02019D2151 — FI — 16.12.2019 — 000.001


Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentoinnin apuväline eikä sillä ole oikeudellista vaikutusta. Unionin toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. Säädösten todistusvoimaiset versiot on johdanto-osineen julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja ne ovat saatavana EUR-Lexissä. Näihin virallisiin teksteihin pääsee suoraan tästä asiakirjasta siihen upotettujen linkkien kautta.

►B

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2019/2151,

annettu 13 päivänä joulukuuta 2019,

unionin tullikoodeksissa säädettyjen sähköisten järjestelmien kehittämistä ja käyttöönottoa koskevan työohjelman vahvistamisesta

(EUVL L 325 16.12.2019, s. 168)


Oikaistu:

►C1

Oikaisu, EUVL L 195, 19.6.2020, s.  118 (2019/2151,)




▼B

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2019/2151,

annettu 13 päivänä joulukuuta 2019,

unionin tullikoodeksissa säädettyjen sähköisten järjestelmien kehittämistä ja käyttöönottoa koskevan työohjelman vahvistamisesta



1 artikla

Työohjelma

Hyväksytään liitteessä oleva unionin tullikoodeksista annetussa asetuksessa (EU) N:o 952/2013 säädettyjen sähköisten järjestelmien kehittämistä ja käyttöönottoa koskeva työohjelma, jäljempänä ’työohjelma’.

2 artikla

Täytäntöönpano

1.  Komissio ja jäsenvaltiot tekevät yhteistyötä työohjelman täytäntöönpanemiseksi.

2.  Jäsenvaltioiden on kehitettävä ja otettava käyttöön asiaankuuluvat sähköiset järjestelmät työohjelmassa vahvistettujen käyttöönoton aikavälien aikana.

3.  Työohjelmassa mainittuja hankkeita ja niihin liittyvien sähköisten järjestelmien valmistelua ja täytäntöönpanoa on hallinnoitava yhdenmukaisesti työohjelman ja tullin monivuotisen strategisen suunnitelman kanssa.

4.  Kun komissio käynnistää työohjelman hankkeita, se pyrkii pääsemään jäsenvaltioiden kanssa yhteisymmärrykseen ja sopuun sähköisiä järjestelmiä koskevien hankkeiden soveltamisalasta sekä järjestelmien mallista, vaatimuksista ja arkkitehtuurista. Tarvittaessa komissio kuulee myös talouden toimijoiden näkemyksiä ja ottaa ne huomioon.

3 artikla

Päivitykset

Työohjelmaa on päivitettävä säännöllisesti sen varmistamiseksi, että sitä yhtenäistetään ja mukautetaan asetuksen (EU) N:o 952/2013 täytäntöönpanossa tapahtuneeseen viimeisimpään kehitykseen ja että sähköisten järjestelmien valmistelussa ja kehittämisessä tapahtunut tosiasiallinen edistyminen otetaan huomioon. Tämä koskee erityisesti yhteisesti sovittujen eritelmien saatavuutta ja sähköisten järjestelmien käytännön toiminnan aloittamista.

4 artikla

Viestintä ja raportointi

1.  Komissio ja jäsenvaltiot jakavat kunkin järjestelmän täytäntöönpanon suunnittelua ja etenemistä koskevat tiedot.

2.  Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle kansalliset hanke- ja siirtymissuunnitelmat sekä taulukko edistymisestään asetuksen (EU) N:o 952/2013 278 a artiklan 4 kohdassa tarkoitettujen sähköisten järjestelmien kehittämisessä ja käyttöönotossa viimeistään kunkin vuoden 31 päivänä tammikuuta ja 30 päivänä kesäkuuta. Suunnitelmiin ja taulukkoon on sisällytettävä tarvittavat tiedot, jotta komissio voi toimittaa vuotuisen kertomuksen asetuksen (EU) N:o 952/2013 278 a artiklan mukaisesti.

3.  Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle välittömästi kaikista niiden kansallisiin hanke- ja siirtymissuunnitelmiin tehdyistä merkittävistä päivityksistä.

4.  Jäsenvaltioiden on asetettava kansallisen sähköisen järjestelmän ulkoiseen viestintään liittyvät tekniset eritelmät talouden toimijoiden saataville oikea-aikaisesti.

5 artikla

Kumoaminen

1.  Kumotaan täytäntöönpanopäätös (EU) 2016/578.

2.  Viittauksia kumottuun päätökseen ja täytäntöönpanopäätökseen 2014/255/EU pidetään viittauksina tähän päätökseen.

6 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.




LIITE

Union tullikoodeksissa säädettyjen sähköisten järjestelmien kehittämistä ja käyttöönottoa koskeva työohjelma

I   JOHDANTO

1. Työohjelma on väline, jolla tuetaan asetuksen (EU) N:o 952/2013 niiden säännösten soveltamista, jotka koskevat siinä tarkoitettujen sähköisten järjestelmien kehittämistä ja käyttöönottoa.

2. Työohjelmassa vahvistetaan myös siirtymätoimenpiteiden soveltamisaika, joka päättyy, kun komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2015/2446 ( 1 ), delegoidussa asetuksessa (EU) 2016/341 ja komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2015/2447 ( 2 ) tarkoitetut uudet tai päivitetyt sähköiset järjestelmät otetaan käyttöön.

