Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52025PC0158

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta Irakin tasavallan liittymiseen oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevaan vuoden 2015 kansainväliseen sopimukseen

COM/2025/158 final

Bryssel 7.4.2025

COM(2025) 158 final

2025/0083(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta Irakin tasavallan liittymiseen oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevaan vuoden 2015 kansainväliseen sopimukseen


PERUSTELUT

1.Ehdotuksen kohde

Tämä ehdotus koskee päätöstä kansainvälisen oliivineuvoston (IOC) jäsenneuvostossa unionin puolesta otettavan kannan vahvistamisesta Irakin tasavallan liittyessä oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevaan kansainväliseen sopimukseen, jäljempänä ’sopimus’.

2.Ehdotuksen tausta

2.1.Oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskeva kansainvälinen sopimus

Oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevan kansainvälisen sopimuksen, jäljempänä ’sopimus’, tarkoituksena on i) saavuttaa yhdenmukaisuus oliiviöljyjen, oliivin puristemassaöljyjen ja syötäväksi tarkoitettujen oliivien fysikaalis-kemiallisiin ja aistinvaraisiin ominaisuuksiin liittyvässä kansallisessa ja kansainvälisessä lainsäädännössä, jotta ehkäistään kaupan esteitä, ii) harjoittaa fysikaalis-kemiallisten ja aistinvaraisten ominaisuuksien testaukseen liittyvää toimintaa, jotta saataisiin lisää tietoa oliivituotteiden koostumuksesta ja laatuominaisuuksista ja voitaisiin sen myötä konsolidoida kansainvälisiä standardeja, ja iii) lujittaa kansainvälisen oliivineuvoston roolia huippuosaamisen foorumina kansainvälisessä tiedeyhteisössä oliivien ja oliiviöljyn alalla.

Sopimuksen uusittu versio tuli voimaan 1. tammikuuta 2017.

Euroopan unioni on sopimuksen osapuoli 1 .

2.2.Jäsenneuvosto

Kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvosto, jäljempänä ’jäsenneuvosto’, on kansainvälisen oliivineuvoston ylin vallankäyttäjä ja päätöksentekoelin. Se käyttää kaikkia toimivaltuuksia ja vastaa kaikista tehtävistä, jotka ovat tarpeen sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Sopimuksen osapuolena Euroopan unioni on kansainvälisen oliivineuvoston jäsen ja edustettuna jäsenneuvostossa. Jäsenneuvoston päätökset uuden jäsenen liittymisestä tehdään yksimielisesti. Sopimuksen 10 artiklan 4 kohdan b alakohdassa määrätään, että jos yksimielisyyteen ei päästä jäsenneuvoston puheenjohtajan asettamassa määräajassa, jäseniä pyydetään äänestämään päätöksestä. Päätös katsotaan hyväksytyksi, kun se on saanut äänet vähintään jäsenten enemmistöltä, jonka osuus on vähintään 86 prosenttia jäsenten osallistumiskiintiöistä.

Kansainvälisessä oliivineuvostossa on nykyään 21 jäsentä, ja Euroopan unionilla on 647 osallistumiskiintiötä yhteensä 1 000:sta.

2.3.Jäsenneuvoston suunnitellut säädökset

Koska Irakin tasavalta teki 21. tammikuuta 2025 virallisen hakemuksen sopimukseen liittymisestä, jäsenneuvoston odotetaan tekevän jossakin sen tulevassa kokouksessa tai jäsenneuvoston kirjeenvaihdolla tapahtuvassa päätöksentekomenettelyssä päätöksen Irakin tasavallan liittymisestä.

Suunnitellun säädöksen tarkoituksena on vahvistaa Irakin tasavallan sopimukseen liittymisen ehdot sopimuksen 29 artiklan mukaisesti.

Suunnitellusta säädöksestä tulee sopimuksen osapuolia sitova, sillä se muuttaa päätöksenteon tasapainoa jäsenneuvostossa sellaisten päätösten osalta, jotka tehdään sopimuksen 10 artiklan 4 kohdan mukaisesti ilman yksimielisyyttä.

