Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024DC0431

KOMISSION KERTOMUS sopimussuhteisten toimihenkilöiden palkkaamisesta vuonna 2022

COM/2024/431 final

Bryssel 1.10.2024

COM(2024) 431 final

KOMISSION KERTOMUS

sopimussuhteisten toimihenkilöiden palkkaamisesta vuonna 2022


   

Sisällysluettelo

1.Tiivistelmä

2.Johdanto

a)Kertomuksen aihe

b)Sopimussuhteiset toimihenkilöt

3.Sopimussuhteiset toimihenkilöt toimielimissä ja virastoissa

4.Sopimussuhteiset toimihenkilöt Euroopan komissiossa

a)Sopimussuhteisten toimihenkilöiden palkkaamisen kehitys komissiossa

b)Komission sopimussuhteisten toimihenkilöiden jakauma tehtäväryhmän mukaan

c)Komission sopimussuhteisten toimihenkilöiden jakauma sukupuolen mukaan vuonna 2022

d)Komission sopimussuhteisten toimihenkilöiden jakauma kansalaisuuden mukaan

e)Komission sopimussuhteisten toimihenkilöiden jakauma pääosaston mukaan

5.Muiden toimielinten ja virastojen sopimussuhteiset toimihenkilöt

a)Johdanto

b)Muiden toimielinten sopimussuhteiset toimihenkilöt

c)Sopimussuhteiset toimihenkilöt virastoissa

LIITE 1

LIITE 2

1.Tiivistelmä 

Tämä kertomus sopimussuhteisten toimihenkilöiden palkkaamisesta Euroopan unionin toimielimissä ja virastoissa vuonna 2022 esitetään Euroopan unionin muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen, jäljempänä ’palvelussuhteen ehdot’, 79 artiklan 3 kohdan mukaisesti. Kertomus sisältää analyysin, joka perustuu tietoihin 63 toimijasta, mukaan lukien Euroopan komissio, muut unionin toimielimet ja virastot. Tiedot kuvaavat tilannetta 31. joulukuuta 2022. Toimijoiden määrä on kasvanut edellisvuodesta, sillä vuoden 2021 kertomus kattoi 60 toimijaa. Sittemmin on perustettu kolme uutta yhteisyritystä: älykkäät verkot ja palvelut -yhteisyritys (SNS), globaalin terveyden EDCTP3 -yhteisyritys ja Euroopan kyberturvallisuuden tutkimus- ja osaamiskeskus (ECCC).

Palvelussuhteen ehtojen 3 a ja 3 b artiklassa määritelty sopimussuhteisten toimihenkilöiden ura-alue perustettiin vuonna 2004. Siihen kuuluvat toimihenkilöt suorittavat hallinnollisen tuen tehtäviä, ja heillä on keskeinen rooli kaikissa EU:n toimielimissä.

Vuonna 2022 sopimussuhteisten toimihenkilöiden kokonaismäärä kasvoi lähes 3 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.

Komissiossa sopimussuhteisten toimihenkilöiden määrä pieneni hieman (0,42 %). Suurin osa komission sopimussuhteisesta henkilöstöstä (46 %) on palkattu hallinnollisiin, avustaviin, lingvistisiin ja muihin vastaaviin teknisiin tehtäviin (tehtäväryhmä IV). Noin 60 prosenttia komission sopimussuhteisista toimihenkilöistä on naisia. Naisia on erityisesti hallinnollisissa ja toimeenpanevissa tehtävissä, kun taas miehet ovat enemmistönä ruumiillisen työn tehtävissä. Kaikki jäsenvaltiot olivat edustettuina tehtäväryhmissä II, III ja IV.

Muissa EU:n toimielimissä sopimussuhteisten toimihenkilöiden määrä kasvoi vain hieman (1,08 %) vuodesta 2021 vuoteen 2022. Kasvu on hidastunut huomattavasti, sillä vuodesta 2020 vuoteen 2021 sopimussuhteisten toimihenkilöiden määrä kasvoi 12,09 prosenttia. Myös EU:n virastoissa sopimussuhteisten toimihenkilöiden määrä kasvoi paljon vähemmän kuin edellisvuonna. Vuonna 2022 sopimussuhteisten toimihenkilöiden määrä kasvoi 9,08 prosenttia, kun vuodesta 2020 vuoteen 2021 kasvua oli 15,31 prosenttia. Euroopan parlamentti työllistää EU:n toimielimistä eniten sopimussuhteisia toimihenkilöitä eli 64 prosenttia kokonaismäärästä. Vuonna 2022 virastojen sopimussuhteisista toimihenkilöistä 53,7 prosenttia työskenteli erillisvirastoissa, 41,5 prosenttia toimeenpanovirastoissa ja 4,7 prosenttia yhteisyrityksissä.



