19.2.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 43/16


EY:n JA MONTENEGRON VÄLIAIKAISEN KOMITEAN PÄÄTÖS N:o 1/2008,

tehty 22 päivänä tammikuuta 2008,

komitean työjärjestyksestä sekä EY:n ja Montenegron alakomiteoiden tehtävistä ja rakenteesta

(2008/128/EY)

EY:N JA MONTENEGRON VÄLIAIKAINEN KOMITEA, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön ja Montenegron tasavallan välisen väliaikaisen sopimuksen kaupasta ja kaupan liitännäistoimenpiteistä, jäljempänä ’väliaikainen sopimus’ (1), joka allekirjoitettiin 15 päivänä lokakuuta 2007, ja erityisesti sen 44 artiklan,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Puheenjohtaja

Väliaikaisen komitean puheenjohtajana toimii vuorotellen 12 kuukauden ajan Euroopan yhteisöjen komission, jäljempänä ’Euroopan komissio’, edustaja Euroopan yhteisön, jäljempänä ’yhteisö’, puolesta ja Montenegron hallituksen edustaja. Ensimmäinen puheenjohtajuuskausi alkaa kuitenkin päivänä, jolloin väliaikainen komitea kokoontuu ensimmäisen kerran, ja päättyy saman vuoden joulukuun 31 päivänä.

2 artikla

Kokoukset

Väliaikainen komitea kokoontuu kerran vuodessa Brysselissä tai Podgoricassa osapuolten yhteisen päätöksen mukaisesti. Väliaikaisen komitean erityisiä kokouksia voidaan kutsua koolle osapuolten niin sopiessa kumman tahansa osapuolen pyynnöstä.

Kokoukset kutsuu koolle puheenjohtaja.

Ellei toisin päätetä, väliaikaisen komitean kokoukset eivät ole julkisia.

3 artikla

Valtuuskunnat

Osapuolten valtuuskuntien suunniteltu kokoonpano ilmoitetaan puheenjohtajalle ennen kutakin kokousta.

Euroopan investointipankin (EIP) edustaja voi osallistua väliaikaisen komitean kokouksiin tarkkailijana, kun esityslistalla on Euroopan investointipankkia koskevia asioita.

Väliaikainen komitea voi kutsua ulkopuolisia henkilöitä osallistumaan kokouksiinsa saadakseen tietoa yksittäisistä aiheista.

Yhteisön jäsenvaltioille ilmoitetaan väliaikaisen komitean kokouksista.

4 artikla

Sihteeristö

Yksi Euroopan komission virkamies ja yksi Montenegron virkamies toimivat yhdessä väliaikaisen komitean sihteereinä.

5 artikla

Kirjeenvaihto

Kaikki väliaikaisen komitean puheenjohtajalle saapuva ja häneltä lähtevä kirjeenvaihto toimitetaan molemmille sihteereille. Sihteerit varmistavat, että kirjeenvaihto toimitetaan tarvittaessa molempien osapuolten edustajille väliaikaisessa komiteassa.

6 artikla

Kokousten esityslista

1.   Puheenjohtaja ja sihteerit laativat kunkin kokouksen alustavan esityslistan viimeistään 15 työpäivää ennen kokouksen alkua.

Alustavalle esityslistalle otetaan asiat, joiden esityslistalle ottamista koskeva pyyntö on saapunut sihteereille vähintään 21 työpäivää ennen kokouksen alkua, edellyttäen että niihin liittyvät asiakirjat on toimitettu sihteereille viimeistään alustavan esityslistan lähettämispäivänä.

Väliaikainen komitea vahvistaa esityslistan kunkin kokouksen alussa. Muu kuin alustavalla esityslistalla oleva asia voidaan ottaa esityslistalle, jos osapuolet niin sopivat.

2.   Puheenjohtaja voi kummankin osapuolen suostumuksella lyhentää 1 kohdassa mainittuja määräaikoja jonkin erityistapauksen vaatimusten huomioon ottamiseksi.

