EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 24.3.2020
COM(2020) 108 final
2020/0040(NLE)
Ehdotus
NEUVOSTON PÄÄTÖS
Pettenissä sijaitsevan suurvuoreaktorin lisätutkimusohjelmasta (2020–2023), jonka Yhteinen tutkimuskeskus toteuttaa Euroopan atomienergiayhteisölle
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Proposal for a COUNCIL DECISION on the adoption of the 2020-2023 high flux reactor supplementary research programme at Petten to be implemented by the Joint Research Centre for the European Atomic Energy Community
Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Pettenissä sijaitsevan suurvuoreaktorin lisätutkimusohjelmasta (2020–2023), jonka Yhteinen tutkimuskeskus toteuttaa Euroopan atomienergiayhteisölle
Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Pettenissä sijaitsevan suurvuoreaktorin lisätutkimusohjelmasta (2020–2023), jonka Yhteinen tutkimuskeskus toteuttaa Euroopan atomienergiayhteisölle
COM/2020/108 final
EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 24.3.2020
COM(2020) 108 final
2020/0040(NLE)
Ehdotus
NEUVOSTON PÄÄTÖS
Pettenissä sijaitsevan suurvuoreaktorin lisätutkimusohjelmasta (2020–2023), jonka Yhteinen tutkimuskeskus toteuttaa Euroopan atomienergiayhteisölle
PERUSTELUT
1.EHDOTUKSEN TAUSTA
•Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet
Suurvuoreaktori (HFR) on Pettenissä (Alankomaat) sijaitseva tutkimuslaitos, joka on annettu komission edustaman Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) käyttöön Alankomaiden kuningaskunnan kanssa vuonna 1961 tehdyn sopimuksen mukaisesti 99 vuodeksi. Komissio on tämän sopimuksen nojalla sitoutunut yhteisön puolesta rakentamaan tarvittavat laitokset ja antamaan lisälaitteita, jotta näitä laitoksia, suurvuoreaktori mukaan luettuna, voidaan käyttää optimaalisesti. Vuodesta 1967 lähtien komissio–JRC on uskonut reaktorin käytön alankomaalaiselle reaktorin hoitajalle NRG:lle (Nuclear Research and Consultancy Group) vuoden 1961 laitoskohtaiseen sopimukseen perustuvan yhteistyösopimuksen nojalla.
Suurvuoreaktori oli yhteisön ohjelma vuoteen 1971 asti, jolloin se muutettiin Euratomin perustamissopimuksen 7 artiklaan perustuvaksi lisäohjelmaksi, joka täydentää yhteisön talousarviosta rahoitettavia yhteisön ohjelmia. Suurvuoreaktoria on sen jälkeen pidetty käynnissä perättäisissä lisäohjelmissa, joihin jäsenvaltiot ovat osallistuneet vaihtelevasti.
Suurvuoreaktori tarjoaa kahden tai useamman jäsenvaltion rahoittaman lisätutkimusohjelman kautta jatkuvan ja luotettavan neutronien saannin kokeita varten. Lisäohjelman tutkimusalat ovat seuraavat: ydinmateriaalien ja polttoaineiden tutkimus ydinreaktoreiden (sekä fissio- että fuusioreaktorien) turvallisuuden parantamiseksi, reaktoreiden ikääntymistä ja elinkaaren hallintaa koskeva tutkimus sekä kehittyneiden polttoainekiertojen ja jätehuollon tutkimus. Suurvuoreaktori toimii myös väitöskirjaa valmistelevien ja tohtorin tutkinnon suorittaneiden tutkijoiden koulutuslaitoksena, joka antaa heille mahdollisuuden tehdä tutkimusta kansallisissa tai eurooppalaisissa ohjelmissa.
Nykyinen lisätutkimusohjelma hyväksyttiin 29. toukokuuta 2017, ja se kattaa neljä vuotta (2016–2019) (neuvoston päätös (Euratom) 2017/956 – EUVL L 144, 7.6.2017, s. 23). Ohjelmaa toteuttaa Yhteinen tutkimuskeskus Euroopan atomienergiayhteisölle. Lisätutkimusohjelman (2016–2019) rahoitus saatiin kahdelta ohjelmaan osallistuvalta jäsenvaltiolta eli Alankomailta ja Ranskalta, ja kokonaisbudjetti oli 30,2 miljoonaa euroa. Määrä sisälsi varaukset suurvuoreaktorin käytöstäpoistorahastoon maksettaviksi vuosittaisiksi osuuksiksi. Nykyinen lisätutkimusohjelma päättyy 31. joulukuuta 2019.
Suurvuoreaktoria käytetään myös radioisotooppien kaupalliseen tuotantoon (reaktorin hoitajan vastuulla). Se tuottaa tarvittavat radioisotoopit yli 60 prosenttiin Euroopassa vuosittain tehtävistä 10 miljoonasta lääketieteellisestä diagnoosista. Se on olennaisen tärkeä toimittaja radiofarmasian alalla toimiville eurooppalaisille yrityksille. Reaktorin tuotteet voidaan sen sijainnin ansiosta toimittaa nopeasti lääketieteellisiin keskuksiin eri puolille Eurooppaa. Tämä on olennaisen tärkeää, sillä useimmat nykyisin käytettävät isotoopit ovat lyhytikäisiä.
