Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC0516(01)

    Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

    EUVL C 140, 16.5.2012, p. 4–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    16.5.2012   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 140/4


    Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

    2012/C 140/04

    Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava Euroopan komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

    YHTENÄINEN ASIAKIRJA

    NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

    ”MELA ROSSA CUNEO”

    EY-N:o: IT-PGI-0005-0915-16.12.2011

    SMM ( X ) SAN ( )

    1.   Nimi:

    ”Mela Rossa Cuneo”

    2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa:

    Italia

    3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus:

    3.1   Tuotelaji:

    Luokka 1.6 –

    Hedelmät, vihannekset ja viljat sellaisenaan tai jalostettuina

    3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta:

    SMM-suojatut omenat, joista käytetään nimeä ”Mela Rossa Cuneo”, tuotetaan yksinomaan seuraavista lajikkeista ja niiden klooneista:

    a)

    Red Delicious

    b)

    Gala

    c)

    Fuji

    d)

    Braeburn

    Omenoilla on oltava seuraavat ominaisuudet:

     

    Red Delicious

     

    Epikarppi: voimakkaan viininpunainen ≥ 90 %:ssa kuoren pinnasta, vailla vahamaisuutta ja karheapintaisuutta; viimeksi mainittua esiintyy ainoastaan kantakuopassa

     

    Koko: läpimitta ≥ 75 mm tai paino ≥ 180 g

     

    Sokeripitoisuus: ≥ 11 °Brix

     

    Mallon kovuus: ≥ 5 kg

     

    Gala

     

    Epikarppi: voimakkaan kirkkaanpunainen ≥ 80 %:ssa kuoren pinnasta; väri esiintyy pääasiassa juovamaisena, toisinaan häivähdyksenomaisena

     

    Koko: läpimitta ≥ 70 mm tai paino ≥ 160 g

     

    Sokeripitoisuus: ≥ 12 °Brix

     

    Mallon kovuus: ≥ 5 kg

     

    Fuji

     

    Epikarppi: vaaleanpunaisesta kirkkaanpunaiseen ≥ 60 %:ssa kuoren pinnasta

     

    Koko: läpimitta ≥ 75 mm tai paino ≥ 180 g

     

    Sokeripitoisuus: ≥ 12 °Brix

     

    Mallon kovuus: ≥ 6 kg

     

    Braeburn

     

    Epikarppi: oranssinpunaisesta kirkkaanpunaiseen ≥ 80 %:ssa kuoren pinnasta; väri esiintyy pääasiassa juovamaisena

     

    Koko: läpimitta ≥ 70 mm tai paino ≥ 160 g

     

    Sokeripitoisuus: ≥ 11,5 °Brix

     

    Mallon kovuus: ≥ 6 kg

    Kulutukseen saatettaessa hedelmien on oltava ehyitä, tuoreen ja terveen näköisiä, puhtaita, vailla vieraita aineita tai hajuja ja vastattava kauppalaatuja ekstra ja I koskevia vaatimuksia.

    Eri lajikkeita ja laatuluokkia koskevat vähimmäislaatuvaatimukset on vahvistettu yhteisön lainsäädännössä asetuksen (EU) N:o 543/2011 mukaisesti.

    3.3   Raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet):

    3.4   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet):

    3.5   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella:

    Kaikkien SMM-tuotteen ”Mela Rossa Cuneo” viljely- ja sadonkorjuuvaiheiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella.

    3.6   Viipalointia, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt:

    SMM-tuotteen ”Mela Rossa Cuneo” säilytys tapahtuu perinteisten menetelmien mukaan jäähdyttämällä siten, että varmistetaan tuotteen erityisten laatuominaisuuksien kannalta asianmukaiset lämpötilaan, kosteuteen ja ilmakehän koostumukseen liittyvät olosuhteet.

    Mela Rossa Cuneo on pidettävä kaupan yksinomaan seuraavina ajankohtina:

    Gala

    elokuun alusta toukokuun loppuun

    Red Delicious

    syyskuun alusta kesäkuun loppuun

    Braeburn

    syyskuun lopusta heinäkuun loppuun

    Fuji

    lokakuun alusta heinäkuun loppuun

    3.7   Merkintöjä koskevat erityiset säännöt:

    Nimellä ”Mela Rossa Cuneo” varustetut omenat on pakattava kääreisiin tai pakkauksiin, jotka mahdollistavat tuotteen selkeän tunnistamisen. Kaikissa pakkauksissa tai yksittäisissä hedelmissä on oltava tunnistemerkintä, jossa on selkeästi luettavissa oleva teksti ”Mela Rossa Cuneo IGP” kaikkia muita mainintoja suuremmassa koossa.

