EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021AR0722

Euroopan alueiden komitean lausunto aiheesta ”Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien mukauttaminen vihreään ja digitaaliseen siirtymään: suuntaviivoista annetun asetuksen tarkistaminen”

COR 2021/00722

OJ C 440, 29.10.2021, p. 105–117 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

29.10.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 440/105


Euroopan alueiden komitean lausunto aiheesta ”Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien mukauttaminen vihreään ja digitaaliseen siirtymään: suuntaviivoista annetun asetuksen tarkistaminen”

(2021/C 440/15)

Esittelijä:

Robert Sorin NEGOIȚĂ (RO, PES), Bukarestin suurkunnan kolmannen piirin pormestari

Viiteasiakirja:

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien suuntaviivoista ja asetuksen (EU) N:o 347/2013 kumoamisesta

COM(2020) 824 final

I.   MUUTOSEHDOTUKSET

Muutosehdotus 1

Johdanto-osan 1 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(1)

Komissio on esittänyt 11 päivänä joulukuuta 2019 Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta antamassaan tiedonannossa uuden kasvustrategian, jonka tavoitteena on tehdä unionista oikeudenmukainen ja vauras yhteiskunta, jonka talous on nykyaikainen, resurssitehokas ja kilpailukykyinen. Kasvihuonekaasujen nettopäästöistä pyritään eroon vuoteen 2050 mennessä, ja kasvuun pyritään lisäämättä luonnonvarojen käyttöä. Ilmastotavoitesuunnitelmasta annetussa komission tiedonannossa, jossa ehdotetaan kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä vähintään 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä – tavoite, jonka Eurooppa-neuvosto hyväksyi 11 päivänä joulukuuta 2020 – ja tiedonannon pohjaksi laaditussa vaikutustenarvioinnissa todetaan, että tulevaisuuden energialähteiden yhdistelmä poikkeaa hyvin paljon nykyisestä ja että energialainsäädäntöä voidaan joutua tarkastelemaan uudelleen ja tarvittaessa muuttamaan. Nykyiset investoinnit energiainfrastruktuureihin eivät selvästikään riitä energiainfrastruktuurien muuttamiseen ja tulevaisuuden energiainfrastruktuurien rakentamiseen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että käytössä on oltava infrastruktuurit, joilla tuetaan Euroopan energiakäännettä, kuten nopeaa sähköistämistä, uusiutuviin energialähteisiin perustuvan sähköntuotannon lisäämistä, uusiutuvien ja vähähiilisten kaasujen käytön lisäämistä, energiajärjestelmän integrointia ja innovatiivisten ratkaisujen laajempaa käyttöönottoa.

(1)

Komissio on esittänyt 11 päivänä joulukuuta 2019 Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta antamassaan tiedonannossa uuden kasvustrategian, jonka tavoitteena on tehdä unionista oikeudenmukainen ja vauras yhteiskunta, jonka talous on nykyaikainen, resurssitehokas ja kilpailukykyinen. Kasvihuonekaasujen nettopäästöistä pyritään eroon vuoteen 2050 mennessä, ja kasvuun pyritään lisäämättä luonnonvarojen käyttöä. Ilmastotavoitesuunnitelmasta annetussa komission tiedonannossa, jossa ehdotetaan kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä vähintään 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä – tavoite, jonka Eurooppa-neuvosto hyväksyi 11 päivänä joulukuuta 2020 – ja tiedonannon pohjaksi laaditussa vaikutustenarvioinnissa todetaan, että tulevaisuuden energialähteiden yhdistelmä poikkeaa hyvin paljon nykyisestä ja että primaari- ja sekundaari energialainsäädäntöä voidaan joutua tarkastelemaan uudelleen ja tarvittaessa muuttamaan unioni-, jäsenvaltio- ja aluetasolla . Nykyiset investoinnit energiainfrastruktuureihin eivät selvästikään riitä energiainfrastruktuurien muuttamiseen ja tulevaisuuden energiainfrastruktuurien rakentamiseen ja samalla energiansaannin turvaamiseen niin, että otetaan huomioon eri alueiden erityiset tarpeet ja mahdollisuudet . Tämä tarkoittaa myös sitä, että käytössä on oltava infrastruktuurit, joilla tuetaan Euroopan energiakäännettä, kuten nopeaa sähköistämistä, uusiutuviin energialähteisiin perustuvan sähköntuotannon lisäämistä, uusiutuvien ja vähähiilisten kaasujen käytön lisäämistä, kaukolämpö- ja -jäähdytysjärjestelmien kehittämistä, energiajärjestelmän integrointia ja innovatiivisten ratkaisujen laajempaa käyttöönottoa , vihreän, kestävän ja kohtuuhintaisen muutoksen varmistamiseksi yhteiskunnassamme ja elinolojen parantamiseksi .

