EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C(2021)4987

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) …/…, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 täydentämisestä täsmentämällä niiden tietojen sisältö ja esitystapa, jotka direktiivin 2013/34/EU 19 a tai 29 a artiklan soveltamisalaan kuuluvien yritysten on annettava ympäristön kannalta kestävistä taloudellisista toiminnoista, sekä kyseisen tiedonantovelvollisuuden noudattamiseksi käytettävä menetelmä

C/2021/4987 final

PERUSTELUT

1.DELEGOIDUN SÄÄDÖKSEN TAUSTA

Euroopan komission, jäljempänä ’komissio’, laatimassa kestävän kasvun rahoitusta koskevassa toimintasuunnitelmassa 1 keskeisenä tavoitteena on suunnata pääomavirrat uudelleen kestäviin sijoituksiin ja varmistaa markkinoiden avoimuus. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi komissio kehotti perustamaan EU:n luokitusjärjestelmän kestäville toiminnoille eli EU:n kestävyysluokitusjärjestelmän. 

Asetus (EU) 2020/852, jäljempänä ’luokitusjärjestelmäasetus’ 2 , julkaistiin Euroopan unionin virallisessa lehdessä 22. kesäkuuta 2020, ja se tuli voimaan 12. heinäkuuta 2020. Sen tavoitteena on määritellä ympäristön kannalta kestävät toiminnat 3 . Luokitusjärjestelmäasetus on tärkeä säädös, jolla mahdollistetaan ja laajennetaan kestäviä investointeja ja toteutetaan siten Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa 4 , mukaan lukien talous, joka toimii ihmisten hyväksi ja varmistaa oikeudenmukaisen siirtymän, joka luo työpaikkoja ja jossa ketään ei jätetä jälkeen. Koska luokitusjärjestelmäasetuksessa erityisesti annetaan yrityksille, sijoittajille ja päätöksentekijöille määritelmät siitä, mitä taloudellisia toimintoja voidaan pitää ympäristön kannalta kestävinä, sen odotetaan auttavan siirtämään investointeja sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Tämänhetkinen covid-19-pandemia on vahvistanut tarvetta tehdä EU:n taloudesta, yrityksistä ja yhteiskunnista, erityisesti terveydenhuoltojärjestelmistä, entistä kestävämpiä ilmasto- ja ympäristöriskejä vastaan. Luokitusjärjestelmäasetus voi olla arvokas väline, joka antaa mahdollisuuden ohjata rahoitusta vihreään elpymiseen. Se voi myös toimia välineenä, jolla opastetaan yrityksiä ja sijoittajia siirryttäessä kohti kestävää kehitystä.

Luokitusjärjestelmäasetusta sovelletaan finanssimarkkinatoimijoihin, jotka tarjoavat rahoitustuotteita, sekä rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin, jotka kuuluvat direktiivin 2014/95/EU, jäljempänä ’muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskeva direktiivi’ 5 , soveltamisalaan. Sitä sovelletaan myös jäsenvaltioihin ja Euroopan unioniin, kun finanssimarkkinatoimijoille tai liikkeeseenlaskijoille asetetaan ympäristön kannalta kestävinä markkinoituja rahoitustuotteita tai yritysjoukkovelkakirjalainoja koskevia merkintävaatimuksia kansallisella ja EU:n tasolla.

Luokitusjärjestelmäasetuksessa määritetään ympäristön kannalta kestävät toiminnot. Niiden määrittäminen perustuu teknisiin arviointikriteereihin, jotka vahvistetaan kyseisen asetuksen nojalla laadituissa komission delegoiduissa säädöksissä 6 . Ensimmäinen delegoitu säädös, joka koskee ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista merkittävästi edistävien taloudellisten toimintojen teknisiä arviointikriteerejä, jäljempänä ’ilmastoa koskeva delegoitu säädös’, annettiin 4. kesäkuuta 2021 7 . Toinen delegoitu säädös, joka koskee neljään muuhun ympäristötavoitteeseen liittyviä teknisiä arviointikriteerejä, jäljempänä ’ympäristöä koskeva delegoitu säädös’, laaditaan ja hyväksytään myöhemmin.

Luokitusjärjestelmäasetuksen 8 artiklan 1 kohdassa säädetään, että tiettyjen suurten yritysten, joiden on muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskevan direktiivin mukaan julkaistava muita kuin taloudellisia tietoja, jäljempänä ’yritykset’, olisi annettava tietoja siitä, miten ja missä määrin niiden toiminnat liittyvät EU:n luokitusjärjestelmää koskevassa lainsäädännössä ympäristön kannalta kestäviksi määriteltyihin taloudellisiin toimintoihin. Sen jälkeen, kun muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskevaa direktiiviä on tarkistettu yritysten kestävyysraportointia koskevalla direktiivillä 8 , luokitusjärjestelmäasetuksen 8 artiklan soveltamisalaan kuuluu useamman tyyppisiä yrityksiä 9 . Asetuksen 8 artiklan 2 kohdassa määritellään liikevaihtoon, pääomamenoihin (CapEx) ja toimintamenoihin (OpEx) liittyvät keskeiset tulosindikaattorit, jotka muiden kuin rahoitusalan yritysten on ilmoitettava, mutta siinä ei määritellä vastaavia indikaattoreita rahoitusalan yrityksille, jotka ovat pääasiassa suuria pankkeja, omaisuudenhoitajia, sijoituspalveluyrityksiä sekä vakuutus- ja jälleenvakuutusyrityksiä. Luokitusjärjestelmäasetuksen 8 artiklan 4 kohdassa edellytetään, että komissio antaa viimeistään 1. kesäkuuta 2021 delegoidun säädöksen, jossa täsmennetään sekä muiden kuin rahoitusalan yritysten että rahoitusalan yritysten antamien tietojen sisältö, menetelmä ja esitystapa, jäljempänä ’delegoitu säädös’.

Delegoidussa säädöksessä määritellään luokitusjärjestelmäasetuksen 8 artiklan mukaiset tiedonantovelvollisuudet. Delegoidussa säädöksessä vahvistettujen sääntöjen mukaan yritykset voivat muuntaa ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen (ja tulevan ympäristöä koskevan delegoidun säädöksen) tekniset arviointikriteerit määrällisiksi taloudellisiksi tulosindikaattoreiksi – keskeisiksi tulosindikaattoreiksi – jotka julkistetaan (esimerkiksi ympäristön kannalta kestävien taloudellisten toimintojen prosenttiosuus yrityksen liikevaihdosta tai pääomamenoista).

Tällainen julkistaminen auttaa sijoittajia ja suurta yleisöä ymmärtämään yritysten kehityspolkua kohti kestävyyttä, kun yritykset julkaisevat vuosittain ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin liittyvät keskeiset tulosindikaattorinsa. Delegoitu säädös lisää näin ollen markkinoiden avoimuutta ja auttaa estämään viherpesua, kun sijoittajille tiedotetaan yritysten ympäristötehokkuudesta.

Suuret rahoitusalan yritykset ja muut kuin rahoitusalan yritykset voivat käyttää annettuja tietoja uskottavien vihreiden rahoitustuotteiden, kuten vihreiden joukkovelkakirjalainojen tai sijoitusrahastojen, suunnittelemiseen ja ohjata delegoidun säädöksen mukaisesti annettujen tietojen avulla sijoittajien kysyntää kestäviin hankkeisiin. Markkinatoimijat, jotka eivät kuulu muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskevan direktiivin soveltamisalaan, kuten pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset), voivat ilmoittaa jotkin tai kaikki keskeiset tulosindikaattorit vapaaehtoisesti. Tällainen markkinoiden avoimuus, joka saadaan aikaan julkaisemalla luokitusjärjestelmäasetuksen mukaisen liikevaihdon tai sijoitusten prosenttiosuus, auttaisi yrityksiä hankkimaan rahoitusta kestäviin toimintoihin.

Muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskeva direktiivi, sellaisena kuin se on tarkistettuna yritysten kestävyysraportointia koskevalla direktiivillä, asetus kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta rahoituspalvelusektorilla (asetus (EU) 2019/2088, jäljempänä ’tiedonantoasetus’) 10 sekä luokitusjärjestelmän nojalla edellytetyt ja delegoidussa asetuksessa määritellyt tiedot ovat EU:n kestävän rahoituksen strategian perustana olevan kestävyysraportointijärjestelmän keskeisiä osatekijöitä.

Luokitusjärjestelmäasetuksen mukaan tiedonantoasetuksen soveltamisalaan kuuluvien finanssimarkkinatoimijoiden ja muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskevan direktiivin soveltamisalaan kuuluvien yritysten on ilmoitettava muun muassa, missä määrin niiden tuotteet tai toiminnat ovat ympäristön kannalta kestäviä. Luokitusjärjestelmäasetuksella ja tällä delegoidulla säädöksellä täydennetään näin ollen muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskevaa direktiiviä ja tiedonantoasetusta säätämällä yhteisestä viitekehyksestä, jota käytetään raportoitaessa, missä määrin toiminnat ovat luokitusjärjestelmäasetuksen mukaisia kestäviä toimintoja. Tämä delegoitu säädös on laadittu samanaikaisesti tiedonantoasetuksen nojalla laadittujen, tietojen antamista koskevien teknisten sääntelystandardien ja muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskevassa direktiivissä säädettyjen, muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskevien sääntöjen kanssa, ja sen pitäisi olla yhdenmukainen niiden kanssa.

Tässä delegoidussa säädöksessä säädetty luokitusjärjestelmään liittyvä raportointi toimii perustana erilaisille tuleville ja käynnissä oleville aloitteille kestävän rahoituksen alalla. Tämän delegoidun säädöksen mukainen raportointi helpottaa ympäristön kannalta kestäviä rahoitustuotteita koskevien EU:n laajuisten standardien kehittämistä ja sellaisten merkintöjen luomista, joilla osoitetaan näiden standardien noudattaminen. Luokitusjärjestelmäasetusta aiotaan käyttää erityisesti tulevissa komission ehdotuksissa vihreitä joukkovelkakirjalainoja koskevasta EU:n standardista ja rahoitustuotteiden EU-ympäristömerkistä. Kestävyysluokitusjärjestelmään liittyvien tietojen antaminen luo näin ollen kokonaisen kestävien rahoitusvälineiden ekosysteemin. Se sisältää standardit, merkinnät sekä yhdenmukaisten ja merkityksellisten kestävyystietojen saatavuuden, jotka ovat välttämättömiä tekijöitä pääoman kanavoimiseksi investointeihin, joita EU:n kestävyystavoitteiden saavuttaminen edellyttää.

Komissio voi päättää tarkastella delegoitua säädöstä sopivan ajan kuluttua uudelleen sen varmistamiseksi, että säädöksessä otetaan huomioon

luokitusjärjestelmäasetuksen 19 artiklassa säädettyihin teknisiin arviointikriteereihin liittyvä jatkokehitys, mukaan lukien mahdolliset luokitusjärjestelmäasetuksen tarkistukset,

tiedonantoasetuksen 8 artiklan 4 kohdassa, 9 artiklan 6 kohdassa ja 11 artiklan 4 ja 5 kohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit, jotka koskevat luokitusjärjestelmäasetuksen 5 ja 6 artiklassa tarkoitettujen tietojen sisältöä ja esitystapaa,

muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskevan direktiivin tarkistus ja

asetuksessa (EY) N:o 1126/2008 säädetyt tilinpäätösstandardit.

2.SÄÄDÖKSEN HYVÄKSYMISTÄ EDELTÄNEET KUULEMISET

Komissio julkaisi 28. heinäkuuta 2020 alustavan vaikutustenarvioinnin kuusi viikkoa kestävää kuulemista varten 11 . Vastaajia oli kaikkiaan 78, joista 53,9 prosenttia oli yritysten etujärjestöjä, 26,9 prosenttia yrityksiä / liike-elämän organisaatioita, 9 prosenttia kansalaisjärjestöjä ja 6,4 prosenttia EU:n kansalaisia.

Komission saaman yleisen palautteen mukaan delegoitua säädöstä pidetään hyödyllisenä aloitteena, joka voi auttaa kohdentamaan pääomaa ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin. Monet vastaajat ilmaisivat olevansa erityisen kiinnostuneita siitä, kuinka yksityiskohtaisia tietoja tulevaisuudessa on annettava.

Kuullut muut kuin rahoitusalan yritykset katsoivat, että luokitusjärjestelmäasetuksessa esitetyt kolme tekijää, joista tietoja on annettava, ovat asianmukaisia. Rahoitusalan yritykset korostivat, että kriteerien olisi oltava johdonmukaisia, vertailukelpoisia ja julkisesti saatavilla.

Monet vastaajat totesivat, että tiedonkeruuseen liittyviä hallinnollisia rasituksia ja kustannuksia on tarpeen välttää erityisesti pk-yritysten osalta. Monet mainitsivat myös, että yrityksissä ja konserneissa on haasteellista kerätä luokitusjärjestelmän mukaisuutta koskevia tietoja ja liittää nämä tiedot tiettyihin liiketoiminta-alueisiin.

Jotkut vastaajat katsoivat, että suuremmat yritykset ja rahoituskumppanit, jotka kuuluvat muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskevan direktiivin soveltamisalaan, voivat yhä pyytää pk-yrityksiä, jotka eivät kuulu kyseisen direktiivin soveltamisalaan, toimittamaan joitakin luokitusjärjestelmään liittyviä tietoja, jotta suuremmat yritykset ja rahoituskumppanit voivat noudattaa tämän delegoidun säädöksen mukaisia tiedonantovelvollisuuksia täysimittaisesti

Useissa vastauksissa viitattiin siihen, että on tärkeää varmistaa eri säädösten, erityisesti muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskevan direktiivin, tiedonantoasetuksen ja luokitusjärjestelmäasetuksen mukaisten tiedonantovaatimusten yhdenmukaisuus. Markkinatoimijat olivat myös jossain määrin huolestuneita delegoidun säädöksen tiukasta soveltamisaikataulusta ja kannattivat säädöksen asteittaista voimaantuloa. Eräät vastaajat esittivät myös kysymyksiä kansainvälisestä kontekstista ja siitä, miten maailmanlaajuisista toiminnoista raportoidaan luokitusjärjestelmäasetuksen yhteydessä.

Delegoidun säädöksen valmistelemiseksi komissio esitti 15. syyskuuta 2020 Euroopan valvontaviranomaisille lausuntopyynnön 12 . Se kehotti erityisesti Euroopan valvontaviranomaisia tutkimaan asiaankuuluvien keskeisten tulosindikaattoreiden sisältöä ja esitystapaa ja määrittämään, mitä menetelmiä Euroopan valvontaviranomaisten toimivaltaan kuuluvien eri rahoitusalan yritysten olisi käytettävä antaakseen luokitusjärjestelmäasetuksen 8 artiklan mukaisesti tietoja siitä, missä määrin niiden toiminnat ovat luokitusjärjestelmän mukaisia. Komissio pyysi Euroopan valvontaviranomaisia erityisesti pohtimaan, miten luokitusjärjestelmäasetuksen 8 artiklan 2 kohtaan sisältyviä muita kuin rahoitusalan yrityksiä koskevia kolmea keskeistä indikaattoria voitaisiin tarkentaa, sekä määrittämään asianmukaisimmat menetelmät niitä varten. Euroopan valvontaviranomaisia pyydettiin tässä yhteydessä varmistamaan, että niiden antamat lausunnot ja luonnokset tiedonantoasetuksen 8 artiklan 4 kohdan, 9 artiklan 6 kohdan ja 11 artiklan 5 kohdan mukaisiksi teknisiksi standardeiksi ovat yhdenmukaisia.

Komissio suunnitteli alun perin, että tähän delegoituun säädökseen liitetään vaikutustenarviointi. Sen vuoksi julkaistiin alustava vaikutustenarviointi. Sääntelyntarkastelulautakunnan kanssa järjestettiin kokous, jossa käsiteltiin lausuntopyyntöä. Kokouksen perusteella myönnettiin vapautus vaikutustenarvioinnista sillä edellytyksellä, että delegoituun säädökseen liitetään komission yksiköiden valmisteluasiakirjan muodossa laadittu analyysiasiakirja. Tätä toimintatapaa pidettiin asianmukaisempana, koska delegoidun säädöksen sisältö perustuu pitkälti lausuntoihin, joita Euroopan valvontaviranomaiset antoivat toteutettuaan asiaankuuluvien sidosryhmien kuulemisia ja tehtyään kustannus-hyötyarviointeja 13 .

Euroopan valvontaviranomaiset antoivat lausuntonsa 25. helmikuuta ja 1. maaliskuuta kuultuaan asianmukaisesti sidosryhmiä ja arvioituaan delegoidun säädöksen vaikutuksia. Yhteenvedot julkisesta palautteesta esitetään Euroopan valvontaviranomaisten komissiolle toimittamissa kertomuksissa. 14 15 16  

Komission laatiman delegoidun säädöksen sisältö noudattelee pitkälti Euroopan valvontaviranomaisten lausuntoja. Delegoidun säädöksen luonnos julkaistiin paremman sääntelyn portaalissa kolmen viikon palauteajaksi 7. toukokuuta ja 2. kesäkuuta 2021 välisenä aikana. Palautetta antoi yhteensä 162 sidosryhmää. Delegoidun säädöksen luonnoksesta keskusteltiin myös kestävän rahoituksen foorumin kanssa 12. toukokuuta 2021. Lisäksi se esiteltiin jäsenvaltioiden asiantuntijaryhmälle ja Euroopan parlamentin tarkkailijoille, ja siitä keskusteltiin näiden kanssa 28. huhtikuuta ja 3. kesäkuuta 2021. Komissio pyysi myös lisäpalautetta Euroopan valvontaviranomaisilta.

Palaute vahvisti, että delegoitua säädöstä kannatettiin yleisesti, mutta paljasti myös joitakin huolenaiheita. Muut kuin rahoitusalan yritykset suhtautuivat myönteisesti tietojen antamiselle esitettyyn yhden vuoden siirtymäaikaan, mutta monet ilmaisivat huolensa joidenkin pyydettyjen tietojen oikeasuhteisuudesta. Yleisesti ottaen rahoitusalan yritykset kannattivat niihin sovellettavia tiedonantovaatimuksia, mutta monet kommentoivat jälleen joidenkin tietovaatimusten tarpeellisuutta ja oikeasuhteisuutta (esim. pankkien muun kuin lainanantotoiminnan suhdeluvut). Monet suhtautuivat myönteisesti valtiovastuita ja sellaisia vastuita ja sijoituksia koskevien tietojen antamiselle esitettyyn siirtymäaikaan, jotka eivät kuulu muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskevan direktiivin soveltamisalaan (pk-yrityksiin liittyvät vastuut ja sijoitukset mukaan lukien), mutta useat kannattivat siirtymäajan lyhentämistä. Vaikka monet vastaajat kannattivat pk-yrityksiin liittyvien vastuiden (tiettyjen osien) vapaaehtoista sisällyttämistä, toiset olivat huolestuneita siitä, voidaanko tällaisia tietoja kerätä, aiheutetaanko pk-yrityksille tarpeetonta hallinnollista rasitusta ja pystyvätkö pk-yritykset toimittamaan tällaisia tietoja, minkä vuoksi ne kannattivat pk-yrityksiin liittyvien vastuiden jättämistä pois indikaattoreiden osoittajista ja nimittäjistä. Monissa vastauksissa suositeltiin myös, että luokitusjärjestelmän mukaisuutta koskevia luotettavia tietoja, jotka saadaan muulla tavoin EU:n ulkopuolisiin yrityksiin liittyvistä vastuista ja valtioihin liittyvistä instrumenteista, joista saadaan tuloja, ei pitäisi jättää pois pankkien vihreiden omaisuuserien osuuden (GAR-osuuden) osoittajasta siirtymäaikana.

Palautteen perusteella delegoituun säädökseen tehtiin useita muutoksia. Niistä esitetään yhteenveto liitteenä olevan komission yksiköiden valmisteluasiakirjan liitteessä III, jossa esitetään myös kattavampi yhteenveto palautteesta.

3.DELEGOIDUN SÄÄDÖKSEN OIKEUDELLINEN SISÄLTÖ

Delegoitu säädös perustuu luokitusjärjestelmäasetuksen 8 artiklan 4 kohtaan.

Säädöksen 1 artiklassa on suppea luettelo määritelmistä, jotka ovat tarpeen asetuksen sääntöjen muotoilemiseksi.

Säädöksen 2 artiklassa täsmennetään niiden tietojen sisältö ja esitystapa, jotka rahoitusalan ulkopuolisten yritysten on luokitusjärjestelmäasetuksen 8 artiklan 1 ja 2 kohdan mukaan annettava.

Säädöksen 3 artiklassa täsmennetään niiden tietojen sisältö ja esitystapa, jotka omaisuudenhoitajien on luokitusjärjestelmäasetuksen 8 artiklan 1 kohdan mukaan annettava.

Säädöksen 4 artiklassa täsmennetään niiden tietojen sisältö ja esitystapa, jotka luottolaitosten on luokitusjärjestelmäasetuksen 8 artiklan 1 kohdan mukaan annettava.

Säädöksen 5 artiklassa täsmennetään niiden tietojen sisältö ja esitystapa, jotka sijoituspalveluyritysten on luokitusjärjestelmäasetuksen 8 artiklan 1 kohdan mukaan annettava.

Säädöksen 6 artiklassa täsmennetään niiden tietojen sisältö ja esitystapa, jotka vakuutus- ja jälleenvakuutusyritysten on luokitusjärjestelmäasetuksen 8 artiklan 1 kohdan mukaan annettava.

Säädöksen 7 artiklassa vahvistetaan yhteiset säännöt, jotka koskevat rahoitusalan yritysten antamien tietojen laajuutta ja näiden yritysten keskeisten tulosindikaattoreiden laskentaa niiden vastuiden osalta, jotka liittyvät muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskevan direktiivin soveltamisalaan kuulumattomiin muihin kuin rahoitusalan yrityksiin, joiden ei ole delegoidun säädöksen mukaan annettava tietoja.

Säädöksen 8 artiklassa vahvistetaan yhteiset säännöt, jotka koskevat muiden kuin rahoitusalan yritysten ja rahoitusalan yritysten antamien tietojen esittämispaikan, vertailutietojen ja keskeisten tulosindikaattoreiden laskentavaluutan osalta.

Säädöksen 9 artiklassa esitetään, että tämän asetuksen soveltamista tarkastellaan uudelleen erityisesti siltä osin, miten rahoitusalan yritykset käsittelevät keskeisissä tulosindikaattoreissa valtiovastuita ja sellaisiin yrityksiin liittyviä vastuita, jotka eivät kuulu muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskevan direktiivin soveltamisalaan.

Säädöksen 10 artiklassa vahvistetaan delegoidun säädöksen voimaantulopäivä ja soveltamispäivä.

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) …/…,

annettu 6.7.2021,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 täydentämisestä täsmentämällä niiden tietojen sisältö ja esitystapa, jotka direktiivin 2013/34/EU 19 a tai 29 a artiklan soveltamisalaan kuuluvien yritysten on annettava ympäristön kannalta kestävistä taloudellisista toiminnoista, sekä kyseisen tiedonantovelvollisuuden noudattamiseksi käytettävä menetelmä 

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä ja asetuksen (EU) 2019/2088 17 muuttamisesta 18 päivänä kesäkuuta 2020 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 ja erityisesti sen 8 artiklan 4 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan 1 kohdassa edellytetään, että yritykset, joihin sovelletaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2013/34/EU 18 19 a tai 29 a artiklaa, ilmoittavat, miten ja missä määrin niiden toiminnat liittyvät ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin. Asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan 2 kohdassa edellytetään, että muut kuin rahoitusalan yritykset antavat tiedot siitä, mikä osuus niiden toimintojen liikevaihdosta, pääomamenoista ja toimintamenoista, jäljempänä ’keskeiset tulosindikaattorit’, kytkeytyy ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin liittyviin omaisuuseriin tai prosesseihin. Kyseisessä säännöksessä ei kuitenkaan määritellä vastaavia keskeisiä tulosindikaattoreita rahoitusalan yrityksille eli luottolaitoksille, omaisuudenhoitajille, sijoituspalveluyrityksille sekä vakuutus- ja jälleenvakuutusyrityksille. Sen vuoksi asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklaa on tarpeen täydentää täsmentämällä rahoitusalan yritysten keskeiset tulosindikaattorit sekä niiden tietojen sisältö ja esitystapa, jotka kaikkien yritysten on annettava, samoin kuin kyseisen tiedonantovelvollisuuden noudattamiseksi käytettävä menetelmä.

