02015L0652 — FI — 24.12.2018 — 001.001


Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentoinnin apuväline eikä sillä ole oikeudellista vaikutusta. Unionin toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. Säädösten todistusvoimaiset versiot on johdanto-osineen julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja ne ovat saatavana EUR-Lexissä. Näihin virallisiin teksteihin pääsee suoraan tästä asiakirjasta siihen upotettujen linkkien kautta.

►B

NEUVOSTON DIREKTIIVI (EU) 2015/652,

annettu 20 päivänä huhtikuuta 2015,

bensiinin ja dieselpolttoaineiden laadusta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/70/EY mukaisista laskentamenetelmistä ja raportointivaatimuksista

(EUVL L 107 25.4.2015, s. 26)

Muutettu:

 

 

Virallinen lehti

  N:o

sivu

päivämäärä

►M1

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) 2018/1999, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018,

  L 328

1

21.12.2018


Oikaistu:

►C1

Oikaisu, EUVL L 129, 27.5.2015, s.  53 (2015/652,)




▼B

NEUVOSTON DIREKTIIVI (EU) 2015/652,

annettu 20 päivänä huhtikuuta 2015,

bensiinin ja dieselpolttoaineiden laadusta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/70/EY mukaisista laskentamenetelmistä ja raportointivaatimuksista



1 artikla

Soveltamisala

1.  Tässä direktiivissä vahvistetaan laskentamenetelmiä ja raportointivaatimuksia koskevat säännöt direktiivin 98/70/EY mukaisesti.

2.  Tätä direktiiviä sovelletaan polttoaineisiin, joita käytetään tieliikenteen ajoneuvoissa ja liikkuvissa työkoneissa (mukaan lukien sisävesialukset, kun ne eivät ole merellä), maatalous- ja metsätraktoreissa, huvialuksissa, jotka eivät ole merellä, sekä tieliikenteen ajoneuvoissa käytettävään sähköön.

2 artikla

Määritelmät

Tässä direktiivissä sovelletaan direktiiviin 98/70/EY sisältyvien määritelmien lisäksi seuraavia määritelmiä:

1) ’alkuvaiheen päästöillä’ tarkoitetaan kaikkia kasvihuonekaasupäästöjä, jotka aiheutuvat ennen kuin raaka-aineet tulevat jalostamoon tai prosessointilaitokseen, jossa liitteessä I tarkoitettu polttoaine on tuotettu;

2) ’luonnonbitumilla’ tarkoitetaan jalostamon raaka-aineen mitä tahansa lähdettä,

a) jonka API-tiheys (American Petroleum Institute Gravity) on enintään 10 astetta varantomuodostelmassa hankintapaikassa, sellaisena kuin se on määritetty ASTM-testimenetelmässä ( 1 ) D287,

b) jonka vuosittainen keskimääräinen viskositeetti varannon lämpötilassa on suurempi kuin laskettuna seuraavalla yhtälöllä: viskositeetti (Cp) = 518,98e-0,038T; jossa T tarkoittaa lämpötilaa celsiusasteina,

c) joka kuuluu neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 2658/87 esitetyssä CN-koodissa 2714 mainitun bitumipitoisen hiekan määritelmän soveltamisalaan ( 2 ), sekä

d) jossa raaka-ainelähteen hyödyntämisessä käytetään kaivauksia tai lämpöavusteista painovoimaojitusta, ja lämpöenergia saadaan pääasiassa muista lähteistä kuin itse raaka-ainelähteestä;

3) ’öljyliuskeella’ tarkoitetaan mitä tahansa jalostamon raaka-aineen lähdettä, joka sijaitsee kiinteää kerogeeniä sisältävässä kalliomuodostumassa ja joka kuuluu asetuksessa (ETY) N:o 2658/87 esitetyssä CN-koodissa 2714 mainitun öljyliuskeen määritelmän soveltamisalaan. Raaka-aineen lähteen hyödyntämisessä käytetään kaivauksia tai lämpöavusteista painovoimaojitusta;

4) ’polttoaineiden vertailutasolla’ polttoaineiden vertailutasoa, joka perustuu fossiilisten polttoaineiden elinkaarenaikaisiin kasvihuonekaasupäästöihin energiayksikköä kohti vuonna 2010;

5) ’perinteisellä raakaöljyllä’ tarkoitetaan mitä tahansa jalostamon raaka-ainetta, jonka API-tiheys on yli 10 astetta varantomuodostumassa alkuperäisessä paikassa mitattuna ASTM-testimenetelmällä D287, ja joka ei kuulu asetuksessa (ETY) N:o 2658/87 esitetyssä CN-koodissa 2714 mainitun määritelmän soveltamisalaan.