3. Teknisten eritelmien keskeinen välitavoite on päivä, johon mennessä teknisistä eritelmistä on oltava käytössä vakaa versio. Kansallisten järjestelmien ja osien osalta tämä päivä on ilmoitettava julkaistavassa kansallisessa hankesuunnitelmassa.

4. Työohjelmassa vahvistetaan Euroopan laajuisille järjestelmille ja kansallisille järjestelmille seuraavat käyttöönottopäivät:

a) 

sähköisten järjestelmien käyttöönotolle vahvistetun aikavälin alkamispäivä on päivä, jona sähköinen järjestelmä voidaan aikaisintaan saada toimintaan;

b) 

sähköisten järjestelmien käyttöönotolle vahvistetun aikavälin päättymispäivä on:

— 
päivä, jona järjestelmän on viimeistään oltava toiminnassa kaikissa jäsenvaltioissa ja kaikkien talouden toimijoiden käytössä, sekä
— 
siirtymätoimenpiteiden voimassaolon päättymispäivä.

Edellä olevan b alakohdan soveltamiseksi kyseisen päivän on oltava sama kuin alkamispäivä, jos järjestelmään siirtymiselle tai järjestelmän käyttöönotolle ei ole asetettu todellista aikaväliä.

5. Kun kyseessä on puhtaasti kansallinen järjestelmä tai unionin laajuisen hankkeen erityinen kansallinen osa, jäsenvaltiot voivat määrittää käyttöönottopäivät sekä aikavälin alkamis- ja päättymispäivät kansallisessa hankesuunnitelmassaan, jollei asetuksen (EU) N:o 952/2013 278 artiklassa säädetyistä yleisistä määräajoista muuta johdu.

Ensimmäisen kohdan soveltamisalaan kuuluvat seuraavat kansalliset järjestelmät tai erityiset kansalliset osat:

a) 

UTK – Automaattinen vientijärjestelmä (AES) (Osa 2) (Kansallisten vientijärjestelmien päivitys) (II osan 10 kohta);

b) 

UTK – Erityismenettelyt (SP IMP / SP EXP) (II osan 12 kohta);

c) 

UTK – Saapumistiedonanto, esittämistiedonanto, väliaikainen varastointi (II osan 13 kohta);

d) 

UTK – Kansallisten tuontijärjestelmien päivitys (II osan 14 kohta);

e) 

UTK – Vakuuksien hallinta (GUM) – Osa 2 (II osan 16 kohta).

6. Kun kyseessä ovat sellaiset Euroopan laajuiset järjestelmät, joiden käyttöönotolle on vahvistettu aikaväli ilman yhtä toteutuspäivää, jäsenvaltiot voivat, jos sitä pidetään tarpeellisena, aloittaa käyttöönoton sopivana päivänä kyseisen aikavälin kuluessa ja myöntää talouden toimijoille määräajan järjestelmään siirtymistä varten. Alkamis- ja päättymispäivät on annettava tiedoksi komissiolle. Komission ja jäsenvaltioiden on harkittava huolellisesti yhteiseen tasoon kuuluvia kysymyksiä.

Ensimmäisen kohdan soveltamisalaan kuuluvat seuraavat Euroopan laajuiset järjestelmät:

a) 

UTK – Uuden tietokoneistetun passitusjärjestelmän (NCTS) päivitys (II osan 9 kohta);

b) 

UTK – Automaattinen vientijärjestelmä (AES) (Osa 1) (II osan 10 kohta);

c) 

UTK – Keskitetty tulliselvitys tuonnissa (CCI) (II osan 15 kohta).

▼C1

Myös Euroopan laajuinen UTK–ICS2-hanke (II osan 17 kohta) edellyttää asteittaista täytäntöönpanoa ja siirtymäaikaa. Tässä tapauksessa lähestymistapa on kuitenkin erilainen, sillä kaikkien jäsenvaltioiden odotetaan olevan samanaikaisesti valmiita jokaisen julkaisun osalta kunkin käyttöönotolle vahvistetun aikavälin alussa. Lisäksi jäsenvaltiot voivat tarvittaessa sallia, että talouden toimijat luovat asteittain yhteyden järjestelmään kullekin julkaisulle vahvistetun käyttöönoton aikavälin päättymiseen mennessä. Jäsenvaltioiden on yhteistyössä komission kanssa julkaistava talouden toimijoille asetetut määräajat ja ohjeet verkkosivustollaan.

▼B

7. Työohjelmaa toteuttaessaan komissio ja jäsenvaltiot hallinnoivat huolellisesti riippuvuussuhteiden, muuttujien ja olettamusten monitahoista kokonaisuutta. Suunnittelussa noudatetaan MASP-C:ssa vahvistettuja periaatteita.

Hankkeet etenevät vaiheittain järjestelmän valmistelusta ja kehittämisestä sen rakennus-, testaus- ja siirtymisvaiheisiin ja lopulta itse toimintavaiheeseen. Komission ja jäsenvaltioiden rooli näissä eri vaiheissa riippuu järjestelmän luonteesta ja arkkitehtuurista sekä sen rakenneosista tai palveluista, sellaisina kuin ne esitetään MASP-C:n yksityiskohtaisissa hankekuvauksissa. Tarvittaessa komissio määrittelee tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa yhteisiä teknisiä eritelmiä, joita jäsenvaltiot tarkastelevat uudelleen, ja tarkoituksena on saada ne valmiiksi 24 kuukautta ennen sähköisen järjestelmän käyttöönoton tavoitepäivää.

