EUROOPAN KOMISSIO
Strasbourg 6.7.2021
COM(2021) 390 final
KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE EMPTY
Kestävään talouteen siirtymisen rahoitusstrategia
{SWD(2021) 180 final}
Johdanto – EU:n kestävän rahoituksen kehyksen parantaminen
Aikamme suurimpia maailmanlaajuisia haasteita ovat ilmastonmuutos ja ympäristön tilan heikkeneminen. Lukuisissa maissa ympäri maailman tunnustetaan tarve vastata pikaisesti näihin haasteisiin. Tästä kertoo maiden antama tuki Pariisin sopimukselle ja YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmalle Agenda 2030:lle sekä kunnianhimoiset tavoitteet, joita ne asettavat. EU on antanut Euroopan vihreän kehityksen ohjelman pohjalta useita pitkälle tähtääviä sitoumuksia. Se pyrkii olemaan ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä ja vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä vuoteen 2030 mennessä vähintään 55 prosenttia vuoden 1990 tasoihin verrattuna. EU:n tavoitteena on myös vahvistaa kykyään sietää ilmastonmuutosta, pysäyttää biologisen monimuotoisuuden väheneminen ja yleisempi ympäristön tilan heikkeneminen sekä huolehtia siitä, ettei prosessissa jätetä ketään jälkeen. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kaikkien – julkisten ja yksityisten, kansallisten ja monenvälisten – rahoituslähteiden sovittamista yhteen. EU:n on tehtävä yhteistyötä maailmanlaajuisesti sekä toimittava yhdessä alhaisen ja keskitulotason maiden kanssa niiden siirtymävaiheessa.
EU:n kestävän rahoituksen kehyksellä on keskeinen rooli näiden tavoitteiden saavuttamisessa ja kestävän covid-19-pandemiasta elpymisen tukemisessa. Eurooppa tarvitsee pelkästään energiajärjestelmien osalta tällä vuosikymmenellä arviolta 350 miljardin euron vuosittaiset lisäinvestoinnit saavuttaakseen vuodeksi 2030 asetetut päästövähennystavoitteensa. Lisäksi se tarvitsee 130 miljardia euroa muiden ympäristötavoitteiden toteuttamiseen. Sijoituksista kestämättömään toimintaan ja kestämättömiin omaisuuseriin tulee yhä todennäköisemmin hukkainvestointeja, kun ilmasto- ja ympäristöhaasteet muuttuvat yhä merkittävämmiksi. Näiden riskien riittämätön huomioon ottaminen haittaa resurssien uudelleenkohdentamista ja uhkaa johtaa häiriöitä aiheuttaviin mukautuksiin tulevaisuudessa, mikä vaikuttaa rahoitusvakauteen. Näin ollen ympäristölainsäädäntöä on täydennettävä kestävällä rahoituskehyksellä, jolla rahoitusta kanavoidaan näille ilmasto- ja ympäristöriskeille altistumista vähentäviin sijoituksiin.
Kestävän rahoituksen kehys voi helpottaa viranomaisten mahdollisuuksia hankkia kestävää pääomaa. EU on jo ryhtynyt merkittäviin toimiin tässä asiassa. Unioni aikoo käyttää vuosien 2021–2027 monivuotisen rahoituskehyksen ja Next Generation EU ‑välineen välityksellä jopa 605 miljardia euroa ilmastokriisin johdosta toteutettaviin hankkeisiin ja 100 miljardia euroa biologista monimuotoisuutta tukeviin hankkeisiin. Next Generation EU ‑välineen 750 miljardista eurosta 30 prosenttia kerätään laskemalla liikkeeseen Next Generation EU ‑välineen vihreitä joukkolainoja. Myös Euroopan investointipankkiryhmä on EU:n ”ilmastopankkina” toteuttanut merkittäviä toimia siirtymän tukemiseksi.
Koska tarvittavien investointien suuruusluokka ylittää selvästi julkisen sektorin kapasiteetin, kestävän rahoituksen kehyksen päätavoitteena on kanavoida yksityisiä rahoitusvirtoja asiaan liittyvään taloudelliseen toimintaan. Yksityisen sektorin kiinnostus kestäviin investointeihin on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti, mutta se edellyttää selkeää, johdonmukaista ja vankkaa kestävän rahoituksen kehystä. EU aikoo luoda tällaisen kehyksen.
Kestävän rahoituksen kehys ja pääomamarkkinaunioni vahvistavat toisiaan ja luovat lisää mahdollisuuksia yrityksille ja sijoittajille. Pitkälle yhdentyneiden ja tehokkaiden pääomamarkkinoiden olisi toimittava liikkeellepanevana voimana, joka mahdollistaa pääoman tehokkaan liikkeellepanon ja kohdentamisen kestäviin sijoituksiin. Kestävää rahoitusta koskevan toimintaohjelman tuottama sysäys puolestaan lisää niiden toimien merkitystä ja kiireellisyyttä, joilla pyritään luomaan aidosti yhtenäiset ja kestävät pääomamarkkinat Euroopan unioniin.
Komissio hyväksyi vuonna 2018 ensimmäisen kestävän kasvun rahoitusta koskevan toimintasuunnitelmansa. EU on ottanut suunnitelman
pohjalta käyttöön kolme kestävän rahoituksen kehyksen osatekijää. Nämä osatekijät ovat: 1) kestävän toiminnan luokitusjärjestelmä, 2) rahoitusalan ulkopuolisia yrityksiä ja rahoitusalan yrityksiä koskeva tietojen antamisen kehys ja 3) sijoitusvälineet, mukaan lukien vertailuarvot, standardit ja merkinnät
.
Ensimmäinen osatekijä on EU:n luokitusjärjestelmä. Luokitusjärjestelmäasetuksen tavoitteena on luoda vankka, tieteeseen perustuva luokitusjärjestelmä, jonka avulla rahoitusalan ulkopuoliset yritykset ja rahoitusalan yritykset voivat käyttää yhteistä kestävyyden määritelmää ja suojautua viherpesulta.
Toinen osatekijä on sekä rahoitusalan ulkopuolisia yrityksiä että rahoitusalan yrityksiä koskeva pakollinen tietojen antamiseen sovellettava järjestelmä, jolla sijoittajille annetaan tietoa kestävien, tietoon perustuvien sijoituspäätösten tekemiseksi. Vaatimusten mukaan tietoja on annettava yrityksen toiminnan vaikutuksesta ympäristöön ja yhteiskuntaan sekä liiketoiminta- ja rahoitusriskeistä, joita yritykselle aiheutuu sen kestävyysvastuiden vuoksi (”kaksinkertaisen olennaisuuden” konsepti). Tähän liittyen komissio on tänään hyväksynyt luokitusjärjestelmäasetuksen nojalla delegoidun säädöksen, jossa määritetään tiedot, jotka rahoitusalan yritysten ja rahoitusalan ulkopuolisten yritysten on annettava ympäristötehokkuuden tasostaan EU:n luokitusjärjestelmän perusteella.
EU:ssa rahoitusalan yrityksiin ja muihin kuin rahoitusalan yrityksiin sovellettava kestävyyteen liittyvien tietojen antamisen järjestelmä
|
Väline
|
Ehdotus yritysten kestävyysraportointia koskevaksi direktiiviksi
|
Kestävään rahoitukseen liittyvien tietojen antamista koskeva asetus
|
Luokitusjärjestelmäasetus
|
Soveltamisala
|
Kaikki EU:n suuret yritykset ja julkisesti noteeratut yhtiöt (lukuun ottamatta julkisesti noteerattuja mikroyrityksiä)
|
Sijoitustuotteita tarjoavat rahoitusmarkkinoiden toimijat ja rahoitusneuvojat
|
Rahoitusmarkkinoiden toimijat;
kaikki yritykset, joihin sovelletaan yritysten kestävyysraportointia koskevaa direktiiviä
|
Tietojen antaminen
|
Raportti, joka perustuu virallisiin raportointistandardeihin ja josta tehdään ulkoinen tarkastus
|
Yhteisö- ja tuotetason tiedot kestävyysriskeistä ja pääasiallisista haitallisista vaikutuksista
|
Luokitusjärjestelmään liittyvistä tuotteista tai toiminnasta raportointivuonna aiheutuvat liikevaihto sekä pääoma- ja toimintamenot
|
Tilanne
|
Neuvoteltavana; soveltamisen odotetaan alkavan vuodesta 2023
|
Sovelletaan 10. maaliskuuta 2021 alkaen
|
Sovelletaan tammikuusta 2022 alkaen
|
Näiden tietojen antamista koskevien vaatimusten täydentämiseksi sijoitus- ja vakuutusneuvontaan on sisällytettävä kestävyysmieltymyksiä koskevat näkökohdat
.
