Sisämarkkinaohjelma
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:
Asetus (EU) 2021/690 sisämarkkinoita, yritysten, mukaan luettuna pienten ja keskisuurten yritysten, kilpailukykyä, kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehualaa ja Euroopan tilastoja koskevan ohjelman (sisämarkkinaohjelma) perustamisesta
ASETUKSEN TARKOITUS
Siinä vahvistetaan ensimmäisen yhdennetyn sisämarkkinoita koskevan ohjelman tavoitteet, talousarvio, hallinnointijärjestelmät ja rahoitussäännöt. Siinä kootaan yhteen toimet, jotka aiemmin rahoitettiin kuudesta erillisestä ohjelmasta. Ohjelma kestää vuodesta 2021 vuoteen 2027.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Ohjelman yleiset tavoitteet ovat seuraavat:
- parannetaan sisämarkkinoiden toimintaa ja suojellaan kansalaisia, kuluttajia ja etenkin pk-yrityksiä ja parannetaan niiden vaikutusmahdollisuuksia
- valvomalla unionin oikeuden noudattamista, helpottamalla markkinoille pääsyä, laatimalla standardeja
- edistämällä ihmisten, eläinten ja kasvien terveyttä ja eläinten hyvinvointia
- noudattaen kestävän kehityksen periaatteita ja varmistaen korkeatasoisen kuluttajansuojan
- tiivistämällä jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten välistä sekä jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten, Euroopan komission ja unionin erillisvirastojen välistä yhteistyötä
- kehitetään, tuotetaan ja jaetaan korkealaatuisia, vertailukelpoisia, oikea-aikaisia ja luotettavia Euroopan tilastoja,
- jotka ovat kaiken unionin politiikan suunnittelun, seurannan ja arvioinnin perustana
- joiden avulla kansalaiset, poliittiset päättäjät, viranomaiset, yritykset, tiedeyhteisö ja media voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä
- jotka auttavat yllä mainittuja ryhmiä osallistumaan aktiivisesti demokraattiseen prosessiin.
Nämä yleiset tavoitteet saavutetaan seuraavien erityistavoitteiden avulla:
- sisämarkkinoiden tehostaminen erityisesti digitaalisen muutoksen myötä, laittomien esteiden (452 miljoonaa euroa seitsemän vuoden aikana) ehkäiseminen ja poistaminen sekä sen varmistaminen, että ainoastaan turvallisia ja vaatimusten mukaisia tuotteita voidaan tarjota myyntiin (106 miljoonaa euroa)
- pk-yritysten kilpailukyvyn ja kestävyyden vahvistaminen mukaan lukien erilaiset tukimuodot, uusien liiketoimintamahdollisuuksien edistäminen ja teollisten arvoketjujen kehittäminen (miljardi euroa)
- sisämarkkinoiden tehokkaan toiminnan varmistaminen laadukkailla eurooppalaisilla ja kansainvälisillä standardeilla (221 miljoonaa euroa)
- kuluttajien etujen sekä kuluttajansuojan ja tuoteturvallisuuden korkean tason edistäminen, myös rahoituspalveluissa (200 miljoonaa euroa)
- ihmisten, eläinten ja kasvien terveyden ja turvallisuuden korkean tason edistäminen koko elintarvikeketjussa mukaan lukien eläintautien ja kasvintuhoojien hävittäminen, mikrobilääkeresistenssin torjuminen sekä kestävän elintarvikkeiden tuotannon ja kulutuksen kehittäminen (1,7 miljardia euroa)
- korkealaatuisten Euroopan tilastojen kehittäminen, tuottaminen ja jakaminen (552 miljoonaa euroa).
Seitsenvuotinen talousarvio ohjelman täytäntöön panemiseksi on 4 208 041 000 euroa (käypinä hintoina). Enintään 5 prosenttia talousarviosta voidaan käyttää tekniseen ja hallinnolliseen apuun, kuten valmistelu-, seuranta-, valvonta-, tarkastus- ja arviointitoimintaan sekä tietoteknisten verkostojen käyttämiseen.
EU:n ulkopuoliset maat voivat osallistua ohjelmaan tietyin ehdoin. Niihin sisältyvät Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) oikeus tehdä tutkimuksia, mukaan lukien paikan päällä suoritettavat tarkastukset ja todentamiset, EU:n talouden suojaamiseksi.
Asetuksen 8 artiklassa ja liitteissä I (kasvit, eläimet, elintarvikkeet ja rehut) ja II (Euroopan tilastot) esitetään monia toimia, joita voidaan rahoittaa ohjelman yleisistä ja erityisistä tavoitteista.
Oikeushenkilö* on tukikelpoinen, jos se
- on sijoittautunut jäsenvaltioon tai siihen sidoksissa olevaan merentakaiseen maahan tai alueeseen tai ohjelmaan assosioituneeseen kolmanteen maahan
- on perustettu unionin oikeuden mukaisesti tai mikä tahansa kansainvälinen järjestö
- on sijoittautunut EU:n ulkopuoliseen maahan, joka ei liity ohjelmaan, mutta sen toiminta on ohjelman tavoitteiden mukaista.
Asetuksen 10 artiklassa määritellään yhteisöt, jotka voivat saada avustuksen ilman ehdotuspyyntöä. Näitä yhteisöjä ovat muun muassa kansalliset markkinavalvontaviranomaiset, Euroopan tilinpäätösraportoinnin neuvoa-antavaan ryhmä ja Euroopan kuluttajaliittojen järjestö (Bureau Européen des Unions de Consommateurs).
Yhteisrahoitusta koskevissa säännöissä todetaan seuraavaa:
- tietyissä tapauksissa ohjelmasta voidaan rahoittaa jopa 100 prosenttia tukikelpoisista kustannuksista. Muissa tapauksissa vaihteluväli on 50–95 prosenttia
- toimet voivat saada rahoitusta sisämarkkinaohjelmasta ja muista EU:n varoista edellyttäen, että rahoitusosuuksilla ei kateta samoja kustannuksia.
Komissio
Asetuksella kumottiin asetukset (EU) N:o 99/2013, (EU) N:o 1287/2013, (EU) N:o 254/2014 ja (EU) N:o 652/2014 31. joulukuuta 2020 alkaen.
MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?
Asetusta on sovellettu 1. tammikuuta 2021 alkaen.
TAUSTAA
Sisämarkkinat ovat EU:n talouden selkäranka. Ne edistävät kasvua, kilpailukykyä ja työllisyyttä tarjoten kuluttajille suuremman valikoiman korkealaatuisia tuotteita ja palveluja edullisemmilla hinnoilla.
Ohjelman tavoitteena on antaa kansalaisille, kuluttajille, yrityksille ja viranomaisille kaikkialla EU:ssa mahdollisuus hyödyntää täysimääräisesti tarjolla olevia mahdollisuuksia.
Lisätietoja:
KESKEISET TERMIT
Oikeushenkilö: henkilö, yritys tai organisaatio, jolla on lakisääteisiä oikeuksia ja velvoitteita.
ASIAKIRJA
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/690, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2021, sisämarkkinoita, yritysten, mukaan luettuna pienten ja keskisuurten yritysten, kilpailukykyä, kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehualaa ja Euroopan tilastoja koskevan ohjelman (sisämarkkinaohjelma) perustamisesta ja asetusten (EU) N:o 99/2013, (EU) N:o 1287/2013, (EU) N:o 254/2014 ja (EU) N:o 652/2014 kumoamisesta (EUVL L 153, 3.5.2021, s. 1–47)
Viimeisin päivitys: 22.07.2021