EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tukien vastaiset toimenpiteet

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) 2016/1037 muista kuin Euroopan unionin jäsenvaltioista tapahtuvalta tuetulta tuonnilta suojautumisesta.

ASETUKSEN TARKOITUS

Asetuksessa (EU) 2016/1037 vahvistetaan EU:n säännöt, jotka koskevat suojautumista EU:n ulkopuolisista maista tapahtuvalta tuetulta tuonnilta ja tasoitustoimenpiteiden soveltamisedellytyksiä.

Asetusta on muutettu kolme kertaa: asetuksella (EU) 2017/2321, asetuksella (EU) 2018/825 ja delegoidulla asetuksella (EU) 2020/1173.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Asetus (EU) 2016/1037

Tasoitustullilla torjutaan tuotteen tuetun tuonnin haitallisia vaikutuksia EU:n tuottajiin samoilla tuotemarkkinoilla ja palautetaan kilpailu terveelle pohjalle. Tullin maksaa tuoja, ja sen kantavat kyseisen EU-maan tulliviranomaiset.

Tukien vastaisten toimenpiteiden käyttöönotto tuotteen tuonnille on mahdollista neljän edellytyksen täyttyessä:

  • tuonti hyötyy erityisestä tuesta;
  • se aiheuttaa merkittävää vahinkoa* samankaltaista tuotetta* tuottavalle EU:n tuotannonalalle;
  • tuetun tuonnin ja merkittävän vahingon välillä on syy-yhteys; ja
  • tukien vastainen toimenpide ei saa olla unionin edun vastainen – toimenpiteistä ei saisi aiheutua koko taloudelle suurempaa vahinkoa kuin tuonnista kärsivälle tuotannonalalle aikaansaatava helpotus.

Valituksen esittäminen

  • Asianomaisen tuotteen EU:n tuottajat voivat esittää Euroopan komissiolle tukea koskevan valituksen tai sellainen voidaan esittää niiden puolesta joko suoraan tai EU-maan viranomaisten kautta. Myös muut osapuolet, kuten ammattiliitot, voivat esittää valituksen yhdessä EU:n tuotannonalan kanssa, ja niistä tulee menettelyn asianomaisia osapuolia. Komissio voi erityistapauksessa aloittaa tukia koskevan tutkimuksen myös omasta aloitteestaan.
  • Valitukseen on sisällyttävä todisteet tuesta, vahingosta sekä väitetyn tuetun tuonnin ja väitetyn vahingon syy-yhteydestä.
  • Yritysten luottamuksellisten tietojen suojaamiseksi valituksesta on jätettävä kaksi toisintoa: luottamuksellinen toisinto sekä toisinto, joka ei ole luottamuksellinen. Luottamuksellista toisintoa käsittelevät vain kyseistä tapausta käsittelevät komission virkamiehet. Toisinto, joka ei ole luottamuksellinen, on kaikkien asianomaisten osapuolten saatavilla pyynnöstä tutkimuksen käynnistyttyä.
  • Komission on tutkittava valituksessa esitettyjen todisteiden paikkansapitävyys ja riittävyys sen määrittämiseksi, riittävätkö todisteet tutkimuksen vireille panemiseksi. Tämä on tehtävä 45 päivän kuluessa valituksen jättämisestä.
  • Ennen tukien vastaisen tutkimuksen vireille panoa komission on tarjottava viejämaan hallitukselle mahdollisuus neuvotteluihin.

Tukien vastainen tutkimus

  • Kun komissio päättää panna vireille tutkimuksen, sen on julkaistava ilmoitus Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Se ottaa yhteyttä tiedossa oleviin valmistajiin ja kaikkiin muihin asianomaisiin osapuoliin ja pyytää niitä vastaamaan kyselyihin tarkkaan määräaikaan mennessä.
  • Jos mahdollisten asianomaisten osapuolten määrä on suuri, komissio voi päättää toteuttaa tutkimuksen käyttäen toimijoiden (vientiä harjoittavat tuottajat, EU:n valmistajat, maahantuojat, käyttäjät) otosta.
  • Kun komissio tutkimuksensa perusteella katsoo, että kyseessä on vahinkoa aiheuttava tuki, kyseisen tuotteen EU:hun tuonnille voidaan määrätä tukien vastaisia toimenpiteitä. Toimenpiteet toteutetaan tavallisesti seuraavissa muodoissa:
    • arvon perusteella kannettava valmistevero – prosenttiosuus tuotteen tuontiarvosta;
    • erityistullit – vakioarvona tiettyä tuotemäärää kohden, esimerkiksi 100 euroa tonnia kohden tuotteelta tai
    • hintasitoumus – viejän sitoumus kunnioittaa vähimmäismääräisiä tuontihintoja.
  • Viejämaan viranomaiset voivat myös sitoutua poistamaan tuen tai toteuttamaan toimenpiteitä sen vaikutusten osalta.
  • Mahdollisia väliaikaisia toimenpiteitä voidaan ottaa käyttöön yhdeksän kuukauden kuluessa tutkimuksen aloittamisesta ja ne voivat olla voimassa enintään neljä kuukautta. Tämän jälkeen voidaan ottaa käyttöön lopulliset toimenpiteet, jotka ovat voimassa viisi vuotta.
  • EU:ssa tuoja maksaa tullit ja kyseisen EU-maan kansalliset tulliviranomaiset keräävät maksut.
  • Voimassa olevia toimenpiteitä voidaan tarkistaa uudelleen (välivaiheen tarkastelu) tietyin ehdoin. Tarkastelun laajuus rajoittuu yleensä alkuperäisten toimenpiteiden yhteen tai useampaan elementtiin, esimerkiksi tuen tasoon ja/tai vahinkoihin, tuotteen määrään tai toimenpiteiden luonteeseen.
  • Viiden vuoden jälkeen toimenpiteiden voimassaolo päättyy, paitsi jos voimassaolon päättymistä koskevassa tarkastelussa osoittautuu, että toimenpiteiden loppuessa tuki ja vahingot todennäköisesti jatkuisivat tai toistuisivat.
  • Maahantuojat voivat pyytää täyden tai osittaisen hyvityksen maksetuista tulleista, jos he voivat osoittaa, että maksettuihin tulleihin perustuva tukimarginaali on poistettu tai sitä on laskettu.
  • Tukien vastaiset EU-säännöt perustuvat Maailman kauppajärjestön (WTO) asettamiin maailmanlaajuisiin standardeihin.

