31998L0065

Komission direktiivi 98/65/EY, annettu 3 päivänä syyskuuta 1998, räjähdysvaarallisissa tiloissa kaivoskaasuille alttiissa kaivoksissa käytettäviä sähkölaitteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetun neuvoston direktiivin 82/130/ETY mukauttamisesta tekniikan kehitykseen (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

Virallinen lehti nro L 257 , 19/09/1998 s. 0029 - 0034


KOMISSION DIREKTIIVI 98/65/EY,

annettu 3 päivänä syyskuuta 1998,

räjähdysvaarallisissa tiloissa kaivoskaasuille alttiissa kaivoksissa käytettäviä sähkölaitteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetun neuvoston direktiivin 82/130/ETY mukauttamisesta tekniikan kehitykseen (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon räjähdysvaarallisissa tiloissa kaivoskaasuille alttiissa kaivoksissa käytettäviä sähkölaitteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 15 päivänä helmikuuta 1982 annetun neuvoston direktiivin 82/130/ETY (1), sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission direktiivillä 94/44/EY (2), ja erityisesti sen 7 artiklan,

sekä katsoo, että

tekniikan kehityksen vuoksi nyt on tarpeen mukauttaa direktiivin 82/130/ETY liitteessä A tarkoitettujen yhdenmukaistettujen standardien sisältöä,

asiaankuuluvien suojaustyyppien standardoinnin nykyinen tila huomioon ottaen on tarpeen säätää räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettäviä sähkölaitteita koskevien standardien ensimmäisestä ja toisesta painoksesta, joita käytetään rinnakkain,

direktiivin 82/130/ETY, sellaisena kuin se on muutettuna liitteessä A lueteltujen ensimmäisen painoksen standardien perusteella annettuihin todistuksiin viitataan "D-sukupolven todistuksina" ja tämän direktiivin liitteessä I lueteltujen toisen painoksen standardien perusteella annettuihin todistuksiin "E-sukupolven todistuksina"; "D-sukupolven todistuksia" ja "E-sukupolven todistuksia" käytetään rinnakkain,

räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettäviksi tarkoitettuja laitteita ja suojajärjestelmiä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 23 päivänä maaliskuuta 1994 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 94/9/EY säädetään, että direktiivi 82/130/ETY (3) on kumottava 1 päivänä heinäkuuta 2003, ja

tässä direktiivissä säädetyt toimenpiteet ovat kaivos- ja muun vuoriteollisuuden turvallisuus- ja terveyskomission rajoitetun komitean lausunnon mukaiset,

ON ANTANUT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Muutetaan direktiivi 82/130/ETY seuraavasti:

1. Korvataan liitteen A ensimmäisessä virkkeessä ilmaus "seuraavassa taulukossa" ilmauksella "seuraavissa taulukoissa".

2. Lisätään tämän direktiivin liite I liitteeseen A.

3. Lisätään tämän direktiivin liite II liitteeseen B.

2 artikla

Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan viimeistään 31 päivänä joulukuuta 1999 ja ilmoitettava tästä komissiolle viipymättä.

Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin, tai niitä virallisesti julkaistaessa niihin on liitettävä viittaus tähän direktiiviin. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

Jäsenvaltioiden on toimitettava tämän direktiivin noudattamiseksi annetut kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

3 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Se tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 3 päivänä syyskuuta 1998.

Komission puolesta

Pádraig FLYNN

Komission jäsen

(1) EYVL L 59, 2.3.1982, s. 10

(2) EYVL L 248, 23.9.1994, s. 22

(3) EYVL L 100, 19.4.1994, s. 1

LIITE I

Seuraavassa taulukossa olevien standardien mukaisesti laadittuja todistuksia kutsutaan "E-sukupolven todistuksiksi". Jokaisen tällaisen todistuksen sarjanumeron alussa on oltava kirjain E.

>TAULUKON PAIKKA>

LIITE II Tämän direktiivin liitteessä A lueteltuihin eurooppalaisiin standardeihin tehdyt muutokset ja lisäykset (eurooppalaisten standardien toinen painos)

Lisäys 1

RÄJÄHDYSVAARALLISIIN TILOIHIN TARKOITETUT RYHMÄN I SÄHKÖLAITTEET

YLEISET VAATIMUKSET (eurooppalainen standardi EN 50014)

Korvataan eurooppalaisen standardin EN 50014 (joulukuu 1992) 7.3.1. kohdan teksti seuraavasti:

"7.3.1. Ryhmän I sähkölaitteet

Muovista valmistetut kotelot, joiden poikkipinta-ala missä tahansa suunnassa on suurempi kuin 100 cm2 tai jotka sisältävät suojaamattomia metalliosia, joiden kapasitanssi maan suhteen on suurempi kuin 3 pF mahdollisimman epäsuotuisissa käytännön olosuhteissa, tulee olla siten suunniteltuja, että normaaleissa käyttö-, huolto- ja puhdistusolosuhteissa sähköstaattisista varauksista aiheutuva syttymisvaara vältetään.

