31994D0798

94/798/EY: Neuvoston päätös, tehty 8 päivänä joulukuuta 1994, tullimenetelmien yksinkertaistamista ja yhdenmukaistamista koskevan kansainvälisen yleissopimuksen liitteiden E.7 ja F.4 hyväksymisestä yhteisön puolesta ()

Virallinen lehti nro L 331 , 21/12/1994 s. 0011 - 0021
Suomenk. erityispainos Alue 2 Nide 16 s. 0059
Ruotsink. erityispainos Alue 2 Nide 16 s. 0059


NEUVOSTON PÄÄTÖS,

tehty 8 päivänä joulukuuta 1994,

tullimenetelmien yksinkertaistamista ja yhdenmukaistamista koskevan kansainvälisen yleissopimuksen liitteiden E.7 ja F.4 hyväksymisestä yhteisön puolesta (94/798/EY)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 113 artiklan yhdessä 228 artiklan 2 kohdan ensimmäisen virkkeen kanssa,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

sekä katsoo, että

neuvoston päätöksen 75/199/ETY(1) mukaisesti yhteisö hyväksyi tullimenetelmien yksinkertaistamista ja yhdenmukaistamista koskevan kansainvälisen yleissopimuksen (Kioton sopimus),

yhteisö voi hyväksyä kyseisen yleissopimuksen tullittoman jälleenhankinnan menettelyä ja postiliikenteeseen sovellettavia tullimuodollisuuksia koskevat liitteet, ja

tähän hyväksymiseen olisi kuitenkin liitettävä tiettyjä varauksia tulliliiton erityisvaatimusten ja yhteisön tullilainsäädännön huomioon ottamiseksi,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Hyväksytään yhteisön puolesta tullimenetelmien yksinkertaistamista ja yhdenmukaistamista koskevan kansainvälisen yleissopimuksen seuraavat liitteet niissä mainituin varauksin:

- tullittoman jälleenhankinnan menettelyä koskeva liite E.7, yleisellä varauksella sekä normeja 3, 9 ja 20 ja suositeltuja käytäntöjä 11, 13, 16, 17 ja 25 koskevilla varauksilla,

- postiliikenteeseen sovellettavia tullimuodollisuuksia koskeva liite F.4, yleisellä varauksella sekä normeja 19 ja 26 ja suositeltuja käytäntöjä 23, 24 ja 25 koskevilla varauksilla.

Yleissopimuksen liitteiden E.7 ja F.4 tekstit ovat tämän päätöksen liitteissä I ja II, joiden lisäyksissä on yhteisön tekemät varaukset.

2 artikla

Neuvoston puheenjohtajalla on oikeus nimetä henkilö, jolla on valtuudet ilmoittaa tulliyhteistyöneuvoston pääsihteerille 1 artiklassa tarkoitettujen liitteiden hyväksymisestä yhteisön puolesta kyseisessä artiklassa mainituin varauksin.

Tehty Brysselissä 8 päivänä joulukuuta 1994.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

G. REXRODT

(1) EYVL N:o L 100, 21.4.1975, s. 1

LIITE I

LIITE E.7 tullittoman jälleenhankinnan menettelystä

JOHDANTO

Useimpien valtioiden kansallisessa lainsäädännössä on säännöksiä, joiden nojalla maasta vietyjen tuotteiden valmistuksessa käytetyistä tavaroista ei kanneta tulleja eikä veroja.

Tullinpalautusmenettelyssä ja väliaikaisessa maahantuonnissa sisäistä jalostusta varten voidaan myöntää tuontitullien ja -verojen palautus tai suspensio ulkomailla valmistetuille tavaroille, jotka on käytetty maasta vietyjen tuotteiden valmistuksessa.

Sovellettaessa tässä liitteessä käsiteltävää tullittoman jälleenhankinnan menettelyä, myönnetään tuontitullittomuus ja -verottomuus tavaroille, jotka vastaavat vapaaseen liikkeeseen luovutettuja, tullialueelta viedyiksi tuotteiksi jalostettuja tavaroita.

Edellytyksenä tämän menettelyn käytölle on kuitenkin, että toimivaltaiset viranomaiset pitävät kansantaloutta hyödyntävänä sellaisten tavaroiden tuontia, jotka vastaavat aikaisemmin maasta vietyihin tuotteisiin sisältyviä tavaroita.

Tuontitulleitta ja -veroitta tuoduista tavaroista valmistetut tuotteet saa luovuttaa sisämarkkinoille. Jos ne viedään maasta, voidaan tullittoman jälleenhankinnan menettelyä hakea uudelleen.

MÄÄRITELMÄT

Tässä liitteessä tarkoitetaan:

a) 'tullittoman jälleenhankinnan menettelyllä` tullimenettelyä, jota sovellettaessa voidaan tuoda maahan tuontitulleitta ja -veroitta tavaroita, jotka vastaavat (eli ovat lajin, laadun ja teknisten ominaisuuksien osalta samanlaiset) aikaisemmin lopullisesti maasta vietyjen tuotteiden valmistuksessa käytettyjä vapaaseen liikkeeseen luovutettuja tavaroita,

b) 'tuontitulleilla ja -veroilla` tulleja ja kaikkia muita maksuja, veroja tai erilaisia kuluja, jotka kannetaan tavaroiden maahantuonnissa tai sen yhteydessä, lukuun ottamatta maksuja ja kuluja, joiden määrä ei ole suurempi kuin suoritetuista palveluista suunnilleen aiheutuneet kustannukset.

c) 'henkilöllä` sekä luonnollista henkilöä että oikeushenkilöä, jollei asiayhteydessä toisin edellytetä.

PERIAATE

1. Normi

Tullittoman jälleenhankinnan menettelystä määrätään tässä liitteessä.

SOVELTAMISALA

2. Normi

Kansallisessa lainsäädännössä on mainittava olosuhteet, joissa tullittoman jälleenhankinnan menettely voidaan myöntää, ja määriteltävä edellytykset, joiden on täytyttävä, jotta menettely voidaan myöntää.

Huomautukset

1) Olosuhteet, joissa tullittoman jälleenhankinnan menettely myönnetään, voidaan määritellä joko yleisesti ja/tai yksityiskohtaisesti.