Esillä oleva ehdotus neuvoston päätökseksi koskee uutta nelivuotista (2020–2023) suurvuoreaktorin käyttöohjelmaa, joka perustuu Alankomaiden puolesta NRG:n (Nuclear Research and Consultancy Group) ja Ranskan puolesta CEA:n (Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives) tutkimustoimintaan. Lisätutkimusohjelman (2020–2023) rahoitus on 27,854 miljoonaa euroa neljälle vuodelle edellyttäen, että suurvuoreaktoria käytetään ja huolletaan edelleen säännöllisesti. Määrä sisältää varaukset suurvuoreaktorin käytöstäpoistorahastoon maksettaviksi vuosittaisiksi osuuksiksi. Jos reaktorin hoitaja NRG antaa kaudella 2020–2023 kansallisille turvallisuusviranomaisille virallisen ilmoituksen lopullisesta sulkemisesta ennen reaktorin turvallisen suojaamisen julistusta, suorittamattomat maksut sekä komission maksuvaatimukset keskeytetään.
•Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa
Neuvosto totesi istunnossaan 27. kesäkuuta 1996, että suurvuoreaktori voi asianmukaisen rahoituksen pohjalta osallistua yhteisön ohjelmiin joko tutkimuksen puiteohjelmissa tai niiden ulkopuolella.
•Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa
EI SOVELLETA
2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE
•Oikeusperusta
Ehdotus perustuu Euratomin perustamissopimuksen 7 artiklaan.
•Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)
EI SOVELLETA
•Suhteellisuusperiaate
EI SOVELLETA
•Toimintatavan valinta
EI SOVELLETA
3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET
•Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset
EI SOVELLETA
•Sidosryhmien kuuleminen
Jäsenvaltioista, joita kuultiin ydinalan tutkimustoiminnasta, kaksi (Alankomaat ja Ranska) lupautui osallistumaan suurvuoreaktorin rahoitukseen.
•Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö
EI SOVELLETA
•Vaikutustenarviointi
EI SOVELLETA
•Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen
EI SOVELLETA
•Perusoikeudet
EI SOVELLETA
4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET
Uuden lisätutkimusohjelman rahoitusselvityksessä mainitaan ohjelmaan osallistuvista kahdesta jäsenvaltiosta, Alankomaista ja Ranskasta, tulevat määrärahat. Näiden kahden jäsenvaltion rahoitusosuus on 27,854 miljoonaa euroa kaudella 2020–2023. Kyseinen rahoitusosuus ja ennakoidut kaupalliset tulot takaavat riittävän toimintatalousarvion, joka kattaa reaktorin ennakoidut kustannukset kaudella 2020–2023. On huomattava, että talousarvio sisältää varaukset reaktorin käytöstäpoistoa varten sekä suurvuoreaktorin yleisiin tukitoimintoihin, yleishyödyllisiin palveluihin, vakuutuksiin ja käytetyn polttoaineen huoltoon liittyvät kustannukset.
Komissio vahvistaa neuvoston istunnossa 27. kesäkuuta 1996 pöytäkirjaan kirjatun lausumansa, jonka mukaan suurvuoreaktori voi asianmukaisen rahoituksen pohjalta osallistua yhteisön ohjelmiin joko puiteohjelmissa tai niiden ulkopuolella. Osallistuminen on joko markkinapohjaista tai se toteutetaan Yhteisen tutkimuskeskuksen laitoksille tarjottavina säteilytyspalveluina. Tämä tarkoittaa, että komissio ei osallistu suurvuoreaktorin toimintakustannuksiin (ei myöskään kunnostus- ja korjauskustannuksiin) institutionaalisesta talousarviostaan.
5. LISÄTIEDOT
•Toteuttamissuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt
Yhteisen tutkimuskeskuksen johtokunnalle annetaan tietoa ohjelman toteuttamisesta. Komissio antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle loppukertomuksen tämän päätöksen täytäntöönpanosta.
•Selittävät asiakirjat (direktiivien osalta)
EI SOVELLETA
•Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset
EI SOVELLETA
2020/0040 (NLE)
Ehdotus
NEUVOSTON PÄÄTÖS
Pettenissä sijaitsevan suurvuoreaktorin lisätutkimusohjelmasta (2020–2023), jonka Yhteinen tutkimuskeskus toteuttaa Euroopan atomienergiayhteisölle
EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka
ottaa huomioon Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 7 artiklan,
ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,
on kuullut tieteellis-teknistä komiteaa 1 ,
sekä katsoo seuraavaa:
(1)Pettenissä sijaitseva suurvuoreaktori, jäljempänä ’suurvuoreaktori’, on ollut tärkeä voimavara yhteisön tutkimuksessa materiaalitieteiden ja -testauksen, isotooppilääketieteen ja ydinenergia-alan reaktoriturvallisuustutkimuksen alalla.
(2)Suurvuoreaktorin käyttöä on tuettu lisätutkimusohjelmilla. Viimeisin lisätutkimusohjelma, joka vahvistettiin neuvoston päätöksellä (Euratom) 2017/956 2 neljäksi vuodeksi, päättyy 31 päivänä joulukuuta 2019.
(3)Suurvuoreaktorin tukemista olisi jatkettava lisätutkimusohjelman puitteissa vuoden 2023 loppuun, koska se muodostaa edelleen korvaamattoman infrastruktuurin yhteisön tutkimukselle eri aloilla, joita ovat ydinreaktoreiden turvallisuuden parantaminen, terveys (mukaan lukien isotooppien kehittäminen lääketieteelliseen tutkimukseen), ydinfuusio, perustutkimus ja koulutus sekä jätehuolto, mukaan lukien mahdollisuus tutkia ydinpolttoaineiden turvallisuuskäyttäytymistä Euroopan kannalta tärkeitä reaktorijärjestelmiä varten.