Kolmas osatekijä on sijoitusvälineiden kokonaisuus, vertailuarvot, standardit ja merkinnät mukaan lukien. Näiden välineiden avulla rahoitusmarkkinatoimijoiden on helpompi mukauttaa sijoitusstrategioitaan EU:n ilmasto- ja ympäristötavoitteisiin. Ne lisäävät läpinäkyvyyttä markkinatoimijoiden kannalta. Mainitut seikat kuuluvat sekä EU:n ilmastosiirtymää koskevien vertailuarvojen että EU:n ilmastovertailuarvoja koskevalla asetuksella luotujen Pariisin sopimuksen mukaisten EU:n vertailuarvojen tavoitteisiin. Komissio antaa tänään lainsäädäntöehdotuksen EU:n vihreitä joukkolainoja koskevasta standardista. Ehdotuksella luodaan kestävien sijoitusten houkuttelemiseksi korkealaatuinen vapaaehtoinen standardi, joka on kaikkien liikkeeseenlaskijoiden saatavilla. Lisäksi EU-ympäristömerkin laajentaminen koskemaan rahoitustuotteita tarjoaa vähittäissijoittajille uskottavan, luotettavan ja laajalti tunnustetun vähittäisrahoitustuotteita koskevan merkin.
Kestävän rahoituksen kehyksen perustan luomisessa on muutamassa vuodessa edistytty merkittävästi. Mainittujen kolmen osatekijän toteutus on työn alla, mutta tehtävää on vielä. Komissio on sitoutunut saattamaan päätökseen vuoden 2018 kunnianhimoisen toimintasuunnitelmansa täytäntöönpanon. Vuoden 2018 jälkeen ymmärryksemme siitä, mitä kestävyystavoitteiden saavuttaminen edellyttää, on kuitenkin kehittynyt ja globaali toimintaympäristö on muuttunut. Näistä syistä EU:n kestävän rahoituksen strategiassa on siirryttävä uuteen vaiheeseen.
Tässä strategiassa määritetään neljä keskeistä osa-aluetta, joilla tarvitaan lisätoimia, jotta rahoitusjärjestelmä voi joka suhteessa tukea talouden siirtymistä kohti kestävyyttä.
Komissio pyysi tämän strategian laatimista varten neuvoja kestävän rahoituksen foorumilta ja järjesti vuonna 2020 laajan sidosryhmien kuulemisen
. Strategialla täydennetään myös muita Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan liittyviä aloitteita, kuten 55-valmiuspakettia.
I.Reaalitalouden kestävyyteen tähtäävän siirtymän rahoittaminen
Eteneminen kohti EU:n kestävyystavoitteita edellyttää ennennäkemättömiä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi, luonnonpääoman uudistamiseksi sekä selviytymiskyvyn ja laajemman sosiaalisen pääoman lujittamiseksi osana kestävää elpymistä covid-19-kriisistä. Talouden toimijoiden siirtymäväylät vaihtelevat huomattavasti, ja niiden lähtökohdat ja liiketoimintastrategiat ovat erilaisia, mutta kaikkien väylien olisi viime kädessä oltava linjassa EU:n kestävyystavoitteiden kanssa.
EU:n toimissa on keskitytty pääasiassa tukemaan sijoitusvirtoja ympäristön kannalta jo ennestään kestävään taloudelliseen toimintaan ja suunnitelmiin tehdä niistä ympäristön kannalta kestäviä. Tarvitaan vankempaa tukea tarjoava kehys, jotta voidaan vastata välivaiheiden rahoittamista koskevaan haasteeseen, kun toimintaa muunnetaan kiireellisesti vastaamaan ilmastoneutraaliutta ja ympäristöä koskevia EU:n tavoitteita. Komissio on pyytänyt kestävän rahoituksen foorumilta ohjeistusta vaihtoehdoista, joilla kannustettaisiin sijoittamaan kestävyyttä edistävään taloudelliseen toimintaan ja tunnustettaisiin kyseiset sijoitukset tällaisiksi
.
Siirtymää edistävien pyrkimysten tunnustaminen
Vaikka yritykset, liikkeeseenlaskijat ja sijoittajat voivat jo nyt käyttää EU:n luokitusjärjestelmää toimintansa ja sijoitussalkkujensa viherryttämiseen, nykyistä kehystä voitaisiin kehittää niin, että sijoitukset, jotka liittyvät välivaiheisiin edettäessä kohti kestävyyttä, tunnustettaisiin paremmin. Tällaiset sijoitukset voivat vähentää haitallisia ilmasto- ja ympäristövaikutuksia, jos ne eivät johda hiili-intensiivisiin teknologioihin lukkiutumiseen.
Ensimmäisenä askeleena komissio harkitsee mahdollisuutta ehdottaa lainsäädäntöä, jolla tunnustettaisiin rahoitus tietynlaiseen taloudelliseen toimintaan ja tuettaisiin sitä, ennen kaikkea energiasektorilla, kaasuala mukaan lukien. Kyseessä olisi rahoitus, joka edistää kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä tavalla, joka tukee siirtymistä ilmastoneutraaliuteen koko kuluvan vuosikymmenen ajan, kuten huhtikuussa 2021 annetussa komission tiedonannossa ilmoitettiin.
Lisäksi komissio aikoo harkita vaihtoehtoja luokitusjärjestelmän laajentamiseksi ympäristön kannalta kestävän toiminnan ulkopuolelle, jotta voidaan mahdollisesti ottaa huomioon toiminta, jonka ympäristötehokkuus on keskitasoa. Tämä voisi auttaa lisäämään avoimuutta ja saamaan liikkeelle rahoitusta taloudelliseen toimintaan, joka on uskottavalla väylällä kohti kestävyyttä ja jossa otetaan huomioon sosiaaliset näkökohdat. Komissio aikoo vuoden 2021 loppuun mennessä julkaisemassaan kertomuksessa kuvata säännökset, joita tarvitaan kattamaan sellainen taloudellinen toiminta, jolla ei ole merkittävää vaikutusta ympäristökestävyyteen, ja taloudellinen toiminta, joka vahingoittaa merkittävästi ympäristökestävyyttä
.
Kestävän toiminnan lisääminen EU:n luokitusjärjestelmään
Kuten huhtikuussa 2021 julkaistussa komission tiedonannossa ilmoitettiin, komissio aikoo antaa luokitusjärjestelmäasetuksen vaatimusten mukaisesti täydentävän EU:n ilmastoluokitusjärjestelmää koskevan delegoidun säädöksen. Se koskisi toimintaa, joka ei vielä kuulu ensimmäisen EU:n ilmastoluokitusjärjestelmää koskevan delegoidun säädöksen soveltamisalaan, kuten maatalous ja tietyt energia-alat. Delegoitu säädös kattaa myös ydinenergiaan liittyvää toimintaa, komission tätä tarkoitusta varten perustaman erityisen asiantuntijatarkasteluprosessin
mukaisesti. Komissio hyväksyy tämän täydentävän delegoidun säädöksen mahdollisimman pian sen jälkeen, kun kesällä 2021 toteutettava tarkasteluprosessi on päättynyt. Tämä täydentävä delegoitu säädös kattaa myös maakaasun ja siihen liittyvät teknologiat siirtymätoimintana siltä osin kuin ne kuuluvat EU:n luokitusjärjestelmäasetuksen 10 artiklan 2 kohdan soveltamisalaan. Siirtymätoimintaa koskevan raukeamislausekkeen etuja tarkastellaan tässä yhteydessä.
Lisäksi komissio hyväksyy tekniset arviointikriteerit lopuille luokitusjärjestelmäasetuksen mukaisille neljälle ympäristötavoitteelle, jotka liittyvät vesivaroihin, kiertotalouteen, ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseen ja biologiseen monimuotoisuuteen. Komissio vahvistaa näitä tavoitteita koskevat kriteerit luokitusjärjestelmäasetuksen mukaisesti delegoidussa säädöksessä, joka on tarkoitus hyväksyä vuoden 2022 alkupuoliskolla ja jota on määrä soveltaa vuodesta 2023 alkaen. Tämä helpottaa ympäristön kannalta kestävien sijoitusten tekemistä ilmastonäkökohtia laajemmin.
Kestävää rahoitusta koskevia standardeja ja merkintöjä koskevien puitteiden laajentaminen
Standardit ja merkinnät voivat auttaa kanavoimaan rahoitusta yrityksille, liikkeeseenlaskijoille ja sijoittajille, kun ne siirtyvät kestävämpään toimintaan ja liiketoimintamalleihin. Lisäksi ne voivat auttaa sijoittajia luomalla läpinäkyvät ja uskottavat puitteet viherpesun estämiseksi. Jotta välivaiheen siirtymätoimiin olisi helpompi suunnata lisää pääomaa, komissio työstää muita joukkolainojen merkintöjä, kuten siirtymään tai kestävyyteen liittyviä joukkolainojen merkintöjä.