2) Menettelyn myöntämisen edellytykseksi voidaan määrätä, että toimivaltaiset viranomaiset pitävät kansantaloutta hyödyntävänä sellaisten tavaroiden tuontia, jotka vastaavat aikaisemmin maasta vietyihin tuotteisiin sisältyneitä tavaroita.

3) Menettelyn myöntäminen voidaan rajoittaa henkilöihin, jotka ovat sijoittautuneet tullialueelle.

3. Normi

Tavaroille, jotka vastaavat aikaisemmin maasta vietyihin tuotteisiin sisältyviä vapaaseen liikkeeseen luovutettuja tavaroita, myönnetään täydellinen tuontitullittomuus ja -verottomuus, jos palautuksen tai vapautuksen kohteena olevat tullit ja maksut on tuotteiden vientihetkellä suoritettu.

Huomautukset

1) Tuontitullittomuus ja -verottomuus voidaan myöntää raaka-aineille ja puolivalmisteille sekä osille, jotka vastaavat raaka-aineita, puolivalmisteita ja osia, jotka on sisällytetty maasta vietyihin tuotteisiin ilman, että niitä on jalostettu.

2) Kemiallisten reaktioiden katalysaattorit, kiihdyttimet ja hidastimet ja niiden kaltaiset tavarat, joita käytetään tullittoman jälleenhankinnan varauksella maasta vietävien tuotteiden valmistuksessa ja jotka häviävät kokonaan tai osittain käytön aikana siten, että ne eivät tosiasiallisesti sisälly maasta vietäviin tuotteisiin, voidaan rinnastaa tavaroihin, joita käytetään kyseisten tuotteiden valmistuksessa ja niille voidaan myöntää sama vapautus tuontitulleista ja -veroista kuin kyseisille tavaroille. Tätä vapautusta ei kuitenkaan tavallisesti myönnetä aineille, joita käytetään yksinomaan tuotannon apuna, kuten voiteluaineille.

4. Suositeltu käytäntö

Tullittoman jälleenhankinnan menettelyä ei saisi evätä pelkästään sillä perusteella, että tuotteet viedään tiettyyn maahan.

5. Normi

Kansallisessa lainsäädännössä on määriteltävä henkilöryhmät, joille voidaan myöntää lupa tullittomaan jälleenhankintaan.

Huomautus

Tullitonta jälleenhankintaa koskevan luvan haltija voi olla maasta vietyjen tuotteiden viejä, valmistaja tai omistaja.

6. Normi

Tullittoman jälleenhankinnan menettely on myönnettävä tavaroille, joiden käyttö maasta viedyn tuotteen valmistuksessa voidaan osoittaa.

Huomautus

Sen osoittamiseksi, että tavarat on käytetty maasta viedyn tuotteen valmistuksessa, tulliviranomaiset voivat valvoa valmistusta tai tutkia maasta vietävien tuotteiden valmistajan kirjanpitoa.

TULLITTOMAAN JÄLLEENHANKINTAAN OIKEUTETTUJEN TUOTTEIDEN VIENTI

a) Ennen tuotteiden vientiä suoritettavat muodollisuudet

7. Normi

Kansallisessa lainsäädännössä on määriteltävä olosuhteet, joissa tullittoman jälleenhankinnan menettelylle edellytetään ennakkolupaa sekä nimettävä viranomaiset, joilla on valtuudet antaa tällainen lupa.

8. Suositeltu käytäntö

Henkilöille, jotka suorittavat merkittäviä ja jatkuvia toimia, jotka oikeuttavat tullittomaan jälleenhankintaan, on myönnettävä yleinen lupa näille toimille.

9. Normi

Toimivaltaisten viranomaisten on vahvistettava tullittoman jälleenhankinnan varauksella maasta vietäviin tuotteisiin sisältyvien vapaaseen liikkeeseen luovutettujen erilaisten tavaroiden laji, laatu, tekniset ominaisuudet ja paljous, käyttäen perusteena tosiasiallisia olosuhteita, joissa kyseiset tuotteet on valmistettu.

10. Suositeltu käytäntö

Kun toimivaltaiset viranomaiset vahvistavat paljoudet erilaisille tavaroille, jotka sisältyvät tullittoman jälleenhankinnan varauksella maasta vietäviin tuotteisiin, niiden on otettava huomioon kyseisten tuotteiden valmistuksessa syntyvä hävikki ja talteenotettavaksi soveltumattomat jätteet.

11. Suositeltu käytäntö

Jos tullittoman jälleenhankinnan varauksella maasta vietävien tuotteiden ominaisuudet pysyvät muuttumattomina ja jos ne valmistetaan selvästi määritellyissä teknisissä olosuhteissa, toimivaltaisten viranomaisten olisi vahvistettava maasta vietäviin tuotteisiin sisältyvien erilaisten tavaroiden vakiomäärät.

b) Tullittomaan jälleenhankintaan oikeuttava vienti-ilmoitus

12. Normi

Kansallisessa lainsäädännössä on määriteltävä edellytykset, joiden mukaisesti tullittoman jälleenhankinnan varauksella maasta vietävät tavarat on esitettävä toimivaltaiselle tullitoimipaikalle ja joiden mukaisesti niille on tehtävä tullausilmoitus (lähtöilmoitus).

Huomautus

Kansallisessa lainsäädännössä voidaan säätää, että tuotteita vietäessä laaditussa tullausilmoituksessa on oltava tarvittavat tiedot, joiden perusteella tulli voi todeta sellaisten erilaisten tavaroiden paljoudet, joille haetaan vapautusta tuontitulleista ja -veroista.

13. Suositeltu käytäntö

Jos toimivaltaiset viranomaiset eivät ole voineet ratkaista tullitonta jälleenhankintaa koskevaa lupahakemusta, tavaranhaltija olisi valtuutettava viemään tuotteet välittömästi, jos vahvistetut edellytykset ovat täyttyneet, sanotun kuitenkaan rajoittamatta lopullista päätöstä.