3.Unionin puolesta otettava kanta

Vaikka oliiviöljyn tuotanto on edelleen vähäistä Irakin tasavallassa, syötäväksi tarkoitettujen oliivien tuotannolla sekä oliiviöljyn ja syötäväksi tarkoitettujen oliivien kulutuksella on pitkät perinteet. Irakin tasavallan maatalousmaan osuus koko maa-alasta oli 21,8 prosenttia vuonna 2022 2 , ja syötäväksi tarkoitettujen oliivien keskimääräinen vuotuinen kulutus oli noin 24 000 tonnia 3 .

Kun otetaan huomioon maan pitkät perinteet oliivialalla, Irakin tasavallan liittyminen sopimukseen tietyin ehdoin vahvistaa kansainvälistä oliivineuvostoa erityisesti siltä osin kuin on kyse yhdenmukaisuuden saavuttamisesta oliivituotteiden ominaisuuksiin liittyvässä kansallisessa ja kansainvälisessä lainsäädännössä kaupan esteiden ehkäisemiseksi. Liittyminen vastaa unionin politiikan tavoitteita maataloustuotteiden kaupan pitämistä koskevien vaatimusten osalta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 4 II osan II osaston mukaisesti.

Jäsenneuvostossa hyväksyttävässä päätöksessä vahvistetaan Irakin tasavallan liittymistä koskevat ehdot kansainvälisen oliivineuvoston osallistumiskiintiöiden sekä liittymiskirjan tallettamisen määräajan osalta.

Jäsenten osallistumiskiintiöt, joita käytetään jäsenten rahoitusosuuksien ja äänioikeuksien määrittämiseen, lasketaan sopimuksen 11 artiklassa määrätyn kaavan mukaisesti. Unioni varmistaa, että tätä kaavaa käytetään määritettäessä Irakin tasavallan osallistumiskiintiöt.

Unioni tukee sellaista liittymiskirjan tallettamisen määräaikaa, joka mahdollistaa Irakin pian tapahtuvan liittymisen. Jos liittymiskirjan tallettaminen viivästyy, unioni voi jäsenneuvoston myöhemmin hyväksymissä päätöksissä tukea liittymiskirjan tallettamiselle asetetun määräajan jatkamista.

Kun otetaan huomioon kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvoston päätöksentekomenettely, Irakin tasavallan liittymisehtojen vahvistamiseen tarvitaan unionin kanta.

4.Oikeusperusta

4.1.Menettelyllinen oikeusperusta

4.1.1.Periaatteet

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT-sopimus) 218 artiklan 9 kohdassa määrätään päätöksistä ”sopimuksella perustetussa elimessä unionin puolesta esitettävien kantojen vahvistamisesta, silloin kun tämän elimen on annettava säädöksiä, joilla on oikeusvaikutuksia, lukuun ottamatta säädöksiä, joilla täydennetään tai muutetaan sopimuksen institutionaalisia rakenteita”.

Ilmaisu ”säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia” kattaa myös säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia kyseiseen elimeen sovellettavan kansainvälisen oikeuden nojalla. Se kattaa myös välineet, joilla ei ole sitovaa vaikutusta kansainvälisen oikeuden nojalla mutta jotka ”voivat vaikuttaa ratkaisevasti sen säännöstön sisältöön, jonka unionin lainsäätäjä antaa” 5 .

4.1.2.Soveltaminen käsiteltävänä olevassa asiassa

Jäsenneuvosto on sopimuksella eli oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevalla kansainvälisellä sopimuksella perustettu elin.

Säädös, jonka jäsenneuvoston on määrä antaa, on säädös, jolla on oikeusvaikutuksia. Suunnitellulla säädöksellä on oikeusvaikutuksia erityisesti siksi, että se vaikuttaa päätöksenteon tasapainoon jäsenneuvostossa sellaisten päätösten osalta, jotka hyväksytään sopimuksen 10 artiklan 4 kohdan mukaisesti ilman yksimielisyyttä 6 .

