21998D0710(01)

Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välisen yhteistyöneuvoston Työjärjestys, annettu 9 päivänä kesäkuuta 1998 - Yhteistyökomitean työjärjestys

Virallinen lehti nro L 194 , 10/07/1998 s. 0025 - 0029


Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välisen YHTEISTYÖNEUVOSTON TYÖJÄRJESTYS,

annettu 9 päivänä kesäkuuta 1998 (98/435/EY)

YHTEISTYÖNEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Luxemburgissa 14 päivänä kesäkuuta 1994 allekirjoitetun kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen kumppanuuden perustamisesta Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan kesken, jäljempänä `sopimus`, ja erityisesti sen 85-88 artiklan (1),

ottaa huomioon Brysselissä 10 päivänä huhtikuuta 1997 allekirjoitetun tämän sopimuksen pöytäkirjan,

sekä katsoo, että

tämä sopimus tuli voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1998,

ON VAHVISTANUT SEURAAVAN TYÖJÄRJESTYKSEN:

1 artikla

Puheenjohtaja

Yhteistyöneuvoston puheenjohtajana toimii vuorotellen kahdentoista kuukauden määräajan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden puolesta Euroopan unionin neuvoston jäsen sekä Ukrainan hallituksen jäsen. Ensimmäinen kausi alkaa kuitenkin yhteistyöneuvoston ensimmäisenä kokoontumispäivänä ja päättyy saman vuoden joulukuun 31 päivänä.

2 artikla

Kokoukset

Yhteistyöneuvosto kokoontuu ministeritasolla säännöllisesti kerran vuodessa. Jommankumman osapuolen pyynnöstä voidaan pitää yhteistyöneuvoston ylimääräisiä kokouksia, jos osapuolet niin sopivat.

Elleivät osapuolet toisin sovi, yhteistyöneuvoston kokoukset pidetään Euroopan unionin neuvoston tavanomaisessa kokouspaikassa osapuolten sopimana päivämääränä.

Yhteistyöneuvoston sihteerit kutsuvat yhdessä koolle osapuolten keskenään sopimat yhteistyöneuvoston kokoukset.

3 artikla

Edustajat

Yhteistyöneuvoston jäsenet voivat käyttää edustajia, jos he ovat estyneet osallistumasta kokoukseen.

Kutakin jäsentä voi yleensä edustaa Euroopan yhteisöjen edustuston päällikkö tai Euroopan unionin pysyvän edustuston päällikkö tai korkea virkamies.

Kaikissa muissa tapauksissa jäsenen, joka haluaa käyttää edustajaa, on ilmoitettava puheenjohtajalle edustajansa nimi ennen sen kokouksen alkua, jossa häntä edustetaan.

Yhteistyöneuvoston jäsenen edustajalla on kaikki varsinaisen jäsenen oikeudet.

4 artikla

Valtuuskunnat

Yhteistyöneuvoston jäsenillä voi olla apunaan virkamiehiä.

Ennen kutakin kokousta osapuolten valtuuskuntien kokoonpano ja johtaja ilmoitetaan yhteistyöneuvoston puheenjohtajalle.

Yhteistyöneuvosto voi kutsua ulkopuolisia henkilöitä osallistumaan kokouksiinsa antamaan tietoja erityisistä aiheista.

5 artikla

Sihteeristö

Yksi Euroopan unionin neuvoston pääsihteeristön virkamies ja yksi Ukrainan Euroopan yhteisöjen edustuston virkamies toimivat yhdessä yhteistyöneuvoston sihteereinä.

6 artikla

Asiakirjat

Kun yhteistyöneuvoston neuvottelut perustuvat kirjallisiin tausta-asiakirjoihin, nämä asiakirjat numeroidaan, ja sihteerit jakavat ne yhteistyöneuvoston asiakirjoina.

7 artikla

Kirjeenvaihto

Kaikki yhteistyöneuvostolle tai neuvoston puheenjohtajalle osoitettu kirjeenvaihto toimitetaan yhteistyöneuvoston molemmille sihteerille.

Sihteerit huolehtivat kirjeenvaihdon välittämisestä yhteistyöneuvoston puheenjohtajalle ja tarvittaessa sen jakelusta yhteistyöneuvoston muille jäsenille 6 artiklassa tarkoitettuina asiakirjoina. Tällä tavoin jaettava kirjeenvaihto lähetetään komission pääsihteeristölle, Euroopan unionin jäsenvaltioiden pysyville edustustoille ja Ukrainan Euroopan yhteisöjen edustustolle.