(2)On tarpeen varmistaa, että muut kuin rahoitusalan yritykset, joihin sovelletaan direktiivin 2013/34/EU 19 a tai 29 a artiklaa, soveltavat asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan 2 kohdassa säädettyjä tiedonantovaatimuksia yhdenmukaisesti. Sen vuoksi olisi vahvistettava säännöt, joilla täsmennetään asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklassa edellytettyjen tietojen sisältöä ja esitystapaa, mukaan lukien niiden noudattamiseksi käytettävä menetelmä. Jotta sijoittajat ja suuri yleisö voisivat arvioida asianmukaisesti muiden kuin rahoitusalan yritysten harjoittaminen ympäristön kannalta kestävien taloudellisten toimintojen, jäljempänä ’luokitusjärjestelmän mukaiset toiminnat’, osuuden, olisi edellytettävä, että kyseiset yritykset antavat tiedot siitä, mitkä niiden taloudellisista toiminnoista ovat luokitusjärjestelmän mukaisia. Lisäksi on tarpeen antaa tiedot siitä, mitä ympäristötavoitteita näillä toiminnoilla edistetään merkittävästi. Sen vuoksi muiden kuin rahoitusalan yritysten olisi myös eriteltävä keskeisissä tulosindikaattoreissa luokitusjärjestelmän mukaisten toimintojen osuus kunkin sellaisen ympäristötavoitteen perusteella, jota kyseisillä toiminnoilla edistetään merkittävästi.

(3)Liikevaihdolla, pääomamenoilla ja toimintamenoilla ei ole merkitystä arvioitaessa rahoitusalan toimintojen, kuten luotonannon, sijoitustoiminnan ja vakuutustoiminnan, ympäristökestävyyttä. Sen vuoksi asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan 2 kohdassa säädetyt muita kuin rahoitusalan yrityksiä koskevat kolme keskeistä tulosindikaattoria eivät ole tarkoituksenmukaisia sen osoittamiseksi, missä määrin rahoitusalan yritysten taloudelliset toiminnat ovat luokitusjärjestelmän mukaisia. Tästä syystä on tarpeen säätää erityisistä rahoitusalan yritysten keskeisistä tulosindikaattoreista ja niiden laskentamenetelmistä. Jotta voidaan tukea markkinoiden käsitystä näistä keskeisistä tulosindikaattoreista, niistä annettaviin tietoihin olisi liitettävä laadullisia tietoja, jotta rahoitusalan yritykset voisivat selittää, miten ne määrittävät keskeiset tulosindikaattorit.

(4)Sijoittajien ja suuren yleisön olisi voitava arvioida, mikä on sijoituskohteina olevien yritysten harjoittamien luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen osuus. Sen vuoksi omaisuudenhoitajien olisi ilmoitettava luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin tekemiensä sijoitusten osuus kaikkien niiden hoitamien, sekä yhteisestä että yksilöllisestä salkunhoidosta johtuvien sijoitusten arvosta. Tämä luokitusjärjestelmän mukaisten sijoitusten osuus olisi laskettava sijoituskohteina olevien yritysten keskeisten tulosindikaattorien osoittamana luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen osuutena, sillä nämä keskeiset tulosindikaattorit heijastavat sijoituskohteina olevien yritysten ympäristötehokkuutta.

(5)Luottolaitosten pääasiallisena toimintana on rahoituksen tarjoaminen reaalitaloudelle ja siihen tehtävät sijoitukset. Luottolaitosten sellaisiin yrityksiin liittyvät vastuut, joita ne rahoittavat tai joihin ne sijoittavat, merkitään varoina luottolaitosten taseeseen. Sen vuoksi direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklassa säädettyjen tiedonantovelvollisuuksien soveltamisalaan kuuluvien luottolaitosten tärkeimpänä keskeisenä tulosindikaattorina olisi käytettävä vihreiden omaisuuserien osuutta eli GAR-osuutta (green asset ratio), josta käy ilmi luokitusjärjestelmän mukaisiin toimintoihin liittyvien vastuiden osuus kyseisten luottolaitosten kokonaisvaroista. Vihreiden omaisuuserien osuuden olisi liityttävä luottolaitosten pääasialliseen luotonanto- ja sijoitustoimintaan, mukaan lukien lainat ja vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit, sekä niiden omistusosuuksiin, jotta se heijastaisi sitä, missä määrin kyseiset laitokset rahoittavat luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja.

(6)Luottolaitokset suorittavat myös muita kaupallisia palveluja ja toimintoja kuin rahoituksen tarjoamista. Nämä toiminnot tuottavat palkkiotuottoja. Sijoittajien ja suuren yleisön olisi voitava arvioida tällaisten palvelujen vastaanottajien harjoittamien luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen osuus. Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklassa säädettyjen tiedonantovelvollisuuksien soveltamisalaan kuuluvien luottolaitosten olisi sen vuoksi annettava myös tiedot siitä, mikä osuus niiden palkkiotuotoista on peräisin niiden asiakkaiden harjoittamiin luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvistä kaupallisista palveluista ja toiminnoista.

(7)Luottolaitokset voivat hallinnoida kohde-etuuksia tai tarjota rahoitusvakuuksia, jotka johtavat taseen ulkopuolisiin vastuisiin. Jotta sijoittajat ja suuri yleisö voisivat arvioida, mikä on luottolaitosten harjoittamien luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen osuus näiden taseen ulkopuolisten vastuiden osalta, luottolaitosten, joihin sovelletaan direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklassa säädettyjä tiedonantovelvollisuuksia, olisi annettava tiedot siitä, mikä on luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen osuus niiden hallinnoimista kohde-etuuksista tai velvoitteista, joiden täyttämisen ne takaavat.

(8)Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklassa säädettyjen tiedonantovelvollisuuksien soveltamisalaan kuuluvien luottolaitosten olisi myös annettava muuta rahoitustoimintaansa koskevien tietojen lisäksi erikseen tiedot kokonaisvarojensa koostumuksesta, mukaan lukien kaupankäyntivarasto, sekä ilmasto- ja ympäristöriskeihin liittyvistä kehityssuuntauksista ja rajoituksista. Luottolaitokset, joilla on merkittävää kaupankäyntitoimintaa, olisi velvoitettava antamaan yksityiskohtaisempia tietoja kaupankäyntivarastostaan.

(9)On tärkeää antaa sijoittajille ja suurelle yleisölle kattava yleiskuva siitä, mitä sijoituksia sijoituspalveluyritys, johon sovelletaan direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklassa säädettyjä tiedonantovelvollisuuksia, on tehnyt luokitusjärjestelmän mukaisiin toimintoihin. Kyseisten sijoituspalveluyritysten keskeisten tulosindikaattoreiden olisi sen vuoksi katettava sekä niiden omaan lukuun tapahtuva kaupankäynti että asiakkaiden lukuun tapahtuva kaupankäynti. Omaan lukuun tapahtuvaa kaupankäyntiä koskevasta keskeisestä tulosindikaattorista annettavista tiedoista olisi käytävä ilmi, mikä osuus kaikista omaisuuseristä on luokitusjärjestelmän mukaisiin toimintoihin liittyviä omaisuuseriä. Tässä indikaattorissa olisi keskityttävä sijoituspalveluyritysten sijoituksiin, mukaan lukien vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit ja oman pääoman ehtoiset instrumentit sijoituskohteina olevissa yrityksissä. Sijoituspalveluyritysten kaikkien asiakkaidensa lukuun suorittamien palvelujen ja toimintojen ympäristökestävyyttä kuvaavan keskeisen tulosindikaattorin olisi perustuttava palkkioina ja muina rahallisina etuina saataviin tuottoihin, joita sijoituspalveluyritykset saavat asiakkailleen suorittamistaan sijoituspalveluista ja -toiminnoista.

(10)Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklassa säädettyjen tiedonantovelvollisuuksien soveltamisalaan kuuluvien vakuutus- ja jälleenvakuutusyritysten keskeisten tulosindikaattoreiden olisi katettava niiden liiketoimintamalliin kuuluvat vahinkovakuutus- ja sijoitustoiminnat sen osoittamiseksi, missä määrin nämä toiminnat ovat luokitusjärjestelmän mukaisia. Yhden keskeisen tulosindikaattorin olisi liityttävä tällaisten vakuutus- ja jälleenvakuutusyritysten vakuutustoiminnoista kerättyjen varojen sijoituspolitiikkaan, ja sen olisi osoitettava luokitusjärjestelmän mukaisiin toimintoihin sijoitettujen varojen osuus niiden kokonaisvaroista. Toisen indikaattorin olisi liityttävä itse vakuutustoimintoihin ja osoitettava, mikä osuus kaikista vahinkovakuutustoiminnoista koostuu ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyvistä vahinkovakuutustoiminnoista, joita harjoitetaan ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen 19 , jäljempänä ’ilmastoa koskeva delegoitu säädös’, mukaisesti.

(11)Rahoitusalan yritysten, joihin sovelletaan direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklassa säädettyjä tiedonantovelvollisuuksia, ei pitäisi ottaa keskeisten tulosindikaattoreiden osoittajien laskennassa huomioon direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuulumattomiin muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyviä vastuita tai niihin tehtyjä sijoituksia. Tällaisten vastuiden sisällyttämistä osoittajiin voidaan harkita tämän delegoidun säädöksen uudelleentarkastelun yhteydessä, johon liitetään vaikutustenarviointi. Nämä muut kuin rahoitusalan yritykset voivat kuitenkin päättää ilmoittaa vapaaehtoisesti keskeiset tulosindikaattorinsa joko saadakseen ympäristön kannalta kestävää rahoitusta osana ympäristömerkkijärjestelmiä ja ympäristön kannalta kestäviä rahoitustuotteita tai osana niiden ympäristökestävyyteen perustuvaa yleistä liiketoimintastrategiaa.

(12)Ottaen huomioon, että ilmastoa koskeva delegoitu säädös tulee voimaan ja sovellettavaksi vuoden 2021 loppuun mennessä, sekä olennaiset vaikeudet arvioida, ovatko taloudelliset toiminnat vuonna 2022 kyseisessä asetuksessa edelliseksi raportointivuodeksi vahvistettujen teknisten arviointikriteerien mukaisia, tätä asetusta olisi vuonna 2022 sovellettava vain tiettyihin tekijöihin ja laadulliseen raportointiin, ja muita säännöksiä olisi alettava soveltaa muihin kuin rahoitusalan yrityksiin 1 päivästä tammikuuta 2023 ja rahoitusyrityksiin 1 päivästä tammikuuta 2024. Lisäksi luottolaitosten keskeisiä tulosindikaattoreita, jotka liittyvät niiden kaupankäyntivarastoon sekä muista kaupallisista palveluista ja toiminnoista kuin rahoituksen tarjoamisesta saataviin palkkioihin, olisi sovellettava 1 päivästä tammikuuta 2026.

(13)Saamiset valtioilta, keskuspankeilta ja ylikansallisilta liikkeeseenlaskijoilta olisi jätettävä pois keskeisten tulosindikaattoreiden osoittajien ja nimittäjien laskennasta, koska tällä hetkellä ei ole olemasta asianmukaista laskentamenetelmää. Rahoitusalan yritykset voivat vapaaehtoisesti antaa tietoja vastuista, jotka liittyvät valtioiden, keskuspankkien tai ylikansallisten liikkeeseenlaskijoiden liikkeeseen laskemiin luokitusjärjestelmän mukaisiin joukkovelkakirjalainoihin ja luokitusjärjestelmän mukaisiin vieraan pääoman ehtoisiin arvopapereihin. Viimeistään 30 päivänä kesäkuuta 2024 olisi toteutettava uudelleentarkastelu, jossa olisi arvioitava mahdollisuutta sisällyttää tällaiset vastuut keskeisiin tulosindikaattoreihin,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla
Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

(1)’ympäristötavoitteella’ jotakin asetuksen (EU) 2020/852 9 artiklassa säädetyistä ympäristötavoitteista;

(2)’luokitusjärjestelmän mukaisella taloudellisella toiminnalla’ taloudellista toimintaa, joka täyttää asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklassa säädetyt vaatimukset;

(3)’taloudellisella siirtymätoiminnalla’ taloudellista toimintaa, joka täyttää asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 2 kohdassa säädetyt vaatimukset;

(4)’mahdollistavalla taloudellisella toiminnalla’ taloudellista toimintaa, joka täyttää asetuksen (EU) 2020/852 16 artiklassa säädetyt vaatimukset;

(5)’luokitusjärjestelmäkelpoisella taloudellisella toiminnalla’ taloudellista toimintaa, joka kuvataan asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan ja 15 artiklan 2 kohdan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä, riippumatta siitä, täyttääkö kyseinen taloudellinen toiminta jonkin tai kaikki kyseisissä delegoiduissa säädöksissä säädetyistä teknisistä arviointikriteereistä;

(6)’ei-luokitusjärjestelmäkelpoisella taloudellisella toiminnalla’ taloudellista toimintaa, jota ei kuvata asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan ja 15 artiklan 2 kohdan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä;

(7)’omaisuudenhoitajalla’ yritystä, johon sovelletaan direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklassa säädettyjä tiedonantovelvollisuuksia ja joka on jokin seuraavista:

(a)Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/61/EU 20 4 artiklan 1 kohdan b alakohdassa määritelty vaihtoehtoisen sijoitusrahaston hoitaja;

(b)Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/65/EY 21 2 artiklan 1 kohdan b alakohdassa määritelty rahastoyhtiö;

(c)sijoitusyhtiö, jolle on myönnetty toimilupa direktiivin 2009/65/EY 27, 28 ja 29 artiklan mukaisesti ja joka ei ole nimennyt hoitamistaan varten rahastoyhtiötä, jolle on myönnetty toimilupa kyseisen direktiivin 6, 7 ja 8 artiklan mukaisesti;

(8)’rahoitusalan yrityksellä’ yritystä, johon sovelletaan direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklassa säädettyjä tiedonantovelvollisuuksia ja joka on omaisuudenhoitaja, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 575/2013 22 4 artiklan 1 kohdan 1 alakohdassa määritelty luottolaitos, asetuksen (EU) N:o 575/2013 4 artiklan 1 kohdan 2 alakohdassa määritelty sijoituspalveluyritys, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/138/EY 23 13 artiklan 1 kohdassa määritelty vakuutusyritys tai Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/138/EY 13 artiklan 4 kohdassa määritelty jälleenvakuutusyritys;

(9)’muulla kuin rahoitusalan yrityksellä’ yritystä, johon sovelletaan direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklassa säädettyjä tiedonantovelvollisuuksia ja joka ei ole 8 kohdassa määritelty rahoitusalan yritys;

(10)’luokitusjärjestelmän mukaisella vakuutus- tai jälleenvakuutustoiminnalla’ vakuutus- tai jälleenvakuutustoimintaa, joka on ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen 24 liitteessä II olevassa 10.1 ja 10.2 kohdassa vahvistettujen kriteerien mukaista.

2 artikla
Muiden kuin rahoitusalan yritysten antamat tiedot

1.Muiden kuin rahoitusalan yritysten on annettava asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitetut ja tämän asetuksen liitteessä I täsmennetyt tiedot.

2.Edellä 1 kohdassa tarkoitetut tiedot on esitettävä taulukkomuodossa käyttäen tämän asetuksen liitteessä II esitettyjä lomakkeita.

3 artikla
Omaisuudenhoitajien antamat tiedot

1.Omaisuudenhoitajien on annettava asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut ja tämän asetuksen liitteissä III ja XI täsmennetyt tiedot.

2.Edellä 1 kohdassa tarkoitetut tiedot on esitettävä taulukkomuodossa käyttäen tämän asetuksen liitteessä IV esitettyä lomaketta.

4 artikla
Luottolaitosten antamat tiedot

1.Luottolaitosten on annettava asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut ja tämän asetuksen liitteissä V ja XI täsmennetyt tiedot.

2.Edellä 1 kohdassa tarkoitetut tiedot on esitettävä taulukkomuodossa käyttäen tämän asetuksen liitteessä VI esitettyä lomaketta.

5 artikla
Sijoituspalveluyritysten antamat tiedot

1.Sijoituspalveluyritysten on annettava asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut ja tämän asetuksen liitteissä VII ja XI täsmennetyt tiedot.

2.Edellä 1 kohdassa tarkoitetut tiedot on esitettävä taulukkomuodossa käyttäen tämän asetuksen liitteessä VIII esitettyä lomaketta.

6 artikla
Vakuutus- ja jälleenvakuutusyritysten antamat tiedot

1.Vakuutus- ja jälleenvakuutusyritysten on annettava asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut ja tämän asetuksen liitteissä IX ja XI täsmennetyt tiedot.

2.Edellä 1 kohdassa tarkoitetut tiedot on esitettävä taulukkomuodossa käyttäen tämän asetuksen liitteessä X esitettyjä lomakkeita.

7 artikla
Kaikille rahoitusalan yrityksille yhteiset tiedonantosäännöt

1.Saamiset valtioilta, keskuspankeilta ja ylikansallisilta liikkeeseenlaskijoilta on jätettävä pois rahoitusyritysten keskeisten tulosindikaattoreiden osoittajien ja nimittäjien laskennasta.

2.Johdannaiset on jätettävä pois rahoitusalan yritysten keskeisten tulosindikaattoreiden osoittajista.

3.Sellaisiin yrityksiin liittyvät vastuut, jotka eivät ole direktiivin 2013/34/EU 19 a tai 29 a artiklan mukaan velvollisia julkistamaan muita kuin taloudellisia tietoja, on jätettävä pois rahoitusalan yritysten keskeisten tulosindikaattoreiden osoittajista.

4.Sijoituskohteena olevan yrityksen liikkeeseen laskemat ympäristön kannalta kestävät joukkovelkakirjalainat tai vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit, joilla on tarkoitus rahoittaa tiettyjä yksilöityjä toimintoja, on sijoituskohteena olevan yrityksen antamien tietojen perusteella sisällytettävä keskeisten tulosindikaattoreiden osoittajiin niiden luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen täyteen arvoon saakka, joita kyseisistä joukkovelkakirjalainoista ja vieraan pääoman ehtoisista arvopapereista saatavilla tuloilla rahoitetaan, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 1 kohdan soveltamista.

Vastuut, joilla ei ole tarkoitus rahoittaa tiettyjä yksilöityjä toimintoja, on sisällytettävä osoittajaan painotettuina liikkeeseenlaskijan liikevaihtoon liittyvällä keskeisellä tulosindikaattorilla ja pääomamenoihin liittyvällä keskeisellä tulosindikaattorilla liitteissä III, V, VII ja IX vahvistettujen menetelmien mukaisesti.

Jos sijoituskohteena oleva yritys on laskenut liikkeeseen ympäristön kannalta kestävät joukkovelkakirjalainat tai vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit, joilla on tarkoitus rahoittaa tiettyjä yksilöityjä toimintoja, rahoitusalan yritysten on vastaavasti diskontattava kohdeyrityksen keskeinen tulosindikaattori kaksinkertaisen huomioon ottamisen välttämiseksi.

5.Jos asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan tai 15 artiklan 2 kohdan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä vahvistettuja teknisiä arviointikriteerejä muutetaan, 4 kohdassa tarkoitetut rahoitusalan yritysten hallussa olevat erityistarkoitukseen myönnetyt lainat ja instrumentit, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja tai varoja, on siinä tapauksessa, että kyseiset taloudelliset toiminnat tai varat eivät ole muutettujen teknisten arviointikriteerien mukaisia, raportoitava tämän asetuksen mukaisesti sellaisinaan viiden vuoden ajan kyseisiä teknisiä arviointikriteerejä muuttavien delegoitujen säädösten soveltamispäivästä.

6.Rahoitusalan yritysten on toimitettava erittely keskeisten tulosindikaattorien osoittajista tapauksen mukaan sekä nimittäjistä seuraavien osalta:

(a)muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvät vastuut ja näihin yrityksiin tehdyt sijoitukset;

(b)rahoitusalan yrityksiin liittyvät vastuut ja näihin yrityksiin tehdyt sijoitukset;

(c)sellaisiin unionin sijoittautuneisiin muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvät vastuut, joilla ei ole direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan mukaista velvoitetta julkistaa muita kuin taloudellisia tietoja koskevaa selvitystä, ja näihin yrityksiin tehdyt sijoitukset;

(d)sellaisiin 2 kohdassa tarkoitettuihin unioniin sijoittautuneisiin rahoitusalan yrityksiin liittyvät vastuut, joilla ei ole direktiivin 2013/34/EU 19 a tai 29 a artiklan mukaista velvoitetta julkistaa muita kuin taloudellisia tietoja koskevaa selvitystä, ja näihin yrityksiin tehdyt sijoitukset;

(e)sellaisiin kolmanteen maahan sijoittautuneisiin muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvät vastuut, joilla ei ole direktiivin 2013/34/EU 19 a tai 29 a artiklan mukaista velvoitetta julkistaa muita kuin taloudellisia tietoja koskevaa selvitystä, ja näihin yrityksiin tehdyt sijoitukset;

(f)sellaisiin kolmanteen maahan sijoittautuneisiin rahoitusalan yrityksiin liittyvät vastuut, joilla ei ole direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan mukaista velvoitetta julkistaa muita kuin taloudellisia tietoja koskevaa selvitystä, ja näihin yrityksiin tehdyt sijoitukset;

(g)johdannaisiin liittyvät vastuut ja niihin tehdyt sijoitukset;

(h)muut vastuut ja sijoitukset.

7.Rahoitusalan yritykset voivat käyttää arvioita sen arvioimiseksi, ovatko niiden 6 kohdan e ja f alakohdassa tarkoitettuihin yrityksiin liittyvät vastuut luokitusjärjestelmän mukaisia, jos nämä rahoitusalan yritykset pystyvät osoittamaan, että ne täyttävät kaikki asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklan kriteerit, lukuun ottamatta kyseisen asetuksen 3 artiklan b alakohdassa säädettyjä kriteerejä.

Rahoitusalan yritysten on virallistettava, dokumentoitava ja julkistettava menetelmä, joihin tällaiset arviot perustuvat, mukaan lukien lähestymistapa ja tutkimusmenetelmät, keskeiset oletukset ja ennalta varautumisen periaatteet, joita on käytetty.

Rahoitusalan yritysten on ilmoitettava

(a)arvioihin perustuva luokitusjärjestelmän mukaisten vastuiden osuus erillisenä tietona niiden tämän asetuksen mukaisesti ilmoitetuista keskeisistä tulosindikaattoreista;

(b)toteutetut toimenpiteet ja aika, joka tarvitaan sen osoittamiseksi, että asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklan b alakohdassa säädettyjä kriteerejä noudatetaan.

8 artikla
Kaikille rahoitusalan yrityksille ja muille kuin rahoitusalan yrityksille yhteiset tiedonantosäännöt 

1.Rahoitusalan yritysten ja muiden kuin rahoitusalan yritysten on sisällytettävä kaikki liitteissä I, III, V, VII ja XI vahvistettuihin keskeisiin tulosindikaattoreihin liittyvät lisätiedot samoihin muita kuin taloudellisia tietoja koskevan selvityksen osiin, jotka sisältävät kyseiset indikaattorit, tai esitettävä ristiviittaukset kyseisiin osiin.