Perustelu

Itsestään selvä.

Muutosehdotus 2

Johdanto-osan 5 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(5)

Asetuksen (EU) N:o 347/2013 arviointi on osoittanut selvästi, että kehyksellä on parannettu tuloksekkaasti jäsenvaltioiden verkkojen yhdentymistä sekä edistetty energiakauppaa ja siten parannettu unionin kilpailukykyä. Yhteistä etua koskevilla sähkö- ja kaasuhankkeilla on parannettu merkittävästi toimitusvarmuutta. Kaasuinfrastruktuuri on nyt integroitu hyvin ja toimitusten häiriönsietokyky on parantunut merkittävästi vuodesta 2013. Alueellinen yhteistyö alueellisissa ryhmissä ja rajatylittävän kustannustenjaon avulla on tärkeä edellytys hankkeiden toteuttamiselle. Monissa tapauksissa rajatylittävä kustannustenjako ei ole kuitenkaan vähentänyt hankkeen rahoitusvajetta toivotulla tavalla. Vaikka suurinta osaa lupamenettelyistä on lyhennetty, joissakin tapauksissa menettely on edelleen pitkä. Verkkojen Eurooppa -välineestä myönnetty rahoitustuki on ollut tärkeä tekijä, sillä tutkimuksiin myönnetyillä avustuksilla on pystytty vähentämään hankkeiden riskejä niiden kehittämisen alkuvaiheessa, kun taas töihin myönnetyillä avustuksilla on tuettu hankkeita, joilla on korjattu infrastruktuurien keskeisiä pullonkauloja, joita ei ole markkinaehtoisella rahoituksella pystytty riittävästi poistamaan.

(5)

Asetuksen (EU) N:o 347/2013 arviointi on osoittanut selvästi, että kehyksellä on parannettu tuloksekkaasti jäsenvaltioiden verkkojen valtaosan yhdentymistä sekä edistetty energiakauppaa ja siten parannettu unionin kilpailukykyä. Yhteistä etua koskevilla sähkö- ja kaasuhankkeilla on parannettu merkittävästi toimitusvarmuutta. Kaasuinfrastruktuuri on nyt integroitu hyvin useimmilla alueilla, ja toimitusten häiriönsietokyky on parantunut merkittävästi vuodesta 2013. Vielä tänä päivänä on kuitenkin kokonaisia alueita, jotka eivät ole pystyneet parantamaan riittävästi kaasuverkkojaan, energiavarmuuttaan ja häiriönsietokykyään. Edelleen on kaasunjakeluhankkeita, jotka ovat toteutuksen eri vaiheissa ja jotka on vielä saatettava päätökseen. Alueellinen yhteistyö alueellisissa ryhmissä ja rajatylittävän kustannustenjaon avulla on tärkeä edellytys hankkeiden toteuttamiselle. Monissa tapauksissa rajatylittävä kustannustenjako ei ole kuitenkaan vähentänyt hankkeen rahoitusvajetta toivotulla tavalla. Vaikka suurinta osaa lupamenettelyistä on lyhennetty, joissakin tapauksissa menettely on edelleen pitkä. Verkkojen Eurooppa -välineestä myönnetty rahoitustuki on ollut tärkeä tekijä, sillä tutkimuksiin myönnetyillä avustuksilla on pystytty vähentämään hankkeiden riskejä niiden kehittämisen alkuvaiheessa, kun taas töihin myönnetyillä avustuksilla on tuettu hankkeita, joilla on korjattu infrastruktuurien keskeisiä pullonkauloja, joita ei ole markkinaehtoisella rahoituksella pystytty riittävästi poistamaan – seikka, joka on äärimmäisen tärkeä turvallisen ja oikeudenmukaisen energiakäänteen varmistamiseksi .