Jatkossa yleisempi rahoitusvälineiden merkintöjä koskeva kehys voisi auttaa parantamaan kestävien rahoitusmarkkinoiden selkeyttä, läpinäkyvyyttä ja johdonmukaisuutta. Tällainen kehys mahdollistaisi ja ottaisi huomioon markkinoiden tulevan innovoinnin ja varmistaisi samalla markkinoiden kehittämien merkintöjen kestävyystekijöiden läpinäkyvyydelle ja uskottavuudelle vähimmäistason. Rahoitusvälineitä laajemmin komissio harkitsee ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan (ESG) liittyviä vertailuarvoja ja kestävyyttä koskevia vähimmäisvaatimuksia koskevia merkintöjä sellaisille rahoitustuotteille, jotka edistävät ympäristö- tai sosiaalisia näkökohtia. Lisäksi esiteasetukseen tehtävien mukautusten voidaan katsoa luovan vähimmäisvaatimukset, jotka koskevat kaikkien ESG-arvopapereista saatavilla olevien tietojen vertailukelpoisuutta, läpinäkyvyyttä ja yhdenmukaistamista.
Toimi 1: Jotta voidaan kehittää kattavampi kehys ja auttaa rahoittamaan kestävyyteen tähtääviä välivaiheita, komissio aikoo
a)harkita mahdollisuuksia ehdottaa lainsäädäntöä, jolla tuettaisiin pääasiassa energia-alalla sellaisen taloudellisen toiminnan rahoittamista, joka auttaa vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä;
b)harkita vaihtoehtoja EU:n luokitusjärjestelmän laajentamiseksi siten, että siinä mahdollisesti otettaisiin huomioon taloudellinen toiminta, jonka ympäristötehokkuus on keskitasoa;
c)hyväksyä täydentävän EU:n ilmastoluokitusjärjestelmää koskevan delegoidun säädöksen, joka kattaa uusia aloja, kuten maatalouden ja tietyn energia-alan toiminnan;
d)hyväksyä EU:n luokitusjärjestelmän nojalla viimeistään vuoden 2022 toisella neljänneksellä delegoidun säädöksen, joka kattaa loput neljä ympäristötavoitetta eli veden, biologisen monimuotoisuuden, ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja kiertotalouden; sekä
e)harkita rahoitusvälineille annettavia merkintöjä koskevien yleisten puitteiden laatimista, työstää muiden joukkolainojen, kuten siirtymä- tai kestävyyssidonnaisten joukkolainojen, merkintöjä, ESG-vertailuarvoon perustuvaa merkintää ja ympäristö- tai sosiaalisia näkökohtia edistävien rahoitustuotteiden kestävyyttä koskevia vähimmäisvaatimuksia sekä ottaa esitteissä käyttöön kohdennetun julkistamisen.
II.Kohti osallistavampaa kestävän rahoituksen kehystä
Vähittäissijoittajien ja pk-yritysten voimaannuttaminen kestävän rahoituksen tarjoamien mahdollisuuksien käyttöön
Kestävyyteen tähtäävän siirtymän kannalta avainasemassa ovat kansalaiset vähittäissijoittajina tai kuluttajina sekä pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset). Monet kestävät hankkeet tulevat olemaan pieniä, ja niitä kehitetään paikallisella tasolla, mutta ne ovat tärkeitä vihreän elpymisen tukemiseksi. Pääomamarkkinaunionin ja kestävän rahoituksen kehyksen yhteisenä tavoitteena on tarjota pk-yrityksille lisää rahoitusmahdollisuuksia ja kannustaa vähittäissijoittajia osallistumaan laajemmin pääomamarkkinoille.
Yksityishenkilöillä ja kotitalouksilla voi olla tärkeä rooli talouden muuttamisessa, jos ne hyödyntävät kestävää rahoitusta. Esimerkiksi vihreät lainat voivat auttaa kotitalouksia ja pk-yrityksiä parantamaan rakennustensa energiatehokkuutta tai siirtymään päästöttömiin ajoneuvoihin. Edistääkseen vihreitä vähittäislainoja komissio aikoo pyytää Euroopan pankkiviranomaiselta (EPV) lausuntoa vihreiden vähittäislainojen ja vihreiden kiinnelainojen määritelmästä ja mahdollisista tukivälineistä. Komissio aikoo myös tutkia tapoja tukea energiatehokkaiden kiinnelainojen käyttöönottoa kiinnitysluottodirektiivin tarkistamisen yhteydessä.
Vähittäissijoittajien tärkein yhteyspiste ovat rahoitusneuvojat. Heidän on oltava päteviä tukemaan kestävän rahoituksen käyttöönottoa. Komissio aikoo kannustaa lisäämään vähittäissijoittajien vaikuttamismahdollisuuksia pyrkimällä parantamaan rahoitusneuvojien kestävyysasiantuntemusta. Asiasta laaditaan ensin tarkempi arviointi. Lisäksi komissio pyrkii yhdessä OECD:n ja sen rahoitusalan koulutuksen kansainvälisen verkoston kanssa parantamaan kansalaisten finanssiosaamista. Ne julkaisevat yhdessä aikuisille ja nuorille suunnattuja finanssiosaamiskehyksiä. Niissä esitetään taidot ja tiedot, joita yksityishenkilöt tarvitsevat taloudellisen hyvinvointinsa tueksi ja kestävän rahoituksen saamiseksi jatkossakin.
EU:n taloudessa toimii 23 miljoonaa pk-yritystä, joiden olisi saatava paremmat mahdollisuudet käyttää kestävyysneuvontapalveluja omien tarpeidensa perusteella. Covid-19-kriisi on vaikeuttanut pk-yritysten mahdollisuuksia saada rahoitusta, jota ne tarvitsevat siirtymätoimia varten. Pk-yrityksillä ei useinkaan ole valmiuksia ja tietoisuutta hyödyntää kestävien rahoitusvälineiden tarjoamia mahdollisuuksia.
Komissio on valmis tukemaan jäsenvaltioita, kun ne pyrkivät tarjoamaan tukea valmiuksien kehittämiseen ja antamaan teknistä neuvontaa siitä, miten pk-yritykset voivat vapaaehtoisesti raportoida kestävyysriskeistä ja -vaikutuksista
. Tätä varten ja ehdotetun yritysten kestävyysraportointia koskevan direktiivin mukaisesti Euroopan tilinpäätösraportoinnin neuvoa-antavan ryhmän (EFRAG) on määrä laatia yksinkertaistettu vapaaehtoinen kestävyysraportointistandardi, joka tarjoaa pk-yritysten käyttöön oikeasuhteisen välineen. Lisäksi InvestEU-ohjelman yhteydessä luodaan riskien vähentämismekanismeja, ja sisämarkkinaohjelman pk-yrityksiä koskeva osio tarjoaa pk-yrityksille neuvontapalveluja Yritys-Eurooppa-verkoston ja yhteisklusterialoitteen kautta.
Digitaaliteknologian tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntäminen kestävän rahoituksen edistämiseksi
Digitaaliteknologiat voivat tarjota kansalaisille, sijoittajille ja pk-yrityksille keskeisiä ratkaisuja kestävyyteen siirtymiseksi. Komissio mahdollistaa innovatiivisia ratkaisuja, joilla autetaan pk-yrityksiä käyttämään digitaalisia kestävän rahoituksen välineitä ja tuetaan vähittäissijoittajien ymmärrystä rahoitustuotteiden kestävyysvaikutuksista, ja kannustaa hyödyntämään niitä. Teknologisilla innovaatioilla, kuten tekoälyllä, lohkoketjulla, massadatalla ja esineiden internetillä, on merkittävä rooli kestävässä rahoituksessa. Muut EU:n aloitteet, kuten kestävyyteen liittyvän tiedon sisällyttäminen eurooppalaiseen keskitettyyn yhteyspisteeseen ja avointa rahoitusta koskevaan kehykseen, auttavat hyödyntämään tätä potentiaalia.
Digitaaliteknologiat ovat tärkeitä siirtymän mahdollistajia, mutta huolenaiheena ovat datakeskusten ja hajautetun tilikirjan teknologioiden ympäristövaikutukset ja kasvavat energiatarpeet erityisesti kryptovarojen osalta. Komissio aikoo arvioida digitaalisen rahoituksen teknologian kestävyysvaikutuksia. EU:n olisi otettava johtoasema näiden infrastruktuurien muuttamisessa ilmastoneutraaleiksi ja energiatehokkaiksi vuoteen 2030 mennessä. EU:n ilmastoluokitusjärjestelmää koskevassa delegoidussa säädöksessä vahvistetaan jo datakeskuksia ja digitaalisia ratkaisuja koskevat tekniset arviointikriteerit, jotka edistävät merkittävästi EU:n luokitusjärjestelmän tavoitteita. Sitä olisi laajennettava kattamaan muutakin toimintaa kestävien digitaalisten ratkaisujen kehittämiseksi ja kestävien kryptovarojen käyttämiseksi.