Jäsenvaltioiden ja komission olisi myös varmistettava, että talouden toimijat ovat saaneet oikea-aikaisesti tekniset tiedot, joita ne tarvitsevat päivittääkseen sähköiset järjestelmänsä ja luodakseen yhteyden asetuksessa (EU) N:o 952/2013 säädettyihin uusiin tai parannettuihin sähköisiin järjestelmiin. Mahdolliset muutokset on ilmoitettava talouden toimijoille 12–24 kuukautta ennen asianomaisen järjestelmän käyttöönottoa, jos se on tarpeen muutoksen laajuuden ja luonteen vuoksi, jotta talouden toimijat voivat suunnitella ja mukauttaa järjestelmiään ja käyttöliittymiään. Pienten muutosten osalta kyseinen ajanjakso voi olla lyhyempi.

Jäsenvaltiot osallistuvat tarvittaessa komission kanssa järjestelmien kehittämiseen ja käyttöönottoon määritetyn järjestelmäarkkitehtuurin ja eritelmien mukaisesti. Toiminnot suoritetaan noudattaen työohjelmassa ilmoitettuja välitavoitteita ja päivämääriä. Komissio ja jäsenvaltiot tekevät yhteistyötä myös talouden toimijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa.

Talouden toimijoiden on toteutettava tarvittavat toimet voidakseen käyttää järjestelmiä niiden käyttöönoton jälkeen ja viimeistään työohjelmassa tai, soveltuvin osin, jäsenvaltioiden kansallisessa suunnitelmassa määriteltyinä päättymispäivinä.

II   LUETTELO SÄHKÖISTEN JÄRJESTELMIEN KEHITTÄMISEEN JA KÄYTTÖÖNOTTOON LIITTYVISTÄ HANKKEISTA

A.    Täydellinen luettelo



”UTK-pohjaiset hankkeet ja niihin liittyvät sähköiset järjestelmät”

Luettelo koodeksin soveltamiseksi vaadittavien sähköisten järjestelmien kehittämiseen ja käyttöönottoon liittyvistä hankkeista

Oikeusperusta

Keskeinen välitavoite

Sähköisten järjestelmien käyttöönottopäivä

 

 

 

Sähköisten järjestelmien käyttöönotolle vahvistetun aikavälin alkamispäivä (1)

Sähköisten järjestelmien käyttöönotolle vahvistetun aikavälin päättymispäivä (2) = Siirtymäkauden päättymispäivä

1.  UTK – Rekisteröidyn viejän järjestelmä (REX)

Hankkeen tarkoituksena on saada käyttöön ajantasaista tietoa niihin maihin, joihin sovelletaan yleistä tullietuusjärjestelmää, ’jäljempänä GSP-maat’, sijoittautuneista rekisteröidyistä viejistä, jotka vievät tavaroita unioniin. Järjestelmä on Euroopan laajuinen ja siihen sisältyy myös EU:n talouden toimijoita koskevia tietoja GSP-maihin suuntautuvan viennin tukemiseksi. Vaadittavat tiedot syötettiin järjestelmään vaiheittain 31. joulukuuta 2017 mennessä.

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta sekä 16 ja 64 artikla

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q1 2015

1.1.2017

1.1.2017

2.  UTK – Sitovat tariffitiedot (STT)

Hankkeen tarkoituksena on päivittää nykyinen Euroopan laajuinen EBTI-3-järjestelmä, jotta varmistettaisiin

a)  EBTI-3-järjestelmän mukauttaminen vastaamaan unionin tullikoodeksin vaatimuksia;

b)  velvollisuus antaa enemmän ilmoituksissa olevia tietoja valvontaa varten;

c)  STT:n pakollisen käytön seuranta;

d)  STT:n laajennetun käytön seuranta ja hallinnointi.

Hanke toteutetaan kahdessa vaiheessa.

Ensimmäisessä vaiheessa (1. jakso) otetaan käyttöön toiminto UTK:ssa vaadittavan ilmoitusten tietosisällön vastaanottamiseksi vaiheittain 1. maaliskuuta 2017 alkaen siihen asti, kun on pantu täytäntöön hankkeet, jotka luetellaan 10 kohdassa (viimeistään 1. joulukuuta 2023) ja 14 kohdassa (viimeistään 31. joulukuuta 2022). Jaksossa 2 täytetään velvoite seurata STT:n käyttöä vaadittavien uusien tietosisältöjen perusteella ja yhdenmukaistaa toiminta tullipäätösprosessien kanssa.

Toisessa vaiheessa otetaan käyttöön STT-hakemusten ja -päätöksen sähköiset lomakkeet ja perustetaan talouden toimijoita varten koko EU:n kattava yhdenmukaistettu rajapinta, joka mahdollistaa STT-hakemuksen toimittamisen ja STT-päätöksen vastaanottamisen sähköisesti.