2.Tämän asetuksen mukaisesti annettavien tietojen on katettava tietojen antamispäivää edeltävän kalenterivuoden vuotuinen raportointikausi.

3.Rahoitusalan yritysten ja muiden kuin rahoitusalan yritysten on esitettävä muita kuin taloudellisia tietoja koskevassa selvityksessä keskeiset tulosindikaattorit, jotka kattavat edellisen vuotuisen raportointikauden.

Sovellettaessa tätä kohtaa ensimmäinen vuotuinen raportointikausi kattaa vuoden 2023.

4.Rahoitusalan yritysten ja muiden kuin rahoitusalan yritysten on käytettävä antamissaan tiedoissa samaa valuuttaa kuin tilinpäätöksissään.

Rahoitusalan yritysten on käytettävä vastapuoltensa viimeisimpiä saatavilla olevia tietoja ja keskeisiä tulosindikaattoreita omien keskeisten tulosindikaattoreidensa laskemiseen.

5.Keskeiset tulosindikaattorit kattavat ainoastaan ilmastonmuutoksen hillintää ja ilmastonmuutokseen sopeutumista koskevat tavoitteet kahdentoista kuukauden ajan niiden asetuksen (EU) 2020/852 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan ja 15 artiklan 2 kohdan nojalla annettujen delegoitujen asetusten soveltamispäivästä, jotka sisältävät muita ympäristötavoitteita koskevat tekniset arviointikriteerit.

9 artikla
Uudelleentarkastelu

1.Komissio tarkastelee tämän asetuksen soveltamista uudelleen viimeistään 30 päivänä kesäkuuta 2024. Komissio arvioi erityisesti tarvetta tehdä uusia muutoksia, joilla sisällytetään

(a)saamiset valtioilta ja keskuspankeilta rahoitusalan yritysten keskeisten tulosindikaattoreiden osoittajiin ja nimittäjiin;

(b)sellaisiin yrityksiin liittyvät vastuut, jotka eivät julkista direktiivin 2013/34/EU 19 a tai 29 a artiklan mukaista muita kuin taloudellisia tietoja koskevaa selvitystä, rahoitusalan yritysten keskeisten tulosindikaattoreiden osoittajiin.

2.Uudelleentarkasteluun, jossa tarkastellaan pk-yrityksiin liittyviä vastuita, liitetään vaikutustenarviointi, jossa arvioidaan hallinnollista rasitusta, rahoituksen saantia sekä mahdollisia pk-yrityksiin kohdistuvia vaikutuksia, joita aiheutuisi, jos soveltamisalaan sisällytettäisiin pk-yrityksiin liittyvät vastuut, jotka eivät kuulu tämän delegoidun asetuksen soveltamisalaan, tai jos tällaisia tietoja annettaisiin vapaaehtoisesti.

3.Sellaisiin yrityksiin liittyvät vastuut, jotka eivät julkaise muita kuin taloudellisia tietoja direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan ja asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan mukaisesti mutta jotka toimittavat vastaavat tiedot vapaaehtoisesti, sekä näihin yrityksiin tehdyt sijoitukset voidaan sisällyttää rahoitusalan yritysten keskeisten tulosindikaattoreiden osoittajiin 1 päivästä tammikuuta 2025, jos 2 kohdassa tarkoitettu arviointi on myönteinen.

10 artikla
Voimaantulo ja soveltaminen

1.Muiden kuin rahoitusalan yritysten on 1 päivän tammikuuta 2022 ja 31 päivän joulukuuta 2022 välisenä aikana annettava ainoastaan tiedot siitä, mikä on luokitusjärjestelmäkelpoisten ja ei-luokitusjärjestelmäkelpoisten taloudellisten toimintojen osuus niiden yhteenlasketusta liikevaihdosta, pääomamenoista ja toimintamenoista, sekä liitteessä I olevassa 1.2 kohdassa tarkoitetut laadulliset tiedot, jotka ovat tämän tietojen antamisen kannalta merkityksellisiä.

2.Rahoitusalan yritysten on 1 päivän tammikuuta 2022 ja 31 päivän joulukuuta 2023 välisenä aikana annettava ainoastaan seuraavat tiedot:

(a)luokitusjärjestelmäkelpoisiin ja ei-luokitusjärjestelmäkelpoisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvien vastuiden osuus niiden kokonaisvaroista;

(b)7 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitettujen vastuiden osuus niiden kokonaisvaroista;

(c)7 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen vastuiden osuus niiden kokonaisvaroista;

(d)liitteessä XI tarkoitetut laadulliset tiedot.

Luottolaitosten on ilmoitettava myös kaupankäyntisalkkunsa ja vaadittaessa maksettavien pankkien välisten lainojen osuus niiden kokonaisvaroista.

Vakuutus- ja jälleenvakuutusyritysten on ilmoitettava myös luokitusjärjestelmäkelpoisten ja ei-luokitusjärjestelmäkelpoisten vahinkovakuutukseen liittyvien taloudellisten toimintojen osuus.

3.Muiden kuin rahoitusalan yritysten keskeiset tulosindikaattorit, mukaan lukien tämän asetuksen liitteiden I ja II mukaisesti annettavat saatetiedot, on annettava 1 päivästä tammikuuta 2023 alkaen.

4.Rahoitusalan yritysten keskeiset tulosindikaattorit, mukaan lukien tämän asetuksen liitteiden III, V, VII, IX ja XI mukaisesti annettavat saatetiedot, on annettava 1 päivästä tammikuuta 2024 alkaen.

Liitteessä V olevia 1.2.3 and 1.2.4 kohtaa sovelletaan 1 päivästä huhtikuuta 2026.

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 6.7.2021

   Komission puolesta

   Puheenjohtaja
   Ursula VON DER LEYEN

(1)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan keskuspankille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Kestävän kasvun rahoitusta koskeva toimintasuunnitelma, 8. maaliskuuta 2018.
(2)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/852, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2020, kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä ja asetuksen (EU) 2019/2088 muuttamisesta (EUVL L 198, 22.6.2020, s. 13–43).
(3)    Kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä ja asetuksen (EU) 2019/2088 muuttamisesta 18 päivänä kesäkuuta 2020 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 3 ja 9 artikla (EUVL L 198, 22.6.2020, s. 13–43).
(4)    Euroopan kestävän kasvun strategia ja unionin antamien, Pariisin sopimuksen täytäntöönpanoa ja Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista koskevien sitoumusten muuntaminen käytännön toimiksi.
(5)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/95/EU, annettu 22 päivänä lokakuuta 2014, neuvoston direktiivin 2013/34/EU muuttamisesta tietyiltä suurilta yrityksiltä ja konserneilta edellytettävien muiden kuin taloudellisten tietojen ja monimuotoisuutta koskevien tietojen julkistamisen osalta (EUVL L 330, 15.11.2014, s. 1–9).
(6)    Asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklan d alakohta.
(7)    Komission delegoitu asetus (EU) …/... Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 täydentämisestä teknisten arviointikriteerien vahvistamisen osalta sen määrittämiseksi, millä edellytyksillä taloudellisen toiminnan katsotaan edistävän merkittävästi ilmastonmuutoksen hillintää tai ilmastonmuutokseen sopeutumista ja aiheuttaako taloudellinen toiminta merkittävää haittaa jollekin muulle ympäristötavoitteelle (C(2021) 2800 final).
(8)    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi direktiivin 2013/34/EU, direktiivin 2004/109/EY, direktiivin 2006/43/EY ja asetuksen (EU) N:o 537/2014 muuttamisesta yritysten kestävyysraportoinnin osalta (COM(2021) 189 final).
(9)    Komissio ehdotti 21. huhtikuuta hyväksytyssä ehdotuksessaan muiden kuin taloudellisten tietojen raportointia koskevan direktiivin tarkistamiseksi, että direktiivin soveltamisalaa laajennetaan niiden yritysten osalta, joiden on julkaistava muita kuin taloudellisia tietoja, ja erityisesti, että listatut pk-yritykset sisällytetään näihin yrityksiin.
(10)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/2088, annettu 27 päivänä marraskuuta 2019, kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta rahoituspalvelusektorilla (EUVL L 317, 9.12.2019, s. 1–16).
(11)    Alustava vaikutustenarviointi on saatavilla osoitteessa https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12440-Kestava-rahoitus-tiettyjen-yritysten-velvollisuus-julkistaa-muita-kuin-taloudellisia-tietoja_fi
(12)    Lausuntopyyntö on saatavilla osoitteessa https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/business_economy_euro/banking_and_finance/200915-sustainable-finance-taxonomy-call-for-advice_en.pdf
(13)    Tämä on paremman sääntelyn välineistön (väline nro 9) mukaista, sillä sen mukaan vaikutustenarviointia ei tarvita, jos unionin virasto on valtuutettu suorittamaan politiikan suunnittelua ja siihen liittyvää analyysia ja edellyttäen että komission ehdotuksessa ei poiketa huomattavasti viraston suosituksista ja komission yksiköt katsovat viraston arvioinnin olevan laadultaan riittävä.
(14)    ESMAn lausunto on saatavilla osoitteessa https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma30-379-471_final_report_-_advice_on_article_8_of_the_taxonomy_regulation.pdf
(15)    EIOPAn lausunto on saatavilla osoitteessa https://www.eiopa.europa.eu/sites/default/files/publications/advice/eiopa-21-184-sustainability-non-financial-reporting-advice-art8-taxonomy-regulation.pdf
(16)    EBAn lausunto on saatavilla osoitteessa https://www.eba.europa.eu/sites/default/documents/files/document_library/About%20Us/Missions%20and%20tasks/Call%20for%20Advice/2021/CfA%20on%20KPIs%20and%20methodology%20for%20disclosures%20under%20Article%208%20of%20the%20Taxonomy%20Regulation/963616/Report%20-%20Advice%20to%20COM_Disclosure%20Article%208%20Taxonomy.pdf
(17)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/2088, annettu 27 päivänä marraskuuta 2019, kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta rahoituspalvelusektorilla (EUVL L 317, 9.12.2019, s. 1).
(18)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/34/EU, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, tietyntyyppisten yritysten vuositilinpäätöksistä, konsernitilinpäätöksistä ja niihin liittyvistä kertomuksista, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2006/43/EY muuttamisesta ja neuvoston direktiivien 78/660/ETY ja 83/349/ETY kumoamisesta (EUVL L 182, 29.6.2013, s. 19).
(19)    Komission delegoitu asetus (EU) …/... Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 täydentämisestä teknisten arviointikriteerien vahvistamisen osalta sen määrittämiseksi, millä edellytyksillä taloudellisen toiminnan katsotaan edistävän merkittävästi ilmastonmuutoksen hillintää tai ilmastonmuutokseen sopeutumista ja aiheuttaako taloudellinen toiminta merkittävää haittaa jollekin muulle ympäristötavoitteelle (C(2021) 2800 final).
(20)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/61/EU, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2011, vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista ja direktiivin 2003/41/EY ja 2009/65/EY sekä asetuksen (EY) N:o 1060/2009 ja (EU) N:o 1095/2010 muuttamisesta (EUVL L 174, 1.7.2011, s. 1).
(21)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/65/EY, annettu 13 päivänä heinäkuuta 2009, siirtokelpoisiin arvopapereihin kohdistuvaa yhteistä sijoitustoimintaa harjoittavia yrityksiä (yhteissijoitusyritykset) koskevien lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta (EUVL L 302, 17.11.2009, s. 32).
(22)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 575/2013, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvaatimuksista ja asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta (EUVL L 176, 27.6.2013, s. 1).
(23)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/138/EY, annettu 25 päivänä marraskuuta 2009, vakuutus- ja jälleenvakuutustoiminnan aloittamisesta ja harjoittamisesta (Solvenssi II) (EUVL L 335, 17.12.2009, s. 1).
(24)    KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) …/... Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 täydentämisestä teknisten arviointikriteerien vahvistamisen osalta sen määrittämiseksi, millä edellytyksillä taloudellisen toiminnan katsotaan edistävän merkittävästi ilmastonmuutoksen hillintää tai ilmastonmuutokseen sopeutumista ja aiheuttaako taloudellinen toiminta merkittävää haittaa jollekin muulle ympäristötavoitteelle (C(2021) 2800 final).
Top

LIITE I – Muiden kuin rahoitusalan yritysten keskeiset tulosindikaattorit

1.MUIDEN KUIN RAHOITUSALAN YRITYSTEN ILMOITTAMIEN KESKEISTEN TULOSINDIKAATTORIEN SISÄLTÖ

1.1.Keskeisten tulosindikaattoreiden kuvaus

1.1.1.Liikevaihtoon liittyvä keskeinen tulosindikaattori (liikevaihtoindikaattori)

Asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu osuus liikevaihdosta lasketaan siten, että luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvistä tuotteista tai palveluista, aineettomat hyödykkeet mukaan luettuina, saadun liikevaihdon osuus (osoittaja) jaetaan direktiivin 2013/34/EU 2 artiklan 5 kohdassa määritellyllä liikevaihdolla (nimittäjä). Liikevaihto sisältää tuotot, jotka kirjataan kansainvälisen tilinpäätösstandardin (IAS) 1 kappaleen 82(a) mukaisesti, sellaisena kuin se on hyväksytty komission asetuksella (EY) N:o 1126/2008 1 .

Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun keskeisen tulosindikaattorin osoittajasta on jätettävä pois sellaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvistä tuotteista ja palveluista saadun liikevaihdon osuus, jotka on sopeutettu ilmastonmuutokseen asetuksen (EU) 2020/852 11 artiklan 1 kohdan a alakohdan ja komission delegoidun asetuksen (EU), jäljempänä ’ilmastoa koskeva delegoitu säädös’ 2 , liitteen II mukaisesti, paitsi jos kyseiset toiminnat

(a)ovat asetuksen 2020/852 11 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisia mahdollistavia toimintoja; tai

(b)ovat itse luokitusjärjestelmän mukaisia.

1.1.2.Pääomamenoihin (CapEx) liittyvä keskeinen tulosindikaattori (CapEx-indikaattori)

Asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitettu osuus pääomamenoista lasketaan jakamalla tämän liitteen 1.1.2.2 kohdassa määritelty osoittaja tämän liitteen 1.1.2.1 kohdassa määritellyllä nimittäjällä.

1.1.2.1.Nimittäjä

Nimittäjä kattaa aineellisten ja aineettomien hyödykkeiden lisäykset tilikauden aikana ennen poistoja, kuoletuksia ja uudelleenarvostuksia, mukaan lukien arvostusmuutoksista ja arvonalentumisista johtuvat uudelleenarvostukset kyseisenä tilikautena ja lukuun ottamatta käyvän arvon muutoksia. Nimittäjä kattaa myös liiketoimintojen yhdistämisestä johtuvat aineellisten ja aineettomien hyödykkeiden lisäykset.

Asetuksella (EY) N:o 1126/2008 hyväksyttyjä kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja (IFRS) soveltavien muiden kuin rahoitusalan yritysten osalta pääomamenot kattavat seuraavien standardien perusteella kirjatut kustannukset:

(a)IAS 16 Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet, kappale 73, e kohta, i ja ii alakohta;

(b)IAS 38 Aineettomat hyödykkeet, kappale 118, e kohta, ii alakohta;

(c)IAS 40 Sijoituskiinteistöt, kappale 76, a ja b kohta (käyvän arvon mallin osalta);

(d)IAS 40 Sijoituskiinteistöt, kappale 79, d kohta, i ja ii alakohta (hankintamenomallin osalta);

(e)IAS 41 Maatalous, kappale 50, b ja e kohta;

(f)IAS 16 Vuokrasopimukset, kappale 53, h kohta.

Niiden muiden kuin rahoitusalan yritysten osalta, jotka soveltavat kansallisia yleisesti hyväksyttyjä kirjanpidon periaatteita (GAAP), pääomamenot kattavat sovellettavien yleisesti hyväksyttyjen kirjanpidon periaatteiden mukaisesti kirjatut kustannukset, jotka vastaavat IFRS-standardeja soveltavien muiden kuin rahoitusalan yritysten pääomamenoihin sisältyviä kustannuksia.

Vuokrasopimuksia, jotka eivät johda omaisuuserän käyttöoikeuskomponentin kirjaamiseen, ei lasketa pääomamenoiksi.

1.1.2.2.Osoittaja

Osoittaja on osa, joka koostuu nimittäjään sisältyvistä pääomamenoista ja on jokin seuraavista:

(a)se kytkeytyy luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyviin omaisuuseriin tai prosesseihin;

(b)se on osa suunnitelmaa, jolla on tarkoitus laajentaa luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja tai muuttaa luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja luokitusjärjestelmän mukaisiksi, jäljempänä ’CapEx-suunnitelma’, tämän 1.1.2.2 kohdan toisessa alakohdassa vahvistettujen edellytysten mukaisesti:

(c)se liittyy tuotosten ostamiseen luokitusjärjestelmän mukaisista taloudellisista toiminnoista sekä yksittäisiin toimenpiteisiin, joiden avulla kohteena olevista toiminnoista voidaan tehdä vähähiilisiä tai voidaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä; kyse on erityisesti toiminnoista, jotka luetellaan ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen liitteessä I olevissa 7.3–7.6 kohdassa, ja muista taloudellisista toiminnoista, jotka luetellaan asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan ja 15 artiklan 2 kohdan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä, edellyttäen, että tällaiset toimenpiteet pannaan täytäntöön ja käynnistetään 18 kuukauden kuluessa.

Tämän 1.1.2.2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun CapEx-suunnitelman on täytettävä seuraavat edellytykset:

(a)suunnitelman tavoitteena on laajentaa yrityksen harjoittamia luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja tai parantaa luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja siten, että niistä tulee luokitusjärjestelmän mukaisia viiden vuoden kuluessa;

(b) suunnitelma on esitettävä aggregoidulla tasolla taloudellisen toiminnan mukaan, ja muun kuin rahoitusalan yrityksen ylimmän hallintoelimen on hyväksyttävä se joko suoraan tai delegoimalla.

Jos asiaankuuluvia teknisiä arviointikriteerejä muutetaan ennen CapEx-suunnitelman loppuunsaattamista, muiden kuin rahoitusalan yritysten on joko päivitettävä suunnitelma kahden vuoden kuluessa sen varmistamiseksi, että a alakohdassa tarkoitetut taloudelliset toiminnat saatetaan muutettujen teknisten arviointikriteerien mukaisiksi suunnitelman loppuunsaattamisen yhteydessä, tai oikaistava CapEx-indikaattorin osoittaja. Suunnitelman päivittäminen käynnistää a alakohdassa tarkoitetun ajanjakson uudelleen. Tämän 1.1.2.2 kohdan toisen alakohdan a alakohdassa tarkoitettu ajanjakso voi kestää kauemmin kuin viisi vuotta vain, jos pidempi ajanjakso on objektiivisesti perusteltu kyseisen taloudellisen toiminnan ja päivityksen erityispiirteiden vuoksi, mutta se saa kestää enintään 10 vuotta. Kyseisen perustelun on sisällyttävä itse CapEx-suunnitelmaan sekä tämän liitteen 1.2.3 kohdassa eriteltyihin taustatietoihin.

Jos CapEx-suunnitelma ei täytä tämän 1.1.2.2 kohdan toisessa alakohdassa tarkoitettuja edellytyksiä, aiemmin julkistettuja pääomamenoihin liittyviä keskeisiä tulosindikaattoreja on oikaistava.

Osoittajaan on sisällyttävä myös se osa pääomamenoista, joka liittyy taloudellisten toimintojen sopeuttamiseen ilmastonmuutokseen ilmastoa koskevan delegoidun asetuksen liitteen II mukaisesti. Osoittajassa on eriteltävä se osa pääomamenoista, joka on kohdennettu ilmastonmuutokseen sopeutumisen merkittävään edistämiseen.

1.1.3.Toimintamenoihin (OpEx) liittyvä keskeinen tulosindikaattori (OpEx-indikaattori)

Asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitettu osuus toimintamenoista lasketaan jakamalla tämän liitteen 1.1.3.2 määritelty osoittaja tämän liitteen 1.1.3.1 kohdassa määritellyllä nimittäjällä.

1.1.3.1.Nimittäjä

Nimittäjä kattaa suorat pääomittamattomat kustannukset, jotka liittyvät tutkimukseen ja kehittämiseen, rakennusten perusparantamiseen, lyhytaikaisiin vuokrasopimuksiin, kunnossapitoon ja korjauksiin, sekä kaikki muut suorat menot, jotka liittyvät yrityksen suorittamaan tai kolmannelle osapuolelle ulkoistettuun aineellisten käyttöomaisuushyödykkeiden huoltoon ja jotka ovat tarpeen näiden omaisuushyödykkeiden jatkuvan ja tehokkaan toiminnan varmistamiseksi.

Muiden kuin rahoitusalan yritysten, jotka soveltavat kansallisia yleisesti hyväksyttyjä kirjanpidon periaatteita (GAAP) ja jotka eivät pääomita käyttöoikeusomaisuuseriä, on sisällytettävä toimintamenoihin tämän liitteen 1.1.3.1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa lueteltujen kustannusten lisäksi myös vuokrakustannukset.

1.1.3.2.Osoittaja

Osoittaja on osa, joka koostuu nimittäjään sisältyvistä toimintamenoista ja on jokin seuraavista:

(a)se kytkeytyy luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyviin omaisuuseriin tai prosesseihin, mukaan lukien koulutustarpeet ja muut henkilöstöön liittyvät sopeutumistarpeet, ja tutkimuksesta ja kehittämisestä aiheutuviin suoriin pääomittamattomiin kustannuksiin;

(b)se on osa CapEx-suunnitelmaa, jolla on tarkoitus laajentaa luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja tai muuttaa luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja luokitusjärjestelmän mukaisiksi tämän 1.1.3.2 kohdan toisessa alakohdassa vahvistetussa ennalta määrätyssä määräajassa;

(c)se liittyy tuotosten ostamiseen luokitusjärjestelmän mukaisista taloudellisista toiminnoista sekä yksittäisiin toimenpiteisiin, joiden avulla kohteena olevista toiminnoista voidaan tehdä vähähiilisiä tai voidaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, ja yksittäisiin rakennusten perusparannustoimiin, jotka yksilöidään asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan tai 15 artiklan 2 kohdan nojalla annetuissa delegoiduissa säädöksissä, edellyttäen, että tällaiset toimenpiteet pannaan täytäntöön ja käynnistetään 18 kuukauden kuluessa.

Tämän 1.1.3.2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun CapEx-suunnitelman on täytettävä tämän asetuksen 1.1.2.2 kohdassa vahvistetut edellytykset.

CapEx-indikaattoriin jo kirjattuja tutkimus- ja kehittämismenoja ei lasketa toimintamenoiksi.

Osoittajaan on sisällyttävä myös se osa toimintamenoista, joka liittyy taloudellisten toimintojen sopeuttamiseen ilmastonmuutokseen ilmastoa koskevan delegoidun asetuksen liitteen II mukaisesti. Osoittajassa on eriteltävä se osa toimintamenoista, joka on kohdennettu ilmastonmuutokseen sopeutumisen merkittävään edistämiseen.

Jos toimintamenot eivät ole olennaisia muun kuin rahoitusalan yrityksen liiketoimintamallin kannalta,

(a)yritys on vapautettava 1.1.3.2 kohdan mukaisesta OpEx-indikaattorin osoittajan laskennasta, ja sen on ilmoitettava, että osoittaja on nolla;

(b)yrityksen on ilmoitettava 1.1.3.1 kohdan mukaisesti laskettu OpEx-indikaattorin nimittäjän kokonaisarvo;

(c)yrityksen on selitettävä, miksi sen liiketoimintamallissa ei ole olennaisia toimintamenoja.

