2009R0543 — FI — 10.01.2014 — 001.001


Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

►B

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 543/2009,

annettu 18 päivänä kesäkuuta 2009,

kasvinviljelytilastoista sekä neuvoston asetusten (ETY) N:o 837/90 ja (ETY) N:o 959/93 kumoamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(EYV L 167, 29.6.2009, p.1)

Muutettu:

 

 

Virallinen lehti

  No

page

date

►M1

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) N:o 1350/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013,

  L 351

1

21.12.2013




▼B

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 543/2009,

annettu 18 päivänä kesäkuuta 2009,

kasvinviljelytilastoista sekä neuvoston asetusten (ETY) N:o 837/90 ja (ETY) N:o 959/93 kumoamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)



EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, JOTKA,

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 285 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen,

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä ( 1 ),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Jäsenvaltioiden toimitettavista viljantuotantoa koskevista tilastotiedoista 26 päivänä maaliskuuta 1990 annettua neuvoston asetusta (ETY) N:o 837/90 ( 2 ) ja jäsenvaltioiden toimittamista muita kasvituotteita kuin viljoja koskevista tilastotiedoista 5 päivänä huhtikuuta 1993 annettua neuvoston asetusta (ETY) N:o 959/93 ( 3 ) on muutettu useaan kertaan. Koska näitä säädöksiä on tarpeen edelleen muuttaa ja yksinkertaistaa, ne olisi selkeyden vuoksi korvattava yhdellä säädöksellä noudattaen yhteisön lainsäädännön yksinkertaistamista ja sääntelyn parantamista koskevaa uutta lähestymistapaa ( 4 ).

(2)

Kasvinviljelytilastot ovat keskeisellä sijalla yhteisön markkinoiden hallinnoinnissa. Lisäksi pidetään olennaisen tärkeänä, että viljoja ja muita peltokasveja koskevien, nykyisin yhteisön lainsäädännössä säänneltyjen tilastojen lisäksi kerätään tilastotietoja myös vihannesten ja monivuotisten kasvien viljelystä.

(3)

Yhteisen maatalouspolitiikan asianmukaisen hallinnoinnin varmistamiseksi komissio edellyttää, että viljelykasvien viljelyaloista, sadoista ja tuotannosta tuotetaan säännöllisesti tietoja.

(4)

Maatilojen rakennetutkimuksista ja maatalouden tuotantomenetelmiä koskevasta tutkimuksesta 19 päivänä marraskuuta 2008 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1166/2008 ( 5 ) säädetään vuoteen 2016 saakka kestävästä yhteisön tutkimusohjelmasta, joka koskee maatilojen rakennetilastojen toimittamista.

(5)

Yhteisestä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöstä (NUTS) 26 päivänä toukokuuta 2003 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1059/2003 ( 6 ) mukaisesti kaikissa jäsenvaltioiden komissiolle toimittamissa tilastoissa, jotka on jaoteltu alueellisten yksiköiden mukaan, on määrä käyttää NUTS-luokitusta. Sen vuoksi alueelliset yksiköt olisi alueellisten tilastojen vertailukelpoisuuden varmistamiseksi määriteltävä noudattaen NUTS-luokitusta.

(6)

Jäsenvaltioihin kohdistuvan rasitteen rajaamiseksi alueellisia tietoja koskevat vaatimukset eivät saisi ylittää aiemmassa lainsäädännössä säädettyjä vaatimuksia, ellei tällä välin ole ilmennyt uusia alueellisia tasoja). Näin ollen on asiamukaista sallia Saksan ja Yhdistyneen kuningaskunnan toimittaa alueellisia tilastotietoja ainoastaan NUTS-tason 1 alueellisten yksiköiden osalta.

(7)

Tämän asetuksen täytäntöönpanon helpottamiseksi tarvitaan jäsenvaltioiden ja komission välistä tiivistä yhteistyötä erityisesti 31 päivänä heinäkuuta 1972 tehdyllä neuvoston päätöksellä 72/279/ETY ( 7 ) perustetun pysyvän maataloustilastokomitean avustuksella.