3 artikla

Menetelmä toimitettujen polttoaineiden ja energian (muiden kuin biopolttoaineiden) kasvihuonekaasuintensiteetin laskemista ja toimittajien suorittamaa raportointia varten

1.  Direktiivin 98/70/EY 7 a artiklan 2 kohdan soveltamista varten jäsenvaltioiden on varmistettava, että toimittajat käyttävät tämän direktiivin liitteessä I esitettyä laskentamenetelmää toimittamiensa polttoaineiden kasvihuonekaasuintensiteetin määrittelemiseksi.

2.  Direktiivin 98/70/EY 7 a artiklan 1 kohdan toisen alakohdan ja 7 a artiklan 2 kohdan soveltamiseksi jäsenvaltioiden on vaadittava toimittajia ilmoittamaan tiedot käyttämällä tämän direktiivin liitteessä I esitettyjä määritelmiä ja laskentamenetelmää. Tiedot ilmoitetaan vuosittain käyttämällä tämän direktiivin liitteessä IV esitettyä mallia.

3.  Direktiivin 98/70/EY 7 a artiklan 4 kohdan soveltamista varten jäsenvaltion on varmistettava, että toimittajaryhmä, joka haluaa tulla katsotuksi yhdeksi ainoaksi toimittajaksi, täyttää 7 a artiklan 2 kohdan mukaisen velvoitteensa asianomaisessa jäsenvaltiossa.

4.  Jos toimittajat ovat pieniä tai keskisuuria yrityksiä, jäsenvaltioiden on sovellettava tämän direktiivin liitteessä I esitettyä yksinkertaistettua menetelmää.

4 artikla

Polttoaineen vertailutason ja kasvihuonekaasuintensiteetin vähennyksen laskeminen

Sen todentamiseksi, että toimittajat noudattavat direktiivin 98/70/EY 7 a artiklan 2 kohdan mukaista velvoitettaan, jäsenvaltioiden on vaadittava toimittajia vertaamaan polttoaineista ja sähköstä aiheutuvien elinkaarenaikaisten kasvihuonekaasujen päästöjen saavutettuja vähennyksiä tämän direktiivin liitteessä II esitettyyn polttoaineen vertailutasoon.

5 artikla

Jäsenvaltioiden raportointi

▼M1

1.  Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle vuosittain viimeistään 31 päivänä joulukuuta tämän direktiivin liitteessä III määritetyt edellisen kalenterivuoden tiedot, jotka liittyvät direktiivin 98/70/EY 7 a artiklan noudattamiseen.

▼B

2.  Jäsenvaltioiden on käytettävä tämän direktiivin liitteessä III esitettyjen tietojen toimittamiseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EY) N:o 401/2009 ( 3 ) perustuvia Euroopan ympäristökeskuksen Reportnet-välineitä. Jäsenvaltiot siirtävät tiedot sähköisen tietojensiirron avulla Euroopan ympäristökeskuksen hallinnoimaan eurooppalaiseen keskusrekisteriin.

3.  Tiedot on toimitettava vuosittain käyttäen liitteessä IV vahvistettua mallia. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle toimituspäivästä sekä sen tietojen todentamisesta ja toimittamisesta komissiolle vastaavan toimivaltaisen viranomaisen yhteystiedot.

6 artikla

Seuraamukset

Jäsenvaltioiden on annettava säännöt seuraamuksista, joita sovelletaan tämän direktiivin nojalla annettujen kansallisten säännösten rikkomiseen, ja toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet seuraamusten täytäntöönpanon varmistamiseksi. Seuraamusten on oltava tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia. Jäsenvaltioiden on annettava nämä säännökset komissiolle tiedoksi viimeistään 21 päivänä huhtikuuta 2017 ja ilmoitettava viipymättä säännöksiin vaikuttavista myöhemmistä muutoksista.

7 artikla

Saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä

1.  Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan viimeistään 21 päivänä huhtikuuta 2017. Niiden on viipymättä toimitettava nämä säännökset kirjallisina komissiolle.

2.  Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

3.  Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

8 artikla

Voimaantulo

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

9 artikla

Osoitus

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.




LIITE I

TOIMITTAJILLE TARKOITETTU MENETELMÄ POLTTOAINEIDEN JA ENERGIAN ELINKAARENAIKAISEN KASVIHUONEKAASUINTENSITEETIN LASKEMISEKSI JA RAPORTOIMISEKSI

1 Osa

Tiettyä toimittajaa koskevan polttoaineiden ja energian kasvihuonekaasuintensiteetin laskeminen

Polttoaineiden ja energian kasvihuonekaasuintensiteetti ilmaistaan hiilidioksidiekvivalenttigrammoina polttoaineen megajoulea kohti (gCO2eq/MJ).