14. Suositeltu käytäntö

Kansalliset lomakkeet, joita käytetään vietäessä tuotteita tullittoman jälleenhankinnan varauksella, olisi yhdenmukaistettava tullausilmoituksen kanssa (lähtöilmoitus).

c) Tullittoman jälleenhankinnan varauksella vietyjen tuotteiden tarkastus

15. Suositeltu käytäntö

Tavaranhaltijan pyynnöstä ja tulliviranomaisten perusteltuina pitämistä syistä kyseisten viranomaisten olisi mahdollisuuksien mukaan sallittava, että tullittoman jälleenhankinnan varauksella vietävät tuotteet tarkastetaan asianomaisen henkilön tiloissa, jolloin tarkastuksesta aiheutuvat kulut suorittaa tavaranhaltija.

d) Tullittoman jälleenhankinnan varauksella vietyjen tuotteiden hyväksytyt määräpaikat

16. Suositeltu käytäntö

Tullittoman jälleenhankinnan varauksella viedyt tuotteet olisi voitava siirtää vapaasatamiin tai vapaa-alueille.

17. Suositeltu käytäntö

Tullittoman jälleenhankinnan varauksella viedyt tuotteet olisi voitava siirtää tullivarastoon myöhempää vientiä varten.

e) Asiakirjan antaminen, jolla todistetaan, että tuotteet on viety tullittoman jälleenhankinnan varauksella

18. Normi

Kun tuotteet viedään tullittoman jälleenhankinnan varauksella, on tulliviranomaisten annettava tavaranhaltijalle asiakirja, jonka perusteella tavaranhaltija voi osoittaa oikeutensa tuoda tuontitullittomasti ja -verottomasti tavaroita, jotka vastaavat kyseisiin tuotteisiin sisältyviä vapaaseen liikkeeseen luovutettuja tavaroita.

Huomautus

Tavaranhaltijalle annettu asiakirja voi olla tullittomaan jälleenhankintaan oikeutettuja tavaroita koskevan vienti-ilmoituksen jäljennös, joka on tullin oikeaksi todistama, tai se voidaan laatia asianmukaiselle lomakkeelle.

TAVAROIDEN TUONTI

19. Normi

Kansallisessa lainsäädännössä on määriteltävä edellytykset, joiden mukaisesti tullittoman jälleenhankinnan menettelyssä tullittomaan ja verottomaan tuontiin oikeutetut tavarat on esitettävä toimivaltaiselle tullitoimipaikalle ja joiden mukaisesti niille on tehtävä tullausilmoitus.

Huomautus

Kansallisessa lainsäädännössä voidaan säätää, että tullausilmoituksessa on oltava tuontitullittomuuden ja -verottomuuden myöntämistä varten tarvittavat tiedot, ja että tulliviranomaisten antama asiakirja tai antamat asiakirjat on esitettävä kyseisen ilmoituksen tueksi.

20. Normi

Toimivaltaisten viranomaisten on vahvistettava, kaupalliset tarpeet huomioon ottaen, tullittomaan ja verottomaan tuontiin oikeutettujen tavaroiden tuontia koskeva määräaika.

21. Normi

Tavarat, joille myönnetään tuontitullittomuus ja -verottomuus, on voitava tuoda maahan muun tullitoimipaikan kuin tuotteiden vientitoimipaikan kautta.

22. Normi

Tavarat, joille myönnetään tuontitullittomuus ja -verottomuus, on voitava tuoda yhtenä tai useampana lähetyksenä.

23. Normi

Useampaan tullittoman jälleenhankinnan menettelyyn oikeuttavaan asiakirjaan merkityt tavarat on voitava tuoda yhtenä lähetyksenä.

24. Normi

Tavarat, joille myönnetään tuontitullittomuus ja -verottomuus, on voitava tuoda muusta maasta kuin siitä, johon tuotteet on viety.

25. Suositeltu käytäntö

Muun henkilön kuin tuotteiden viejän olisi saatava tulliviranomaisten vahvistamin edellytyksin tuoda maahan tavarat, joille myönnetään tuontitullittomuus ja -verottomuus.

26. Suositeltu käytäntö

Tavaranhaltijan pyynnöstä ja tulliviranomaisten perusteltuina pitämistä syistä kyseisten viranomaisten olisi mahdollisuuksien mukaan sallittava, että tavarat, joille myönnetään tuontitullittomuus ja -verottomuus, tarkastetaan asianomaisen henkilön tiloissa siten, että tarkastuksesta aiheutuvat kulut suorittaa tavaranhaltija.

27. Normi

Kansallisessa lainsäädännössä on vahvistettava tullikohtelu, jota sovelletaan tullittoman jälleenhankinnan varauksella vietyjen tuotteiden jälleentuonnissa.

TULLITTOMAN JÄLLEENHANKINNAN MENETTELYÄ KOSKEVAT TIEDOT

28. Normi

Tulliviranomaisten on varmistettava, että kaikki tarvittavat tullittoman jälleenhankinnan menettelyä koskevat tiedot ovat kaikkien asianosaisten henkilöiden helposti saatavissa.

Liitteen I lisäys Yhteisön laatimat varaukset tullimenetelmien yksinkertaistamista ja yhdenmukaistamista koskevan kansainvälisen yleissopimuksen liitteeseen E.7

1. Yleinen varaus (yleinen huomio)

Tämän liitteen määräykset kuuluvat yleensä sisäistä jalostusta koskevan yhteisön lainsäädännön soveltamisalaan. Jäsenvaltiot voivat kuitenkin tarvittaessa laatia omia varauksiaan aloilta, jotka eivät kuulu yhteisön lainsäädännön soveltamisalaan.

2. Normi 3

Jos tuontitavarat asetetaan sisäiseen jalostusmenettelyyn muussa yhteisön jäsenvaltiossa kuin siinä, jossa tätä menettelyä koskeva lupa annetaan ja jossa jalostustoimet suoritetaan, tätä normia ei voida soveltaa, ellei sisäistä jalostusmenettelyä koskevassa yhteisön lainsäädännössä säädetyistä edellytyksistä muuta johdu.

Yhteisön arvonlisäveroa koskevassa lainsäädännössä ei säädetä verottomuudesta tässä nimenomaisessa tapauksessa. Verovelvollisilla toimijoilla, joita asia koskee, on kuitenkin yleensä oikeus vähentää kokonaan vastaavista tavaroista kannettava arvonlisävero.

