tasolle vuoteen 2000 mennessä koko yhteisössä.

(4) Ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien puitesopimuksen Kioton pöytäkirjassa yhteisö ja sen jäsenvaltiot sitoutuvat vähentämään edelleen kasvihuonepäästöjä, ja yhteisö sitoutuu vähentämään kasvihuonepäästöjä kahdeksalla prosentilla vuosina 2008-2012 vuoden 1990 tasoon verrattuna.

(5) Neuvoston päätöksellä 93/389/ETY(4) otettiin käyttöön yhteisön hiilidioksidipäästöjen ja muiden kasvihuonepäästöjen valvontajärjestelmä.

(6) Yhteisön energiankulutuksesta aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen on arvioitu kasvavan noin kolme prosenttia vuosina 1995-2000, jos talouskasvu jatkuu tavanomaisena. Edellä mainitun Kioton sitoumuksen perusteella on olennaisen tärkeää toteuttaa lisätoimenpiteitä. Toimenpiteisiin, jotka todella edistävät edellä mainitun tavoitteen saavuttamista, sisältyy uusiutuvien energialähteiden huomattavasti laajamittaisempi käyttö sekä energiatehokkuus.

(7) Neuvosto totesi 25 ja 26 päivänä kesäkuuta 1996 pitämässään istunnossa, että hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) toisessa arviointikertomuksessa, joka liittyy Berliinin mandaattia koskevan pöytäkirjan aikaansaamiseksi käytäviin neuvotteluihin, pidettiin selvänä sitä, että ihmisen toiminta vaikuttaa maailmanlaajuiseen ilmastonmuutokseen, ja korostettiin pikaisten ja mahdollisimman laajojen toimien tarpeellisuutta, ja siinä todettiin myös, että käytettävissä on merkittäviä mahdollisuuksia ennalta ehkäiseviin toimiin ja kehotti komissiota yksilöimään yhteisön tasolla toteutettavat toimenpiteet.

(8) Komissio esitti 11 päivänä tammikuuta 1995 antamassaan vihreässä kirjassa ja 13 päivänä joulukuuta 1995 antamassaan valkoisessa kirjassa Euroopan parlamentille ja neuvostolle näkemyksensä yhteisön tulevasta energiapolitiikasta sekä uusiutuvien energialähteiden asemasta.

(9) Euroopan parlamentti kehotti 4 päivänä heinäkuuta 1996 uusiutuvia energialähteitä koskevasta yhteisön toimintasuunnitelmasta antamassaan päätöslauselmassa(5) komissiota toteuttamaan yhteisön toimintasuunnitelman uusiutuvien energialähteiden käytön edistämiseksi.

(10) Komissio käynnisti 20 päivänä marraskuuta 1996 antamallaan vihreällä kirjalla ja 26 päivänä marraskuuta 1997 antamallaan valkoisella kirjalla "Tulevaisuuden energia: uusiutuvat energialähteet" uusiutuvia energialähteitä koskevan yhteisön strategian ja toimintasuunnitelman kehittämisen ja toteuttamisen, jotka on esitetty yhdessä käynnistyskampanjan kanssa komission valkoisessa kirjassa.

(11) Euroopan parlamentti kehotti komissiota vihreästä kirjasta "Tulevaisuuden energia: uusiutuvat energialähteet" 15 päivänä toukokuuta 1997 antamassaan päätöslauselmassa(6) hyväksymään mahdollisimman pikaisesti tehostetun Altener II -ohjelman. Komission tiedonannosta "Tulevaisuuden energia: uusiutuvat energialähteet - yhteisön strategiaa ja toimintasuunnitelmaa koskeva valkoinen kirja" 18 päivänä kesäkuuta 1998 antamassaan päätöslauselmassa(7) Euroopan parlamentti vaati Altener-ohjelman rahoittamisen huomattavaa lisäämistä energian puiteohjelmassa.

(12) Komission valkoisesta kirjasta "Euroopan unionin energiapolitiikka" 14 päivänä marraskuuta 1996 antamassaan päätöslauselmassa(8) Euroopan parlamentti kehotti komissiota perustamaan taloudellisen tukiohjelman uusiutuvien energiamuotojen edistämiseksi.