Asianomainen sihteeri lähettää yhteistyöneuvoston puheenjohtajan kirjeenvaihdon vastaanottajille, ja se jaetaan tarvittaessa 6 artiklassa tarkoitettuina asiakirjoina yhteistyöneuvoston muille jäsenille edellisessä kohdassa ilmoitettuihin osoitteisiin.

8 artikla

Kokousten esityslista

1. Yhteistyöneuvoston sihteerit laativat jokaista kokousta varten ehdotuksen esityslistaksi osapuolten esittämien ehdotusten perusteella. Asianomainen sihteeri lähettää sen 7 artiklassa tarkoitetuille vastaanottajille viimeistään viisitoista päivää ennen kokouksen alkua. Esityslistaehdotukseen otetaan asiat, joiden esityslistalle ottamista koskeva pyyntö on saapunut jommallekummalle sihteereistä vähintään kaksikymmentäyksi päivää ennen kokouksen alkua, ja nämä asiat otetaan esityslistaehdotukseen ainoastaan, jos niihin liittyvät asiakirjat on toimitettu sihteereille viimeistään esityslistaehdotuksen lähettämispäivänä.

Yhteistyöneuvosto hyväksyy esityslistan kunkin kokouksen alussa. Muita kuin esityslistaehdotuksessa olevia asioita voidaan ottaa esityslistalle vain kummankin osapuolen suostumuksella.

2. Kummankin osapuolen suostumuksella voidaan 1 kohdassa esitettyjä määräaikoja lyhentää jonkin erityistapauksen niin edellyttäessä.

9 artikla

Pöytäkirja

Sihteerit laativat yhdessä kustakin kokouksesta pöytäkirjaehdotuksen mahdollisimman pian.

Pöytäkirja sisältää yleensä jokaisen esityslistalla olevan asian osalta

- yhteistyöneuvoston käsiteltäväksi saatetut asiakirjat,

- lausumat, jotka jokin yhteistyöneuvoston jäsen on pyytänyt kirjattavaksi,

- annetut suositukset, sovitut lausumat ja erityisistä aiheista tehdyt päätelmät.

Pöytäkirja sisältää myös luettelon kokoukseen osallistuneista yhteistyöneuvoston jäsenistä tai heidän edustajistaan.

Pöytäkirjaehdotus annetaan yhteistyöneuvoston hyväksyttäväksi sen seuraavassa kokouksessa. Osapuolet voivat myös hyväksyä kirjallisesti pöytäkirjaehdotuksen. Hyväksymisen jälkeen sihteerit allekirjoittavat pöytäkirjan kaksi todistusvoimaista toisintoa, ja osapuolet arkistoivat ne. Pöytäkirjan jäljennös lähetetään kaikille 7 artiklassa tarkoitetuille vastaanottajille.

10 artikla

Suositukset

1. Yhteistyöneuvosto antaa suosituksensa osapuolten yhteisellä sopimuksella.

Kokousten välisenä aikana yhteistyöneuvosto voi osapuolten niin sopiessa antaa suosituksia tai hyväksyä pöytäkirjoja kirjallisella menettelyllä. Kirjallisella menettelyllä tarkoitetaan osapuolten sopimaa, sihteerien välillä käytävää virallista kirjeenvaihtoa.

2. Sopimuksen 85 artiklassa tarkoitetuissa yhteistyöneuvoston suosituksissa on otsikko `suositus`, jonka jäljessä on järjestysnumero, antamispäivämäärä ja aihe yleisesti.

Kaksi sihteeriä todistaa oikeaksi yhteistyöneuvoston suositukset, ja osapuolten valtuuskuntien johtajat allekirjoittavat kaksi todistusvoimaista toisintoa.

Suositukset lähetetään kaikille 7 artiklassa tarkoitetuille vastaanottajille yhteistyöneuvoston asiakirjoina.

11 artikla

Julkisuus

Jollei toisin päätetä, yhteistyöneuvoston kokoukset eivät ole julkisia.

Kumpikin osapuoli voi päättää yhteistyöneuvoston suosituksen julkaisemisesta omassa virallisessa julkaisussaan.

12 artikla

Kielet

Yhteistyöneuvoston virallisia kieliä ovat kummankin osapuolen viralliset kielet.