3. Normi 9

Yhteisössä tätä menettelyä koskevan luvan myöntämisen edellytyksenä on tavallisesti, että maahan tuotavat tavarat ja maasta viedyn tuotteen valmistuksessa käytetyt tavarat kuuluvat yhteisön tullitariffin samaan nimikkeeseen, että niiden kaupallinen laatu on sama ja että niillä on samat tekniset ominaisuudet.

4. Suositeltu käytäntö 11

Tässä vaiheessa sisäistä jalostusta koskevassa yhteisön lainsäädännössä säädetään vakiomääräisestä tuottoasteesta vain tiettyjen tuotteiden osalta.

5. Suositeltu käytäntö 13

Yhteisön lainsäädännössä säädetään mahdollisuudesta antaa jalostusta koskevia lupia taannehtivasti ainoastaan asianmukaisesti perustelluissa poikkeustapauksissa, jos hakemus on tehty ennen jalostettujen tuotteiden vienti-ilmoituksen vastaanottoa.

6. Suositellut käytännöt 16 ja 17

Yhteisön lainsäädännön mukaan jalostettujen tuotteiden siirto vapaa-alueille ja varastoihin oikeuttaa tullittoman jälleenhankinnan menettelyyn vasta niiden tosiasiallisen vientiajankohdan jälkeen.

7. Normi 20

Yhteisön lainsäädännössä säädetään tuontitavaroiden tuonnin toteuttamisen määräajaksi yleensä kuusi kuukautta jalostettujen tuotteiden arvioidun viennin jälkeen (tätä määräaikaa voidaan pidentää luvanhaltijan pyynnöstä kuudella kuukaudella). Tietyille tavaralajeille vahvistetaan kuitenkin lyhyemmät määräajat, joita ei voida pidentää.

8. Suositeltu käytäntö 25

Sisäistä jalostusta koskevassa yhteisön lainsäädännössä säädetään, että tietyissä tapauksissa on voitava osoittaa, että toiminnon perusteella myönnettävät edut saa sisäistä jalostusta koskevan luvan haltija.

LIITE II

LIITE F.4 postiliikenteeseen sovellettavia tullimuodollisuuksia koskeva liite

JOHDANTO

Posti on aina ollut yksi yleisimmin käytetyistä tavoista lähettää henkilöltä toiselle ei ainoastaan tervehdyksiä ja tietoja vaan myös lahjoja ja muita tavaroita.

Tulli on välttämättä osallisena kansainvälisessä postiliikenteessä, koska - samoin kuin muilla tavoilla maahantuotavien ja maastavietävien tavaroiden kohdalla - sen on varmistettava, että asiaankuuluvat tullit ja verot kannetaan, pantava täytäntöön tuonti- ja vientikieltoja ja -rajoituksia, sekä yleisesti varmistettava tullin vastuulla olevien lakien ja säännösten noudattaminen.

Postiliikenteen erikoisluonteen vuoksi sovelletaan postitse kuljetettaviin lähetyksiin kuitenkin jossain määrin erilaisia tullimuodollisuuksia kuin muilla tavoilla kuljetettaviin tavaroihin. Vaikka yksittäisten postilähetysten koko on rajoitettu, niiden määrä on erittäin suuri ja hankalien viivytysten välttämiseksi ovat erityiset hallinnolliset järjestelyt tarpeen. Nämä ovat mahdollisia sen johdosta, että käytännöllisesti katsoen kaikissa maissa postipalveluista huolehtivat julkiset hallinnot tai viranomaiset ja molemmat postiliikenteeseen osallistuvat julkiset viranomaiset, posti ja tullilaitos, toimivat erittäin kiinteässä yhteistyössä.

Tämän kansallisella tasolla tapahtuvan tulli- ja postiviranomaisten välisen kiinteän yhteistyön lisäksi Maailman postiliitto (kansainvälinen järjestö, jonka sääntöjä ja määräyksiä noudatetaan postiliikenteessä) ja Tulliyhteistyöneuvosto harjoittavat kiinteää yhteistoimintaa kansainvälisellä tasolla. Nämä kaksi kansainvälistä järjestöä ovat esimerkiksi perustaneen yhteyskomitean, jossa tullin ja postin asiantuntijat tapaavat keskustellakseen ja löytääkseen kansainvälisesti hyväksyttäviä ratkaisuja ongelmiin, joita ei voida ratkaista kansallisella tasolla tai kahdenkeskisesti.

MÄÄRITELMÄT

Tässä liitteessä

a) 'postilähetykset` tarkoittaa kirjelähetyksiä ja postipaketteja;

b) 'kirjelähetykset` tarkoittaa kirjeitä, postikortteja, painotuotteita, sokeainkirjoituslähetyksiä ja pikkupaketteja, joita nimitetään kirjelähetyksiksi Maailman postiliiton voimassa olevissa säännöissä.

Huomautus

Maailman postiliiton sääntöjen mukaan eräisiin kirjelähetyksiin tulee tapauksesta riippuen liittää tulli-ilmoituslomake C 1 ja/tai C 2/CP 3.

c) 'postipaketit` tarkoittaa lähetyksiä, joita nimitetään postipaketeiksi Maailman postiliiton voimassa olevissa säännöissä.