1.2.Muiden kuin rahoitusalan yritysten keskeisten tulosindikaattoreiden mukana annettavat tiedot

Muiden kuin rahoitusalan yritysten on annettava merkityksellisten keskeisten tulosindikaattoreiden mukana seuraavat tiedot.

1.2.1.Tilinpäätöksen laatimisperiaate

Muiden kuin rahoitusalan yritysten on selitettävä

(a)miten liikevaihto, pääomamenot ja toimintamenot on määritetty ja viety osoittajaan;

(b)liikevaihdon, pääomamenojen ja toimintamenojen laskentaperuste, mukaan lukien kaikki arviot, jotka on tehty kohdennettaessa tuloja tai menoja eri taloudellisiin toimintoihin.

Liikevaihdon ja pääomamenojen osalta muiden kuin rahoitusalan yritysten on viitattava muita kuin taloudellisia tietoja koskevien selvitysten vastaaviin eriin.

Jos laskelmien käyttö on muuttunut edellisen raportointikauden jälkeen, muiden kuin rahoitusalan yritysten on selitettävä, miksi muutokset lisäävät tietojen luotettavuutta ja merkityksellisyyttä, ja esitettävä oikaistut vertailuluvut.

Muiden kuin rahoitusalan yritysten on annettava tiedot kaikista olennaisista muutoksista, jotka ovat tapahtuneet raportointikauden aikana tämän liitteen 1.1.2 kohdan mukaisesti ilmoitettujen CapEx-suunnitelmien täytäntöönpanossa. Muiden kuin rahoitusalan yritysten on annettava kaikki seuraavat tiedot:

(a)CapEx-suunnitelmassa tapahtuneet olennaiset muutokset ja niiden taustalla olevat syyt;

(b)tällaisten muutosten vaikutus yrityksen taloudellisten toimintojen mahdollisuuteen tulla luokitusjärjestelmän mukaisiksi sekä sen ajanjakson pituuteen, jona tämän muutoksen odotetaan tapahtuvan;

(c)CapEx- ja OpEx-indikaattorien oikaiseminen suunnitelman kattaman kunkin aiemman raportointivuoden osalta, jos suunnitelman muutokset vaikuttivat kyseisiin keskeisiin tulosindikaattoreihin.

1.2.2.Asetuksen (EU) 2020/852 noudattamisen arviointi

1.2.2.1.Tiedot asetuksen (EU) N:o 2020/852 noudattamisen arvioinnista:

Muiden kuin rahoitusalan yritysten on

(a)kuvattava luokitusjärjestelmäkelpoisten ja luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojensa luonne viittaamalla asetuksen (EU) 2020/852 10 artiklan 3 kohdan, 11 artiklan 3 kohdan, 12 artiklan 2 kohdan, 13 artiklan 2 kohdan, 14 artiklan 2 kohdan ja 15 artiklan 2 kohdan nojalla annettuihin delegoituihin säädöksiin;

(b)selitettävä, miten ne ovat arvioineet asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklassa vahvistettujen kriteerien ja a alakohdassa tarkoitettuihin delegoituihin säädöksiin sisältyvien teknisten arviointikriteerien noudattamista;

(c)selitettävä, miten ne ovat välttäneet eri osatekijöiden kaksinkertaisen huomioon ottamisen eri taloudellisten toimintojen liikevaihto-, CapEx- ja OpEx-indikaattoreiden nimittäjissä.

1.2.2.2.Useiden tavoitteiden edistäminen

Jos taloudellinen toiminta edistää useita ympäristötavoitteita, muiden kuin rahoitusalan yritysten on

(a)osoitettava, että asetuksen (EU) 2020/852 3 artiklassa vahvistetut kriteerit ja erityisesti tekniset arviointikriteerit täyttyvät useiden ympäristötavoitteiden osalta;

(b)ilmoitettava kyseisen toiminnan liikevaihto, pääomamenot ja toimintamenot useita ympäristötavoitteita edistävinä;

(c)otettava kyseisestä toiminnasta saatu liikevaihto huomioon vain kerran tämän liitteen 1.1 kohdassa määriteltyjen keskeisten tulosindikaattoreiden osoittajissa kaksinkertaisen huomioon ottamisen välttämiseksi.

1.2.2.3.Keskeisten tulosindikaattorien erittely

Jos taloudellista toimintaa koskevat keskeiset tulosindikaattorit on eriteltävä, varsinkin jos tuotantoyksikköjä käytetään yhdennetysti, muiden kuin rahoitusalan yritysten on varmistettava, että

(a)erittely perustuu kriteereihin, jotka soveltuvat käytettyyn tuotantoprosessiin, ja siinä otetaan huomioon kyseisen prosessin tekniset erityispiirteet;

(b)keskeisten tulosindikaattoreiden mukana toimitetaan tarvittavat tiedot tällaisen erittelyn perusteista.

1.2.3.Taustatiedot

Muiden kuin rahoitusalan yritysten on selitettävä kunkin keskeisen tulosindikaattorin luvut ja syyt näiden lukujen mahdollisiin muutoksiin raportointikaudella.

Muut kuin rahoitusalan yritykset voivat esittää liikevaihtoon, pääomamenoihin ja toimintamenoihin perustuvia täydentäviä keskeisiä tulosindikaattoreita, jotka sisältävät niiden IFRS 11:n tai IAS 28:n mukaiset sijoitukset yhteisyritysten pääomaan määräsuhteessa, joka vastaa niiden osuutta yhteisyrityksen pääomasta.

1.2.3.1.Taustatiedot liikevaihtoindikaattorista

Muiden kuin rahoitusalan yritysten on annettava kaikki seuraavat tiedot:

(a)osoittajan määrällinen erittely, jotta voidaan osoittaa liikevaihtoindikaattorin keskeiset muutostekijät raportointikaudella, kuten asiakassopimuksista saadut tulot, vuokratulot tai muut tulonlähteet;

(b)tiedot määristä, jotka liittyvät luokitusjärjestelmän mukaisiin toimintoihin, joita muut kuin rahoitusalan yritykset harjoittavat omaa sisäistä kulutustaan varten;

(c)laadullinen selvitys liikevaihtoindikaattorin keskeisistä muutostekijöistä raportointikaudella.

Muiden kuin rahoitusalan yritysten, jotka ovat laskeneet liikkeeseen ympäristön kannalta kestäviä joukkovelkakirjalainoja tai vieraan pääoman ehtoisia arvopapereita tiettyjen yksilöityjen luokitusjärjestelmän mukaisten toimintojen rahoittamiseksi, on lisäksi ilmoitettava liikevaihtoindikaattori, joka on oikaistu kaksinkertaisen huomioon ottamisen välttämiseksi.

1.2.3.2.Taustatiedot CapEx-indikaattorista

Muiden kuin rahoitusalan yritysten on toimitettava määrällinen erittely aggregoidulla tasolla taloudellisen toiminnan mukaan osoittajaan sisältyvistä määristä ja laadullinen selvitys CapEx-indikaattorin keskeisistä raportointikaudella muuttuneista osatekijöistä. Erittelyssä on annettava kaikki seuraavat tiedot:

(a)aggregaatti, joka koostuu aineellisten käyttöomaisuushyödykkeiden lisäyksistä, sisäisesti aikaansaatujen aineettomien hyödykkeiden lisäyksistä, mukaan lukien liiketoimintojen yhdistämisellä toteutuneet tai hankitut lisäykset, hankittujen tai kirjanpitoarvoon kirjattujen sijoituskiinteistöjen lisäyksistä ja, soveltuvin osin, pääomitettujen käyttöoikeushyödykkeiden lisäyksistä;

(b)aggregaatti, joka koostuu liiketoiminnan yhdistämisten kautta toteutuneisiin hankintoihin liittyvistä lisäyksistä;

(c)aggregaatti, joka koostuu luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvistä menoista ja tämän liitteen 1.1.2 kohdassa tarkoitettuun CapEx-suunnitelmaan liittyvistä menoista.

Muiden kuin rahoitusalan yritysten on annettava keskeiset tiedot jokaisesta tämän liitteen 1.1.2 tarkoitetusta CapEx-suunnitelmastaan, mukaan lukien kaikki seuraavat tiedot:

(a)ympäristötavoitteet, joihin suunnitelmalla pyritään;

(b)asianomaiset taloudelliset toiminnat;

(c)asianomaiset tutkimus-, kehittämis- ja innovointitoiminnat tarvittaessa;

(d)ajanjakso, jonka kuluessa kunkin luokitusjärjestelmän mukaisen taloudellisen toiminnan odotetaan laajenevan tai jonka kuluessa kunkin taloudellisen toiminnan odotetaan tulevan luokitusjärjestelmän mukaiseksi, sekä jälkimmäisessä tapauksessa, jos ajanjakso on pidempi kuin viisi vuotta, tällaisen pidemmän ajanjakson objektiiviset perustelut, jotka pohjautuvat kyseisen taloudellisen toiminnan ja kyseisen parannuksen erityispiirteisiin;

(e)kokonaispääomamenot, joiden odotetaan syntyvän raportointikaudella ja CapEx-suunnitelmien keston aikana.

Muiden kuin rahoitusalan yritysten, jotka ovat laskeneet liikkeeseen ympäristön kannalta kestäviä joukkovelkakirjalainoja tai vieraan pääoman ehtoisia arvopapereita tiettyjen yksilöityjen luokitusjärjestelmän mukaisten toimintojen rahoittamiseksi, on lisäksi ilmoitettava CapEx-indikaattori, joka on oikaistu tällaisilla joukkovelkakirjalainoilla tai vieraan pääoman ehtoisilla arvopapereilla rahoitettavien luokitusjärjestelmän mukaisten pääomamenojen huomioon ottamiseksi.

1.2.3.3.Taustatiedot OpEx-indikaattorista

Muiden kuin rahoitusalan yritysten on annettava kaikki seuraavat tiedot:

(a)osoittajan määrällinen erittely (tämän liitteen 1.1.3.2 kohdan mukaisesti määritetyt toimintamenot), jotta voidaan osoittaa OpEx-indikaattorin keskeiset muutostekijät raportointikaudella;

(b)laadullinen selvitys OpEx-indikaattorin keskeisistä muutostekijöistä raportointikaudella;

(c)selvitys aineellisten käyttöomaisuushyödykkeiden huoltoon liittyvistä muista menoista, jotka sisällytetään toimintamenoja koskevassa laskelmassa sekä osoittajaan että nimittäjään.

Jos toimintamenot ovat osa tämän asetuksen 1.1.2.2 ja 1.1.3.2 kohdassa tarkoitettua CapEx-suunnitelmaa, muiden kuin rahoitusalan yritysten on annettava keskeiset tiedot jokaisesta CapEx-suunnitelmastaan tämän liitteen 1.2.3.2 kohdan vaatimusten mukaisesti.

2.MUIDEN KUIN RAHOITUSALAN YRITYSTEN ILMOITTAMINEN KESKEISTEN TULOSINDIKAATTORIEN RAPORTOINTIMENETELMÄ

Asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan 2 kohdan mukaisesti annettaviin tietoihin sovelletaan seuraavia vaatimuksia:

(a)muiden kuin rahoitusalan yritysten on yksilöitävä jokainen taloudellinen toiminta, mukaan lukien taloudellisten siirtymätoimintojen ja mahdollistavien taloudellisten toimintojen alaryhmä;

(b)muiden kuin rahoitusalan yritysten on ilmoitettava kunkin taloudellisen toiminnan keskeiset tulosindikaattorit ja kaikkien taloudellisten toimintojen yhteenlasketut keskeiset tulosindikaattorit asianomaisen yrityksen tai konsernin tasolla;

(c)muiden kuin rahoitusalan yritysten on ilmoitettava tämän liitteen 1.1.1, 1.1.2 ja 1.1.3 kohdassa vahvistetut keskeiset tulosindikaattorit kunkin ympäristötavoitteen osalta ja kaikkien ympäristötavoitteiden yhteenlasketut keskeiset tulosindikaattorit yrityksen tai konsernin tasolla välttäen kaksinkertaista huomioon ottamista;

(d)muiden kuin rahoitusalan yritysten on yksilöitävä luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen osuus ja sellaisten luokitusjärjestelmäkelpoisten taloudellisten toimintojen osuus, jotka eivät täytä teknisiä arviointikriteerejä; rahoitusalan ulkopuolisten yritysten on yksilöitävä se osuus luokitusjärjestelmäkelpoisesta taloudellisesta toiminnasta, joka on luokitusjärjestelmän mukainen;

(e)rahoitusalan ulkopuolisten yritysten on yksilöitävä ei-luokitusjärjestelmäkelpoiset taloudelliset toiminnat ja ilmoitettava näiden taloudellisten toimintojen osuus liikevaihtoindikaattorin nimittäjästä yrityksen tai konsernin tasolla;

(f)keskeiset tulosindikaattorit on ilmoitettava yksittäisen yrityksen tasolla, jos kyseinen yritys laatii muita kuin taloudellisia tietoja koskevia selvityksiä vain yksittäisen yrityksen tasolla, tai konsernin tasolla, jos yritys laatii muita kuin taloudellisia tietoja koskevia konsolidoituja selvityksiä.

LIITE II – Lomakkeet muiden kuin rahoitusalan yritysten keskeisille tulosindikaattoreille

Lomake: Luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvistä tuotteista tai palveluista saatu osuus liikevaihdosta – vuotta N koskevat tiedot

 

 

 

 

Merkittävän edistämisen kriteerit

Ei merkittävää haittaa ‑kriteerit

(DNSH: Does Not Significantly Harm)

Taloudelliset toiminnat (1)

Koodi(t) (2)

Absoluuttinen liikevaihto (3)

Osuus liikevaihdosta (4)

Ilmastonmuutoksen hillintä (5)

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen (6)

Vesivarat ja merten luonnonvarat (7)

Kiertotalous (8)

Ympäristön pilaantuminen (9)

Biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit (10)

Ilmastonmuutoksen hillintä (11)

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen (12)

Vesivarat ja merten luonnonvarat (13)

Kiertotalous (14)

Ympäristön pilaantuminen (15)

Biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit (16)

Vähimmäistason suojatoimet (17)

Luokitusjärjestelmän mukainen osuus liikevaihdosta, vuosi N (18)

Luokitusjärjestelmän mukainen osuus liikevaihdosta, vuosi N–1 (19)

Luokka (mahdollistava toiminta) (20)

Luokka

(siirtymätoiminta)

(21)

 

 

Valuutta

%

%

%

%

%

%

%

K/E

K/E

K/E

K/E

K/E

K/E

K/E

Prosenttia

Prosenttia

M

S

A. LUOKITUSJÄRJESTELMÄKELPOISET TOIMINNAT

 

 

 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.1 Ympäristön kannalta kestävät (luokitusjärjestelmän mukaiset) toiminnat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toiminta 1 3

 

%

%

%

%

%

%

K

K

K

K

K

K

%

 

M

Toiminta 2

 

 

%

%

%

%

%

%

%

K

K

K

K

K

K

%

 

Ympäristön kannalta kestävistä (luokitusjärjestelmän mukaisista) toiminnoista saatu liikevaihto (A.1)

 

 

%

%

%

%

%

%

%

 

 

 

 

 

 

 

%

 

A.2 Luokitusjärjestelmäkelpoiset mutta ei ympäristön kannalta kestävät (muut kuin luokitusjärjestelmän mukaiset) toiminnat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toiminta 1

 

 

%

0 %

0 %

0 %

0 %

0 %

0 %

K

K

K

K

K

K

K

0 %

 

S

Toiminta 3

 

 

%

%

0 %

0 %

0 %

0 %

0 %

K

K

E

K

K

K

K

0 %

 

Luokitusjärjestelmäkelpoisista mutta ei ympäristön kannalta kestävistä (muista kuin luokitusjärjestelmän mukaisista) toiminnoista saatu liikevaihto (A.2)

 

 

%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yhteensä (A.1+A.2)

 

 

%

%

0 %

%

0 %

0 %

0 %

%

%

B. EI-LUOKITUSJÄRJESTELMÄKELPOISET TOIMINNAT

Ei-luokitusjärjestelmäkelpoisista toiminnoista saatu liikevaihto (B)

 

 

%

Yhteensä (A+B)

 

 

%

Sarakkeeseen 21 olisi merkittävä ilmastonmuutoksen hillintää edistävät siirtymätoimet.

Kohdassa A2 lueteltujen toimintojen osalta muut kuin rahoitusalan yritykset voivat täyttää vapaaehtoisesti sarakkeet 5–17.

Lomake: Luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvien tuotteiden ja palvelujen osuus pääomamenoista – vuoden N tiedot

 

 

 

 

Merkittävän edistämisen kriteerit

Ei merkittävää haittaa ‑kriteerit

(DNSH: Does Not Significantly Harm)

Taloudelliset toiminnat (1)

Koodi(t) (2)

Pääomamenot yhteensä (3)

Osuus pääomamenoista (4)

Ilmastonmuutoksen hillintä (5)

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen (6)

Vesivarat ja merten luonnonvarat (7)

Kiertotalous (8)

Ympäristön pilaantuminen (9)

Biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit (10)

Ilmastonmuutoksen hillintä (11)

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen (12)

Vesivarat ja merten luonnonvarat (13)

Kiertotalous (14)

Ympäristön pilaantuminen (15)

Biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit (16)

Vähimmäistason suojatoimet (17)

Luokitusjärjestelmän mukainen osuus pääomamenoista, vuosi N (18)

Luokitusjärjestelmän mukainen osuus pääomamenoista, vuosi N–1 (19)

Luokka (mahdollistava toiminta) (20)

Luokka

(siirtymätoiminta)

(21)

 

 

Valuutta

%

&

%

%

%

%

%

K/E

K/E

K/E

K/E

K/E

K/E

K/E

Prosenttia

Prosenttia

M

S

A. LUOKITUSJÄRJESTELMÄKELPOISET TOIMINNAT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.1 Ympäristön kannalta kestävät (luokitusjärjestelmän mukaiset) toiminnat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toiminta 1 4

 

%

%

%

%

%

%

%

K

K

K

K

K

K

K

%

 

M

Toiminta 2

 

 

%

%

%

%

%

%

%

K

K

K

K

K

K

K

%

 

Ympäristön kannalta kestävien (luokitusjärjestelmän mukaisten) toimintojen pääomamenot (A.1)

 

 

%

%

%

%

%

%

%

 

 

 

 

 

 

 

%

 

A.2 Luokitusjärjestelmäkelpoiset mutta ei ympäristön kannalta kestävät (muut kuin luokitusjärjestelmän mukaiset) toiminnat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toiminta 1

 

 

%

0 %

0 %

0 %

0 %

0 %

0 %

K

K

K

K

K

K

K

0 %

 

S

Toiminta 3

 

 

%

%

0 %

0 %

0 %

0 %

0 %

K

K

E

K

K

K

K

0 %

 

Luokitusjärjestelmäkelpoisten mutta ei ympäristön kannalta kestävien (muiden kuin luokitusjärjestelmän mukaisten) toimintojen pääomamenot (A.2)

 

 

%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yhteensä (A.1+A.2)

 

 

%

%

0 %

%

0 %

0 %

0 %

%

%

B. EI-LUOKITUSJÄRJESTELMÄKELPOISET TOIMINNAT

Ei-luokitusjärjestelmäkelpoisista toiminnoista saatu liikevaihto (B)

 

 

%

Yhteensä (A+B)

 

 

%

Kohdassa A2 lueteltujen toimintojen osalta muut kuin rahoitusalan yritykset voivat täyttää vapaaehtoisesti sarakkeet 5–17.

Lomake: Luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyviin tuotteisiin ja palveluihin liittyvä osuus toimintamenoista – vuoden N tiedot

 

 

 

 

Merkittävän edistämisen kriteerit

Ei merkittävää haittaa ‑kriteerit

(DNSH: Does Not Significantly Harm)

Taloudelliset toiminnat (1)

Koodi(t) (2)

Toimintamenot yhteensä (3)

Osuus toimintamenoista (4)

Ilmastonmuutoksen hillintä (5)

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen (6)

Vesivarat ja merten luonnonvarat (7)

Kiertotalous (8)

Ympäristön pilaantuminen (9)

Biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit (10)

Ilmastonmuutoksen hillintä (11)

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen (12)

Vesivarat ja merten luonnonvarat (13)

Kiertotalous (14)

Ympäristön pilaantuminen (15)

Biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit (16)

Vähimmäistason suojatoimet (17)

Luokitusjärjestelmän mukainen osuus toimintamenoista, vuosi N (18)

Luokitusjärjestelmän mukainen osuus toimintamenoista, vuosi N–1 (19)

Luokka (mahdollistava toiminta) (20)

Luokka

(siirtymätoiminta)

(21)

 

 

Valuutta

%

%

%

%

%

%

%

K/E

K/E

K/E

K/E

K/E

K/E

K/E

Prosenttia

Prosenttia

M

S

A. LUOKITUSJÄRJESTELMÄKELPOISET TOIMINNAT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A.1 Ympäristön kannalta kestävät (luokitusjärjestelmän mukaiset) toiminnat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toiminta 1 5

 

%

%

%

%

%

%

%

K

K

K

K

K

K

K

%

 

M

Toiminta 2

 

 

%

%

%

%

%

%

%

K

K

K

K

K

K

K

%

 

Ympäristön kannalta kestävien (luokitusjärjestelmän mukaisten) toimintojen toimintamenot (A.1)

 

 

%

%

%

%

%

%

%

 

 

 

 

 

 

 

%

 

A.2 Luokitusjärjestelmäkelpoiset mutta ei ympäristön kannalta kestävät (muut kuin luokitusjärjestelmän mukaiset) toiminnat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toiminta 1

 

 

%

0 %

0 %

0 %

0 %

0 %

0 %

K

K

K

K

K

K

K

0 %

 

S

Toiminta 3

 

 

%

%

0 %

0 %

0 %

0 %

0 %

K

K

E

K

K

K

K

0 %

 

Luokitusjärjestelmäkelpoisten mutta ei ympäristön kannalta kestävien (muiden kuin luokitusjärjestelmän mukaisten) toimintojen toimintamenot (A.2)

 

 

%

0 %

0 %

0 %

0 %

0 %

0 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yhteensä (A.1+A.2)

 

 

%

%

0 %

%

0 %

0 %

0 %

%

%

B. EI-LUOKITUSJÄRJESTELMÄKELPOISET TOIMINNAT

Ei-luokitusjärjestelmäkelpoisista toiminnoista saatu liikevaihto (B)

 

 

%

Yhteensä (A+B)

 

 

%

Kohdassa A2 lueteltujen toimintojen osalta muut kuin rahoitusalan yritykset voivat täyttää vapaaehtoisesti sarakkeet 5–17.

LIITE III – Omaisuudenhoitajien keskeiset tulosindikaattorit

1.OMAISUUDENHOITAJIEN ILMOITTAMIEN KESKEISTEN TULOSINDIKAATTORIEN SISÄLTÖ

Keskeinen tulosindikaattori lasketaan jakamalla tämän liitteen 1.1 kohdassa määritelty osoittaja tämän liitteen 1.2 kohdassa määritellyllä nimittäjällä.

