32000D0604

2000/604/EY: Neuvoston päätös, tehty 29 päivänä syyskuuta 2000, talouspoliittisen komitean kokoonpanosta ja perussäännöstä

Virallinen lehti nro L 257 , 11/10/2000 s. 0028 - 0031


Neuvoston päätös,

tehty 29 päivänä syyskuuta 2000,

talouspoliittisen komitean kokoonpanosta ja perussäännöstä

(2000/604/EY)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 209 artiklan,

ottaa huomioon komission lausunnon,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Talouspoliittinen komitea, jäljempänä "komitea", perustettiin neuvoston päätöksellä 74/122/ETY(1).

(2) Komitea on suorittanut kaikkia tehtäviä, jotka tähän asti ovat kuuluneet jäsenvaltioiden lyhyen aikavälin politiikkojen yhdenmukaistamisesta 9 päivänä maaliskuuta 1960 tehdyllä neuvoston päätöksellä(2) perustetulle lyhyen aikavälin politiikkaa käsittelevälle komitealle, jäsenvaltioiden asianomaisten hallinnollisten yksiköiden välisestä yhteistyöstä budjettipolitiikan alalla 8 päivänä toukokuuta 1964 tehdyllä neuvoston päätöksellä(3) perustetulle budjettipolitiikkaa käsittelevälle komitealle ja keskipitkän aikavälin talouspolitiikkaa käsittelevän komitean muodostamisesta 15 päivänä huhtikuuta 1964 tehdyllä neuvoston päätöksellä(4) perustetulle keskipitkän aikavälin talouspoliittiselle komitealle.

(3) Komiteasta määrätään perustamissopimuksen 272 artiklassa.

(4) Komitean perussäännön olisi heijasteltava talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen siirtymisen yhteydessä syntynyttä uutta institutionaalista ympäristöä. Vaikuttaa suotavalta säilyttää komitean perusrakenne mutta tehdä tarvittavat mukautukset sen toiminnan parantamiseksi ja sen tehtävien yksityiskohtaisemmaksi kuvaamiseksi.

(5) Komitealle annettu tehtävä ei rajoita komission oikeutta antaa suosituksia tai lausuntoja kysymyksistä, joista määrätään perustamissopimuksessa.

(6) Euron käyttöönotto lisää tarvetta jäsenvaltioiden talouspolitiikkojen tiiviiseen yhteensovittamiseen ja niiden taloudellisen suorituskyvyn jatkuvaan lähentymiseen. Jäsenvaltioiden talouspolitiikan yhteensovittamista talous- ja rahaliiton kolmannessa vaiheessa koskevan Eurooppa-neuvoston 13 päivänä joulukuuta 1997 antaman päätöslauselman(5) mukaan talouspolitiikan tehostettuun yhteensovittamiseen olisi sisällyttävä jäsenvaltioiden makrotaloudellisen kehityksen, niiden työ-, tavara- ja palvelumarkkinoilla harjoittamien rakennepolitiikkojen sekä kustannus- ja hintakehityksen seuranta erityisesti siltä osin, kun ne vaikuttavat mahdollisuuksiin saavuttaa kestävä kasvu ilman inflaatiota ja luoda työpaikkoja.

(7) Perustamissopimuksen 99 artiklassa säädetyt talouspolitiikan laajat suuntaviivat ja monenvälinen valvontamenettely ovat talouspolitiikan yhteensovittamisen keskeisimmät välineet. Komitean olisi tuettava suuntaviivojen muotoilua ja osallistuttava monenväliseen valvontamenettelyyn tässä päätöksessä mainituilla aloilla, sanotun kuitenkaan rajoittamatta talous- ja rahoituskomitealle kuuluvia tehtäviä.

(8) Eurooppa-neuvosto ilmaisi Cardiffissa 16 päivänä kesäkuuta 1998 pidetyssä kokouksessaan tyytyväisyytensä Ecofin-neuvoston ja tässä neuvostossa kokoontuneiden ministereiden 1 päivänä toukokuuta 1998 tekemään päätökseen(6) luoda talousuudistusten edistymisen seurantaa varten joustava menettely, jossa noudatetaan täysimittaisesti toissijaisuusperiaatetta.

