7.4.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 118/54


Kiinnostuksenilmaisupyyntö: Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen johtokunnan jäsenenä toimiminen

(2021/C 118/05)

Tällä kiinnostuksenilmaisupyynnöllä pyydetään hakemuksia Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen johtokunnan jäsenen tehtävää hakevilta henkilöiltä (haettavana on yksi yhteensä 14:stä jäsenen paikasta). Elintarviketurvallisuusviranomainen perustettiin elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä 28. tammikuuta 2002 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 178/2002 (1). Elintarviketurvallisuusviranomainen sijaitsee Parmassa, Italiassa.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on EU:n elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuuden riskinarviointijärjestelmän kulmakivi. Elintarviketurvallisuusviranomainen perustettiin antamaan tieteellisiä neuvoja sekä tukea unionin lainsäädännön ja toimintapolitiikan tarpeisiin kaikilla aloilla, joilla voi olla välitön tai välillinen vaikutus elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuuteen, sekä eläinten terveyteen ja hyvinvointiin ja kasvien terveyteen läheisesti liittyvissä kysymyksissä. Se tarjoaa riippumatonta tietoa näistä asioista ja huolehtii riskiviestinnästä. Sen tehtäviin kuuluu myös antaa tieteellistä neuvontaa lukuisilla elintarvike- ja rehulainsäädännön aloilla unionin lainsäädännön niin edellyttäessä; mukaan lukien uudet elintarviketeknologiat kuten muuntogeeniset organismit. Elintarviketurvallisuusviranomainen on yleisesti tunnustettu yhteyspisteenä riippumattomuutensa, antamiensa lausuntojen ja jakamiensa tietojen tieteellisen laadun, menettelyjensä avoimuuden sekä sille annettujen tehtävien suorittamisessa osoitetun huolellisuuden ansiosta. Sillä on oma asiantuntijahenkilöstönsä, minkä lisäksi sen toimintaa tukevat EU:ssa toimivien toimivaltaisten organisaatioiden verkostot.

Oikeudellinen tausta

Edellä mainitun asetuksen 25 artiklan mukaan ”johtokunnan jäsenet on nimitettävä siten, että varmistetaan mahdollisimman korkeat pätevyysvaatimukset, alan laaja asiantuntemus ja samalla mahdollisimman laaja maantieteellinen jakauma unionissa”. Lisäksi neljällä johtokunnan jäsenellä on ”oltava kuluttajia ja elintarvikeketjun muita sidosryhmiä edustaviin järjestöihin liittyvää kokemusta”.

Edellä mainitun asetuksen johdanto-osan 40 kappaleessa säädetään, että ”yhteistyö jäsenvaltioiden kanssa on myös välttämätöntä”, ja johdanto-osan 41 kappaleessa säädetään, että

”johtokunta olisi nimitettävä siten, että varmistetaan mahdollisimman korkea pätevyys, alan laaja asiantuntemus, esimerkiksi johtamisessa ja julkishallinnossa, ja mahdollisimman laaja maantieteellinen jakauma unionissa ja että tätä on edistettävä siten, että johtokunnan jäsenet nimitetään vuorottelujärjestyksessä eri jäsenvaltioista ilman, että yksikään paikka olisi varattu tietyn jäsenvaltion kansalaiselle”.

Johtokunnan tehtävät ja toiminta

Johtokunnan vastuualueeseen kuuluu

seurata yleisesti elintarviketurvallisuusviranomaisen toimintaa sen varmistamiseksi, että se täyttää toiminta-ajatuksensa ja suorittaa sille toimeksiantonsa mukaisesti annetut tehtävät riippumattomuuden ja avoimuuden ilmapiirissä

nimittää toiminnanjohtaja komission laatiman ehdokasluettelon perusteella sekä tarvittaessa erottaa toiminnanjohtaja

nimittää jäsenet tiedekomiteaan ja tiedelautakuntiin, jotka vastaavat elintarviketurvallisuusviranomaisen tieteellisten lausuntojen laatimisesta

hyväksyä elintarviketurvallisuusviranomaisen vuotuiset ja monivuotiset työohjelmat sekä vuosikertomus

hyväksyä elintarviketurvallisuusviranomaisen seuraavan vuoden talousarvio ja edellisen vuoden tilinpäätös

hyväksyä elintarviketurvallisuusviranomaisen sisäiset säännöt ja varainhoitoasetus.