(13) Edellä mainitussa 15 päivänä toukokuuta 1997 antamassaan päätöslauselmassa uusiutuvia energialähteitä koskevasta vihreästä kirjasta Euroopan parlamentti pyysi tarkastelemaan uusiutuvia energialähteitä ja energiatehokkuutta koskevan politiikan ja näitä koskevien aloitteiden sovittamista yhteen mahdollisen yhteisvaikutuksen kehittämiseksi ja päällekkäisen toiminnan välttämiseksi siinä määrin kuin se on mahdollista.

(14) Sähkön sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä 19 päivänä joulukuuta 1996 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 96/92/EY(9) 8 artiklassa jäsenvaltioille annetaan mahdollisuus edistää uusiutuvista energialähteistä tuotetun sähkön markkinoille pääsyä antamalla sille etusija.

(15) Perustamissopimuksen 158 artiklan mukaisesti yhteisö kehittää ja harjoittaa toimintaansa taloudellisen ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden lujittamiseksi ja pyrkii erityisesti vähentämään alueiden välisiä kehityseroja sekä muita heikommassa asemassa olevien alueiden jälkeenjääneisyyttä. Muun muassa energia-ala kuuluu tähän toimintaan.

(16) Neuvosto hyväksyi päätöksellä 93/500/ETY(10) ja päätöksellä 98/352/EY(11) uusiutuvien energialähteiden käytön edistämistä yhteisössä koskevan Altener-nimisen yhteisön ohjelman, jolla pyritään vähentämään hiilidioksidipäästöjä kasvattamalla uusiutuvien energialähteiden markkinaosuutta sekä niiden osuutta yhteisön raakaenergian kokonaistuotannosta.

(17) Yhteisö on todennut, että Altener-ohjelma on tärkeä osa yhteisön strategiaa, jolla pyritään hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen.

(18) Neuvoston päätöksellä 1999/21/EY, Euratom hyväksytyn energia-alan toimien monivuotisen puiteohjelman (1998-2002)(12) osana olisi tämän vuoksi hyväksyttävä erityisohjelma uusiutuvien energialähteiden käytön edistämiseksi. Erityisohjelmalla korvattaisiin vastaava nyt voimassa oleva väline.

(19) Tutkimusta, teknologista kehittämistä ja esittelyä koskevasta erityisohjelmasta "Energia, ympäristö ja kestävä kehitys (1998-2002)" 25 päivänä tammikuuta 1999 tehdyssä neuvoston päätöksessä 1999/170/EY(13), jolla pannaan täytäntöön Euroopan yhteisön tutkimusta, teknologista kehittämistä ja esittelyä tarkoittavia toimia koskevasta viidennestä puiteohjelmasta (1998-2002) 22 päivänä joulukuuta 1998 tehty Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 182/1999/EY(14), kiinnitetään erityistä huomiota tehokkaisiin ja uusiutuviin energiateknologioihin. Altener-ohjelma on kyseistä ohjelmaa täydentävä väline.

(20) Altener-ohjelmalla ei muuteta uusiutuvien energiamuotojen edistämiseen liittyviä kansallisia hankkeita tai järjestelmiä. Sen tavoitteena on tuoda lisäksi yhteisön näkökulma, joka antaa lisäarvoa.

(21) Uusiutuvat energialähteet ovat Euroopan unionille tärkeä energialähde, johon liittyy huomattavia kaupallisia mahdollisuuksia, ja niiden kehittämiseksi tarvitaan erityinen strategia ja kohdennettuja toimia, joilla niistä voidaan tehdä elinkelpoisia ja kilpailukykyisiä, ja siten luoda suotuisat olosuhteet investoinneille.

(22) Uusiutuvien energialähteiden käytön lisääntyminen vaikuttaa suotuisasti sekä ympäristöön että energian hankintavarmuuteen. Uusiutuvien energialähteiden vapaa ja laaja kehitys mahdollistaa sen, että niiden taloudellisia ja työllistäviä mahdollisuuksia voidaan hyödyntää täysimääräisesti. Tiivis kansainvälinen yhteistyö on suotavaa, jotta saavutettaisiin parhaat mahdolliset tulokset.