1.1.Osoittaja

Osoittaja muodostuu sijoituskohteina olevien yritysten luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin tehtyjen sijoitusten arvon painotetusta keskiarvosta. Sijoitusten arvon painotetun keskiarvon on perustuttava sijoituskohteina olevien yritysten luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen osuuteen, joka mitataan seuraavien seikkojen perusteella:

(a)sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat muita kuin rahoitusalan yrityksiä, liikevaihto- ja CapEx-indikaattorit, jotka saadaan laskemalla sijoituskohteen keskeiset tulosindikaattorit liitteiden I ja II mukaisesti;

(b)sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat omaisuudenhoitajia, liikevaihtoon perustuvat ja pääomamenoihin perustuvat keskeiset tulosindikaattorit, jotka saadaan laskemalla sijoituskohteen keskeiset tulosindikaattorit liitteiden III ja IV mukaisesti;

(c)sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat luottolaitoksia, liikevaihtoon perustuva ja pääomamenoihin perustuva vihreiden omaisuuserien osuus, joka saadaan laskemalla sijoituskohteen vihreiden omaisuuserien osuus liitteiden V ja VI mukaisesti;

(d)sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat sijoituspalveluyrityksiä, sijoitukset ja tuotot, jotka saadaan laskemalla sijoituskohteen liikevaihtoon perustuvat ja pääomamenoihin perustuvat keskeiset tulosindikaattorit liitteiden VII ja VIII mukaisesti sen osuuden mukaan, jonka omaan lukuun suoritettavan kaupankäynnin palvelut ja toiminnat sekä muut kuin omaan lukuun suoritettavan kaupankäynnin palvelut ja toiminnat muodostavat sijoituspalveluyrityksen tuloista;

(e)sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat vakuutus- tai jälleenvakuutusyrityksiä, sijoitukset, bruttovakuutusmaksutulo tai soveltuvin osin vakuutustuottojen kokonaismäärä, jotka saadaan laskemalla liikevaihtoon perustuva ja pääomamenoihin perustuva sijoitusten keskeinen tulosindikaattori, tarvittaessa yhdistettyinä liitteiden IX ja X mukaisesti laskettuun vahinkovakuutus- tai jälleenvakuutusyrityksen vakuutusten merkintää koskevaan keskeiseen tulosindikaattoriin.

Laskelman avulla on voitava nettouttaa luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin tehtyjen sijoitusten osuus raportointia varten soveltamalla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 236/2012 6 3 artiklan 4 ja 5 kohdassa säädettyä nettomääräisten lyhyiden positioiden laskentamenetelmää.

Poiketen siitä, mitä tämän 1.1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa säädetään, sijoituskohteena olevan yrityksen liikkeeseen laskemat vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit, joilla on tarkoitus rahoittaa tiettyjä yksilöityjä toimintoja tai hankkeita, tai ympäristön kannalta kestävät joukkovelkakirjalainat on sijoituskohteena olevan yrityksen antamien tietojen perusteella sisällytettävä osoittajaan niiden luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen arvoon saakka, joita kyseisistä joukkovelkakirjalainoista ja vieraan pääoman ehtoisista arvopapereista saaduilla tuloilla rahoitetaan.

1.2.Nimittäjä

Nimittäjä muodostuu kaikkien hoidettavina olevien varojen arvosta lukuun ottamatta tämän asetuksen 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja vastuita, jotka johtuvat omaisuudenhoitajien sekä yhteisistä että yksilöllisistä salkunhoitotoiminnoista.

Omaisuudenhoitajien on ilmoitettava sijoituskohteina olevien yritysten liikevaihtoindikaattoreihin perustuva keskeinen tulosindikaattori sekä sijoituskohteina olevien yritysten CapEx-indikaattoreihin perustuva keskeinen tulosindikaattori.

2.Omaisuudenhoitajien ilmoittamien keskeisten tulosindikaattoreiden laadinta- ja raportointimenetelmät

Asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan 1 kohdan mukaisesti annettavia tietoja varten omaisuudenhoitajien on

(a)ilmoitettava keskeiset tulosindikaattorit kunkin ympäristötavoitteen osalta ja kootusti kaikkien luokitusjärjestelmän mukaisten toimintojen osalta asianomaisen yrityksen tai konsernin tasolla;

(b)yksilöitävä taloudellisten siirtymätoimintojen ja mahdollistavien taloudellisten toimintojen alaryhmä ja ilmoitettava kootusti kaikkia taloudellisia toimintoja koskevat keskeiset tulosindikaattorit yrityksen tai konsernin tasolla;

(c)toimitettava osoittajan ja nimittäjän erittely sijoitustyypin mukaan;

(d)ilmoitettava keskeiset tulosindikaattorit kootusti kaikkien luokitusjärjestelmäkelpoisten taloudellisten toimintojen osalta;

(e)ilmoitettava ei-luokitusjärjestelmäkelpoisten taloudellisten toimintojen osuus hoidettavina olevista varoista;

(f)ilmoitettava tämän asetuksen 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuihin vastuisiin tehtyjen sijoitusten osuus kaikista sijoituksista;

(g)toimitettava keskeiset tulosindikaattorit yksittäisen omaisuudenhoitajan tasolla, jos kyseinen yritys laatii muita kuin taloudellisia tietoja koskevia selvityksiä vain yksittäisen toimijan tasolla, tai konsernin tasolla, jos yritys laatii muita kuin taloudellisia tietoja koskevia konsolidoituja selvityksiä.

LIITE IV – Lomake omaisuudenhoitajien keskeisille tulosindikaattoreille

Vakiolomake asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklassa vaadittujen tietojen antamiselle (omaisuudenhoitajat)

Kaikkien sellaisten sijoitusten arvon painotettu keskiarvo, jotka on suunnattu luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen rahoitukseen tai jotka liittyvät niihin, suhteessa keskeisen tulosindikaattorin kattamien omaisuuserien kokonaisarvoon. Yrityksiin tehtyjen sijoitusten osalta sovelletaan seuraavia painotuksia:

Liikevaihtoon perustuva: %

Pääomamenoihin perustuva: %

Kaikkien sellaisten sijoitusten arvon painotettu keskiarvo, jotka on suunnattu luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen rahoitukseen tai jotka liittyvät niihin. Yrityksiin tehtyjen sijoitusten osalta sovelletaan seuraavia painotuksia:

Liikevaihtoon perustuva: [rahamäärä]

Pääomamenoihin perustuva: [rahamäärä]

Keskeisen tulosindikaattorin kattamien omaisuuserien prosenttiosuus kaikista sijoituksista (kaikista hoidettavina olevista varoista). Lukuun ottamatta sijoituksia julkisyhteisöihin. Kattamisaste: %

Keskeisen tulosindikaattorin kattamien omaisuuserien rahallinen arvo. Lukuun ottamatta sijoituksia julkisyhteisöihin.

Katettu määrä: [rahamäärä]

Täydentävät lisätiedot: keskeisen tulosindikaattorin nimittäjän erittely

Johdannaisten prosenttiosuus kaikista keskeisen tulosindikaattorin kattamista omaisuuseristä.

X %

Johdannaisten arvo rahamäärinä:

[rahamäärä]

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuulumattomiin EU:n rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien vastuiden osuus kaikista keskeisen tulosindikaattorin kattamista omaisuuseristä:

Muut kuin rahoitusalan yritykset:

Rahoitusalan yritykset:

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuulumattomiin EU:n rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien vastuiden arvo:

Muut kuin rahoitusalan yritykset: [rahamäärä]

Rahoitusalan yritykset: [rahamäärä]

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuulumattomiin EU:n ulkopuolisten maiden rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien vastuiden osuus kaikista keskeisen tulosindikaattorin kattamista omaisuuseristä:

Muut kuin rahoitusalan yritykset:

Rahoitusalan yritykset:

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuulumattomiin EU:n ulkopuolisten maiden rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien vastuiden arvo:

Muut kuin rahoitusalan yritykset: [rahamäärä]

Rahoitusalan yritykset: [rahamäärä]

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuuluviin rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien vastuiden osuus kaikista keskeisen tulosindikaattorin kattamista omaisuuseristä:

Muut kuin rahoitusalan yritykset:

Rahoitusalan yritykset:

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuuluviin rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien vastuiden arvo:

Muut kuin rahoitusalan yritykset: [rahamäärä]

Rahoitusalan yritykset: [rahamäärä]

Muihin vastapuoliin liittyvien vastuiden osuus kaikista keskeisen tulosindikaattorin kattamista omaisuuseristä:

X %

Muihin vastapuoliin liittyvien vastuiden arvo:

[rahamäärä]

Kaikkien sellaisten sijoitusten arvo, joilla rahoitetaan ei-luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja, suhteessa kaikkien keskeisen tulosindikaattorin kattamien omaisuuserien arvoon:

X %

Kaikkien sellaisten sijoitusten arvo, joilla rahoitetaan ei-luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja:

[rahamäärä]

Kaikkien sellaisten sijoitusten arvo, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmäkelpoisia mutta ei luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja, suhteessa kaikkien keskeisten tulosindikaattorien kattamien omaisuuserien arvoon:

X %

Kaikkien sellaisten sijoitusten arvo, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmäkelpoisia mutta ei luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja: 

[rahamäärä]

Täydentävät lisätiedot: keskeisen tulosindikaattorin osoittajan erittely

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuuluviin rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien luokitusjärjestelmän mukaisten vastuiden osuus kaikista keskeisen tulosindikaattorin kattamista omaisuuseristä:

Muut kuin rahoitusalan yritykset:

Liikevaihtoon perustuva: %

Pääomamenoihin perustuva: %

Rahoitusalan yritykset:

Liikevaihtoon perustuva: %

Pääomamenoihin perustuva: %

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuuluviin rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien luokitusjärjestelmän mukaisten vastuiden arvo:

Muut kuin rahoitusalan yritykset:

Liikevaihtoon perustuva: [rahamäärä]

Pääomamenoihin perustuva: [rahamäärä]

Rahoitusalan yritykset:

Liikevaihtoon perustuva: [rahamäärä]

Pääomamenoihin perustuva: [rahamäärä]

Muihin vastapuoliin liittyvien luokitusjärjestelmän mukaisten vastuiden osuus kaikista keskeisen tulosindikaattorin kattamista omaisuuseristä:

Liikevaihtoon perustuva: %

Pääomamenoihin perustuva: %

Muihin vastapuoliin liittyvien luokitusjärjestelmän mukaisten vastuiden arvo:

Liikevaihtoon perustuva: [rahamäärä]

Pääomamenoihin perustuva: [rahamäärä]

Keskeisten tulosindikaattorien osoittajien erittely ympäristötavoitteittain

Luokitusjärjestelmän mukaiset toiminnat:

(1)Ilmastonmuutoksen hillintä

Liikevaihto: %

Pääomamenot: %

Siirtymätoiminnat: A % (liikevaihto; pääomamenot)

Mahdollistavat toiminnat B % (liikevaihto; pääomamenot)

(2)Ilmastonmuutokseen sopeutuminen

Liikevaihto: %

Pääomamenot: %

Siirtymätoiminnat: A % (liikevaihto; pääomamenot)

Mahdollistavat toiminnat B % (liikevaihto; pääomamenot)

(3)Vesivarojen ja merten luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu

Liikevaihto: %

Pääomamenot: %

Siirtymätoiminnat: A % (liikevaihto; pääomamenot)

Mahdollistavat toiminnat B % (liikevaihto; pääomamenot)

(4)Siirtyminen kiertotalouteen

Liikevaihto: %

Pääomamenot: %

Siirtymätoiminnat: A % (liikevaihto; pääomamenot)

Mahdollistavat toiminnat B % (liikevaihto; pääomamenot)

(5)Ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen

Liikevaihto: %

Pääomamenot: %

Siirtymätoiminnat: A % (liikevaihto; pääomamenot)

Mahdollistavat toiminnat B % (liikevaihto; pääomamenot)

(6)Biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelu ja ennallistaminen

Liikevaihto: %

Pääomamenot: %

Siirtymätoiminnat: A % (liikevaihto; pääomamenot)

Mahdollistavat toiminnat B % (liikevaihto; pääomamenot)

LIITE V – Luottolaitosten keskeiset tulosindikaattorit

1.LUOTTOLAITOSTEN ILMOITTAMIEN KESKEISTEN TULOSINDIKAATTORIEN SISÄLTÖ

1.1.Keskeisten tulosindikaattorien soveltamisala

1.1.1.Konsolidointi

Luottolaitosten on ilmoitettava merkitykselliset keskeiset tulosindikaattorit asetuksen (EU) N:o 575/2013 II osaston 2 luvun 2 jakson mukaisesti määritetyn varovaisuusperiaatteen mukaisen konsolidoinnin soveltamisalan perusteella.

1.1.2.Huomioon otettavat kokonaisvarat

Taseeseen kirjattujen vastuiden vihreiden omaisuuserien osuuden (GAR-osuus) laskennassa on otettava huomioon seuraavat rahoitusvarojen kirjapitoluokat, mukaan lukien luotot, vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit, omistusosuudet ja haltuunotetut vakuudet:

(a)jaksotettuun hankintamenoon arvostettavat rahoitusvarat;

(b)käypään arvoon muiden laajan tuloksen erien kautta arvostettavat rahoitusvarat;

(c)sijoitukset tytäryrityksiin;

(d)yhteisyritykset ja osakkuusyritykset;

(e)rahoitusvarat, jotka on nimenomaisesti luokiteltu käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattaviksi, ja kaupankäyntivaraston ulkopuoliset rahoitusvarat, jotka on pakko arvostaa käypään arvoon tulosvaikutteisesti;

(f)kiinteistövakuudet, jotka luottolaitokset ovat saaneet ottamalla ne haltuunsa velkojen mitätöintiä vastaan.

Tämän asetuksen 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja vastuita ei oteta huomioon laskettaessa GAR-osuutta.

Seuraavat omaisuuserät jätetään pois GAR-osuuden osoittajasta:

(a)kaupankäyntitarkoituksessa pidettävät rahoitusvarat;

(b)vaadittaessa maksettavat pankkien väliset lainat;

(c)sellaisiin yrityksiin liittyvät vastuut, jotka eivät ole direktiivin 2013/34/EU 19 a tai 29 a artiklan mukaan velvollisia julkistamaan muita kuin taloudellisia tietoja.

Taseen ulkopuolisia vastuita koskevien keskeisten tulosindikaattorien laskennassa on otettava huomioon luottolaitoksen myöntämät rahoitusvakuudet sekä varat, joita luottolaitos hoitaa takauksia saaneiden ja sijoituskohteina olevien muiden kuin rahoitusalan yritysten puolesta. Muut taseen ulkopuoliset vastuut, kuten maksusitoumukset, jätetään tämän laskelman ulkopuolelle.

1.2.Keskeisten tulosindikaattoreiden sisältö ja laskentamenetelmä

1.2.1.Vihreiden omaisuuserien osuus (GAR-osuus)

GAR-osuudesta on käytävä ilmi niiden luottolaitoksen omaisuuserien osuus, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja ja jotka on sijoitettu niihin, tämän liitteen 1.1.2 kohdan mukaisista kaikista huomioon otettavista omaisuuseristä.

GAR-osuuden on tämän liitteen 1.1.2 kohdassa määriteltyjen omaisuuserien ja tilinpäätössalkkujen osalta perustuttava vastuisiin ja taseeseen, jotka kuuluvat varovaisuusperiaatteen mukaisen konsolidoinnin soveltamisalaan asetuksen (EU) N:o 575/2013 II osaston 2 luvun 2 jakson mukaisesti, mukaan lukien tiedot varannoista ja virroista, siirtymätoiminnoista ja mahdollistavista toiminnosta sekä luotonannosta erityisiin ja yleisiin tarkoituksiin.

Luottolaitosten on annettava kaikki seuraavat tiedot:

(a)huomioon otettavien taseen omaisuuserien yhteenlaskettu GAR-osuus;

(b)erittely ympäristötavoitteen ja vastapuolityypin mukaan.

Keskeiset tulosindikaattorit määritellään seuraavien osatekijöiden perusteella:

(a)osoittaja, joka kattaa luotot, vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit, osakkeet ja haltuunotetut vakuudet, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja, kohde-etuutena olevien omaisuuserien liikevaihto- ja CapEx-indikaattorien perusteella;

(b)nimittäjä, joka kattaa kaikki luotot, kaikki vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit, kaikki osakkeet ja kaikki haltuunotetut vakuudet sekä kaikki muut huomioon otettavat taseen omaisuuserät.

GAR-osuuden lisäksi luottolaitosten on ilmoitettava GAR-osuuden osoittajasta pois jätettyjen omaisuuserien osuus niiden kaikista omaisuuseristä tämän asetuksen 7 artiklan 2 kohdan ja tämän liitteen 1.1.2 kohdan mukaisesti.

1.2.1.1.GAR-osuus, jota sovelletaan muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyviin vastuisiin

Luottolaitosten on ilmoitettava GAR-osuus lainakannasta, vieraan pääoman ehtoisista arvopapereista ja omistusosuuksista ja uuden luotonannon virrasta. Luottolaitosten on noudatettava seuraavia vaiheita laskiessaan GAR-osuutta kunkin ympäristötavoitteen osalta.

Ympäristötavoitteet

Ensimmäinen vaihe

Toinen vaihe

Vihreiden omaisuuserien osuus (GAR-osuus)

Ilmastonmuutoksen hillintä

Niiden luottojen / vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden / oman pääoman ehtoisten instrumenttien, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja ilmastonmuutoksen hillintää koskevan tavoitteen edistämiseksi, osuus kaikista muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvistä luotoista / vieraan pääoman ehtoisista arvopapereista / oman pääoman ehtoisista instrumenteista sekä kaikista muista huomioon otettavista taseen omaisuuseristä

Niiden luottojen / vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden / oman pääoman ehtoisten instrumenttien, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja ilmastonmuutoksen hillintää koskevan tavoitteen edistämiseksi, osuus luotoista / vieraan pääoman ehtoisista arvopapereista / oman pääoman ehtoisista instrumenteista, joilla rahoitetaan taloudellisia toimintoja luokitusjärjestelmään kuuluvilla aloilla ilmastonmuutoksen hillintää koskevan tavoitteen edistämiseksi.

Niiden luottojen / vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden / oman pääoman ehtoisten instrumenttien, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja ilmastonmuutoksen hillintää koskevan tavoitteen edistämiseksi, osuus kaikista muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvistä luotoista / vieraan pääoman ehtoisista arvopapereista / oman pääoman ehtoisista instrumenteista sekä kaikista muista taseen omaisuuseristä

Joista: mahdollistavia toimintoja Joista: mahdollistavia toimintoja Joista: siirtymätoimintoja Joista: siirtymätoimintoja

Varannot ja virrat

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen

Niiden luottojen / vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden / oman pääoman ehtoisten instrumenttien, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja ilmastonmuutoksen hillintää koskevan tavoitteen edistämiseksi, osuus kaikista muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvistä luotoista / vieraan pääoman ehtoisista arvopapereista / oman pääoman ehtoisista instrumenteista sekä kaikista muista huomioon otettavista taseen omaisuuseristä

Niiden luottojen / vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden / oman pääoman ehtoisten instrumenttien, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja ilmastonmuutokseen sopeutumista koskevan tavoitteen edistämiseksi, osuus luotoista / vieraan pääoman ehtoisista arvopapereista / oman pääoman ehtoisista instrumenteista, joilla rahoitetaan taloudellisia toimintoja luokitusjärjestelmään kuuluvilla aloilla ilmastonmuutokseen sopeutumista koskevan tavoitteen edistämiseksi

Niiden luottojen / vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden / oman pääoman ehtoisten instrumenttien, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja ilmastonmuutokseen sopeutumista koskevan tavoitteen edistämiseksi, osuus kaikista muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvistä luotoista / vieraan pääoman ehtoisista arvopapereista / oman pääoman ehtoisista instrumenteista sekä kaikista muista huomioon otettavista taseen omaisuuseristä 

Joista: mahdollistavia toimintoja Joista: mahdollistavia toimintoja

Joista: sopeutumistoimintoja Joista: siirtymätoimintoja

Varannot ja virrat

Muut ympäristötavoitteet

Kun arviointikriteerit on määritelty, kaikista muista neljästä ympäristötavoitteesta on ilmoitettava samat suhdeluvut. Nämä muut ympäristötavoitteet ovat: vesivarojen ja merten luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu; siirtyminen kiertotalouteen; ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen; biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelu ja ennallistaminen.

1.2.1.1.1.1.i) Muihin kuin rahoitusalan yrityksiin kohdistuvien luotonantotoimintojen ja tällaisissa yrityksissä olevien omistusosuuksien GAR-osuus (GAR loans and advances, GAR L&A)

Luottolaitosten on käytettävä seuraavia eriä GAR-osuuden laskemiseksi tämäntyyppisille vastuille ja ilmoitettava kyseiset erät:

(1)(a)    muille kuin rahoitusalan yrityksille annetut luotot yhteensä, mukaan lukien luotot, jotka on kirjattu tämän liitteen 1.2 kohdassa tarkoitettuihin kirjanpitoluokkiin, eli seuraavien erien bruttomääräinen kirjanpitoarvo:

i)    jaksotettuun hankintamenoon ja käypään arvoon muiden laajan tuloksen erien kautta arvostettavat lainat ja ennakkomaksut;

ii)    käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat lainat ja ennakkomaksut, joita ei pidetä kaupankäyntitarkoituksessa;

(1)(b)    muille kuin rahoitusalan yrityksille annetut luotot, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja, kunkin ympäristötavoitteen osalta, mukaan lukien asiaankuuluviin kirjanpitoluokkiin kirjattujen sellaisille yrityksille annettujen luottojen bruttomääräinen kirjanpitoarvo, jotka harjoittavat kunkin ympäristötavoitteen kannalta merkityksellisiä luokitusjärjestelmäkelpoisia toimintoja (tilastollisen toimialaluokituksen NACE-koodit nelinumerotasolla, jos saatavilla);

(1)(c)    muille kuin rahoitusalan yrityksille annetut luotot, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja, kunkin ympäristötavoitteen osalta, mukaan lukien kaikki luotot, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja, mukaan lukien taloudellisten siirtymätoimintojen ja mahdollistavien taloudellisten toimintojen alaryhmät;

(1)(c):n määrä lasketaan seuraavalla kaavalla: 1(c) = (1)(c)(1) + (1)(c)(2), jossa:

(1)(c)(1)    on luotot, joista saatujen tulojen käyttö on tiedossa, kuten komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 680/2014 7 liitteessä V tarkoitetut erityiskohteiden rahoitukseen tarkoitetut hankerahoitusluotot;

(1)(c)(2)    on luotot, joista saatavien tulojen käyttö ei ole tiedossa (yleislainat).

Luottolaitosten on (1)(c)(1):n osalta otettava huomioon muuhun kuin rahoitusalan yritykseen ja hankerahoitukseen liittyvien vastuiden bruttomääräinen kirjanpitoarvo siinä määrin ja siinä suhteessa kuin rahoitetussa hankkeessa rahoitetaan luokitusjärjestelmän mukaista taloudellista toimintaa. Arvioinnin, jossa tarkastellaan tämän vaatimuksen noudattamista, on perustuttava vastapuolen toimittamiin tietoihin hankkeesta tai toiminnoista, joihin saadut tulot käytetään. Luottolaitosten on annettava tiedot rahoitettavan taloudellisen toiminnan tyypistä. Kaksinkertainen huomioon ottaminen ei ole sallittua. Jos sama erityiskohteiden rahoitukseen liittyvä vastuu on merkityksellinen kahden ympäristötavoitteen kannalta, luottolaitosten on kohdennettava se siihen tavoitteeseen, joka on merkityksellisempi.

Luottolaitosten on (1)(c)(2):n osalta käytettävä CapEx- ja liikevaihtoindikaattoria, joka vastapuolen on ilmoitettava kunkin ympäristötavoitteen osalta tämän asetuksen mukaisesti. Muille kuin rahoitusalan yrityksille annettujen luottojen määrä on kaikkien sellaisten muille kuin rahoitusalan yrityksille annettujen luottojen bruttomääräisen kirjanpitoarvon summa, joista saatujen tulojen käyttö ei ole tiedossa, painotettuna luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen osuudella, joka eritellään mahdollistavien ja siirtymätoimintojen mukaan kunkin vastapuolen osalta.

Luottolaitosten on laskettava tämäntyyppisten vastuiden keskeiset tulosindikaattorit seuraavasti:

Ensimmäinen vaihe = (1)(b)/(1)(a).