1. Polttoaineen kasvihuonekaasuintensiteetin laskemisessa otetaan huomioon seuraavat kasvihuonekaasut: hiilidioksidi (CO2), typpioksiduuli (N2O) ja metaani (CH4). CO2-ekvivalentin laskemista varten kyseisten kaasujen päästöt on määritettävä vastaavina hiilidioksidipäästöinä seuraavasti:



CO2: 1;

CH4: 25;

N2O: 298

2. Kasvihuonekaasujen laskennassa ei oteta huomioon fossiilisten polttoaineiden hankinnassa, tuotannossa, jalostuksessa ja kulutuksessa käytettävien koneiden ja laitteiden valmistuksessa syntyviä päästöjä.

3. Kaikkien toimitettujen polttoaineiden ja toimitetun energian elinkaarenaikaisiin kasvihuonekaasupäästöihin perustuva toimittajan kasvihuonekaasuintensiteetti lasketaan käyttäen seuraavaa kaavaa:

image

jossa:

a) ’#’ tarkoittaa toimittajan tunnistustietoja (so. valmisteveroista vastaavan tahon tunnistustietoja), jotka määritetään komission asetuksessa (EY) N:o 684/2009 ( 4 ) toimijan valmisteveronumerona (valmisteverotietojen vaihtojärjestelmän (SEED) rekisteröintinumero tai kyseisen asetuksen liitteen I taulukossa 1 olevan 5 kohdan a alakohdassa tarkoitettu arvonlisäverotunniste (alv-tunniste), kun määräpaikan koodi on 1–5 ja 8); kyseinen taho vastaa myös valmisteveron maksamisesta neuvoston direktiivin 2008/118/EY ( 5 ) 8 artiklan mukaisesti aikana, jolloin valmistevero tuli maksettavaksi direktiivin 2008/118/EY 7 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Mikäli näitä tunnistustietoja ei ole käytettävissä, jäsenvaltioiden on varmistettava, että vahvistetaan vastaavat tunnistustiedot kansallisen valmisteveron raportointijärjestelmän mukaisesti;

b) ’x’ tarkoittaa polttoaine- ja energiatyyppejä, jotka kuuluvat tämän direktiivin soveltamisalaan, sellaisina kuin ne on ilmaistu asetuksen (EY) N:o 684/2009 liitteen I taulukossa 1 olevassa 17 kohdan c alakohdassa. Mikäli näitä tietoja ei ole käytettävissä, jäsenvaltioiden on kerättävä vastaavat tiedot kansallisesti vahvistetun valmisteveron raportointijärjestelmän mukaisesti;

c) ’MJx’ tarkoittaa toimitetun energian kokonaismäärää, joka on muunnettu polttoaineen ”x” raportoiduista määristä, ilmaistuna megajouleina. Tämä lasketaan seuraavasti:

i) Kunkin polttoaineen määrä polttoainetyypeittäin

Johdetaan asetuksen (EY) N:o 684/2009 liitteessä I olevan 17 kohdan d, f ja o alakohdassa olevasta taulukosta I. Biopolttoainemäärät muunnetaan energiasisällöksi (ilmaistuna alempana lämpöarvona) direktiivin 2009/28/EY liitteessä III esitettyjen energiatiheyksien mukaisesti. Muuta kuin biologista alkuperää olevien polttoaineiden määrät muunnetaan niiden energiasisällöksi ilmaistuna alempana lämpöarvona JRC-EUCAR-CONCAWE:n (JEC) ( 6 ) heinäkuun 2013 Well-to-Tank-raportin (versio 4) ( 7 ) liitteessä I esitettyjen energiatiheyksien mukaisesti.

ii) Fossiilisten polttoaineiden ja biopolttoaineiden samanaikainen prosessointi.

Prosessoinnilla tarkoitetaan kaikkia toimitetun polttoaineen tai energian elinkaaren aikana tehtyjä muunnoksia, jotka aiheuttavat muutoksen tuotteen molekyylirakenteeseen. Denaturointiaineen lisäämisen ei katsota kuuluvan tähän prosessointiin. Niiden biopolttoaineiden määrä, jotka prosessoidaan yhdessä muuta kuin biologista alkuperää olevien polttoaineiden kanssa, vastaa prosessoinnin jälkeistä biopolttoaineen tilaa. Yhteisesti prosessoitujen biopolttoaineiden määrä määritetään energiataseen ja yhteisprosessointiprosessin tehokkuuden mukaisesti, kuten direktiivin 98/70/EY liitteessä IV olevan C osan 17 kohdassa esitetään.