Tämä vaatimus täytetään

- joko sopivalla materiaalivalinnalla: tämän eurooppalaisen standardin 23.4.7.8 kohdassa annetun menetelmän mukaisesti mitattu materiaalin eristysvastaus ei saa ylittää arvoa

- 1GÙ lämpötilassa 23 ± 2 °C ja ilman suhteellisen kosteuden ollessa 50 ± 5 %, tai

- 100GÙ äärimmäisissä lsähkölaitteelle määritellyissä käyttöä koskevissa lämpötila- ja kosteusolosuhteissa; todistusviittauksen jälkeen tulee tällöin sijoittaa merkki `X` kohdan 27.2.9 mukaisesti

- tai koolla, muodolla, yleisjärjestelyllä tai muulla suojaavalla menetelmällä; vaarallisten sähköstaattisten varausten esiintymättömyys on sitten todennettava 8,5 ± 0,5 % metaania sisältävän ilma-metaani-seoksen todellisilla syttymistesteillä.

Jos syttymisvaaraa ei kuitenkaan voida suunnittelulla välttää, käytössä sovellettavista turvatoimenpiteistä on osoitettava varoituskyltillä."

Lisäys 3

RÄJÄHDYSVAARALLISIIN TILOIHIN TARKOITETUT RYHMÄN I SÄHKÖLAITTEET

LUONNOSTAAN VAARATON RAKENNE "i"

Luonnostaan vaarattomat sähköjärjestelmät

Huomautus: Saksan liittotasavallassa kaivoskaasuille alttiissa kaivoksissa käytetään sanaa "Anlage" sanan "System" (suom. järjestelmä) sijasta.

1. Soveltamisala

1.1. Tämä liite sisältää erityisvaatimuksia sellaisten luonnostaan vaarattomien sähköjärjestelmien rakentamiselle ja testaamiselle, jotka kokonaisuudessaan tai joiden osia on tarkoitus asentaa räjähdysvaarallisiin tiloihin kaivoskaasuille alttiisiin kaivoksiin, sen varmistamiseksi, että tällaiset sähköjärjestelmät eivät aiheuta räjähdystä ympäröivässä ilmassa.

1.2. Tämä liite täydentää Eurooppa-standardia EN 50 020 "Luonnostaan vaaraton rakenne" "i" (toinen painos, elokuu 1994), jonka vaatimuksia sovelletaan luonnostaan vaarattomien sähkölaitteiden ja niihin liittyvien sähkölaitteiden rakentamisessa ja testaamisessa.

1.3. Tämä liite ei korvaa luonnostaan vaarattomien sähkölaitteiden, apusähkölaitteiden eikä luonnostaan vaarattomien sähköjärjestelmien asennusmääräyksiä.

2. Määritelmiä

2.1. Seuraavia määritelmiä, jotka ovat spesifisiä luonnostaan vaarattomille sähköjärjestelmille, sovelletaan tässä liitteessä. Ne täydentävät määritelmiä, jotka on esitetty Eurooppa-standardeissa EN 50 014 "Yleisiä vaatimuksia" ja EN 50 020 "Luontainen vaarattomuus" "i".

2.2. Luonnostaan vaarattomat sähköjärjestelmät

Kuvaavassa järjestelmäasiakirjassa määritelty sähkölaitteiden asetelma, jossa yhdysvirtapiirit tai sellaisten piirien osat, jotka on tarkoitettu käytettäviksi räjähdysvaarallisissa tiloissa, ovat luonnostaan vaarattomia piirejä ja tämän liitteen vaatimusten mukaisia.

2.3. Sertifioitu luonnostaan vaaraton sähköjärjestelmä

Kohdan 2.2 mukainen sähköjärjestelmä, jolle testauslaitos on antanut todistuksen, jossa todistetaan, että sähköjärjestelmä on tämän liitteen mukainen.

Huomautus 1: Ei ole välttämätöntä, että luonnostaan vaarattoman sähköjärjestelmän jokainen sähkölaite sertifioidaan erikseen, mutta niiden on oltava sopivalla tavalla tunnistettavissa.

Huomautus 2: Sikäli kun kansalliset asennusmääräykset sen sallivat, kohdan 2.2 mukainen sähköjärjestelmä, jonka osalta sertifioidun luonnostaan vaarattoman sähkölaitteen, sertifioidun apusähkölaitteen ja Eurooppa-standardin EN 50 014 "Yleiset vaatimukset" kohdan 1.3 mukaisten sertifioimattomien laitteiden osien sähköisiä parametrejä koskevat tiedot sekä komponenttien ja liitosjohtojen sähköisiä ja fysikaalisia parametreja koskevat tiedot antavat aiheen yksikäsitteiseen johtopäätökseen, että luontainen vaarattomuus säilyy, voidaan asentaa ilman lisäsertifikaatteja.

