31974L0297

Neuvoston direktiivi 74/297/ETY, annettu 4 päivänä kesäkuuta 1974, moottoriajoneuvojen sisävarusteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä (ohjausmekanismin toiminta törmäystilanteessa)

Virallinen lehti nro L 165 , 20/06/1974 s. 0016 - 0025
Suomenk. erityispainos Alue 13 Nide 4 s. 0012
Kreikank. erityispainos: Luku 13 Nide 2 s. 0247
Ruotsink. erityispainos Alue 13 Nide 4 s. 0012
Espanjank. erityispainos: Luku 13 Nide 3 s. 0230
Portugalink. erityispainos: Luku 13 Nide 3 s. 0230


NEUVOSTON DIREKTIIVI,

annettu 4 päivänä kesäkuuta 1974,

moottoriajoneuvojen sisävarusteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä (ohjausmekanismin toiminta törmäystilanteessa) (74/297/ETY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 100 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon(1),

ottaa huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon(2),

sekä katsoo, että

tekniset vaatimukset, jotka moottoriajoneuvojen on kansallisen lainsäädännön mukaan täytettävä, liittyvät muun muassa ohjausmekanismin toimintaan törmäystilanteessa,

nämä vaatimukset eroavat jäsenvaltioittain; sen vuoksi on tarpeen, että jäsenvaltiot antavat samat vaatimukset joko voimassa olevien määräystensä lisäksi tai niiden sijasta, erityisesti, jotta moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen tyyppihyväksyntää koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 6 päivänä helmikuuta 1970 annetussa neuvoston direktiivissä(3) säädetty ETY-tyyppihyväksyntämenettely voidaan ottaa käyttöön kaikkien ajoneuvotyyppien osalta,

yhteiset vaatimukset ajoneuvon sisäpuolisille taustapeileille säädetään 1 päivänä maaliskuuta 1971 annetussa neuvoston direktiivissä(4) ja yhteiset vaatimukset matkustajatilan sisävarusteille, ajoneuvon hallintalaitteille, katolle, selkänojille ja istuinten takaosille säädetään 17 päivänä joulukuuta 1973 annetussa neuvoston direktiivissä(5); myöhemmin annetaan muita ajoneuvon sisustusta koskevia vaatimuksia, jotka koskevat turvavöiden ja istuinten kiinnityspisteitä, niskatukia ja hallintalaitteiden kuvatunnuksia,

yhdenmukaisten vaatimusten on vähennettävä moottoriajoneuvojen kuljettajien onnettomuusvaaraa tai onnettomuuksissa syntyvien vammojen vakavuutta ja näin varmistettava tieliikenteen turvallisuutta koko yhteisössä, ja

teknisten vaatimusten osalta on suositeltavaa ottaa huomioon Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomission sääntö N:o 12(6) (ajoneuvojen yhdenmukaistamista kuljettajan suojaamiseksi ohjausmekanismilta törmäystilanteessa koskevat yhdenmukaiset määräykset), joka on 20 päivänä maaliskuuta 1958 tehdyn moottoriajoneuvojen varusteiden ja osien hyväksymisehtojen yhdenmukaistamista ja hyväksymisen vastavuoroista tunnustamista koskevan sopimuksen liitteenä,

ON ANTANUT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Tässä direktiivissä "ajoneuvolla" tarkoitetaan kaikkia tieliikenteeseen tarkoitettuja M1-luokan (määritellään 6 päivänä helmikuuta 1970 annetun direktiivin liitteessä I) vähintään nelipyöräisiä, korilla varustettuja tai ilman sitä olevia moottoriajoneuvoja, joiden suurin rakenteellinen nopeus on yli 25 km/h, lukuun ottamatta liitteessä I olevassa 2.7 kohdassa määriteltyjä edestä ohjattavia ajoneuvoja.

2 artikla

Jäsenvaltio ei saa evätä moottoriajoneuvolta ETY-tyyppihyväksyntää tai kansallista tyyppihyväksyntää ohjausmekanismin toimintaan törmäystilanteessa liittyvistä syistä, jos ohjausmekanismi vastaa liitteen I, II ja III vaatimuksia.

3 artikla

Jäsenvaltio ei saa estää tai kieltää ajoneuvon myyntiä, rekisteröintiä, liikkeelle laskemista tai käyttöä ohjausmekanismin toimintaan törmäystilanteessa liittyvistä syistä, jos ohjausmekanismi vastaa liitteiden I, II ja III vaatimuksia.