7 artikla

Pöytäkirjat

Kokouksen järjestävä osapuoli laatii kustakin väliaikaisen komitean kokouksesta pöytäkirjaluonnoksen. Siinä mainitaan tehdyt päätökset, annetut suositukset ja hyväksytyt päätelmät. Pöytäkirjaluonnos on toimitettava väliaikaisen komitean hyväksyttäväksi kahden kuukauden kuluessa kokouksen järjestämisestä. Kun pöytäkirja on hyväksytty, puheenjohtaja ja kumpikin sihteeri allekirjoittavat sen ja molemmat osapuolet arkistoivat siitä yhden alkuperäiskappaleen. Jäljennös pöytäkirjasta lähetetään kaikille 5 artiklassa tarkoitetuille vastaanottajille.

8 artikla

Asioiden käsittely

Väliaikainen komitea tekee päätöksensä ja antaa suosituksensa osapuolten yhteisellä sopimuksella.

Kokousten välillä väliaikainen komitea voi tehdä päätöksiä tai antaa suosituksia kirjallista menettelyä noudattaen, jos osapuolet niin sopivat.

Väliaikaisen sopimuksen 45 artiklassa tarkoitetut väliaikaisen komitean päätökset varustetaan otsikolla ”päätös” ja suositukset otsikolla ”suositus”, ja niitä seuraa järjestysnumero, teko- tai antopäivä sekä selvitys aiheesta.

Puheenjohtaja allekirjoittaa väliaikaisen komitean päätökset ja suositukset ja kumpikin sihteeri todistaa ne oikeiksi.

Osapuolet julkaisevat väliaikaisen komitean tekemät päätökset virallisissa lehdissään. Kumpikin osapuoli voi päättää julkaista minkä tahansa muun väliaikaisen komitean hyväksymän asiakirjan.

9 artikla

Kielet

Osapuolten viralliset kielet ovat väliaikaisen komitean virallisia kieliä.

Ellei toisin päätetä, väliaikainen komitea käsittelee asioita kyseisillä kielillä laadittujen asiakirjojen perusteella.

10 artikla

Kustannukset

Yhteisö ja Montenegro vastaavat kumpikin väliaikaisen komitean ja alakomiteoiden kokouksiin osallistumisesta aiheutuvista kuluistaan henkilöstö-, matka- ja oleskelukulujen sekä posti- ja televiestintäkulujen osalta.

Kokousten tulkkaukseen sekä asiakirjojen kääntämiseen ja jäljentämiseen liittyvistä kustannuksista sekä muista kokousten käytännön järjestelyihin liittyvistä kustannuksista vastaa kokoukset järjestävä osapuoli.

11 artikla

Alakomiteat

Väliaikaisen komitean avuksi perustettujen alakomiteoiden tehtävät ja rakenne määritellään liitteessä.

Alakomiteat muodostuvat molempien osapuolten edustajista. Osapuolet toimivat vuorotellen alakomiteoiden puheenjohtajina 1 artiklan mukaisesti.

Alakomiteat toimivat väliaikaisen komitean alaisuudessa ja raportoivat tälle kunkin kokouksen jälkeen. Ne eivät voi tehdä päätöksiä mutta voivat antaa suosituksia väliaikaiselle komitealle.

Väliaikainen komitea voi milloin tahansa lakkauttaa olemassa olevia alakomiteoita, muuttaa niiden tehtäviä tai perustaa uusia alakomiteoita avustamaan itseään tehtäviensä hoitamisessa.

Tehty Brysselissä 22 päivänä tammikuuta 2008.

Väliaikaisen komitean puolesta

Puheenjohtaja

P. MIREL


(1)  EUVL L 345, 28.12.2007, s. 2.