Jos useita biopolttoaineita sekoitetaan fossiilisten polttoaineiden kanssa, kunkin biopolttoaineen määrä ja tyyppi otetaan huomioon laskennassa ja toimittajat ilmoittavat ne jäsenvaltioille.

Niiden toimitettujen biopolttoaineiden määrä, jotka eivät täytä direktiivin 98/70/EY 7 b artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja kestävyyskriteerejä, lasketaan fossiiliseksi polttoaineeksi.

E85-bensiini-etanoliseos on laskettava erillisenä polttoaineena Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 443/2009 ( 8 ) 6 artiklan soveltamista varten.

Mikäli määriä ei kerätä asetuksen (EY) N:o 684/2009 mukaisesti, jäsenvaltioiden on kerättävä vastaavat tiedot kansallisesti vahvistetun valmisteveroa koskevan raportointijärjestelmän kanssa;

iii) Kulutetun sähkön määrä

Tieliikenteen ajoneuvoissa tai moottoripyörissä kulutetun sähkön määrä, kun toimittaja raportoi tämän energiamäärän kunkin jäsenvaltion asianomaiselle viranomaiselle, laskettuna seuraavan kaavan mukaisesti:

Kulutettu sähkö = ajoneuvon kulkema matka (km) × sähkön kulutuksen tehokkuus (MJ/km);

d) Alkuvaiheen päästöjen vähennys (UER)

Alkuvaiheen päästöjen vähennys on toimittajan ilmoittama alkuvaiheen kasvihuonekaasupäästöjen vähennys mitattuna gCO2eq:na, jos sen määrä määritetään ja se ilmoitetaan seuraavien vaatimusten mukaisesti:

i) Kelpoisuus

Alkuvaiheen päästöjen vähennyksiä sovelletaan bensiiniä, dieseliä, paineistettua maakaasua ja nestekaasua koskeviin oletusarvoihin ainoastaan alkuvaiheen päästöjen osalta.

Alkuvaiheen päästöjen vähennykset kaikissa maissa voidaan laskea vähennykseksi kasvihuonekaasujen päästöissä suhteessa polttoaineisiin, jotka ovat peräisin mistä tahansa raaka-ainelähteestä ja jotka toimittaa mikä tahansa toimittaja.

Alkuvaiheen päästöjen vähennykset lasketaan ainoastaan, jos ne liittyvät hankkeisiin, jotka ovat alkaneet 1 päivän tammikuuta 2011 jälkeen.

Tässä yhteydessä ei ole tarpeen todistaa, että alkuvaiheen päästöjen vähennykset eivät olisi toteutuneet ilman direktiivin 98/70/EY 7 a artiklassa säädettyä raportointivaatimusta.

ii) Laskelmat

Alkuvaiheen päästöjen vähennykset, jotka liittyvät öljyn ja kaasun alkuvaiheen päästöihin, arvioidaan ja todennetaan kansainvälisissä standardeissa, erityisesti ISO 14064-, ISO 14065- ja ISO 14066 -standardeissa, määritettyjen periaatteiden ja normien mukaisesti.

Alkuvaiheen päästöjen vähennyksiä ja vertailutason päästöjä seurataan, niistä raportoidaan ja ne todennetaan ISO 14064 -standardin mukaisesti, ja saatujen tulosten luotettavuuden on vastattava komission asetuksessa (EU) N:o 600/2012 ( 9 ) ja komission asetuksessa (EU) N:o 601/2012 ( 10 ) säädettyä. Alkuvaiheen kasvihuonekaasupäästöjen vähennysten arvioimiseen käytettävien menetelmien todentaminen on tehtävä ISO 14064-3 -standardin mukaisesti, ja tämän todentamisen suorittavan organisaation on oltava akkreditoitu ISO 14065 -standardin mukaisesti;

e) ’GHGix’ on polttoaineen tai energian ’x’ kasvihuonekaasuintensiteetti ilmaistuna gCO2eq/MJ:nä. Toimittajien on laskettava kunkin polttoaineen tai energian kasvihuonekaasuintensiteetti seuraavasti:

i) Muuta kuin biologista alkuperää olevien polttoaineiden kasvihuonekaasuintensiteetti on ”elinkaarenaikaisen kasvihuonekaasuintensiteetin painotettu yksikkö” kutakin tämän liitteen 2 osan 5 kohdan taulukon viimeisessä sarakkeessa lueteltua polttoainetyyppiä kohti;