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta sekä 16, 22, 23, 26, 27, 28, 33 ja 34 artikla

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q2 2016

(ensimmäinen vaihe)

1.3.2017

(ensimmäinen vaihe – 1. jakso)

1.3.2017

(ensimmäinen vaihe – 1. jakso)

2.10.2017

(ensimmäinen vaihe – 2. jakso)

2.10.2017

(ensimmäinen vaihe – 2. jakso)

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q2 2018

(toinen vaihe)

1.10.2019

(toinen vaihe)

1.10.2019

(toinen vaihe)

3.  UTK – Tullipäätökset

Hankkeen tarkoituksena on yhdenmukaistaa tullipäätöstä koskevaan hakemukseen, päätöksentekoon ja päätöksenteon hallintaan liittyviä prosesseja yhtenäistämällä ja hallinnoimalla sähköisesti hakemukseen ja päätökseen/lupaan liittyviä tietoja koko unionissa. Hanke koskee koodeksissa määriteltyjä kansallisia ja useiden jäsenvaltioiden yhteisiä päätöksiä sekä kattaa unionissa keskitetysti kehitetyt järjestelmän osat ja integroinnin kansallisten osien kanssa silloin, kun jäsenvaltiot valitsevat tämän vaihtoehdon. Tämä Euroopan laajuinen järjestelmä helpottaa päätöksentekoprosessin aikana käytävää konsultaatiota sekä lupaprosessin hallintaa.

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta sekä 16, 22, 23, 26, 27, ja 28 artikla

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q4 2015

2.10.2017

2.10.2017

4.  Kaupan alan toimijoiden suora pääsy Euroopan tietojärjestelmiin (yhtenäinen käyttäjien hallintajärjestelmä ja digitaalinen allekirjoitus)

Tämän hankkeen tavoitteena on tarjota toimivia ratkaisuja siihen, että kaupan alan toimijoilla on suora ja yhdenmukaistettu pääsy järjestelmään. Kyseessä on käyttäjä/järjestelmä-rajapintana toteutettava sähköisiin tullijärjestelmiin sisällytettävä palvelu, joka määritellään UTK-pohjaisissa erityishankkeissa. Yhtenäinen käyttäjien hallintajärjestelmä ja digitaalinen allekirjoitus sisällytetään asianomaisiin järjestelmäportaaleihin, ja ne tukevat tarvittavien tietoturvavaatimusten mukaista tunnistamista, järjestelmään pääsyä ja käyttäjien hallintaa.

Ensimmäinen käyttöönotto tapahtui samanaikaisesti UTK:n tullipäätösjärjestelmän kanssa.

Tämän jälkeen tätä varmennuksen ja käyttäjien hallinnan mahdollistavaa teknistä välinettä on mahdollista käyttää muissa UTK-pohjaisissa hankkeissa, joista voidaan mainita sitovat tariffitiedot (UTK-STT), valtuutettujen talouden toimijoiden (UTK-AEO) päivitys, selvitys unioniasemasta (UTK-PoUS) ja tietolomakkeet (UTK-INF) erityismenettelyjä varten. Katso eri hankkeiden käyttöönottopäivät.

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta ja 16 artikla

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q4 2015

2.10.2017

2.10.2017

5.  UTK – Valtuutettuja talouden toimijoita (AEO) koskevan järjestelmän päivitys

Hankkeen tarkoituksena on parantaa AEO-hakemuksiin ja -lupiin liittyviä toimintaprosesseja siten, että niissä otetaan huomioon UTK:n säännösten muutokset.

Ensimmäisessä vaiheessa hankkeen tarkoituksena on toteuttaa AEO-järjestelmään tehtävät merkittävät parannukset osana tullipäätösmenettelyn yhdenmukaistamista.

Toisessa vaiheessa otetaan käyttöön AEO-hakemusten ja -päätösten sähköiset lomakkeet ja perustetaan talouden toimijoita varten yhdenmukaistettu rajapinta, joka mahdollistaa AEO-hakemuksen toimittamisen ja AEO-päätöksen vastaanottamisen sähköisesti. ►C1  Päivitetyn järjestelmän käyttöönoton julkaisut ovat seuraavat: osa 1 koskee AEO-hakemuksen toimittamista ja päätöksentekoprosessia ja osa 2 muita myöhempiä prosesseja. ◄

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta sekä 16, 22, 23, 26, 27, 28, 38 ja 39 artikla

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q1 2016

5.3.2018

(ensimmäinen vaihe)

5.3.2018

(ensimmäinen vaihe)

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q4 2018

1.10.2019

(toinen vaihe – osa 1 alustavat prosessit)

16.12.2019

(toinen vaihe – osa 2 muut prosessit)

1.10.2019

(toinen vaihe – osa 1)

16.12.2019

(toinen vaihe – osa 2)

6.  UTK – Talouden toimijoiden rekisteröinti- ja tunnistejärjestelmän (EORI 2) päivitys

Tämän hankkeen tavoitteena on tehdä pieni päivitys nykyiseen Euroopan laajuiseen EORI-järjestelmään, joka mahdollistaa unionissa aktiivista tullitoimintaa harjoittavien unionin ja kolmansien maiden talouden toimijoiden sekä muiden henkilöiden kuin talouden toimijoiden rekisteröinnin ja tunnistamisen.

Unionin tullikoodeksista annetun asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta ja 9 artikla

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q2 2016

5.3.2018

5.3.2018

7.  UTK – Surveillance 3

Tämän hankkeen tarkoituksena on päivittää Surveillance 2+ -järjestelmä, jotta se vastaisi unionin tullikoodeksin vaatimuksia, kuten sähköisillä tietojenkäsittelymenetelmillä tapahtuva vakiomuotoinen tietojenvaihto, sekä ottaa käyttöön tarvittavat toiminnot jäsenvaltioilta saatavien täydellisten valvontaa koskevien tietosisältöjen käsittelemiseksi ja analysoimiseksi.

Järjestelmään lisätään uusia tiedonlouhintavalmiuksia ja raportointitoimintoja, jotka annetaan komission ja jäsenvaltioiden käyttöön.