Perustelu

Itsestään selvä.

Muutosehdotus 3

Johdanto-osan 11 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(11)

Toimitusvarmuutta, joka on yksi tärkeimmistä asetuksen (EU) N:o 347/2013 taustalla olevista tekijöistä, on parannettu merkittävästi yhteistä etua koskevilla hankkeilla. Komission tekemässä ilmastotavoitteita koskevassa vaikutustenarvioinnissa odotetaan myös maakaasun kulutuksen vähenevän huomattavasti, sillä sen päästöjä aiheuttava käyttö ei ole hiilineutraaliuden mukaista. Toisaalta biokaasun, uusiutuvan ja vähähiilisen vedyn ja synteettisten kaasumaisten polttoaineiden kulutus kasvaa merkittävästi vuoteen 2050 mennessä. Näin ollen maakaasuinfrastruktuuria ei enää tarvitse tukea TEN-E-politiikalla. Energiainfrastruktuurien suunnittelussa olisi otettava huomioon tämä kaasualan muuttuva toimintaympäristö.

(11)

Toimitusvarmuutta, joka on yksi tärkeimmistä asetuksen (EU) N:o 347/2013 taustalla olevista tekijöistä, on parannettu merkittävästi yhteistä etua koskevilla hankkeilla. Komission tekemässä ilmastotavoitteita koskevassa vaikutustenarvioinnissa odotetaan myös maakaasun kulutuksen vähenevän huomattavasti, sillä sen päästöjä aiheuttava käyttö ei ole hiilineutraaliuden mukaista. Toisaalta biokaasun, uusiutuvan ja vähähiilisen vedyn ja synteettisten kaasumaisten polttoaineiden kulutus kasvaa merkittävästi vuoteen 2050 mennessä. Näin ollen uutta maakaasuinfrastruktuuria ei enää tarvitse tukea TEN-E-politiikalla. Energiainfrastruktuurien suunnittelussa olisi otettava huomioon tämä kaasualan muuttuva toimintaympäristö. Samaan aikaan monissa EU-maissa maakaasuhankkeet auttavat vähentämään hiilidioksidipäästöjä helpottamalla kiinteistä fossiilisista polttoaineista luopumista. Kyseisen EU-asetuksen tarkistaminen ei saa vaikuttaa kielteisesti hankkeisiin, joita ei ole vielä saatu päätökseen.

Perustelu

Itsestään selvä.

Muutosehdotus 4

Johdanto-osan 15 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(15)

Lisäksi olisi luotava älykkäille kaasuverkoille uusi infrastruktuuriluokka, jolla tuetaan investointeja, joilla integroidaan verkkoon uusiutuvat ja vähähiiliset kaasut, kuten biokaasu, biometaani ja vety, ja autetaan hallinnoimaan näin syntyvää monimutkaisempaa järjestelmää innovatiivisiin digitaaliteknologioihin perustuen.

(15)

Lisäksi olisi luotava älykkäille kaasuverkoille uusi infrastruktuuriluokka, jolla tuetaan investointeja, joilla integroidaan verkkoon uusiutuvat ja vähähiiliset kaasut, kuten biokaasu, biometaani ja puhdas vety, ja autetaan hallinnoimaan näin syntyvää monimutkaisempaa järjestelmää innovatiivisiin digitaaliteknologioihin sekä kaasun laatua koskeviin teknologisiin ja teknisiin ratkaisuihin ja käytönvalvontajärjestelmään (Supervisory Control and Data Acquisition, SCADA) pohjautuvaan verkon hallintaan perustuen.

Perustelu

Itsestään selvä.