Vakuutustoiminta: parempi suoja ilmasto- ja ympäristöriskejä vastaan
Laajentamalla vakuutusturvaa rahoitusjärjestelmä voi suojella taloutta ja yhteiskuntaa paremmin tietyiltä ilmastoon ja luonnonkatastrofeihin liittyviltä riskeiltä. Vakuutusturvan pieni lisäys voi vähentää merkittävästi veronmaksajille ja hallituksille ilmastoon liittyvistä katastrofeista aiheutuvia taloudellisia kustannuksia. Äskettäin hyväksytty ilmastonmuutokseen sopeutumista koskeva strategia luo suotuisat olosuhteet yhteiskunnan ilmastonmuutokseen sopeutumisen tukemiselle ja riskien vähentämiselle. Mahdollisia vakuutusturvan puutteita jäsenvaltioissa nostetaan esiin Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen (EIOPA) laatimassa luonnonkatastrofien varalta otettavien vakuutusten seurantavälineessä. Lisäksi komissio aikoo käynnistää vakuutuksenantajien, jälleenvakuuttajien, viranomaisten ja muiden sidosryhmien välisen ilmastokestävyyttä koskevan vuoropuhelun parhaiden käytäntöjen vaihtamiseksi ja ilmastonsuojelun puutteiden korjaamiseen tähtäävien keinojen kartoittamiseksi joko suositusten tai vapaaehtoisten sitoumusten avulla.
Uskottavien sosiaalivaikutteisten sijoitusten tukeminen
Pandemiasta toipuminen on osoittanut, että tarvitaan oikeudenmukaista siirtymää, jolla tuetaan työntekijöitä ja yhteisöjä, joihin taloudellisen toiminnan siirtymävaihe vaikuttaa. Sosiaalivaikutteisten joukkovelkakirjalainojen liikkeeseenlaskujen jyrkkä kasvu osoittaa, että sijoittajat etsivät yhä enemmän sijoitusmahdollisuuksia, joista aiheutuu myönteisiä sosiaalisia tuloksia ja joilla edistetään ihmisoikeuksia. Tämä suuntaus kannustaa rahoituslaitoksia tiivistämään yhteistyötään yritysten kanssa, jotta ne voivat sisällyttää ihmisoikeudet ja sosiaaliset tekijät strategioihinsa ja toimintansa.
Rahoitusmarkkinoiden toimijoita koskevat kestävän rahoituksen tiedonantovaatimukset sisältävät jo nyt tiettyjä sosiaalisia tekijöitä, mutta lisätoimia tarvitaan. Komissio tekee yhteistyötä Euroopan valvontaviranomaisten kanssa kestävään rahoitukseen liittyvien tietojen antamista koskevan asetuksen mukaisten teknisten sääntelystandardien tarkistamiseksi joulukuuhun 2022 mennessä ja selkeyttää indikaattoreita, jotka koskevat sekä ilmastoon ja ympäristöön liittyviä pääasiallisia haittavaikutuksia että merkittävimpiä kielteisiä vaikutuksia sosiaalisiin ja työntekijäkysymyksiin, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja korruption ja lahjonnan torjuntaan. Komissio julkaisee vuoden 2021 loppuun mennessä myös kertomuksen sosiaalisen luokitusjärjestelmän edellyttämistä säännöksistä luokitusjärjestelmäasetuksen mukaisesti
.
Lisäksi komissio aikoo esittää ehdotuksen yritysten kestävästä hallintotavasta, jotta varmistetaan, että yritykset hallitsevat kestävyysriskejä ja hyödyntävät kestävyyteen siirtymisen tarjoamia mahdollisuuksia.
Vihreä budjetointi ja riskinjakomekanismit
Vaikka kaikkia investointitarpeita ei voida rahoittaa pelkästään julkisilla varoilla, niillä on tärkeä rooli yksityisen rahoituksen ohella.
Komissio vahvistaa edelleen ilmaston ja biologisen monimuotoisuuden valtavirtaistamista EU:n talousarviossa. Komissio käyttää vihreän budjetoinnin välineitä jo nyt EU:n vuotuisessa talousarviosyklissä. Tätä työtä lujitetaan edelleen vuosia 2021–2027 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen ja siihen liittyvän toimielinten välisen sopimuksen sekä sen ilmastoon ja biologiseen monimuotoisuuteen liittyviä menoja koskevien sitoumusten täytäntöönpanon yhteydessä. Komissio pyrkii tuottamaan päivitettyjä ja tehostettuja seurantamenetelmiä sekä ilmaston että biologisen monimuotoisuuden osalta. Nämä seurantamenetelmät ovat avainasemassa seurattaessa, että vuosien 2021–2027 monivuotisen rahoituskehyksen ilmastoon ja biologiseen monimuotoisuuteen liittyvät menot ovat EU:n tavoitteiden mukaisia.
Komissio tekee tiivistä yhteistyötä myös jäsenvaltioiden kanssa vihreän budjetoinnin välineiden käytön lisäämiseksi. Lisäksi komissio on kehittänyt vihreän budjetoinnin viitekehyksen ja teettää vuosittain selvityksiä EU:n nykyisistä vihreän budjetoinnin käytännöistä tukeakseen niitä lukuisia jäsenvaltioita, jotka haluavat suunnata kansallisen talousarvionsa uudelleen vihreisiin painopisteisiin. Sen varmistamiseksi, että budjettipolitiikka ja menot ovat ympäristösitoumusten mukaisia, keskinäistä oppimisprosessia edistetään analyyttisellä työllä, teknisellä tuella ja koulutuksella sekä vuotuisella konferenssilla.
Markkinoiden toimintapuutteisiin, jotka haittaavat kestävän infrastruktuurin rahoittamista ja innovaatiovetoista siirtymää, voidaan puuttua tehokkaasti julkisten ja yksityisten sijoittajien välisellä riskinjaolla. Euroopan vihreän kehityksen ohjelman investointipilarin, Kestävä Eurooppa ‑investointiohjelman, tavoitteena on saada seuraavan vuosikymmenen aikana yksityisiltä ja julkisilta toimijoilta liikkeelle vähintään 1 biljoona euroa kestäviin sijoituksiin. InvestEU-ohjelma tarjoaa riskinottovalmiuksia ja tukea EIP-ryhmälle, kansallisille kehityspankeille ja muille rahoituslaitoksille asiaan liittyviä neuvonta-aloitteita varten. Komissio aikoo järjestää ennen COP 26 -kokousta vuosittain kestävien sijoitusten huippukokouksen, jossa arvioidaan edistymistä Kestävä Eurooppa ‑investointiohjelmaan sisältyvissä EU:n aloitteissa.
Toimi 2: Parantaakseen kestävän rahoituksen osallistavuutta komissio aikoo
a)pyytää EPV:ltä lausuntoa vihreiden lainojen ja kiinnelainojen määritelmästä ja tukemisesta, tutkia vaihtoehtoja niiden käyttöönoton helpottamiseksi vuoden 2022 loppuun mennessä ja lisätä kansalaisten ja pk-yritysten mahdollisuuksia saada kestävää rahoitusta koskevia neuvontapalveluja;
b)sisällyttää kestävään rahoitukseen liittyvän datan data-avaruuksiin Euroopan datastrategian mukaisesti ja pohtia yhdessä digitaalisen rahoituksen alustan kanssa mahdollisia lisätoimia, joilla mahdollistetaan digitaaliteknologiaa hyödyntäviä innovatiivisia ratkaisuja pk-yritysten ja vähittäissijoittajien tukemiseksi ja kannustetaan näiden ratkaisujen käyttöön;
c)kartoittaa vakuutusturvan puutteita luonnonkatastrofeja koskevan EIOPAn seurantavälineen avulla ja käynnistää ilmastokestävyyttä koskevan vuoropuhelun kaikkien asiaankuuluvien sidosryhmien kanssa (2022);
d)julkaisee kertomuksen sosiaalisesta luokitusjärjestelmästä vuoden 2021 loppuun mennessä; sekä
e)vahvistaa ilmastoon ja biologiseen monimuotoisuuteen liittyvien menojen seurantamenetelmiä, tukea jäsenvaltioita, jotka haluavat suunnata kansallisen talousarvionsa uudelleen vihreisiin painopisteisiin, ja järjestää kestävien sijoitusten huippukokouksen ennen COP 26 -kokousta.
III.Rahoitusalan häiriönsietokyvyn parantaminen ja alan kestävyyspanostusten lisääminen: kaksinkertaisen olennaisuuden näkökulma
Mukautuakseen Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan rahoitusalan itsensä on siedettävä paremmin ilmastonmuutoksen ja ympäristön tilan heikkenemisen aiheuttamia riskejä ja myös parannettava panostustaan kestävyyden edistämiseen. Tämä edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa rahoitusalan päätöksentekoprosesseissa otetaan järjestelmällisesti huomioon sekä rahoituksellisesti olennaiset kestävyysriskit (outside-in-näkökulma) että kestävyysvaikutukset (inside-out-näkökulma). On ratkaisevan tärkeää, että molemmat olennaisuusperiaatteen näkökohdat integroidaan prosessiin asianmukaisesti, jotta rahoitusala voi edistää Euroopan vihreän kehityksen ohjelman onnistumista ennakoivasti ja mahdollisimman tehokkaasti.