Yhteistyöneuvosto käyttää neuvottelujensa pohjana näillä kielillä laadittuja asiakirjoja.

13 artikla

Kulut

Euroopan yhteisöt ja Ukraina ottavat vastatakseen kuluista, joita niille aiheutuu osallistumisesta yhteistyöneuvoston kokouksiin sekä henkilöstö-, matka- ja oleskelukulujen että postitus- ja televiestintäkulujen osalta.

Kokousten tulkkaukseen ja asiakirjojen kääntämiseen ja monistamiseen liittyvistä kuluista vastaavat Euroopan yhteisöt, lukuunottamatta kuluja, jotka liittyvät tulkkaukseen tai kääntämiseen yhdestä Euroopan yhteisöjen virallisesta kielestä ukrainan kieleen ja ukrainan kielestä yhteen Euroopan yhteisöjen viralliseen kieleen, joista vastaa Ukraina.

Muista kokousten aineellisiin järjestelyihin liittyvistä kuluista vastaa kokouksen järjestävä osapuoli.

14 artikla

Komitea

1. Perustetaan sopimuksen 87 artiklan mukainen yhteistyökomitea avustamaan yhteistyöneuvostoa tämän tehtävien suorittamisessa. Se koostuu Euroopan yhteisöjen komission edustajista ja Euroopan unionin neuvoston jäsenten edustajista sekä Ukrainan hallituksen edustajista, jotka ovat yleensä korkean tason virkamiehiä.

2. Yhteistyökomitea valmistelee yhteistyöneuvoston kokoukset ja neuvottelut, valvoo tarvittaessa yhteistyöneuvoston suositusten täytäntöönpanoa ja yleisesti varmistaa kumppanuuden jatkuvuuden ja sopimuksen toimivuuden. Se tutkii kaikki yhteistyöneuvoston sen käsiteltäväksi saattamat kysymykset sekä kaikki muut kysymykset, joita voi nousta esiin sopimuksen päivittäisen soveltamisen yhteydessä. Se antaa suositus- ja muita ehdotuksia yhteistyöneuvoston hyväksyttäviksi.

3. Sopimuksen 18 ja 49 artiklassa sekä liitteessä 2 tarkoitetut neuvottelut käydään komiteassa. Neuvottelut voivat jatkua yhteistyöneuvostossa, jos osapuolet niin sopivat.

4. Yhteistyökomitean työjärjestys on tämän työjärjestyksen liitteenä.

(1) EYVL L 49, 19.2.1998, s. 1

LIITE

Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välisen YHTEISTYÖKOMITEAN TYÖJÄRJESTYS

1 artikla

Puheenjohtaja

Yhteistyökomitean puheenjohtajana toimii vuorotellen kahdentoista kuukauden määräajan Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden puolesta Euroopan yhteisöjen komission edustaja sekä Ukrainan hallituksen edustaja. Ensimmäinen toimikausi alkaa yhteistyöneuvoston ensimmäisestä kokouksesta ja päättyy saman vuoden joulukuun 31 päivänä. Tämän toimikauden ajan ja sen jälkeen kunkin kahdentoista kuukauden toimikauden ajan yhteistyökomitean puheenjohtajana toimii se osapuoli, joka toimii yhteistyöneuvoston puheenjohtajana.

2 artikla

Kokoukset

Yhteistyökomitea kokoontuu kerran vuodessa ja olosuhteiden niin vaatiessa, molempien osapuolten sopimuksella.

Yhteistyökomitean kokoukset pidetään molempien osapuolten yhdessä sopimana päivänä niiden sopimassa paikassa.

Molemmat sihteerit kutsuvat yhdessä koolle yhteistyökomitean kokoukset.

3 artikla

Valtuuskunnat

Ennen kutakin kokousta osapuolten valtuuskuntien kokoonpano ilmoitetaan yhteistyöneuvoston puheenjohtajalle.

4 artikla

Sihteeristö

Yksi Euroopan yhteisöjen komission virkamies ja yksi Ukrainan hallituksen virkamies toimivat yhdessä yhteistyökomitean sihteereinä.

Kaikki tämän liitteen mukainen yhteistyökomitean puheenjohtajalle osoitettu tai häneltä peräisin oleva kirjeenvaihto toimitetaan yhteistyökomitean sihteereille ja yhteistyöneuvoston sihteereille ja yhteistyöneuvoston puheenjohtajalle sekä tarvittaessa yhteistyökomitean jäsenille.