2.4. Lisälaitteet

Sähkölaitteet, jotka sisältävät komponentteja ainoastaan luonnostaan vaarattomien piirien liittämiseen ja kytkemiseen ja jotka eivät aiheuta haittaa järjestelmän luontaiselle vaarattomuudelle, kuten liitäntäkotelot, haaroitusrasiat, pistotulpat, pistorasiat ja vastaavat osat, katkaisijat jne.

3. Luonnostaan vaarattomien sähköjärjestelmien luokat

3.1. Luonnostaan vaarattomat sähköjärjestelmät tai niiden osat on sijoitettava toiseen kahdesta luokasta: "ia" tai "ib". Tämän liitteen vaatimuksia sovelletaan kumpaankin luokkaan, jollei muuta määrätä.

Huomautus: Luonnostaan vaarattomilla järjestelmillä tai niiden osilla voi olla eri luokat kuin järjestelmään tai sen osiin kuuluvilla luontaisesti vaarattomilla sähkölaitteilla ja lisäsähkölaitteilla. Myös luonnostaan vaarattoman sähköjärjestelmän eri osilla voi olla eri luokat.

3.2. Luokka "ia"

Luonnostaan vaarattomat sähköjärjestelmät tai niiden osat kuuluvat luokkaan "ia", jos ne ovat luokan "ia" luonnostaan vaarattomia sähkölaitteita koskevien vaatimusten mukaisia (katso Eurooppa-standardin EN 50 020 "Luonnostaan vaaraton rakenne" kohta 5.2) paitsi, että luonnostaan vaaratonta sähköjärjestelmää kokonaisuutena on tarkasteltava sähkölaitteen yksittäisenä osana.

3.3. Luokka "ib"

Luonnostaan vaarattomat sähköjärjestelmät tai niiden osat kuuluvat luokkaan "ib", jos ne ovat luokan "ib" luonnostaan vaarattomia sähkölaitteita koskevien vaatimusten mukaisia (katso Eurooppa-standardin EN 50 020 "Luonnostaan vaaraton rakenne" kohta 5.3) paitsi, että luonnostaan vaaratonta sähköjärjestelmää kokonaisuutena on tarkasteltava sähkölaitteen yksittäisenä osana.

4. Yhdysjohdotus luonnostaan vaarattomassa sähköjärjestelmässä

4.1. Luonnostaan vaarattomalle sähköjärjestelmälle ominaisen yhdysjohdotuksen sähköiset parametrit ja kaikki tyyppitiedot, sikäli kuin luontainen vaarattomuus riippuu niistä, on määriteltävä sähköjärjestelmää koskevissa sertifiointiasiakirjoissa.

4.2. Jos monisäikeisessä kaapelissa on yhdysjohdotuksia, jotka ovat useamman kuin yhden luonnostaan vaarattoman piirin osia, kaapelin on täytettävä seuraavat vaatimukset:

4.2.1. Eristeen säteensuuntaisen paksuuden on oltava sopivassa suhteessa johdon halkaisijaan. Polyetyleenin tapauksessa, säteen suuntainen minimipaksuus on oltava 0,2 mm.

4.2.2. Ennen lähtöä valmistajan tehtaalta monisäikeinen kaapeli on lähetettävä joko kohdassa 4.2.2.1 tai kohdassa 4.2.2.2 määriteltyihin vaihtovirtaeristystesteihin. Näiden testien onnistuminen on vahvistettava kaapelin valmistajan antamalla testisertifikaatilla.

4.2.2.1. Joko jokainen säie testataan ennen kaapeliin asentamista jännitteellä (rms), joka on 3 000 V + (2 000 kertaa eristeen säteensuuntainen paksuus millimetreissä) V; koottu kaapeli

- testataan ensiksi 500 V:n jännitteellä (rms), joka kytketään kaikkien sähköisesti yhteenkytkettyjen kaapelin armeerausten tai suojausten ja kaapelin kaikkien sähköisesti yhteenkytkettyjen säikeiden välille ja

- testataan toiseksi 1 000 V:n jännitteellä (rms), joka kytketään kahden säienipun välille, joista toisen nipun muodostaa puolet kaapelin säikeistä ja toisen nipun toinen puolikas kaapelin säikeistä.

