22000D0713(07)

ETA:n sekakomitean päätös N:o 47/2000, tehty 22 päivänä toukokuuta 2000, yhteistyöstä muilla kuin neljän vapauden alaan kuuluvilla erityisalueilla tehdyn ETA-sopimuksen pöytäkirjan 31 muuttamisesta

Virallinen lehti nro L 174 , 13/07/2000 s. 0059 - 0063


ETA:n sekakomitean päätös

N:o 47/2000,

tehty 22 päivänä toukokuuta 2000,

yhteistyöstä muilla kuin neljän vapauden alaan kuuluvilla erityisalueilla tehdyn ETA-sopimuksen pöytäkirjan 31 muuttamisesta

ETA:n SEKAKOMITEA, joka

ottaa huomioon Euroopan talousalueesta tehdyn sopimuksen, sellaisena kuin se on mukautettuna mainitun sopimuksen mukauttamisesta tehdyllä pöytäkirjalla, jäljempänä "sopimus", ja erityisesti sen 86, 87, 98 ja 115 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Sopimuksen pöytäkirja 31 muutettiin 19 päivänä toukokuuta 2000 tehdyllä ETA:n sekakomitean päätöksellä N:o 46/2000(1).

(2) Sopimuspuolten yhteistyötä on aiheellista laajentaa tukemaan viiden vuoden ajan alueiden välisiä taloudellisia ja sosiaalisia eroja vähentämään tarkoitettuja toimenpiteitä sopimuspuolten välisten kauppa- ja taloussuhteiden jatkuvan ja tasapainoisen vahvistamisen edistämiseksi.

(3) Sopimuspuolet ovat sopineet ETA:n EFTA-valtioiden rahoitusosuudesta vuosina 1999-2003 edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

(4) Tähän yhteistyöhön tarvitaan uusi väline sopimuksen VIII osaa koskevien neuvottelujen jälkeisten muutosten huomioon ottamiseksi. Tämän välineen on oltava erillinen samoihin tavoitteisiin tähtäävästä yhteisön toiminnasta mutta sovitettu yhteen sen kanssa, ja se on toteutettava sopimuksen 82 artiklan 1 kohdan c alakohdan perusteella.

(5) Sopimuksen pöytäkirjaa 31 olisi muutettava niin, että tämä laajennettu yhteistyö olisi mahdollista toteuttaa 1 päivän tammikuuta 1999 ja 31 päivään joulukuuta 2003 välisenä aikana,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Lisätään seuraava artikla sopimuksen pöytäkirjassa 31 olevan 18 artiklan jälkeen (kansallisten virkamiesten vaihto):

" 19 artikla

Taloudellisten ja sosiaalisten erojen vähentäminen

1. Sopimuspuolet vahvistavat yhteistyötään taloudellisten ja sosiaalisten erojen vähentämiseksi Euroopan talousalueella ETA:n ja EFTA-valtioiden rahoitusosuuden avulla. Tätä varten perustetaan rahoitusväline vuosiksi 1999-2003.

2. Sopimuksen 82 artiklan 1 kohdan c alakohdan nojalla ja tämän pöytäkirjan lisäyksessä 4 esitettyjen yksityiskohtaisten säännösten mukaisesti ETA:n EFTA-valtiot osallistuvat edellä 1 kohdassa esitettyyn yhteistyöhön 119,6 miljoonalla eurolla. Tämä rahoitusosuus annetaan käyttöön viitenä yhtä suurena vuotuisena maksusitoumuksena.".

2 artikla

Lisätään tämän päätöksen liitteenä oleva teksti pöytäkirjaan 31 lisäyksenä 4.

3 artikla

Tämä päätös tulee voimaan 23 päivänä toukokuuta 2000, jos kaikki sopimuksen 103 artiklan 1 kohdan mukaiset ilmoitukset on tehty ETA:n sekakomitealle(2).

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 1999 31 päivään joulukuuta 2003.

4 artikla

Tämä päätös julkaistaan Euroopan yhteisöjen virallisen lehden ETA-osastossa ja ETA-täydennysosassa.

Tehty Brysselissä 22 päivänä toukokuuta 2000.

