EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Euroopan unionin kansalaisuus

Euroopan unionin kansalaisuus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 20 artikla

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 9 artikla

MITÄ EU:N KANSALAISUUS TARKOITTAA?

Jokainen, jolla on jonkin EU-maan kansalaisuus, on automaattisesti EU:n kansalainen. Periaate on kirjattu EU:n perussopimuksiin, ja se on tärkeä tekijä eurooppalaisen identiteetin rakentumisessa. EU:n kansalaisuus ei korvaa jäsenmaan kansalaisuutta, vaan täydentää sitä ja antaa ihmisille tiettyjä oikeuksia.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Lissabonin sopimuksen myötä otettiin käyttöön uusi kansalaisia koskeva osallistumisen muoto: kansalaisaloite. Sen avulla miljoona EU-kansalaista merkittävästä määrästä jäsenvaltioita voi pyytää komissiota tekemään lainsäädäntöaloitteen alalla, jolla EU on toimivaltainen.

TAUSTAA

EU:n kansalaisuus määritellään Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 20 artiklassa ja Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 9 artiklassa.

Lisätietoja:

ASIAKIRJAT

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu versio – Seitsemäs osa – Yleiset määräykset ja loppumääräykset – 20 artikla (aiempi EY-sopimuksen 17 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 56–57)

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – III osasto – Määräykset toimielimistä – 9 artikla (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 20)

Viimeisin päivitys: 14.01.2016

Top