(4)NRG (Nuclear Research and Consultancy Group V.O.F.) ja CEA (Commissariat à l'énergie atomique et aux énergies alternatives) täytäntöönpanevina toimijoina Alankomaiden ja vastaavasti Ranskan puolesta, joilla on erityinen intressi suurvuoreaktorin säteilytyskapasiteettiin liittyen, ovat sopineet, että ne rahoittavat suurvuoreaktorin kauden 2020–2023 lisätutkimusohjelman kokonaan unionin yleiseen talousarvioon käyttötarkoitukseensa sidottuina tuloina tehtävillä rahoitusosuuksilla.
(5)Näillä tuilla on määrä rahoittaa suurvuoreaktorin käyttö, jotta tuetaan tutkimusohjelmaa samoin kuin suurvuoreaktorin säännöllistä käyttöä ja ylläpitoa. Jos reaktorin hoitaja NRG antaa Alankomaiden kansalliselle sääntelyviranomaiselle virallisen ilmoituksen lopullisesta sulkemisesta ennen reaktorin turvallisen suojaamisen julistusta, suorittamattomat maksut sekä komission maksuvaatimukset olisi keskeytettävä.
(6)Lisätutkimusohjelmien välisen jatkuvuuden ja suurvuoreaktorin kauden 2020–2023 lisätutkimusohjelman sujuvuuden varmistamiseksi tätä päätöstä olisi sovellettava 1 päivästä tammikuuta 2020 alkaen.
(7)Yhteisen tutkimuskeskuksen johtokunta antoi ennalta lausuntonsa 3 komission päätöksen 96/282/Euratom 4 4 artiklan mukaisesti,
ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:
1 artikla
Hyväksytään 1 päivästä tammikuuta 2020 lähtien neljä vuotta kestävä Pettenin suurvuoreaktorin käyttöä koskeva lisätutkimusohjelma, jäljempänä ’ohjelma’, jonka tavoitteet määritellään liitteessä I.
2 artikla
Ohjelman toteuttamiskustannukset, jotka on arvioitu 27 854 000 euroksi, rahoitetaan kokonaisuudessaan Ranskan ja Alankomaiden rahoitusosuuksilla CEA:n ja vastaavasti NRG:n kautta. Kyseisen määrän jakautuminen esitetään liitteessä II. Rahoitusosuudet katsotaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 2018/1046 5 21 artiklan 2 kohdan mukaisesti käyttötarkoitukseensa sidotuiksi tuloiksi.
3 artikla
1.Ohjelman hallinnoinnista vastaa komissio. Tätä tarkoitusta varten sitä avustaa Yhteinen tutkimuskeskus.
2.Komissio antaa Yhteisen tutkimuskeskuksen johtokunnalle tietoa ohjelman toteuttamisesta.
4 artikla
Jos NRG antaa Alankomaiden kansalliselle sääntelyviranomaiselle virallisen ilmoituksen suurvuoreaktorin lopullisesta sulkemisesta (ennen reaktorin turvallisen suojaamisen julistusta), Ranskan ja Alankomaiden velvollisuus suorittaa lisää maksuja CEA:n ja vastaavasti NRG:n kautta keskeytetään, samoin kuin komission tämän päätöksen mukaiset maksuvaatimukset.
5 artikla
Komissio antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle loppukertomuksen tämän päätöksen täytäntöönpanosta suurvuoreaktorin kauden 2020–2023 lisätutkimusohjelman päätyttyä.
6 artikla
Tämä päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.
Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2020.
Tehty Brysselissä
Neuvoston puolesta
Puheenjohtaja
SÄÄDÖSEHDOTUKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS
1.PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA
1.1.Ehdotuksen/aloitteen nimi
Suurvuoreaktorin lisätutkimusohjelma (2020–2023), jonka Yhteinen tutkimuskeskus toteuttaa Euroopan atomienergiayhteisölle
1.2.Toimintalohko(t)
Osasto 10: Suora tutkimustoiminta
Luku 10 04: Yhteisen tutkimuskeskuksen muut toimet
Momentti 10 04 04: Suurvuoreaktorin (HFR) käyttö
1.3.Ehdotus/aloite liittyy
◻ uuteen toimeen
◻ uuteen toimeen, joka perustuu pilottihankkeeseen tai valmistelutoimeen 6
⌧ käynnissä olevan toimen jatkamiseen
◻ yhden tai useamman toimen sulauttamiseen tai uudelleen suuntaamiseen johonkin toiseen/uuteen toimeen
1.4.Tavoite (Tavoitteet)
1.4.1.Yleistavoite (Yleistavoitteet)
Suurvuoreaktorilla (HFR) on Euroopan unionissa tärkeä merkitys lääketieteellisten radioisotooppien tuotannon tukemisessa sekä tutkimustoiminnassa ydinlaitosten ikääntymisen ja käyttöiän pidentämisen turvallisuuden, polttoaineen turvallisuuden parantamisen ja jätehuollon turvallisuuden alalla samoin kuin koulutuksen alalla.
Lisäksi perustutkimuksessa hyödynnetään neutronisuihkuja aineen rakenteen tutkimuksessa. Tämä toiminta kehittyy koko ajan, ja sillä saadaan tietoa haurastumismekanismeista ja niiden lieventämisestä, mikä on tärkeää olemassa olevien ydinlaitosten turvallisuudelle. Lämpöydinfuusiotekniikan alalla suurvuoreaktorilla toteutetaan useita hankkeita tulevaisuuden fuusioreaktorien rakenne- ja hyötömateriaalien testaamiseksi.
1.4.2.Erityistavoite (Erityistavoitteet)
Erityistavoite nro
Suurvuoreaktorin lisätutkimusohjelman päätavoitteena on reaktorin turvallinen ja luotettava käyttö, mihin kuuluu laitoksen tavanomainen ja mahdollisimman pitkäaikainen käyttö sekä neutronivuon tuottaminen kokeita ja lääketieteellisten isotooppien tuotantoa varten.