2.Johdanto

a)Kertomuksen aihe

Tämä kertomus esitetään Euroopan unionin muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen, jäljempänä ’palvelussuhteen ehdot’, 79 artiklan 3 kohdan mukaisesti. Näissä henkilöstösäännöissä säädetään, että ”komissio laatii sopimussuhteisten toimihenkilöiden palkkauksesta vuosittain kertomuksen, joka sisältää toimihenkilöiden määrän, tehtäväryhmän tason ja tyypin, maantieteellisen edustuksen ja budjettivarat kunkin tehtäväryhmän osalta”. Ellei toisin mainita, kertomuksen tiedot kuvaavat tilannetta 31. joulukuuta 2022.

Tämä kertomus sisältää tiedot henkilöstösääntöjen soveltamisalaan kuuluvista 63 toimijasta, jotka on jaettu seuraavasti:

a)Euroopan komissio

b)muut Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 13 artiklassa määritellyt unionin toimielimet 1 , Euroopan keskuspankkia lukuun ottamatta, sekä henkilöstösäännöissä toimielimiin henkilöstösääntöjen 1 b artiklan nojalla rinnastettavat elimet 2  

c)virastot eli elimet, joihin henkilöstösääntöjä sovelletaan henkilöstösääntöjen 1 a artiklan 2 kohdan mukaisesti niiden perustamisesta annettujen unionin säädösten nojalla 3 . Näitä elimiä ovat erillisvirastot, yhteisyritykset 4 ja toimeenpanovirastot.

Komissiota koskevat tiedot kattavat kaikki sopimussuhteiset toimihenkilöt eli hallinnollisia asioita ja tutkimusta koskevista budjettikohdista sekä toimintamäärärahoista ja muiden toimielinten ja elinten kanssa tehdyistä palvelutasosopimuksista saatavilla tuloilla rahoitetun henkilöstön. 5

b)Sopimussuhteiset toimihenkilöt

Sopimussuhteisten toimihenkilöiden ura-alue perustettiin vuonna 2004 henkilöstösääntöjen uudistuksen yhteydessä. Siitä lähtien sopimussuhteiset toimihenkilöt ovat olleet suureksi hyödyksi toimielimissä, sillä he hoitavat hallinnollisen tuen tehtäviä vähäisemmin kustannuksin ja tuovat mukanaan osaamista, jota toimielimissä ei välttämättä aikaisemmin ole ollut.

Sopimussuhteisten toimihenkilöiden asema ja tehtävät on määritelty palvelussuhteen ehtojen 3 a ja 3 b artiklassa.

Palvelussuhteen ehtojen 3 a artiklassa tarkoitettuja sopimussuhteisia toimihenkilöitä voidaan ottaa palvelukseen osa-aikaisesti tai täysipäiväisesti henkilöstötaulukkoon sisältymättömiin toimiin

·toimielimiin suorittamaan ainoastaan ruumiillisen työn tai hallinnollisen tuen tehtäviä tehtäväryhmässä I

·EU:n edustustoihin, lähetystöihin, virastoihin ja muihin yksiköihin hoitamaan palvelussuhteen ehtojen 80 artiklan 2 kohdassa määriteltyjä tehtäviä tehtäväryhmissä I, II, III ja IV.

Palvelussuhteen ehtojen 3 a artiklassa tarkoitettujen sopimussuhteisten toimihenkilöiden sopimukset voivat muuttua toistaiseksi voimassa oleviksi sopimuksiksi ensimmäisen määräaikaisen sopimuksen uusimisen jälkeen.

Palvelussuhteen ehtojen 3 b artiklassa tarkoitettuja sopimussuhteisia toimihenkilöitä (”ylimääräisiä toimihenkilöitä”) otetaan palvelukseen toimielimeen

·suorittamaan muita kuin palvelussuhteen ehtojen 3 a artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettuja tehtäviä ilman nimitystä toimeen, joka sisältyy asianomaisen toimielimen henkilöstötaulukkoon, tai

·korvaamaan virkamiehiä tai väliaikaisia toimihenkilöitä, jotka eivät kykene tilapäisesti suorittamaan tehtäviään.

Palvelussuhteen ehtojen 3 b artiklassa tarkoitettujen sopimussuhteisten toimihenkilöiden työsuhteet ovat pituudeltaan rajoitettuja, sillä sopimukset tehdään vähintään kolmeksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.

Palvelussuhteen ehtojen 80 artiklassa säädetään, että kunkin tehtäväryhmän ja suoritettavien tehtävien välillä on seuraava vastaavuus:

Tehtäväryhmä

Palkkaluokka

Tehtävät

IV

13–18

Hallinnolliset, avustavat, lingvistiset ja muut vastaavat tekniset tehtävät, jotka suoritetaan virkamiesten tai väliaikaisten toimihenkilöiden valvonnassa.

III

8–12

Toimeenpanevat, luonnostelevat, kirjanpidolliset ja muut vastaavat tekniset tehtävät, jotka suoritetaan virkamiesten tai väliaikaisten toimihenkilöiden valvonnassa.