Toinen vaihe = (1)(c)/(1)(b). Luottolaitosten on tarvittaessa ilmoitettava erikseen se keskeisen tulosindikaattorin osa, joka koskee mahdollistavia toimintoja.

GAR L&A ‑osuus (kunkin ympäristötavoitteen osalta) = (1)(c)/(1)(a). Luottolaitosten on ilmoitettava GAR-osuus liikevaihtoindikaattorin perusteella sekä tarvittaessa erikseen se keskeisen tulosindikaattorin osa, joka koskee mahdollistavia ja siirtymätoimintoja.

Keskeisistä tulosindikaattoreista on annettava seuraavat tiedot:

(a)varanto, joka perustuu luottojen yhteenlaskettuun bruttomääräiseen kirjanpitoarvoon tietojen antamisen viitepäivänä;

(b)virta, joka perustuu uusien luottojen bruttomääräiseen kirjanpitoarvoon tietojen antamisen viitepäivää edeltävänä vuonna;

(c)erillinen erittely mahdollistavista sekä siirtymä- ja sopeutumistoiminnoista sekä luotonannosta erityistarkoituksiin.

1.2.1.1.1.2.ii) Muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden GAR-osuus (GAR for debt securities, GAR DS)

Luottolaitosten on laskettava ja esitettävä seuraavat erät tämäntyyppisten vastuiden GAR-osuuden laskemiseksi:

(2)(a)    muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvät vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit yhteensä, mukaan lukien jaksotettuun hankintamenoon ja käypään arvoon muiden laajan tuloksen erien kautta arvostettavien vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden ja sellaisten käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavien vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden bruttomääräinen kirjapitoarvo, joita ei pidetä kaupankäyntitarkoituksessa;

(2)(b)    muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvät vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja, kunkin ympäristötavoitteen osalta, mukaan lukien asiaankuuluviin kirjanpitoluokkiin kirjattujen sellaisille yrityksille suunnattujen vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden bruttomääräinen kirjanpitoarvo, jotka harjoittavat luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja (NACE-koodit nelinumerotasolla, jos saatavilla);

(2)(c)    vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit asianomaisille yhteisöille, jotka rahoittavat luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja, mukaan lukien kaikki vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja, mukaan lukien siirtymätoiminnat ja mahdollistavat toiminnat.

(2)(c):n määrä lasketaan seuraavalla kaavalla:

2(c) = (2)(c)(1) + (2)(c)(2), jossa:

(2)(c)(1) on vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit, joista saatujen tulojen käyttö on tiedossa;

(2)(c)(2) on vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit, joista saatujen tulojen käyttö ei ole tiedossa.

Luottolaitosten on (2)(c)(1):n osalta otettava huomioon seuraavat seikat:

(2)(c)(1)(a) Luottolaitosten on otettava huomioon unionin lainsäädännön mukaisesti liikkeeseen laskettuihin ympäristön kannalta kestäviin joukkovelkakirjalainoihin liittyvien vastuiden yhteenlaskettu bruttomääräinen kirjanpitoarvo. Sellaisten joukkovelkakirjalainojen ajankohtaiset liikkeeseenlaskut, jotka niiden liikkeeseenlaskijat luokittelevat vihreiksi joukkovelkakirjalainoiksi ja joista saadut tulot on sijoitettava luokitusjärjestelmäkelpoisiin taloudellisiin toimintoihin, on arvioitava asetuksen (EU) 2020/852 mukaisesti sen pohjalta, missä määrin taloudelliset toiminnat tai rahoitetut hankkeet ovat luokitusjärjestelmän mukaisia, liikkeeseenlaskijan liikkeeseenlaskua varten antamien erityistietojen perusteella. Luottolaitosten on annettava avoimesti tietoja rahoitettavan taloudellisen toiminnan tyypistä. Kaksinkertainen huomioon ottaminen ei ole sallittua. Jos sama vihreä joukkovelkakirjalaina voi olla merkityksellinen kahden ympäristötavoitteen kannalta, luottolaitosten on kohdennettava se siihen tavoitteeseen, joka on merkityksellisempi.

(2)(c)(1)(b) Luottolaitosten on otettava huomioon hankerahoitukseen liittyviin vastuisiin sijoitettujen vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden bruttomääräinen kirjanpitoarvo siinä määrin kuin rahoitetun hankkeen toiminnat ovat luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja. Arvioinnin on perustuttava liikkeeseenlaskijan liikkeeseenlaskua varten antamiin erityistietoihin. Kaksinkertainen huomioon ottaminen ei ole sallittua. Jos sama erityiskohteiden rahoitukseen liittyvä vastuu voi olla merkityksellinen kahden ympäristötavoitteen kannalta, luottolaitosten on kohdennettava se siihen tavoitteeseen, joka on merkityksellisempi. Luottolaitosten on annettava avoimesti tietoja rahoitettavan taloudellisen toiminnan tyypistä.

Luottolaitosten on käytettävä (2)(c)(2):n osalta liikevaihto- ja CapEx-indikaattoreita, jotka vastapuolen on ilmoitettava tämän asetuksen 2 artiklan mukaisesti. Muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden määrä on kaikkien sellaisten vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden bruttomääräisten kirjanpitoarvojen summa, joista saatujen tulojen käyttö ei ole tiedossa, painotettuna luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen osuudella ja eriteltynä siirtymätoimintojen ja mahdollistavien toimintojen mukaan kunkin vastapuolen osalta.

Luottolaitosten on laskettava ehdotetut keskeiset tulosindikaattorit tämäntyyppisten vastuiden osalta seuraavan kaavan mukaisesti:

Ensimmäinen vaihe = (2)(b)/(2)(a).

Toinen vaihe = (2)(c)/(2)(b); luottolaitosten on tarvittaessa ilmoitettava erikseen se keskeisen tulosindikaattorin osa, joka koskee mahdollistavia ja siirtymätoimintoja.

GAR DS ‑osuus = (2)(c)/(2)(a) liikevaihtoindikaattorin perusteella; (2)(c)/(2)(a) CapEx-indikaattorin perusteella.

Keskeisistä tulosindikaattoreista on annettava seuraavat tiedot:

(a)varanto, joka perustuu vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden yhteenlaskettuun bruttomääräiseen kirjanpitoarvoon tietojen antamisen viitepäivänä;

(b)virta, joka perustuu uusien vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden bruttomääräiseen kirjanpitoarvoon tietojen antamisen viitepäivää edeltävänä vuonna;

(c)erillinen mahdollistavien ja siirtymätoimintojen sekä erityistarkoituksiin annettujen luottojen erittely.

1.2.1.1.1.3.iii) Luottolaitosten muissa kuin rahoitusalan yrityksissä olevien omistusosuuksien vihreiden omaisuuserien osuus (green asset ratio for equity holdings, GAR EH)

1.2.1.1.1.4.Luottolaitosten on laskettava ja annettava seuraavat tiedot:

(a)Luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja harjoittavissa muissa kuin rahoitusalan yrityksissä olevien omistusosuuksien osuus kaikista muissa kuin rahoitusalan yrityksissä olevista omistusosuuksista.

Osoittaja kattaa niiden omistusosuuksien bruttomääräisen kirjanpitoarvon, joita ei pidetä kaupankäyntitarkoituksessa ja jotka koostuvat käypään arvoon muiden laajan tuloksen erien kautta arvostettavista rahoitusvaroista ja käypään arvoon tulosvaikutteisesti arvostettavista rahoitusvaroista, joita ei pidetä kaupankäyntitarkoituksessa, sekä sijoituksista luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja harjoittavien muiden kuin rahoitusalan yritysten tytäryrityksiin, yhteisyrityksiin ja osakkuusyrityksiin.

Nimittäjä kattaa niiden omistusosuuksien yhteenlasketun bruttomääräisen kirjanpitoarvon, joita ei pidetä kaupankäyntitarkoituksessa ja jotka koostuvat käypään arvoon muiden laajan tuloksen erien kautta arvostettavista rahoitusvaroista ja käypään arvoon tulosvaikutteisesti arvostettavista rahoitusvaroista, joita ei pidetä kaupankäyntitarkoituksessa, sekä sijoituksista muiden kuin rahoitusalan yritysten tytäryrityksiin, yhteisyrityksiin ja osakkuusyrityksiin.

(b)Luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellista toimintoja harjoittavissa muissa kuin rahoitusalan yrityksissä olevien omistusosuuksien osuus luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja harjoittavissa muissa kuin rahoitusalan ulkopuolisissa yrityksissä olevista omistusosuuksista.

Osoittaja on niiden omistusosuuksien bruttomääräinen kirjanpitoarvo, joita ei pidetä kaupankäyntitarkoituksessa, liikevaihto- ja CapEX-indikaattoreiden perusteella, jotka koskevat sen muun kuin rahoitusalan yrityksen luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja, jolle oman pääoman ehtoiset instrumentit kuuluvat.

Nimittäjä sisältää niiden omistusosuuksien bruttomääräisen kirjanpitoarvon, joita ei pidetä kaupankäyntitarkoituksessa, luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja harjoittavien muiden kuin rahoitusalan yritysten liikevaihtoindikaattorin perusteella.

(c)GAR EH ‑osuus = luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja rahoittavissa muissa kuin rahoitusalan yrityksissä olevien omistusosuuksien osuus kaikista muissa kuin rahoitusalan yrityksissä olevista omistusosuuksista.

Osoittaja on muiden kuin kaupankäyntitarkoituksessa pidettävien omistusosuuksien bruttomääräinen kirjanpitoarvo painotettuna luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja koskevilla liikevaihto- CapEx-indikaattoreilla, jotka muu kuin rahoitusalan yritys, jolla kyseiset oman pääoman ehtoiset instrumentit kuuluvat, on ilmoittanut.

Nimittäjä sisältää muissa kuin rahoitusalan yrityksissä olevien muiden kuin kaupankäyntitarkoituksessa pidettävien omistusosuuksien yhteenlasketun bruttomääräisen kirjanpitoarvon.

Suhdeluvuista on annettava seuraavat tiedot:

(a)varanto, joka perustuu omistusosuuksien yhteenlaskettuun bruttomääräiseen kirjanpitoarvoon tietojen antamisen viitepäivänä;

(b)virta, joka perustuu omistusosuuksien bruttomääräiseen kirjanpitoarvoon tietojen antamisen viitepäivää edeltävänä vuonna;

(c)erillinen mahdollistavien ja siirtymätoimintojen erittely.

1.2.1.1.1.5.iv) Muille kuin rahoitusalan yrityksille myönnetyn kokonaisrahoituksen (lainat ja omistusosuudet) GAR-osuus

Kutakin ympäristötavoitetta koskevat kolme suhdelukua on ilmoitettava liikevaihtoindikaattorin perusteella ja vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden ja omistusosuuksien osalta kohde-etuuksia koskevien liikevaihto- ja CapEx-indikaattorien perusteella aggregoidulla tasolla kaikkien muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien taseeseen merkittyjen rahoitusinstrumenttien, myös omistusosuuksien, osalta.

Suhdelukujen osoittajien ja nimittäjien on sisällettävä kussakin tapauksessa merkityksellisten luottojen, vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden ja omistusosuuksien bruttomääräinen kirjanpitoarvo.

1.2.1.2.Rahoitusalan yrityksiin kohdistuvien luotonantotoimintojen ja tällaisissa yrityksissä olevien omistusosuuksien vihreiden omaisuuserien osuus

Rahoitusalan yrityksiin kohdistuvien luotonantotoimintojen ja tällaisissa yrityksissä olevien omistusosuuksien GAR-osuus lasketaan osuutena, joka merkityksellisten tilinpäätössalkkujen luotoilla, vieraan pääoman ehtoisilla arvopapereilla ja omistusosuuksilla, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja kunkin ympäristötavoitteen osalta, on rahoitusalan yritysten kaikista luotoista, vieraan pääoman ehtoisista arvopapereista ja omistusosuuksista.

Tämän GAR-osuuden on sisällettävä tiedot ilmastonmuutoksen hillinnästä ja ilmastonmuutokseen sopeutumisesta sekä erittelyn mahdollistavista toimista. Ilmastonmuutoksen hillinnän osalta GAR-osuuden on lisäksi sisällettävä tiedot siirtymä- ja sopeutumistoiminnoista. Ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista sekä muita ympäristötavoitteita edistävien toimintojen osalta luottolaitosten on myös annettava tiedot varannosta ja virrasta.

GAR-osuuden osoittaja lasketaan vastapuolten keskeisten tulosindikaattorien perusteella, jotka on laskettu tämän asetuksen mukaisesti. Suhdeluvun osoittajassa huomioon otettava merkityksellisiin tilinpäätössalkkuihin sisältyvien rahoituslaitoksiin liittyvien luottojen, vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden ja omistusosuuksien määrä on niiden bruttomääräisten kirjanpitoarvojen summa painotettuna luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen osuudella ja eriteltynä siirtymätoimintojen, sopeutumistoimintojen ja mahdollistavien toimintojen mukaan kunkin vastapuolen osalta.

Jos vastapuoli on toinen luottolaitos, liikevaihtoon ja pääomamenoihin perustuvina keskeisinä tulosindikaattoreina käytetään merkityksellisiin tilinpäätössalkkuihin sisältyvien vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden, luottojen ja omistusosuuksien bruttomääräistä kirjanpitoarvoa painotettuna ”kohdassa määritellyllä vastapuolen yhteenlasketulla GAR-osuudella”, eli bruttomääräinen kirjanpitoarvo kerrotaan vastapuolen ”yhteenlasketulla GAR-osuudella”.

Jos vastapuoli on sijoituspalveluyritys, keskeinen tulosindikaattori lasketaan seuraavasti sen perusteella, mikä on palvelujen osuus sijoituspalveluyrityksen tuloista:

(a)Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU 8 liitteessä I olevan A osan mukaisesti omaan lukuunsa kauppaa käyvien sijoituspalveluyritysten osalta vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden, luottojen ja omistusosuuksien bruttomääräinen kirjanpitoarvo painotetaan sijoituspalveluyritysten ilmoittamalla liikevaihtoon perustuvalla ja pääomamenoihin perustuvalla GAR-osuudella, eli bruttokirjanpitoarvo kerrotaan ”luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin sijoitettujen omaisuuserien (vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit, oman pääoman ehtoiset instrumentit, muut rahavarat kuin käteisvarat sekä johdannaiset) arvon osuudella kaikkien sijoitettujen omaisuuserien arvosta”.

(b)Muiden kuin direktiivin 2014/65/EU liitteessä I olevan A osan mukaisesti omaan lukuunsa kauppaa käyvien sijoituspalveluyritysten osalta vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden, luottojen ja omistusosuuksien bruttomääräinen kirjanpitoarvo painotetaan sijoituspalveluyritysten ilmoittamilla tuottoja eli palkkioita ja muita rahallisia etuja koskevalla liikevaihtoon ja pääomamenoihin perustuvalla keskeisellä tulosindikaattorilla, eli bruttomääräinen kirjanpitoarvo kerrotaan ”luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvistä palveluista ja toiminnoista saatujen palkkioiden ja muiden rahallisten etujen osuudella kaikista palveluista ja toiminnoista saaduista yhteenlasketuista palkkioista ja muista rahallisista eduista”.

Jos vastapuoli on omaisuudenhoitaja, liikevaihtoon ja pääomamenoihin perustuvina keskeisinä tulosindikaattoreina käytetään vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden, luottojen ja omistusosuuksien bruttomääräistä kirjanpitoarvoa painotettuna liitteissä III ja IV määriteltyjen, luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin tehtyjen vastapuolten sijoitusten osuudella, eli bruttomääräinen kirjanpitoarvo kerrotaan omaisuudenhoitajan osuudella kaikista sijoituksista.

Sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat vakuutus- tai jälleenvakuutusyrityksiä, vertailuarvon muodostavat sijoitukset, bruttovakuutusmaksutulo tai soveltuvin osin vakuutustuottojen kokonaismäärä, jotka saadaan laskemalla sijoituskohteen liikevaihtoon perustuva ja pääomamenoihin perustuva sijoitusten keskeinen tulosindikaattori tai sijoituskohteen vakuutusten merkintää koskeva keskeinen tulosindikaattori tämän asetuksen liitteiden XI ja X mukaisesti.

Nimittäjä on merkityksellisiin tilinpäätössalkkuihin sisältyvien rahoitusalan yrityksiin liittyvien luottojen, vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden ja omistusosuuksien yhteenlaskettu bruttomääräinen kirjanpitoarvo.

1.2.1.3.Vähittäisvastuiden vihreiden omaisuuserien osuus

Asuinkiinteistölainoihin tai asuntojen perusparannuslainoihin liittyvien vähittäisvastuiden GAR-osuus lasketaan niiden kotitalouksille myönnettyjen lainojen osuutena, joiden vakuutena on asuinkiinteistö tai jotka on myönnetty rakennuksia koskevien teknisten arviointikriteerien perusteella luokitusjärjestelmän mukaisiin asuntojen perusparannustarkoituksiin eli perusparantamiseen, hankintaan ja omistamiseen ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen liitteessä I olevien 7.2, 7.3, 7.4, 7.5, 7.6 ja 7.7 kohdan mukaisesti, kaikista kotitalouksille myönnetyistä lainoista, joiden vakuutena on asuinkiinteistö tai jotka on myönnetty asuntojen perusparantamiseen. Tähän GAR-osuuteen on sisällyttävä tiedot siirtymätoiminnoista sekä tiedot varannoista ja virroista. Tätä GAR-osuutta sovelletaan ainoastaan ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta merkityksellisiin sijoituksiin.

Auton ostoa varten myönnettyihin kulutusluottoihin liittyvien vähittäisvastuiden GAR-osuus lasketaan sellaisten autolainojen osuutena, jotka täyttävät ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen liitteessä I olevassa 6.5 kohdassa vahvistetut tekniset arviointikriteerit. Tähän GAR-osuuteen on sisällyttävä tiedot siirtymätoiminnoista ja tiedot lainakannasta ainoastaan [tämän asetuksen soveltamispäivän] jälkeen myönnettävien lainojen osalta sekä lainavirroista. Tätä GAR-osuutta sovelletaan ainoastaan ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta merkityksellisiin sijoituksiin.

Luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja rahoittavien vähittäisvastuiden keskeisiä tulosindikaattoreita sovelletaan ainoastaan ilmastonmuutoksen hillintää koskevan tavoitteen osalta.

1.2.1.3.1.1.i) Asuinkiinteistölainat

Luottolaitosten antamien keskeistä tulosindikaattoria koskevien tietojen on katettava vähittäislaina- ja erityisesti kiinnelainasalkku. Tämä keskeinen tulosindikaattori on ilmoitettava ottaen huomioon ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen liitteessä I olevissa 7.2, 7.3, 7.4, 7.5, 7.6 ja 7.7 kohdassa vahvistetut rakennusten tekniset arviointikriteerit.

Luottolaitosten on ilmoitettava asuinkiinteistölainasalkkuaan koskeva keskeinen tulosindikaattori kotitalouksille myönnettyjen asuinkiinteistövakuudellisten ja ilmastonmuutoksen hillintää koskevaa ympäristötavoitetta ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen liitteessä I olevien 7.2, 7.3, 7.4, 7.5, 7.6 ja 7.7 kohdan mukaisesti edistävien lainojen osuutena kotitalouksille myönnettyjen asuinkiinteistövakuudellisten lainojen kokonaismäärästä.

Luottolaitosten on annettavat tiedot lainakannasta tietojen antamisen viitepäivänä sekä tiedot uuden luotonannon virroista tiedonantokaudella.

Suhdeluvun osoittaja sisältää ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen liitteessä I olevassa 7.7 kohdassa vahvistettujen teknisten arviointikriteerien mukaisten asuinkiinteistölainojen bruttomääräisen kirjanpitoarvon.

Luottolaitosten on otettava suhdeluvun osoittajassa huomioon myös ne lainat, jotka on myönnetty rakennusten tai asuntojen perusparantamiseen rakennusten teknisten arviointikriteerien perusteella ilmastoa koskevan asetuksen liitteessä I olevien 7.2, 7.3, 7.4, 7.5 ja 7.6 kohdan mukaisesti.

Nimittäjä sisältää kotitalouksille myönnettyjen asuinkiinteistövakuudellisten lainojen yhteenlasketun bruttomääräisen kirjanpitoarvon ja kotitalouksille myönnettyjen asuntojen perusparannuslainojen yhteenlasketun bruttomääräisen kirjanpitoarvon välttäen lainojen kaksinkertaista huomioon ottamista, jos jälkimmäiset lainat ovat vakuudellisia.

1.2.1.3.1.2.ii) Vähittäislainat – Auton hankintaan myönnettävät kulutusluotot

Luottolaitosten on ilmoitettava kotitalouksille moottoriajoneuvon hankintaa varten myönnettyjä lainoja (autolainat) koskeva keskeinen tulosindikaattori. Keskeinen tulosindikaattori on ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen liitteessä I olevan 6.5 kohdan teknisten arviointikriteerien mukaisiin autoihin liittyvien lainojen osuus.

Luottolaitosten on otettava sekä lainakantaa että uusia lainoja koskevissa keskeisissä tulosindikaattoreissa huomioon autolainat, jotka on myönnetty tiedonantovaatimusten soveltamispäivästä alkaen. Ennen soveltamispäivää myönnetyistä lainoista koostuvan lainakannan päivityksiä ei oteta huomioon.

1.2.1.4.Julkisen asuntotuotannon rahoitukseen annettujen luottojen sekä muiden viranomaisille erityiskohteiden rahoitukseen annettujen luottojen GAR-osuus

Jos luottolaitoksilla on liiketoimintamalli, joka perustuu pitkälti julkisen asuntotuotannon rahoittamiseen, niiden on ilmoitettava keskeinen tulosindikaattori, joka koskee sitä, kuinka suuri osuus rakennuksista, joiden hankintaa luottolaitos rahoittaa, on ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen liitteessä I olevan 7.7 kohdan teknisten arviointikriteerien mukaisia. Luottolaitos arvioi ja ilmoittaa tämän GAR-osuuden kunnille julkisen asuntotuotannon rahoitukseen myönnettyjen ja ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen liitteessä I olevan 7.7 kohdan mukaiset tekniset arviointikriteerit täyttävien lainojen osuutena kaikista kunnille julkisen asuntotuotannon rahoitukseen myönnetyistä lainoista. Luottolaitoksen on annettava tiedot varannoista ja virroista.

Osoittajan ja nimittäjän laskentamenetelmän on oltava sama kuin asuinkiinteistölainoihin sovellettava menetelmä.

Kun on kyse muiden toimintojen ja varojen kuin julkisen asuntotuotannon rahoittamisesta, luottolaitosten on otettava huomioon viranomaiseen liittyvien hankerahoitusvastuiden bruttomääräinen kirjanpitoarvo siinä määrin ja siinä suhteessa kuin rahoitetussa hankkeessa rahoitetaan luokitusjärjestelmän mukaista taloudellista toimintaa. Arvioinnin, jossa tarkastellaan tämän vaatimuksen noudattamista, on perustuttava viranomaisen toimittamiin tietoihin hankkeesta tai toiminnoista, joihin saadut tulot käytetään. Luottolaitosten on annettava tiedot rahoitettavan taloudellisen toiminnan tyypistä. Kaksinkertainen huomioon ottaminen ei ole sallittua. Jos sama erityiskohteiden rahoitukseen liittyvä vastuu on merkityksellinen kahden ympäristötavoitteen kannalta, luottolaitosten on kohdennettava se siihen tavoitteeseen, joka on merkityksellisempi.