ETA:n sekakomitean puolesta

Puheenjohtaja

F. Barbaso

(1) Ks. tämän virallisen lehden sivu 58.

(2) Ilmoitus valtiosäännön asettamista vaatimuksista tehty.

LIITE

ETA:n sekakomitean päätös N:o 47/2000

"LISÄYS 4

ETA:N RAHOITUSVÄLINE

Täytäntöönpanon yksityiskohtaiset säännöt

1. Määritelmät

Seuraavassa:

1. "Edunsaajavaltio" on valtio, joka saa rahoitusta ETA:n EFTA-valtioilta ETA:n sekakomitean 22 päivänä toukokuuta 2000 tehdyn päätöksen N:o 47/2000 mukaisesti. Edunsaajavaltiota edustaa nimitettävä viranomainen, joka vastaa ETA:n EFTA-rahoituksen hallinnoinnista maassa ja hankesopimusten tekemisestä komitean kanssa. Taloudellinen vastuu ETA:n EFTA-valtioille on edunsaajavaltioilla.

2. "Hankevastaava" on hankkeen alkuun paneva elin. Avustukset maksetaan hankevastaavalle edunsaajavaltion välityksellä.

3. "Komitea" on ETA:n EFTA-valtioiden kohdassa 7 esitettyjen tehtävien toteuttamiseksi asettama elin.

4. "Valvoja" on riippumaton elin, joka seuraa edunsaajavaltion kanssa tehdyn sopimuksen perusteella hankkeen edistymistä ja raportoi siitä edunsaajavaltiolle ja komitealle. Edunsaajavaltio nimittää valvojan Euroopan investointipankin (EIP) ehdotuksen tai arvion ja suostumuksen perusteella sekä komitean suostumuksella.

2. Edunsaajavaltiot

Edunsaajavaltiot ja niiden osuudet varoista ovat seuraavan taulukon mukaiset:

>TAULUKON PAIKKA>

3. Tuen muodot

Tuki annetaan kokonaan avustuksina. Edunsaajavaltio voi kuitenkin ehdottaa komitealle sen osuuden osittaista käyttämistä pääasiallisesti lainoilla rahoitettujen hankkeiden korkokulujen vähentämiseen. Kaikki tällainen tuki annetaan myös avustuksina.

ETA:n EFTA-valtioiden rahoitusosuus ei saa ylittää 50:tä prosenttia hankkeen kustannuksista paitsi hankkeissa, jotka muutoin rahoitetaan valtion tai alue- tai paikallishallinnon talousarviomäärärahoista, joissa rahoitusosuus ei saa ylittää 85:tä prosenttia kokonaiskuluista. Yhteisön yhteisrahoituksen kattoa ei saa missään tapauksessa ylittää.

ETA:n EFTA-valtioiden vastuu hankkeista rajoittuu varojen toimittamiseen sovitun suunnitelman mukaisesti edellyttäen, että seurantaraporteissa vahvistetaan hankkeen toteutuvan hanke-ehdotuksen mukaisesti.

4. Tukeen oikeutetut toimet

Rahoitusta voidaan käyttää seuraavien alojen hankkeisiin: ympäristö, mukaan luettuina kaupunkialueiden kunnostus, kaupunkisaasteiden vähentäminen ja eurooppalaisen kulttuuriperinnön säilyttäminen, liikenne, mukaan luettuina infrastruktuuri, sekä yleissivistävä ja ammatillinen koulutus, mukaan luettuna akateeminen tutkimus. Sopimuspuolet sopivat siitä, että ne pyrkivät myöntämään vähintään 2/3 hankkeiden kokonaisrahoituksesta ympäristöalan hankkeisiin edellä määritellyllä tavalla.

5. Hankkeet

Kokonaismäärästä, 119,6 miljoonaa euroa, on käytettävissä maksusitoumuksiin 20 prosenttia kutakin alkavaa vuotta kohden kumulatiivisesti vuodesta 1999. Suurten hankkeiden eri osia voidaan esittää erillisrahoitettaviksi, ja komitea harkitsee kutakin hanke-ehdotusta erikseen.