(23) Tehostettu Altener-ohjelma on olennaisen tärkeä väline uusiutuviin energialähteisiin liittyvien mahdollisuuksien kehittämisessä. Uusiutuvilla energialähteillä olisi oltava kohtuullisen suuri osuus Euroopan sisäisistä energiamarkkinoista.

(24) Yhteisön strategian ja toimintasuunnitelman asianmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi uusiutuvien energialähteiden osalta vuoteen 2010 asti komissio tarvitsee eri aloitteiden asianmukaisia valvonta- ja arviointimekanismeja.

(25) Tämän päätöksen 2 artiklan d alakohdassa tarkoitettujen kohdennettujen toimien päämääränä on helpottaa ja nopeuttaa investointeja uuteen toimintakapasiteettiin, jolla tuotetaan energiaa uusiutuvista energialähteistä, antamalla erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille (pk-yrityksille) rahoitustukea, jolla vähennetään uusiutuvia energialähteitä hyödyntävien hankkeiden oheis- ja toimintakustannuksia ja poistetaan näin olemassa olevia muita kuin teknisiä esteitä. Näillä toimilla avustetaan erityisesti asiantuntevan neuvonnan hankkimisessa, markkinanäkymien analysoinnissa, hankkeiden toteutuspaikan valinnassa, rakennus- ja toimilupien hakemisessa, pk-yritysten uusiutuvia energialähteitä koskevissa sijoitushankkeissa, rahoitussuunnitelmien laatimisessa, tarjouspyyntöjen valmistelussa, käyttöhenkilökunnan koulutuksessa ja laitoksen käyttöönotossa.

(26) Nämä kohdennetut toimet koskevat hankkeita, joita toteutetaan seuraavilla aloilla: biomassa, mukaan lukien energiaviljelmät, polttopuu, metsä- ja maatalouden ylijäämät, muut kuin kierrätettävät yhdyskuntajätteet, nestemäiset biopolttoaineet ja biokaasu sekä aurinkolämpö- ja aurinkosähköjärjestelmät, rakennusten passiiviset ja aktiiviset aurinkoenergiajärjestelmät, pienimuotoiset (vähemmän kuin 10 MW) vesivoimahankkeet, aaltoenergia, tuulivoima ja geoterminen energia.

(27) Uusiutuvien energialähteiden kehittäminen voi edistää kilpailukykyisen energiajärjestelmän luomista koko Euroopassa ja eurooppalaisen uusiutuvien energialähteiden alan kehittämistä sekä tarjoaa laajat mahdollisuudet viedä teknologiaa ja asiantuntemusta ja investoida yhteistyöohjelmien puitteissa kolmansiin maihin yhteisön avustuksella.

(28) On poliittisesti ja taloudellisesti toivottavaa, että assosioituneet Keski- ja Itä-Euroopan maat voivat osallistua Altener-ohjelmaan 21 ja 22 päivänä kesäkuuta 1993 Kööpenhaminassa kokoontuneen Eurooppa-neuvoston ja sitä seuranneiden Eurooppa-neuvostojen vahvistamien päätelmien ja komission asiasta neuvostolle toukokuussa 1994 antaman tiedonannon mukaisesti; myös Kyproksen olisi voitava osallistua ohjelmaan.

(29) Yhteisön tuen tehokkaan käytön varmistamiseksi ja päällekkäisen työn välttämiseksi komissio huolehtii siitä, että hankkeet arvioidaan ennakolta perusteellisesti. Komissio seuraa ja arvioi järjestelmällisesti tukea saavien hankkeiden edistymistä ja tuloksia.

(30) Tämän säädöksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY(15) mukaisesti.

(31) Tässä päätöksessä vahvistetaan ohjelman koko keston ajaksi rahoituspuitteet, jotka ovat talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta ja talousarviomenettelyn parantamisesta 6 päivänä toukokuuta 1999 tehdyn Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission välisen toimielinten sopimuksen(16) 33 kohdassa tarkoitettu ensisijainen ohje budjettivallan käyttäjälle.

(32) Tämä päätös korvaa neuvoston päätöksen 98/352/EY, joka olisi kumottava,

OVAT PÄÄTTÄNEET SEURAAVAA:

1 artikla

1. Yhteisö toteuttaa ajanjaksona 1998-2002 energia-alan toimia koskevan monivuotisen puiteohjelman osana uusiutuvien energialähteiden käyttöä koskevan erityisohjelman, jäljempänä "Altener-ohjelma", jolla tuetaan uusiutuvia energialähteitä koskevan, vuoteen 2010 saakka ulottuvan yhteisön strategian ja toimintasuunnitelman täytäntöönpanoa.

