Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000D0633

    2000/633/EY, EHTY, Euratom: Komission päätös, tehty 17 päivänä lokakuuta 2000, työjärjestyksensä muuttamisesta

    EYVL L 267, 20.10.2000, p. 63–66 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2000

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2000/633/oj

    32000D0633

    2000/633/EY, EHTY, Euratom: Komission päätös, tehty 17 päivänä lokakuuta 2000, työjärjestyksensä muuttamisesta

    Virallinen lehti nro L 267 , 20/10/2000 s. 0063 - 0066


    Komission päätös,

    tehty 17 päivänä lokakuuta 2000,

    työjärjestyksensä muuttamisesta

    (2000/633/EY, EHTY, Euratom)

    EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 218 artiklan 2 kohdan,

    ottaa huomioon Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 16 artiklan,

    ottaa huomioon Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 131 artiklan,

    ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 28 artiklan 1 kohdan ja 41 artiklan 1 kohdan,

    ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

    1 artikla

    Muutetaan komission työjärjestys seuraavasti:

    1) Lisätään 23 artiklaan kohta seuraavasti:"Komissio voi hyväksyä toimintatapojaan ja yksiköidensä toimintatapoja koskevia täydentäviä toimenpiteitä, jotka liitetään tähän työjärjestykseen."

    2) Liitetään tämän päätöksen liitteenä olevat toimintasäännöt hyvästä hallintotavasta työjärjestykseen.

    2 artikla

    Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä marraskuuta 2000.

    3 artikla

    Tämä päätös julkaistaan Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

    Tehty Brysselissä 17 päivänä lokakuuta 2000.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Romano Prodi

    LIITE

    "LIITE

    TOIMINTASÄÄNNÖT HYVÄSTÄ HALLINTOTAVASTA EUROOPAN KOMISSION HENKILÖSTÖLLE SUHTEISSA YLEISÖÖN

    Laadukas palvelu

    Komission ja sen henkilöstön tehtävänä on palvella yhteisön etua ja siten yleistä etua.

    Yleisö odottaa oikeutetusti laadukasta palvelua ja avointa, helposti lähestyttävää ja hyvin hoidettua hallintoa.

    Korkealaatuinen palvelu edellyttää komissiolta ja sen henkilöstöltä kohteliaisuutta, objektiivisuutta ja tasapuolisuutta.

    Tavoite

    Täyttääkseen hyvää hallintotapaa koskevat velvollisuutensa erityisesti yleisön kanssa asioidessaan komissio sitoutuu noudattamaan päivittäisessä työssään näiden toimintasääntöjen mukaista hyvää hallintotapaa.

    Soveltamisala

    Toimintasäännöt sitovat Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen ja yhteisöjen muuta henkilöstöä koskevissa palvelussuhteen ehdoissa, jäljempänä "henkilöstösäännöt", sekä muissa Euroopan yhteisöjen virkamiehiin ja muuhun henkilöstöön sovellettavissa komission ja sen henkilöstön suhteita koskevissa säännöksissä tarkoitettua koko henkilöstöä. Kuitenkin yksityisoikeudellisessa työsuhteessa olevien henkilöiden, kansallisten viranomaisten lähettämien asiantuntijoiden, harjoittelijoiden ja muiden komission lukuun työskentelevien olisi noudatettava työssään toimintasääntöjä.

    Komission ja sen henkilöstön välisiä suhteita sääntelevät yksinomaan henkilöstösäännöt ja Euroopan yhteisöjen muuhun henkilöstöön sovellettavat palvelussuhteen ehdot.

    1. YLEISET PERIAATTEET HYVÄSTÄ HALLINTOTAVASTA

    Komissio noudattaa suhteissaan yleisöön seuraavia yleisiä periaatteita.

    Laillisuus

    Komissio toimii lain mukaan ja noudattaa yhteisön lainsäädännössä säädettyjä sääntöjä ja menettelyjä.

    Syrjimättömyys ja yhtäläinen kohtelu

    Komissio noudattaa syrjimättömyyden periaatetta ja takaa erityisesti yhtäläisen kohtelun kaikille riippumatta kansallisuudesta, sukupuolesta, rodusta, etnisestä alkuperästä, uskonnosta tai vakaumuksesta, vammaisuudesta, iästä tai sukupuolisesta suuntautumisesta. Sen vuoksi samankaltaisten tapausten erilainen käsittely on perusteltava erikseen tapauksen erityispiirteillä.

    Suhteellisuus

    Komissio huolehtii, että toteutetut toimenpiteet ovat oikeassa suhteessa tavoitteisiin.