Tämän hankkeen täysimääräinen toteuttaminen riippuu 10 kohdassa luetelluista hankkeista (viimeistään 1. joulukuuta 2023) ja 14 kohdassa luetelluista hankkeista (viimeistään 31. joulukuuta 2022). Jäsenvaltioiden on määriteltävä tämän järjestelmän käyttöönottopäivä osana kansallisia suunnitelmiaan.

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta, 16 artikla ja 56 artiklan 5 kohta

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q3 2016

1.10.2018

1.10.2018

8.  UTK – Unioniaseman selvitys (PoUS)

Hankkeen tarkoituksena on perustaa uusi Euroopan laajuinen järjestelmä unioniaseman selvitysten tallennusta, hallinnoimista ja hakua varten; näitä ovat T2L/F ja tullikäyttöön tarkoitettu tavaraluettelo (jonka antaja ei ole valtuutettu toimija).

Koska tullikäyttöön tarkoitetun tavaraluettelon käyttöönotto on tarkoitus kytkeä eurooppalaiseen merenkulkualan yhdennettyyn palveluympäristöön, tämä hankkeen osa käsitellään erillisessä vaiheessa.

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta sekä 16 ja 153 artikla

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q1 2022

1.3.2024

(ensimmäinen vaihe)

2.6.2025

(toinen vaihe)

1.3.2024

(ensimmäinen vaihe)

2.6.2025

(toinen vaihe)

9.  UTK – Uuden tietokoneavusteisen passitusjärjestelmän (NCTS) päivitys

Tämän hankkeen tavoitteena on saattaa nykyinen Euroopan laajuinen NCTS-järjestelmä vastaamaan uutta UTK:a.

Osa 1 – ”viides NCTS-vaihe”: tämän vaiheen tarkoituksena on saattaa NCTS-järjestelmä vastaamaan UTK:n uusia vaatimuksia, lukuun ottamatta vaarattomuutta ja turvallisuutta koskevia tietoelementtejä unionin tullialueelle tuotavia tavaroita koskevissa passituksen tulli-ilmoituksissa.

Se kattaa kuljetuksen aikaisten tapahtumien rekisteröinnin ja tiedonvaihdon yhdenmukaistamisen UTK:n tietovaatimusten kanssa sekä muiden järjestelmien kanssa yhteisten rajapintojen päivittämisen ja kehittämisen.

Osa 2 – ”kuudes NCTS-vaihe”: tämän vaiheen tarkoituksena on toteuttaa hankkeesta 17 (UTK ICS2) johtuvat erityiset uudet vaatimukset, jotka koskevat vaarattomuutta ja turvallisuutta koskevia tietoelementtejä unionin tullialueelle tuotavia tavaroita koskevissa passituksen tulli-ilmoituksissa. Soveltamisalasta ja täytäntöönpanoratkaisusta sovitaan hankkeen käynnistämisvaiheessa.

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta sekä 16 ja 226–236 artikla

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q4 2019

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q2 2022

1.3.2021

3.6.2024

1.12.2023

2.6.2025

10.  UTK – Automaattinen vientijärjestelmä (AES)

Tämän hankkeen tavoitteena on panna täytäntöön UTK:n vientiä ja poistumista koskevat vaatimukset.

Osa 1 – ”Euroopan laajuinen AES”. Hankkeen tarkoituksena on kehittää nykyistä Euroopan laajuista vientivalvontajärjestelmää AES:n ottamiseksi käyttöön kokonaisuudessaan siten, että se kattaa unionin tullikoodeksissa säädetyt prosesseja ja tietoja koskevat toimintavaatimukset, joihin kuuluvat yksinkertaistettujen menettelyjen kattavuus ja keskitetty tulliselvitys viennissä. Myös valmisteveron alaisten tuotteiden tietojenvaihtojärjestelmä (EMCS) ja NCTS-järjestelmän kanssa yhteisten yhdenmukaisten rajapintojen kehittäminen aiotaan ottaa mukaan hankkeeseen. AES:lla mahdollistetaan sellaisenaan vientimenettelyjen ja poistumismuodollisuuksien automatisointi kattavasti. AES kattaa sekä keskitetysti että kansallisesti kehitettävät osat, mukaan lukien ne kansalliset osat, jotka koskevat vienti-ilmoitusten antamista ja käsittelyä ja jotka mahdollistavat myöhemmän tietojenvaihdon poistumistullitoimipaikan kanssa AES-järjestelmän yhteisten osien välityksellä.

Osa 2 – ”Kansallisten vientijärjestelmien päivitys” Sellaisessa prosessissa, joka ei kuulu AES:n soveltamisalaan, mutta on siihen läheisesti yhteydessä, erilliset kansalliset järjestelmät on päivitettävä erityisten vienti- ja/tai poistumismuodollisuuksiin liittyvien kansallisten osioiden osalta. Silloin kun nämä osiot eivät vaikuta AES:n yhteiseen tasoon, ne voivat kuulua tähän osaan.

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta sekä 16, 179 ja 263–276 artikla

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q4 2019

(osa 1)

1.3.2021

(osa 1)

1.12.2023

(osa 1)

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= jäsenvaltiot määrittelevät

(osa 2)

1.3.2021

(osa 2)

1.12.2023

(osa 2)

11.  UTK – Vakioitu tietojenvaihto (INF) erityismenettelyjä varten

Tämän hankkeen tarkoituksena on kehittää uusi Euroopan laajuinen järjestelmä tukemaan ja virtaviivaistamaan INF-tietojen hallintaprosesseja ja INF-tietojen sähköistä käsittelyä erityismenettelyjen osalta.