Huomautus

Maailman postiliiton sääntöjen mukaan postipaketteihin tulee liittää tulli-ilmoituslomake C 2/CP 3.

d) 'Maailman postiliitto` tarkoittaa hallitusten välistä järjestöä, joka perustettiin vuonna 1874 Bernin sopimuksella nimellä 'Yleinen postiliitto` ja joka nimi vuonna 1878 muutettiin 'Maailman postiliitoksi` (UPU) ja joka vuodesta 1948 on ollut Yhdistyneiden Kansakuntien erityisjärjestö (päämaja Bernissä);

e) 'tuontitullit ja -verot` tarkoittaa tulleja ja kaikkia muita tavaroiden maahantuonnissa tai sen yhteydessä kannettavia maksuja, veroja tai muita kuluja, ei kuitenkaan maksuja tai kuluja, joiden määrä vastaa suunnilleen suoritetuista palveluksista aiheutuneita kustannuksia;

f) 'vientitullit` ja -verot tarkoittaa tulleja ja kaikkia muita tavaroiden viennissä tai sen yhteydessä kannettavia maksuja, veroja tai muita kuluja, ei kuitenkaan maksuja tai kuluja, joiden määrä vastaa suunnilleen suoritetuista palveluksista aiheutuneita kustannuksia;

g) 'tavarailmoitus` tarkoittaa tullin määräämässä muodossa annettavaa ilmoitusta, jolla asianomaiset henkilöt osoittavat tavaroihin sovellettavan tullimenettelyn sekä ilmoittavat ne tiedot, joita tulli vaatii kyseisen menettelyn soveltamiseksi;

h) 'tulliselvitys` tarkoittaa niiden tullimuodollisuuksien suorittamista, jotka ovat välttämättömiä, jotka tavarat saadaan viedä maasta, tullata vapaaseen liikkeeseen tai sijoittaa ne johonkin muuhun tullimenettelyyn;

j) 'tullaus vapaaseen liikkeeseen` tarkoittaa tullimenettelyä, jonka nojalla maahantuodut tavarat voivat jäädä lopullisesti tullialueelle. Tämä menettely edellyttää, että kaikki vaadittavat tuontitullit ja -verot maksetaan ja että kaikki vaadittavat tullimuodollisuudet täytetään;

k) 'postilähetysten tarkastus` tarkoittaa postilähetyksiin sisältyvien tavaroiden fyysistä tarkastusta, jonka tulli suorittaa varmistuakseen niiden luonteesta, alkuperästä, kunnosta, paljoudesta ja arvosta;

l) 'vapaassa liikkeessä olevat tavarat` tarkoittaa tavaroita, joita voidaan käyttää ilman tullin rajoituksia;

m) 'tullivalvonta` tarkoittaa toimenpiteitä, joita sovelletaan niiden lakien ja säännösten noudattamisen varmistamiseksi, joiden täytäntöönpanosta tulli on vastuussa;

n) 'luovutus` tarkoittaa toimenpidettä, jolla tulliviranomaiset sallivat tulliselvitettävien tavaroiden luovuttamisen asianomaisten henkilöiden hallintaan;

o) 'henkilö` tarkoittaa sekä luonnollisia että juridisia henkilöitä, ellei asiayhteys muuta edellytä.

PERIAATTEET

1. Normi

Postilähetyksiä koskevien tullimuodollisuuksien osalta on noudatettava tämän liitteen määräyksiä.

2. Normi

Kansallisessa lainsäädännössä on määriteltävä tullitarkoituksia varten täytettävät ehdot ja suoritettavat muodollisuudet postilähetysten osalta.

3. Normi

Postilähetysten tulliselvitys on suoritettava mahdollisimman nopeasti ja tullivalvonnan on rajoituttava tarvittavaan minimiin tullin vastuulla olevien lakien ja säännösten noudattamisen takaamiseksi.

TULLI- JA POSTIVIRANOMAISTEN VÄLISET SUHTEET

4. Normi

Kansallisessa lainsäädännössä on määriteltävä erikseen tullivaranomaisten ja erikseen postiviranomaisten vastuu ja velvoitteet postilähetysten tullikäsittelyn osalta.

Huomautukset

1) Postiviranomaisille kuuluu tietty vastuu ja tietyt velvoitteet, jotka johtuvat suoraan Maailman postiliiton säännöistä. Posti- ja tulliviranomaisten muusta vastuusta ja muista velvoitteista voidaan päättää näiden viranomaisten keskinäisellä sopimuksella.

2) Postiviranomaiset vastaavat tavallisesti postilähetysten kuljettamisesta, varastoimisesta ja tulliviranomaisille esittämisestä sekä voivat tullivaranomaisten pyynnöstä avata ne tullivalvontaa varten. Kuitenkin eräissä maissa postilähetysten tosiasiallisesta kuljettamisesta, varastoimisesta ja tulliviranomaisille esittämisestä huolehtivat sopimuksen perusteella rautatieviranomaiset ja muut hyväksytyt yritykset postiviranomaisten asemesta. Tällaisista käytännön järjestelyistä johtuu, että eräät näistä velvoitteista voivat kyseisissä maissa tulla hyväksytyn yrityksen vastuulle.

3) Vaikka lähtömaan postiviranomaiset eivät ota vastuuta tulli-ilmoitusten (esim. lomakkeen C 2/CP 3) paikkansapitävyydestä, ne periaatteessa tarkastavat, että postilähetysten tulli-ilmoitukset ovat tarvittaessa mukana ja ryhtyvät mikäli mahdollista toimenpiteisiin varmistaakseen, että ne on täytetty oikein ja täydellisesti. Milloin tulli-ilmoitus on ilmeisen epätäydellinen, postiviranomaiset tavallisesti kiinnittävät lähettäjien huomion asiaa koskeviin tullisäännöksiin ja voivat kieltäytyä ottamasta vastaan kyseistä postilähetystä.

Milloin lähetys koostuu useista kolleista, erityisesti jos on kysymys kaupallisista lähetyksistä, postiviranomaiset tavallisesti ilmoittavat lähettäjälle, että jokaiseen kolliin on välttämätöntä liittää erilliset asiakirjat (esim. alkuperätodistukset).

5. Normi

Tulliviranomaisten on tarvittaessa sopimuksella postiviranomaisten kanssa määrättävä ne tullitoimipaikat tai muut paikat, joissa postilähetyksiä voidaan tulliselvittää.

Huomautukset

1) Yhteisiä tulli/postitoimipaikkoja voidaan perustaa tai tullivirkamiehiä voidaan sijoittaa postitoimipaikkoihin pysyvästi tai päivän tietyiksi tunneiksi; jälkimmäisessä tapauksessa postiviranomaiset voivat hankkia virkatilat tullin käyttöön.

2) Tullitoimipaikkoja voidaan perustaa ulkomaanlähetyksiä hoitaviin postitoimipaikkoihin, jotka ovat asianomaisten ulkomaisten postiviranomaisten kanssa tapahtuvasta postilähetysten vaihdoista vastaavia postitoimipaikkoja.