5 artikla

Julkisuus

Jollei toisin päätetä, yhteistyökomitean kokoukset eivät ole julkisia.

6 artikla

Kokousten esityslista

1. Yhteistyökomitean sihteerit laativat jokaista kokousta varten ehdotuksen esityslistaksi. Se lähetetään yhteistyöneuvoston puheenjohtajalle ja sihteereille sekä yhteistyökomitean jäsenille viimeistään viisitoista päivää ennen kokouksen alkua.

Esityslistaehdotukseen otetaan asiat, joiden esityslistalle ottamista koskeva pyyntö on saapunut puheenjohtajalle vähintään kaksikymmentäyksi päivää ennen kokouksen alkua, ja nämä asiat otetaan esityslistaehdotukseen ainoastaan, jos niihin liittyvät asiakirjat on toimitettu sihteereille viimeistään esityslistaehdotuksen lähettämispäivänä.

Yhteistyökomitea hyväksyy esityslistan kunkin kokouksen alussa. Muita kuin esityslistaehdotuksessa olevia asioita voidaan ottaa esityslistalle kummankin osapuolen suostumuksella.

2. Kummankin osapuolen suostumuksella voidaan 1 kohdassa esitettyjä määräaikoja lyhentää jonkin erityistapauksen niin edellyttäessä.

3. Yhteistyökomitea voi kutsua asiantuntijoita osallistumaan kokouksiinsa antamaan tietoja erityisistä aiheista.

7 artikla

Pöytäkirja

Kustakin kokouksesta pidetään pöytäkirjaa, joka sisältää puheenjohtajan tekemän yhteenvedon yhteistyökomitean päätelmistä.

Kun yhteistyökomitea on hyväksynyt pöytäkirjan, puheenjohtaja ja sihteerit allekirjoittavat sen, ja osapuolet arkistoivat sen. Pöytäkirjan jäljennös lähetetään yhteistyöneuvoston puheenjohtajalle ja sihteereille ja yhteistyökomitean jäsenille.

8 artikla

Suositukset

Yhteistyökomitea ei anna suosituksia lukuunottamatta erityisiä tapauksia, joissa yhteistyöneuvosto on sen siihen sopimuksen 87 artiklan 2 kohdan nojalla valtuuttanut. Tällaisissa tapauksissa näissä säädöksissä on otsikko `suositus`, jonka jäljessä on järjestysnumero, antamispäivämäärä ja aihe. Suositukset annetaan osapuolten yhteisellä sopimuksella.

Yhteistyökomitean suositukset lähetetään yhteistyöneuvoston puheenjohtajalle ja sihteereille ja yhteistyökomitean jäsenille. Osapuolet voivat päättää yhteistyökomitean suositusten julkaisemisesta virallisissa julkaisuissaan.

Puheenjohtaja ja sihteerit allekirjoittavat yhteistyökomitean suositukset.

9 artikla

Kulut

Euroopan yhteisöt ja Ukraina ottavat vastatakseen kuluista, joita niille aiheutuu osallistumisesta yhteistyökomitean sekä sen alakomiteoiden ja työryhmien kokouksiin sekä henkilöstö-, matka- ja oleskelukulujen että postitus- ja televiestintäkulujen osalta.

Kokousten tulkkaukseen sekä asiakirjojen kääntämiseen ja monistamiseen liittyvistä kuluista vastaavat Euroopan yhteisöt, lukuunottamatta kuluja, jotka liittyvät tulkkaukseen tai kääntämiseen yhdestä Euroopan yhteisöjen virallisesta kielestä ukrainan kieleen ja ukrainasta yhteen Euroopan yhteisöjen viralliseen kieleen, joista vastaa Ukraina.

Muista kokousten aineellisiin järjestelyihin liittyvistä kuluista vastaa kokouksen järjestävä osapuoli.

10 artikla

Alakomiteat ja työryhmät

Yhteistyökomitea voi perustaa alakomiteoita ja työryhmiä ja määritellä niiden toimeksiannon. Niiden katsotaan työskentelevän yhteistyökomitean alaisuudessa, jolle ne tekevät selkoa jokaisesta kokouksestaan. Alakomiteat ja työryhmät eivät anna suosituksia.

Yhteistyökomitea voi muuttaa alakomiteoiden tai työryhmien toimeksiantoa tai perustaa uusia alakomiteoita tai työryhmiä avustamaan sitä tehtäviensä suorittamisessa.