Muutosehdotus 5

Johdanto-osan 25 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(25)

Olisi perustettava alueellisia ryhmiä, joiden tehtävänä on ehdottaa ja tarkastella uudelleen yhteistä etua koskevia hankkeita, jotta voidaan laatia yhteistä etua koskevien hankkeiden alueellisia luetteloja. Laajan yksimielisyyden saavuttamiseksi alueellisten ryhmien olisi varmistettava jäsenvaltioiden, kansallisten sääntelyviranomaisten, hankkeen toteuttajien ja asianomaisten sidosryhmien tiivis yhteistyö. Kansallisten sääntelyviranomaisten olisi osana tällaista yhteistyötä annettava tarvittaessa alueellisille ryhmille neuvoja, jotka koskevat muun muassa ehdotettujen hankkeiden sääntelyyn liittyvien seikkojen ja lakisääteisen hyväksynnän ehdotetun aikataulun toteutettavuutta.

(25)

Olisi perustettava alueellisia ryhmiä, joiden tehtävänä on ehdottaa ja tarkastella uudelleen yhteistä etua koskevia hankkeita, jotta voidaan laatia yhteistä etua koskevien hankkeiden alueellisia luetteloja. Laajan yksimielisyyden saavuttamiseksi alueellisten ryhmien olisi varmistettava jäsenvaltioiden, kansallisten sääntelyviranomaisten, paikallis- ja alueviranomaisten, hankkeen toteuttajien ja asianomaisten sidosryhmien tiivis yhteistyö. Kansallisten sääntelyviranomaisten olisi osana tällaista yhteistyötä annettava tarvittaessa alueellisille ryhmille neuvoja, jotka koskevat muun muassa ehdotettujen hankkeiden sääntelyyn liittyvien seikkojen ja lakisääteisen hyväksynnän ehdotetun aikataulun toteutettavuutta.

Perustelu

Itsestään selvä.

Muutosehdotus 6

1 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

1 artikla

Kohde

1.   Tässä asetuksessa vahvistetaan suuntaviivat liitteessä I vahvistettujen Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien ensisijaisten käytävien ja alueiden, jäljempänä ”energiainfrastruktuurien ensisijaiset käytävät ja alueet”, viiveetöntä kehittämistä ja yhteentoimivuutta varten, millä edistetään EU:n vuotta 2030 koskevia ilmasto- ja energiatavoitteita sekä tavoitetta saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä.

1 artikla

Kohde

1.   Tässä asetuksessa vahvistetaan suuntaviivat liitteessä I vahvistettujen Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien ensisijaisten käytävien ja alueiden, jäljempänä ”energiainfrastruktuurien ensisijaiset käytävät ja alueet”, viiveetöntä kehittämistä ja yhteentoimivuutta varten, millä edistetään EU:n vuotta 2030 koskevia ilmasto- ja energiatavoitteita, tavoitetta saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä ja vuoteen 2030 asetettua biodiversiteettitavoitetta ja varmistetaan samalla toimitusvarmuus, markkinoiden yhdentyminen, terve kilpailu, energiatarjonnan monipuolistaminen sekä kohtuuhintainen energia kaikille .

Perustelu

TEN-E-asetuksen muuttamisen (infrastruktuurien suunnittelua myöten) olisi oltava johdonmukaista Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden, vuoteen 2050 asetetun ilmastoneutraaliustavoitteen ja kaikille kohtuuhintaista energiaa lupailevan ”ketään ei jätetä yksin” -tavoitteen kanssa.

Muutosehdotus 7

2 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(4)   ”yhteistä etua koskevalla hankkeella” hanketta, joka on välttämätön liitteessä I vahvistettujen energiainfrastruktuurien ensisijaisten käytävien ja alueiden toteuttamiseksi ja joka kuuluu 3 artiklassa tarkoitettuun unionin luetteloon yhteistä etua koskevista hankkeista;

(4)   ”yhteistä etua koskevalla hankkeella” hanketta, joka on välttämätön liitteessä I vahvistettujen energiainfrastruktuurien ensisijaisten käytävien ja alueiden toteuttamiseksi ja joka kuuluu 3 artiklassa tarkoitettuun unionin luetteloon yhteistä etua koskevista hankkeista . Hankkeita arvioitaessa on otettava huomioon kansalliset kehitysstrategiat sekä hankkeen toteuttamispaikan paikallinen ja alueellinen potentiaali optimaalisen suotuisan vaikutuksen varmistamiseksi ;