LIITE

EY:N JA MONTENEGRON ALAKOMITEOIDEN TEHTÄVÄT JA RAKENNE

1.   Kokoonpano ja puheenjohtajuus

Työjärjestyksen 11 artiklan toisen alakohdan mukaisesti alakomiteoissa on sekä Euroopan komission että Montenegron hallituksen edustajia. Nämä kaksi osapuolta toimivat vuorotellen alakomiteoiden puheenjohtajina työjärjestyksen 1 artiklan mukaisesti. Jäsenvaltioille ilmoitetaan alakomiteoiden kokouksista.

2.   Sihteeristö

Yksi Euroopan komission virkamies ja yksi Montenegron hallituksen virkamies toimivat yhdessä kunkin alakomitean sihteereinä.

Kaikki alakomiteoita koskevat viestit toimitetaan asianomaisen alakomitean sihteereille.

3.   Kokoukset

Alakomiteat kokoontuvat säännöllisesti kerran vuodessa ja osapuolten yhteisestä sopimuksesta aina, kun olosuhteet niin vaativat. Alakomitean kokoukset pidetään osapuolten sopimana ajankohtana niiden sopimassa paikassa.

Alakomiteat voivat molempien osapuolten suostumuksella kutsua kokouksiinsa asiantuntijoita saadakseen tarvitsemaansa tietoa.

4.   Käsiteltävät asiat

Alakomiteoissa käsitellään eri aiheita 7 kohdassa esitetyn monialaisen alakomitearakenteen mukaisesti. Väliaikaisen sopimuksen ja Eurooppa-kumppanuuden täytäntöönpanoa, vakautus- ja assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanon valmisteluja ja lainsäädännön lähentämisessä, täytäntöönpanossa ja soveltamisessa saavutettua edistymistä arvioidaan kaikilla aloilla. Alakomiteat tarkastelevat omilla aloillaan mahdollisesti ilmeneviä ongelmia ja ehdottavat toimia, joilla ne voidaan ratkaista.

Alakomiteat toimivat myös foorumeina, joilla selvitetään edelleen yhteisön säännöstöön liittyviä kysymyksiä ja tarkastellaan Montenegron edistymistä lainsäädäntönsä saattamisessa yhteisön säännöstön mukaiseksi väliaikaisessa sopimuksessa tehtyjen sitoumusten mukaisesti.

5.   Pöytäkirjat

Kustakin alakomiteoiden kokouksesta laaditaan pöytäkirjaluonnos kahden kuukauden kuluessa kokouksen järjestämisestä. Kun molemmat osapuolet ovat hyväksyneet pöytäkirjan, alakomitean sihteerit toimittavat siitä jäljennöksen väliaikaisen komitean sihteereille.

6.   Julkisuus

Ellei toisin päätetä, alakomiteoiden kokoukset eivät ole julkisia.

7.   Alakomitearakenne

1)

Kauppaan, teollisuuteen, tulliin, verotukseen ja muiden ehdokasmaiden kanssa tehtävään yhteistyöhön liittyviä asioita käsittelevä alakomitea (väliaikaisen sopimuksen 3 artikla, 4–8 artikla, 19–33 artikla, 42 ja 53 artikla),

2)

Maatalouteen ja kalastukseen liittyviä asioita käsittelevä alakomitea ( väliaikaisen sopimuksen 9 artikla, 11 artiklan 2 ja 3 kohta, 10 ja 13 artikla, 12 artiklan 2 kohta, 14, 15 ja 18 artikla),

3)

Sisämarkkinoihin ja kilpailuun liittyviä asioita käsittelevä alakomitea (väliaikaisen sopimuksen 36, 37 ja 38 artikla yhdessä pöytäkirjan N:o 4 kanssa, 39, 40 ja 41 artikla),

4)

Talous- ja raha-asioita sekä tilastoja käsittelevä alakomitea (väliaikaisen sopimuksen 35 artikla, 38 artiklan 7 kohdan b alakohta),

5)

Liikennettä käsittelevä alakomitea (väliaikaisen sopimuksen 34 artikla).