1.4.3.Odotettavissa olevat tulokset ja vaikutukset
Selvitys siitä, miten ehdotuksella/aloitteella on tarkoitus vaikuttaa edunsaajien/kohderyhmän tilanteeseen
Säteilytystiedot ja koetulokset useilla eri aloilla, joita ovat ydinreaktoreiden turvallisuuden parantaminen, radioisotooppien kehittäminen ja tuottaminen lääketieteellisen käytön ja tutkimuksen tarpeisiin, fuusioreaktoreita varten tehtävä materiaalitutkimus, ydinfysiikan perustutkimus ja koulutus, jätehuoltokysymykset sekä ydinpolttoaineet uuden sukupolven turvallisempia reaktorijärjestelmiä varten.
1.4.4.Tuloksellisuusindikaattorit
Selvitys siitä, millaisin indikaattorein ehdotuksen/aloitteen etenemistä ja tuloksia seurataan.
Komission velvollisuutena on hallinnoida lisätutkimusohjelmaa ja tähän liittyen raportoida reaktorin käytön teknisestä tilasta, sen tieteellisestä käytöstä ja sen talousarviotilanteesta. Yhteinen tutkimuskeskus laatii loppukertomuksen, jossa tarkastellaan seuraavia seikkoja:
– tekninen raportointi, jossa annetaan suurvuoreaktorin toimintaa koskevat tiedot
– yhteenveto tärkeimmistä tieteellisistä saavutuksista
– korjaus- ja ylläpitotoiminta
– taloudellinen tilanne: jäsenvaltioilta saatavat tulot ja lisätutkimusohjelman talousarvion käyttö (ml. varaus käytöstäpoistoa varten, hallinnointikulut, maksut operaattorille jne.).
1.5.Ehdotuksen/aloitteen perustelut
1.5.1.Tarpeet, joihin ehdotuksella/aloitteella vastataan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä sekä aloitteen yksityiskohtainen toteutusaikataulu
Suurvuoreaktorin tavoitteena on tukea ohjelmaan osallistuvien jäsenvaltioiden tutkimus- ja kehittämistoimia seuraavilla aloilla: ydinlaitosten ja polttoainekierron turvallisuus, jätehuolto, lämpöydinfuusio, perustutkimus ja koulutus.
Suurvuoreaktori on edelleen aktiivisesti mukana reaktorien turvallisuuden parantamisessa. Toimintaa koordinoidaan, tuloksia levitetään ja yhdenmukaistamista tuetaan eurooppalaisten verkostojen kautta.
Suurvuoreaktorin tarkoituksena on myös lääketieteellisten radioisotooppien tuotanto.
1.5.2.EU:n osallistumisesta saatava lisäarvo (joka voi olla seurausta eri tekijöistä, kuten koordinoinnin paranemisesta, oikeusvarmuudesta tai toiminnan vaikuttavuuden tai täydentävyyden paranemisesta). EU:n osallistumisesta saatavalla lisäarvolla tarkoitetaan tässä kohdassa arvoa, jonka EU:n osallistuminen tuottaa sen arvon lisäksi, joka olisi saatu aikaan pelkillä jäsenvaltioiden toimilla.
Suurvuoreaktorin tutkimustoimien lisäarvo liittyy rajatylittäviin vaikutuksiin, suurtuotannon etuihin ja kansallisissa tutkimusinvestoinneissa aikaan saataviin säästöihin.
Suurvuoreaktoria käytetään myös radioisotooppien kaupalliseen tuotantoon. Se tuottaa tarvittavat radioisotoopit yli 60 prosenttiin Euroopassa vuosittain tehtävistä 10 miljoonasta lääketieteellisestä diagnoosista. Se on hyvin tärkeä laitos Euroopan terveydenhuoltoalalle (kuten sairaaloille, klinikoille ja lääkäreille), koska radioisotooppeja käytetään useilla lääketieteen aloilla, ennen muuta syövän diagnosoinnissa, torjunnassa ja hoidossa. Suurvuoreaktorille on hyvin vähän vaihtoehtoja, koska se tuottaa useimmin käytetyt lyhytikäiset isotoopit. Sijaintinsa ansiosta reaktorin tuotanto voidaan nopeasti toimittaa eurooppalaisiin lääketieteellisiin keskuksiin.
Euroopan tason toiminta on perusteltua myös siksi, että EU:ssa on käytettävissä vain vähän ydintutkimusreaktoreita.
1.5.3.Vastaavista toimista saadut kokemukset
Teknetiumin (Tc-99m) tuotantoon lääketieteellisiin tarkoituksiin on tällä hetkellä käytössä liian vähän reaktoreita. Suurvuoreaktori on yksi näistä. Koska nykyiset reaktorit rakennettiin 1950- ja 1960-luvuilla, ne lähestyvät elinkaarensa loppua, mikä lisää sekä suunniteltujen huoltoseisokkien tarvetta että suunnittelemattomia tuotantohäiriöitä. Lääketieteellisiä isotooppeja tuottava kanadalainen NRU-reaktori otettiin pois käytöstä toukokuun 2009 puolivälissä koko loppuvuoden ajaksi, mikä aiheutti jatkuvan maailmanlaajuisen pulan lääketieteellisistä isotoopeista. Suurvuoreaktori pysäytettiin vuonna 2010 pohjayhteen pinnoitteen korjausta varten. Ranskalainen Osiris-tutkimusreaktori suljettiin lopullisesti vuonna 2015. Nämä tapahtumat häiritsivät lääketieteellisten isotooppien toimituksia.