(9) Eurooppa-neuvoston 3 ja 4 päivänä kesäkuuta 1999 pidetyssä kokouksessa annetussa päätöslauselmassa käynnistettiin talouspoliittinen vuoropuhelu yhteisön tasolla. Tämän talouspoliittisen vuoropuhelun tavoitteena on parantaa palkkakehityksen sekä makrotaloudellisten politiikkojen välistä vuorovaikutusta. Eurooppa-neuvosto totesi, että teknisellä tasolla talouspoliittinen vuoropuhelu olisi toteutettava komitean yhteyteen yhteistyössä työllisyys- ja työmarkkinakomitean kanssa perustettavassa työryhmässä, johon kuuluisi edustajia kummastakin komiteasta (Euroopan keskuspankki mukaan lukien), komissiosta ja sosiaalisen vuoropuhelun makrotaloudellisesta ryhmästä. Komitean olisi erityisesti organisoitava hallitusten edustajien osallistuminen vuoropuheluun tällä tasolla.

(10) Eurooppa-neuvoston 16 päivänä kesäkuuta 1997 kasvusta ja työllisyydestä antamassa päätöslauselmassa(7) edellytettiin talouspolitiikkojen tehokkaampaa yhteensovittamista, jolla täydennetään perustamissopimuksen uudessa työllisyyttä koskevassa osastossa esitettyä menettelyä, sekä kehotettiin työllisyyskomiteaa toimimaan kiinteässä yhteistyössä komitean kanssa.

(11) Perustamissopimuksessa määrätään talous- ja rahoituskomitean perustamisesta. Talous- ja rahoituskomitean tehtävät on määritelty perustamissopimuksen 114 artiklan 2 kohdassa. Talous- ja rahoituskomitean perussääntö on hyväksytty 31 päivänä joulukuuta 1998 tehdyllä neuvoston päätöksellä(8). Komitean olisi neuvostoa avustaessaan työskenneltävä tiiviissä yhteistyössä talous- ja rahoituskomitean kanssa.

(12) Perustamissopimuksessa määrätään työllisyyskomitean perustamisesta. Myös tämän komitean kanssa on tehtävä tiivistä yhteistyötä.

(13) Komitean tehtävien kuvaus ei kuitenkaan rajoita perustamissopimuksen 99 artiklan 5 kohdan määräysten mukaisesti tulevaisuudessa mahdollisesti annettavaa monenvälistä valvontamenettelyä koskevaa lainsäädäntöä.

(14) Jäsenvaltioiden, komission ja Euroopan keskuspankin olisi oltava asianmukaisesti edustettuina komiteassa. Niistä kunkin olisi nimettävä neljä jäsentä.

(15) Komitean jäsenet olisi nimettävä riippumattomina henkilöinä ja heidän olisi hoidettava tehtäviään yhteisön yleisen edun mukaisesti.

(16) Komitean puheenjohtaja olisi valittava kahdeksi vuodeksi. Tätä toimikautta ei yleensä olisi voitava uusia. Toimikautta olisi kuitenkin voitava jatkaa, jos puheenjohtajaksi ei ole muita ehdokkaita.

(17) Euroopan keskuspankin ja kansallisten keskuspankkien virkamiesten jäsenyys komiteassa ei rajoita perustamissopimuksen 108 artiklan määräysten soveltamista,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Vahvistetaan Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 272 artiklassa määrätyn talouspoliittisen komitean, jäljempänä "komitea", perussääntö.

Perussäännön teksti on tämän päätöksen liitteenä.

2 artikla

Kumotaan päätös 74/122/ETY.

3 artikla

Tämä päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan.

Tehty Brysselissä 29 päivänä syyskuuta 2000.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

L. Fabius

(1) EYVL L 63, 5.3.1974, s. 21.

(2) EYVL 31, 9.5.1960, s. 764/60.

(3) EYVL 77, 21.5.1964, s. 1205/64.

(4) EYVL 64, 22.4.1964, s. 1031/64.

(5) EYVL C 35, 2.2.1998, s. 1.