(8)

Jotta varmistetaan joustava siirtyminen asetusten (ETY) N:o 837/90 ja (ETY) N:o 959/93 nojalla sovellettavasta järjestelmästä, tässä asetuksessa olisi säädettävä mahdollisuudesta myöntää jäsenvaltioille enintään kaksi vuotta kestävä poikkeus silloin, kun tämän asetuksen soveltaminen niiden kansallisiin tilastojärjestelmiin edellyttäisi huomattavia mukautuksia ja aiheuttaisi todennäköisesti merkittäviä käytännön ongelmia.

(9)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet tilastojen tuottamiseksi ovat välttämättömiä yhteisön toiminnan kannalta. Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta, joka on yhteisten oikeudellisten puitteiden luominen viljojen ja muiden viljelykasvien viljelyaloja, satoja ja tuotantoa koskevien jäsenvaltioissa tapahtuvaa yhteisön tilastojen järjestelmällistä tuottamista varten, vaan se voidaan siten saavuttaa paremmin yhteisön tasolla, joten yhteisö voi toteuttaa toimenpiteitä perustamissopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarpeen.

(10)

Euroopan tilastoista 11 päivänä maaliskuuta 2009 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 223/2009 ( 8 ) muodostaa viitekehyksen tämän asetuksen säännöksille erityisesti puolueettomuuden, luotettavuuden, relevanssin, kustannustehokkuuden, tilastosalaisuuden ja avoimuuden periaatteiden noudattamisen osalta sekä tämän asetuksen mukaisesti toimitettavien luottamuksellisten tilastotietojen luovuttamiselle ja suojelulle sen varmistamiseksi, että yhteisön tilastojen tuottamisen ja jakelun yhteydessä ei ilmaista tietoja laittomasti tai käytetä tietoja muihin kuin tilastollisiin tarkoituksiin.

(11)

Tämän asetuksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY ( 9 ) mukaisesti.

(12)

Komissiolle olisi annettava erityisesti toimivalta muuttaa tietojen toimittamiseen tarkoitettuja taulukoita. Koska nämä toimenpiteet ovat laajakantoisia ja niiden tarkoituksena on muuttaa tämän asetuksen muita kuin keskeisiä osia, myös täydentämällä sitä uusilla muilla kuin keskeisillä osilla, ne on hyväksyttävä päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklassa säädettyä valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

(13)

Luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä ( 10 )28 päivänä kesäkuuta 2007 annetussa neuvoston asetuksessa (EY) N:o 834/2007 on säädetty jäsenvaltioiden velvollisuudesta toimittaa komissiolle tarvittavat tilastotiedot, jotka on määritelty yhteisön tilasto-ohjelman yhteydessä. Koska on tarpeen tuottaa järjestelmällisesti luonnonmukaista tuotantoa ja maataloutta koskevien yhteisön tilastoja, komission odotetaan toteuttavan tarvittavia toimia, mukaan lukien sellaisen lainsäädäntöehdotuksen tekeminen, joka koskee tätä asiaa asianmukaisella tavalla.

(14)

Tämä asetus ei vaikuta jäsenvaltioiden vapaaehtoisesti toimittamiin ennakkosatotilastoihin (Early Estimates for Crop Products, EECP).

(15)

Pysyvää maataloustilastokomiteaa on kuultu,

OVAT ANTANEET TÄMÄN ASETUKSEN:



1 artikla

Aihe

Tällä asetuksella luodaan yhteiset puitteet yhteisön maatalouden maankäyttö- ja kasvinviljelytilastojen järjestelmälliselle tuottamiselle.

2 artikla

Määritelmät ja selvennykset

1.  Tässä asetuksessa tarkoitetaan

a) ”satovuodella” kalenterivuotta, jona sadonkorjuu alkaa;

b) ”käytössä olevalla maatalousmaalla” sitä kokonaisalaa, joka on tilojen käytössä viljelysmaana, pysyvänä nurmena, monivuotisten kasvien viljelyssä ja kotipuutarhana, riippumatta hallintaoikeustyypistä tai siitä, käytetäänkö sitä yhteisenä maana;

c) ”viljelyalalla” alaa, joka vastaa kylvettyä kokonaisalaa, mutta se ei sadonkorjuun jälkeen sisällä (esim. luonnonkatastrofien vuoksi) pilalle menneitä aloja;