POSTILÄHETYSTEN VIENTI

a) Tavaroiden asema tulliselvitykseen nähden

6. Normi

Postilähetyksissä olevien tavaroiden vienti on sallittava riippumatta siitä, ovatko ne vapaassa liikkeessä vai sovelletaanko niihin jotain tullimenettelyä kuten tullivarastointia tai väliaikaista tullittomuutta, edellyttäen että silloin kun niihin sovelletaan jotain tullimenettelyä, kaikkia niitä muodollisuuksia noudatetaan, jotka on määrätty tätä menettelyä varten.

Huomautus

Eräiden tavaroiden kuten huumeiden, räjähdysaineiden, helposti syttyvien ja muiden vaarallisten aineiden vienti postitse on tarkkaan säädelty ja on monissa tapauksissa kielletty Maailman postiliiton sääntöjen perusteella.

b) Esittäminen tullille

7. Normi

Tulliviranomaisten on ilmoitettava, mitkä postilähetykset on esitettävä niille tullivalvontaa varten viennissä.

Huomautus

Eräissä maissa postipakettien osalta käytössä olevan asiakirjojen perusteella tapahtuvan tullausjärjestelmän puitteissa vain asiakirjat eikä itse lähetykset esitetään tullille ensin; tulli ilmoittaa sitten postiviranomaisille, mitkä lähetykset on esitettävä sille tullivalvontaa varten.

8. Suositeltu käytäntö

Tullin ei tulisi yleensä vaatia postilähetysten esittämistä viennissä tullitarkastusta varten, elleivät ne sisällä tavaroita, joiden vienti on kirjallisesti todistettava, tavaroita, jotka ovat vientikieltojen tai -rajoitusten tai vientitullien ja -verojen alaisia, tai tavaroita, joiden arvo ylittää kansallisessa lainsäädännössä määrätyn arvorajan tai ne valitaan tullitarkastukseen valinta- tai pistokokeen perusteella.

Huomautukset

1) On useita tapauksia, joissa tavaroiden vienti on kirjallisesti todistettava, esim. silloin kun tavarat viedään maasta väliaikaisesti tai tullinpalautusmenettelyn nojalla tai väliaikaisen tullittomuuden päätyttyä.

2) Tavarat, jotka viedään maasta postitse, voidaan tulliselvittää joko ennen kuin ne jätetään postille tai sen jälkeen. Niissä maissa, joissa yleisenä käytäntönä on tulliselvitys ennen postille jättämistä, tulliviranomaiset voivat varustaa lähetykset erityisillä leimoilla tai lipukkeilla, sinetöidä ne tai sallia viennin lähetyksen mukana seuraavan asiakirjan, esim. osoitekortin (CP 2) nojalla. Niissä maissa, joissa tavaroiden tulliselvitys tapahtuu tavallisesti sen jälkeen, kun ne on jätetty postille, voidaan tulliselvitys suorittaa ulkomaanlähetyksiä hoitavassa postitoimipaikassa tai muussa postitoimipaikassa, jossa on tullin edustaja; tarvittaessa tavarat siirretään tällaiseen postitoimipaikkaan valvontaa varten.

3) Vientitullien ja -verojen alaiset tavarat tulliselvitetään tavallisesti ennen postiin jättämistä ja vientitullit ja -verot maksetaan ennen kuin tavarat jätetään postiviranomaisten haltuun vientiä varten. Eräissä maissa postiviranomaiset voivat kuitenkin kantaa vientitullit ja -verot, jolloin tilien selvitys ja maksu suoritetaan kuten tuonnissa.

c) Asiakirjat

9. Suositeltu käytäntö

Tavarailmoitusta ei tulisi vaatia postilähetysten viennissä, elleivät lähetykset sisällä tavaroita, joiden vienti on kirjallisesti todistettava, tai tavaroita, jotka ovat vientikieltojen tai -rajoitusten tai vientitullien ja -verojen alaisia tai tavaroita, joiden arvo ylittää kansallisessa lainsäädännössä määrätyn arvorajan.

d) Postilähetysten tarkastus

10. Normi

Tulliviranomaisten ei tule järjestelmällisesti tarkastaa kaikkia postilähetyksiä viennissä, vaan rajoittua suorittamaan tarkastukset valinta- tai pistokokeen perusteella.

11. Suositeltu käytäntö

Käyttäessään oikeuttaan tarkastaa postilähetykset viennissä tulliviranomaisten tulisi suorittaa tarkastus vain siinä laajuudessa, mikä katsotaan välttämättömäksi takaamaan tullin vastuulla olevien lakien ja säännösten noudattamisen.

KAUTTAKULJETUKSESSA OLEVAT POSTILÄHETYKSET

12. Normi

Postilähetyksiin ei tule kohdistaa tullimuodollisuuksia milloin niitä kuljetetaan kansainvälisessä liikenteessä.

POSTILÄHETYSTEN MAAHANTUONTI

a) Tavarat, joiden maahantuonti sallitaan

13. Normi

Tavaroiden maahantuonti postilähetyksissä on sallittava siitä riippumatta, onko ne tarkoitettu tullattavaksi vapaaseen liikkeeseen vai onko niihin tarkoitus soveltaa muuta tullimenettelyä.

b) Esittäminen tullille

14. Normi

Tulliviranomaisten on ilmoitettava, mitkä maahantuodut postilähetykset on esitettävä niille tullivalvontaa varten.

Huomautus

Eräissä maissa postipakettien osalta käytössä olevan asiakirjojen perusteella tapahtuvan tullausjärjestelmän puitteissa vain asiakirjat eikä itse lähetykset esitetään tullille ensin; tulli ilmoittaa sitten postiviranomaisille, mitkä lähetykset on esitettävä tullivalvontaa varten.

15. Suositeltu käytäntö

Tulliviranomaisten ei tulisi yleensä vaatia, että seuraaviin ryhmiin kuuluvat maahantuodut kirjelähetykset esitetään niille:

i) postikortit ja kirjeet, jotka sisältävät ainoastaan henkilökohtaisia tiedonantoja

ii) sokeainkirjoituslähetykset

iii) painotuotteet, jotka eivät ole tuontitullien ja -verojen alaisia.

