Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D0285

Neuvoston täytäntöönpanopäätös (YUTP) 2019/285, annettu 18 päivänä helmikuuta 2019, Afganistanin tilanteen johdosta tiettyihin henkilöihin, ryhmiin, yrityksiin ja yhteisöihin kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä annetun päätöksen 2011/486/YUTP täytäntöönpanosta

ST/6185/2019/INIT

OJ L 47, 19.2.2019, p. 42–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2019/285/oj

19.2.2019   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 47/42


NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (YUTP) 2019/285,

annettu 18 päivänä helmikuuta 2019,

Afganistanin tilanteen johdosta tiettyihin henkilöihin, ryhmiin, yrityksiin ja yhteisöihin kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä annetun päätöksen 2011/486/YUTP täytäntöönpanosta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 31 artiklan 2 kohdan,

ottaa huomioon Afganistanin tilanteen johdosta tiettyihin henkilöihin, ryhmiin, yrityksiin ja yhteisöihin kohdistettavista rajoittavista toimenpiteistä 1 päivänä elokuuta 2011 annetun neuvoston päätöksen 2011/486/YUTP (1) ja erityisesti sen 5 artiklan,

ottaa huomioon unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Neuvosto hyväksyi 1 päivänä elokuuta 2011 päätöksen 2011/486/YUTP.

(2)

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1988 (2011) 30 kohdan nojalla perustettu Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston komitea saattoi 30 päivänä tammikuuta 2019 ajan tasalle tiedot kahden sellaisen henkilön osalta, joihin kohdistetaan rajoittavia toimenpiteitä.

(3)

Päätöksen 2011/486/YUTP liite olisi näin ollen muutettava tämän mukaisesti,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Muutetaan päätöksen 2011/486/YUTP liite tämän päätöksen liitteen mukaisesti.

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 18 päivänä helmikuuta 2019.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

F. MOGHERINI


(1)  EUVL L 199, 2.8.2011, s. 57.


LIITE

Korvataan jäljempänä lueteltuja henkilöitä koskevat merkinnät seuraavasti:

”42)   Jalaluddin Haqqani (alias a) Jalaluddin Haqani; b) Jallalouddin Haqqani; c) Jallalouddine Haqani).

Arvonimi: Maulavi. Luetteloon merkitsemisen perusteet: Raja-asioiden ministeri Taleban-hallinnon aikana. Syntymäaika: a) noin 1942; b) noin 1948. Syntymäpaikka: a) Garda Sarayn alue, Waza Zadranin piiri, Paktian maakunta, Afganistan; b) Nekan piiri, Paktikan maakunta, Afganistan. Kansalaisuus: Afganistan. YK nimennyt: 31.1.2001.

Muita tietoja: Sirajuddin Jallaloudine Haqqanin, Nasiruddin Haqqanin ja edesmenneen Badruddin Haqqanin isä. Mohammad Ibrahim Omarin ja Khalil Ahmed Haqqanin veli. Hän on aktiivinen Taleban-johtaja. Uskotaan oleskelevan Afganistanin ja Pakistanin raja-alueella. Miram Shahin Taleban-neuvoston (shura) johtaja vuonna 2008. Kuuluu zadran-heimoon. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta 1822 (2008) johtunut tarkistus tehtiin 27.7.2010. Ilmoitettu kuolleen syyskuussa 2018. Linkki Interpolin ilmoitukseen YK:n turvallisuusneuvoston pakotteista: https://www.interpol.int/en/notice/search/un/1427400

Lisätietoja, jotka on saatu pakotekomitean toimittamasta selostuksesta luetteloon merkitsemisen perustelemiseksi:

Jalaluddin Haqqanilla on läheiset suhteet Mohammed Omariin, ja hänellä oli läheiset suhteet edesmenneeseen Osama bin Ladeniin. Hän on Sirajuddin Jallaloudine Haqqanin, Nasiruddin Haqqanin ja edesmenneen Badruddin Haqqanin isä ja Mohammad Ibrahim Omarin ja Khalil Ahmed Haqqanin veli. Hän on aktiivinen Taleban-johtaja. Jalaluddin Haqqani toimi myös al-Qaidan ja Talebanin yhteyshenkilönä vuonna 2007. Hän oli Talebanin ”Miram Shah –neuvoston” puheenjohtaja kesäkuussa 2008.

Hän oli alun perin islamilaisen Mwalawi Hezbi -puolueen komentaja Khostin, Paktikan ja Paktian maakunnissa. Liittyi myöhemmin Talebaniin, ja hänet nimitettiin raja-asioiden ministeriksi. Taleban-hallinnon romahdettua pakeni Talebanin ja al-Qaidan joukkojen kanssa Pohjois-Waziristaniin ja aloitti joukkojensa uudelleenryhmittämisen Afganistanin hallituksen vastaisia taisteluja varten.

Haqqania on syytetty osallisuudesta Intian suurlähetystön pommitukseen Kabulissa vuonna 2008 ja presidentti Karzain murhayrityksestä Kabulissa aiemmin samana vuonna järjestetyn sotilasparaatin yhteydessä. Haqqani osallistui myös ministeriön rakennuksiin kohdistuneeseen iskuun Kabulissa helmikuussa 2009.

Jalaluddin Haqqani on Haqqani-verkoston perustaja.”