(…)

(…)

(16)   ”ilmastonmuutokseen sopeutumisella” prosessia, jossa energiainfrastruktuurin kyky sietää ilmastonmuutoksen mahdollisia haittavaikutuksia varmistetaan ilmastohaavoittuvuuden ja -riskien arvioinnilla, johon sisältyvät tarvittavat mukautustoimenpiteet.

(16)   ”ilmastonmuutokseen sopeutumisella” prosessia, jossa energiainfrastruktuurin kyky sietää ilmastonmuutoksen mahdollisia haittavaikutuksia varmistetaan ilmastohaavoittuvuuden ja -riskien arvioinnilla, johon sisältyvät tarvittavat mukautustoimenpiteet;

 

(17)     ”kestävyydellä” tarkoitetaan minkä tahansa tyyppisten hankkeiden mahdollisuuksia edistää ilmastoneutraaliustavoitteen saavuttamista. Sitä arvioidaan uusiutuvien energialähteiden energiaverkkoon sisällyttämisen tai hankkeesta sen odotetun elinkaaren ajalta aiheutuvien kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen osalta.

Perustelu

”Kestävyys” puuttuu määritelmien joukosta. Pitkän käyttöiän kannalta olisi arvioitava huolellisesti, onko hankkeesta mahdollista tulla arvoton omaisuuserä energiajärjestelmän edetessä kohti hiilineutraaliutta.

Muutosehdotus 8

3 artiklan 3 kohdan a alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

a)

kullekin yksittäiselle ehdotukselle yhteistä etua koskevaksi hankkeeksi on saatava niiden valtioiden hyväksyntä, joiden alueeseen hanke liittyy; jos valtio ei anna hyväksyntäänsä, sen on perusteltava päätöksensä kyseiselle ryhmälle;

a)

kullekin yksittäiselle ehdotukselle yhteistä etua koskevaksi hankkeeksi on saatava niiden valtioiden hyväksyntä, joiden alueeseen hanke liittyy; jos valtio ei anna hyväksyntäänsä, sen on perusteltava päätöksensä kyseiselle ryhmälle . Jotta voidaan välttää ristiriidat alueellisella ja jäsenvaltioiden tasolla ja tarjota välittäjä, joka varmistaa tämän asetuksen säännösten asianmukaisen saattamisen osaksi kansallista lainsäädäntöä ja noudattamisen, Euroopan unioni perustaa yhden ainoan tätä tarkoitusta varten nimettävän viranomaistahon;

Perustelu

Itsestään selvä.

Muutosehdotus 9

4 artiklan 2 kohdan a alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

a)

hankkeella edistetään merkittävästi unionin ja kolmannen maan hiilestä irtautumista koskevia tavoitteita sekä kestävyyttä muun muassa uusiutuvien energialähteiden liittämisellä kantaverkkoon ja uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian siirtämisellä suuriin kulutuskeskuksiin ja varastointipaikoille;

a)

hankkeella edistetään merkittävästi unionin ja kolmannen maan hiilestä irtautumista koskevia tavoitteita sekä kestävyyttä muun muassa uusiutuvien ja vähähiilisten energialähteiden liittämisellä kantaverkkoon ja uusiutuvista lähteistä peräisin olevan ja vähähiilisen energian siirtämisellä suuriin kulutuskeskuksiin ja varastointipaikoille;

Perustelu

Itsestään selvä.

Muutosehdotus 10

5 artiklan 5 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

5.    Jäljempänä 8 artiklassa tarkoitettujen toimivaltaisten viranomaisten on toimitettava viimeistään kunkin vuoden tammikuun 31 päivänä ACERille sekä asianomaiselle ryhmälle tämän artiklan 4 kohdassa tarkoitettu kertomus täydennettynä tiedoilla alueellaan sijaitsevien yhteistä etua koskevien hankkeiden edistymisestä ja tarvittaessa niiden toteuttamisessa lupamenettelyiden osalta tapahtuneista viivästyksistä sekä tällaisten viivästysten syistä. Toimivaltaisten viranomaisten kertomukseen lisäämät tiedot on merkittävä selvästi ja esitettävä niin, ettei hankkeen toteuttajien laatimaa tekstiä muuteta.

