02014R0258 — FI — 01.01.2017 — 001.001


Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentoinnin apuväline eikä sillä ole oikeudellista vaikutusta. Unionin toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. Säädösten todistusvoimaiset versiot on johdanto-osineen julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja ne ovat saatavana EUR-Lexissä. Näihin virallisiin teksteihin pääsee suoraan tästä asiakirjasta siihen upotettujen linkkien kautta.

►B

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) N:o 258/2014,

annettu 3 päivänä huhtikuuta 2014,

tilinpäätösraportointiin ja tilintarkastukseen liittyvien yksittäisten toimien tukemiseksi toteutettavasta unionin ohjelmasta kaudelle 2014–2020 ja päätöksen N:o 716/2009/EY kumoamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(EUVL L 105 8.4.2014, s. 1)

Muutettu:

 

 

Virallinen lehti

  N:o

sivu

päivämäärä

►M1

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) 2017/827, annettu 17 päivänä toukokuuta 2017,

  L 129

24

19.5.2017




▼B

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) N:o 258/2014,

annettu 3 päivänä huhtikuuta 2014,

tilinpäätösraportointiin ja tilintarkastukseen liittyvien yksittäisten toimien tukemiseksi toteutettavasta unionin ohjelmasta kaudelle 2014–2020 ja päätöksen N:o 716/2009/EY kumoamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)



1 artikla

Kohde ja soveltamisala

1.  Perustetaan 1 päivän tammikuuta 2014 ja 31 päivän joulukuuta 2020 väliseksi ajaksi unionin ohjelma, jäljempänä ’ohjelma’, sellaisten elinten toiminnan tukemiseksi, jotka edistävät tilinpäätösraportointiin ja tilintarkastukseen liittyvien unionin politiikan tavoitteiden saavuttamista.

2.  Ohjelma kattaa IFRS-säätiön, EFRAG:n ja PIOB:n toiminnot, joilla tuetaan tilinpäätösraportointiin ja tilintarkastukseen liittyvän unionin politiikan toteuttamista laatimalla standardeja tai osallistumalla niiden laadintaan, soveltamalla, arvioimalla tai seuraamalla standardeja taikka valvomalla standardisointiprosesseja.

2 artikla

Tavoite

Ohjelman tavoitteena on parantaa sisämarkkinoiden tehokkaan toiminnan edellytyksiä tukemalla kansainvälisten tilinpäätös- ja tilintarkastusstandardien avointa ja riippumatonta laatimista.

3 artikla

Tuensaajat

1.  Tämän ohjelman tuensaajat ovat:

a) tilinpäätösraportoinnin alalla:

▼M1

i) EFRAG;

▼B

ii) IFRS-säätiö;

b) tilintarkastuksen alalla: PIOB.

2.  Tilinpäätösraportoinnin ja tilintarkastuksen alalla työskentelevät elimet, jotka saavat unionin rahoitusta ohjelmasta, ovat velvollisia takaamaan riippumattomuutensa ja käyttämään julkisia varoja taloudellisesti ja tehokkaasti sellaisista mahdollisista erilaisista rahoituslähteistä huolimatta, joista ne voivat saada tukea.

4 artikla

Avustusten myöntäminen

Ohjelman mukainen rahoitus myönnetään vuosittain jaettavina toiminta-avustuksina.

5 artikla

Avoimuus

Ohjelmasta rahoitusta saavan tuensaajan on ilmoitettava näkyvästi, kuten verkkosivustolla, julkaisussa tai vuosiraportissa, saaneensa rahoitusta unionin talousarviosta sekä esitettävä eriteltynä vaihtoehtoisista lähteistä saatu muu rahoitus.

6 artikla

Varainhoitoa koskevat säännökset

▼M1

1.  Ohjelman toteuttamiseen varatut rahoituspuitteet vuosiksi 2014–2020 ovat 57 007 000 euroa nykyhintoina.

▼B

2.  Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyvät vuotuiset määrärahat monivuotisen rahoituskehyksen rajoissa.