d) ”kasvinviljelyalalla” tietyn kasvin tuottamiseksi tietyn vuoden aikana kylvettyä kokonaisalaa;

e) ”sadonkorjuualalla” sitä osaa kasvinviljelyalasta, jolta korjataan sato. Se voi siten olla yhtä suuri tai pienempi kuin kasvinviljelyala;

f) ”tuotantoalalla” monivuotisten kasvien osalta sitä alaa, jolta satovuonna on mahdollista korjata sato. Siinä ei oteta huomioon mitään tuottamattomia aloja kuten uusia viljelmiä, jotka eivät vielä tuota satoa;

g) ”korjatulla tuotannolla” tarkoittaa tuotantomäärää, joka sisältää tilalla tapahtuvan hukan ja hävikin, suoraan tilan omaan kulutukseen käytetyt sekä myydyt määrät, perustuotteen painoyksikköinä ilmaistuina;

h) ”sadolla” viljelyalaa kohden korjattua tuotantoa (hehtaarisato);

i) ”kasvihuoneessa tai muun (sisälle mentävän) korkean katteen alla kasvatettavat kasvit” tarkoittavat kasveja, jotka koko kasvukautensa ajan tai suurimman osan siitä ovat katteen alla joko kasvihuoneissa tai kiinteän tai liikuteltavan korkean katoksen alla (joka on lasia tai kovaa tai taipuisaa muovia). Tähän ei lueta muovilevyjä, jotka on asetettu litteinä maahan, eikä myöskään katoksia tai tunneleita, joiden sisälle ihminen ei voi mennä, eikä siirrettäviä lasikatekehikkoja. Sellaiset viljelyalat, joilla kasveja kasvatetaan osan aikaa lasin alla ja osan aikaa avomaalla, merkitään kokonaisuudessaan kasvihuoneviljelyaloiksi, jollei lasin alla tapahtunut viljely ole ollut erittäin lyhytaikaista;

j) ”varsinainen viljelyala” tarkoittaa tietyn lohkon varsinaista viljelyalaa, jolla kasvaa satovuoden aikana ainoastaan yhtä viljelykasvia ja joka on nimenomaisesti määritelty tähän tarkoitukseen.

2.  ”Peräkkäinen viljely” viittaa viljelyyn peltoalan lohkolla, joka otetaan viljeltäväksi useammin kuin kerran tietyn satovuoden aikana, mutta jolla on kunakin kertana, jona sitä käytetään, ainoastaan yksi viljelykasvi. Tätä alaa pidetään kunkin viljelykasvin viljelyalana. Varsinaisen viljelyalan ja toissijaisen viljelyalan käsitteitä ei sovelleta tässä yhteydessä.

”Yhdistetty viljely” tarkoittaa sitä, että lohkolla kasvaa samaan aikaan useampia kasveja. Viljelyala jaetaan tässä tapauksessa kasvinviljelytuotteiden välillä niiden käytössä olevan maa-alan suhteessa. Varsinaisen viljelyalan ja toissijaisen viljelyalan käsitteitä ei sovelleta tässä yhteydessä;

”Kahden käyttötarkoituksen viljelykasvi” tarkoittaa esimerkiksi kasveja, joilla on enemmän kuin yksi käyttötarkoitus ja jotka katsotaan yhteisestä sopimuksesta varsinaisiksi viljelykasveiksi ensisijaisen käyttötarkoituksensa mukaan ja toissijaisiksi viljelykasveiksi toissijaisen käyttötarkoitustensa mukaan.

3 artikla

Kattavuus

1.  Kunkin jäsenvaltion on tuotettava tilastot liitteessä luetelluista kasveista ja alueellaan käytössä olevalla maatalousmaalla tuotetuista viljelykasveista.

2.  Tilastojen on edustettava vähintään 95 prosenttia seuraavista aloista:

a) peltokasvien kokonaisviljelyala (taulukko 1);

b) vihannesten, melonien ja mansikoiden kokonaissadonkorjuuala (taulukko 2);

c) monivuotisten kasvien kokonaistuotantoala (taulukko 3);

d) käytössä oleva maatalousmaa (taulukko 4).