Suunnitellulla säädöksellä ei täydennetä eikä muuteta sopimuksen institutionaalisia rakenteita.

Sen vuoksi ehdotetun päätöksen menettelyllinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohta.

4.2.Aineellinen oikeusperusta

4.2.1.Periaatteet

SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla annettavan päätöksen aineellinen oikeusperusta määräytyy ensisijaisesti sen suunnitellun säädöksen tavoitteen ja sisällön perusteella, jota unionin puolesta otettava kanta koskee. Jos suunnitellulla säädöksellä on kaksi tavoitetta tai siihen sisältyy kaksi osatekijää ja jos näistä tavoitteista tai osatekijöistä toinen on mahdollista määritellä pääasialliseksi tavoitteeksi tai osatekijäksi, johon nähden toinen tavoite tai osatekijä on liitännäinen, SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla hyväksyttävällä päätöksellä on oltava vain yksi aineellinen oikeusperusta eli se, jota pääasiallinen tai ensisijainen tavoite tai osatekijä edellyttää.

4.2.2.Soveltaminen käsiteltävänä olevassa asiassa

Suunnitellun säädöksen pääasiallinen tavoite ja sisältö liittyvät yhteisteen kauppapolitiikkaan.

Sen vuoksi ehdotetun päätöksen aineellinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 207 artikla.

4.3.Päätelmät

Ehdotetun päätöksen oikeusperustana tulisi olla SEUT-sopimuksen 207 artikla yhdessä SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan kanssa.

5.Oletusarvona digitaalisuus -periaatteen noudattaminen

Tällä ehdotuksella ei siitä tehdyn digitaalisuusarvioinnin mukaan ole digitaalista ulottuvuutta, koska ehdotus ei ole digitalisaation kannalta merkityksellinen. Ehdotuksessa vahvistetaan EU:n kanta Irakin tasavallan liittymiseen oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevaan vuoden 2015 kansainväliseen sopimukseen.

Digitaaliset toimet tai tietojenvaihto eivät kuulu ehdotuksen soveltamisalaan.

2025/0083 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta Irakin tasavallan liittymiseen oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevaan vuoden 2015 kansainväliseen sopimukseen

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 207 artiklan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskeva vuoden 2015 kansainvälinen sopimus, jäljempänä ’sopimus’, allekirjoitettiin unionin puolesta neuvoston päätöksen (EU) 2016/1892 7 mukaisesti 18 päivänä marraskuuta 2016 sillä varauksella, että sen tekeminen saatetaan päätökseen myöhemmin. Sopimus tuli sen 31 artiklan 2 kohdan mukaisesti väliaikaisesti voimaan 1 päivänä tammikuuta 2017, ja se tehtiin unionin puolesta 17 päivänä toukokuuta 2019 annetulla neuvoston päätöksellä (EU) 2019/848 8 .

(2)Sopimuksen 29 artiklan mukaisesti kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvosto, jäljempänä ’jäsenneuvosto’, vahvistaa ehdot hallituksen liittymiselle sopimukseen.

(3)Irakin tasavalta on virallisesti hakenut sopimukseen liittymistä. Tämän vuoksi jäsenneuvostoa olisi kehotettava vahvistamaan jossakin sen tulevassa kokouksessa tai jäsenneuvoston kirjeenvaihdolla tapahtuvassa päätöksentekomenettelyssä Irakin tasavallan liittymistä koskevat ehdot kansainvälisen oliivineuvoston osallistumiskiintiöiden sekä liittymiskirjan tallettamisen määräajan osalta.

(4)Koska oliivialan tuotteiden kulutus on kasvussa Irakissa ja maa aikoo kehittää myös tuotantoaan, Irakin liittyminen sopimukseen tietyin ehdoin voisi vahvistaa kansainvälistä oliivineuvostoa erityisesti siltä osin kuin on kyse yhdenmukaisuuden saavuttamisesta oliivituotteiden ominaisuuksiin liittyvässä kansallisessa ja kansainvälisessä lainsäädännössä kaupan esteiden ehkäisemiseksi.