Muutosasetus (EU) N:o 2017/2321.

Koska kokemukset ovat osoittaneet, että jotkin tuet paljastuvat vasta asiaa koskevan tutkimuksen aikana, muutosasetukseen (EU) 2017/2321 lisättiin alakohta, jonka mukaan komission olisi annettava kyseiselle alkuperä- ja/tai viejämaalle mahdollisuus täydentäviin kuulemisiin, joissa käsitellään tällaisia tutkimuksen aikana havaittuja tukia.

Muutosasetus (EU) N:o 2018/825.

Asetuksessa muun muassa

  • virtaviivaistettiin tutkimusmenettelyä ja helpotettiin pienempien yritysten osallistumista kaupan suojatoimiin liittyviin tutkimuksiin (myös pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritysten) käyttöön varatun tukipalvelun perustaminen).
  • Siinä muutettiin sääntöjä, jotka koskevat sitä, miten ”alhaisemman tullin sääntöä” sovelletaan tukien vastaisiin tapauksiin. EU oli aiemmin ottanut käyttöön toimenpiteitä, joiden taso oli alhaisempi kuin tuen koko laajuus, silloin kun alempi taso (”vahinkomarginaali”) oli riittävä EU:n tuotannonalan kärsimän vahingon poistamiseen. Uusien sääntöjen mukaan tukien vastaisilla toimenpiteillä voidaan tasata viejän saama tuki kokonaisuudessaan, jos se on koko EU:n edun mukaista.
  • Asetuksella otettiin käyttöön uudet säännöt ”vahinkoa aiheuttamattoman hinnan” (hinnan, jonka tuotannonalan odotettaisiin veloittavat normaalitilanteessa) laskemiselle. Laskennassa voidaan nyt ottaa huomioon tarvittavien investointien, esimerkiksi infrastruktuuriin tai tutkimukseen ja kehittämiseen liittyvien investointien, kustannukset, mutta myös tulevat kustannukset, jotka liittyvät sosiaali- ja ympäristönormeihin, esimerkiksi EU:n päästökauppajärjestelmässä. Vahinkoa aiheuttamattomassa hinnassa vähimmäisvoitoksi katsotaan kuusi prosenttia, joka lisätään laskelmaan, ja tapauskohtaisesti voidaan soveltaa myös korkeampaa voittomarginaalia.
  • Asetuksella otettiin käyttöön ennakkoilmoituskausi, jonka aikana asianomaiset osapuolet saavat tietoa väliaikaisten toimenpiteiden mahdollisesta käyttöönotosta kolme viikkoa etukäteen. Muutosasetuksen (EU) 2018/825 mukaisesti toteutetussa tarkastuksessa komissio totesi, että ennakkoilmoituskauden aikana tuonti ei ollut aiheuttanut EU:n tuotannonaloille lisävahinkoa. Tämän vuoksi se antoi delegoidun säädöksen ennakkoilmoituskauden keston muuttamisesta neljään viikkoon (delegoitu asetus (EU) 2020/1173).

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

  • Asetusta (EU) 2016/1037 on sovellettu 20. heinäkuuta 2016 alkaen. Asetuksella kodifioitiin ja korvattiin asetus (EY) N:o 597/2009 ja siihen tehdyt peräkkäiset muutokset.
  • Muutosasetusta (EU) 2017/2321 on sovellettu 20. joulukuuta 2017 alkaen.
  • Muutosasetusta (EU) 2018/825 on sovellettu 8. kesäkuuta 2018 alkaen.
  • Delegoitua asetusta (EU) 2020/1173 on sovellettu 11. elokuuta 2020 alkaen.

TAUSTAA

  • Tuki on yleensä EU:n ulkopuolisen maan hallituksen maksama avustus, laina tai muu taloudellinen apu. Sillä annetaan etua tuotteitaan EU:hun tuovalle yritykselle tai tuotannonalalle, joten se vääristää siten kilpailua EU:n markkinoilla. Vääristymän poistamiseksi ja terveen kilpailun palauttamiseksi EU voi asettaa tällaiselle tuonnille tasoitustulleja.
  • Tukien vastaiset EU-säännöt perustuvat WTO:n asettamiin maailmanlaajuisiin standardeihin.
  • Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Merkittävä vahinko: EU:n tuotannonalalle aiheutuva huomattava vahinko, esim. markkinaosuuden menetys, hintatason lasku ja/tai kannattavuuden heikentyminen.
Samankaltainen tuote: tuote joka on identtinen tai joka muistuttaa läheisesti tutkittavaa tuontituotetta.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/1037, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2016, muista kuin Euroopan unionin jäsenvaltioista tapahtuvalta tuetulta tuonnilta suojautumisesta (kodifikaatio) (EUVL L 176, 30.6.2016, s. 55–91)

Asetukseen (EU) 2016/1037 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Viimeisin päivitys: 16.10.2020

Top