31982D0043

82/43/ETY: Komission päätös, tehty 9 päivänä joulukuuta 1981, miesten ja naisten yhtäläisiä mahdollisuuksia käsittelevän neuvoa-antavan komitean perustamisesta

Virallinen lehti nro L 020 , 28/01/1982 s. 0035 - 0037
Suomenk. erityispainos Alue 5 Nide 2 s. 0164
Espanjank. erityispainos: Luku 05 Nide 3 s. 0003
Ruotsink. erityispainos Alue 5 Nide 2 s. 0164
Portugalink. erityispainos: Luku 05 Nide 3 s. 0003


KOMISSION PÄÄTÖS,

tehty 9 päivänä joulukuuta 1981,

miesten ja naisten yhtäläisiä mahdollisuuksia käsittelevän neuvoa-antavan komitean perustamisesta (82/43/ETY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen,

sekä katsoo, että

naisten ja miesten tasa-arvoisen kohtelun periaatteen toteutumista käytännössä on edistettävä paremmalla yhteistyöllä sekä näkymien ja kokemusten vaihdolla komission ja sellaisten elinten välillä, jotka jäsenvaltioissa vastaavat erityisesti yhtäläisten mahdollisuuksien edistämisestä,

miesten ja naisten samapalkkaisuuden periaatteen soveltamista koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 10 päivänä helmikuuta 1975 annetun neuvoston direktiivin 75/117/ETY(1), miesten ja naisten tasa-arvoisen kohtelun periaatteen toteuttamisesta mahdollisuuksissa työhön, ammatilliseen koulutukseen ja uralla etenemiseen sekä työoloissa 9 päivänä helmikuuta 1976 annetun direktiivin 76/207/ETY(2), ja miesten ja naisten tasa-arvoisen kohtelun periaatteen asteittaisesta toteuttamisesta sosiaaliturvaa koskevissa kysymyksissä 19 päivänä joulukuuta 1979 annetun direktiivin 79/7/ETY(3) täydellinen täytäntöönpano myös käytännössä nopeutuu huomattavasti sellaisten kansallisten elinten myötävaikutuksella, joilla on käytettävissään erityistietoverkosto,

maataloudessa työskentelevien henkilöiden ammatillista pätevyyttä ja ohjausta koskee 7 päivänä huhtikuuta 1972 annettu direktiivi 72/161/ETY(4),

myös naisten työllisyyttä, vapaissa ammateissa ja maataloudessa työskentelevien naisten aseman parantamista ja yhtäläisten mahdollisuuksien edistämistä koskevien yhteisön toimien valmistelu ja täytäntöönpano vaativat kiinteätä yhteistyötä jäsenvaltioiden erikoistuneiden elinten kanssa, ja

sen vuoksi on luotava vakiintunut yhteys näiden elinten kanssa käytäviä säännöllisiä neuvotteluja varten,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Perustetaan komission yhteyteen miesten ja naisten yhtäläisiä mahdollisuuksia käsittelevä neuvoa-antava komitea, jäljempänä `komitea`.

2 artikla

1. Komitean tehtävänä on toisaalta avustaa komissiota sen naisten työllisyyttä ja mahdollisuuksien yhtäläisyyttä koskevan politiikan laatimisessa ja täytäntöönpanossa, ja toisaalta huolehtia yhteisön kyseisiä aloja koskevien kokemusten ja toimien jatkuvasta vaihdosta.

2. Ensimmäisessä kohdassa tarkoitettujen tavoitteiden toteuttamiseksi komitean on

- vaihdettava komission kanssa tietoja toimista, joihin on ryhdytty sekä yhteisön tasolla että kansallisella tasolla, ja tarvittaessa toimille varatuista jatkotoimista,

- toimitettava lausuntoja tai kertomuksia komissiolle, erityisesti osana yhtäläisiä mahdollisuuksia koskevaa politiikkaa, joko tämän pyynnöstä tai omasta aloitteestaan, ja edistettävä tätä varten jäsenvaltioiden välistä vaihtoa toimivaltaansa kuuluvilla aloilla saaduista kokemuksista.

3. Lausuntojen ja kertomusten levittämistä koskevat yksityiskohtaiset säännöt vahvistetaan yhteisymmärryksessä komission kanssa.

3 artikla

1. Komiteassa on 20 jäsentä.

2. Se muodostuu siten, että kustakin jäsenvaltiosta on kaksi edustajaa, jotka on nimetty virallisella säädöksellä perustetuista erityisesti naisten työstä ja/tai naisten ja miesten yhtäläisistä mahdollisuuksista vastaavista kansallisista komiteoista tai elimistä, jotka edustavat tahoja, joita asia koskee. Jos jäsenvaltiossa on useita näitä kysymyksiä hoitavia komiteoita tai elimiä, komissio vahvistaa elimen, jolla tavoitteidensa, rakenteensa, edustavuutensa ja riippumattomuusasteensa perusteella on parhaimmat edellytykset olla edustettuna komiteassa. Sellaisten valtioiden osallistumisesta, joilla ei ole tällaisia komiteoita, huolehtivat henkilöt, jotka edustavat komission mielestä vastaavia tehtäviä hoitavia elimiä.