16. Normi

Milloin maahantuodut postilähetykset esitetään tullille, tämän on vaadittava ainoastaan tulliselvitystä varten välttämättömät asiakirjat.

Huomautukset

1) Kysymykseen tulevat asiakirjat voivat vaihdella eri tapauksissa riippuen lähetyksen luonteesta ja sen sisällöstä, arvosta jne. Tavallisesti vaaditaan tulli-ilmoituslomake C 1 tai C 2/CP 3, tapauksesta riippuen, postipaketeista osoitekortti CP 2 sekä mahdollisesti tarvittavat alkuperätodistukset, laskut jne.

2) Eri menetelmiä voidaan käyttää tulli-ilmoituslomakkeen C 2/CP 3 lähettämiseksi. Lomake voidaan kiinnittää osoitekorttiin, liimata tai sitoa lähetykseen tai panna lähetyksen sisälle, jos määrämaa niin vaatii. Lomake voidaan myös lähettää erikseen tiettyjen sopimusten mukaisesti.

17. Normi

Milloin maahantuotujen postilähetysten osalta jätetään tulli-ilmoituslomake C 2/CP 3, tulliviranomaisten tulee vaatia vain yksi kappale.

c) Tulliselvitys tulli-ilmoituslomakkeiden C 1 ja C 2/CP 3 tai tavarailmoituksen perusteella

18. Suositeltu käytäntö

Milloin kaikki tulliviranomaisten vaatimat tiedot voidaan saada asianomaisesta tulli-ilmoituslomakkeesta C 1 tai C 2/CP 3 ja sen liiteasiakirjoista, postilähetykset tulisi tulliselvittää näiden asiakirjojen perusteella eikä erillistä tavarailmoitusta tulisi vaatia, paitsi milloin on kysymys kaupallisista lähetyksistä, joiden arvo ylittää kansallisessa lainsäädännössä määrätyn arvorajan tai tavaroista, joihin on tarkoitus soveltaa jotain muuta tullimenettelyä kuin vapaaseen liikkeeseen tullausta.

19. Normi

Milloin postilähetyksiin sisältyviin tavaroihin sovelletaan jotain muuta tullimenettelyä kuin vapaaseen liikkeeseen tullausta, tavarailmoitus on jätettävä kyseistä tullimenettelyä varten määrätyllä lomakkeella niin monena kappaleena kuin sitä varten on määrätty sekä noudatettava muita kyseisen tullimenettelyn osalta vaadittavia muodollisuuksia.

Huomautus

Tavarailmoitus voi olla kansallinen asiakirja tai se voi olla kansainvälinen asiakirja kuten ATA-carnet.

20. Normi

Milloin tavarailmoitus vaaditaan vapaaseen liikkeeseen tullattavien postilähetysten osalta, käytettävän tavarailmoituslomakkeen on oltava toimivaltaisten viranomaisten vahvistaman virallisen mallin mukainen ja muita tämän tullimenettelyn osalta vaadittavia muodollisuuksia on noudatettava.

Huomautukset

1) Tavarailmoituslomakkeena vapaaseen liikkeeseen tullausta varten voidaan käyttää muilla tavoilla tapahtuvaa maahantuontia varten määrättyä lomaketta tai se voi olla erityisesti postitse tapahtuvaa tuontia varten suunniteltu lomake.

2) Tavarailmoituksen voivat täyttää postiviranomaiset, vastaanottaja tai valtuutettu asiamies.

d) Postilähetysten tarkastaminen

21. Normi

Tulliviranomaisten ei tule järjestelmällisesti tarkastaa kaikkia maahantuotuja postilähetyksiä, vaan rajoittua suorittamaan tarkastukset valinta- tai pistokokeen perusteella.

22. Suositeltu käytäntö

Käyttäessään oikeuttaan tarkastaa maahantuodut postilähetykset tulliviranomaisten tulisi suorittaa tarkastus vain siinä laajuudessa, mikä katsotaan välttämättömäksi takaamaan niiden vastuulla olevien lakien ja säännösten noudattamisen.

e) Tuontitullien ja -verojen määrääminen ja kanto

23. Suositeltu käytäntö

Yhtenäistariffijärjestelmää tulisi soveltaa tavaroihin, jotka tuodaan maahan postilähetyksissä vapaaseen liikkeeseen laskemista varten, edellyttäen että tuonti ei ole luonteeltaan kaupallista ja että tavaroiden yhteisarvo ei ylitä rajaa, jonka tulisi olla vähintään 100 US dollaria. Yhtenäistariffijärjestelmää sovelletaan seuraavasti:

- sillä tulisi määrätä kaikentyyppisiä tuontitulleja ja -veroja koskevat määrät;

- sen ei tulisi riistää tavaroilta mahdollisen tullittomuuden etua, johon ne muuten ovat oikeutettuja;

- sen tulisi sallia, että tavaroista voidaan kantaa niitä koskevat asianomaiset tuontitullit ja -verot, mikäli vastaanottaja on läsnä tullauksessa ja sitä pyytää, jolloin tulliviranomaiset voivat kuitenkin vaatia, että kaikista tullin- ja veronalaisista tavaroista kannetaan maksut kyseisellä tavalla;

- sen ei tulisi kieltää tulliviranomaisilta mahdollisuutta määrätä erityisiä tariffeja korkeasti verotettavien tavaroiden osalta tai jättää joitakin tavaroita yhtenäistariffiedun ulkopuolelle.

Huomautus

Maahantuonnin ei yleensä katsota olevan luonteeltaan kaupallista silloin, kun se on satunnaista ja käsittää ainoastaan vastaanottajan tai hänen perheensä henkilökohtaiseen käyttöön tai kulutukseen tulevia tavaroita ja kun niiden luonne tai määrä ei viittaa kaupallisiin tarkoituksiin.

