2013D0726 — FI — 15.12.2014 — 001.001


Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

►B

NEUVOSTON PÄÄTÖS 2013/726/YUTP,

annettu 9 päivänä joulukuuta 2013,

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2118 (2013) ja Kemiallisten aseiden kieltojärjestön hallintoneuvoston päätöksen EC-M-33/Dec 1 tukemiseksi joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian täytäntöönpanon yhteydessä

(EYV L 329, 10.12.2013, p.41)

Muutettu:

 

 

Virallinen lehti

  No

page

date

►M1

NEUVOSTON PÄÄTÖS 2014/906/YUTP, annettu 15 päivänä joulukuuta 2014,

  L 359

151

16.12.2014




▼B

NEUVOSTON PÄÄTÖS 2013/726/YUTP,

annettu 9 päivänä joulukuuta 2013,

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2118 (2013) ja Kemiallisten aseiden kieltojärjestön hallintoneuvoston päätöksen EC-M-33/Dec 1 tukemiseksi joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian täytäntöönpanon yhteydessä



EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 26 artiklan 2 kohdan ja 31 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön, jäljempänä ’kieltojärjestö’, hallintoneuvosto antoi 27 päivänä syyskuuta 2013 kokouksessaan EC-M-33 päätöksen Syyrian kemiallisten aseiden hävittämisestä.

(2)

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto antoi 27 päivänä syyskuuta 2013 päätöslauselman 2118 (2013), jossa se antoi hyväksyntänsä kieltojärjestön hallintoneuvoston päätökselle ja ilmaisi syvän järkytyksensä siitä, että Yhdistyneiden kansakuntien valtuuskunnan raportissa oli todettu Rif Dimašqin alueella käytetyn 21 päivänä elokuuta 2013 kemiallisia aseita; päätöslauselmassa tuomittiin iskusta johtuneet siviilien tappamiset, todettiin kemiallisten aseiden käytön olevan kansainvälisen oikeuden vakava rikkomus sekä painotettiin, että mihin tahansa kemiallisten aseiden käyttöön syyllistyneet tahot on saatettava vastuuseen; lisäksi päätöslauselmassa korostettiin, että ainoa ratkaisu Syyrian arabitasavallan nykyiseen kriisiin on 30 päivänä kesäkuuta 2012 annettuun Geneven päätöslauselmaan perustuva osallistava ja Syyriasta itsestään lähtöisin oleva poliittinen prosessi, ja todettiin, että Syyriaa käsittelevä kansainvälinen konferenssi on kutsuttava koolle mahdollisimman pian.

(3)

Syyrian arabitasavallan hallitus antoi lausuman, jossa se tunnusti, että on olemassa laajamittainen kemiallisten aseiden ohjelma ja merkittävä määrä kemiallisia aseita, mukaan lukien tällaisten aseiden vaaralliset ja myrkylliset kemialliset aineosat, jotka ovat vakava riski joukkotuhoaseiden leviämisen estämisen, aseidenriisunnan ja turvallisuuden kannalta.

(4)

Syyrian arabitasavallan liityttyä 14 päivästä lokakuuta 2013 lähtien kemiallisten aseiden kehittämisen, tuotannon, varastoinnin ja käytön kieltämistä sekä niiden hävittämistä koskevaan yleissopimukseen, jäljempänä ’kieltosopimus’, kieltojärjestö on vastuussa sen tarkistamisesta, että Syyria noudattaa kieltosopimusta ja kaikkien asiaan liittyvien kieltojärjestön hallintoneuvoston päätösten ehtoja, minkä lisäksi kieltojärjestö on osana yhteistä valtuuskuntaa vastuussa sen valvomisesta, että kaikkien asiaan liittyvien Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselmien määräyksiä noudatetaan.