1.2.1.5.Muut taseeseen kirjatut vastuut – Haltuunotetut kiinteistövakuudet

Luottolaitosten on ilmoitettava keskeinen tulosindikaattori sille, missä määrin niiden haltuunottamista, myytävänä olevista liike- ja asuinkiinteistövakuuksista koostuva salkku täyttää ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen liitteessä I olevassa 7.7 kohdassa vahvistetut tekniset arviointikriteerit, ilmoittamalla kyseiset arviointikriteerit täyttävien haltuunotettujen liike- ja asuinkiinteistövakuuksien osuus kaikista haltuunotetuista liike- ja asuinkiinteistövakuuksista.

Luottolaitosten on annettava tiedot lainakannasta tietojen antamisen viitepäivänä sekä tiedot uusien omaisuuserien virroista tiedonantokaudella.

Suhdeluvun osoittaja sisältää sellaisten haltuunotettujen liike- ja asuinkiinteistövakuuksien bruttomääräisen kirjanpitoarvon, jotka täyttävät ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen liitteessä I olevassa 7.7 kohdassa vahvistetut, rakennuksia koskevat tekniset arviointikriteerit.

Nimittäjä sisältää luottolaitoksen haltuunottamien, myytävänä olevien liike- ja asuinkiinteistövakuuksien yhteenlasketun bruttomääräisen kirjanpitoarvon.

Luottolaitosten on annettava tiedot lainakannasta tietojen antamisen viitepäivänä sekä tiedot uuden luotonannon virroista tiedonantokaudella.

1.2.1.6.Yhteenlaskettu GAR-osuus

Luottolaitosten on annettava tiedot yhteenlasketusta GAR-osuudesta. Tämä osuus kuvaa vastuisiin perustuvien keskeisten tulosindikaattoreiden kumulatiivista arvoa. Sen nimittäjään sisällytetään yhteenlasketut taseen omaisuuserät ilman 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja saamisia, ja sen osoittaja saadaan laskemalla yhteen vastuisiin perustuvien keskeisten tulosindikaattoreiden ympäristön kannalta kestävien vastuiden osoittajat:

(a)rahoitusalan yrityksiin kohdistuvien rahoitustoimien yhteenlaskettu GAR-osuus kaikkien ympäristötavoitteiden osalta;

(b)muihin kuin rahoitusalan yrityksiin kohdistuvien rahoitustoimien yhteenlaskettu GAR-osuus kaikkien ympäristötavoitteiden osalta;

(c)asuinkiinteistövakuudellisten vastuiden GAR-osuus, mukaan lukien asuntojen perusparannuslainat, ilmastonmuutoksen hillintää koskevan tavoitteen osalta;

(d)kotitalouksien autolainojen GAR-osuus ilmastonmuutoksen hillintää koskevan tavoitteen osalta;

(e)paikallishallinnoille asuntotuotannon rahoitukseen myönnettyjen lainojen ja muiden erityiskohteiden rahoitukseen annettujen luottojen GAR-osuus;

(f)haltuunotettujen, myytävänä olevien liike- ja asuinkiinteistövakuuksien GAR-osuus.

Luottolaitosten on ilmoitettava yhdessä yhteenlasketun GAR-osuuden kanssa niiden omaisuuserien prosenttiosuus, jotka on jätetty pois GAR-osuuden osoittajasta 7 artiklan 2 ja 3 kohdan ja tämän liitteen 1.1.2 kohdan mukaisesti.

1.2.2.Taseen ulkopuolisia vastuita koskevat keskeiset tulosindikaattorit

Luottolaitosten on ilmoitettava täydentävä suhdeluku, joka kuvaa sitä, missä määrin taseen ulkopuoliset vastuut, joita luottolaitokset hoitavat ja joiden pääomavirtoja ne kanavoivat tai auttavat kanavoimaan taloudellisiin toimintoihin, joiden ympäristökestävyys voidaan arvioida asetuksen (EU) 2020/852 mukaisesti, liittyvät luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin:

(a)yrityksiin liittyvien luottojen ja muiden velkainstrumenttien rahoitusvakuudet; ja

(b)hoidettavana olevat varat.

1.2.2.1.Rahoitusalan yrityksille ja muille kuin rahoitusalan yrityksille myönnettyjen rahoitusvakuuksien vihreä osuus (FinGuar-indikaattori)

Yrityksille myönnettyjen rahoitusvakuuksien vihreä osuus määritellään niiden velkainstrumenttien rahoitusvakuuksien osuutena, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja, kaikista yrityksille myönnetyistä vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden rahoitusvakuuksista. Tähän on sisällyttävä varannoista ja virroista annettavat tiedot. Ilmastonmuutoksen hillinnän osalta tähän on myös sisällyttävä tiedot siitä, mitkä ovat mahdollistavia toimintoja ja mitkä siirtymätoimintoja. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen osalta tähän on sisällyttävä tiedot siitä, mitkä ovat mahdollistavia toimintoja ja mitkä sopeutumistoimintoja.

Rahoitusvakuuksia koskevan keskeisen tulosindikaattorin osoittajan ja nimittäjän laskentamenetelmän on oltava sama kuin yrityksiin liittyviä luottoja ja/tai vieraan pääoman ehtoisia arvopapereita koskevia keskeisiä tulosindikaattoreita varten määritelty menetelmä, mutta sovellettuna kohde-etuutena oleviin luottoihin / vieraan pääoman ehtoisiin arvopapereihin, jotka luottolaitos takaa.

1.2.2.2.Hoidettavina olevien varojen vihreä osuus (hoidettavina olevia varoja koskeva keskeinen tulosindikaattori, AuM-indikaattori)

Hoidettavina olevien varojen vihreä osuus on niiden hoidettavina olevien yrityksille kuuluvien varojen (oman ja vieraan pääoman ehtoiset instrumentit) osuus, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja, kaikista hoidettavina olevista varoista (oman ja vieraan pääoman ehtoiset instrumentit) Tähän on sisällyttävä varannoista ja virroista annettavat tiedot. Ilmastonmuutoksen hillinnän osalta tähän on myös sisällyttävä tiedot siitä, mitkä ovat mahdollistavia toimintoja ja mitkä siirtymätoimintoja. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen osalta tähän on myös sisällyttävä tiedot siitä, mitkä ovat mahdollistavia toimintoja ja mitkä sopeutumistoimintoja.

Hoidettavina olevia varoja koskevan keskeisen tulosindikaattorin laskentamenetelmän on oltava sama kuin tämän asetuksen liitteen III mukainen omaisuudenhoitajia koskeva laskentamenetelmä.

1.2.3.Muita palveluja kuin luotonantoa koskevat keskeiset tulosindikaattorit – palkkiot (palkkioita koskeva keskeinen tulosindikaattori, F&C-indikaattori)

Yritysten luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvistä palveluista saatuja palkkiotuottoja koskeva keskeinen tulosindikaattori määritellään luottolaitoksen yrityksiltä muista tuotteista tai palveluista kuin luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvästä luotonannosta saamien palkkiotuottojen osuutena yrityksiltä muista tuotteista tai palveluista kuin luotonannosta saatujen palkkiotuottojen kokonaismäärästä.

Luottolaitosten on ilmoitettava muihin palveluihin kuin luotonantoon ja omaisuudenhoitoon liittyvät palkkiotuotot, mukaan lukien palkkiotuotot seuraavista palveluista (sellaisina kuin luottolaitokset ilmoittavat ne täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 680/2014 lomakkeen 22.1 ”Palkkiotulot ja -kulut toiminnoittain” mukaisesti):

(a)kolmannen osapuolen arvopapereihin liittyvät liikkeeseenlasku- tai muut palvelut;

(b)arvopapereiden osto- tai myyntitoimeksiantojen vastaanottaminen, siirtäminen ja toteuttaminen asiakkaiden puolesta;

(c)sulautumiin ja yritysostoihin liittyvät yritysten neuvontapalvelut;

(d)yritysasiakkaille tai muille tarjottavat yritysrahoituspalvelut, jotka liittyvät pääomamarkkinaneuvontaan;

(e)yksityispankkitoimintaan liittyvät maksut;

(f)selvitystoimintapalvelut;

(g)säilytyspalvelut ja muut niihin liittyvät palvelut;

(h)maksupalvelut;

(i)palkkiotuotot vakavaraisuusvalvonnassa olevan ryhmän ulkopuolisten yhteisöjen liikkeeseen laskemien tuotteiden jakelusta sen nykyisille asiakkaille;

(j)lainanhoitotoiminnot;

(k)valuutanvaihtopalvelut ja kansainväliset transaktiot.

Keskeisen tulosindikaattorin osoittajaan on sisällyttävä täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 680/2014 liitteessä V olevassa 284 kohdassa määritellyt palkkiotuotot sellaisista muista yrityksille tarjottavista palveluista kuin luotonannosta ja omaisuudenhoidosta, jotka liittyvät luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin. Tämä arvioidaan painottamalla kultakin vastapuolelta saadut palkkiotuotot yrityksen asiaankuuluvaa ympäristötavoitetta edistäviin, luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvällä osuudella liikevaihdosta ja pääomamenoista niiden tietojen perusteella, jotka yritys antaa asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan mukaisesti. Rahoitusalan yritysten tapauksessa osuus, jota sovelletaan vastapuolen osalta, on sama kuin kyseisten yritysten keskeisten tulosindikaattoreiden yhteydessä sovellettava osuus.

Nimittäjä on yrityksiltä muista tuotteista tai palveluista kuin luotonannosta ja omaisuudenhoidosta saatujen palkkiotuottojen kokonaismäärä.

1.2.4.Muut GAR-osuudesta annettavat tiedot: Kaupankäyntisalkun GAR-osuus

Kaupankäyntisalkku jätetään pois yhteenlasketun GAR-osuuden nimittäjästä eikä sitä oteta yhteenlasketussa GAR-osuudessa huomioon.

Luottolaitosten on annettava selitykset kaupankäyntisalkkuaan koskevasta sijoituspolitiikasta, sen yleistä koostumuksesta sekä pääasiallisten alojen kehityssuuntauksista ja siitä, miten ne liittyvät luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin. Niiden on myös selitettävä mahdolliset rajoitukset ilmasto- ja ympäristöriskien osalta sen suhteen, miten ne liittyvät luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin, sekä selitettävä, miten ne hallitsevat salkun arvoon mahdollisesti vaikuttavia ympäristöriskejä.

Jos kaupankäyntisalkulla on merkittävä rooli luottolaitoksen liiketoimintamallissa ja erityisesti jos luottolaitokset eivät täytä asetuksen (EU) N:o 575/2013 94 artiklan 1 kohdassa säädettyjä edellytyksiä tai kyseisen asetuksen 325 a artiklan 1 kohdassa säädettyjä edellytyksiä, luottolaitosten on annettavat määrälliset tiedot ja keskeiset tulosindikaattorit, jotka osoittavat, missä määrin luottolaitos käy kauppaa ympäristön kannalta kestävillä omaisuuserillä ja missä määrin se edistää kaupankäyntiä tämäntyyppisillä omaisuuserillä.

Luottolaitosten on annettava seuraavat tiedot:

(a)yhteenlaskettu kaupankäynti luokitusjärjestelmän mukaisilla instrumenteilla tiedonantokaudella, mukaan lukien ympäristön kannalta kestävien arvopapereiden absoluuttiset osto- ja myyntimäärät;

(b)yhteenlaskettu kaupankäynti arvopapereilla tiedonantokaudella, mukaan lukien arvopapereiden yhteenlasketut absoluuttiset osto- ja myyntimäärät.

Ympäristön kannalta kestävien arvopapereiden absoluuttiset osto- ja myyntimäärät on sisällytettävä luottolaitoksen kaupankäyntisalkun erityisen GAR-osuuden osoittajaan. Arvopapereiden yhteenlasketut absoluuttiset ostomäärät ja yhteenlasketut absoluuttiset myyntimäärät on sisällytettävä kaupankäyntisalkun GAR-osuuden nimittäjään.

Se osa osoittajasta, joka liittyy kaupankäyntisalkun GAR-osuuteen, arvioidaan painottamalla kultakin vastapuolelta ostettujen ja/tai kullekin vastapuolelle myytyjen vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden ja oman pääoman ehtoisten instrumenttien bruttomääräinen kirjanpitoarvo yrityksen asiaankuuluvaa ympäristötavoitetta edistäviin, luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvällä osuudella liikevaihdosta ja pääomamenoista niiden tietojen perusteella, jotka yritys antaa asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan mukaisesti. Rahoitusalan yritysten tapauksessa osuus, jota sovelletaan vastapuolen osalta, on sama kuin kyseisten vastapuolten merkityksellisten keskeisten tulosindikaattoreiden yhteydessä sovellettava osuus.

(1)    Komission asetus (EY) N:o 1126/2008, annettu 3 päivänä marraskuuta 2008, tiettyjen kansainvälisten tilinpäätösstandardien hyväksymisestä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1606/2002 mukaisesti (EUVL L 320, 29.11.2008, s. 1).
(2)    Komission delegoitu asetus (EU) …/..., annettu […], Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 täydentämisestä teknisten arviointikriteerien vahvistamisen osalta sen määrittämiseksi, millä edellytyksillä taloudellisen toiminnan katsotaan edistävän merkittävästi ilmastonmuutoksen hillintää tai ilmastonmuutokseen sopeutumista ja aiheuttaako taloudellinen toiminta merkittävää haittaa jollekin muulle ympäristötavoitteelle (C(2021) 2800/3).
(3)    Toiminta 1 on kokonaisuudessaan luokitusjärjestelmäkelpoista. Kuitenkin vain osa siitä on luokitusjärjestelmän mukaista. Näin ollen toiminta 1 voidaan ilmoittaa sekä kohdassa A1 että kohdassa A2, mutta ainoastaan kohdassa A1 ilmoitettu osuus voidaan ottaa huomioon luokitusjärjestelmän mukaisena toimintana muun kuin rahoitusalan yrityksen liikevaihtoindikaattorissa.
(4)    Toiminta 1 on kokonaisuudessaan luokitusjärjestelmäkelpoista. Kuitenkin vain osa siitä on luokitusjärjestelmän mukaista. Näin ollen toiminta 1 voidaan ilmoittaa sekä kohdassa A1 että kohdassa A2, mutta ainoastaanrkohdassa A1 ilmoitettu osuus voidaan ottaa huomioon luokitusjärjestelmän mukaisena toimintana muun kuin rahoitusalan yrityksen CapEx-indikaattorissa.
(5)    Toiminta 1 on kokonaisuudessaan luokitusjärjestelmäkelpoista. Kuitenkin vain osa siitä on luokitusjärjestelmän mukaista. Näin ollen toiminta 1 voidaan ilmoittaa sekä kohdassa A1 että kohdassa A2, mutta ainoastaan kohdassa A1 ilmoitettu osuus voidaan ottaa huomioon luokitusjärjestelmän mukaisena toimintana muun kuin rahoitusalan yrityksen CapEx-indikaattorissa.
(6)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 236/2012, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2012, lyhyeksimyynnistä ja tietyistä luottoriskinvaihtosopimuksiin liittyvistä kysymyksistä (EUVL L 86, 24.3.2012, s. 1).
(7)    Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 680/2014, annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 575/2013 mukaisista laitosten vakavaraisuusvalvontaan liittyvää raportointia koskevista teknisistä täytäntöönpanostandardeista (EUVL L 191, 28.6.2014, s. 1).
(8)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/65/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, rahoitusvälineiden markkinoista sekä direktiivin 2002/92/EY ja direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta (EUVL L 173, 12.6.2014, s. 349).
Top

LIITE VII – Sijoituspalveluyritysten keskeiset tulosindikaattorit

SIJOITUSPALVELUYRITYSTEN ILMOITTAMIEN KESKEISTEN TULOSINDIKAATTORIEN SISÄLTÖ

1.KESKEISTEN TULOSINDIKAATTORIEN SOVELTAMISALA

Keskeisistä tulosindikaattoreista ja niihin liittyvistä menetelmistä annettavien tietojen on katettava kaikki seuraavat direktiivin 2014/65/EU liitteessä I olevassa A osassa luetellut palvelut, ja ne on suunniteltava erikseen kutakin tällaista palvelua varten:

(a)sijoituspalveluyritysten omaan lukuun harjoittama kaupankäynti riippumatta siitä, ovatko sijoituspalveluyritykset pääasiallisia kaupankäynnin harjoittajia vai käyvätkö ne kauppaa asiakkaidensa lukuun direktiivin 2014/65/EU liitteessä I olevan A osan 3 kohdan mukaisesti;

(b)sijoituspalveluyritysten sijoituspalvelut ja muu toiminta kuin kaupankäynti omaan lukuun direktiivin 2014/65/EU liitteessä I olevan A osan mukaisesti, lukuun ottamatta kyseisen osan 3 kohtaa.

Direktiivin 2014/65/EU liitteessä I olevassa B osassa lueteltuja oheispalveluja ei sisällytetä annettaviin tietoihin.

Asetuksen (EU) 2020/852 8 artiklan ja tämän asetuksen mukaiset tiedonantovaatimukset koskevat seuraavia sijoituspalveluja ja -toimintoja:

(a)yhtä tai useampaa rahoitusvälinettä koskevien toimeksiantojen vastaanottaminen ja välittäminen;

(b)toimeksiantojen toteuttaminen asiakkaiden lukuun;

(c)kaupankäynti omaan lukuun;

(d)salkunhoito;

(e)sijoitusneuvonta;

(f)rahoitusvälineiden merkinnän ja/tai rahoitusvälineiden liikkeeseenlaskun järjestäminen merkintätakauksen perusteella;

(g)rahoitusvälineiden liikkeeseenlaskun järjestäminen ilman merkintätakausta;

(h)monenkeskisen kaupankäyntijärjestelmän ylläpito;

(i)organisoidun kaupankäyntijärjestelmän ylläpito.

2.Omaan lukuunsa kauppaa käyvät sijoituspalveluyritykset

Omaan lukuunsa kauppaa käyvien sijoituspalveluyritysten on ilmoitettava seuraavat keskeiset tulosindikaattorit:

2.1.Niiden omaisuuseriin liittyvät keskeiset tulosindikaattorit

luokitusjärjestelmäkelpoisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvien omaisuuserien osuutena kaikista omaisuuseristä;

luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvien omaisuuserien osuutena luokitusjärjestelmäkelpoisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvistä omaisuuseristä; ja

luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvien omaisuuserien osuutena kaikista omaisuuseristä (GAR-osuus).

Keskeisten tulosindikaattorien laskennassa on otettava huomioon seuraavat seikat:

2.2.Huomioon otettavat sijoituskohteina olevat yritykset

Huomioon otettaviin sijoituskohteina oleviin yrityksiin on kuuluttava muut kuin rahoitusalan yritykset, direktiivin 2014/95/EU 19 a artiklan ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuulumattomat muut kuin rahoitusalan yritykset, rahoitusalan yritykset sekä direktiivin 2014/95/EU 19 a artiklan ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuulumattomat rahoitusalan yritykset.

Direktiivin 2014/95/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuuluvien sijoituskohteina olevien yritysten osalta sijoituspalveluyritysten on käytettävä keskeisiä tulosindikaattoreita, jotka sijoituskohteina olevien yritysten on ilmoitettava tämän asetuksen mukaisesti. Direktiivin 2014/95/EU soveltamisalaan kuulumattomien sijoituskohteina olevien yritysten osalta sovelletaan tämän asetuksen 8 artiklan 3 kohtaa.

2.3.Huomioon otettavat sijoitusinstrumentit – omaisuuserät

Sijoitusinstrumenttien osalta keskeisten tulosindikaattoreiden laskennassa on otettava huomioon vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit, oman pääoman ehtoiset instrumentit, sijoituskohteina oleviin yrityksiin liittyvät muut rahavarat kuin käteisvarat sekä kaikki muut omaisuuserät.

2.4.Laskentamenetelmä

Laskettaessa sijoituspalveluyritysten omaan lukuun harjoittaman kaupankäynnin palvelujen ja toimintojen GAR-osuutta sijoituspalveluyritysten on käytettävä kunkin ympäristötavoitteen osalta sijoituspalveluyritysten liikevaihtoon ja pääomamenoihin liittyviä keskeisiä tulosindikaattoreita (liikevaihto- ja CapEx-indikaattorit).

Osoittajaksi on otettava sijoitusten arvo painotettuna luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen osuudella, joka eritellään sijoituskohteena olevan yrityksen siirtymätoimintojen ja mahdollistavien toimintojen mukaan, eli luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvällä osuudella sijoituskohteena olevan yrityksen liikevaihdosta ja pääomamenoista.

Sijoitusten arvon painotetun keskiarvon on perustuttava sijoituskohteina olevien yritysten luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen osuuteen, joka mitataan seuraavien seikkojen perusteella:

(a)sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat muita kuin rahoitusalan yrityksiä, liikevaihto- ja CapEx-indikaattorit, jotka saadaan laskemalla sijoituskohteen keskeiset tulosindikaattorit liitteiden I ja II mukaisesti;

(b)sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat omaisuudenhoitajia, liikevaihtoon ja pääomamenoihin perustuvat keskeiset tulosindikaattorit, jotka saadaan laskemalla sijoituskohteen keskeiset tulosindikaattorit liitteiden III ja IV mukaisesti;

(c)sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat luottolaitoksia, liikevaihtoon ja pääomamenoihin perustuva vihreiden omaisuuserien osuus, joka saadaan laskemalla sijoituskohteen vihreiden omaisuuserien osuus liitteiden V ja VI mukaisesti;

(d)sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat sijoituspalveluyrityksiä, sijoitukset ja tulot, jotka saadaan laskemalla sijoituskohteen liikevaihtoon ja pääomamenoihin perustuvat indikaattorit liitteiden VII ja VIII mukaisesti sen osuuden mukaan, jonka omaan lukuun harjoitettavan kaupankäynnin palvelut ja toiminnat sekä muut kuin omaan lukuun harjoitettavan kaupankäynnin palvelut ja toiminnat muodostavat sijoituspalveluyrityksen tuloista;

(e)sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat vakuutus- tai jälleenvakuutusyrityksiä, sijoitukset, bruttovakuutusmaksutulo tai soveltuvin osin vakuutustuottojen kokonaismäärä, jotka saadaan laskemalla liikevaihtoon perustuva tai pääomamenoihin perustuva sijoituksia koskeva keskeinen tulosindikaattori, tarvittaessa yhdistettynä liitteiden IX ja X mukaisesti laskettuun vahinkovakuutus- tai vahinkojälleenvakuutusyritysten vakuutusten merkintää koskevaan keskeiseen tulosindikaattoriin.

Sijoituskohteena olevan yrityksen tiettyjen toimintojen tai hankkeiden rahoittamiseksi liikkeeseen laskemien vieraan pääoman ehtoisten arvopapereiden osalta, tai jos sijoituskohteena oleva yritys on laskenut liikkeeseen ympäristön kannalta kestäviä joukkovelkakirjalainoja, sijoituspalveluyritysten on arvioitava sijoituskohteena olevan yrityksen toimittamien tietojen perusteella kyseiset vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit sen pohjalta, rahoitetaanko niillä luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja tai hankkeita.

Poiketen siitä, mitä tämän 2.4 kohdan toisessa ja kolmannessa alakohdassa säädetään, sijoituskohteena olevan yrityksen liikkeeseen laskemat vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit, joilla on tarkoitus rahoittaa tiettyjä yksilöityjä toimintoja tai hankkeita, tai ympäristön kannalta kestävät joukkovelkakirjalainat on sijoituskohteena olevan yrityksen antamien tietojen perusteella sisällytettävä osoittajaan niiden luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen arvoon saakka, joita kyseisistä joukkovelkakirjalainoista ja vieraan pääoman ehtoisista arvopapereista saaduilla tuloilla rahoitetaan.

Nimittäjän osalta kokonaisvaroihin on sisällytettävä kaikki sijoituspalveluyritysten omaan lukuunsa sijoittamat omaisuuserät.