3.  Edellä 1 kohdassa vahvistettujen rahoituspuitteiden ohjeellinen jakautuminen kolmen tuensaajan kesken on seuraava:

▼M1

a) EFRAG: 23 134 000 euroa;

▼B

b) IFRS-säätiö: 31 632 000 euroa;

c) PIOB: 2 241 000 euroa.

7 artikla

Ohjelman täytäntöönpano

Komissio panee ohjelman täytäntöön laatimalla vuotuiset työohjelmat asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 mukaisesti. Kussakin vuotuisessa työohjelmassa pannaan täytäntöön tämän asetuksen 2 artiklassa säädetty ohjelman tavoite määrittelemällä

a) odotetut tulokset;

b) määrärahojen jakautuminen tuensaajittain 6 artiklan 3 kohdassa vahvistettujen ohjeellisten määrien mukaisesti.

Vuotuisessa työohjelmassa on avoimuuden varmistamiseksi myös mainittava viitteellisesti 2 artiklassa vahvistettu tavoite, 4 artiklassa määritetty täytäntöönpanomenettely ja raporteissa esitetyt huomiot.

Komissio hyväksyy vuotuiset työohjelmat täytäntöönpanosäädöksillä.

8 artikla

Unionin taloudellisten etujen suojaaminen

1.  Komissio varmistaa asianmukaisin toimenpitein, että tämän asetuksen mukaisesti rahoitettavia toimia toteutettaessa unionin taloudelliset edut suojataan petoksia, korruptiota ja muuta laitonta toimintaa ehkäisevillä toimenpiteillä, tehokkailla tarkastuksilla ja, jos sääntöjenvastaisuuksia havaitaan, perimällä aiheettomasti maksetut määrät takaisin sekä soveltamalla tarvittaessa tehokkaita, oikeasuhteisia ja ennalta ehkäiseviä seuraamuksia.

2.  Komissiolla ja sen edustajilla sekä tilintarkastustuomioistuimella on valtuudet tehdä kaikkien unionilta tämän ohjelman mukaisesti rahoitusta saaneiden tuensaajien, toimeksisaajien ja alihankkijoiden osalta asiakirjoihin perustuvia ja paikan päällä suoritettavia tarkastuksia.

Euroopan petostentorjuntavirasto, jäljempänä ’OLAF’, voi neuvoston asetuksessa (Euratom, EY) N:o 2185/96 ( 1 ) säädettyjen menettelyjen mukaisesti tehdä niihin talouden toimijoihin kohdistuvia paikan päällä suoritettavia todentamisia ja tarkastuksia, joille on suoraan tai välillisesti myönnetty asianomaista rahoitusta, selvittääkseen, onko avustussopimukseen tai -päätökseen taikka unionin rahoitusta koskevaan sopimukseen liittynyt unionin taloudellisia etuja vahingoittavia petoksia, korruptiota tai muuta laitonta toimintaa.

Kolmansien maiden ja kansainvälisten järjestöjen kanssa tehdyissä yhteistyösopimuksissa, avustussopimuksissa, avustuspäätöksissä ja sopimuksissa, jotka ovat seurausta tämän asetuksen täytäntöönpanosta, on nimenomaisesti annettava komissiolle, tilintarkastustuomioistuimelle ja OLAFille valtuudet tehdä tällaisia tarkastuksia sekä paikan päällä suoritettavia todentamisia ja tarkastuksia, sanotun kuitenkaan rajoittamatta ensimmäisen ja toisen alakohdan soveltamista.

9 artikla

Arviointi

1.  Komissio antaa viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 2014 Euroopan parlamentille ja neuvostolle ensimmäisen kertomuksen EFRAG:in tilinpäätöksiä ja rahoitustietoja koskevan alan tarvittavista hallintouudistuksista ottaen huomioon muun muassa erityisneuvonantajan raportissa annettujen suositusten jälkeisen kehityksen sekä toimenpiteet, jotka EFRAG on jo toteuttanut näiden uudistusten täytäntöönpanemiseksi.