4 artikla

Ajoneuvon tyyppihyväksynnän antaneen jäsenvaltion on toteutettava tarvittavat toimenpiteet varmistaakseen, että se saa tiedon kaikista liitteessä I olevassa 2.2 kohdassa tarkoitettuihin osiin tai ominaisuuksiin tehdyistä muutoksista. Jäsenvaltion toimivaltaisten viranomaisten on päätettävä, onko muutetulle ajoneuvotyypille tarpeen tehdä uusia testejä ja laatia uusi seloste. Jos nämä testit osoittavat, ettei tämän direktiivin vaatimuksia ole noudatettu, muutoksille ei saa antaa ETY-tyyppihyväksyntää.

5 artikla

Tarvittavat muutokset liitteissä I, II, III ja IV olevien vaatimusten mukauttamiseksi tekniikan kehitykseen annetaan moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen tyyppihyväksyntää koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 6 päivänä helmikuuta 1970 annetun neuvoston direktiivin 13 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

6 artikla

1. Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät säännökset voimaan 18 kuukauden kuluessa tämän direktiivin tiedoksi antamisesta ja ilmoitettava tästä komissiolle viipymättä.

2. Jäsenvaltioiden on huolehdittava, että niiden tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamat keskeiset kansalliset säännökset toimitetaan kirjallisina komissiolle.

7 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Luxemburgissa 4 päivänä kesäkuuta 1974.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

H. D. GENSCHER

(1) EYVL N:o C 14, 27.3.1973, s. 18

(2) EYVL N:o C 60, 26.7.1973, s. 13

(3) EYVL N:o L 42, 23.2.1970, s. 1

(4) EYVL N:o L 68, 22.3.1971, s. 1

(5) EYVL N:o L 38, 11.2.1974, s. 2

(6) Asiakirja ECE Geneve E/ECE/324/Add. 11

LIITE I (1*)

MÄÄRITELMÄT, ETY-TYYPPIHYVÄKSYNNÄN HAKEMINEN, ETY-TYYPPIHYVÄKSYNTÄ, VAATIMUKSET, TESTIT, TUOTANNON VAATIMUSTENMUKAISUUS

(1)

2 MÄÄRITELMÄT

Tässä direktiivissä tarkoitetaan:

2.1 "Ohjausmekanismin toiminnalla törmäyksessä" mekanismin toimintaa, kun siihen vaikuttaa kaksi erityyppistä voimaa, jotka ovat:

2.1.1 edestä tapahtuvassa törmäyksestä aiheutuvat voimat, jotka voivat aiheuttaa rakenteiden siirtymisen pois paikaltaan ohjauspylvään takaosaa kohden;

2.1.2 kuljettajan massan hitaudesta johtuvat voimat kuljettajan iskeytymisessä ohjauspylvästä vasten edestä tapahtuvassa törmäyksessä.

2.2 "Ajoneuvotyypillä" moottoriajoneuvoluokkaa, johon kuuluvat ajoneuvot eivät eroa toisistaan seuraavilta olennaisilta osin, kuten:

2.2.1 ohjauslaitteen etupuolella olevan ajoneuvon osan rakenne, mitat, muodot ja olennaiset materiaalit;

2.2.2 ajoneuvon suurin sallittu paino.

2.3 "Ohjauslaitteella" kuljettajan käyttämää laitetta, tavallisimmin ohjauspyörää.

2.4 "Ohjauspylväällä" ohjausakselin koteloa.

2.5 "Ohjausakselilla" osaa, joka välittää ohjauslaitteen vääntömomentin ohjausvaihteeseen.

2.6 "Ohjausmekanismilla" laitetta, joka koostuu ohjauslaitteesta, ohjauspylväästä, asennelman lisälaitteista, ohjausakselista, ohjausvaihteesta ja kaikista muista sellaisista osista, jotka osaltaan auttavat absorboimaan ohjauspyörää vasten tapahtuvassa iskussa syntyvän energian.

2.7 "Edestä ohjattavalla ajoneuvolla" ajoneuvoa, jossa enemmän kuin puolet moottorin pituudesta sijaitsee tuulilasin alakohdan etumaisen pisteen takana ja ohjauspyörän napa etumaisessa neljänneksessä ajoneuvon pituudesta.

3 ETY-TYYPPIHYVÄKSYNNÄN HAKEMINEN

3.1 Valmistajan tai tämän edustajan on haettava ETY-tyyppihyväksyntää.

3.2 Hakemukseen on liitettävä seuraavat asiakirjat kolmena kappaleena ja seuraavat tiedot:

3.2.1 yksityiskohtainen kuvaus ajoneuvotyypin rakenteesta, mitoista ja muodoista ja ohjauslaitteen etupuolella olevan ajoneuvon osan olennaisista materiaaleista;

3.2.2 sopivassa mittakaavassa olevat riittävän yksityiskohtaiset piirustukset ohjausmekanismista ja sen kiinnityksestä ajoneuvon alustaan ja koriin; sekä

3.2.3 mekanismin tekninen kuvaus.