(6) EYVL L 139, 11.5.1998, s. 28.

(7) EYVL C 236, 2.8.1997, s. 3.

(8) EYVL L 5, 9.1.1999, s. 71.

LIITE

Talouspoliittisen komitean perussääntö

I OSA

KOMITEAN TEHTÄVÄT

1 artikla

1. Talouspoliittinen komitea, jäljempänä "komitea", osallistuu neuvoston työskentelyn valmisteluun jäsenvaltioiden ja yhteisön talouspolitiikkojen yhteensovittamisen osalta sekä neuvoo komissiota ja neuvostoa, sanotun kuitenkaan rajoittamatta perustamissopimuksen 114 ja 207 artiklan soveltamista.

2. Komitea osallistuu neuvoston työskentelyn valmisteluun laatimalla talousanalyysejä, menetelmiä koskevia lausuntoja ja ehdotuksia poliittisten suositusten sanamuodoksi, erityisesti yhteisön kasvupotentiaalin ja työllisyyden parantamiseen liittyvien rakennepolitiikkojen osalta. Tässä yhteydessä se keskittyy erityisesti seuraaviin seikkoihin:

- tavara-, pääoma-, palvelu- ja työmarkkinoiden toiminta, mukaan lukien palkkojen, tuottavuuden, työllisyyden ja kilpailukyvyn kehitys,

- julkisen sektorin asema ja tehokkuus sekä julkisen talouden kestävyys pitkällä aikavälillä,

- erityisten politiikkojen koko talouteen ulottuvat vaikutukset, kuten ne, jotka liittyvät ympäristöön, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen.

3. Komitea tukee edellä mainituilla aloilla neuvoston työskentelyä erityisesti talouspolitiikan laajojen suuntaviivojen laatimisen osalta ja osallistuu perustamissopimuksen 99 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuun monenväliseen valvontamenettelyyn, sanotun kuitenkaan rajoittamatta perustamissopimuksen 114 ja 207 artiklan soveltamista. Tässä yhteydessä komitea laatii säännöllisesti maa-arvioita, joissa keskitytään erityisesti jäsenvaltioiden rakenneuudistuksiin.

4. Komitea osallistuu neuvoston työskentelyyn perustamissopimuksen työllisyyttä koskevan osaston alalla, sanotun kuitenkaan rajoittamatta perustamissopimuksen 130 ja 207 artiklan soveltamista.

5. Komitea tukee talous- ja rahoituskomiteaa, erityisesti arvioitaessa lyhyen ja keskipitkän aikavälin makrotaloudellista kehitystä jäsenvaltioissa ja yhteisössä, laatimalla pääasiassa menetelmäkysymyksiä koskevia analyyseja ja lausuntoja rakenne- ja makrotalouspolitiikkojen välisestä vuorovaikutuksesta sekä jäsenvaltioiden ja yhteisön palkkakehityksestä.

6. Komitea muodostaa puitteet, joissa komitean (mukaan lukien Euroopan keskuspankki), talous- ja rahoituskomitean, työllisyyskomitean, komission ja työmarkkinaosapuolten edustajien välinen talouspoliittinen vuoropuhelu toteutetaan teknisellä tasolla.

7. Komissio kuulee komiteaan perustamissopimuksen 272 artiklassa määrätyllä tavalla Euroopan unionin yleisen talousarvion muiden kuin pakollisten menojen korottamista koskevan enimmäismäärän osalta.

2 artikla

Komitea antaa lausuntoja neuvoston, komission tai talous- ja rahoituskomitean pyynnöstä taikka omasta aloitteestaan.

3 artikla

Tehtäviänsä toteuttaessaan komitea työskentelee tiiviissä yhteydessä talous- ja rahoituskomitean kanssa neuvostolle raportoidessaan. Osallistuessaan talouspolitiikan laajojen suuntaviivojen valmisteluun komitea raportoi talous- ja rahoituskomitealle. Se sovittaa työnsä yhteen työllisyyskomitean sekä muiden komiteoiden ja työryhmien kanssa, jotka valmistelevat neuvoston työskentelyä niillä aloilla, joilla näillä komiteoilla ja työryhmillä on toimivalta.