Talouden ja rahoitusjärjestelmän häiriönsietokyvyn parantaminen kestävyysriskien varalta
Kestävyysriskit ovat jo olennaisia, ja niillä tulee olemaan kielteisiä vaikutuksia rahoitusvakauteen ja reaalitalouden rahoitukseen. Ilmastonmuutoksen fyysiset vaikutukset ja biologisen monimuotoisuuden häviäminen aiheuttavat riskejä, jotka voivat olla järjestelmäriskejä, eivätkä välttämättä näy yksittäisten varojen tasolla. Riskejä voi aiheutua myös hallitsemattomasta ja äkillisestä reaktiosta siirtymään. Sen vuoksi on olennaisen tärkeää ymmärtää näille riskeille altistumisten luonne ja laajuus sekä niiden vuorovaikutus ja kehittyminen ajan mittaan. Tarvitaan täydentäviä toimia sen varmistamiseksi, että kestävyystekijät sisällytetään rahoitusalalla johdonmukaisesti riskien arviointiin ja hallintaan.
Kestävyysriskien huomioon ottaminen tilinpäätösstandardeissa ja kirjanpidossa
Komissio tukee voimakkaasti kansainvälisiä pyrkimyksiä sisällyttää kestävyysnäkökohdat tilinpäätösraportointiin ja kirjanpitoon ja haluaa asettaa tavoitteet mahdollisimman korkealle. Komissio tekee yhteistyötä Euroopan tilinpäätösraportoinnin neuvoa-antavan ryhmän (EFRAG), Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (ESMA) ja kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja antavan International Accounting Standards Board (IASB) -elimen kanssa sen arvioimiseksi, otetaanko kestävyysriskit asianmukaisesti huomioon kansainvälisissä tilinpäätösstandardeissa (IFRS). Koska sijoitusten arvo määritetään tilinpäätösstandardeja ja -käytäntöjä noudattaen, ne ovat keskeinen tekijä kestävyysriskien sisällyttämisessä rahoitusmarkkinoita koskevaan päätöksentekoon. Erityisesti olisi arvioitava, miten merkitykselliset ilmasto- ja ympäristöriskit olisi otettava tilinpäätöksissä huomioon asianmukaisesti ja ajallaan ja miten niistä raportoidaan.
Kannustaakseen luonnonpääoman arviointinormien laatimiseen EU:ssa ja maailmanlaajuisesti komissio aikoo myös tiivistää yhteistyötään elinkeinoelämän kanssa biologisen monimuotoisuuden ja luonnonpääomaa koskevan tilinpidon alalla.
Luottoluokitusten ja luokitusnäkymien läpinäkyvyyden parantaminen
Luottoluokituslaitoksilla on tärkeä rooli rahoitusjärjestelmässä, sillä ne arvioivat rahoituslaitosten ja muiden liikkeeseenlaskijoiden luottoriskiä. Sidosryhmät ovat edelleen huolissaan läpinäkyvyyden puutteesta sen suhteen, miten luottoluokituslaitokset sisällyttävät kestävyystekijät menetelmiinsä, kun otetaan huomioon luottoluokitusten laaja käyttö. ESMA suorittaa nykyisten toimenpiteiden tuloksellisuutta koskevan tarkemman arvioinnin, jonka tulosten perusteella komissio aikoo ryhtyä toimiin läpinäkyvyyden lisäämiseksi ja asiaankuuluvien ESG-tekijöiden sisällyttämiseksi luottoluokituksiin ja luottonäkymiin varmistaen samalla menetelmien läpinäkyvyyden.
Kestävyysriskien tunnistaminen ja hallinta pankeissa ja vakuutusyhtiöissä
Pankkien ja vakuutusyhtiöiden kyky tunnistaa ja hallita kestävyysriskejä ja kattaa niistä aiheutuvia taloudellisia tappioita ovat siirtymän aikana avainasemassa rahoitusvakauden ja reaalitalouden häiriönsietokyvyn kannalta. Vaikka rahoitusalan yhteisöt ja valvontaviranomaiset pyrkivät ottamaan ilmasto- ja ympäristötekijät huomioon riskinhallintajärjestelmissä ja vakavaraisuuspääomavaatimuksissa, asiassa ei edelleenkään edistytä riittävästi.
-Komissio aikoo ehdottaa muutoksia pankkien vakavaraisuuskehykseen sen varmistamiseksi, että ESG-tekijät sisällytetään johdonmukaisesti riskienhallintajärjestelmiin ja valvontaan. Tämän saavuttamiseksi asetetaan selkeät vaatimukset kestävyysriskien kartoittamiseksi, mittaamiseksi, hallitsemiseksi ja seuraamiseksi riskinhallintakehyksissä; niiden olisi katettava myös pankkeja koskevat ilmastonmuutokseen liittyvät stressitestit. Tämän täydentämiseksi ja osana vuotuista valvontaan liittyvää arviointia aiotaan selkeyttää ja vahvistaa valvontaviranomaisten roolia tällaisten riskien arvioinnissa. Lisäksi komissio aikoo ehdottaa, että Euroopan pankkiviranomainen aikaistaa kahdella vuodella (vuoteen 2023) meneillään olevaa arviointiaan sellaisten vastuiden vakavaraisuuskohtelusta, jotka liittyvät olennaisesti ympäristötavoitteisiin ja/tai sosiaalisiin tavoitteisiin liittyviin omaisuuseriin tai toimintaan.
-Komissio aikoo sisällyttää kestävyysriskit johdonmukaisesti riskinhallintajärjestelmiin ja vakuutuksenantajien valvontaan. Solvenssi II ‑direktiiviin
on tarkoitus ehdottaa muutoksia, joihin sisältyvät myös vakuutuksenantajien tekemät ilmastonmuutosskenaarioiden analyysit. Pankkialalla sovelletun toimintamallin tapaan EIOPA arvioi vakuutusalalla riskieroja ympäristön kannalta ja/tai sosiaalisesti kestävien ja muiden vastuiden välillä.
Kestävyysriskien hallinta järjestelmätasolla
Rahoitusjärjestelmän häiriönsietokyvyn parantaminen edellyttää riskien tunnistamista, mittaamista ja hallintaa järjestelmätasolla. Komissio aikoo lujittaa yhteistyötään eurooppalaisten valvontaviranomaisten ja Euroopan keskuspankin (EKP) kanssa, jotta voidaan havaita kaikki pitkän aikavälin rahoitusvakauteen vaikuttavat järjestelmäriskit sekä seurata ja lieventää niitä. Tähän pyritään tehostamalla työtä johdonmukaisten ja merkityksellisten menetelmien ja skenaarioiden kehittämiseksi, jotta voidaan kvantifioida kestävyysriskit ja suorittaa rahoitusjärjestelmän häiriönsietokykyä koskevat stressitestit, jotka kattavat asiaankuuluvat rahoitussektorit. Komissio aikoo teettää 55-valmiuspakettia koskevan kohdennetun rahoitusjärjestelmään kohdistuvan stressitestauksen.
Rahoituslaitokset ovat yhä alttiimpia ekosysteemien kiihtyvälle rappeutumiselle ja biologisen monimuotoisuuden köyhtymiselle, luonnonvarojen ehtymiselle sekä veden, ilman ja maaperän pilaantumiselle. Komissio pyrkii edistämään biologisen monimuotoisuuden huomattavasta köyhtymisestä ja ekosysteemien rappeutumisesta aiheutuvien taloudellisten riskien mittaamispyrkimyksiä laatimalla kertomuksen tällaisten riskien mittaamisesta ja esiintymisestä EU:ssa. Komission kertomuksessa on tarkoitus tarkastella myös toimintamalleja ja menetelmiä näiden riskien mittaamiseksi ja hahmotella tämän aihepiirin seuraavia vaiheita.
Järjestelmäriskien käsittely ja hallinta edellyttää myös asianmukaisia välineitä makrovakausvalvonnasta vastaaville viranomaisille. Komissio aikoo tarkastella pankkien makrovakauskehyksen tulevan tarkistuksen yhteydessä Euroopan valvontaviranomaisten, Euroopan järjestelmäriskikomitean (EJRK) ja EKP:n tuella, voidaanko makrovakausvälineillä puuttua ilmastonmuutokseen liittyviin rahoitusvakautta koskeviin riskeihin. Keskipitkällä aikavälillä jatketaan Euroopan valvontaviranomaisten, EJRK:n ja EKP:n ohjeistuksen pohjalta työtä soveltamisalan laajentamiseksi muille kuin pankkialoille ja ympäristöriskeihin.