3.  Muuttujat, joiden esiintyvyys jäsenvaltiossa on alhainen tai nolla, voidaan jättää pois tilastoista edellyttäen, että kyseinen jäsenvaltio ilmoittaa komissiolle kaikista sellaisista viljelykasveista ja alhaiseen esiintyvyyteen sovellettavasta raja-arvosta kunkin tällaisen viljelykasvin osalta kutakin viiteajanjaksoa välittömästi edeltävän kalenterivuoden loppuun mennessä.

4 artikla

Tietojen toimitusväli ja viitekausi

Jäsenvaltioiden on toimitettava liitteessä tarkoitetut tiedot komissiolle vuosittain. Viitekausi on satovuosi. Vuosi 2010 on ensimmäinen viitevuosi.

5 artikla

Tarkkuusvaatimukset

1.  Otantatutkimuksia tekevien jäsenvaltioiden on tilastojen saamiseksi toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet, jotta taulukon 1 tiedot ovat seuraavassa esitettävien tarkkuusvaatimusten mukaiset. Viimeistään 30 päivänä syyskuuta vuonna n + 1 toimitettavien tietojen variaatiokerroin ei saa kansallisella tasolla olla yli kolme prosenttia viljelyalasta kunkin seuraavan pääviljelykasvien ryhmän osalta: viljakasvit (mukaan lukien siemenviljely), kuivatut palkokasvit ja valkuaiskasvit (mukaan lukien siementuotanto sekä viljan ja palkokasvien seokset), juurikasvit, teollisuuskasvit ja vihreänä korjatut kasvit.

2.  Jäsenvaltion, joka päättää käyttää muita tilastotietojen lähteitä kuin tilastollisia tutkimuksia, on varmistettava, että tällaisista lähteistä saadut tiedot ovat laadultaan vähintään yhtä hyviä kuin tilastollisista tutkimuksista saadut tiedot.

3.  Jos jäsenvaltio päättää käyttää hallinnollista lähdettä, sen on ilmoitettava siitä komissiolle etukäteen ja annettava tiedot käytettävästä menettelystä ja asianomaisesta hallinnollisesta lähteestä saatavien tietojen laadusta.

6 artikla

Tietojen toimittaminen komissiolle

1.  Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) liitteen mukaiset tiedot kutakin taulukkoa koskevassa määräajassa.

▼M1

2.  Siirretään komissiolle valta antaa 8 a artiklassa tarkoitettuja delegoituja säädöksiä liitteessä esitettyjen tietojen toimittamiseen tarkoitettujen taulukkojen muuttamiseksi.

Näillä delegoiduilla säädöksillä ei muuteta tietojen toimitusväliä tai määräaikoja eikä niistä saa aiheutua merkittävää lisärasitetta jäsenvaltioille tai vastaajille.

Komissio perustelee asianmukaisesti näissä delegoiduissa säädöksissä säädetyt tilastolliset toimet ja hyödyntää tarvittaessa asiaankuuluvien asiantuntijoiden kustannustehokkuusanalyysiin perustuvaa palautetta, myös Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 223/2009 ( 11 ) 14 artiklan 3 kohdan c alakohdassa tarkoitettua arviointia vastaajille aiheutuvasta rasitteesta ja tuottamisen kustannuksista.

▼B

7 artikla

Aluetilastot

1.  Liitteessä olevat ”R”-kirjaimella merkittyjä viljelykasveja koskevat tiedot on toimitettava asetuksessa (EY) N:o 1059/2003 määriteltyjen NUTS-tason 1 ja NUTS-tason 2 alueellisten yksiköiden osalta. Saksan ja Yhdistyneen kuningaskunnan osalta nämä tiedot voidaan poikkeuksellisesti toimittaa NUTS-tason 1 alueellisten yksiköiden osalta jaoteltuina.

2.  Muuttujat, joiden esiintyvyys on jäsenvaltiossa alhainen tai nolla, voidaan jättää pois tiedoista edellyttäen, että jäsenvaltio ilmoittaa komissiolle kaikista sellaisista viljelykasveista ja alhaiseen esiintyvyyteen sovellettavasta raja-arvosta kunkin viljelykasvin osalta viimeistään kutakin viiteajanjaksoa välittömästi edeltävän kalenterivuoden loppuun mennessä.