ii) Sähkö lasketaan 2 osan 6 kohdan mukaisesti;

iii) Biopolttoaineiden kasvihuonekaasuintensiteetti

Direktiivin 98/70/EY 7 b artiklan 1 kohdassa tarkoitetut kestävyyskriteerit täyttävien biopolttoaineiden kasvihuonekaasuintensiteetti lasketaan kyseisen direktiivin 7 d artiklan mukaisesti. Mikäli biopolttoaineiden elinkaarenaikaisia kasvihuonekaasupäästöjä koskevat tiedot on hankittu noudattaen sopimusta tai järjestelmää, josta on tehty direktiivin 98/70/EY 7 c artiklan 4 kohdan mukainen päätös, joka kattaa kyseisen direktiivin 7 b artiklan 2 kohdan, kyseisiä tietoja käytetään myös määrittämään biopolttoaineiden kasvihuonekaasuintensiteetti kyseisen direktiivin 7 b artiklan 1 kohdan mukaisesti. Niiden biopolttoaineiden kasvihuonekaasuintensiteetti, jotka eivät täytä direktiivin 98/70/EY 7 b artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja kestävyyskriteerejä, on sama kuin perinteisestä raakaöljystä tai kaasusta saatavien fossiilisten polttoaineiden intensiteetti;

iv) Muuta kuin biologista alkuperää olevien polttoaineiden ja biopolttoaineiden samanaikainen yhteisprosessointi

Yhdessä fossiilisten polttoaineiden kanssa prosessoitujen biopolttoaineiden kasvihuonekaasuintensiteetti vastaa prosessoinnin jälkeistä biopolttoaineen tilaa.

f) AF = käyttövoimatehokkuuden mukautuskertoimet:



Hallitseva muuntotekniikka

Tehokkuuskerroin

Polttomoottori

1

Akkukäyttöinen sähköinen voimalaite

0,4

Vetypolttokennokäyttöinen sähköinen voimalaite

0,4

2 Osa

Toimittajien raportointi muiden polttoaineiden kuin biopolttoaineiden osalta

1.   Fossiilisten polttoaineiden alkuvaiheen päästöjen vähennykset

Jotta alkuvaiheen päästöjen vähennyksiä voidaan käyttää raportointi- ja laskentamenetelmän tarkoituksia varten, toimittajien on ilmoitettava jäsenvaltioiden nimeämälle viranomaiselle seuraavat:

a) hankkeen aloituspäivä, jonka on oltava 1 päivän tammikuuta 2011 jälkeen;

b) vuosittaiset päästöjen vähennykset (gCO2eq);

c) kausi, jonka aikana väitetyt vähennykset ovat tapahtuneet;

d) päästölähdettä lähimpänä oleva hankkeen sijaintipaikka leveys- ja pituuskoordinaatteina siten, että asteet ilmoitetaan neljänteen desimaaliin pyöristettynä;

e) vuosittaisten päästöjen vertailutaso ennen vähennystoimenpiteitä ja vuosittaiset päästöt vähennystoimenpiteiden jälkeen ilmoitettuina gCO2eq/MJ:nä tuotettua raaka-ainetta kohti;

f) kertakäyttöinen ainutlaatuinen sertifikaattinumero, joka yksilöi järjestelmän ja ilmoitetut kasvihuonekaasuvähennykset;

g) kertakäyttöinen ainutlaatuinen numero, joka yksilöi laskentamenetelmän ja siihen liittyvän järjestelmän.

▼M1 —————

▼B

5.   Keskimääräiset elinkaarenaikaiset kasvihuonekaasuintensiteettien oletusarvot muille polttoaineille kuin biopolttoaineille ja sähkölle



Raaka-aineiden lähde ja prosessi

Markkinoille saatetun polttoaineen tyyppi

Elinkaarenaikainen kasvihuonekaasuintensiteetti (gCO2eq/MJ)

Painotettu elinkaarenaikainen kasvihuonekaasuintensiteetti (gCO2eq/MJ)

Perinteinen raakaöljy

Bensiini

93,2

93,3

Nesteytetty maakaasu (GTL)

94,3

Nesteytetty hiili

172

Luonnonbitumi

107

Öljyliuske

131,3

Perinteinen raakaöljy

Diesel tai kaasuöljy

95

95,1

Nesteytetty maakaasu (GTL)