Toimi 3: Talouden ja rahoitusjärjestelmän häiriönsietokyvyn parantamiseksi kestävyysriskien varalta komissio aikoo
a)tehdä yhteistyötä EFRAGin, ESMAn ja IASB:n kanssa sen selvittämiseksi, miten tilinpäätösstandardeilla voidaan parhaiten havaita merkitykselliset kestävyysriskit;
b)toteuttaa toimia sen varmistamiseksi, että merkitykselliset ESG-riskit huomioidaan järjestelmällisesti ja läpinäkyvällä tavalla luottoluokituksissa ja luokitusnäkymissä ottaen huomioon ESMAn lisäarviointi (2023);
c)ehdottaa vakavaraisuusasetukseen ja vakavaraisuusdirektiiviin muutoksia, joilla varmistetaan kestävyysriskien, myös pankkeja koskevien ilmastonmuutokseen liittyvien stressitestien (2021), johdonmukainen sisällyttäminen pankkien riskinhallintajärjestelmiin;
d)ehdottaa Solvenssi II -direktiiviin muutoksia, joilla kestävyysriskit, myös vakuutuksenantajien ilmastonmuutosskenaarioiden analyysi (2021), sisällytetään johdonmukaisesti vakuutuksenantajien riskienhallintaan; ja
e)lujittaa pitkän aikavälin rahoitusvakautta tiivistämällä yhteistyötä rahoitusvakauteen liittyvien riskien arvioinnissa, suorittamalla säännöllistä stressitestausta, arvioimalla makrovakausvälineitä ja teettämällä selvityksen ympäristön tilan heikkenemiseen ja biologisen monimuotoisuuden köyhtymiseen liittyvistä riskeistä.
Siirtymäpyrkimyksiin osallistumisen vauhdittaminen rahoitusalalla
Kun tilannetta tarkastellaan rahoituslaitosten suorittamaa kestävyysriskien hallintaa laajemmin, Euroopan vihreän kehityksen ohjelman onnistuminen riippuu kaikkien talouden sidosryhmien panoksesta ja niille asetetuista kannustimista saavuttaa tavoitteet. Tätä varten rahoituslaitosten on sisällytettävä EU:n kestävyystavoitteet pitkän aikavälin rahoitusstrategioihinsa ja päätöksentekoprosesseihinsa. Tähän sisältyy edistymisen säännöllinen ja nykyistä parempi mittaaminen ja seuranta sekä siitä tiedottaminen.
Tieteeseen perustuvan tavoitteenasettelun, tiedonannon ja sitoumusten seurannan parantaminen rahoitusalalla
Rahoituslaitosten olisi annettava tietoja omista suunnitelmistaan, jotka koskevat kestävyyteen tähtäävää siirtymää ja hiilestä irtautumista, keskipitkän ja pitkän aikavälin tavoitteineen, sekä tavoista, joilla ne aikovat pienentää ympäristöjalanjälkeään. Tavoitteiden, indikaattoreiden, määritelmien ja menetelmien läpinäkyvyyden lisääminen on keskeistä sen kannalta, että toimien vaikuttavuutta voidaan seurata ajan mittaan. Yritysten kestävyysraportointia koskevassa direktiiviehdotuksessa edellytetään, että suuret EU:n yritykset ja julkisesti noteeratut yhtiöt, mukaan lukien pankit, vakuutuksenantajat ja sijoittajat, antavat tietoja kestävyystavoitteista ja edistyvät niiden saavuttamisessa. Lisäksi komissio aikoo kestävään rahoitukseen liittyvien tietojen antamista koskevan asetuksen mukaisen teknisen sääntelystandardin pohjalta lujittaa tietojen antamista toimista, joita rahoitusmarkkinoiden toimijat toteuttavat hiilestä irtautumiseksi, ja lisätä toimien vaikuttavuutta kaikkien sijoitustuotteiden osalta.
Kestävyyteen liittyvänä kiitettävänä ensimmäisenä askeleena rahoituslaitokset ympäri maailman ovat antaneet vapaaehtoisia lupauksia ottaa käyttöön strategisia, tieteeseen perustuvia ilmasto- ja kestävyystavoitteita. Odotettaessa mahdollisia lisätoimia tällä alalla komissio aikoo tarkastella, missä määrin lisäohjeita antamalla voitaisiin varmistaa, että tällaiset vapaaehtoiset lupaukset ovat uskottavia, ja seurata edistymistä koko EU:ssa. Tässä vaiheessa rahoituslaitokset voisivat käyttää EU:n luokitusjärjestelmää ja muita kestävän rahoituksen välineitä edistääkseen suunnitelmiensa toteuttamista yhteisö- ja salkkutasolla.
Sijoittajien luottamusvelvollisuuksien ja asiakasvastuullisuutta koskevien sääntöjen selkeyttäminen siten, että ne kuvaavat rahoitusalan panosta vihreän kehityksen ohjelman tavoitteisiin
Rahoitusvirtojen sovittaminen yhteen Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden kanssa edellyttää, että kestävyysvaikutukset otetaan tarkemmin huomioon sijoittajien strategioissa ja sijoituksia koskevissa päätöksentekoprosesseissa. Komissio julkaisi 21. huhtikuuta 2021 kuusi delegoitua muutossäädöstä, joissa edellytetään, että rahoitusalan yritykset, kuten neuvonantajat, omaisuudenhoitajat ja vakuutuksenantajat, sisällyttävät menettelyihinsä taloudellisesti olennaiset kestävyysriskit ja ottavat huomioon asiakkaidensa kestävyysmieltymykset. Tätä on täydennettävä lisätoimilla niiden EU:n 125 000 eläkerahaston suhteen, jotka hallinnoivat yhteisiä järjestelmiä noin 75 miljoonan eurooppalaisen puolesta. Jotta voidaan tehostaa niiden panosta vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden saavuttamiseen, on ratkaisevan tärkeää, että sijoittajien ja eläkerahastojen luottamusvelvollisuudet jäseniä ja edunsaajia kohtaan heijastavat myös sijoituksiin liittyviä ESG-riskejä inside-out-näkökulmasta osana sijoituksia koskevaa päätöksentekoprosessia.
-Komissio pyytää EIOPAa arvioimaan, onko mahdollisesti tarpeen laajentaa käsitettä ”jäsenten ja edunsaajien pitkän aikavälin etu” ja ottaa käyttöön velvoite huomioida kestävyysvaikutukset eläkesijoituskehyksessä. Tavoitteena olisi varmistaa, että kehyksessä otetaan paremmin huomioon jäsenten ja edunsaajien kestävyysmieltymykset ja laajemmat sosiaaliset ja ympäristöön liittyvät tavoitteet. Komissio harkitsee ja arvioi yhteistyössä Euroopan valvontaviranomaisten kanssa lisätoimenpiteitä, joiden avulla kaikki asiaankuuluvat rahoitusmarkkinoiden toimijat ja neuvonantajat voisivat järjestelmällisesti tarkastella sijoituspäätöstensä ja suosittelemiensa tuotteiden myönteisiä ja kielteisiä kestävyysvaikutuksia.
-Komissio aikoo tarkastella uudelleen sijoittajien asiakasvastuullisuus- ja vaikuttamistoimintaan liittyviä puitteita. Komissio aikoo erityisesti selvittää, miten osakkeenomistajien oikeuksia koskevassa toisessa direktiivissä
voitaisiin ottaa paremmin huomioon EU:n kestävyystavoitteet ja miten se voitaisiin saattaa vastaamaan asiakasvastuullisuutta koskevien suuntaviivojen maailmanlaajuisia parhaita käytäntöjä.
ESG-tekijöihin liittyvien markkinatutkimusten ja luottoluokitusten saatavuuden, eheyden ja läpinäkyvyyden parantaminen
Siirtymätoimien toteuttamiseksi rahoituslaitokset tarvitsevat monenlaisia tietoja, jotta ne voivat havaita sijoitusten kohdeyritysten ja asiakkaidensa kestävyysriskit, ‑mahdollisuudet ja -vaikutukset. Tämän vuoksi yritysten kestävyysraportointia koskevassa direktiiviehdotuksessa edellytetään, että suuret julkisesti noteeratut EU:n yritykset antavat tarkoituksenmukaisia, vertailukelpoisia ja tulevaisuuteen suuntautuvia kestävyystietoja koko rahoituksen arvoketjussa
. Lisäksi tulevalla ehdotuksella eurooppalaisesta keskitetystä yhteyspisteestä luodaan EU:n laajuinen mekanismi, joka tarjoaa helposti saatavilla olevia, vertailukelpoisia ja digitaalisesti käytettävissä olevia tietokantoja yritysten tiedonantovaatimuksista, jotka kattavat myös kestävyyttä koskevat tiedot.