8 artikla

Tilastojen laadun arviointi ja kertomus

1.  Toimitettavien tietojen laadun arvioinnissa käytetään tämän asetuksen soveltamiseksi seuraavia laatukriteerejä:

a) ”relevanssi”, millä tarkoitetaan sitä, missä määrin tilastot täyttävät käyttäjien nykyiset ja potentiaaliset tarpeet;

b) ”tarkkuus”, millä tarkoitetaan estimaattien läheisyyttä tuntemattomiin todellisiin arvoihin nähden;

c) ”ajantasaisuus”, millä ajanjaksoa tiedon saatavuuden ja sen kuvaaman tapahtuman tai ilmiön välillä;

d) ”oikea-aikaisuus”, millä tarkoitetaan viivettä tiedon julkistamispäivämäärän ja tavoitepäivämäärän (päivämäärä, johon mennessä tieto olisi pitänyt toimittaa) välillä;

e) ”saatavuus” ja ”selkeys”, millä tarkoitetaan niitä ehtoja ja yksityiskohtaisia sääntöjä, joiden mukaisesti käyttäjät voivat saada, käyttää ja tulkita tietoja;

f) ”vertailukelpoisuus”, millä tarkoitetaan käytettyjen tilastollisten käsitteiden, mittausvälineiden ja menettelyjen eroavaisuuksien vaikutusten mittaamista, kun tilastoja verrataan maantieteellisten alueiden, eri alojen tai eri ajanjaksojen välillä ajallisesti;

g) ”yhtenäisyys”, millä tarkoitetaan sitä, voidaanko tietoja luotettavasti yhdistellä eri tavoin ja eri käyttötarkoituksia varten.

2.  Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) joka kolmas vuosi ja ensimmäisen kerran viimeistään 1 päivänä lokakuuta 2011 toimitettujen tietojen laatua koskeva kertomus.

3.  Laatua koskevassa kertomuksessa, jossa käytetään 1 kohdassa tarkoitettuja laatukriteerejä, kuvataan

a) tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien tutkimusten järjestäminen ja niissä käytetyt menetelmät,

b) tässä asetuksessa tarkoitettujen otantatutkimusten osalta saavutetut tarkkuustasot; ja

c) muiden käytettyjen lähteiden kuin tutkimusten laatu.

4.  Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle menetelmiä koskevista ja muista muutoksista, jotka vaikuttavat huomattavasti tilastoihin. Ilmoitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa kunkin muutoksen voimaantulosta.

5.  Periaate, jonka mukaan lisäkustannusten ja -rasituksen on pysyttävä kohtuullisina, on otettava huomioon.

▼M1

8a artikla

Siirretyn säädösvallan käyttäminen

1.  Komissiolle siirrettyä valtaa antaa delegoituja säädöksiä koskevat tässä artiklassa säädetyt edellytykset.

2.  Siirretään komissiolle 10 päivästä tammikuuta 2014 viiden vuoden ajaksi 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä. Komissio laatii siirrettyä säädösvaltaa koskevan kertomuksen viimeistään yhdeksän kuukautta ennen tämän viiden vuoden kauden päättymistä. Säädösvallan siirtoa jatketaan ilman eri toimenpiteitä samanpituisiksi kausiksi, jollei Euroopan parlamentti tai neuvosto vastusta tällaista jatkamista viimeistään kolme kuukautta ennen kunkin kauden päättymistä.

3.  Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Peruuttamispäätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

4.  Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

5.  Edellä olevan 6 artiklan 2 kohdan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kahdella kuukaudella.

▼M1 —————

▼B

11 artikla

Kumoaminen

1.  Kumotaan asetukset (ETY) N:o 837/90 ja (ETY) N:o 959/93 1 päivästä tammikuuta 2010, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 2 kohdan soveltamista.

Viittauksia kumottuihin asetuksiin pidetään viittauksina tähän asetukseen.

▼M1 —————

▼B

12 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

▼M1

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2010.

▼B

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.