Neuvoston päätöksen 1999/21/EY, Euratom 1 artiklan 2 kohdassa lueteltujen ensisijaisten tavoitteiden lisäksi Altener-ohjelman tavoitteena on:

a) auttaa luomaan tarvittavat edellytykset uusiutuvia energialähteitä koskevan yhteisön toimintasuunnitelman toteuttamiselle, erityisesti oikeudelliset, sosioekonomiset ja hallinnolliset edellytykset, mukaan lukien erityisesti komission 26 päivänä marraskuuta 1997 antamassa valkoisessa kirjassa mainitut uudet markkinavälineet ja -mekanismit sekä käynnistyskampanja; ja

b) edistää yksityisiä ja julkisia investointeja uusiutuviin energialähteisiin perustuvan energian tuotantoon ja käyttöön.

Nämä kaksi erityistavoitetta edistävät osaltaan seuraavien, jäsenvaltioiden tavoitteita täydentävien yhteisön yleisten tavoitteiden saavuttamista: hiilidioksidipäästöjen rajoittaminen, uusiutuvien energialähteiden osuuden kasvattaminen ohjeellisen 12 prosentin tavoitteen saavuttamiseksi yhteisön sisäisessä energian bruttokulutuksessa vuonna 2010, energia-alan tuontiriippuvuuden vähentäminen, energian hankintavarmuus, työllisyyden parantaminen, taloudellisen kehityksen vaaliminen, taloudellinen ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus sekä alueellinen ja paikallinen kehitys, mukaan lukien syrjäisten ja reuna-alueiden taloudellisten mahdollisuuksien parantaminen.

2. Yhteisön rahoitusta myönnetään osana Altener-ohjelmaa 1 kohdan a ja b alakohdan tavoitteiden mukaisiin toimiin ja toimenpiteisiin.

3. Rahoituspuitteet Altener-ohjelman toteuttamiseksi 1 kohdassa mainituksi ajanjaksoksi ovat 77 miljoonaa euroa.

Budjettivallan käyttäjä myöntää vuosittaiset määrärahat rahoitusnäkymien rajoissa.

2 artikla

Altener-ohjelmasta rahoitetaan seuraavia uusiutuviin energialähteisiin liittyviä toimia ja toimenpiteitä:

a) tutkimukset ja muut toimet, joiden tarkoituksena on toteuttaa ja täydentää muita yhteisön ja jäsenvaltioiden toimenpiteitä uusiutuviin energialähteisiin liittyvien mahdollisuuksien kehittämiseksi. Tällaisia toimia ovat alakohtaisten strategioiden ja markkinastrategioiden laatiminen, normien ja varmentamisen kehittäminen, yhteishankintojen helpottaminen, hankkeiden perusteella tehdyt vertailuanalyysit, jotka koskevat perinteisten ja uusiutuvien energiamuotojen käytön ympäristövaikutuksia ja kustannusten ja hyötyjen kehitystä pitkällä aikavälillä, sekä uusiutuvien energialähteiden markkinoille pääsyn kannalta suotuisampien oikeudellisten, sosioekonomisten ja hallinnollisten edellytysten analysointi mukaan luettuna taloudellisten toimenpiteiden ja/tai verohelpotusten mahdollisen käytön tarkasteleminen, ja asiaa koskevan lainsäädännön valmistelu, joilla edistetään investoinneille suotuisia olosuhteita, sekä paremmat menetelmät, joiden ansiosta voidaan arvioida kustannuksia ja hyötyjä, jotka eivät näy markkinahinnoissa;

b) yhteisön edun mukaiset kokeilutoimet, joiden tarkoituksena on luoda tai laajentaa rakenteita ja välineitä uusiutuvien energialähteiden kehittämistä varten ja jotka liittyvät:

- paikallis- ja aluesuunnitteluun,

- suunnittelussa ja arvioinnissa tarvittaviin välineisiin,

- uusiin rahoitustuotteisiin ja markkinavälineisiin;

c) toimenpiteet tiedotus-, opetus- ja koulutusrakenteiden kehittämiseksi; toimenpiteet, joilla edistetään kokemusten ja asiantuntemuksen vaihtoa tavoitteena parantaa kansainvälisten, yhteisön laajuisten, kansallisten, alueellisten ja paikallisten toimien yhteensovittamista; keskitetyn järjestelmän kehittäminen uusiutuvia energialähteitä koskevan tiedon ja asiantuntemuksen keräämistä, priorisointia ja levittämistä varten;

d) kohdennetut toimet, joilla helpotetaan uusiutuvien energialähteiden ja niihin liittyvän asiantuntemuksen pääsyä markkinoille ja helpotetaan siirtymistä esittelystä kaupallistamiseen sekä edistetään investointeja avustamalla hankkeiden valmistelussa, esittelyssä ja toteuttamisessa;

e) seuranta- ja arviointitoimet, joiden tarkoituksena on:

- seurata uusiutuvien energialähteiden kehittämistä koskevan yhteisön strategian ja toimintasuunnitelman toteuttamista,

- tukea toimintasuunnitelman toteuttamiseksi tehtyjä aloitteita erityisesti siten, että pyritään parantamaan toimien, mukaan lukien kaikki yhteisön sekä muiden rahoittajien, kuten Euroopan investointipankin, rahoittama toiminta, yhteensovittamista ja tehostamaan niiden yhteisvaikutusta,

- seurata yhteisön ja jäsenvaltioiden edistymistä uusiutuvien energialähteiden kehittämisessä,

- arvioida Altener-ohjelman perusteella toteutettujen toimien ja toimenpiteiden vaikutusta ja kustannustehokkuutta. Tässä arvioinnissa otetaan huomioon myös ympäristökysymykset ja yhteiskunnalliset näkökohdat, erityisesti vaikutukset työllisyyteen.

3 artikla

1. Kaikista 2 artiklan a, c ja e alakohdassa tarkoitettuihin toimiin ja toimenpiteisiin liittyvistä kustannuksista vastaa yhteisö. Jos jokin muu taho kuin komissio on ehdottanut 2 artiklan c alakohdassa tarkoitettuja toimenpiteitä, yhteisön osuus rahoituksesta saa olla enintään 50 prosenttia toimenpiteen kokonaiskustannuksista; jäljelle jäävä osuus saadaan julkisista tai yksityisistä varoista tai molemmista.

2. Altener-ohjelmasta maksettava osuus 2 artiklan b alakohdassa tarkoitettujen toimien ja toimenpiteiden rahoituksesta saa olla enintään 50 prosenttia näiden kokonaiskustannuksista; jäljelle jäävä osuus saadaan julkisista tai yksityisistä varoista tai molemmista.

3. Altener-ohjelmasta maksettava osuus 2 artiklan d alakohdassa tarkoitettujen toimien ja toimenpiteiden rahoituksesta vahvistetaan vuosittain kunkin kohdennetun toimen osalta 4 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

4 artikla

1. Komissio vastaa Altener-ohjelman rahoitusjärjestelyistä ja toteuttamisesta.

Komissio huolehtii myös siitä, että Altener-ohjelman piiriin kuuluvista toimista tehdään ennakkoarviointi, niitä seurataan ja niistä tehdään jälkiarviointi, johon hankkeen päätyttyä sisältyy myös vaikutusten, toteuttamisen ja alkuperäisten tavoitteiden toteutumisen arviointi.

Komissio huolehtii siitä, että tukea saavista hankkeista esitetään komissiolle selvitys vähintään puolivuosittain tai vähemmän kuin vuoden kestävien hankkeiden osalta hankkeen puolivälissä sekä kaikissa tapauksissa hankkeen päätyttyä.

Komissio antaa 5 artiklassa tarkoitetulle komitealle tietoa hankkeiden edistymisestä.