4.2.2.2. Tai koottu kaapeli

- testataan ensiksi 1 000 V:n jännitteellä (rms), joka kytketään kaikkien sähköisesti yhteenkytkettyjen kaapelin armeerausten tai suojausten ja kaapelin kaikkien sähköisesti yhteenkytkettyjen säikeiden välille ja

- testataan toiseksi 2 000 V:n jännitteellä (rms), joka kytketään vuorotellen kaapelin kunkin säikeen ja sellaisen säienipun välille, joka muodostuu muista sähköisesti yhteenkytketyistä säikeistä.

4.2.3. Kohdassa 4.2.2 kuvatut testit on suoritettava vaihtojännitteellä, jolla on olennaisesti sinimuotoinen aaltomuoto taajuusalueella 48-62 Hz ja joka saadaan riittävän tehokkaasta muuntajasta ottaen huomioon kaapelin kapasitanssi. Koottujen kaapeleiden eristystestien tapauksessa jännite on nostettava tasaisesti määrättyyn arvoon 10 sekunnin tai sitä pidemmän ajanjakson kuluessa ja pidettävä siinä vähintään 60 sekunnin ajan.

Nämä testit suorittaa kaapelin valmistaja.

4.3. Monisäiekaapelin säikeiden välistä vikaa ei oteta huomioon, jos toinen seuraavista vaatimuksista täytetään:

4.3.1. Kaapeli on kohdan 4.2 mukainen ja kukin luonnostaan vaaraton piiri on suljettu johtavaan suojukseen, jonka peitto on vähintään 60 %.

Huomautus: Mahdollisesta suojauksen kytkemisestä maahan tai runkoon määrätään asennusohjeissa.

4.3.2. Kaapeli on kohdan 4.2 mukainen, se on tehokkaasti suojattu vahingoittumista vastaan ja jokaisella kaapelin luonnostaan vaarattomalla piirillä on normaalikäytössä enintään 60 voltin huippujännite.

4.4. Milloin monisäiekaapeli on kohdan 4.2 mutta ei kohdan 4.3 mukainen ja sisältää ainoastaan luonnostaan vaarattomia piirejä, jotka muodostavat yksittäisen luonnostaan vaarattoman sähköjärjestelmän osia, vikoja on tarkasteltava enintään kaapelin neljän säikeen välillä joko kohdan 3.2 tai kohdan 3.3 soveltamisen lisäksi.

4.5. Milloin monisäiekaapeli on kohdan 4.2 mutta ei kohdan 4.3 mukainen ja sisältää luonnostaan vaarattomia piirejä, jotka muodostavat osia erillisistä luonnostaan vaarattomista sähköjärjestelmistä, kullakin kaapelin sisältämällä luonnostaan vaarattomalla piirillä on oltava turvallisuuskerroin, joka on vähintään neljä kertaa kohdassa 3.2 tai 3.3 vaaditun suuruinen.

4.6. Milloin monisäiekaapeli ei ole kohtien 4.2 ja 4.3 mukainen, mitään säikeiden välisiä vikoja ei oteta huomioon kohdan 3.2 tai kohdan 3.3 soveltamisen lisäksi.

4.7. Luonnostaan vaarattomien sähköjärjestelmien sertifiointiasiakirjoissa on määrättävä kohtien 4.3-4.6 soveltamisesta seuraavat käyttöehdot.

5. Luonnostaan vaarattomissa sähköjärjestelmissä käytettävät lisälaitteet

Lisälaitteiden, jotka on lueteltu sertifointiasiakirjoissa luonnostaan vaarattoman järjestelmän osina, on täytettävä

- Eurooppa-standardin EN 50 014"Yleiset vaatimukset" kohtien 7 ja 8 vaatimukset,

- Eurooppa-standardin EN 50 020 "Luonnostaan vaaraton rakenne `i`" kohtien 6 ja 12.2 vaatimukset.

Niiden merkinnässä on oltava vähintään valmistajan nimi tai sen rekisteröity tavaramerkki.

Huomautus: Sertifioimattomien lisälaitteiden käyttöä koskevat asennusvaatimukset.

6. Tyyppitestit

Luonnostaan vaaraton sähköjärjestelmä on tyyppitestattava Eurooppa-standardin EN 50 020 "Luonnostaan vaaraton rakenne `i`" kohdan 10 tyyppitestausvaatimusten mukaisesti, mutta ottamalla huomioon tämän liitteen kohta 4.

7. Luonnostaan vaarattomien sähköjärjestelmien merkitseminen

Sertifioidun luonnostaan vaarattoman sähköjärjestelmän sertifikaatin haltijan on merkittävä vähintään yksi strategiseen paikkaan sijoitettu järjestelmän sähkölaite. Merkinnän on sisällettävä Eurooppa-standardin EN 50 014 "Yleiset vaatimukset" 27.6 kohdan mukainen vähimmäismerkintä sekä kirjaimet "SYST".