94,3

Nesteytetty hiili

172

Luonnonbitumi

108,5

Öljyliuske

133,7

Kaikki fossiiliset lähteet

Nestekaasu (LPG) kipinäsytytysmoottorissa

73,6

73,6

Maakaasu, EU-yhdistelmä

Paineistettu maakaasu (CNG) kipinäsytytys-moottorissa

69,3

69,3

Maakaasu, EU-yhdistelmä

Nestekaasu (LPG) kipinäsytytys-moottorissa

74,5

74,5

Vedyn Sabatier-reaktio muuta kuin biologista alkuperää olevan uusiutuvan energian elektrolyysistä

Synteettinen metaani kipinäsytytys-moottorissa

3,3

3,3

Höyryreformointia käyttävä maakaasu

Tiivistetty vety polttokennossa

104,3

104,3

Ainoastaan muuta kuin biologista alkuperää olevaa uusiutuvaa energiaa käyttävä elektrolyysi

Tiivistetty vety polttokennossa

9,1

9,1

Hiili

Tiivistetty vety polttokennossa

234,4

234,4

Prosessipäästöjen hiilidioksidin talteenotto ja varastointi

Tiivistetty vety polttokennossa

52,7

52,7

Fossiilisista raaka-aineista peräisin oleva muovijäte

Bensiini, diesel tai kaasuöljy

86

86

6.   Sähkö

Jäsenvaltioiden olisi laskettava sähköajoneuvojen ja moottoripyörien kuluttaman sähkön toimittajien suorittamaa raportointia varten kansalliset keskimääräiset elinkaarenaikaiset oletusarvot asiaa koskevien kansainvälisten standardien mukaisesti.

Vaihtoehtoisesti jäsenvaltiot voivat sallia sen, että niiden toimittajat vahvistavat sähkölle kasvihuonekaasuintensiteettiarvot (gCO2eq/MJ) jäsenvaltioiden raportoimista tiedoista seuraavien säädösten perusteella:

a) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1099/2008 ( 11 );

b) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 525/2013 ( 12 ), tai

c) Komission delegoitu asetus (EU) N:o 666/2014 ( 13 ).

▼M1 —————

▼B




LIITE II

FOSSIILISTEN POLTTOAINEIDEN VERTAILUTASON LASKENTA

Laskentamenetelmä

a) Polttoaineen vertailutaso lasketaan käyttäen perusteena unionin keskimääräistä fossiilisten polttoaineiden (bensiini, diesel, kaasuöljy, nestekaasu ja paineistettu maakaasu) kulutusta, seuraavasti:

image

jossa:

X = tämän direktiivin soveltamisalaan kuuluvat ja jäljempänä taulukossa määritetyt polttoaineet ja energiat.

GHGix = polttoaineen x markkinoilla vuosittain myytyjen toimitusten tai tämän direktiivin soveltamisalaan kuuluvan energian kasvihuonekaasuintensiteetti (gCO2eq/MJ). Tässä yhteydessä on käytettävä liitteessä I olevan 2 osan 5 kohdassa esitettyjen fossiilisten polttoaineiden arvoja.

MJx vastaa toimitettua kokonaisenergiaa, joka on muunnettu polttoaineen x raportoiduista määristä, ilmaistuna megajouleina.

b) Kulutustiedot

Arvon laskemisessa käytetään seuraavia kulutustietoja:



Polttoaine

Energiankulutus (MJ)

Lähde

diesel

7 894 969 × 106

2010; jäsenmaiden raportit UNFCCC:lle

muussa kuin tieliikenteessä käytettävä kaasuöljy

240 763 × 106

bensiini

3 844 356 × 106

nestekaasu

217 563 × 106

Paineistettu maakaasu

51 037 × 106

Kasvihuonekaasuintensiteetti

Vuoden 2010 polttoaineen vertailutaso on 94,1 gCO2eq/MJ




LIITE III

JÄSENVALTIOIDEN KERTOMUKSET KOMISSIOLLE

▼M1

1. Jäsenvaltioiden on toimitettava 3 kohdassa mainitut tiedot. Tiedot on toimitettava kaikesta kyseisessä jäsenvaltiossa markkinoille saatetusta polttoaineesta ja energiasta. Jos fossiilisiin polttoaineisiin sekoitetaan useita biopolttoaineita, on ilmoitettava tiedot kustakin biopolttoaineesta.

▼B

2. Jäljempänä 3 kohdassa luetellut tiedot on ilmoitettava erikseen polttoaineesta tai energiasta, jonka toimittajat saattavat markkinoille kyseisessä jäsenvaltiossa (mukaan lukien tietyssä jäsenvaltiossa toimivat toimittajaryhmittymät.