5.    Tämän asetuksen 8 artiklan mukaisesti EU:n tasolla ja jäsenvaltioissa perustettujen toimivaltaisten viranomaisten on toimitettava viimeistään kunkin vuoden tammikuun 31 päivänä ACERille sekä asianomaiselle ryhmälle tämän artiklan 4 kohdassa tarkoitettu kertomus täydennettynä tiedoilla alueellaan sijaitsevien yhteistä etua koskevien hankkeiden edistymisestä ja tarvittaessa niiden toteuttamisessa lupamenettelyiden osalta tapahtuneista viivästyksistä sekä tällaisten viivästysten syistä. Toimivaltaisten viranomaisten kertomukseen lisäämät tiedot on merkittävä selvästi ja esitettävä niin, ettei hankkeen toteuttajien laatimaa tekstiä muuteta.

Perustelu

Itsestään selvä.

Muutosehdotus 11

8 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

8 artikla

Lupamenettelyn järjestäminen

3.   Toimivaltaisen viranomaisen on helpotettava kattavan päätöksen antamista, sanotun kuitenkaan rajoittamatta asiaa koskevien kansainvälisen ja unionin oikeuden vaatimusten soveltamista. Kattava päätös on lopullinen todiste siitä, että yhteistä etua koskeva hanke on saatettu rakennusvalmiuteen, eikä siihen liity enää lupia tai suostumuksia koskevia muita vaatimuksia. Kattava päätös annetaan 10 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitetussa määräajassa ja noudattaen jotakin seuraavista järjestelmistä:

8 artikla

Lupamenettelyn järjestäminen

3.   Toimivaltaisen viranomaisen on helpotettava kattavan päätöksen antamista, sanotun kuitenkaan rajoittamatta asiaa koskevien alueellisen, kansallisen, unionin ja kansainvälisen oikeuden vaatimusten soveltamista. Kattava päätös on lopullinen todiste siitä, että yhteistä etua koskeva hanke on saatettu rakennusvalmiuteen, eikä siihen liity enää lupia tai suostumuksia koskevia muita vaatimuksia. Kattava päätös annetaan 10 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitetussa määräajassa ja noudattaen jotakin seuraavista järjestelmistä:

Perustelu

Itsestään selvä.

Muutosehdotus 12

9 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Avoimuus ja yleisön osallistuminen

Avoimuus ja yleisön osallistuminen

1.   Jäsenvaltion tai toimivaltaisen viranomaisen on viimeistään [1 päivänä toukokuuta 2023] tarvittaessa yhteistyössä muiden asianomaisten viranomaisten kanssa julkaistava yhteistä etua koskeviin hankkeisiin sovellettavaa lupamenettelyä käsittelevä käsikirja, joka sisältää vähintään liitteessä VI olevassa 1 kohdassa määritellyt tiedot. Käsikirja ei ole oikeudellisesti sitova, mutta siinä voidaan viitata asiaankuuluviin säännöksiin tai lainata niitä. Kansallisten toimivaltaisten viranomaisten on koordinoitava omien lupamenettelyä käsittelevien käsikirjojensa laadintaa naapurimaiden kanssa ja pyrittävä löytämään niiden kanssa synergioita .

1.   Jäsenvaltion tai toimivaltaisen viranomaisen on viimeistään [1 päivänä toukokuuta 2023] tarvittaessa yhteistyössä muiden asianomaisten viranomaisten kanssa julkaistava yhteistä etua koskeviin hankkeisiin sovellettavaa lupamenettelyä käsittelevä käsikirja, joka sisältää vähintään liitteessä VI olevassa 1 kohdassa määritellyt tiedot. Käsikirja ei ole oikeudellisesti sitova, mutta siinä on viitattava asiaankuuluviin säännöksiin tai lainattava niitä. Kansallisten ja alueellisten toimivaltaisten viranomaisten on tehtävä yhteistyötä naapurimaiden toimivaltaisten viranomaisten kanssa hyvien käytäntöjen vaihtoa varten ja lupaprosessin helpottamiseksi .

