31987D0467

87/467/ETY: Komission päätös, tehty 31 päivänä heinäkuuta 1987, meriliikenteen sekakomitean perustamisesta

Virallinen lehti nro L 253 , 04/09/1987 s. 0020 - 0022
Suomenk. erityispainos Alue 7 Nide 3 s. 0154
Ruotsink. erityispainos Alue 7 Nide 3 s. 0154


KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 31 päivänä heinäkuuta 1987,

meriliikenteen sekakomitean perustamisesta (87/467/ETY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 118 artiklan,

sekä katsoo, että

valtion- tai hallitusten päämiehet ovat 21 päivänä lokakuuta 1972 antamassaan julkilausumassa todenneet, että taloudellisen kasvun ensisijaisena tavoitteena on oltava elinoloissa esiintyvien erojen kaventaminen, ja tämän tavoitteen on ilmettävä elämisen laadun paranemisena ja elintason kohoamisena,

tässä yhteydessä he pitivät välttämättömänä työnantajien ja palkansaajien laajempaa osallistumista yhteisön taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon,

komissio suositteli yhdeksi yhteisön sosiaalisen toimintaohjelman ensisijaisista toimintamuodoista työnantajien ja palkansaajien välisen vuoropuhelun ja yhteistoiminnan lisäämistä yhteisön tasolla,

neuvosto on sosiaalisesta toimintaohjelmasta 21 päivänä tammikuuta 1974 antamassaan päätöslauselmassa () maininnut työmarkkinaosapuolten laajemman osallistumisen yhteisön taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon yhtenä ensisijaisesti toteutettavista toimenpiteistä,

Euroopan parlamentti on 13 kesäkuuta 1972 antamassaan päätöslauselmassa () todennut, että työmarkkinaosapuolten osallistuminen yhteisön sosiaalipolitiikan toteuttamiseen on toteutettava talous- ja rahaliiton ensimmäisen vaiheen aikana,

talous- ja sosiaalikomitea on 24 päivänä marraskuuta 1971 antamassaan lausunnossa tuonut esille samansuuntaisen kannan,

neuvosto on yhteisön keskipitkän aikavälin sosiaalisesta toimintaohjelmasta 22 päivänä kesäkuuta 1984 esittämissään päätelmissä () korostanut, että Euroopan yhteiskunnallista vuoropuhelua on lujitettava ja sen menettelytapoja parannettava, jotta työmarkkinaosapuolet voisivat paremmin osallistua yhteisön taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon,

tilanne eri jäsenvaltioissa osoittaa selvästi, että meriliikenteen alan työmarkkinaosapuolten on osallistuttava aktiivisesti elin- ja työolosuhteiden parantamiseen; komission yhteydessä toimiva sekakomitea on tarkoituksenmukaisin tapa toteuttaa tällainen osallistuminen, koska se muodostaisi yhteisön tasolla kyseisiä yhteiskunnallisia ja taloudellisia eturyhmiä edustavan elimen, ja

komission neuvostolle antamassa meriliikennettä koskevassa tiedonannossa () luetellaan joitakin yhteiskunnallisia ja taloudellisia tavoitteita, joista olisi keskusteltava työmarkkinaosapuolten välisessä vuoropuheluelimessä,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Perustetaan meriliikenteen sekakomitea, jäljempänä "komitea".

2 artikla

Komitea avustaa komissiota laatimaan ja panemaan täytäntöön yhteisön politiikan, jonka tarkoituksena on:

- parantaa ja yhdenmukaistaa meriliikenteen alan elin- ja työolosuhteita Rooman sopimuksen asiaa koskevien artiklojen mukaisesti,

- parantaa yhteisön meriliikennealan taloudellista asemaa ja kilpailuasemaa.

3 artikla

1. Edellä 2 artiklassa määrätyn tavoitteen saavuttamiseksi komitea:

a) antaa komissiolle lausuntoja tai kertomuksia sen pyynnöstä tai omasta aloitteestaan, ja

b) jäljempänä 4 artiklan 3 kohdassa mainittujen työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen toimivaltaan kuuluvalla alalla:

- edistää vuoropuhelua ja yhteistoimintaa näiden järjestöjen välillä,

- tekee tutkimuksia,

- osallistuu kokouksiin ja seminaareihin.

2. Komitea antaa toiminnastaan tietoa kaikille, joita asia koskee.

3. Pyytäessään komitealta lausuntoa tai kertomusta 1 kohdan a alakohdan mukaisesti komissio voi vahvistaa määräajan tämän lausunnon tai kertomuksen antamiselle.

4 artikla

1. Komiteassa on 42 jäsentä.

2. Paikat jaetaan seuraavasti:

a) työnantajien edustajille 21 paikkaa;

b) työntekijöiden edustajille 21 paikkaa.

3. Komissio nimeää komitean jäsenet seuraavasti:

a) 36 jäsentä seuraavien työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen ehdotuksesta:

- Euroopan yhteisön kansallisten varustamoyhdistysten keskusjärjestö (ECSA): 18 jäsentä,

- Euroopan yhteisön kuljetusalan työntekijäjärjestöjen keskusjärjestö: 18 jäsentä;

b) komissio nimeää 3 kohdan a alakohdassa mainittuja työnantaja- ja työntekijäjärjestöjä kuultuaan suoraan kuusi jäsentä edustavimmista työnantaja- ja työntekijäjärjestöistä, jotka voivat olla muita kuin edellä a alakohdassa tarkoitettuja järjestöjä.