2. Edellä 2 artiklassa tarkoitettujen toimien ja toimenpiteiden tukemiseen sovellettavat ehdot ja suuntaviivat määritetään vuosittain ottaen huomioon:

a) painopisteet, jotka yhteisö ja jäsenvaltiot määrittävät uusiutuvien energialähteiden käytön edistämistä koskevissa ohjelmissaan;

b) perusteet, joilla arvioidaan kustannustehokkuutta, uusiutuvien energialähteiden kehitysmahdollisuuksia sekä niiden työllisyys- ja ympäristövaikutuksia, erityisesti hiilidioksidipäästöjen vähenemistä;

c) edellä 2 artiklan d alakohdassa tarkoitettujen toimien osalta tuen suhteelliset kustannukset, kannattavuus pitkällä aikavälillä, todennäköinen uusi tuotantokapasiteetti sekä useammalle kuin yhdelle alueelle ja/tai valtiolle koituva hyöty;

d) perustamissopimuksen 87 artiklassa esitetyt periaatteet sekä ympäristönsuojeluun myönnettäviä valtiontukia koskevat yhteisön suuntaviivat.

Näiden ehtojen ja suuntaviivojen määrittelemisessä komissiota avustaa 5 artiklassa tarkoitettu komitea.

5 artikla

Altener-ohjelman toteuttamisessa komissiota avustaa neuvoston päätöksen 1999/21/EY, Euratom 4 artiklassa tarkoitettu komitea.

Jos tähän artiklaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 4 ja 7 artiklassa säädettyä menettelyä ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

Päätöksen 1999/468/EY 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu määräaika vahvistetaan kolmeksi kuukaudeksi.

Komitea vahvistaa työjärjestyksensä.

6 artikla

Altener-ohjelman toteuttamista koskeva tarkastelu ja sisäinen ja ulkopuolinen arviointi tehdään neuvoston päätöksen 1999/21/EY, Euratom 5 artiklan mukaisesti.

7 artikla

Assosioituneet Keski- ja Itä-Euroopan maat voivat osallistua Altener-ohjelmaan niiden yhteisön ohjelmiin osallistumista koskevien edellytysten, muun muassa rahoitusmääräysten mukaisesti, jotka on vahvistettu assosiaatiosopimusten lisäpöytäkirjoissa tai itse assosiaatiosopimuksissa.

Myös Kypros voi osallistua Altener-ohjelmaan lisämäärärahojen perusteella sen kanssa sovittavan menettelyn mukaisesti ja samoin edellytyksin kuin EFTA- ja ETA-maat.

8 artikla

Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

9 artikla

Kumotaan neuvoston päätös 98/352/EY.

10 artikla

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 28 päivänä helmikuuta 2000.

Euroopan parlamentin puolesta

N. Fontaine

Puhemies

Neuvoston puolesta

J. Pina Moura

Puheenjohtaja

(1) EYVL C 214, 10.7.1998, s. 44.

(2) EYVL C 315, 13.10.1998, s. 1.

(3) Euroopan parlamentin lausunto, annettu 11. maaliskuuta 1999 (EYVL C 175, 21.6.1999, s. 262), neuvoston yhteinen kanta, vahvistettu 28. kesäkuuta 1999 (EYVL C 243, 27.8.1999, s. 47) ja Euroopan parlamentin päätös, tehty 6. lokakuuta 1999 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä). Neuvoston päätös, tehty 24. tammikuuta 2000 ja Euroopan parlamentin päätös, tehty 3. helmikuuta 2000.

(4) EYVL L 167, 9.7.1993, s. 31.

(5) EYVL C 211, 22.7.1996, s. 27.

(6) EYVL C 167, 2.6.1997, s. 160.

(7) EYVL C 210, 6.7.1998, s. 215.

(8) EYVL C 362, 2.12.1996, s. 279.

(9) EYVL L 27, 30.1.1997, s. 20.

(10) EYVL L 235, 18.9.1993, s. 41.

(11) EYVL L 159, 3.6.1998, s. 53.

(12) EYVL L 7, 13.1.1999, s. 16.

(13) EYVL L 64, 12.3.1999, s. 58.

(14) EYVL L 26, 1.2.1999, s. 1.

(15) EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

(16) EYVL C 172, 18.6.1999, s. 1.

Yhteinen julistus

"Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio julistavat, että assosioituneiden, MEDA-ohjelmassa tarkoitettujen Välimeren maiden mahdollisuutta osallistua Altener-ohjelmaan tarkastellaan tämän ohjelman seuraavan tarkistamisen yhteydessä."