6. Seurantavaatimukset

Kutakin hanketta varten laaditaan seurantasuunnitelma hankesuunnitelman ja aikataulun, talousarvion ja maksusuunnitelman kanssa. Siinä määritellään hankkeen keskeiset kohdat. Valvoja raportoi laaditun suunnitelman mukaisesti yleensä vähintään kerran vuodessa hankkeen tärkeistä vaiheista edunsaajavaltiolle ja komitealle ja toimittaa muun muassa seuraavat tiedot:

- tarjouksiin ja hankintoihin liittyvien lupien ja varmennusten muodollisten vaatimusten täyttäminen,

- hankkeen edistyminen alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna,

- mahdolliset poikkeukset muun muassa talousarvioista, maksuaikatauluista, sopimuksista, käytännön toteuttamisesta ja loppuunsaattamispäivämäärästä. Jälkivaikutukset hankkeen laajuuteen, siitä odotettuun hyötyyn ja loppuunsuorittamisaikaan. Toimenpiteet, joita tarvittaessa on tehty poikkeusten aiheuttamien seurausten lieventämiseksi,

- hankkeen tilit,

- tieto siitä, täyttääkö hankkeen edistyminen seuraavan maksuerän maksamiselle asetetut vaatimukset.

Jos raportti ei vastaa sovittua suunnitelmaa, komitea voi pyytää edunsaajavaltiolta lisätietoja. Raportin tietojen selventämiseen rajoittuvat kysymykset tai siitä puuttuvia tietoja koskevat pyynnöt voidaan osoittaa valvojalle samalla, kun tästä ilmoitetaan asianmukaisesti edunsaajavaltiolle. Komitea voi päättää evätä lisämaksujen suorittamisen kunnes raportti vastaa sopimusta. ETA:n EFTA-valtiot voivat tarkastaa hankkeiden tilit kuten 10 kohdan 13 alakohdassa määritellään.

7. Organisaatiorakenne

EFTA-valtiot perustavat komitean, joka

- hyväksyy rahoitettavat hankkeet,

- hyväksyy kunkin hankkeen seuranta- ja maksusuunnitelman,

- valvoo tuen toimivuutta yleensä, erityisesti seurantaraporttien perusteella,

- antaa luvan maksuihin edunsaajille maksusuunnitelman mukaisesti seurantaraporttien perusteella.

EIP

- arvioi hanke-ehdotukset ja raportoi edunsaajavaltiolle,

- ehdottaa tai arvioi ja hyväksyy edunsaajavaltioiden valvojat komitean ja edunsaajavaltion hyväksyttäviksi.

Edunsaajavaltiot

- ottavat vastaan ja hyväksyvät rahoitettavat hankkeet,

- esittävät hankkeet EIP:lle arvioitaviksi ja EIP:n hyväksynnän jälkeen komissiolle ja komitealle.

Komissio

Tarkastaa ehdotettujen hankkeiden yhteensopivuuden yhteisön tavoitteiden ja erityisesti yhteisrahoitusta koskevien sääntöjen kanssa. Jälkimmäisessä tarkastelussa ETA:n EFTA-rahoitus rinnastetaan yhteisön rahoitukseen.

Valvoja

- seuraa hankkeita hyväksytyn hankesuunnitelman liitteenä olevan raportointisuunnitelman mukaisesti,

- raportoi edunsaajavaltiolle ja komitealle.

8. Kielten osalta noudatettava järjestelmä

ETA-sopimuksen virallisia kieliä voidaan käyttää. Edunsaajavaltion tai hankevastaavan on toimitettava englanninkieliset käännökset kaikista komitealle toimitetuista asiakirjoista.

9. Rahoitusjärjestelyt

ETA:n EFTA-valtiot liittävät edunsaajavaltioille suoritettaviin maksuihin sovitun 119,6 miljoonan euron rahoitusmäärän lisäksi 0,5 prosentin arviointi- ja seurantaprovision. Kaikki osapuolet maksavat omat hallintokulunsa.

Hankevastaavien ja edunsaajavaltioiden konsulttina toimiva EIP veloittaa palkkion toimeksiantajilleen suorittamistaan palveluksista.