Johtokunnan toiminta kattaa julkiset kokoukset, yksityiset kokoukset ja kirjeenvaihdon. Elintarviketurvallisuusviranomaisen asiakirjojen, johtokunnan kirjeenvaihdon sekä yksityisten kokousten kieli on englanti. Johtokunta kokoontuu neljästä kuuteen kertaa vuodessa, yleensä Parmassa.

Johtokunnan kokoonpano

Asetuksen (EY) N:o 178/2002 25 artiklan 1 kohdassa säädetään, että johtokunnassa on 14 jäsentä sekä yksi komission edustaja. Neljällä jäsenistä on oltava kuluttajia ja elintarvikeketjun muita sidosryhmiä edustaviin järjestöihin liittyvää kokemusta.

Johtokunnan nykyinen kokoonpano esitellään elintarviketurvallisuusviranomaisen verkkosivustolla osoitteessa https://www.efsa.europa.eu/en/people/mbmembers.

Nykyisen johtokunnan yhden jäsenen toimikausi päättyy neuvoston päätöksen 2018/C 230/02 (2) mukaisesti 30. kesäkuuta 2021.

Lisäksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2019/1381 (3), annettu 20 päivänä kesäkuuta 2019, elintarvikeketjuun sovellettavan EU:n riskinarvioinnin avoimuudesta ja kestävyydestä sekä asetusten (EY) N:o 178/2002, (EY) N:o 1829/2003, (EY) N:o 1831/2003, (EY) N:o 2065/2003, (EY) N:o 1935/2004, (EY) N:o 1331/2008, (EY) N:o 1107/2009 ja (EU) 2015/2283 sekä direktiivin 2001/18/EY muuttamisesta, jolla muutetaan muun muassa asetusta (EY) N:o 178/2002, otetaan käyttöön uusia säännöksiä elintarviketurvallisuusviranomaisen johtokunnan kokoonpanosta. Ensiksi mainitun asetuksen (4) mukaan elintarviketurvallisuusviranomaisen koko johtokunnan toimikausi päättyy 30. kesäkuuta 2022. Uusi johtokunta aloittaa toimintansa 1. heinäkuuta 2022, ja se muodostetaan uusien säännösten mukaisesti.

Jäseneltä, jonka toimikausi päättyy 30. kesäkuuta 2021, vapautuva paikka on näin ollen täytettävä 1. heinäkuuta 2021 ja 30. kesäkuuta 2022 väliseksi ajaksi.

Koska kyseisellä jäsenellä on kuluttajia tai elintarvikeketjun muita sidosryhmiä edustaviin järjestöihin liittyvää kokemusta, myös hänen tilalleen tulevalla jäsenellä on oltava tällaista kokemusta. Näin ollen hakemuksia voivat jättää ainoastaan sellaiset hakijat, joilla on vahvistettu olevan kuluttajia tai elintarvikeketjun muita sidosryhmiä edustaviin järjestöihin liittyvää kokemusta.

Kelpoisuus tehtävään ja valintaperusteet

Johtokunnan jäsenillä on oltava mahdollisimman korkea pätevyys ja alan laaja asiantuntemus, ja heidän on sitouduttava toimimaan riippumattomasti.

Kelpoisuus tehtävään edellyttää jonkin EU:n jäsenvaltion kansalaisuutta, ja lisäksi ehdokkaiden on osoitettava, että

1.