2.  Komissio toimittaa viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2014 Euroopan parlamentille ja neuvostolle asetusta (EY) N:o 1606/2002 koskevan arviointinsa tuloksista kertomuksen, johon sisältyy tarvittaessa ehdotuksia mainitun asetuksen muuttamisesta sen toimivuuden parantamiseksi, sekä kaikkien asiaankuuluvien instituutioiden hallintojärjestelyistä.

3.  Komissio laatii vuodesta 2015 alkaen vuotuisen kertomuksen IFRS-säätiön toiminnasta IFRS-standardien, PIOB:n ja EFRAG:n kehityksen osalta.

4.  IFRS-säätiön osalta 3 kohdassa tarkoitettu kertomus kattaa sen toiminnan ja erityisesti yleiset periaatteet, joiden pohjalta uusia standardeja on kehitetty. Kertomuksessa arvioidaan myös sitä, otetaanko IFRS-standardeissa asianmukaisesti huomioon erilaiset liiketoimintamallit ja näkyvätkö niissä liiketoimien todelliset seuraukset sekä onko niissä vältetty tarpeetonta monimutkaisuutta ja keinotekoisia lyhyen aikavälin ja vaihtelevia painotuksia.

Tarkistetun viitekehyksen julkistamisen jälkeen komissio käsittelee viitekehykseen mahdollisesti tehtyjä muutoksia keskittyen erityisesti varovaisuutta ja luotettavuutta koskeviin periaatteisiin.

▼M1

4 a.  IFRS-säätiön ja IASB:n osalta 3 kohdassa tarkoitetussa kertomuksessa arvioidaan myös niiden hallinnointia, erityisesti avoimuuden, eturistiriitojen välttämisen ja palkattujen asiantuntijoiden monipuolisuuden osalta, sekä eturyhmien laajan edustuksen ja julkisen vastuuvelvollisuuden varmistamiseksi toteutettuja toimia.

Korkealaatuisten tilinpäätösstandardien sekä avoimuutta, vastuuvelvollisuutta ja riippumattomuutta koskevien korkeiden standardien takaamiseksi kertomuksessa on lisäksi kartoitettava ja arvioitava IFRS-säätiön puitteissa toteutettuja toimia, jotka koskevat muun muassa asiakirjojen julkista saatavuutta, avointa vuoropuhelua unionin toimielinten ja eri sidosryhmien kanssa, sidosryhmien kokousten avoimuussääntöjä ja avoimuusrekistereiden perustamista.

▼M1

5.  Edellä 3 kohdassa tarkoitetussa kertomuksessa käsitellään PIOB:n ja sen seuraajaorganisaation edistymistä rahoituksen monipuolistamisessa ja arvioidaan, kuinka PIOB:n työ osaltaan parantaa tilintarkastuksen laatua, tilintarkastusalan riippumattomuus mukaan lukien. Jos IFAC:n rahoituksen osuus on tiettynä vuonna yli kaksi kolmasosaa PIOB:n vuotuisesta kokonaisrahoituksesta, komissio ehdottaa vuosittaisen rahoitusosuutensa rajoittamista kyseisenä vuonna enintään 300 000 euroon.

