EU-maiden talouspolitiikan laajat suuntaviivat
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:
Neuvoston suositus (EU) 2015/1184 – Jäsenvaltioiden ja Euroopan unionin talouspolitiikan laajat suuntaviivat
TIIVISTELMÄ
TALOUSPOLITIIKAN LAAJOJEN SUUNTAVIIVOJEN TARKOITUS
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 121 artiklan mukaisesti neuvostoantaa EU:n taloutta koskevat talouspolitiikan laajat suuntaviivat. Suuntaviivoissa käsitellään makrotalous- ja rakennepolitiikkaa, ja niiden tarkoituksena on koordinoida EU-maiden talouspolitiikkaa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Talouspolitiikan laajat suuntaviivat muodostavat yhdessä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 148 artiklan mukaisesti julkaistujen EU-maiden työllisyyspolitiikan suuntaviivojen kanssa yhdennetyt suuntaviivat Eurooppa 2020 -strategian toteuttamiselle.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Vuoden 2008 talouskriisi paljasti merkittäviä heikkouksia EU:ssa ja pahensi niitä. Se toi myös esiin EU-maiden talouksien keskinäisen riippuvuuden. Vuonna 2015 julkaistujen tuoreimpien suuntaviivojen tarkoituksena on
-
komission esittämän vuotuisen kasvuselvityksen 2015 mukaisesti vahvistaa ja tukea toimia, joilla pyritään saavuttamaan Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet, jotka koskevat
-
investointeja,
-
rakenneuudistuksia ja
-
vastuullista finanssipolitiikkaa.
-
viedä EU tukevasti kasvu-uralle, mikä on Eurooppa 2020 -strategian tavoite ja minkä avulla se voi luoda mahdollisimman paljon uusia työpaikkoja
-
edistää talouspolitiikan eurooppalaisen ohjausjakson tavoitteiden saavuttamista.
Neuvosto suosittelee, että EU-maat ja tarvittaessa koko EU ottavat talouspolitiikassaan huomioon seuraavat suuntaviivat:
-
Suuntaviiva 1: Investointien edistäminen
-
Suuntaviiva 2: Kasvun vahvistaminen EU-maiden toteuttamilla rakenneuudistuksilla
-
Jatketaan työmarkkinoiden ja sosiaaliturvajärjestelmien uudistuksia, jotta edistetään kasvua ja työllisyyttä, samalla kuitenkin turvaten kaikille mahdollisuus saada laadukkaita, kohtuuhintaisia ja kestäviä sosiaalipalveluja ja -etuuksia.
-
Jatketaan tuotemarkkinoiden uudistamisen ja syvemmän integroimisen prosessia sen varmistamiseksi, että kuluttajat ja EU:n yritykset hyötyvät tavaroiden ja palveluiden alemmista hinnoista ja laajemmasta valikoimasta.
-
Parannetaan sääntely-ympäristöä, jossa yritykset toimivat, erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritysten) tukemiseksi.
-
Edistetään tutkimukseen ja innovointiin tehtäviä yksityisiä investointeja etenkin tieto- ja viestintäteknologian alalla ja digitaalitaloudessa.
-
Suuntaviiva 3: Keskeisten kestävää kasvua ja työllisyyttä estävien tekijöiden poistaminen EU:ssa
-
Suuntaviiva 4: Julkisen talouden kestävyyden ja kasvunedistämiskyvyn parantaminen
-
Harjoitetaan vakaus- ja kasvusopimuksen (jonka tarkoituksena on alijäämän ja velan pitäminen kestävällä tasolla) mukaista finanssipolitiikkaa, joka aiheuttaa myönteisiä heijastusvaikutuksia kasvuun paremmin koordinoiduin toimin. Näin finanssipoliittisen liikkumavaransa (ts. julkisen talouden liikkumavaransa) menettäneet EU-maat voivat palauttaa sen, ja ne EU-maat, joilla on finanssipoliittista liikkumavaraa, voivat käyttää tilaisuutta hyväkseen edistääkseen kotimaista kysyntää ja etenkin investointeja.
-
Asetetaan etusijalle kasvua lisäävät menoerät (kuten koulutus, osaaminen, tutkimus, kehittäminen ja innovointi sekä investoinnit tuottavuuteen positiivisesti vaikuttaviin verkkoihin).
-
Siirrytään kohti kasvua lisäävää verotusta ja tehostetaan verojärjestelmää laajentamalla veropohjaa sekä vahvistamalla verohallintoa, yksinkertaistamalla verotusjärjestelmiä ja torjumalla veropetoksia ja aggressiivista verosuunnittelua.
ASIAKIRJA
Neuvoston suositus (EU) 2015/1184, annettu 14 päivänä heinäkuuta 2015, jäsenvaltioiden ja Euroopan unionin talouspolitiikan laajoista suuntaviivoista (EUVL L 192, 18.7.2015, s. 27–31)
Viimeisin päivitys: 25.02.2016
Top