ETA:n EFTA-valtiot panevat täytäntöön asianmukaisen rahoitushallinnon. Maksut edunsaajavaltioille suoritetaan komitean antamien määräysten perusteella, joka myös varmistaa oikein ajoitetun suorituksen. Varoille ennen edunsaajille suoritettuja maksuja kertynyt korko kuuluu rahoituksen toimittajille.

10. Lyhyt toiminnan kuvaus

1. Hankevastaava ehdottaa hankesuunnitelmaa edunsaajavaltiolle.

2. Edunsaajavaltio ehdottaa hankesuunnitelmaa komissiolle ja komitealle alustavissa neuvotteluissa idean hyväksymiseksi.

3. Jos alustavat neuvottelut johtavat myönteiseen tulokseen, hankevastaava pyytää EIP:a arvioimaan hankkeen. Arvioinnin on katettava ehdotuksen tekniset, taloudelliset sekä rahoitukseen ja hallintaan liittyvät näkökohdat.

4. Hankevastaava toimittaa hankesuunnitelman, mukaan luettuina talousarvion, aikataulun, maksusuunnitelman, seurantasuunnitelman ja EIP:n arviointiraportin edunsaajavaltiolle.

5. Edunsaajavaltio toimittaa hankkeen 4 kohdassa mainittujen asiakirjojen kanssa komissiolle hankkeen kelpoisuuden selvittämiseksi.

6. Edunsaajavaltio toimittaa hankkeen 4 kohdassa mainittujen asiakirjojen kanssa samanaikaisesti komitealle hyväksyttäväksi.

7. Komitea voi pyytää lisätietoja tai ehdottaa hankesuunnitelman tarkistamista erityisesti sen seuranta- ja maksusuunnitelman osalta. Komitea hyväksyy (tarkistetun) hankkeen tai antaa perustellun kiellon. Jos hanke hyväksytään, edunsaajavaltiolle lähetetään sitoutumiskirje, jossa määritellään asianmukaiset ehdot.

8. Valvoja ja edunsaajavaltio allekirjoittavat sopimuksen, joka perustuu seurantasuunnitelmaan.

9. Hankevastaava ja edunsaajavaltio allekirjoittavat sopimuksen, ja edunsaajavaltio ja komitea allekirjoittavat avustussopimuksen.

10. Ensimmäinen 10 prosentin maksusuoritus maksetaan edunsaajavaltiolle, kun hankevastaava on allekirjoittanut sopimuksen hankkeen toteuttajan kanssa. Myöhemmät maksusuoritukset tehdään maksusuunnitelman mukaisesti suhteutettuna hankkeen todelliseen toteutumiseen sen jälkeen, kun on esitetty tyydyttävä seurantaraportti ja komitea on antanut hyväksyntänsä.

11. Hankevastaava toteuttaa hankkeen, ja valvoja raportoi edunsaajavaltiolle ja komitealle.

12. Jos maksuja ei voida suorittaa suunnitelman mukaisesti, edunsaajavaltio ja komitea voivat käydä neuvotteluja.

13. Jos komitea tai EFTA:n tilintarkastajat haluavat muita kuin seurantasuunnitelmassa olevia tietoja, ne voivat suorittaa oman tilintarkastuksensa tai palkata omalla kustannuksellaan ulkopuolisen tilintarkastajan tarkastamaan hankkeen tilit. Edunsaajavaltio voi seurata tilintarkastusta. Hankevastaavan ja kaikkien muiden sen puolesta hanketta hallinnoivien yksiköiden on annettava tilintarkastajalle samat tiedot, jotka ne tarvittaessa antaisivat kansallisille viranomaisilleen tai omille tilintarkastajilleen.

14. Kun seurantasuunnitelma niin edellyttää, valvojan on toimitettava hankkeen toteutumisraportti tai arviointiraportti.

11. Loppuhuomautukset

Uuden rahoitusvälineen toimintaa ohjataan samojen linjojen mukaisesti, joita noudatettiin entisen rahoitusmekanismin hallinnossa, paitsi jos muuttuneet olosuhteet toisin edellyttävät. Tarvittaessa voidaan laatia täydentäviä asiakirjoja.".