1.5.4.Yhteensopivuus monivuotisen rahoituskehyksen kanssa ja mahdolliset synergiaedut suhteessa muihin kyseeseen tuleviin välineisiin
Ehdotetulla lisätutkimusohjelmalla vastataan erilaisiin ydinteknologian turvallisuuteen liittyviin tieteellisiin ja teknologisiin haasteisiin. Siihen sisältyy toimia, jotka liittyvät läheisesti Euratomin tutkimus- ja koulutusohjelman Horisontti 2020 jatkamiseen (2019–2020) sekä uuteen Horisontti Eurooppa -puiteohjelmaa täydentävään Euratomin tutkimus- ja koulutusohjelmaan (2021–2025).
Suurvuoreaktorin mahdollista käytöstäpoistoa Yhteisen tutkimuskeskuksen ydintutkimuslaitoksena käsitellään parhaillaan komission ehdotuksessa neuvoston asetukseksi ydinlaitosten käytöstä poistamisesta ja radioaktiivisen jätteen huollosta vuosina 2021–2027. Lisäohjelma koskee yksinomaan reaktorin turvallista käyttöä, eikä sillä ja edellä mainitulla ehdotuksella neuvoston asetukseksi ole soveltamisalan eikä talousarvion suhteen vaikutusta toisiinsa.
1.5.5.Arvio käytettävissä olevista rahoitusvaihtoehdoista, mukaan lukien mahdollisuudet määrärahojen uudelleenkohdentamiseen
Ei sovelleta
1.6.Ehdotetun toimen/aloitteen kesto ja rahoitusvaikutukset
⌧ kesto on rajattu
⌧ toiminta alkaa 1.1.2020 ja päättyy 31.12.2023
⌧ maksusitoumusmäärärahoihin kohdistuvat rahoitusvaikutukset koskevat vuosia 2020–2023 ja maksumäärärahoihin kohdistuvat rahoitusvaikutukset vuosia 2020–2024.
◻ kestoa ei ole rajattu
käynnistysvaihe alkaa vuonna VVVV ja päättyy vuonna VVVV,
minkä jälkeen toteutus täydessä laajuudessa.
1.7.Hallinnointitapa (Hallinnointitavat) 7
⌧ Suora hallinnointi, jonka komissio toteuttaa käyttämällä
⌧ yksiköitään, myös unionin edustustoissa olevaa henkilöstöään
◻ toimeenpanovirastoja
◻ Hallinnointi yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa
◻ Välillinen hallinnointi, jossa täytäntöönpanotehtäviä on siirretty
◻ kolmansille maille tai niiden nimeämille elimille
◻ kansainvälisille järjestöille ja niiden erityisjärjestöille (tarkennettava)
◻ Euroopan investointipankille tai Euroopan investointirahastolle
◻ varainhoitoasetuksen 70 ja 71 artiklassa tarkoitetuille elimille
◻ julkisoikeudellisille yhteisöille
◻ sellaisille julkisen palvelun tehtäviä hoitaville yksityisoikeudellisille elimille, jotka antavat riittävät rahoitustakuut
◻ sellaisille jäsenvaltion yksityisoikeuden mukaisille elimille, joille on annettu tehtäväksi julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden täytäntöönpano ja jotka antavat riittävät rahoitustakuut
◻ henkilöille, joille on annettu tehtäväksi toteuttaa SEU-sopimuksen V osaston mukaisia yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan erityistoimia ja jotka nimetään asiaa koskevassa perussäädöksessä.
Jos käytetään useampaa kuin yhtä hallinnointitapaa, olisi annettava lisätietoja kohdassa ”Huomautukset”.
Huomautukset
Komissio on suurvuoreaktorin omistaja Euratomin ja Alankomaiden välillä 25. heinäkuuta 1961 tehdyn sopimuksen (99 vuoden vuokrasopimus) mukaisesti. Suurvuoreaktorin käytöstä vastaa toimiluvan haltija NRG (Alankomaat), joten käyttö perustuu riippumattomaan ja vakaaseen oikeudelliseen järjestelmään. Yhteisen tutkimuskeskuksen hallinnoima lisätutkimusohjelma tuo tutkimukseen kohdennettavia lisätuloja ohjelmaa rahoittaville jäsenvaltioille.
2.HALLINNOINTI
2.1.Seuranta- ja raportointisäännöt
Ilmoitetaan sovellettavat aikavälit ja edellytykset.
Komission velvollisuutena on hallinnoida lisätutkimusohjelmaa ja tähän liittyen raportoida vuosittain
i) reaktorin käytön teknisestä tilasta,
ii) sen tieteellisestä käytöstä,
iii) sen taloudesta eli jäsenvaltioilta saatavista tuloista ja
iv) suoritetuista maksuista.
Ohjelma sisältyy Yhteisen tutkimuskeskuksen suunnittelujaksoon ja vuotuiseen hallintosuunnitelmaan. Asetettuja tavoitteita seurataan näin ollen Yhteisen tutkimuskeskuksen vuosikertomuksessa.
Lisäksi Yhteinen tutkimuskeskus laatii loppukertomuksen, jossa tarkastellaan lisätutkimusohjelman hallinnointia ja erityisesti seuraavia seikkoja:
– tekninen raportointi, jossa annetaan suurvuoreaktorin toimintaa koskevat tiedot
– yhteenveto tärkeimmistä tieteellisistä saavutuksista
– ylläpitotoiminta
– taloudellinen tilanne: jäsenvaltioilta saatavat tulot ja lisätutkimusohjelman talousarvion käyttö (ml. varaus käytöstäpoistoa varten, hallinnointikulut jne.).