    Tarraetikettejä käytettäessä vähintään 70 % hedelmistä on merkittävä.

    Suojattuun maantieteelliseen merkintään saa lisätä tietoja ja/tai graafisia symboleja, jotka viittaavat yksittäisten yritysten nimeen, toiminimeen tai tuotemerkkiin, edellyttäen että ne eivät ole luonteeltaan mainostavia tai johda kuluttajaa harhaan.

    4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus:

    Mela Rossa Cuneon tuotantoalue käsittää kunnat, joista osa sijaitsee Cuneon maakunnassa ja osa Torinon maakunnassa 280–650 metrin korkeudessa merenpinnasta.

    Cuneon maakunta: Bagnolo Piemonte, Barge, Borgo San Dalmazzo, Boves, Brondello, Busca, Caraglio, Castellar, Castelletto Stura, Centallo, Cervasca, Cervere, Costigliole Saluzzo, Cuneo, Dronero, Envie, Fossano, Lagnasco, Manta, Martiniana Po, Pagno, Piasco, Revello, Rossana, Sant’Albano Stura, Salmour, Saluzzo, Sanfront, Savigliano, Scarnafigi, Tarantasca, Valgrana, Venasca, Verzuolo, Villafalletto, Villar San Costanzo;

    Torinon maakunta: Bibiana, Bricherasio, Campiglione Fenile, Cavour, Garzigliana, Luserna S.Giovanni, Lusernetta, Osasco, S.Secondo di Pinerolo, Pinerolo.

    5.   Yhteys maantieteelliseen alkuperään:

    5.1   Maantieteellisen alueen erityisyys:

    Kyseinen Piemonten alueen osa sijaitsee Merialppien ja Kottisten Alppien muodostamaa Länsi-Alppien vuoristoketjua reunustavalla ylätasangolla. Se on pinnanmuodostukseltaan yhtenäinen kokonaisuus, joka muodostuu Länsi-Alppien ja Po-joen tasangon välissä sijaitsevasta kapeasta ylätasankokaistaleesta.

    Yksilöity alue on Piemonten merkittävin omenantuotantoalue, ja punakuorisen omenan viljely on alun perin kehittynyt ja sittemmin vakiintunut nimenomaan tällä alueella.

    Mela Rossa Cuneo -omenan viljelyalat sijaitsevat Piemontessa Cuneon ja Torinon maakuntien alueella, ja historiallisesti ja maantieteellisesti tarkasteltuna niiden olosuhteet edistävätkin aivan erityisellä tavalla paikallisesti tuotettujen omenien antosyaanivärityksen kehittymistä. Alueen tyypillisiä ympäristötekijöitä ovat korkeus merenpinnasta, leveysaste, pinnanmuodostus, ilmasto ja erityisen voimakas auringonpaiste.

    Alppien ja Po-joen tasangon läheisyys vaikuttaa siihen, että loppukesästä alkaen koko syksyn ajan Mela Rossa Cuneo -lajikkeiden kypsyessä sadonkorjuuvaiheeseen päivä- ja yölämpötilojen välinen vaihtelu on suuri, keskimäärin 13,8 °C. Näin suuri vaihtelu on erittäin harvinaista verrattuna useimpiin muihin omenanviljelyalueisiin Euroopassa riippumatta niiden sijaintikorkeudesta. Muualla suuret lämpötilanvaihtelut johtuvat yleensä äkillisistä sääilmiöistä.

    5.2   Tuotteen erityisyys:

    Mela Rossa Cuneon maine perustuu erityisesti kuoren tyypilliseen voimakkaan punaiseen pintaväriin, joka vaikuttaa tuotteen ulkonäköön (pintavärityksen suuri osuus epikarpissa, pinnan erityinen kiiltävyys). Näiden ominaisuuksien ansiosta Mela Rossa Cuneo tunnetaan sekä paikallisilla ja alueellisilla että kansallisilla ja kansainvälisillä markkinoilla.