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta sekä 16, 215 ja 255–262 artikla

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q2 2018

1.6.2020

1.6.2020

12.  UTK – Erityismenettelyt

Hankkeen tarkoituksena on nopeuttaa, helpottaa ja yhdenmukaistaa erityismenettelyjä kaikkialla unionissa tarjoamalla yhteisiä toimintaprosessimalleja. Kaikki tullivarastointia, tiettyä käyttötarkoitusta, väliaikaista maahantuontia sekä sisäistä ja ulkoista jalostusta varten tarvittavat UTK:n muutokset tehdään kansallisiin järjestelmiin.

Tämä hanke toteutetaan kahdessa osassa.

Osa 1 – ”Kansallinen SP EXP”. Annetaan vaadittavat kansalliset sähköiset ratkaisut vientiin liittyviä erityismenettelyjä varten.

Osa 2 – Kansallinen ”SP IMP”. Annetaan vaadittavat kansalliset sähköiset ratkaisut tuontiin liittyviä erityismenettelyjä varten.

Nämä hankkeet toteutetaan 10 ja 14 kohdassa luetelluilla hankkeilla.

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta sekä 16, 215, 237–242 ja 250–262 artikla

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= jäsenvaltiot määrittelevät (osat 1 ja 2)

1.3.2021

(osa 1)

1.12.2023

(osa 1)

Jäsenvaltiot määrittelevät kansallisessa suunnitelmassa

(osa 2)

Jäsenvaltiot määrittelevät kansallisessa suunnitelmassa siten, että käyttöönotolle vahvistetun aikavälin päättymispäivä on 31.12.2022

(osa 2)

13.  UTK – Saapumistiedonanto, esittämistiedonanto, väliaikainen varastointi

Hankkeen tarkoituksena on määritellä UTK:ssa kuvatut kuljetusvälineen saapumistiedonantoa, tavaroiden esittämistä (esittämistiedonanto) ja väliaikaisen varastoinnin ilmoitusta koskevat prosessit ja tukea niiden yhdenmukaistamista kaikissa jäsenvaltioissa kaupan alan toimijoiden ja tullin välisen tietojenvaihdon osalta.

Hankkeessa on kyse prosessien automatisoinnista kansallisella tasolla.

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta sekä 16 ja 133–152 artikla

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= jäsenvaltiot määrittelevät siten, että saapumistiedonannon välitavoite vastaa ICS2-suunnitelmaa.

Jäsenvaltiot määrittelevät kansallisessa suunnitelmassa

Jäsenvaltiot määrittelevät kansallisessa suunnitelmassa siten, että käyttöönotolle vahvistetun aikavälin päättymispäivä on 31.12.2022

14.  UTK – Kansallisten tuontijärjestelmien päivitys

Hankkeen tarkoituksena on panna täytäntöön kaikki UTK:sta johtuvat tuontiin liittyvät prosessi- ja tietovaatimukset (jotka eivät kuulu mihinkään muuhun työohjelmassa määriteltyyn hankkeeseen). Se koskee lähinnä vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskevaan menettelyyn tehtäviä muutoksia (vakiomenettely + yksinkertaistukset), mutta myös muista järjestelmiin siirtymisistä syntyviä vaikutuksia. Tämä hanke koskee kansallista tuontialaa ja kattaa kansallisten tulli-ilmoitusten käsittelyjärjestelmät sekä muut kansallisten kirjanpito- ja maksujärjestelmien kaltaiset järjestelmät.

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta, 16 artiklan 1 kohta sekä 53, 56, 77–80, 83–87, 101–105, 108, 109, 158–187,194 ja 195 artikla

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= jäsenvaltiot määrittelevät

Jäsenvaltiot määrittelevät kansallisessa suunnitelmassa

Jäsenvaltiot määrittelevät kansallisessa suunnitelmassa siten, että käyttöönotolle vahvistetun aikavälin päättymispäivä on 31.12.2022

15.  UTK – Keskitetty tulliselvitys tuonnissa (CCI)

Hankkeen tarkoituksena on mahdollistaa tavaroiden asettaminen tullimenettelyyn keskitettyä tulliselvitystä käyttäen ja antaa siten talouden toimijoille mahdollisuus keskittää tulliasioihin liittyvä toimintansa. Tulli-ilmoituksen käsittelyä ja tavaroiden luovutusta olisi koordinoitava asianomaisten tullitoimipaikkojen välillä. Kyseessä on Euroopan laajuinen järjestelmä, johon kuuluu keskitetysti ja kansallisesti kehitettäviä osia.

Hanke toteutetaan kahdessa vaiheessa.

Vaihe 1: tässä vaiheessa keskitetty tulliselvitys tehdään joko vakiomuotoisella tulli-ilmoituksella tai yksinkertaistetulla tulli-ilmoituksella ja (yhden yksinkertaistetun tulli-ilmoituksen korjaavalla) täydentävällä ilmoituksella. Lisäksi tämä vaihe koskee tavaroiden asettamista seuraaviin tullimenettelyihin: luovutus vapaaseen liikkeeseen, tullivarastointi, sisäinen jalostus ja tietty käyttötarkoitus. Tämä vaihe kattaa myös kaikki tavaralajit, lukuun ottamatta valmisteveron alaisia tavaroita sekä tavaroita, joihin sovelletaan yhteisen maatalouspolitiikan toimenpiteitä.