(5)On aiheellista määrittää kanta, joka otetaan unionin puolesta jäsenneuvostossa, koska hyväksyttävillä päätöksillä on oikeusvaikutuksia unioniin siksi, että ne muuttavat päätöksenteon tasapainoa jäsenneuvostossa sellaisten päätösten osalta, jotka tehdään sopimuksen 10 artiklan 4 kohdan mukaisesti ilman yksimielisyyttä,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvostossa jossakin sen tulevassa kokouksessa tai jäsenneuvoston kirjeenvaihdolla tapahtuvassa päätöksentekomenettelyssä unionin puolesta otettava kanta Irakin tasavallan hallituksen sopimukseen liittymistä koskeviin ehtoihin esitetään liitteessä.

2 artikla

Tämä päätös on osoitettu komissiolle.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1)    Neuvoston päätös (EU) 2016/1892, annettu 10 päivänä lokakuuta 2016, oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevan vuoden 2015 kansainvälisen sopimuksen allekirjoittamisesta unionin puolesta ja sen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 293, 28.10.2016, s. 2, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/1892/oj ) ja neuvoston päätös (EU) 2019/848, annettu 17 päivänä toukokuuta 2019, oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevan vuoden 2015 kansainvälisen sopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta (EUVL L 139, 27.5.2019, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/848/oj ).
(2)    Maailmanpankin kehitysindikaattoreita koskevan kokoelman mukaan.
(3)    Kansainvälisen oliivineuvoston arvion mukaan.
(4)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1308/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 922/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1308/oj ).
(5)    Unionin tuomioistuimen tuomio 7.10.2014, Saksa v. neuvosto, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, 61–64 kohta.
(6)    Jäsenneuvoston hyväksymät säädökset, jotka koskevat oliiviöljyn kaupan pitämisen vaatimuksia, voidaan hyväksyä ilman yksimielisyyttä, ne ovat sitovia kansainvälisen oikeuden nojalla sopimuksen 20 artiklan 3 kohdan mukaisesti ja ne voivat vaikuttaa ratkaisevasti unionin lainsäädäntöön erityisesti seuraavien osalta: asetukseen (EU) N:o 1308/2013 perustuvat delegoidut säädökset ja täytäntöönpanosäädökset.
(7)    Neuvoston päätös (EU) 2016/1892, annettu 10 päivänä lokakuuta 2016, oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevan vuoden 2015 kansainvälisen sopimuksen allekirjoittamisesta unionin puolesta ja sen väliaikaisesta soveltamisesta (EUVL L 293, 28.10.2016, s. 2, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/1892/oj ).
(8)    Neuvoston päätös (EU) 2019/848, annettu 17 päivänä toukokuuta 2019, oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevan vuoden 2015 kansainvälisen sopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta (EUVL L 139, 27.5.2019, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/848/oj ).
Top

Bryssel 7.4.2025

COM(2025) 158 final

LIITE

ehdotukseen

NEUVOSTON PÄÄTÖS

kansainvälisen oliivineuvoston jäsenneuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta Irakin tasavallan liittymiseen oliiviöljyä ja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevaan vuoden 2015 kansainväliseen sopimukseen


LIITE

Unioni tukee tulevassa jäsenneuvoston kokouksessa tai jäsenneuvoston kirjeenvaihdolla tapahtuvassa päätöksentekomenettelyssä Irakin tasavallan hallituksen liittymistä sopimukseen edellyttäen, että Irakin osallistumiskiintiöt lasketaan sopimuksen 11 artiklassa esitetyn kaavan mukaisesti ja että tallettamisen määräaika on enintään puolitoista vuotta jäsenneuvoston päätöksestä lukien. Jos liittymiskirjan tallettaminen viivästyy, unioni voi jäsenneuvoston myöhemmin hyväksymissä päätöksissä tukea liittymiskirjan tallettamiselle asetetun määräajan jatkamista.

Top