II OSA

KOKOONPANO

4 artikla

1. Jäsenvaltiot, komissio ja Euroopan keskuspankki nimeävät kukin neljä jäsentä komiteaan.

2. Komitean jäsenet valitaan sellaisista johtavista virkamiehistä, jotka ovat erityisen päteviä talous- ja rakennepolitiikan laatimisen alalla.

5 artikla

Komitean jäsenet hoitavat tehtäviään yhteisön yleisen edun mukaisesti.

III OSA

PUHEENJOHTAJA JA SIHTEERISTÖ

6 artikla

1. Komitea valitsee jäsentensä keskuudesta jäsentensä enemmistöllä puheenjohtajan ja enintään kolme varapuheenjohtajaa kahden vuoden ajaksi. Kahden vuoden toimikautta ei yleensä voida uudistaa.

2. Puheenjohtaja siirtää äänioikeutensa toiselle valtuuskuntansa jäsenelle.

7 artikla

Puheenjohtajan ollessa estynyt hoitamasta tehtäviään puheenjohtajana toimii joku komitean varapuheenjohtajista.

8 artikla

1. Komiteaa avustaa sihteeristö, jota johtaa sihteeri. Komissio antaa komitean käyttöön sihteerin ja sihteeristön tehtävien suorittamiseen tarvittavan henkilökunnan. Komissio nimittää sihteerin komiteaa kuultuaan. Sihteeri ja tämän henkilökunta noudattavat komitean antamia ohjeita täyttäessään tehtäviään komiteassa.

2. Komitean menot sisällytetään komission menoarvioon.

IV OSA

ASIOIDEN KÄSITTELY

9 artikla

Jos lausunnoista tai kertomuksista pyydetään äänestystä, ne hyväksytään jäsenten äänten enemmistöllä. Kullakin jäsenellä on yksi ääni. Jos neuvo tai lausunto kuitenkin annetaan sellaisista kysymyksistä, joista neuvosto voi myöhemmin tehdä päätöksen, keskuspankeista ja komissiosta olevat jäsenet voivat osallistua täysimääräisesti keskusteluun, mutta he eivät saa osallistua äänestykseen. Komitea raportoi myös vähemmistöön jääneet tai eriävät näkemykset, joita keskustelun aikana esitetään.

10 artikla

Pääsääntöisesti vain jäsenet voivat käyttää puheenvuoroja komitean kokouksissa. Poikkeustapauksissa puheenjohtaja voi hyväksyä muita järjestelyjä.

11 artikla

Komitea voi antaa erityiskysymysten tutkimisen alakomiteoiden tai työryhmien tehtäväksi. Puheenjohtajuutta hoitaa niissä komitean jäsen, jonka komitea on nimennyt.

12 artikla

Komitea sekä alakomiteat tai työryhmät voivat pyytää apua asiantuntijoilta.

13 artikla

Puheenjohtaja kutsuu komitean koolle joko omasta aloitteestaan taikka neuvoston, komission tai vähintään viiden jäsenen pyynnöstä.

14 artikla

1. Puheenjohtaja edustaa pääsääntöisesti komiteaa. Komitea voi erityisesti valtuuttaa puheenjohtajan raportoimaan keskusteluista sekä esittämään suullisia huomioita komitean valmistelemista lausunnoista ja raporteista.

2. Komitean puheenjohtaja on vastuussa komitean suhteista Euroopan parlamenttiin, joka on pidettävä asianmukaisesti ajan tasalla komitean työskentelystä.

15 artikla

1. Asioiden käsittely komiteassa on luottamuksellista, jollei toisin päätetä. Samaa sääntöä sovelletaan asioiden käsittelyyn sen alakomiteoissa tai työryhmissä.

2. Komitean laatimat raportit ja lausunnot ovat yleisön saatavilla sen jälkeen, kun ne on toimitettu vastaanottajalle, jollei ole erittäin tärkeitä syitä niiden pitämiseen luottamuksellisina.

16 artikla

Komitea vahvistaa työjärjestyksensä.