Vaihe 2: tämä vaihe koskee kaikkea sitä, mikä ei sisälly vaiheeseen 1 eli keskitetyn tulliselvityksen tekeminen ilmoittajan kirjanpitoon tehtävällä merkinnällä ja mahdollisilla täydentävillä ilmoituksilla, useampaa kuin yhtä yksinkertaistettua tulli-ilmoitusta korjaavat täydentävät ilmoitukset, tavaroiden asettaminen väliaikaisen maahantuonnin menettelyyn sekä valmisteveron alaiset tavarat ja tavarat, joihin sovelletaan yhteisen maatalouspolitiikan toimenpiteitä.

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta sekä 16 ja 179 artikla

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q3 2020

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q2 2022

1.3.2022

2.10.2023

1.12.2023

2.6.2025

16.  UTK –Vakuuksien hallinta (GUM)

Tämän hankkeen tarkoituksena on varmistaa erityyppisten vakuuksien toimiva ja tehokas hallinnointi.

Osa 1 – ”GUM” Tämän Euroopan laajuisen hankkeen tarkoituksena on hallinnoida useammassa kuin yhdessä jäsenvaltiossa käytettävissä olevia yleisvakuuksia ja valvoa kunkin tulli-ilmoituksen tai täydentävän ilmoituksen viitemäärää tai sellaisia asianmukaisia tietoja, joita tarvitaan tullivelkojen kirjaamiseksi tileihin kaikissa unionin tullikoodeksissa säädetyissä tullimenettelyissä. Poikkeuksena on kuitenkin passitus, jota käsitellään NCTS-hankkeen osana.

Osa 2 – ”Kansallisten vakuuksien hallinta” Yhdessä jäsenvaltiossa voimassa olevien vakuuksien hallintaan kansallisella tasolla käytettävissä olevat sähköiset järjestelmät on päivitettävä.

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta sekä 16 ja 89–100 artikla

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= Q3 2022

(osa 1)

2.10.2023

(osa 1)

2.6.2025

(osa 1)

Teknisten eritelmien tavoitepäivä

= jäsenvaltiot määrittelevät

(osa 2)

Jäsenvaltiot määrittelevät kansallisessa suunnitelmassa

(osa 2)

Jäsenvaltiot määrittelevät kansallisessa suunnitelmassa siten, että käyttöönotolle vahvistetun aikavälin päättymispäivä on 2.6.2025

(osa 2)

17.  UTK – tuontivalvontajärjestelmä 2 (ICS2)

Tämän ohjelman tavoitteena on parantaa tavaroiden turvallisuutta ja vaarattomuutta ennen niiden saapumista unioniin panemalla täytäntöön unionin tullikoodeksin uudet vaatimukset, jotka koskevat saapumisen yleisilmoitusten antamista ja käsittelyä eli saapumisen yleisilmoitusten sisältämien tietojen toimittamista useammassa kuin yhdessä ilmoituksessa ja/tai eri henkilöiden toimesta sekä näiden tietojen ja riskianalyysin tulosten vaihtoa tulliviranomaisten kesken. ICS2:n myötä nykyisen Euroopan laajuisen ICS-järjestelmän arkkitehtuuri korvataan vaiheittain kokonaan uudella arkkitehtuurilla.

►C1  Ohjelman täytäntöönpano tapahtuu kolmena julkaisuna.

Julkaisu 1: ensimmäisessä vaiheessa asianomaiset talouden toimijat (postitoiminnan harjoittajat ja pikalähetystoiminnan harjoittajat lentoliikenteen alalla) velvoitetaan toimittamaan vähimmäistiedot eli lastausta edeltävä tietosisältö saapumisen yleisilmoituksessa (ENS).

Julkaisu 2: toisessa vaiheessa pannaan täytäntöön täysin uudet ENS-velvoitteet, jotka liittyvät kaikkien lentoteitse kuljetettavien tavaroiden liiketoiminta- ja riskinhallintaprosesseihin.

Julkaisu 3: kolmannessa vaiheessa pannaan täytäntöön täysin uudet ENS-velvoitteet, jotka liittyvät kaikkien meri-, sisävesi-, maan- ja rautateitse kuljettavien tavaroiden liiketoiminta- ja riskinhallintaprosesseihin (tämä koskee myös näissä liikennevälineissä kuljetettavia postilähetyksiä). ◄

Asetuksen (EU) N:o 952/2013 6 artiklan 1 kohta sekä 16, 46, 47 ja 127–132 artikla

►C1  Teknisten eritelmien tavoitepäivä kaikkien kolmen julkaisun osalta

= Q2 2018 ◄

►C1  15.3.2021

(Julkaisu 1) ◄

►C1  1.10.2021

(Julkaisu 1) ◄

►C1  1.3.2023

(Julkaisu 2)

1.3.2024

(Julkaisu 3) ◄

►C1  2.10.2023

(Julkaisu 2)

1.10.2024

(Julkaisu 3) ◄

(1)   Tämä sähköisten järjestelmien käyttöönotolle vahvistetun aikavälin alkamispäivä on päivä, jona jäsenvaltiot voivat aikaisintaan aloittaa toiminnot.