3. Kunkin polttoaineen ja energian osalta jäsenvaltioiden on ilmoitettava seuraavat tiedot komissiolle yhdistettynä 2 kohdan mukaisesti ja siten kuin ne on määritetty liitteessä I:

a) polttoaineen tai energian tyyppi;

b) polttoaineen tai sähkön volyymi tai määrä;

c) kasvihuonekaasuintensiteetti;

d) alkuvaiheen päästöjen vähennykset.

▼M1 —————

▼B




LIITE IV

MALLI ILMOITETTAVIEN TIETOJEN TOIMITTAMISELLE YHDENMUKAISELLA TAVALLA



Polttoaine – yksittäiset toimittajat

Kohta

Yhteinen raportointi (KYLLÄ/EI)

Maa

Toimittaja1

Poltto-aine-tyyppi7

Poltto-aineen CN-koodi7

Määrä2

Keski-määräinen GHG-intensiteetti

Alku-vaiheen päästö-vähennys5

Vähennys vuoden 2010 keski-määrästä

litroina

energiana

l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CN-koodi

GHGintensiteetti4

Raaka-aine

CN-koodi

GHG-intensiteetti4

kestävä (KYLLÄ/EI)

 

Komponentti F.1 (fossiiliset polttoaineet)

Komponentti B.1 (biopolttoaineet)

 

 

 

 

 

 

 

Komponentti F.n (fossiiliset polttoaineet)

Komponentti B.m (biopolttoaineet)

 

 

 

 

 

 

 

 

k

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CN-koodi2

GHG-intensiteetti4

Raaka-aine

CN-koodi2

GHG-intensiteetti4

kestävä (KYLLÄ/EI)

 

Komponentti F.1 (fossiiliset polttoaineet)

Komponentti B.1 (biopolttoaineet)

 

 

 

 

 

 

 

Komponentti F.n (fossiiliset polttoaineet)

Komponentti B.m (biopolttoaineet)

 

 

 

 

 

 

 

 



Polttoaine – toimittajien ryhmittymät

Kohta

Yhteinen raportointi (KYLLÄ/EI)

Maa

Toimittaja1

Poltto-aine-tyyppi7

Poltto-aineen CN-koodi7

Määrä2

Keski-määräinen GHG-intensiteetti

Alku-vaiheen päästö-vähennys5

Vähennys vuoden 2010 keski-määrästä

litroina

energiana

I

KYLLÄ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KYLLÄ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välisumma

 

 

 

 

 

 

CN-koodi

GHG-intensiteetti4

Raaka-aine

CN-koodi

GHG-intensiteetti4

kestävä (KYLLÄ/EI)

 

Komponentti F.1 (fossiiliset polttoaineet)

Komponentti B.1 (biopolttoaineet)

 

 

 

 

 

 

 

Komponentti F.n (fossiiliset polttoaineet)

Komponentti B.m (biopolttoaineet)

 

 

 

 

 

 

 

 

x

KYLLÄ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KYLLÄ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välisumma

 

 

 

 

 

 

CN-koodi2

GHG-intensiteetti4

Raaka-aine

CN-koodi2

GHG-intensiteetti4

kestävä (KYLLÄ/EI)

 

Komponentti F.1 (fossiiliset polttoaineet)

Komponentti B.1 (biopolttoaineet)

 

 

 

 

 

 

 

Komponentti F.n (fossiiliset polttoaineet)

Komponentti B.m (biopolttoaineet)

 

 

 

 

 

 

 

 



Sähkö

Yhteis-raportointi

Maa

Toimittaja1

Energia-tyyppi7

Määrä6

GHG-intensiteetti

Vähennys vuoden 2010 keskimäärästä

energiana

EI

 

 

 

 

 

 



Toimittajaryhmittymän tiedot

 

Maa

Toimittaja1

Energia-tyyppi7

Määrä6

GHG-intensiteetti

Vähennys vuoden 2010 keskimäärästä

energiana

KYLLÄ

 

 

 

 

 

 

KYLLÄ

 

 

 

 

 

 

 

Välisumma

 

 

 

 

 

▼M1 —————

▼B



Ilmoitetun energian kokonaismäärä ja saavutettu vähennys jäsenvaltioittain

Määrä (energiana)10

GHG-intensiteetti

Vähennys vuoden 2010 keskimäärästä

 

 

 

Muotoa koskevat huomautukset

Toimittajat ilmoittavat tiedot käyttäen samanlaista mallia kuin jäsenvaltiot.

Varjostettuja kenttiä ei tarvitse täyttää.