    Komissio huolehtii erityisesti, että näiden toimintasääntöjen soveltaminen ei johda hallinnollisiin tai talousarvioon kohdistuviin rasituksiin, jotka eivät ole suhteessa odotettavissa olevaan hyötyyn.

    Yhdenmukaisuus

    Komission on oltava yhdenmukainen hallintotavassaan ja noudatettava tavanomaista käytäntöään. Poikkeamat tästä periaatteesta on asianmukaisesti perusteltava.

    2. HYVÄN HALLINTOTAVAN SUUNTAVIIVAT

    Objektiivisuus ja tasapuolisuus

    Henkilöstö toimii kaikissa tilanteissa objektiivisesti ja tasapuolisesti yhteisön ja yleisen edun hyväksi. Henkilöstön jäsenet toimivat itsenäisesti komission määrittelemän politiikan rajoissa eivätkä saa koskaan antaa henkilökohtaisten tai kansallisten etujen tai poliittisen painostuksen vaikuttaa toimintaansa.

    Tietojen antaminen hallintomenettelyistä

    Jos henkilö pyytää tietoja komission hallintomenettelystä, henkilöstön on huolehdittava, että tiedot toimitetaan pyytäjälle kyseiselle menettelylle asetetun määräajan kuluessa.

    3. TIEDOT OSAPUOLTEN OIKEUKSISTA

    Kaikkien niiden osapuolten kuuleminen, joiden välitöntä etua asia koskee

    Jos yhteisön lainsäädännössä säädetään, että kaikkia asianomaisia on kuultava, henkilöstön on varmistettava, että asianomaisille annetaan tilaisuus esittää näkemyksensä.

    Perusteluvelvollisuus

    Komission päätöksessä olisi selkeästi ilmoitettava päätöksen perustelut, ja päätös olisi toimitettava kaikille asianomaisille henkilöille ja osapuolille.

    Päätös olisi yleensä perusteltava yksityiskohtaisesti. Jos yksittäisten päätösten yksityiskohtainen perusteleminen ei kuitenkaan ole mahdollista esimerkiksi sen tähden, että on tehty useita samankaltaisia päätöksiä, jotka koskevat hyvin monia henkilöitä, osapuolille voidaan toimittaa vakiomuotoiset ilmoitukset. Näissä vakiovastauksissa olisi ilmoitettava päätöksen tärkeimmät perustelut. Yksityiskohtaiset perustelut olisi myös toimitettava asianomaiselle, joa niitä erikseen pyytää.

    Velvollisuus ilmoittaa muutoksenhakumahdollisuudesta

    Jos päätökseen voidaan yhteisön lainsäädännön mukaan hakea muutosta, tiedoksiannettavassa päätöksessä olisi selkeästi kerrottava tästä mahdollisuudesta ja siitä, miten muutosta haetaan (on ilmoitettava muutoksenhaun määräaika sekä sen henkilön tai elimen nimi ja virkaosoite, jolle muutoksenhaku on osoitettava).

    Tarvittaessa päätöksessä olisi mainittava mahdollisuudesta nostaa kanne Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 230 artiklan mukaisesti ja/tai kannella Euroopan oikeusasiamiehelle perustamissopimuksen 195 artiklan mukaisesti.

    4. TIEDUSTELUIHIN VASTAAMINEN

    Komission olisi vastattava tiedusteluihin asianmukaisesti ja mahdollisimman nopeasti.

    Asiakirjapyynnöt

    Jos asiakirja on jo julkaistu, kysyjää kehotetaan ottamaan yhteyttä Euroopan yhteisöjen virallisten julkaisujen toimiston myyntihenkilöstöön tai tiedotuskeskukseen tai muuhun vastaavaan palvelupisteeseen, kuten Eurooppa-tietopisteisiin ja eurotietokeskuksiin jne., joissa asiakirjoihin voi tutustua vapaasti. Monet asiakirjat ovat helposti saatavissa myös sähköisessä muodossa.

    Asiakirjojen julkisuudesta päätetään erikseen.

    Kirjeenvaihto

    Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 21 artiklan mukaisesti komissiolle voi kirjoittaa jollakin Euroopan yhteisön virallisista kielistä ja saada vastauksen samalla kielellä.

    Komissiolle osoitettuun kirjeeseen on vastattava viidentoista arkipäivän kuluessa siitä, kun asiasta vastaava komission yksikkö on saanut kirjeen. Vastauksessa olisi ilmoitettava asiasta vastaavan henkilön nimi ja yhteystiedot.