LIITE

Taulukko I

Peltokasvit



A-OSA

 

Viljelyala

(1 000 ha)

Korjattu tuotanto

(1 000 tonnia)

Sato

(100 kg/ha)

Tietojen toimittamisen määräajat

31. tammikuuta

30. kesäkuuta

31. elokuuta

30. syyskuuta

31. tammikuuta

30. syyskuuta

30. syyskuuta

31. lokakuuta

31. tammikuuta

30. syyskuuta

31. elokuuta

vuosi n

vuosi n

vuosi n

vuosi n

vuosi n + 1

vuosi n + 1

vuosi n

vuosi n

vuosi n + 1

vuosi n + 1

vuosi n

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

Jäsenvaltiot, joiden viljelyala ylittää raja-arvon

Jäsenvaltiot, joiden viljelyala ylittää raja-arvon

Jäsenvaltiot, joiden viljelyala ylittää raja-arvon

Kaikki jäsenvaltiot

Kaikki jäsenvaltiot

Kaikki jäsenvaltiot

Kaikki jäsenvaltiot

Kaikki jäsenvaltiot

Kaikki jäsenvaltiot

Kaikki jäsenvaltiot

Jäsenvaltiot, joiden viljelyala ylittää raja-arvon

Viljakasvit (mukaan lukien siemenviljely) (1)

X

R

X

R

Viljakasvit (lukuun ottamatta riisiä) (1)

X

X

X

X

Tavallinen vehnä ja spelttivehnä (1)

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

josta syysvehnä (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Durumvehnä (1)

X

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

Ruis ja ruisseosvilja (1)

X

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

Ohra (1)

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

josta syysohra (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Kaura (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Seosvilja, muut kuin ruisseosvilja (1)

X

X

X

X

Viljamaissi ja maissintähkäseos (1)

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

Durra (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Ruisvehnä (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Hirssi, tattari, kanariansiemen (1)

X

X

X

X

Riisi (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

josta:

Indicariisi

X

X

X

X

Japonicariisi

X

X

X

X



B-OSA

 

Viljelyala

(1 000 ha)

Korjattu tuotanto

(1 000 tonnia)

Sato

(100 kg/ha)

Tietojen toimittamisen määräajat

31. tammikuuta

30. kesäkuuta

31. elokuuta

30. syyskuuta

31. maaliskuuta

30. syyskuuta

30. syyskuuta

31. lokakuuta

31. maaliskuuta

30. syyskuuta

31. elokuuta

vuosi n

vuosi n

vuosi n

vuosi n

vuosi n + 1

vuosi n + 1

vuosi n

vuosi n

vuosi n + 1

vuosi n + 1

vuosi n

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

Jäsenvaltiot, joiden viljelyala ylittää raja-arvon

Jäsenvaltiot, joiden viljelyala ylittää raja-arvon

Jäsenvaltiot, joiden viljelyala ylittää raja-arvon

Kaikki jäsenvaltiot

Kaikki jäsenvaltiot

Kaikki jäsenvaltiot

Kaikki jäsenvaltiot

Kaikki jäsenvaltiot

Kaikki jäsenvaltiot

Kaikki jäsenvaltiot

Jäsenvaltiot, joiden viljelyala ylittää raja-arvon

Kuivatut palko- ja valkuaiskasvit

(mukaan lukien siementuotanto sekä viljan ja palko-kasvien seokset) (1)

X

R

X

X

Herneet (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Pavut ja härkäpavut (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

Makeat lupiinit (1)

X

X

X

X

Muut kuivatut palko-kasvit, muualle luokittelemattomat

X

X

Juurikasvit

X

X

X

X

Peruna (mukaan lukien varhaisperuna ja siemen-peruna)

X

X

X

X

X

X

X

X

Sokerijuurikas (lukuun ottamatta siemen-tuotantoa)

X

X

X

X

R

X

X

R

Muut juurikasvit, muualle luokittelemattomat

X

X

Teollisuuskasvit

X

X

X

X

Rapsi ja rypsi (1)

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

josta syysrapsi

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Auringonkukansiemenet (1)

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

Öljypellava (1)

X

R

X

X

Soija (1)

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

Puuvillansiemenet (1)

X

X

Muut öljykasvit (1)