II

4–7

Avustavat ja sihteerin tehtävät, toimiston hoitoon liittyvät ja muut vastaavat tekniset tehtävät, jotka suoritetaan virkamiesten tai väliaikaisten toimihenkilöiden valvonnassa.

I

1–3

Ruumiillisen työn ja hallinnollisen tuen yksikön tehtävät, jotka suoritetaan virkamiesten tai väliaikaisten toimihenkilöiden valvonnassa.


3.Sopimussuhteiset toimihenkilöt toimielimissä ja virastoissa

Sopimussuhteisten toimihenkilöiden määrä jatkoi kasvuaan vuonna 2022, vaikka kasvu olikin hieman maltillisempaa kuin kahtena edellisvuonna. Sopimussuhteisten toimihenkilöiden kokonaismäärä kasvoi vuodesta 2021 liki 3 prosenttia, kun taas vuonna 2020 kasvu oli 5 prosenttia ja vuonna 2021 peräti 7 prosenttia.

Komissiossa sopimussuhteisten toimihenkilöiden määrä väheni hienoisesti eli 0,42 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että komissioon palkattiin 32 sopimussuhteista toimihenkilöä vähemmän. Koska vuonna 2020 ja 2021 sopimussuhteisten toimihenkilöiden määrä oli kasvanut vain vähän, komission osuus kaikkien sopimussuhteisten toimihenkilöiden kokonaismäärästä pieneni edelleen tämän vuoden laskukehityksen myötä.

Sopimussuhteisten toimihenkilöiden määrä muissa toimielimissä lisääntyi hieman, kun taas virastoissa oli havaittavissa merkittävämpää kasvua. Virastojen sopimussuhteisten toimihenkilöiden palkat rahoitetaan virastojen toimintamäärärahoista, kun taas heidän eläkkeensä rahoitetaan toimielinten yhteenlasketuista hallintomäärärahoista (otsake VII).

Sopimussuhteisten toimihenkilöiden määrä 31. joulukuuta oli seuraava:

Kaavio 1 – Sopimussuhteisten toimihenkilöiden määrä komissiossa, muissa toimielimissä ja virastoissa

2020

2021

2022

Euroopan komissio

7 581

7 615

7 583

Muut toimielimet

3 051

3 420

3 457

Virastot

4 606

5 311

5 793

Yhteensä

15 238

16 346

16 833

Kaavio 2 – Sopimussuhteisten toimihenkilöiden määrän kehitys komissiossa, muissa toimielimissä ja virastoissa

 

2021 vs. 2020

2022 vs. 2021

Euroopan komissio

0,45 %

-0,42 %

Muut toimielimet

12,09 %

1,08 %

Virastot

15,31 %

9,08 %

Yhteensä

7,27 %

2,98 %

Kaavio 3 – Komission, muiden toimielinten ja virastojen osuus sopimussuhteisten toimihenkilöiden kokonaismäärästä

Kaavio 4 – Komission, muiden toimielinten, virastojen ja yhteisyritysten suhteellisen osuuden kehitys sopimussuhteisten toimihenkilöiden kokonaismäärästä

2020

2021

2022

2021 vs. 2020

2022 vs. 2021

Euroopan komissio

49,75 %

46,59 %

45,07 %

-6,4 %

-3,2 %

Muut toimielimet

20,02 %

20,92 %

20,54 %

+4,5 %

-1,82 %

Virastot ja yhteisyritykset

30,23 %

32,49 %

34,43 %

+7,5 %

5,9 %



4.Sopimussuhteiset toimihenkilöt Euroopan komissiossa

a)Sopimussuhteisten toimihenkilöiden palkkaamisen kehitys komissiossa

Sopimussuhteisten toimihenkilöiden määrä komissiossa muuttui seuraavassa esitetyllä tavalla sen jälkeen, kun tämä ura-alue otettiin käyttöön vuonna 2004.

Kaavio 5 – Kehitys komissiossa

b)Komission sopimussuhteisten toimihenkilöiden jakauma tehtäväryhmän mukaan

Suurin osa komission sopimussuhteisesta henkilöstöstä (46 %) on palkattu hallinnollisiin, avustaviin, lingvistisiin ja muihin vastaaviin teknisiin tehtäviin (tehtäväryhmä IV).

Kaavio 6 – Komission sopimussuhteiset toimihenkilöt tehtäväryhmän mukaan

2020

2021

2022

Tehtäväryhmä I

857

851

700

Tehtäväryhmä II

2 083

2 029

1 994

Tehtäväryhmä III

1 485

1 414

1 397

Tehtäväryhmä IV

3 156

3 321

3 492

Yhteensä

7 581

7 615

7 583

Kaavio 6 a – Komission sopimussuhteisten toimihenkilöiden jakauma tehtäväryhmän mukaan