▼B

6.  EFRAG:n osalta 3 kohdassa tarkoitettu kertomus kattaa seuraavat seikat:

a) ottaako EFRAG kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja koskevassa teknisessä työssään asianmukaisesti huomioon erityisesti asetuksen (EY) N:o 1606/2002 3 artiklan 2 kohdassa säädetyn vaatimuksen arvioidessaan, ovatko uudet tai muutetut IFRS-standardit ”oikeaa ja riittävää kuvaa” koskevan periaatteen mukaisia ja edistävätkö ne unionin yleistä etua;

b) arvioiko EFRAG IFRS-standardeja koskevassa teknisessä työssään asianmukaisesti, ovatko IASB:n kehittämät uudet tai muutetut kansainväliset tilinpäätösstandardit tai niiden luonnokset näyttöön perustuvia ja unionin tarpeiden mukaisia, kun otetaan huomioon tilinpäätösmallien ja taloudellisten mallien ja niitä koskevien näkemysten moninaisuus unionissa; ja

c) kuinka EFRAG on edistynyt hallintouudistustensa täytäntöönpanossa ottaen huomioon erityisneuvonantajan kertomuksessa annettujen suositusten jälkeinen kehitys.

Tarvittaessa komissio antaa lainsäädäntöehdotuksen EFRAG:n rahoituksen jatkamisesta 31 päivän joulukuuta 2016 jälkeen.

▼M1

6 a.  EFRAG:n osalta 3 kohdassa tarkoitetussa kertomuksessa arvioidaan vuodesta 2018 lähtien seuraavaa:

a) onko erityisneuvonantajan raportissa suositeltua laajennetun yleisen edun vaatimusta noudatettu edellisenä vuonna toteutetun hyväksymisprosessin aikana;

b) ovatko Euroopan parlamentti ja neuvosto olleet varhaisessa vaiheessa mukana kirjanpitostandardien kehittämisessä ylipäätään sekä etenkin niiden hyväksymisprosessissa;

c) onko EFRAG:n rahoitusrakenne riittävän monipuolinen ja tasapainoinen, jotta se pystyy täyttämään yleisen edun mukaisen tehtävänsä riippumattomasti ja tehokkaasti; ja

d) EFRAG:n hallinnointi erityisesti avoimuuden osalta ja toimet, jotka on toteutettu eturyhmien laajan edustuksen ja julkisen vastuuvelvollisuuden varmistamiseksi.

Lisäksi siinä kartoitetaan ja arvioidaan EFRAG:n puitteissa toteutettuja toimia demokraattisen vastuuvelvollisuuden, avoimuuden ja riippumattomuuden korkeiden standardien takaamiseksi, mikä koskee muun muassa asiakirjojen julkista saatavuutta, avointa vuoropuhelua unionin toimielinten ja eri sidosryhmien kanssa, pakollisten avoimuusrekistereiden perustamista ja sidosryhmien kokousten avoimuutta koskevia sääntöjä sekä sisäisiä sääntöjä, joilla pyritään erityisesti eturistiriitojen välttämiseen.

▼B

7.  Komissio toimittaa 3 kohdassa tarkoitetun kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle viimeistään kunkin vuoden kesäkuun 30 päivänä.

8.  Komissio antaa viimeistään kaksitoista kuukautta ennen ohjelman päättymistä Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen ohjelman tavoitteiden saavuttamisesta. Kertomuksessa on arvioitava ainakin ohjelman yleistä tarkoituksenmukaisuutta ja johdonmukaisuutta, sen toteutuksen tehokkuutta sekä tuensaajien työohjelmalla yhdessä ja erikseen saavutettuja tuloksia 2 artiklassa tarkoitettuihin tavoitteisiin nähden.

9.  Komissio toimittaa tässä artiklassa tarkoitetut kertomukset tiedoksi Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle.

10 artikla

Kumoaminen

Kumotaan päätös N:o 716/2009/EY 1 päivästä tammikuuta 2014.

11 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2014 alkaen 31 päivään joulukuuta 2020 saakka.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.



( 1 ) Neuvoston asetus (Euratom, EY) N:o 2185/96, annettu 11 päivänä marraskuuta 1996, komission paikan päällä suorittamista tarkastuksista ja todentamisista Euroopan yhteisöjen taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten ja muiden väärinkäytösten estämiseksi (EYVL L 292, 15.11.1996, s. 2).