(5)

Kieltojärjestön pääjohtaja muistutti 16 päivänä lokakuuta 2013 (ilmoitus S/1132/2013) kieltosopimuksen sopimusvaltioita siitä, että Syyrian kemiallisten aseiden hävittämistä koskevassa päätöksessään (EC-M-33/DEC.1) hallintoneuvosto päätti muun muassa harkita kiireellisesti rahoitusmekanismeja sihteeristön Syyrian arabitasavallan osalta toteuttamia toimia varten ja kehottaa kaikkia kykeneviä sopimusvaltioita antamaan vapaaehtoista rahoitusta tämän päätöksen täytäntöönpanemiseksi toteutettavia toimia varten. Kyseisessä ilmoituksessa kehotettiin kaikkia sopimusvaltioita harkitsemaan vapaaehtoista rahoitusta, oli sen määrä mikä tahansa, Syyriaa varten perustettuun rahastoon, jotta järjestö pystyy vastaamaan kenties yhteen historiansa suurimmista haasteista. Rahasto voi vastaanottaa rahoitusta myös muista lähteistä, kuten hallituksista riippumattomilta järjestöiltä, instituutioilta tai yksityisiltä lahjoittajilta.

(6)

Euroopan unionin neuvosto antoi 21 päivänä lokakuuta 2013 päätelmät, joissa se pani tyytyväisenä merkille kieltojärjestön hallintoneuvoston päätöksen ja Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2118 sekä toisti unionin olevan valmis harkitsemaan tukea.

(7)

Eurooppa-neuvosto hyväksyi 12 päivänä joulukuuta 2003 joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian, jäljempänä ’strategia’, jonka III luvussa on lueteltu sekä unionissa että kolmansissa maissa toteutettavia toimenpiteitä joukkotuhoaseiden leviämisen torjumiseksi.

(8)

Strategiassa korostetaan kieltosopimuksen ja kieltojärjestön keskeistä roolia kemiallisten aseiden hävittämisessä maapallolta.

(9)

Unioni panee strategiaa aktiivisesti täytäntöön ja toteuttaa sen III luvussa lueteltuja toimenpiteitä, erityisesti myöntämällä varoja monenvälisten instituutioiden kuten kieltojärjestön toteuttamien erityishankkeiden tukemiseen. Näin ollen neuvosto antoi 23 päivänä maaliskuuta 2012 päätöksen 2012/166/YUTP ( 1 ) kieltojärjestön toimien tukemisesta.

(10)

Kieltojärjestön pääjohtaja esitti unionille 21 päivänä marraskuuta 2013 pyynnön rahoituksen saamiseksi Syyriaa varten perustetulle rahastolle.

(11)

Kieltojärjestön olisi vastattava tämän päätöksen teknisestä täytäntöönpanosta. Unionin tukemia hankkeita voidaan rahoittaa ainoastaan vapaaehtoisilla maksuilla kieltojärjestön rahastoon. Unionin maksut ovat avainasemassa, jotta kieltojärjestö pystyy suorittamaan 27 päivänä syyskuuta 2013 ja 15 päivänä marraskuuta 2013 annettujen kieltojärjestön hallintoneuvoston asiaan liittyvien päätösten sekä 27 päivänä syyskuuta 2013 annetun Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2118 (2013) mukaiset tehtävät.

(12)

Komissiolle olisi annettava tehtäväksi unionin rahoitusosuuden asianmukaisen täytäntöönpanon valvonta,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:



1 artikla

1.  Unioni tukee kieltojärjestön toimia osallistumalla Syyrian kemiallisten aseiden hävittämistä koskeviin tarkastuksiin ja todentamiseen liittyviin kustannuksiin sekä toimeksiantoon kuuluvia keskeisiä tehtäviä täydentäviin toimiin liittyviin kustannuksiin Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2118 (2013) ja kieltojärjestön hallintoneuvoston Syyrian kemiallisten aseiden hävittämisestä 28 päivänä syyskuuta 2013 antaman päätöksen sekä myöhempien asiaan kuuluvien päätöslauselmien ja päätösten tukemiseksi.

2.  Tällä neuvoston päätöksellä tuettava hanke on kieltojärjestön ja Yhdistyneiden kansakuntien yhteisen valtuuskunnan turvallisuuteen liittyvien tilannetietoisuutta lisäävien tuotteiden tarjoaminen, mukaan lukien tiedot tieverkoston tilasta, toimittamalla kieltojärjestölle EU:n satelliittikeskuksen (EU SATCEN) satelliittikuvia ja muita asiaa koskevia informaatiotuotteita.

Hankkeen yksityiskohtainen kuvaus on liitteessä.