”135)   Torek Agha (alias a) Sayed Mohammed Hashan; b) Torak Agha; c) Toriq Agha; d) Toriq Agha Sayed).

Arvonimi: Haji. Osoite: Pashtunabad, Quetta, Baluchistanin maakunta, Pakistan. Syntymäaika: a) 1960; b) 1962; c) Noin 1965. Syntymäpaikka: a) Kandaharin maakunta, Afganistan; b) Pishin, Baluchistanin maakunta, Pakistan. Henkilötunnus: Pakistan 5430312277059 (vilpillisesti hankittu ja Pakistanin hallituksen mitätöimä). YK nimennyt: 2.11.2015.

Muita tietoja: Keskeinen komentaja Talebanin sotilasneuvostossa, osallistunut varojen keruuseen Persianlahden alueelle sijoittautuneilta lahjoittajilta. Valokuva saatavilla liitettäväksi Interpolin ilmoitukseen YK:n turvallisuusneuvoston pakotteista. Ilmoitettu kuolleen marraskuussa 2018. Linkki Interpolin ilmoitukseen YK:n turvallisuusneuvoston pakotteista: https://www.interpol.int/en/notice/search/un/5905294

Lisätietoja, jotka on saatu pakotekomitean toimittamasta selostuksesta luetteloon merkitsemisen perustelemiseksi:

Vuoden 2014 lopulta korkea-arvoisena Taleban-johtajana toiminut Torek Agha (Torek) on palvellut Quettan Taleban-neuvostossa (shurassa), joka on Talebanin toimintaa Etelä- ja Länsi-Afganistanissa johtava alueellinen elin, ja hän on osallistunut myös varojen keruuseen Persianlahden alueelle sijoittautuneilta lahjoittajilta.

Torek oli vuoden 2014 lopulla jäsenenä ryhmässä, joka vastasi Talebanin johdon strategisesta suunnittelusta ja logistisista toiminnoista, ja lisäksi hän toimi keskeisenä komentajana ja Talebanin sotilasneuvoston jäsenenä sekä antoi valtuuksia Talebanin sotilasoperaatioille ja avusti niissä. Talebanin sotilasneuvosto on yksi kolmesta komentotason neuvostosta, ja sen vastuualueena on Talebanin operaatioiden valvominen ja Talebanin sotilasjohdon nimitysten hyväksyminen.

Vuosien mittaan Torek on ollut osallisena useiden Afganistanin hallituksen virkamiesten ja heimovanhimpien murhien valtuuttamisessa. Sen lisäksi hän oli jo vuonna 2012 yksi neljästä korkea-arvoisesta Taleban-komentajasta, jotka valtuuttivat käyttämään tuntematonta kemikaalijauhetta Afganistanin hallituksen korkea-arvoisten virkamiesten murhaamiseen.

Torek sai vuoden 2011 puolivälissä eräältä korkea-arvoiselta Taleban-johtajalta käskyn matkustaa ramadanin aikana Saudi-Arabiaan hankkimaan ulkoista rahoitusta. Vuonna 2012 Torek ja useat muut Quettan Taleban-neuvoston jäsenet valitsivat mullaheita matkustamaan Saudi-Arabiaan ja muihin arabimaihin keräämään Talebanin puolesta taloudellisia avustuksia sekä afganistanilaisilta liikemiehiltä että salakuljettajilta. Alkuvuodesta 2012 Torek sai lahjoituksen tuntemattomalta arabitukijalta, joka ohjeisti Torekia välittämään varat Talebanin nimeämälle varjokuvernöörille Uruzganin maakunnassa Afganistanissa murhaoperaatioita varten.

Torek keräsi vuonna 2010 Talebanille noin 4 miljoonaa dollaria Persianlahden alueelle sijoittautuneilta lahjoittajilta. Hän toimitti suurimman osan näistä varoista toiselle korkea-arvoiselle johtajalle, Talebanin rahoituksen kerääjälle Gul Agha Ishakzaille (Gul Agha). Torekin vuonna 2010 Gul Aghalle suorittamien, Talebanin varainkeruuseen liittyvien siirtojen määrät ja lähteet ovat seuraavat: 1 miljoona dollaria Saudi-Arabiassa toimivilta liittolaisilta; 2 miljoonaa dollaria Qatarissa, Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa ja Saudi-Arabiassa toimivilta lahjoittajilta; ja 600 000 dollaria, jotka kerättiin useilta eri arabitukijoilta Qatariin tehdyn rahankeruumatkan aikana.

Vuoden 2009 loppupuolella Torek piti hallussaan Qatarissa ja Saudi-Arabiassa oleskelevilta tuntemattomilta lahjoittajilta saatuja, Quettan Taleban-neuvoston varainhoitajalle tarkoitettuja kahta miljoonaa dollaria. Torekin Ramadanin aikana Quettan Taleban-neuvostolle keräämiä huomattavia lahjoituksia säilytettiin tuntemattomissa pakistanilaisissa pankeissa, ja ne olivat Talebanin päävarainhoitajan määräysvallassa.

Vuoden 2006 puolivälissä Torek siirsi Taleban-taistelijoita monille operatiivisille Taleban-komentajille. Hän toimi yhtenä pääasiallisista linkeistä Talebanin johdon sekä Pakistaniin ja Afganistaniin kansainvälistä turvallisuusjoukkoa (ISAF) vastaan taistelemaan saapuneiden arabitaistelijoiden välillä.”


Top