X

X

Kuitupellava

X

R

X

X

Hamppu

X

X

X

X

Kuitupuuvilla

X

R

X

X

Humala

X

X

X

X

Tupakka

X

R

X

R

Mauste- ja lääkekasvit

X

X

Energiakasvit, muualle luokittelemattomat

X

X

X

X

Vihreänä korjatut kasvit

X

X

Vihreänä korjatut yksivuotiset kasvit

X

X

X

X

joista rehumaissi

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Vihantavilja

X

X

X

X

Palkokasvit

X

X

Lyhytaikaiset nurmikasvit

X

X

(1)   Näiden tuotteiden tuotanto ilmoitetaan keskimääräisen kosteusasteen mukaan, ja kunkin jäsenvaltion on ilmoitettava käytetty kosteuspitoisuus komissiolle kunkin vuoden n + 1 tammikuussa/maaliskuussa (sarake 9).

Huom. Sarakkeiden 1, 2, 3 ja 11 arvioiden ilmoittaminen on pakollista jäsenvaltioille, joiden keskimääräinen kansallinen vuosituotanto on kolmena viimeksi kuluneena vuonna ollut yli:

3 000 000 tonnia tavallista vehnää,

1 000 000 tonnia durumvehnää,

900 000 tonnia ohraa,

100 000 tonnia ruista ja ruisseosviljaa,

1 500 000 tonnia viljamaissia,

200 000 tonnia ruisvehnää,

150 000 tonnia kauraa,

150 000 tonnia durraa,

150 000 tonnia riisiä

70 000 tonnia hernettä,

50 000 tonnia härkäpapuja,

300 000 tonnia rapsia,

200 000 tonnia auringonkukansiemeniä,

60 000 tonnia soijaa,

700 000 tonnia perunaa,

2 500 000 tonnia sokerijuurikasta,

ja 4 500 000 tonnia rehumaissia.



Taulukko 2

Vihannekset, melonit ja mansikat

 

Sadonkorjuuala

(1 000 ha)

Korjattu tuotanto

(1 000 tonnia)

Tietojen toimittamisen määräajat

31. maaliskuuta

vuosi n + 1

31. maaliskuuta

vuosi n + 1

 

1

2

VIHANNEKSET, MELONIT JA MANSIKAT

X

 

Kaalit

Kukkakaali ja parsakaali

X

X

Valkokaali

X

X

Lehti- tai varsivihannekset

Selleri

X

X

Purjo

X

X

Salaatit,

X

X

josta kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla (1)

X

 

Endiivit

X

X

Pinaatti

X

X

Parsa

X

X

Sikuri

X

X

Artisokka

X

X

Vihanneshedelmät

Tomaatit,

X

X

joista: tuoreina kulutettaviksi tarkoitetut tomaatit

X

X

kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla (1)

X

 

Kurkut,

X

X

joista kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla (1)

X

 

Avomaankurkku

X

X

Melonit

X

X

Vesimelonit

X

X

Munakoiso

X

X

Kesäkurpitsa

X

X

Paprika,

X

X

josta kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla (1)

X

 

Juuri- ja mukulavihannekset

Porkkana

X

X

Valkosipuli

X

X

Ruokasipuli

X

X

Salottisipuli

X

X

Mukulaselleri

X

X

Retiisi

X

X

Palkokasvit

X

 

Herneet

X

X

Tarhapavut

X

X

Mansikat,

X

X

joista kasvihuoneessa tai sisälle mentävän korkean katteen alla (1)

X

 

Viljellyt sienet

X

X

(1)   Arviot pakollisia jäsenvaltioille, joiden korjuuala on vähintään 500 ha.



Taulukko 3

Monivuotiset kasvit

 

Tuotantoala

(1 000 ha)

Korjattu tuotanto

(1 000 tonnia)

Tietojen toimittamisen määräajat

31. maaliskuuta

vuosi n + 1

31. maaliskuuta

vuosi n + 1

30. syyskuuta

vuosi n + 1

 

1

2

3

MONIVUOTISET KASVIT

X

 
 

Lauhkean ilmastovyöhykkeen hedelmät

Omenat,

X

X

 

joista: tuoreina kulutettaviksi tarkoitetut omenat

 

X

 

Päärynät

X

X

 

Persikat

X

X

 

Nektariinit

X

X

 

Aprikoosit

X

X

 