24. Suositeltu käytäntö

Vapautus tuontitulleista ja -veroista tulisi myöntää lähetyksille, jotka sisältävät ainoastaan henkilökohtaisia lahjoja (lukuunottamatta alkoholia, alkoholijuomia tai tupakkavalmisteita), joiden yhteisarvo lähetysmaan vähittäismyyntihintojen perusteella laskettuna ei ylitä 30 US dollaria. Milloin sama lähettäjä on lähettänyt samanaikaisesti useita lähetyksiä samalle vastaanottajalle, tulisi yhteisarvon olla kaikkien näiden lähetysten kokonaisarvo. Muodollisuuksien tuontitulli- ja verovapauden saamiseksi tulisi olla mahdollisimman yksinkertaisia. Tällaisille lahjoille tulisi myöntää vapautus taloudellisista tuontikielloista ja -rajoituksista.

Huomautukset

1) Lahjan katsotaan tavallisesti olevan henkilökohtainen, milloin

a) sen lähettää yksityishenkilölle toinen ulkomaalla asuva yksityishenkilö tai joku hänen puolestaan;

b) se on satunnainen; ja

c) se käsittää yksinomaan vastaanottajan tai hänen perheensä henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja tavaroita eikä maahantuotujen tavaroiden tuonne tai määrä viittaa kaupalliseen tarkoitukseen.

2) Helpottaakseen lahjalähetysten nopeaa tullausta tuonnissa lähettäjä tavallisesti merkitsee tulli-ilmoituslomakkeeseen C 1 tai C 2/CP 3, että lähetys on lahja ja ilmoittaa sen sisällön ja arvon.

25. Suositeltu käytäntö

Milloin tulliviranomaiset luovuttavat maahantuodut postilähetykset postiviranomaisille tai hyväksytylle yritykselle vastaanottajalle toimitettavaksi ennen kannettavien tuontitullien ja -verojen maksamista, tulliviranomaisten tulisi luoda mahdollisimman yksinkertaiset järjestelyt mainittujen tullien ja verojen perimiseksi.

Huomautukset

1) Postiviranomaiset perivät tavallisesti tuontitullit ja -verot vastaanottajalta luovutettaessa tavara ja suorittavat maksun jaksottain tullille, esim. kunkin vuosineljänneksen päättyessä. Postiviranomaiset voivat kuitenkin maksaa tullille tuontitullit ja -verot vastaanottajan puolesta silloin kun lähetys luovutetaan niille edelleen toimitettavaksi.

2) Eräiden Maailman postiliiton vapaaehtoisten sääntöjen perusteella postilähetyksen lähettäjä voi eräissä tapauksissa maksaa kaikki maksut, tuontitullit ja -verot mukaanlukien, jotka ovat luovuttamisen edellytyksenä.

TUONTITULLIEN JA -VEROJEN TAKAISINMAKSU TAI NIISTÄ VAPAUTTAMINEN

26. Normi

Milloin postilähetyksiä ei toimiteta vastaanottajalle tai tämä kieltäytyy ottamasta niitä vastaan, tuontitullien ja -verojen takaisinmaksu tai niistä vapauttaminen on myönnettävä pyynnöstä sellaisten tavaroiden osalta, jotka sisältyvät postilähetyksiin edellyttäen että tavarat

a) jälleenviedään

tai

b) hävitetään tai luovutetaan valtiolle kuluitta sen mukaan kuin tulliviranomaiset päättävät.

POSTILIIKENTEESEEN SOVELLETTAVIA TULLIMUODOLLISUUKSIA KOSKEVAT TIEDOT

27. Normi

Tulliviranomaisten on varmistettava, että kaikki tarvittavat tiedot, jotka liittyvät postiliikennettä koskeviin tullimuodollisuuksiin maassaan, ovat kaikkien asianomaisten henkilöiden helposti saatavissa.

Huomautus

Tällaisten tietojen saanti voidaan tehdä mahdolliseksi tullin käyttämien tavallisten tiedotusvälineiden kautta samoin kuin postiviranomaisten tiedotuspalvelujen kautta.

Liitteen II lisäys Yhteisön laatimat varaukset tullimenetelmien yksinkertaistamista ja yhdenmukaistamista koskevan kansainvälisen yleissopimuksen liitteeseen F.4

1. Yleinen varaus (yleinen huomio)

Osa tämän liitteen määräyksistä ei kuulu yhteisön lainsäädännön soveltamisalaan. Jäsenvaltiot voivat tarvittaessa laatia omia varauksiaan aloilta, jotka eivät kuulu yhteisön lainsäädännön soveltamisalaan.

2. Normi 19

Postiliikenne ei kuulu ATA-carnet'ta koskevan yhteisön lainsäädännön soveltamisalaan.

3. Suositeltu käytäntö 23

Yhteisön lainsäädännössä ei säädetä arvonlisäveron ja valmisteveron yhtenäistariffijärjestelmästä.

4. Suositeltu käytäntö 24

Yhteisön lainsäädännössä säädetään tullittomasta ja verottomasta tuonnista kokonaisarvoltaan enintään 45 ecun arvoisten tavaroiden osalta, jotka yksityishenkilö lähettää maksutta kolmannesta maasta yhteisön alueella olevalle yksityishenkilölle pikkulähetyksinä, jotka eivät ole luonteeltaan kaupallisia.

Tupakkaa, alkoholia ja alkoholijuomia koskevien määrällisten rajoitusten lisäksi yhteisön lainsäädännössä säädetään seuraavista enimmäismääristä jäljempänä lueteltujen tavaroiden verottomassa taikka tullittomassa ja verottomassa tuonnissa jokaisen kohdalla esitettyyn määrään saakka.

>TAULUKON PAIKKA>

5. Normi 26

Yhteisön lainsäädännössä säädetään tavaroiden valtiolle luovuttamisesta, jos tästä mahdollisuudesta säädetään jäsenvaltioiden lainsäädännössä.

Yhteisön lainsäädännössä säädetään kuitenkin, että väliaikaisen maahantuonnin ollessa kyseessä tavarat voidaan luovuttaa valtiolle tulliviranomaisten luvalla asianmukaisesti perustelluissa poikkeustapauksissa.

Valmisteverojen palautus- tai peruutusmenettelyt kuuluvat Euroopan yhteisön jäsenvaltioiden toimivaltaan.