3.Sijoituspalveluyritykset, jotka eivät käy kauppaa omaan lukuunsa

Sijoituspalveluyritysten, jotka eivät käy kauppaa omaan lukuunsa, on ilmoitettava seuraavat keskeiset tulosindikaattorit:

3.1.Keskeiset tulosindikaattorit, jotka liittyvät tuottoihin, mukaan lukien palkkiot ja muut rahalliset edut

luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvistä palveluista ja toiminnoista saatujen tuottojen osuus sijoituspalveluista ja -toiminnoista saaduista kokonaistuotoista;

luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvistä palveluista ja toiminnoista saatujen tuottojen osuus luokitusjärjestelmäkelpoisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvistä sijoituspalveluista ja -toiminnoista saaduista tuotoista; ja

luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyvistä palveluista ja toiminnoista saatujen tuottojen osuus sijoituspalveluista ja -toiminnoista saaduista kokonaistuotoista (GAR-osuus).

Keskeisten tulosindikaattorien laskennassa on otettava huomioon seuraavat seikat:

3.2.Huomioon otettavat asiakkaat

Sijoituspalveluyritysten on otettava huomioon sellaiset asiakkaat, jotka saavat muita sijoituspalveluja kuin omaan lukuun harjoitettavaan kaupankäyntiin liittyviä palveluja ja oheispalveluja ja jotka ovat muita kuin rahoitusalan yrityksiä ja muita rahoitusalan ulkopuolisia yrityksiä, jotka eivät kuulu direktiivin 2014/95/EU 19 a artiklan ja 29 a artiklan soveltamisalaan, sekä rahoitusalan yrityksiä ja direktiivin 2014/95/EU 19 a artiklan ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuulumattomia muita rahoitusalan yrityksiä.

Direktiivin 2014/95/EU soveltamisalaan kuuluvien sijoituskohteina olevien yritysten osalta sijoituspalveluyritysten on käytettävä keskeisiä tulosindikaattoreita, jotka sijoituskohteina olevien yritysten on ilmoitettava tämän asetuksen mukaisesti. Direktiivin 2014/95/EU soveltamisalaan kuulumattomien sijoituskohteina olevien yritysten osalta sovelletaan tämän asetuksen 8 artiklan 3 kohtaa.

3.3.Laskentamenetelmä

Muiden sijoituspalveluyritysten toimintojen kuin omaan lukuun harjoitettavan kaupankäynnin osalta osoittajaksi on otettava sijoituspalveluyrityksen tuottamien tuottojen (palkkiot ja muut rahalliset edut) painotettu keskiarvo suhteessa sijoituspalveluyritysten asiakkaiden toimintoihin sisältyvien luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen kokonaisarvoon. Tässä yhteydessä sovelletaan tämän liitteen 2.4 kohdassa vahvistettua menetelmää.

3.4.Muut huomioon otettavat seikat

Sijoituspalveluyritysten on ilmoitettava lomakkeissa ympäristötavoitteet sekä toimintojen luonne eli se, ovatko ne mahdollistavia vai siirtymätoimintoja.

Tiedot on annettava mahdollisten suojausten ja kuittausten nettouttamisen jälkeen riippumatta siitä, mitä instrumenttia käytetään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2012/236 1 3 artiklan 4 ja 5 kohdan mukaisesti.

(1)

   Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 236/2012, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2012, lyhyeksimyynnistä ja tietyistä luottoriskinvaihtosopimuksiin liittyvistä kysymyksistä (EUVL L 86, 24.3.2012, s. 1).

Top

LIITE IX – Vakuutus- ja jälleenvakuutusyritysten keskeiset tulosindikaattorit

1.Sijoituksiin liittyvä keskeinen tulosindikaattori

Vakuutus- tai jälleenvakuutusyritysten sijoituksiin liittyvässä keskeisessä tulosindikaattorissa on esitettävä niiden sijoitusten painotettu keskiarvo, jotka on suunnattu luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen rahoitukseen tai jotka liittyvät niihin. Keskeinen tulosindikaattori on esitettävä sekä prosenttiosuutena ”kaikista sijoituksista” että absoluuttisina rahayksikköinä.

Sijoituksilla tarkoitetaan kaikkia suoria ja välillisiä sijoituksia, mukaan lukien sijoitukset yhteistä sijoitustoimintaa harjoittava yrityksiin ja omistusyhteyksiin, kiinnelainoihin ja muihin lainoihin, aineellisiin käyttöomaisuushyödykkeisiin sekä tarvittaessa aineettomiin hyödykkeisiin.

Antamissaan täydentävissä tiedoissa vakuutus- tai jälleenvakuutusyritysten on erotettava toisistaan sellaisten sijoitusten osuus, joita pidetään niiden henkivakuutussopimusten osalta, joissa vakuutuksenottajat kantavat sijoitusriskin, ja muiden sijoitusten osuus. Keskeisen tulosindikaattorin kattavuusaste taseen loppusumman suhteen on ilmoitettava ilman tämän asetuksen 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja vastuita.

Annettavat tiedot on eriteltävä ympäristötavoitteiden mukaan prosenttiosuuksina ja rahayksikköinä, jos ne ovat saatavilla.

Sijoitusten arvon painotetun keskiarvon on perustuttava sijoituskohteina olevien yritysten luokitusjärjestelmän mukaisten toimintojen osuuteen, joka mitataan seuraavien seikkojen perusteella:

(a)sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat muita kuin rahoitusalan yrityksiä, liikevaihtoon ja pääomamenoihin liittyvät keskeiset tulosindikaattorit (liikevaihto- ja CapEx-indikaattorit), jotka saadaan laskemalla sijoituskohteen keskeiset tulosindikaattorit liitteiden I ja II mukaisesti;

(b)sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat omaisuudenhoitajia, liikevaihtoon ja pääomamenoihin perustuvat keskeiset tulosindikaattorit, jotka saadaan laskemalla sijoituskohteen keskeiset tulosindikaattorit liitteiden III ja IV mukaisesti;

(c)sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat luottolaitoksia, liikevaihtoon ja pääomamenoihin perustuva vihreiden omaisuuserien osuus, joka saadaan laskemalla sijoituskohteen vihreiden omaisuuserien osuus liitteiden V ja VI mukaisesti;

(d)sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat sijoituspalveluyrityksiä, sijoitukset ja tuotot, jotka saadaan laskemalla sijoituskohteen liikevaihtoon ja pääomamenoihin perustuvat keskeiset tulosindikaattorit liitteiden VII ja VIII mukaisesti sen osuuden mukaan, jonka omaan lukuun harjoitettavan kaupankäynnin palvelut ja toiminnat sekä muut kuin omaan lukuun harjoitettavan kaupankäynnin palvelut ja toiminnat muodostavat sijoituspalveluyrityksen tuloista;

(e)sellaisten sijoituskohteiden osalta, jotka ovat vakuutus- tai jälleenvakuutusyrityksiä, sijoitukset, bruttovakuutusmaksutulo tai soveltuvin osin vakuutustuottojen kokonaismäärä, jotka saadaan laskemalla liikevaihtoon perustuva tai pääomamenoihin perustuva sijoituksia koskeva keskeinen tulosindikaattori (eli osuus vakuutus- tai jälleenvakuutusyrityksen sijoituksista, jotka on suunnattu luokitusjärjestelmän mukaisten toimintojen rahoitukseen tai liittyvät niihin ja jotka eivät ole sijoituksia, joita pidetään niiden henkivakuutussopimusten osalta, joissa vakuutuksenottajat kantavat sijoitusriskin), tarvittaessa yhdistettynä liitteiden IX ja X mukaisesti laskettuun vahinkovakuutus- tai vahinkojälleenvakuutusyritysten vakuutusten merkintää koskevaan keskeiseen tulosindikaattoriin.

Poiketen siitä, mitä tämän 1 kohdan ensimmäisessä ja neljännessä alakohdassa säädetään, sijoituskohteena olevan yrityksen liikkeeseen laskemat vieraan pääoman ehtoiset arvopaperit, joilla on tarkoitus rahoittaa tiettyjä yksilöityjä toimintoja tai hankkeita, tai ympäristön kannalta kestävät joukkovelkakirjalainat on sijoituskohteena olevan yrityksen antamien tietojen perusteella sisällytettävä osoittajaan niiden luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen arvoon saakka, joita kyseisistä joukkovelkakirjalainoista ja vieraan pääoman ehtoisista arvopapereista saatavilla tuloilla rahoitetaan.

2.Vakuutustoimintoihin liittyvä keskeinen tulosindikaattori

Muiden vakuutus- ja jälleenvakuutusyritysten kuin henkivakuutusyritysten on laskettava vakuutustoimintoihin liittyvä keskeinen tulosindikaattori ja esitettävä ”bruttovakuutusmaksutulo” vahinkovakuutustoiminnoista tai tapauksen mukaan luokitusjärjestelmän mukaisia vakuutus- tai jälleenvakuutustoimintoja vastaavat jälleenvakuutustuotot ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen liitteessä II olevien 10.1 ja 10.2 kohdan mukaisesti. Keskeinen tulosindikaattori on esitettävä tapauksen mukaan prosenttiosuutena jostakin seuraavista:

(a)yhteenlaskettu bruttovakuutusmaksutulo vahinkovakuutustoiminnasta;

(b)yhteenlaskettu bruttovakuutusmaksutulo jälleenvakuutustoiminnasta;

(c)yhteenlasketut vahinkovakuutustuotot;

(d)yhteenlasketut jälleenvakuutustuotot.

Annettavat tiedot on eriteltävä ympäristötavoitteiden mukaan prosenttiosuuksina ja rahayksikköinä, jos ne ovat saatavilla.

Täydentävissä tiedoissa on selitettävä, missä määrin ympäristön kannalta kestäviä vakuutustoimintoja siirretään jälleenvakuutusyritykselle ja missä määrin kestävät vakuutustoiminnot edustavat jälleenvakuutustoimintoja, jotka on hyväksytty muilta vakuutus- tai jälleenvakuutusyrityksiltä.

LIITE X – Lomake vakuutus- ja jälleenvakuutusyritysten keskeisille tulosindikaattoreille

Lomake: Vahinkovakuutus- ja jälleenvakuutusyritysten vakuutusten merkintää koskeva keskeinen tulosindikaattori

Ei merkittävää haittaa

Taloudelliset toiminnat (1)

Absoluuttiset vakuutusmaksut, vuosi t (3)

Osuus vakuutusmaksuista, vuosi t (4)

Osuus vakuutusmaksuista, vuosi t-1 (5)

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen (6)

Ilmastonmuutoksen hillintä (7)

Vesivarat ja merten luonnonvarat (8)

Kiertotalous (9)

Ympäristön pilaantuminen (10)

Biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit (11)

Vähimmäistason suojatoimet (12)

Luokka (siirtymätoiminta (T)) (13)

Luokka (siirtymätoiminta (T)) (14)

 

Valuutta

%

%

%

K/E

K/E

K/E

K/E

K/E

K/E

M

S

A.1 Luokitusjärjestelmän mukaiset vahinkovakuutus- ja vahinkojälleenvakuutustoiminnat (ympäristön kannalta kestävät)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M

A.1.1 joista jälleenvakuutettuja

M

A.1.2 joista jälleenvakuutustoiminnasta johtuvia

M

A.1.2.1 joista jälleenvakuutettuja (edelleenvakuutus)

M

A.2 Toiminnat, jotka eivät sisälly A1:een

 

Yhteensä (A.1+A.2)

”Vakuutusmaksut” sarakkeissa (3) ja (4) ilmoitetaan bruttovakuutusmaksutulona tai tapauksen mukaan vahinkovakuutus- tai vahinkojälleenvakuutustoimintaan liittyvänä liikevaihtona.

Sarakkeessa (5) olevat tiedot on ilmoitettava vuonna 2024 ja sen jälkeen annettavissa tiedoissa.

Vahinkovakuutus- ja jälleenvakuutustoiminta voidaan saattaa asetuksen (EU) 2020/852 mukaiseksi ainoastaan ilmastonmuutokseen sopeutumisen mahdollistavana toimintana. Sen vuoksi sarakkeessa (5) ilmoitetut tiedot ovat samat kaikkien vahinkovakuutus- ja/tai vahinkojälleenvakuutustoimintoja harjoittavien vakuutus- ja jälleenvakuutusyritysten osalta.

Jos yrityksen jälleenvakuutustoiminnat käsittävät tuotteita, joita sovelletaan kohdetuotteina olevien ensivakuutustuotteiden salkun tasolla, ja yritys arvioi, onko toiminta teknisten arviointikriteerien mukaista ja ”ei merkittävää haittaa” -kriteerien mukaista, arvioimalla osuuden jälleenvakuutustoiminnan kohdetuotteista ilmastoa koskevan delegoidun säädöksen liitteessä II olevan 10.2 kohdan 2.3 kohdan mukaisesti (”pro rata ‑menetelmä”), pro-rata ‑menetelmää olisi sovellettava johdonmukaisesti kaikissa rivin A.1.2 sarakkeisissa ilmoitettaviin tietoihin.

Lomake: Luokitusjärjestelmän mukaisten toimintojen rahoitukseen suunnattujen tai niihin liittyvien vakuutus- tai jälleenvakuutusyrityksen sijoitusten osuus kaikista sijoituksista

Vakuutus- tai jälleenvakuutusyritysten kaikkien sellaisten sijoitusten arvon painotettu keskiarvo, jotka on suunnattu luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen rahoitukseen tai jotka liittyvät niihin, suhteessa kaikkien keskeisen tulosindikaattorin kattamien omaisuuserien arvoon. Yrityksiin tehdyt sijoitukset painotetaan seuraavasti:

Liikevaihtoon perustuva: %

Pääomamenoihin perustuva: %

Vakuutus- tai jälleenvakuutusyritysten kaikkien luokitusjärjestelmän mukaisten toimintojen rahoitukseen suunnattujen tai niihin liittyvien sijoitusten painotettu keskimääräinen arvo. Yrityksiin tehdyt sijoitukset painotetaan seuraavasti:

Liikevaihtoon perustuva: [rahamäärä]

Pääomamenoihin perustuva: [rahamäärä]

Keskeisen tulosindikaattorin kattamien omaisuuserien prosenttiosuus vakuutus- tai jälleenvakuutusyritysten kaikista sijoituksista (kaikista hoidettavina olevista varoista). Lukuun ottamatta sijoituksia julkisyhteisöihin.

Kattamisaste: %

Keskeisen tulosindikaattorin kattamien omaisuuserien rahallinen arvo. Lukuun ottamatta sijoituksia julkisyhteisöihin.

Katettu määrä: [rahamäärä]

Täydentävät lisätiedot: keskeisen tulosindikaattorin nimittäjän erittely

Johdannaisten prosenttiosuus kaikista keskeisen tulosindikaattorin kattamista omaisuuseristä.

X %

Johdannaisten arvo rahamäärinä:

[rahamäärä]

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuulumattomiin rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien vastuiden osuus kaikista keskeisen tulosindikaattorin kattamista omaisuuseristä:

Muut kuin rahoitusalan yritykset:

Rahoitusalan yritykset:

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuulumattomiin rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien vastuiden arvo:

Muut kuin rahoitusalan yritykset: [rahamäärä]

Rahoitusalan yritykset: [rahamäärä]

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuulumattomiin EU:n ulkopuolisten maiden rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien vastuiden osuus kaikista keskeisen tulosindikaattorin kattamista omaisuuseristä:

Muut kuin rahoitusalan yritykset:

Rahoitusalan yritykset:

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuulumattomiin EU:n ulkopuolisten maiden rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien vastuiden arvo:

Muut kuin rahoitusalan yritykset: [rahamäärä]

Rahoitusalan yritykset: [rahamäärä]

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuuluviin rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien vastuiden osuus kaikista keskeisen tulosindikaattorin kattamista omaisuuseristä:

Muut kuin rahoitusalan yritykset: X %

Rahoitusalan yritykset: X %

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuuluviin EU:n rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien vastuiden arvo:

Muut kuin rahoitusalan yritykset: [rahamäärä]

Rahoitusalan yritykset: [rahamäärä]

Muihin vastapuoliin liittyvien vastuiden osuus kaikista keskeisen tulosindikaattorin kattamista omaisuuseristä:

X %

Muihin vastapuoliin liittyvien vastuiden arvo:

[rahamäärä]

Osuus vakuutus- tai jälleenvakuutusyrityksen sijoituksista, jotka on suunnattu luokitusjärjestelmän mukaisten toimintojen rahoitukseen tai liittyvät niihin ja jotka eivät ole sijoituksia, joita pidetään niiden henkivakuutussopimusten osalta, joissa vakuutuksenottajat kantavat sijoitusriskin: X %

Vakuutus- tai jälleenvakuutusyrityksen sellaisten sijoitusten arvo, jotka on suunnattu luokitusjärjestelmän mukaisten toimintojen rahoitukseen tai liittyvät niihin ja jotka eivät ole sijoituksia, joita pidetään niiden henkivakuutussopimusten osalta, joissa vakuutuksenottajat kantavat sijoitusriskin: [rahamäärä]

Kaikkien sellaisten sijoitusten arvo, joilla rahoitetaan ei-luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja, suhteessa keskeisen tulosindikaattorin kattamien omaisuuserien kokonaisarvoon:

X %

Kaikkien sellaisten sijoitusten arvo, joilla rahoitetaan ei-luokitusjärjestelmäkelpoisia taloudellisia toimintoja:

[rahamäärä]

Kaikkien sellaisten sijoitusten arvo, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmäkelpoisia mutta ei luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja, suhteessa keskeisen tulosindikaattorin kattamien omaisuuserien kokonaisarvoon:

X %

Kaikkien sellaisten sijoitusten arvo, joilla rahoitetaan luokitusjärjestelmäkelpoisia mutta ei luokitusjärjestelmän mukaisia taloudellisia toimintoja: 

[rahamäärä]

Täydentävät lisätiedot: Keskeisen tulosindikaattorin osoittajan erittely

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuuluvien rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien luokitusjärjestelmän mukaisten vastuiden osuus kaikista keskeisen tulosindikaattorin kattamista omaisuuseristä:

Muut kuin rahoitusalan yritykset:

Liikevaihtoon perustuva: %

Pääomamenoihin perustuva: %

Rahoitusalan yritykset:

Liikevaihtoon perustuva: %

Pääomamenoihin perustuva: %

Direktiivin 2013/34/EU 19 a ja 29 a artiklan soveltamisalaan kuuluviin rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin liittyvien luokitusjärjestelmän mukaisten vastuiden arvo:

Muut kuin rahoitusalan yritykset:

Liikevaihtoon perustuva: [rahamäärä]

Pääomamenoihin perustuva: [rahamäärä]

Rahoitusalan yritykset:

Liikevaihtoon perustuva: [rahamäärä]

Pääomamenoihin perustuva: [rahamäärä]

Osuus vakuutus- tai jälleenvakuutusyrityksen sijoituksista, jotka on suunnattu luokitusjärjestelmän mukaisten toimintojen rahoitukseen tai liittyvät niihin ja jotka eivät ole sijoituksia, joita pidetään niiden henkivakuutussopimusten osalta, joissa vakuutuksenottajat kantavat sijoitusriskin:

Liikevaihtoon perustuva: %

Pääomamenoihin perustuva: %

Vakuutus- tai jälleenvakuutusyrityksen sellaisten sijoitusten arvo, jotka on suunnattu luokitusjärjestelmän mukaisten toimintojen rahoitukseen tai liittyvät niihin ja jotka eivät ole sijoituksia, joita pidetään niiden henkivakuutussopimusten osalta, joissa vakuutuksenottajat kantavat sijoitusriskin:

Liikevaihtoon perustuva: [rahamäärä]

Pääomamenoihin perustuva: [rahamäärä]

Muihin vastapuoliin liittyvien luokitusjärjestelmän mukaisten vastuiden osuus kaikista keskeisen tulosindikaattorin kattamista omaisuuseristä:

Liikevaihtoon perustuva: %

Pääomamenoihin perustuva: %

Muihin vastapuoliin liittyvien luokitusjärjestelmän mukaisten vastuiden arvo suhteessa kaikkiin keskeisen tulosindikaattorin kattamiin omaisuuseriin:

Liikevaihtoon perustuva: [rahamäärä]

Pääomamenoihin perustuva: [rahamäärä]

Keskeisen tulosindikaattorin osoittajan erittely ympäristötavoitteittain

Luokitusjärjestelmän mukaiset toiminnat – edellyttäen, että ”ei merkittäviä haittavaikutuksia” ‑periaatetta ja sosiaalisia suojatoimia koskeva arviointi on myönteinen:

(1)Ilmastonmuutoksen hillintä

Liikevaihto: %

Pääomamenot: %

Siirtymätoiminnat: A % (liikevaihto; pääomamenot)

Mahdollistavat toiminnat: B % (liikevaihto; pääomamenot)

(2)Ilmastonmuutokseen sopeutuminen

Liikevaihto: %

Pääomamenot: %

Siirtymätoiminnat: A % (liikevaihto; pääomamenot)

Mahdollistavat toiminnat: B % (liikevaihto; pääomamenot)

(3)Vesivarojen ja merten luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu

Liikevaihto: %

Pääomamenot: %

Siirtymätoiminnat: A % (liikevaihto; pääomamenot)

Mahdollistavat toiminnat: B % (liikevaihto; pääomamenot)

(4)Siirtyminen kiertotalouteen

Liikevaihto: %

Pääomamenot: %

Siirtymätoiminnat: A % (liikevaihto; pääomamenot)

Mahdollistavat toiminnat B % (liikevaihto; pääomamenot)

(5)Ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen

Liikevaihto: %

Pääomamenot: %

Siirtymätoiminnat: A % (liikevaihto; pääomamenot)

Mahdollistavat toiminnat: B % (liikevaihto; pääomamenot)

(6)Biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelu ja ennallistaminen

Liikevaihto: %

Pääomamenot: %

Siirtymätoiminnat: A % (liikevaihto; pääomamenot)

Mahdollistavat toiminnat B % (liikevaihto; pääomamenot)



LIITE XI – Omaisuudenhoitajien, luottolaitosten, sijoituspalveluyritysten sekä vakuutus- ja jälleenvakuutusyritysten antamat laadulliset tiedot

Määrällisten keskeisten tulosindikaattoreiden ilmoittamisen yhteydessä on annettava seuraavat laadulliset tiedot, joilla tuetaan rahoitusyritysten selityksiä ja markkinoiden ymmärrystä näistä keskeisistä tulosindikaattoreista:

määrällisiä indikaattoreita tukevat taustatiedot, mukaan lukien keskeisten tulosindikaattoreiden kattamien omaisuuserien ja toimintojen laajuus sekä tietojen lähteitä ja rajoitteita koskevat tiedot;

selitykset luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen luonteesta ja tavoitteista sekä luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen kehityksestä ajan mittaan alkaen toisesta täytäntöönpanovuodesta ja erottaen toisistaan liiketoimintaan liittyvät sekä menetelmiin ja tietoihin liittyvät tekijät;

kuvaus siitä, miten rahoitusalan yrityksen liiketoimintastrategiassa noudatetaan asetusta (EU) 2020/852, mukaan lukien tavoitteiden asettaminen, tuotesuunnitteluprosessit ja yhteistyö asiakkaiden ja vastapuolten kanssa;

niiden luottolaitosten osalta, joiden ei tarvitse antaa kaupankäyntitarkoituksessa pidettäviä vastuita koskevia määrällisiä tietoja, laadulliset tiedot kaupankäyntisalkkujen mukauttamisesta asetukseen (EU) 2020/852, mukaan lukien yleinen koostumus, havaitut kehityssuuntaukset, tavoitteet ja toimintaperiaatteet;

lisätiedot tai täydentävät tiedot rahoitusyrityksen strategioista ja luokitusjärjestelmän mukaisten taloudellisten toimintojen rahoituksen painoarvosta niiden kokonaistoiminnassa.

Top