5 artikla

1. Kullekin komitean jäsenelle nimetään varajäsen 4 artiklan 3 kohdassa määrätyin edellytyksin.

2. Varajäsen ei osallistu komitean tai 9 artiklassa tarkoitetun työryhmän kokouksiin tai osallistuu niiden työhön ainoastaan silloin, kun varsinainen jäsen on estynyt, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 9 artiklan määräysten soveltamista.

6 artikla

1. Komitean jäsenten ja heidän varajäsentensä toimikausi on neljä vuotta. Heidät voidaan nimetä uudeksi toimikaudeksi.

2. Jäsenet tai varajäsenet, joiden toimikausi on päättynyt, jatkavat tehtävässään, kunnes heidän tilalleen on nimetty uudet jäsenet tai heidät on nimetty uudeksi toimikaudeksi.

3. Jäsenen tai varajäsenen toimikausi päättyy ennen kuin neljä vuotta on kulunut, jos jäsen eroaa tai kuolee tai jos jäsentä ehdottanut järjestö pyytää, että hänen tilalleen nimetään uusi jäsen. Hänen seuraajansa nimetään jäljellä olevaksi toimikaudeksi 4 artiklan 3 kohdassa määrättyä menettelyä noudattaen.

4. Tehtävistä ei makseta korvausta.

7 artikla

1. Komitea valitsee joka toinen vuosi jäsentensä keskuudesta läsnä olevien jäsenten kahden kolmasosan enemmistöllä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja valitaan vuorotellen kahden 4 artiklan 3 kohdassa mainitun järjestöryhmän edustajien keskuudesta.

2. a) Puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, jonka toimikausi on päättynyt, jatkaa tehtävässään, kunnes hänen tilalleen on nimetty uusi puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.

b) Jos puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan toimikausi lakkaa ennenaikaisesti, jäljellä olevaksi toimikaudeksi nimetään uusi jäsen 1 kohdassa määrättyä menettelyä noudattaen asianomaisen ryhmän ehdotuksesta.

8 artikla

Komitea perustaa työnsä suunnittelusta ja yhteensovittamisesta vastaavan työvaliokunnan, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kaksi lisäedustajaa kummastakin 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitetusta järjestöryhmästä. Työvaliokunta voi kutsua minkä tahansa 9 artiklassa tarkoitetun työryhmän esittelijöitä osallistumaan kokouksiinsa.

9 artikla

Komitea voi:

a) perustaa tilapäisiä tai pysyviä työryhmiä työnsä helpottamiseksi. Se voi antaa jäsenelle luvan ottaa tilalleen työryhmässä nimeltä mainitun edustajan omasta järjestöstään: edustajalla on työryhmän kokouksissa samat oikeudet kuin jäsenellä, jonka tilalla hän on;

b) ehdottaa komissiolle asiantuntijoiden kutsumista avustamaan komiteaa tietyissä töissä.

Kukin 4 artiklan 3 kohdassa määritelty jäsenryhmä voi kutsua osallistumaan asiantuntijana kokouksiinsa kenet tahansa, jolla on erityistä asiantuntemusta jostakin esityslistaan merkitystä aiheesta. Tämä asiantuntija osallistuu kokouksessa ainoastaan sen asian käsittelyyn, jonka perusteella hänet on kutsuttu.

10 artikla

Komitea kokoontuu sihteeristönsä kutsusta komission sitä pyytäessä puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa kuultuaan tai työvaliokunnan suostumuksella. Kokousten esityslista määritetään työvaliokunnan yksimielisellä suostumuksella. Työvaliokunnan kokoukset kutsuu koolle sihteeristö puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan pyynnöstä.

11 artikla

1. Komitea on päätösvaltainen ainoastaan, jos kaksi kolmasosaa sen jäsenistä tai heidän varajäsenistään on läsnä.

2. Komitea toimittaa lausuntonsa tai kertomuksensa komissiolle. Jos lausuntoa tai kertomusta ei ole yksimielisesti hyväksytty, komitea toimittaa ilmaistut eriävät mielipiteet komissiolle.

12 artikla

1. Komission yksiköt huolehtivat komitean, työvaliokunnan ja työryhmien sihteeristötehtävistä.

2. Komissio varmistaa, että kaikkiin komitean, työvaliokunnan ja työryhmien kokouksiin osallistuu asianmukaisella tasolla kyseisten yksiköiden edustajia.

3. Kummankin 4 artiklan 3 kohdan a alakohdassa mainitun järjestön sihteeristön edustaja voi osallistua komitean kokouksiin tarkkailijana.

4. Komissio voi komiteaa kuultuaan kutsua muita kuin 4 artiklan 3 kohdassa mainittuja järjestöjä osallistumaan komitean työskentelyyn tarkkailijoina.

13 artikla

Komission ilmoittaessa, että pyydetty lausunto koskee luottamuksellista asiaa, komitean jäsenet eivät saa levittää komitean, työryhmien tai työvaliokunnan työskentelyn yhteydessä saamiaan tietoja, sanotun kuitenkaan rajoittamatta perustamissopimuksen 214 artiklan soveltamista.

14 artikla

Komissiolla on oikeus komiteaa kuultuaan tarkistaa tätä päätöstä saadun kokemuksen perusteella.

Tätä päätöstä noudatetaan 31 päivästä heinäkuuta 1987 alkaen.

Tehty Brysselissä 31 päivänä heinäkuuta 1987.

Komission puolesta

Manuel MARÍN

Varapuheenjohtaja

() EYVL N:o C 13, 12.2.1974, s. 1

() EYVL N:o C 70, 1.7.1972, s. 11

() EYVL N:o C 175, 4.7.1984, s. 1

() As.k. COM(85) 90 14 päivänä maaliskuuta 1985.