(2)   Tämä sähköisten järjestelmien käyttöönotolle vahvistetun aikavälin päättymispäivä on päivä, jona järjestelmän on viimeistään oltava kokonaan käytössä ja jona talouden toimijoiden on viimeistään siirryttävä järjestelmään; tarvittaessa jäsenvaltiot määrittävät päivän, joka vastaa siirtymäkauden päättymispäivää.

B.    Luettelon tiivistelmä



Sähköisiin järjestelmiin liittyvät UTK-pohjaiset hankkeet

Käyttöönottopäivät /

Käyttöönoton aikavälit

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

2025

1.  UTK – Rekisteröidyn viejän järjestelmä (REX)

1.1.2017

X

 

 

 

 

 

 

 

 

2.  UTK – Sitovat tariffitiedot (STT)

1.3.2017

(ensimmäinen vaihe – 1. jakso)

2.10.2017

(ensimmäinen vaihe – 2. jakso)

1.10.2019

(toinen vaihe)

X

X

 

X

 

 

 

 

 

 

3.  UTK – Tullipäätökset

2.10.2017

X

 

 

 

 

 

 

 

 

4.  Kaupan alan toimijoiden suora pääsy Euroopan tietojärjestelmiin (yhtenäinen käyttäjien hallintajärjestelmä ja digitaalinen allekirjoitus)

2.10.2017

X

 

 

 

 

 

 

 

 

5.  UTK – Valtuutettuja talouden toimijoita (AEO) koskevan järjestelmän päivitys

1.3.2018

(ensimmäinen vaihe)

1.10.2019

(toinen vaihe – osa 1)

16.12.2019

(toinen vaihe – osa 2)

 

X

X

X

 

 

 

 

 

 

6.  UTK – Talouden toimijoiden rekisteröinti- ja tunnistejärjestelmän päivitys

(EORI 2)

1.3.2018

 

X

 

 

 

 

 

 

 

7.  UTK – Surveillance 3

1.10.2018

 

X

 

 

 

 

 

 

 

8.  UTK – Unioniaseman selvitys (PoUS)

1.3.2024

(ensimmäinen vaihe)

2.6.2025

(toinen vaihe)

 

 

 

 

 

 

 

X

X

9.  UTK – Uuden tietokoneavusteisen passitusjärjestelmän (NCTS) päivitys

1.3.2021–1.12.2023 (viides vaihe)

3.6.2024–2.6.2025 (kuudes vaihe)

 

 

 

 

X

X

X

X

X

10.  UTK – Automaattinen vientijärjestelmä (AES) –

Osa 1: Euroopan laajuinen AES

1.3.2021–1.12.2023

 

 

 

 

X

X

X

 

 

10.  UTK – Automaattinen vientijärjestelmä (AES) –

Osa 2: Kansallisten vientijärjestelmien päivitys

1.3.2021–1.12.2023

 

 

 

 

X

X

X

 

 

11.  UTK – Vakioitu tietojenvaihto (INF) erityismenettelyjä varten

1.6.2020

 

 

 

X

 

 

 

 

 

12.  UTK – Erityismenettelyt –

Osa 1: Kansallinen SP EXP

kansallinen suunnitelma

1.3.2021–1.12.2023 – ks. myös hanke 10

X

X

X

X

X

X

X

 

 

12.  UTK – Erityismenettelyt –

Osa 2: Kansallinen SP IMP

kansallinen suunnitelma SP IMP

(31.12.2022 saakka) – ks. myös hanke 14

X

X

X

X

X

X

 

 

 

13.  UTK – Saapumistiedonanto, esittämistiedonanto, väliaikainen varastointi

kansallinen suunnitelma

(31.12.2022 saakka)

X

X

X

X

X

X

 

 

 

14.  UTK – Kansallisten tuontijärjestelmien päivitys

kansallinen suunnitelma

(31.12.2022 saakka)

X

X

X

X

X

X

 

 

 

15.  UTK – Keskitetty tulliselvitys tuonnissa (CCI)

1.3.2022–1.12.2023 (ensimmäinen vaihe)

2.10.2023–2.6.2025 (toinen vaihe)

 

 

 

 

 

X

X

X

X

X

16.  UTK – Vakuuksien hallinta (GUM) –

Osa 1: Euroopan laajuinen GUM

2.10.2023–2.6.2025

 

 

 

 

 

 

X

X

X

16.  UTK – Vakuuksien hallintajärjestelmä (GUM) –

Osa 2: Kansallinen vakuuksien hallinta

kansallinen suunnitelma

(2.6.2025 saakka)

X

X

X

X

X

X

X

X

X

17.  UTK – Tuontivalvontajärjestelmä

(ICS 2)

►C1  15.3.2021–1.10.2021

(Julkaisu 1)

1.3.2023–2.10.2023

(Julkaisu 2)

1.3.2024–1.10.2024

(Julkaisu 3) ◄

 

 

 

 

X

 

X

X

 



( 1 ) Komission delegoitu asetus (EU) 2015/2446, annettu 28 päivänä heinäkuuta 2015, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 952/2013 täydentämisestä tiettyjä unionin tullikoodeksin säännöksiä koskevien yksityiskohtaisten sääntöjen osalta (EUVL L 343, 29.12.2015, s. 1).

( 2 ) Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2015/2447, annettu 24 päivänä marraskuuta 2015, unionin tullikoodeksista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 952/2013 tiettyjen säännösten täytäntöönpanoa koskevista yksityiskohtaisista säännöistä (EUVL L 343, 29.12.2015, s. 558).