1. Toimittajan tunnistetiedot määritetään liitteessä I olevan 1 osan 3 kohdan a alakohdassa;

2. Polttoaineen määrä määritetään liitteessä I olevan 1 osan 3 kohdan c alakohdassa;

3. API-tiheys määritetään ASTM D287 -testimenetelmän mukaisesti;

4. Kasvihuonekaasun intensiteetti määritetään liitteessä I olevan 1 osan 3 kohdan e alakohdassa;

5. Alkuvaiheen päästöjen vähennys määritetään liitteessä I olevan 1 osan 3 kohdan d alakohdassa; raportoinnin yksilöinnit määritetään liitteessä I olevan 2 osan 1 kohdassa;

6. Sähkön määrä määritetään liitteessä I olevan 2 osan 6 kohdassa;

7. Polttoainetyypit ja vastaavat CN-koodit määritetään liitteessä I olevan 1osan 3 kohdan b alakohdassa;

▼M1 —————

▼B

10. Kulutetun energian (polttoaine ja sähkö) kokonaismäärä.



( 1 ) American Society for Testing and Materials, http://www.astm.org/index.shtml.

( 2 ) Neuvoston asetus (ETY) N:o 2658/87, annettu 23 päivänä heinäkuuta 1987, tariffi- ja tilastonimikkeistöstä ja yhteisestä tullitariffista (EYVL L 256, 7.9.1987, s. 1).

( 3 ) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 401/2009, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2009, Euroopan ympäristökeskuksesta sekä ympäristöä koskevasta Euroopan tieto- ja seurantaverkostosta (EUVL L 126, 21.5.2009, s. 13).

( 4 ) Komission asetus (EY) N:o 684/2009, annettu 24 päivänä heinäkuuta 2009, neuvoston direktiivin 2008/118/EY täytäntöön panemisesta valmisteveron alaisten tavaroiden väliaikaisesti verottomia siirtoja koskevien tietokoneistettujen menettelyjen osalta (EUVL L 197, 29.7.2009, s. 24).

( 5 ) Neuvoston direktiivi 2008/118/EY, annettu 16 päivänä joulukuuta 2008, valmisteveroja koskevasta yleisestä järjestelmästä ja direktiivin 92/12/ETY kumoamisesta (EUVL L 9, 14.1.2009, s. 12).

( 6 ) JEC-yhteenliittymän muodostavat komission yhteinen tutkimuskeskus (JRC), autovalmistajien eurooppalainen tutkimus- ja kehitysliitto EUCAR ja öljy-yhtiöiden eurooppalainen jalostuksen ympäristö-, terveys- ja turvallisuusasioita käsittelevä liitto CONCAWE.

( 7 ) http://iet.jrc.ec.europa.eu/about-jec/sites/about-jec/files/documents/report_2013/wtt_report_v4_july_2013_final.pdf.

( 8 ) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 443/2009, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2009, päästönormien asettamisesta uusille henkilöautoille osana yhteisön kokonaisvaltaista lähestymistapaa kevyiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi (EUVL L 140, 5.6.2009, s. 1).

( 9 ) Komission asetus (EU) N:o 600/2012, annettu 21 päivänä kesäkuuta 2012, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2003/87/EY tarkoitetusta kasvihuonekaasupäästöraporttien ja tonnikilometriraporttien todentamisesta ja todentajien akkreditoinnista (EUVL L 181, 12.7.2012, s. 1).

( 10 ) Komission asetus (EU) N:o 601/2012, annettu 21 päivänä kesäkuuta 2012, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2003/87/EY tarkoitetusta kasvihuonekaasupäästöjen tarkkailusta ja raportoinnista (EUVL L 181, 12.7.2012, s. 30).

( 11 ) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1099/2008, annettu 22 päivänä lokakuuta 2008, energiatilastoista (EUVL L 304, 14.11.2008, s. 1).

( 12 ) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 525/2013, annettu 21 päivänä toukokuuta 2013, järjestelmästä kasvihuonekaasupäästöjen seuraamiseksi ja niistä raportoimiseksi sekä muista ilmastonmuutosta koskevista tiedoista raportoimiseksi kansallisella ja unionin tasolla sekä päätöksen N:o 280/2004/EY kumoamisesta (EUVL L 165, 18.6.2013, s. 13).

( 13 ) Komission delegoitu asetus (EU) N:o 666/2014, annettu 12 päivänä maaliskuuta 2014, unionin inventaariojärjestelmän sisällöllisistä vaatimuksista sekä lämmitysvaikutuksissa ja kansainvälisesti hyväksytyissä inventaario-ohjeissa tapahtuneiden muutosten huomioon ottamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 525/2013 mukaisesti (EUVL L 179, 19.6.2014, s. 26).