Komissio aikoo ryhtyä julkisen kuulemisen ja vaikutustenarvioinnin perusteella toimiin parantaakseen ESG-luokitusten luotettavuutta, vertailukelpoisuutta ja läpinäkyvyyttä. ESG-luokitukset vaikuttavat yhä enemmän pääomamarkkinoiden toimintaan ja sijoittajien luottamukseen kestäviä tuotteita kohtaan. Tämä toimi perustuu tammikuussa 2021 julkaistuun komission selvitykseen, jossa havaittiin, että ESG-luokitusten tarjoajien toiminnan läpinäkyvyydessä on puutteita, että ESG-luokitusten vertailukelpoisuus on heikko ja että asiaan liittyy mahdollisia eturistiriitoja. Kestävien sijoitusten kasvava kysyntä korostaa myös tarvetta puolueettomaan ja luotettavaan ESG-tutkimukseen, joka perustuu läpinäkyviin ja vertailukelpoisiin menetelmiin.
Toimi 4: Kasvattaakseen rahoitusalan panosta kestävyyden lisäämiseen komissio aikoo
a)parantaa kestävyystavoitteita ja siirtymäsuunnittelua koskevaa rahoituslaitosten tiedonantoa, tutkia, missä määrin lisäohjeita antamalla voitaisiin varmistaa vapaaehtoisten lupausten uskottavuus, ja seurata edistymistä;
b)pyytää EIOPAa arvioimaan vuoden 2022 loppuun mennessä tarvetta tarkistaa eläkerahastojen ja sijoittajien luottamusvelvollisuuksia, jotta kestävyysvaikutukset otettaisiin huomioon osana sijoituspäätösprosesseja, asiakasvastuullisuus- ja vaikuttamistoiminta mukaan lukien; ja
c)ryhtyä toimiin ESG-luokitusten luotettavuuden ja vertailtavuuden parantamiseksi ja arvioida edelleen tiettyjä ESG-tutkimuksen näkökohtia, jotta voidaan päättää, ovatko asiaa koskevat toimet tarpeen.
Viherpesun torjunta
EU on toteuttanut merkittäviä toimia viherpesun torjumiseksi rahoitusmarkkinoilla. Viherpesupyrkimykset voivat aiheuttaa toimijoille maineriskejä ja johtaa kestävän rahoituksen tuotteita ja rahoitusjärjestelmää kohtaan tunnetun luottamuksen menettämiseen. EU on pyrkinyt torjumaan viherpesua asettamalla yrityksiä ja sijoittajia koskevia tiedonantovaatimuksia ja luonut välineitä, joilla lisätään läpinäkyvyyttä ja autetaan lopullisia sijoittajia tunnistamaan uskottavat sijoitusmahdollisuudet
. Kestävää rahoitusta koskevien politiikkatoimien vaikuttavuus riippuu kuitenkin myös täytäntöönpanon valvonnan asianmukaisuudesta koko EU:ssa. Valvontaviranomaisilla on keskeinen rooli kestävän rahoituksen sääntelyn noudattamisen seuraamisessa ja siinä, että ne hyödyntävät kaikilta osin oikeudellisia toimeksiantojaan ja valtuuksiaan varmistaakseen, että sijoittajia ja kuluttajia suojellaan perusteettomilta kestävyysväitteiltä.
Komissio aikoo arvioida Euroopan valvontaviranomaisten tuella, ovatko valvontavaltuudet, -valmiudet ja -velvoitteet tarkoituksenmukaisia. Komissio harkitsee tämän arvioinnin ja Euroopan valvontaviranomaisten suorittaman viherpesuriskien seurannan perusteella toimia, joilla varmistetaan riittävä ja johdonmukainen täytäntöönpanon ja valvonnan taso viherpesun torjumiseksi.
EU:n rahoitusjärjestelmän hallitun siirtymän seuranta
EU:n ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää jäsenvaltioilta, rahoitusalan valvojilta ja asiaankuuluvilta viranomaisilta yhteistyötä siirtymän edistymisen seuraamiseksi. Komissio kehittää yhteistyössä kestävän rahoituksen foorumin kanssa vankan seurantakehyksen kestäviin sijoituksiin suuntautuvien pääomavirtojen mittaamiseksi. Komissio auttaa jäsenvaltioita arvioimaan investointivajetta ja mittaamaan rahoitusalan edistymistä ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamisessa
.
Eurooppalaisilla valvontaviranomaisilla voi olla tärkeä rooli edistettäessä kaksinkertaista olennaisuutta koskevan näkökulman johdonmukaista sisällyttämistä koko rahoitusjärjestelmään. Komissio aikoo lujittaa yhteistyötä kaikkien asiaankuuluvien viranomaisten, myös valvontaviranomaisten, välillä auttaakseen rahoitusalaa koskevien välitavoitteiden määrittelyssä, saadakseen selkeämmän kuvan siitä, onko edistyminen riittävää, ja tasoittaakseen tietä kaikkien asiaankuuluvien viranomaisten yhteistyötoimien lisäämiselle.
Komissio aikoo myös perustaa kestävän rahoituksen tutkimusfoorumin, jonka tarkoituksena on vahvistaa tieteen roolia ja edistää kestävää rahoitusta koskevan tietämyksen jakamista korkeakoulujen ja yritysten välillä. Foorumin tehtävänä olisi lisätä tietoisuutta kestävää rahoitusta koskevan tutkimuksen hyödyntämisestä ja edistää tietämyksen vaihtoa tutkijoiden ja rahoitusyhteisön välillä.
Toimi 5: Hallitun siirtymän seuraamiseksi ja EU:n rahoitusjärjestelmän eheyden varmistamiseksi komissio aikoo
a)Euroopan valvontaviranomaisten tuella seurata viherpesuriskejä ja arvioida ja tarkistaa toimivaltaisten viranomaisten käytettävissä tällä hetkellä olevaa seuranta- ja täytäntöönpanovälineistöä sen varmistamiseksi, että valvontavaltuudet, ‑valmiudet ja ‑velvoitteet ovat tarkoituksenmukaisia;
b)kehittää vuoden 2023 loppuun mennessä vankan seurantakehyksen pääomavirtojen mittaamiseksi ja jäsenvaltioiden auttamiseksi investointivajeen arvioinnissa ja rahoitusalansa edistymisen mittaamisessa;
c)lujittaa yhteistyötä kaikkien asiaankuuluvien viranomaisten välillä, mukaan lukien jäsenvaltiot, EKP, EJRK, Euroopan valvontaviranomaiset ja Euroopan ympäristökeskus, jotta voitaisiin laatia yhteinen toimintamalli hallitun siirtymän seuraamiseksi ja sen varmistamiseksi, että kaksinkertaisen olennaisuuden näkökulma sisällytetään johdonmukaisesti koko EU:n rahoitusjärjestelmään (vuoden 2022 loppuun mennessä); ja
d)perustaa kestävän rahoituksen tutkimusfoorumin edistämään tietämyksen vaihtoa tutkijoiden ja rahoitusyhteisön välillä.
IV.Tavoitteellisuuden edistäminen maailmanlaajuisesti
Maailmanlaajuiset haasteet edellyttävät maailmanlaajuisia toimia. Eri lainkäyttöalueilla on kuitenkin erilaiset lähtökohdat, tavoitetasot ja tavoitteet. Kansainväliset foorumit ja verkostot koordinoivat yhä laajemmassa määrin kestävän rahoituksen aloitteita, jotta kestävän rahoituksen maailmanlaajuiset mahdollisuudet voitaisiin hyödyntää kokonaisvaltaisesti
. EU on omalla alueellaan toteutuneiden saavutustensa pohjalta vakiinnuttanut asemansa kestävän rahoituksen kansainvälisenä johtajana ja osallistuu aktiivisesti maailmanlaajuisiin toimiin. Johtoasema voi toimia inspiraation lähteenä muille lainkäyttöalueille maailmanlaajuisesti ja luoda EU:n rahoitusalalle liiketoimintamahdollisuuksia eri puolilla maailmaa. EU:n toimijat ovat suurimpia vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoita, ja niistä on tullut merkittäviä kestäviä sijoittajia. Dynaamiset vihreät markkinat auttavat vahvistamaan euron kansainvälistä asemaa ja EU:sta onkin tullut kestävän rahoituksen merkittävä maailmanlaajuinen keskus.
Komissio katsoo, että tarvitaan kunnianhimoinen ja vankka kansainvälinen kestävän rahoituksen järjestelmä, joka kattaa kaksinkertaisen olennaisuuden konseptin ja tukee EU:n kumppanimaita. Tähän rakenteeseen on sisällyttävä vakaa kansainvälinen hallintotapa, vankka säännöstö ja seurantakehys. Ensimmäisessä vaiheessa komissio ehdottaa, että finanssimarkkinoiden vakauden valvontaryhmä (FSB) laajentaa toimeksiantoaan siten, että se kattaa rahoitusjärjestelmän osallistumisen maailmanlaajuisiin ilmasto- ja ympäristötavoitteisiin pyrkimiseen.