3.3 Hyväksyntätestejä suorittavalle tutkimuslaitokselle on toimitettava:

3.3.1 jäljempänä 5.1 kohdassa tarkoitettua testiä varten hyväksyttävää ajoneuvotyyppiä edustava ajoneuvo,

3.3.2 valmistajan pyynnöstä joko toinen ajoneuvo tai ne ajoneuvon osat, jotka tarvitaan 5.2 kohdassa tarkoitetussa testissä.

4 ETY-TYYPPIHYVÄKSYNTÄ

(4.1)

(4.2)

4.3 ETY-tyyppihyväksymistodistukseen on liitettävä liitteessä IV esitetyn mallin mukainen lomake.

(4.4)

(4.5)

(4.6)

5 VAATIMUKSET

5.1 Testissä, jossa kuormaamattoman ilman nukkea olevan auton törmäysominaisuuksia testataan ajamalla se päin estettä 48,3 km:n tuntinopeudella, ohjauspylvään yläosa ja sen akseli saavat liikkua taaksepäin vaakatasossa ja ajoneuvon pituusakselin suuntaisesti enintään 12,7 cm suhteessa ajoneuvon siihen pisteeseen, johon törmäys ei ole vaikuttanut, etäisyys määritellään dynaamisella mittauksella.

5.2 Testissä, jossa nuken ylävartalo iskeytyy ohjauslaitteeseen vähintään 24,1 km/h:n suhteellisella nopeudella, ohjauslaitteesta nuken rintaan kohdistuva voima saa olla enintään 1 111 daN.

5.2.1 Ohjauslaitteen on oltava suunniteltu, rakennettu ja asennettu niin, ettei siinä ole vaarallisia epätasaisia pintoja eikä teräviä reunoja, jotka voivat törmäyksessä lisätä kuljettajan vahingoittumisen vaaraa tai vahingoittumisen vakavuutta.

5.2.2 Ohjauslaitteen on oltava suunniteltu, rakennettu ja asennettu niin, ettei siinä ole sellaisia osia tai apulaitteita, kuten äänimerkin hallintalaitteita tai muita laitteita, jotka voivat tarttua kuljettajan vaatteisiin tai koruihin tavanomaisten ajoliikkeiden aikana.

6 TESTIT

Liitteissä II ja III esitetyillä menetelmillä tarkastetaan 5 kohdan vaatimusten noudattaminen.

7 TUOTANNON VAATIMUSTENMUKAISUUS

(7.1)

7.2 Tuotannon vaatimustenmukaisuuden tarkastamiseksi riittävälle määrälle ajoneuvoja on tehtävä pistokokeita.

7.3 Edellä tarkoitetut pistokokeet on pääsääntöisesti rajoitettava mittauksiin. Tarvittaessa ajoneuvoille on kuitenkin suoritettava 5 kohdassa vahvistettu testi.

(8)

(9)

(1*) Liitteiden teksti on olennaisilta osin yhdenmukainen Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomission säännön N:o 12 kanssa, lukuun ottamatta 2.1 kohtaa; jos säännön N:o 12 jollekin kohdalle ei ole vastinetta tämän direktiivin liitteissä, kohdan numero annetaan suluissa.

LIITE II

AJONEUVON TÖRMÄYSTESTI ESTETTÄ VARTEN

1 TARKOITUS

Tällä testillä tarkastetaan, täyttääkö ajoneuvo liitteessä I olevassa 5.1 kohdassa vahvistetut vaatimukset.

2 ASENNUKSET, MENETTELYT JA MITTAUSLAITTEET

2.1 Testausalue

Testialueen on oltava riittävän suuri koerataa, estettä ja teknisiä asennuksia varten. Radan loppuosan on oltava vaakasuora, tasainen ja vahva vähintään 5 metrin pituudelta ennen estettä.

2.2 Este

Esteenä olevan törmäysseinän on oltava vähintään 3 m leveä, 1,5 m korkea ja 0,6 m paksu teräsbetonikappale. Törmäysseinän on oltava kohtisuorassa koeradan loppuosaan nähden ja se on peitettävä 2 cm paksulla vanerilla. Betonikappaleen taakse on kasattava vähintään 90 tonnia maata. Betoni- ja maaesteen sijasta voidaan käyttää muutakin etupinnaltaan samansuuruista ja samat tulokset täyttävää estettä.