    Jos vastausta ei voida lähettää viidentoista päivän kuluessa tai jos vastaaminen edellyttää muita toimenpiteitä, kuten muiden yksiköiden lausuntoa tai käännöstyötä, vastuuhenkilön on lähetettävä väliaikainen vastaus, jossa ilmoitetaan, mihin päivämäärään mennessä varsinainen vastaus pyritään lähettämään. Tähän päivämäärään vaikuttavat vaadittavan lisätyön lisäksi asian kiirellisyys ja monimutkaisuus.

    Jos vastauksen laatiminen annetaan muun kuin sen yksikön tehtäväksi, jolle alkuperäinen kirje oli osoitettu, kirjeen lähettäjälle olisi ilmoitettava sen henkilön nimi ja yhteystiedot, jonka hoidettavaksi kirje on siirretty.

    Näitä sääntöjä ei sovelleta asiattomiksi katsottaviin kirjeisiin, kuten toistuviin, loukkaaviin ja/tai ilman ymmärrettävää tarkoitusta oleviin kirjeisiin. Tällöin komissio varaa oikeuden olla jatkamatta tällaista kirjeenvaihtoa.

    Puhelinviestintä

    Vastatessaan puhelimeen henkilöstöön kuuluvan on ilmoitettava nimensä ja yksikkönsä nimi. Soittopyyntöihin on vastattava mahdollisimman nopeasti.

    Henkilöstöön kuuluvan on annettava tietoja asioista, jotka kuuluvat suoraan hänen vastuualueeseensa. Muussa tapauksessa kysyjä on ohjattava oikeaan paikkaan. Tarvittaessa kysyjää olisi pyydettävä ottamaan yhteyttä vastaajan esimieheen tai vastaajan on keskusteltava esimiehensä kanssa ennen tietojen luovuttamista.

    Jos tiedustelu koskee asiaa, joka kuuluu vastaajan vastuualueeseen, hän ottaa selvää kysyjän henkilöllisyydestä ja tarkistaa ennen tietojen luovuttamista, onko ne jo julkistettu. Jos tietoja ei ole vielä julkaistu, vastaaja voi katsoa, että tietojen luovuttaminen ei ole yhteisön edun mukaista. Tällöin hänen olisi selitettävä kysyjälle, miksi tietoja ei voida luovuttaa, ja tarvittaessa viitattava henkilöstösääntöjen 17 artiklassa säädettyyn vaitiolovelvollisuuteen.

    Tarvittaessa kysyjän olisi pyydettävä vahvistamaan puhelimitse esitetty tiedustelu kirjallisena.

    Sähköposti

    Henkilöstöön kuuluvan on vastattava sähköpostiviesteihin nopeasti noudattaen suuntaviivoja puhelinviestinnästä.

    Kirjeen luonteisia sähköpostiviestejä on kuitenkin käsiteltävä kirjeenvaihtoa koskevien ohjeiden mukaisesti ja samoja määräaikoja noudattaen.

    Tiedotusvälineiden tiedustelut

    Lehdistö- ja viestintäpalvelu vastaa komission suhteista tiedotusvälineisiin. Henkilöstöön kuuluva voi kuitenkin vastata tiedusteluun, jos se koskee teknisluontoista asiaa, joka kuuluu selkeästi hänen vastuualueeseensa.

    5. HENKILÖTIETOJEN JA LUOTTAMUKSELLISTEN TIETOJEN SUOJA

    Komission ja sen henkilöstön on noudatettava muun muassa

    - sääntöjä yksityisyyden ja henkilötietojen suojasta,

    - Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 287 artiklan määräyksiä erityisesti liikesalaisuuden osalta,

    - sääntöjä rikostutkinnan luottamuksellisuudesta,

    - sellaisten asioiden luottamuksellisuutta, joita käsitellään henkilöstösääntöjen 9 artiklan sekä liitteiden II ja III mukaisesti perustetuissa eri komiteoissa.

    6. KANTELUT

    Euroopan komissio

    Näissä toimintasäännöissä esitettyjen periaatteiden rikkomisesta voidaan kannella suoraan Euroopan komission pääsihteeristölle, joka toimittaa kantelun edelleen asianomaiselle pääosastolle.

    Pääjohtajan tai yksikön päällikön on vastattava kantelijalle kirjallisesti kahden kuukauden kuluessa. Sen jälkeen kantelijalla on kuukausi aikaa pyytää Euroopan komission pääsihteeriä tutkimaan kantelu uudelleen. Pääsihteerin on vastattava pyyntöön kuukauden kuluessa.

    Euroopan oikeusasiamies

    Euroopan oikeusasiamiehelle voidaan myös kannella Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 195 artiklan ja Euroopan oikeusasiamiehen ohjesäännön mukaisesti."

    Top