2.2.Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä(t)
2.2.1.Perustelut ehdotetu(i)lle hallinnointitavalle(/-tavoille), rahoituksen toteutusmekanismille(/-mekanismeille), maksujärjestelyille sekä valvontastrategialle
Ohjelma on jatkoa edelliselle lisätutkimusohjelmalle. Ohjelmaan osallistuvat jäsenvaltiot ovat arvioineet tämän uuden lisäohjelman ja siihen osallistumiseen liittyvät riskit.
2.2.2.Tiedot todetuista riskeistä ja niiden vähentämiseksi käyttöön otetuista sisäisistä valvontajärjestelmistä
Raporteissa tarkastellaan lisätutkimusohjelman hallintoa ja sen teknisiä, tieteellisiä ja varainhoidollisia näkökohtia (ml. varaukset käytöstäpoistoa varten jne.).
2.2.3.Valvonnan kustannustehokkuutta (valvontakustannusten suhde hallinnoitujen varojen arvoon) koskevat arviot ja perustelut sekä arviot maksujen suoritusajankohdan ja toiminnan päättämisajankohdan odotetuista virheriskitasoista
Ei sovelleta
2.3.Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi
Ilmoitetaan käytössä olevat ja suunnitellut ehkäisy- ja suojatoimenpiteet, esimerkiksi petostentorjuntastrategian pohjalta
Yhteisen tutkimuskeskuksen virkamiehet toteuttavat edellä mainittuun raportointiin liittyen tarkastuksia ja sisäistä valvontaa, jossa tarkastellaan teknisiä ja varainhoidollisia näkökohtia.
Käyttämällä OLAFin suosittelemia vakiosäännöksiä lainsäädännöllä varmistetaan, että komission yksiköt, mukaan lukien OLAF, voivat suorittaa tarkastukset ja paikalla tehtävät todentamiset.
Yhteisen tutkimuskeskuksen petostentorjuntastrategia päivitettiin joulukuussa 2017, jotta sillä voitiin myötävaikuttaa komission petostentorjuntastrategian päivitykseen OLAFin uusimpien menetelmien huomioon ottamiseksi.
Halkeamiskelpoisten materiaalien siirtojen valvonta kuuluu Euratomin ja IAEA:n tarkastusten piiriin.
3.EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET
3.1.Kyseeseen tulevat monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeet ja menopuolen budjettikohdat
Talousarviossa jo olevat budjettikohdat
Monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeiden ja budjettikohtien mukaisessa järjestyksessä
Monivuotisen rahoituskehyksen otsake |
Budjettikohta |
Menolaji |
Rahoitusosuudet |
||||
Numero |
JM/EI-JM 8 . |
EFTA-mailta 9 |
Ehdokasmailta 10 |
kolmansilta mailta |
varainhoitoasetuksen 21 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet |
||
1a |
Momentti 10 04 04 — Suurvuoreaktorin (HFR) käyttö Alamomentti 10 04 04 01 — Suurvuoreaktorin (HFR) käyttö – HFR-lisäohjelma |
JM |
EI |
EI |
EI |
KYLLÄ |
Uudet perustettaviksi esitetyt budjettikohdat (ei sovelleta)
Monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeiden ja budjettikohtien mukaisessa järjestyksessä
Monivuotisen rahoituskehyksen otsake |
Budjettikohta |
Menolaji |
Rahoitusosuudet |
|||
Numero |
JM/ EI-JM |
EFTA-mailta |
Ehdokasmailta |
kolmansilta mailta |
varainhoitoasetuksen 21 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet |
|
[XX.YY.YY.YY] |
KYLLÄ/EI |
KYLLÄ/EI |
KYLLÄ/EI |
KYLLÄ/EI |
3.2.Arvioidut vaikutukset määrärahoihin
3.2.1.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista toimintamäärärahoihin
⌧Ehdotus/aloite ei edellytä toimintamäärärahoja.
◻Ehdotus/aloite edellyttää toimintamäärärahoja seuraavasti:
milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)
Monivuotisen rahoituskehyksen otsake |
1a |
Kasvua ja työllisyyttä edistävä kilpailukyky |
PO: JRC |
Vuosi 2020 11 |
Vuosi 2021 |
Vuosi 2022 |
Vuosi 2023 |
Vuosi >-2023 |
YHTEENSÄ |
|||
• Toimintamäärärahat |
|||||||||
Budjettikohta 12 10 04 04 01 |
Sitoumukset |
(1a) |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
||
Maksut |
(2a) |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
||
Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat hallintomäärärahat 13 |
|||||||||
Budjettikohta |
(3) |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
|||
PO JRC:n määrärahat YHTEENSÄ |
Sitoumukset |
=1a+1b +3 |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
. |
p.m. |
|
Maksut |
=2a+2b +3 |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
|
Sitoumukset |
(4) |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
|
Maksut |
(5) |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
|
• Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat hallintomäärärahat YHTEENSÄ |
(6) |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
|
p.m. |
|
Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 1a kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ |
Sitoumukset |
=4+ 6 |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
|
p.m. |
Maksut |
=5+ 6 |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
Jos ehdotuksella/aloitteella on vaikutuksia useampaan otsakkeeseen, toistetaan edellä oleva osa: Ei sovelleta
• Toimintamäärärahat (kaikki otsakkeet) YHTEENSÄ |
Sitoumukset |
(4) |
||||||||
Maksut |
(5) |
|||||||||
Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat hallintomäärärahat (kaikki otsakkeet) YHTEENSÄ |
(6) |
|||||||||
Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEISIIN 1–4 kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ (Viitemäärä) |
Sitoumukset |
=4+ 6 |
||||||||
Maksut |
=5+ 6 |
|
5 |
”Hallintomenot” |
Tämän osan täyttämisessä on käytettävä rahoitusselvityksen liitteessä (sisäisten sääntöjen liite V) olevaa hallintomäärärahoja koskevaa selvitystä, joka on laadittava ennen rahoitusselvityksen laatimista. Liite ladataan DECIDE-tietokantaan komission sisäistä lausuntokierrosta varten.
milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)
Vuosi N |
Vuosi N+1 |
Vuosi N+2 |
Vuosi N+3 |
ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6) |
YHTEENSÄ |
|||||
PO: <…….> |
||||||||||
•Henkilöresurssit |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
|||||
•Muut hallintomenot |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
|||||
PÄÄOSASTO <….> YHTEENSÄ |
Määrärahat |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 5 kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ |
(Sitoumukset yhteensä = maksut yhteensä) |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
Ei sovelleta |
milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)
Vuosi N 14 |
Vuosi N+1 |
Vuosi N+2 |
Vuosi N+3 |
ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6) |
YHTEENSÄ |
|||||
Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEISIIN 1–5 kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ |
Sitoumukset |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
||||
Maksut |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
3.2.2.Arvioidut toimintamäärärahoista rahoitetut tuotokset
maksusitoumusmäärärahat, milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)
Tavoitteet ja tuotokset ⇩ |
Vuosi 2020 |
Vuosi 2021 |
Vuosi 2022 |
Vuosi 2023 |
YHTEENSÄ |
|||||||
TUOTOKSET |
||||||||||||
Tyyppi 15 |
Keskimäär. kustannuk-set |
Lukumäärä |
Kustan-nus |
Lukumäärä |
Kustan-nus |
Lukumäärä |
Kustan-nus |
Lukumäärä |
Kustan-nus |
Lukumää-rä yhteensä |
Kustannukset yhteensä |
|
ERITYISTAVOITE 1 16 … |
Suurvuoreaktorin turvallinen ja luotettava käyttö |
|||||||||||
– tuotos |
Täysien käyttöpäivien määrä |
Ei sovelleta |
250 |
p.m. |
250 |
p.m. |
250 |
p.m. |
250 |
p.m. |
1 000 |
p.m. |
Välisumma erityistavoite 1 |
250 |
p.m. |
250 |
p.m. |
250 |
p.m. |
250 |
p.m. |
1 000 |
p.m. |
||
KAIKKI YHTEENSÄ |
250 |
p.m. |
250 |
p.m. |
250 |
p.m. |
250 |
p.m. |
1 000 |
p.m. |
3.2.3.Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista hallintomäärärahoihin
⌧ Ehdotus/aloite ei edellytä hallintomäärärahoja.
◻ Ehdotus/aloite edellyttää hallintomäärärahoja seuraavasti:
milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)
Vuosi N 17 |
Vuosi N+1 |
Vuosi N+2 |
Vuosi N+3 |
ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6) |
YHTEEN-SÄ |
Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKE 5 |
||||||||
Henkilöresurssit |
||||||||
Muut hallintomenot |
||||||||
Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKE 5, välisumma |
Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 5 18 sisältymättömät |
||||||||
Henkilöresurssit |
||||||||
Muut hallintomenot |
||||||||
Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 5 sisältymättömät, välisumma |
YHTEENSÄ |
Henkilöresursseja ja muita hallintomenoja koskeva määrärahatarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetuilla pääosaston määrärahoilla ja/tai pääosastossa toteutettujen uudelleenjärjestelyjen tuloksena saaduilla määrärahoilla sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.
3.2.3.1.Henkilöresurssien arvioitu tarve
⌧ Ehdotus/aloite ei edellytä henkilöresursseja.
◻ Ehdotus/aloite edellyttää henkilöresursseja seuraavasti:
Arvio kokoaikaiseksi henkilöstöksi muutettuna
Vuosi N |
Vuosi N+1 |
Vuosi N+2 |
Vuosi N+3 |
ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6) |
|||||
• Henkilöstötaulukkoon sisältyvät virat/toimet (virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt) |
|||||||||
XX 01 01 01 (päätoimipaikka ja komission edustustot EU:ssa) |
|||||||||
XX 01 01 02 (EU:n ulkopuoliset edustustot) |
|||||||||
XX 01 05 01/11/21 (epäsuora tutkimustoiminta) |
|||||||||
10 01 05 01/11 (suora tutkimustoiminta) |
|||||||||
• Ulkopuolinen henkilöstö (kokoaikaiseksi muutettuna) 19 |
|||||||||
XX 01 02 01 (kokonaismäärärahoista katettavat sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö) |
|||||||||
XX 01 02 02 (sopimussuhteiset ja paikalliset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat, vuokrahenkilöstö ja nuoremmat asiantuntijat EU:n ulkopuolisissa edustustoissa) |
|||||||||
XX 01 04 yy 20 |
– päätoimipaikassa |
||||||||
– EU:n ulkopuolisissa edustustoissa |
|||||||||
XX 01 05 02/12/22 (epäsuora tutkimustoiminta: sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö) |
|||||||||
10 01 05 02/12 (suora tutkimustoiminta: sopimussuhteiset toimihenkilöt, kansalliset asiantuntijat ja vuokrahenkilöstö) |
|||||||||
Muu budjettikohta (mikä?) |
|||||||||
YHTEENSÄ |
XX viittaa kyseessä olevaan toimintalohkoon eli talousarvion osastoon.