Kirsikat,

X

X

 

joista hapankirsikat

X

X

 

Luumut

X

X

 

Marjalajit

Mustaherukat

X

X

 

Vadelmat

X

X

 

Pähkinät (1)

Saksanpähkinät

X

X

 

Hasselpähkinät

X

X

 

Mantelit

X

X

 

Kastanjat

X

X

 

Subtrooppisen ilmastovyöhykkeen hedelmät

Viikunat

X

X

 

Kiivit

X

X

 

Avokadot

X

X

 

Banaanit

X

X

 

Sitrushedelmät (1)

X

 
 

Greipit

X

 

X

Sitruunat

X

 

X

Appelsiinit

X

 

X

Pienet sitrushedelmät

X

 

X

Satsumat

X

 

X

Klementiinit

X

 

X

Viinitarhat (1)

X

X

 

Viinitarhat, jotka tuottavat viinejä:

X

X

 

josta:

viini, jolla on suojattu alkuperänimitys

X

X

 

viini, jolla on suojattu maantieteellinen merkintä

X

X

 

Muu viini

X

X

 

Viinitarhat, jotka tuottavat syötäviksi tarkoitettuja viinirypäleitä

X

X

 

Viinitarhat, jotka tuottavat rusinoita

X

X

 

Oliivipuut (1)

Ruokaoliiveja tuottavat oliivipuut

X

X

 

Oliiviöljyä tuottavat oliivipuut

X

X

 

(1)   Pakollisia jäsenvaltioille, joiden kansallinen korjuuala on vähintään 500 ha.



Taulukko 4

Maatalouden maankäyttö

 

Varsinainen viljelyala

(1 000 ha)

Tietojen toimittamisen määräaika

30. syyskuuta

vuosi n + 1

Käytössä oleva maatalousmaa

R

Pelto

R

Viljanviljely (mukaan lukien siemenviljely)

X

Kuivatut palkokasvit ja valkuaiskasvit

(mukaan lukien siementuotanto sekä viljan ja palkokasvien seokset)

X

Peruna (mukaan lukien varhaisperuna ja siemenperuna)

X

Sokerijuurikas (lukuun ottamatta siementuotantoa)

X

Teollisuuskasvit

X

Tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat

X

Kukat ja koristekasvit (lukuun ottamatta taimitarhoja)

X

Vihreänä korjatut kasvit

X

Muut peltokasvit

X

Kesanto

R

Monivuotinen nurmi

R

Monivuotiset kasvit,

X

joista:

hedelmä- ja marjakasvit

R

oliiviviljelmät

R

viinitarhat

R

Taimitarhat

X



( 1 ) Euroopan parlamentin lausunto, annettu 19. helmikuuta 2009 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 8. kesäkuuta 2009.

( 2 ) EYVL L 88, 3.4.1990, s. 1.

( 3 ) EYVL L 98, 24.4.1993, s. 1.

( 4 ) Toimielinten välinen sopimus paremmasta lainsäädännöstä (EUVL C 321, 31.12.2003, s. 1).

( 5 ) EUVL L 321, 1.12.2008, s. 14.

( 6 ) EUVL L 154, 21.6.2003, s. 1.

( 7 ) EYVL L 179, 7.8.1972, s. 1.

( 8 ) EUVL L 87, 31.3.2009, s. 164.

( 9 ) EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

( 10 ) EUVL L 189, 20.7.2007, s. 1.

( 11 ) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 223/2009, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2009, Euroopan tilastoista sekä salassapidettävien tilastotietojen luovuttamisesta Euroopan yhteisöjen tilastotoimistolle annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1101/2008, yhteisön tilastoista annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 322/97 ja Euroopan yhteisöjen tilasto-ohjelmakomitean perustamisesta tehdyn neuvoston päätöksen 89/382/ETY, Euratom kumoamisesta (EUVL L 87, 31.3.2009, s. 164).

( 12 ) Näiden tuotteiden tuotanto ilmoitetaan keskimääräisen kosteusasteen mukaan, ja kunkin jäsenvaltion on ilmoitettava käytetty kosteuspitoisuus komissiolle kunkin vuoden n + 1 tammikuussa/maaliskuussa (sarake 9).