    5.3   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen seuraaviin: tuotteen laatu tai ominaisuudet (kun kyseessä SAN) tai tuotteen erityislaatu, maine tai muut ominaisuudet (kun kyseessä SMM):

    Mela Rossa Cuneon erityisen houkutteleva ulkonäkö johtuu maantieteellisen alueen ja tuotantoon perinteisesti käytettyjen omenalajikkeiden tai niiden kloonien suotuisasta vuorovaikutuksesta.

    Punaisen värityksen laatuun vaikuttavat seuraavat maantieteellisen alueen erityispiirteistä johtuvat fysikaaliset ja ilmastolliset tekijät:

    sadonkorjuuta edeltävät epätavallisen suuret vuorokausilämpötilan vaihtelut;

    yön kylmimpinä tunteina syntyvän kasteen aiheuttama kuoren kostuminen, joka aiheuttaa epidermin tyypillisen kostumis- ja kuivumisrytmivaihtelun;

    aamuisin ja iltaisin suuntaa vaihtavat vuorituulet, jotka lisäävät ja vauhdittavat lämpötilan ja kosteuden vuorokausivaihtelua.

    Nämä fysikaaliset ilmiöt yhdessä valon kanssa vaikuttavat antosyaanien, omenan epikarpin värin aiheuttavien antioksidatiivisten väriaineiden syntymiseen ja kehittymiseen. Lämpötilanvaihtelut ovat tiiviissä yhteydessä väriaineiden muodostumiseen. Silmin havaittavan värityksen laajuus ei riipu antosyaanien liukenemisasteesta soluissa vaan väripigmenttiä sisältävien solujen prosentuaalisesta osuudesta. Kostumis- ja kuivumisrytmivaihtelu sekä valon määrä vaikuttavat yhdessä antosyaanien kehittymiseen.

    Maantieteellisen alueen suuntautumista punakuoristen omenoiden tuotantoon kuvaillaan hyvin Università di Scienze gastronomiche di Pollenzon (Cuneo) laatimassa asiakirjassa. Valistuksen ajalla 1700-luvulla Piemontessa syntyi maatalousakatemioita ja -yhdistyksiä, jotka harjoittivat innokkaasti lajiketutkimusta, levittivät uusia lajikkeita ja kehittivät tieteeseen pohjautuvia viljelymenetelmiä. Näin luotiin edellytykset punakuoristen omenalajikkeiden yleistymiselle. Näitä lajikkeita arvostettiin suuresti, koska juuri Cuneon ympäristöoloissa ne kehittyivät erityisen kiiltäviksi ja voimakkaan värisiksi.

    Nykyaikainen omenanviljely alkoi kehittyä Cuneossa 1950- ja 1960-luvuilla, ja punakuorisista lajikkeista tuli vähitellen nykyisin yleisimmin viljeltyjä lajikkeita. Nimi ”Mela Rossa Cuneo” vakiintui 1960- ja 1970-luvuilla, ja se alkoi esiintyä kirjanpidossa ja kotimaan markkinoille tarkoitettujen tuotteiden kuljetusasiakirjoissa. Samaan aikaan ajoittuu myös ensimmäinen menekinedistämiskampanja, jossa puhuttiin Mela Rossa Cuneosta, ja 1980-luvulla nimeä alettiin käyttää laskuissa, kun tuotetta vietiin ulkomaille. Tuolloin Mela Rossa Cuneo oli esillä myös ammattiviljelijöille sekä kuluttajille järjestetyissä näyttelyissä, ja sen kaupallinen asema vakiintui vähitellen 2000-luvun alussa Luoteis-Italian suurmyymälöiden myyntipisteissä järjestettyjen menekinedistämishankkeiden myötä.

    Eritelmän julkaisutiedot:

    Italian hallitus on aloittanut kansallisen vastaväitemenettelyn julkaisemalla 14 päivänä marraskuuta 2011Italian tasavallan virallisen lehden numerossa 265 ehdotuksen suojatun maatieteellisen merkinnän ”Mela Rossa Cuneo” hyväksymiseksi.

    Eritelmän täydellinen teksti on saatavissa internet-osoitteessa:

    http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

    tai

    menemällä suoraan maatalous-, metsätalous- ja elintarvikeministeriön kotisivulle (http://www.politicheagricole.it) ja valitsemalla ensin ”Qualità e sicurezza (ylhäällä oikealla) ja sen jälkeen ”Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


    (1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.


    Top