2.3 Ajoneuvon työntövoima

Törmäyshetkellä ajoneuvon on kuljettava vapaasti sen liikkeelle sysänneellä voimalla. Sen on törmättävä esteeseen kohtisuoraan törmäysseinään nähden; suurin sallittu ajoneuvon etuosan keskilinjan ja törmäysseinän keskilinjan välinen sivuttaispoikkeama on ± 30 cm ajoneuvon törmätessä esteeseen.

2.4 Testausajoneuvo

Ajoneuvossa on törmäystestissä oltava kaikki siihen tavallisesti kuuluvat osat ja laitteet. Lisäksi matkustajatilassa olevat esineet (käännettävä kuljettajan istuin, takaistuinten tyynyt jne.) eivät saa vahingossa osua ohjauspyörään.

2.5 Nopeus

Ajoneuvon nopeuden on oltava törmäyshetkellä 48,3-53,1 km/h.

2.6 Mittauslaitteet

2.6.1 Jäljempänä 3.1 kohdassa tarkoitetuissa mittauksissa käytettävien laitteiden tarkkuuden on oltava:

2.6.1.1 ajoneuvon nopeuden mittaus:

>NUM>1

>DEN>100

,

2.6.1.2 ajan mittaus:

>NUM>1

>DEN>1 000

sekuntia,

2.6.1.3 törmäyksen alkuvaihe (nollapiste) ajoneuvon koskettaessa ensimmäinen kerran esteeseen on tallennettava ja kuvattava testin arviointia varten.

2.6.2 Jäljempänä 3.1 kohdassa tarkoitettu etäisyys on mitattava ± 5 mm:n tarkkuudella.

3 TULOKSET

3.1 Ohjauslaitteen taaksepäin suuntautuvan liikkeen määrittämiseksi tallennetaan(1) ohjauspylvään (ja akselin) yläosan ja ajoneuvon sellaisen pisteen, johon törmäys ei ole vaikuttanut, välisen etäisyyden törmäyksen aiheuttama muutos. Muutos mitataan vaakatasossa ja yhdensuuntaisesti ajoneuvon pituusakseliin nähden. Jos ajoneuvon mitattu nopeus ylittää 48,3 km/h:n nimellisnopeuden, tämä etäisyyden muutos alennetaan nimellisnopeutta vastaavaan arvoon kertomalla se nimellisnopeuden ja mitatun nopeuden suhteen neliöllä.

3.2 Testin jälkeen ajoneuvon kärsimät vauriot on kuvailtava kirjallisessa kertomuksessa; ainakin yksi valokuva on otettava seuraavista ajoneuvon osista:

3.2.1 sivut (oikea ja vasen),

3.2.2 etuosa,

3.2.3 pohja,

3.2.4 matkustajatilan sisällä oleva alue, johon törmäys on vaikuttanut.

4 VASTAAVAT TESTAUSMENETELMÄT

Vastaavat ainetta rikkomattomat testausmenetelmät ovat sallittuja, jos 3 kohdassa tarkoitetut tulokset saadaan joko kokonaisuudessaan korvaavalla testillä tai korvaavan testin tuloksista laskemalla. Käytettäessä muuta kuin 2 ja 3 kohdassa tarkoitettua menetelmää on vastaavuus näytettävä toteen.

(1) Tallentaminen voidaan korvata enimmäis- ja vähimmäisarvojen mittauksilla.

LIITE III

ENERGIAN VAIMENNUSKYVYN TESTI TÖRMÄYSTILANTEESSA OHJAUSLAITETTA VASTEN

1 TARKOITUS

Testillä tarkastetaan, täyttääkö ajoneuvo liitteessä I olevassa 5.2 kohdassa vahvistetut vaatimukset.

2 ASENNUKSET, MENETTELYT JA MITTAUSLAITTEET

2.1 Ohjauslaitteen asennus

2.1.1 Ohjauslaite on asennettava ajoneuvon etuosaan leikkaamalla ajoneuvon kori poikittaissuunnassa etuistuinten tasolta ja mahdollisesti poistamalla katto, tuulilasi ja ovet. Tämä osa on kiinnitettävä lujasti testipenkkiin niin, ettei se liiku mallin iskeytyessä ohjauslaitteeseen.

2.1.2 Valmistajan pyynnöstä ohjauslaite saadaan kuitenkin asentaa kehikkoon jäljittelemällä ohjausmekanismin asennusta, jos oikeaan "korin etuosaan ja ohjauslaitteeseen" verrattuna "kehikolla ja ohjauslaiteasennelmalla" on:

2.1.2.1 sama geometrinen pohjakaavio,

2.1.2.2 lujempi rakenne.