heillä on vähintään 15 vuoden kokemus yhdeltä tai useammalta jäljempänä luetellulta viideltä pätevyysalalta, mukaan lukien vähintään viiden vuoden kokemus ylemmältä johtotasolta:

tieteellisten neuvojen sekä tieteellisen ja teknisen tuen antaminen Euroopan unionin lainsäädännön ja toimintapolitiikan valmistelun tarpeisiin kaikilla aloilla, joilla on välitön tai välillinen vaikutus elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuuteen

johtaminen ja julkishallinto (mukaan lukien henkilöstöhallinto sekä oikeudelliset ja rahoitukseen liittyvät näkökohdat)

rehellisyyden, riippumattomuuden, avoimuuden, eettisten käytänteiden ja korkeatasoisen tieteellisen neuvonannon varmistavien toimintalinjojen kehittäminen säilyttäen luotettavuuden sidosryhmien keskuudessa

tehokas viestintä ja yleisölle tiedottaminen tieteellisestä toiminnasta

tarvittavan yhtenäisyyden varmistaminen seuraavien välillä: riskinarviointi, riskinhallinta ja riskiviestintää koskevat toimet

2.

heillä on vähintään viiden vuoden kokemus työskentelystä elintarvikkeiden ja rehun turvallisuuden alalla tai muulla elintarviketurvallisuusviranomaisen tehtäväkenttään liittyvällä alalla, erityisesti eläinten terveyden ja hyvinvoinnin, ympäristönsuojelun, kasvinterveyden tai ravitsemuksen alalla

3.

he kykenevät työskentelemään monikielisessä, monikulttuurisessa ja monialaisessa ympäristössä

4.

he sitoutuvat toimimaan riippumattomasti:

heidän odotetaan noudattavan korkeimpia eettisiä periaatteita, toimivan rehellisesti, riippumattomasti, puolueettomasti ja tahdikkaasti omaa etuaan tavoittelematta sekä välttävän eturistiriitoihin johtavia tilanteita

5.

heillä on kuluttajia tai elintarvikeketjun muita sidosryhmiä edustaviin järjestöihin liittyvää kokemusta.

Ehdokkaiden arviointi pohjautuu heidän ansioidensa vertailuun ja heidän sitoutumiseensa toimia riippumattomasti, ja arviointiperusteet ovat seuraavat:

asiantuntemus ja kyky edistää tehokkaasti toimia yhdellä tai useammalla edellä mainitulla pätevyysalalla;

asiantuntemus elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuuden alalla tai muilla elintarviketurvallisuusviranomaisen tehtäväkenttään liittyvillä aloilla;

kyky työskennellä monikielisessä, monikulttuurisessa ja monialaisessa ympäristössä.

Ehdokkaista laaditun esivalintaluettelon tarkastelussa otetaan lisäksi huomioon seuraavat johtokunnan kokoonpanoa koskevat vaatimukset:

tasapainoisesti jakautunut asiantuntemus johtokunnan jäsenten kesken

johtokunnan jäsenten mahdollisimman laaja maantieteellinen jakautuminen jäsenvaltioittain vuorotteluperusteella.

Hakemuksia voivat lisäksi jättää ainoastaan sellaiset hakijat, joilla on kuluttajia tai elintarvikeketjun muita sidosryhmiä edustaviin järjestöihin liittyvää kokemusta. Hakijoiden on esitettävä perustelut kokemuksestaan. Perusteluihin tulee sisältyä yksityiskohtaiset tiedot tällaisesta kokemuksesta. Hakemukseen on liitettävä asianomaisen organisaation antama suosituskirje.

Ehdokkaat voivat jättää vain yhden hakemuksen.

Hakijoiden on täytettävä verkossa oleva hakulomake ja etunäkökohtia koskeva ilmoituslomake kunnian ja omantunnon kautta.

Etunäkökohtia koskevan ilmoituslomakkeen tarkoituksena on osoittaa ehdokkaan kyky toimia elintarviketurvallisuusviranomaisen johtokunnan jäsenenä elintarviketurvallisuusviranomaisen sisäisten riippumattomuutta koskevien sääntöjen (http://www.efsa.europa.eu/en/values/independence.htm) ja elintarviketurvallisuusviranomaisen johtokunnan käytännesääntöjen (Code of Conduct of the EFSA Management Board) mukaisesti. Näiden sääntöjen mukaan johtokunnan jäsenten on pidättäydyttävä osallistumasta mihinkään sellaiseen toimintaan, joka voisi aiheuttaa eturistiriidan tai joka todennäköisesti saisi suuren yleisön keskuudessa aikaan käsityksen eturistiriidasta.