Henkilöresurssien tarve katetaan toimen hallinnointiin jo osoitetulla pääosaston henkilöstöllä ja/tai pääosastossa toteutettujen henkilöstön uudelleenjärjestelyjen tuloksena saadulla henkilöstöllä sekä tarvittaessa sellaisilla lisäresursseilla, jotka toimea hallinnoiva pääosasto voi saada käyttöönsä vuotuisessa määrärahojen jakomenettelyssä talousarvion puitteissa.
Kuvaus henkilöstön tehtävistä:
Virkamiehet ja väliaikaiset toimihenkilöt |
Yhteisen tutkimuskeskuksen ainoana tehtävänä on lisäohjelman hallinnointi. Tähän käytettävät varat rahoitetaan kokonaisuudessaan lisätutkimusohjelmasta tulevilla käyttötarkoitukseensa sidotuilla tuloilla. |
Ulkopuolinen henkilöstö |
Ei sovelleta |
3.2.4.Yhteensopivuus nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen kanssa
Ehdotus/aloite
◻ voidaan rahoittaa kokonaan kohdentamalla menoja uudelleen monivuotisen rahoituskehyksen kyseisen otsakkeen sisällä.
◻ edellyttää monivuotisen rahoituskehyksen kyseiseen otsakkeeseen sisältyvän kohdentamattoman liikkumavaran ja/tai monivuotista rahoituskehystä koskevassa asetuksessa määriteltyjen erityisvälineiden käyttöä.
◻ edellyttää monivuotisen rahoituskehyksen tarkistamista.
3.2.5.Ulkopuolisten tahojen rahoitusosuudet
Ehdotuksen/aloitteen
◻ rahoittamiseen ei osallistu ulkopuolisia tahoja
⌧ rahoittamiseen osallistuu ulkopuolisia tahoja seuraavasti (arvio):
määrärahat, milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)
Vuosi 2020 |
Vuosi 2021 |
Vuosi 2022 |
Vuosi 2023 |
ja näitä seuraavat vuodet (ilmoitetaan kaikki vuodet, joille ehdotuksen/aloitteen vaikutukset ulottuvat, ks. kohta 1.6) |
Yhteensä |
|||
Alankomaat |
7 451 |
6 401 |
6 401 |
6 401 |
26 654 |
|||
Ranska |
300 |
300 |
300 |
300 |
1 200 |
|||
Yhteisrahoituksella katettavat määrärahat YHTEENSÄ |
7 751 |
6 701 |
6 701 |
6 701 |
27 854 |
Arvioidut vaikutukset tuloihin
◻ Ehdotuksella/aloitteella ei ole vaikutuksia tuloihin.
⌧ Ehdotuksella/aloitteella on vaikutuksia tuloihin seuraavasti:
◻ vaikutukset omiin varoihin
⌧ vaikutukset muihin tuloihin
tulot on kohdennettu menopuolen budjettikohtiin ⌧
milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)
Tulopuolen budjettikohta |
Käytettävissä olevat määrärahat kuluvana varainhoitovuonna |
Ehdotuksen/aloitteen vaikutus 21 |
||||
Vuosi 2020 |
Vuosi 2021 |
Vuosi 2022 |
Vuosi 2023 |
|||
Alamomentti 6221 |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
p.m. |
Alamomentti 6 2 2 1
Muita huomautuksia (esim. tuloihin kohdistuvan vaikutuksen laskentamenetelmä/-kaava tai muita lisätietoja).
Lisätutkimusohjelma rahoitetaan osallistuvilta jäsenvaltioilta tulevilla rahoitusosuuksilla, jotka on laskettu vuosien 2016–2019 talousarvion perusteella.
EUROOPAN KOMISSIO
Bryssel 24.3.2020
COM(2020) 108 final
LIITTEET
ehdotukseen
NEUVOSTON PÄÄTÖS
Pettenissä sijaitsevan suurvuoreaktorin lisätutkimusohjelmasta (2020–2023), jonka Yhteinen tutkimuskeskus toteuttaa Euroopan atomienergiayhteisölle
LIITE I
TIETEELLISET JA TEKNISET TAVOITTEET
Ohjelmalla on seuraavat päätavoitteet:
1) taata suurvuoreaktorin turvallinen ja luotettava käyttö neutronien saannin turvaamiseksi kokeita varten.
2) mahdollistaa se, että tutkimuslaitokset voivat käyttää suurvuoreaktoria tehokkaasti eri aloilla, joita ovat ydinreaktoreiden turvallisuuden parantaminen, terveys (mukaan lukien lääketieteellisten isotooppien kehittäminen), ydinfuusio, perustutkimus ja koulutus sekä jätehuolto, mukaan lukien mahdollisuus tutkia ydinpolttoaineiden turvallisuuskysymyksiä Euroopan kannalta tärkeitä reaktorijärjestelmiä varten.
LIITE II
RAHOITUSOSUUKSIEN JAKAUTUMINEN
Ohjelman rahoittavat Alankomaat ja Ranska.
Rahoitusosuudet jakautuvat seuraavasti:
Alankomaat: 26 654 000 euroa;
Ranska: 1 200 000 euroa;
Yhteensä: 27 854 000 euroa.
Rahoitusosuudet suoritetaan unionin yleiseen talousarvioon ja sidotaan tähän ohjelmaan. Osa lisätutkimusohjelman rahoitusosuuksista voi kattaa myös vuonna 2020 aiheutuneet suurvuoreaktorin toimintakustannukset, rahoittajamaiden ja komission kesken sovittavan työohjelman mukaisesti.
Kyseiset rahoitusosuudet ovat kiinteät, eikä niitä voi tarkistaa toiminta-, ylläpito- ja käytöstäpoistokustannusten vaihtelujen perusteella.