2 artikla

1.  Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, jäljempänä ’korkea edustaja’, vastaa tämän päätöksen täytäntöönpanosta.

2.  Kieltojärjestö vastaa 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen toimien teknisestä täytäntöönpanosta. Se suorittaa tämän tehtävän korkean edustajan alaisuudessa. Tätä tarkoitusta varten korkea edustaja sopii tarvittavista järjestelyistä kieltojärjestön kanssa.

3 artikla

1.  Rahoitusohje 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen hankkeiden toteuttamiseksi on 2 311 842 euroa.

2.  Edellä 1 kohdassa vahvistetulla määrällä rahoitettavien menojen hallinnointiin sovelletaan unionin talousarvioon sovellettavia menettelyjä ja sääntöjä.

3.  Komissio valvoo 1 kohdassa tarkoitettujen menojen asianmukaista hallinnointia. Tätä varten se tekee kieltojärjestön kanssa rahoitussopimuksen. Tässä rahoitussopimuksessa määrätään, että kieltojärjestön on varmistettava unionin osuuden näkyvyys sen suuruuden mukaisesti.

4.  Komissio pyrkii tekemään 3 kohdassa tarkoitetun rahoitussopimuksen mahdollisimman pian tämän päätöksen voimaantulon jälkeen. Se ilmoittaa neuvostolle kyseisessä prosessissa mahdollisesti ilmenevistä vaikeuksista ja rahoitussopimuksen tekopäivästä.

4 artikla

1.  Korkea edustaja raportoi neuvostolle tämän päätöksen täytäntöönpanosta kieltojärjestön laatimien säännöllisten kertomusten perusteella. Nämä kertomukset ovat perustana neuvoston arvioinnille.

2.  Komissio toimittaa neuvostolle tietoja 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun hankkeen toteuttamisen rahoitusnäkökohdista.

5 artikla

1.  Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

▼M1

2.  Sen voimassaolo päättyy 30 päivänä syyskuuta 2015.

▼B




LIITE

EUROOPAN UNIONIN TUKI YHDISTYNEIDEN KANSAKUNTIEN TURVALLISUUSNEUVOSTON PÄÄTÖSLAUSELMALLE 2118 (2013) JA KEMIALLISTEN ASEIDEN KIELTOJÄRJESTÖN HALLINTONEUVOSTON PÄÄTÖKSELLE EC-M-33/DEC.1 JOUKKOTUHOASEIDEN LEVIÄMISEN VASTAISEN EU:N STRATEGIAN TÄYTÄNTÖÖNPANON YHTEYDESSÄ

Hanke:    Kieltojärjestölle sen ja YK:n yhteisen valtuuskunnan puitteissa annettava satelliittikuvatuki

Tavoite:

Tuetaan kieltojärjestöä sen ja YK:n yhteisen valtuuskunnan puitteissa niissä tehtävissä, jotka sille on annettu asiaa koskevien YK:n päätöslauselmien ja kieltojärjestön hallintoneuvoston päätösten sekä kieltosopimuksen ehtojen nojalla.

Tulokset:

Tieverkoston tilan arviointi, erityisesti tiesulkujen ja teillä liikkumiseen liittyvien ongelmien määrittäminen, ja kieltojärjestön ja YK:n Syyriaan lähetettävän yhteisen valtuuskunnan sekä käynti- ja tarkastuskohteiden turvallisuutta koskevan tilannetietoisuuden lisääminen.

Toimet:

▼M1

Kieltojärjestöä tuetaan toimittamalla enintään 5 EU:n satelliittikeskuksen (EU SATCEN) satelliittikuvatuotetta viikossa sopimuksen allekirjoittamisesta 30 päivään syyskuuta 2015 saakka.

▼B

YK ja kieltojärjestö kehittävät toimiaan yhteistyössä asianomaisten kumppaneiden, muun muassa kansainvälisten järjestöjen ja elinten, kanssa todellisen synergian varmistamiseksi ja päällekkäisyyksien välttämiseksi.



( 1 ) Neuvoston päätös 2012/166/YUTP, annettu 23 päivänä maaliskuuta 2012, kemiallisten aseiden kieltojärjestön (OPCW) toimien tukemisesta joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian täytäntöönpanon yhteydessä (EUVL L 87, 24.3.2012, s. 49).