Kun neuvosto on nimittänyt johtokunnan jäsenet, heidän on annettava vuosittain kirjallinen ilmoitus etunäkökohdista ja ilmoitettava jokaisessa johtokunnan kokouksessa kaikista etunäkökohdista, joiden voidaan katsoa vaarantavan heidän riippumattomuutensa esityslistalla olevien aiheiden osalta.

Osallistuminen johtokunnan kokouksiin / Korvaukset ja päivärahat

Hakijoiden on sitouduttava osallistumaan johtokunnan kokouksiin. Heitä pyydetään vahvistamaan hakulomakkeessa, pystyvätkö he osallistumaan aktiivisesti johtokunnan toimintaan. Johtokunta kokoontuu arviolta 4–6 kertaa vuodessa. Johtokunnan jäsenille ei makseta palkkiota, mutta heille korvataan tavanomaiset matkakustannukset ja heillä on oikeus päivärahaan elintarviketurvallisuusviranomaisen soveltamissääntöjen mukaisesti. Elintarviketurvallisuusviranomainen maksaa majoituskulut suoraan, sanotun kuitenkaan rajoittamatta mahdollisuutta muuttaa sovellettavia sääntöjä toimikauden aikana. Johtokunnan jäsenet ovat lisäksi oikeutettuja 450 euron korvaukseen kultakin täydeltä kokouspäivältä muiden sellaisten kulujen kattamiseksi, jotka aiheutuvat heidän osallistumisestaan johtokunnan työhön. Puolipäiväisestä kokouksesta tai puolipäiväisestä osallistumisesta maksetaan puolikas korvaus.

Nimittäminen ja toimikausi

Kuultuaan Euroopan parlamenttia neuvosto nimittää johtokunnan jäsenet luettelosta, jonka komissio on laatinut tähän kiinnostuksenilmaisupyyntöön saatujen vastausten perusteella. Komission edustajan nimittää komissio itse.

Kuten edellä mainitaan, tässä menettelyssä nimitetyn ehdokkaan toimikausi päättyy 30. kesäkuuta 2022 asetuksen (EU) 2019/1381 säännösten mukaisesti.

Hakijoiden on syytä ottaa huomioon, että komission laatima luettelo julkaistaan ja että heillä on oikeus pyytää jättämään nimensä julkaisematta ottamalla yhteyttä komissioon tämän kiinnostuksenilmaisupyynnön tietosuojaselosteessa ilmoitetussa osoitteessa (katso myös jäljempänä oleva kohta ”Henkilötietojen suoja”). Tämän oikeuden käyttämisellä ei ole vaikutusta ehdokkaan hakemukseen.

Yhtäläiset mahdollisuudet

Kaikkia syrjinnän muotoja pyritään välttämään, ja naisia kannustetaan esittämään hakemuksia.

Hakumenettely ja hakemusten viimeinen jättöpäivä

Hakemukset otetaan huomioon ainoastaan, jos ne täyttävät seuraavat vaatimukset:

1)

Tehtävästä kiinnostuneet voivat tehdä hakemuksen seuraavalla sivustolla olevan online-järjestelmän avulla: https://ec.europa.eu/food/efsa/management-board_en.

Online-hakemuksen mukana on oltava kolme liitettä:

a)

etunäkökohtia koskeva ilmoitus, jossa on omakätinen allekirjoitus ja joka on saatavilla seuraavassa osoitteessa: https://ec.europa.eu/food/efsa/management-board_en.

b)

yksityiskohtainen ansioluettelo

c)

suosituskirje kuluttajia tai elintarvikeketjun muita sidosryhmiä edustavalta järjestöltä (edustavilta järjestöiltä).

2)

Kun online-hakemus on lähetetty onnistuneesti, järjestelmä antaa hakijalle rekisteröintinumeron. Jos järjestelmä ei anna rekisteröintinumeroa, hakemusta ei ole rekisteröity.