2.2 Ensimmäisessä testissä ohjauslaitteen on oltava käännettynä asentoon, jossa sen taipumattomin varsi on kohtisuorassa mallineen nähden; jos ohjauslaite on ohjauspyörä, testi on toistettava niin, että ohjauspyörän joustavin osa on suunnattu kohtisuoraan tähän kosketuskohtaan. Jos kyse on säädettävästä ohjauspyörästä, molemmat testit on suoritettava niin, että ohjauspyörä on säädettynä keskiasentoonsa.

2.3 Testikappale

Testikappaleen on oltava muodoltaan, mitoiltaan, painoltaan ja ominaisuuksiltaan tämän liitteen lisäyksen mukainen.

2.4 Voimien mittaus

2.4.1 Testissä mitataan vaakatasossa ja yhdensuuntaisesti ajoneuvon pituusakseliin nähden vaikuttava suurin voima, joka kohdistuu mallineen ohjauslaitteeseen osuneen törmäyksen johdosta.

2.4.2 Tämä voima saadaan mitata suoraan tai epäsuorasti tai se voidaan laskea testin aikana mitatuista arvoista.

2.5 Testikappaleen työntövoima

Testikappaleen liikkeelle sysäämiseen saadaan käyttää mitä tahansa menetelmää edellyttäen, että testikappale iskeytyessään ohjauslaitteeseen on täysin irrallaan sysäävästä laitteesta. Testikappaleen liikeradan on ennen testikappaleen törmäystä ohjauslaitteeseen oltava mahdollisimman suora, auton etuosan pituusakseliin nähden yhdensuuntainen. Testikappaleen ensimmäisen kosketuksen ohjauslaitteeseen on tapahduttava kohdassa, jossa kuljettajan istuimella istuvan, 75,3 kg:n painoisen ja 173 cm:n pituisen(1) henkilön kosketus ohjauslaitteeseen tavallisesti tapahtuisi henkilön lennähtäessä eteenpäin ajoneuvon pituusakselin suuntaisesti ohjauspyörää vasten, kuljettajan istuimen ollessa säädettynä etumaiseen asentoonsa.

2.6 Nopeus

Testikappaleen on iskeydyttävä ohjauslaitteeseen vähintään ja mahdollisimman tarkasti 24,1 km/h.

2.7 Mittauslaitteet

2.7.1 Jäljempänä 3.2 kohdassa tarkoitetuissa mittauksissa käytettävien laitteiden on oltava tarkkuudeltaan:

2.7.1.1 Testikappaleen nopeus:

>NUM>2

>DEN>100

;

2.7.1.2 ajan mittaus:

>NUM>1

>DEN>1000

sekuntia;

2.7.1.3 törmäyksen alkuvaihe (nollapiste) testikappaleen koskettaessa ensimmäistä kertaa ohjauslaitteeseen, on tallennettava ja kuvattava testin arviointia varten;

2.7.1.4 voiman mittaus: mittausalueen on oltava 3920 daN. Voima on tallennettava ilman säröä 1 000 jakson taajuuteen saakka 2,5 %:n tarkkuudella suurimmasta mittausalueesta tai ± 5 %:n tarkkuudella todellisesta arvosta;

2.7.1.5 poikittaisherkkyys: alle 5 % mittausalueesta.

3 TULOKSET

3.1 Testin jälkeen ohjausmekanismin aiheuttamat vauriot on todettava ja kuvailtava kirjallisessa kertomuksessa; ohjauslaitteen/ohjauspylvään/kojetaulun alueesta on otettava vähintään yksi valokuva sivulta ja yksi edestä.

3.2 Törmäyksessä ohjauslaitteen testikappaleen rintaan aiheuttaman, 2.7 kohdassa tarkoitetuin tavoin mitattu koko voima on kirjattava.

4 VASTAAVAT TESTAUSMENETELMÄT

Vastaavat ainetta rikkomattomat testausmenetelmät ovat sallittuja, jos 3 kohdassa tarkoitetut tulokset saadaan joko kokonaisuudessaan korvaavalla testillä tai korvaavan testin tuloksista laskemalla. Käytettäessä muuta kuin 2 ja 3 kohdassa tarkoitettua menetelmää on vastaavuus osoitettava.

(1) Nämä mitat vastaavat keskimääräistä henkilöä esittävää nukkea, joka määritellään: National Centre for Health Statistics, sarja 11, N:o 8, United States of America Centre for Health, Education and Welfare, 12 päivänä toukokuuta 1967.

LIITE IV

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>