3. Komissio nimeää komitean jäsenet yksityishenkilöinä 2 kohdassa tarkoitettujen elinten ehdotuksesta näiden elinten tai niiden sihteeristöjen keskuudesta.

4. Työmarkkinaosapuolten edustajat yhteisön tasolla voivat osallistua tarkkailijoina komitean kokouksiin järjestöjensä ja komission määrittelemien yksityiskohtaisten sääntöjen mukaisesti.

4 artikla

Kullekin komitean jäsenelle nimetään varajäsen samoin edellytyksin kuin 3 artiklassa. Varajäsen osallistuu komitean kokouksiin ja sen työhön ainoastaan silloin, kun varsinaisella jäsenellä on este, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 7 artiklan soveltamista.

5 artikla

Komitean jäsenten toimikausi on kolme vuotta. Heidät voidaan nimetä uudeksi toimikaudeksi.

Komitean jäsenet jatkavat tehtävässään kolmen vuoden kuluttua, kunnes heidän tilalleen on nimetty uudet jäsenet tai heidän toimikautensa on uusittu.

Jäsenen toimikausi päättyy ennen kuin kolme vuotta on kulunut, jos jäsen eroaa, jos jäsenen kuuluminen edustamaansa elimeen lakkaa tai jos jäsen kuolee. Jäsenen toimikausi voidaan päättää myös, jos jäsentä ehdottanut järjestö pyytää, että hänen tilalleen nimetään uusi jäsen.

Jäljellä olevaksi toimikaudeksi nimetään uusi jäsen 4 artiklassa määrättyä menettelyä noudattaen.

Tehtävien hoitaminen ei oikeuta palkkioon; komissio maksaa matka- ja oleskelukulut komitean kokouksia ja 8 artiklan mukaan perustettuja työryhmiä varten voimassa olevien hallinnollisten sääntöjen mukaisesti.

6 artikla

Komitean puheenjohtaja valitaan komitean jäsenten keskuudesta yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Puheenjohtaja valitaan kahden kolmasosan enemmistöllä läsnäolevien jäsenten äänistä; edellytyksenä kuitenkin on, että vähintään kymmenen jäsentä äänestää asian puolesta.

Kaksi varapuheenjohtajaa valitaan samalla enemmistöllä ja samoin edellytyksin. Heidän tehtävänään on toimia puheenjohtajan sijaisena esteen sattuessa. Puheenjohtajien ja varapuheenjohtajien on tultava eri jäsenvaltioista.

Komissio suunnittelee komitean työn kiinteässä yhteydessä puheenjohtajan kanssa, ja sihteeristön tehtävistä huolehtii naisten työllistämiseen ja tasa-arvoon liittyviä ongelmia hoitava komission virasto.

7 artikla

Puheenjohtaja voi kutsua osallistumaan asiantuntijana komitean työhön henkilöitä, joilla on erityistä asiantuntemusta jostakin esityslistaan merkitystä aiheesta.

Asiantuntija osallistuu työhön ainoastaan sen asian osalta, jonka vuoksi hän osallistuu kokoukseen.

8 artikla

1. Komitea voi perustaa työryhmiä.

2. Lausuntojensa valmistelemiseksi komitea voi laadituttaa kertomuksia esittelijällä tai ulkopuolisella asiantuntijalla vahvistettavien yksityiskohtaisten sääntöjen mukaisesti.

9 artikla

Ne 7 ja 8 artiklan mukaisesti toteutettavat toimenpiteet, joista aiheutuu varainhoidollisia vaikutuksia Euroopan yhteisöjen talousarvioon, vaativat ennakolta komission suostumuksen, ja ne on toteutettava voimassa olevien hallinnollisten sääntöjen mukaisesti.

10 artikla

1. Komitea kokoontuu komission toimipaikassa tämän kutsusta. Se pitää vähintään kolme kokousta vuodessa.

2. Komission edustajilla on oikeus osallistua komitean kokouksiin ja työryhmiin.

11 artikla

Jos käsiteltävästä asiasta äänestetään, se ehdotus voittaa, jota kaksi kolmasosaa läsnäolevista jäsenistä kannattaa. Kuitenkin vähintään kymmenen jäsenen on äänestettävä asian puolesta. Mahdollisen vähemmistön kannat on esitettävä selostuksessa, joka liitetään lausuntoon.

12 artikla

Komitean jäsenet eivät saa ilmaista tietoja, jotka ovat tulleet heidän tietoonsa komitean tai työryhmien työn yhteydessä, jos komissio ilmoittaa heille, että lausunto tai asia on luottamuksellinen, sanotun kuitenkaan rajoittamatta perustamissopimuksen 214 artiklan määräysten soveltamista.

Tässä tapauksessa ainoastaan komitean jäsenet ja komission edustajat osallistuvat kokouksiin.

13 artikla

Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1982.

Tehty Brysselissä 9 päivänä joulukuuta 1981.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

G. THORN

(1) EYVL N:o L 45, 19.2.1975, s. 19

(2) EYVL N:o L 39, 14.2.1976, s. 40

(3) EYVL N:o L 6, 10.1.1979, s. 24

(4) EYVL N:o L 96, 23.4.1972, s. 15