Komissio kehottaa kaikkia kansainvälisiä kumppaneita syventämään kestävää rahoitusta koskevaa yhteistyötä kahden- ja monenvälisesti, erityisesti edistämään toimintamallien lähentämistä ja tarjoamaan yksityissektorin käyttöön käyttökelpoisia välineitä ja metriikoita, kuten luokitusjärjestelmiä. Komissio korostaakin G20-maiden kestävän rahoituksen työryhmän (SFWG) etenemissuunnitelmassa, kuinka tärkeää on pyrkiä sovittamaan rahoitusvirrat kestävän kehityksen tavoitteisiin.
Kunnianhimoisen yhteisymmärryksen edistäminen kansainvälisillä foorumeilla
EU aikoo viedä eteenpäin toimintamallia, jossa kansainväliset foorumit ja standardien laatijat, kuten IFRS-säätiö, kehittävät kunnianhimoisia tietojen antamista koskevia standardeja ja periaatteita. Tarvittaessa tämä olisi tehtävä ilmastoon liittyvien taloudellisten tietojen antamista käsittelevän työryhmän suositusten ja muiden kansainvälisten aloitteiden pohjalta
. Kansainväliset tiedonantovaatimukset voivat olla päällekkäisiä, ristiriitaisia ja tavoitetasoltaan erilaisia. Komissio suhtautuu myönteisesti pyrkimyksiin luoda maailmanlaajuinen kestävyyttä koskeva perusraportointistandardi ja kannattaa kattavia kestävyysraportointistandardeja, joissa käsitellään kaikkia kestävyyskysymyksiä ja otetaan huomioon kaksinkertaisen olennaisuuden näkökulma yritysten kestävyysraportointia koskevan direktiiviehdotuksen mukaisesti.
EU jatkaa yhteistyötä kumppaneidensa kanssa kansainvälisillä foorumeilla sopiakseen luokitusjärjestelmiä koskevista yhteisistä tavoitteista ja periaatteista ja parantaakseen tulevaisuudessa luokitusjärjestelmien metriikan ja kynnysarvojen vertailukelpoisuutta ja johdonmukaisuutta. EU osallistuu aktiivisesti G20-ryhmän ja kestävän rahoituksen kansainvälisen foorumin toimintaan, jotta vältetään hajanaiset toimintatavat, jotka johtaisivat transaktiokustannusten kasvuun ja riittämättömiin rajat ylittäviin pääomavirtoihin sekä jarruttaisivat rahoitusalan innovointia.
Maailmanlaajuiset toimet ovat keskeisessä asemassa pyrittäessä torjumaan ilmasto- ja ympäristöriskien vaikutuksia rahoitusvakauteen. EU kehottaa finanssimarkkinoiden vakauden valvontaryhmää käsittelemään laajempia kestävyyteen liittyviä kysymyksiä ja ottamaan huomioon, että rahoituslaitosten toiminta vaikuttaa ilmastoon ja ympäristöön ja siten myötävaikuttaa riskeihin, joita niiden on tarkoitus mitata. Lisäksi EU tukee Baselin pankkivalvontakomiteassa aktiivisesti ilmastoon liittyviä rahoitusriskejä käsittelevän työryhmän työtä Baselin kehyksen mahdollisten puutteiden tunnistamiseksi ja korjaamiseksi sekä kansainvälisen vakuutusvalvojien järjestön työtä ilmastoon liittyvien riskien sisällyttämiseksi vakuutusvalvontaan.
Kestävän rahoituksen kansainvälisen foorumin (IPSF) työn edistäminen ja syventäminen
Euroopan komissio ja seitsemän muuta oikeudenkäyttöaluetta perustivat lokakuussa 2019 kansainvälisen yhteistyön edistämiseksi kestävän rahoituksen kansainvälisen foorumin (IPSF)
. Foorumi edistää yhdennettyjä kestävän rahoituksen markkinoita ja kehittää käyttökelpoisia välineitä ja metriikoita. Siihen kuuluu tällä hetkellä 17 jäsentä, ja se on tunnustettu keskeiseksi kestävää rahoitusta koskevaksi kansainväliseksi aloitteeksi
.
IPSF raportoi työstään, joka koskee sen jäsenten kehittämiin uusiin luokituksiin perustuvaa yhteisen perustan muodostavaa luokitusjärjestelmää ja kestävyyttä koskevien tietojen antamista. Komissio edistää foorumilla kaksinkertaisen olennaisuuden konseptin käyttöä. Lisäksi komissio aikoo ehdottaa tietämyksen jakamisen parantamista keskeisillä kestävän rahoituksen osa-alueilla, joita ovat esimerkiksi synergiat ilmastorahoituksen ja biologista monimuotoisuutta edistävän rahoituksen välillä ja rahoitusjärjestelmän siirtyminen kohti yhteisiä kestävän kehityksen tavoitteita. Komissio aikoo tukea myös IPSF:n jäsenmäärän kasvattamista ja sen hallinnointirakenteen vahvistamista sekä ehdottaa uutta työohjelmaa syksyyn 2021 mennessä. IPSF tunnustetaan myös uudelleen perustetun G20-maiden kestävän rahoituksen työryhmän tietämystä edistäväksi kumppaniksi ja keskeiseksi toimijaksi työssä, jossa pyritään sovittamaan yhteen sijoittaminen ja kestävän kehityksen tavoitteet.
Alhaisen ja keskitulotason maiden tukeminen pyrittäessä lisäämään niiden mahdollisuuksia saada kestävää rahoitusta
Komissio aikoo laatia kattavan strategian kestävän rahoituksen lisäämiseksi EU:n kumppanimaissa. Alhaisen ja keskitulotason mailla on valtavat investointitarpeet kestävän kehityksensä rahoittamiseksi. EU:n kumppanimaihin suuntautuvien yksityisten rahoitusvirtojen vauhdittaminen on ratkaisevan tärkeää EU:n maailmanlaajuisen kestävän kehityksen toimintaohjelman yhteisen toteuttamisen kannalta. Tämä edellyttää kuitenkin kohdennettua tukea. Komissio tukee pyrkimyksiä laajentaa kestävyyteen liittyviä rahoitusvälineitä EU:n kumppanimaissa ja auttaa parantamaan jälleenrakentamista maailmanlaajuisesti erityisesti naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön välineen – Globaali Eurooppa (NDICI) ja liittymistä valmistelevan tukivälineen (IPA) kautta.
Toimi 6: Jotta voidaan asettaa korkea tavoitetaso kestävän rahoituksen kansainvälisten aloitteiden ja standardien kehittämiselle ja tukea EU:n kumppanimaita, komissio aikoo
a)pyrkiä kunnianhimoiseen yhteisymmärrykseen kansainvälisillä foorumeilla, valtavirtaistaa kaksinkertaisen olennaisuuden konseptin, korostaa tietojen antamista koskevien puitteiden merkitystä ja sopia luokitusjärjestelmän tavoitteista ja periaatteista;
b)ehdottaa, että kestävän rahoituksen kansainvälisen foorumin toimintaa laajennetaan kattamaan lisää aihepiirejä ja sen hallinnointia vahvistetaan; ja
c)tukea kestävän rahoituksen saatavuuden laajentamista alhaisen ja keskitulotason maissa laatimalla kattavan strategian ja edistämällä kestävyyteen liittyviä rahoitusvälineitä.
Päätelmä – Täytäntöönpano ja jatkotoimet
Komissio on toteuttanut kestävän kasvun rahoitusta koskevan vuoden 2018 toimintasuunnitelman perusteella ennennäkemättömiä toimia luodakseen perustan kestävälle rahoitukselle. Tämä kunnianhimoinen kehys on viimeisteltävä ja vakiinnutettava, jotta voimme vastata siirtymän edellyttämiin valtaviin investointitarpeisiin, varmistaa siirtymän oikeudenmukaisuuden ja mukautua globaaliin kontekstiin. Tällä strategialla vastataan näihin haasteisiin ja tehdään kehyksestä toimiva ja johdonmukainen.
Tässä strategiassa selostetaan, miten Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet muunnetaan toimiksi koko rahoitusjärjestelmässä ja varmistetaan, että talouden kaikkien alojen toimijat pystyvät lähtökohdistaan riippumatta rahoittamaan siirtymänsä. Nämä toimenpiteet täydentävät Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa esitettyjä ratkaisevia muutoksia ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaan. Strategia perustuu komission yhteistyöhön ja kumppanuuksiin sellaisten ulkopuolisten yksityisten ja julkisten aloitteiden kanssa, joilla on tarkoitus edistää rahoitusalan johtoasemaa EU:n kestävyystavoitteiden saavuttamisessa. Komissio raportoi strategian täytäntöönpanosta vuoden 2023 loppuun mennessä ja tukee aktiivisesti jäsenvaltioita, kun ne toteuttavat toimiaan.
Komissio kehottaa kaikkia asiaankuuluvia sidosryhmiä – niin keskuspankkeja, valvontaviranomaisia, jäsenvaltioita, yksityishenkilöitä, paikallisviranomaisia, rahoitusalan yrityksiä kuin muitakin yrityksiä – ryhtymään toimiin omalla alallaan ja maksimoimaan strategian vaikutuksen.