Teknisten ongelmien ilmetessä hakija voi lähettää sähköpostia osoitteeseen SANTE-CALL-AGENCIES@ec.europa.eu. Hakemuksen käsittelyn edistymistä ei ole mahdollista seurata online-järjestelmän kautta.

3)

Hakulomake, etunäkökohtia koskeva ilmoitus, ansioluettelo ja mahdolliset hakemusta täydentävät asiakirjat on laadittava jollakin Euroopan unionin virallisella kielellä. Valintamenettelyn helpottamiseksi on kuitenkin toivottavaa – joskaan ei pakollista – liittää mukaan englanninkielinen tiivistelmä työkokemuksesta ja muista keskeisistä tiedoista. Hakemusta täydentävät asiakirjat toimitetaan pyynnöstä myöhemmässä vaiheessa.

4)

Jos hakemus halutaan jättää muulla Euroopan unionin virallisella kielellä kuin englanniksi, hakemus voidaan täyttää kyseisellä kielellä tai voidaan ottaa yhteyttä sihteeristöön sähköpostitse osoitteessa SANTE-CALL-AGENCIES@ec.europa.eu ja pyytää hakulomake kyseisellä kielellä. Hakijalle lähetetään Word-muotoinen hakulomake.

5)

Kaikki kiinnostuksenilmaisut käsitellään luottamuksellisesti.

6)

Hakuaika päättyy 7.5.2021 klo 12.00 (keskipäivällä) Brysselin aikaa.

7)

Huomioon otetaan vain täytetyt, määräaikaan mennessä jätetyt hakemukset. Hakemus kannattaa tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta mahdolliset internet-yhteyteen liittyvät ongelmat eivät estä hakemuksen jättämistä määräajassa. Hakuajan päätyttyä hakemuksia ei enää oteta vastaan.

8)

Sähköpostitse osoitteeseen SANTE-CALL-AGENCIES@ec.europa.eu lähetetyt hakemukset, jotka täyttävät kohdan 3 vaatimukset, otetaan huomioon. Postitse tai faksilla lähetettyjä tai henkilökohtaisesti tuotuja hakemuksia sekä suoraan Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaiselle lähetettyjä hakemuksia ei hyväksytä.

9)

Hakemuksen jättäminen edellyttää, että hakija hyväksyy tässä kiinnostuksenilmaisupyynnössä ja siinä mainituissa asiakirjoissa kuvatut menettelyt ja ehdot. Hakija ei missään tapauksessa saa viitata hakemuksessaan mihinkään sellaiseen asiakirjaan, jonka hän on liittänyt aikaisempiin hakemuksiinsa (esimerkiksi aiempien hakemusten valokopioita ei hyväksytä). Vaadittujen tietojen antamatta jättäminen voi johtaa hakijan sulkemiseen pois tästä kiinnostuksenilmaisupyynnöstä.

10)

Kaikille tämän kiinnostuksenilmaisupyynnön perusteella hakemuksen jättäneille hakijoille tullaan ilmoittamaan valintamenettelyn tuloksesta.

Henkilötietojen suoja

Komissio huolehtii siitä, että hakijoiden henkilötietojen käsittelyssä noudatetaan 23. lokakuuta 2018 annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) 2018/1725 luonnollisten henkilöiden suojelusta unionin toimielinten, elinten ja laitosten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta sekä asetuksen (EY) N:o 45/2001 ja päätöksen N:o 1247/2002/EY (5) kumoamisesta. Tämä koskee erityisesti tietojen luottamuksellisuutta ja tietoturvaa. Tarkempien tietojen saamiseksi henkilötietojen käytön soveltamisalasta, tarkoituksista ja keinoista tämän kiinnostuksenilmaisupyynnön osalta hakijoita pyydetään tutustumaan tietosuojaselosteeseen, joka on luettavissa osoitteessa https://ec.europa.eu/food/efsa/management-board_en.


(1)  EYVL L 31, 1.2.2002, s. 1.

(2)  EUVL C 230, 2.7.2018, s. 2.

(3)  EUVL L 231, 6.9.2019, s. 1.

(4)  10 artiklan 2 kohta.

(5)  EUVL L 295, 21.11.2018, s. 39.