(…)

(…)

4.   Ellei saman- tai ylempitasoisessa kansallisessa lainsäädännössä tätä edellytetä, hankkeen toteuttajan tai, mikäli kansallisessa oikeudessa niin edellytetään, toimivaltaisen viranomaisen on järjestettävä vähintään yksi julkinen kuuleminen ennen lopullisten ja kattavien hakemusasiakirjojen jättämistä toimivaltaiselle viranomaiselle 10 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisesti. Tämä julkinen kuuleminen ei vaikuta mahdollisiin julkisiin kuulemisiin, jotka toteutetaan direktiivin 2011/92/EU 6 artiklan 2 kohdan mukaisen lupahakemuksen jättämisen jälkeen. Julkisessa kuulemisessa liitteessä VI olevan 3 kohdan a alakohdassa tarkoitetuille sidosryhmille on tiedotettava hankkeesta varhaisessa vaiheessa ja autettava määrittelemään sopivin sijoituspaikka tai reitti, myös hankkeeseen liittyvien ilmastonmuutokseen sopeutumisen näkökohtien kannalta, sekä hakemusasiakirjoissa käsiteltävät asiaan liittyvät kysymykset. (…)

4.   Ellei saman- tai ylempitasoisessa kansallisessa lainsäädännössä tätä edellytetä, hankkeen toteuttajan tai, mikäli kansallisessa oikeudessa niin edellytetään, toimivaltaisen viranomaisen on järjestettävä vähintään yksi julkinen kuuleminen ennen lopullisten ja kattavien hakemusasiakirjojen jättämistä toimivaltaiselle viranomaiselle 10 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisesti. Tämä julkinen kuuleminen ei vaikuta mahdollisiin julkisiin kuulemisiin, jotka toteutetaan direktiivin 2011/92/EU 6 artiklan 2 kohdan mukaisen lupahakemuksen jättämisen jälkeen. Julkisessa kuulemisessa liitteessä VI olevan 3 kohdan a alakohdassa tarkoitetuille sidosryhmille on tiedotettava hankkeesta varhaisessa vaiheessa ja autettava määrittelemään sopivin sijoituspaikka tai reitti , ja tarvittaessa niille vaihtoehto, myös hankkeeseen liittyvien ilmastonmuutokseen sopeutumisen näkökohtien kannalta, sekä hakemusasiakirjoissa käsiteltävät asiaan liittyvät kysymykset. (…)

Perustelu

Itsestään selvä.

Muutosehdotus 13

16 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Rajat ylittäviä vaikutuksia aiheuttavien investointien mahdollistaminen

Rajat ylittäviä vaikutuksia aiheuttavien investointien mahdollistaminen

1.   Liitteessä II olevan 1 kohdan a, b, c ja e alakohdassa vahvistettuihin luokkiin kuuluvien yhteistä etua koskevien hankkeiden sekä liitteessä II olevassa 3 kohdassa vahvistettuun luokkaan kuuluvien yhteistä etua koskevien hankkeiden, silloin kun ne kuuluvat kansallisten sääntelyviranomaisten toimivaltaan, tosiasiallisesti aiheutuneista investointikustannuksista ylläpitokustannuksia lukuun ottamatta vastaavat niiden jäsenvaltioiden siirtoverkonhaltijat tai siirtoinfrastuktuuria koskevien hankkeiden toteuttajat, joille hanke aiheuttaa positiivisen nettovaikutuksen, ja siltä osin kuin näitä kustannuksia ei ole katettu siirtorajoitusmaksuilla tai muilla maksuilla, verkon käyttäjät maksavat ne verkkoon pääsystä kyseisissä jäsenvaltioissa veloitettavina tariffeina.

1.   Liitteessä II olevan 1 kohdan a, b, c , d ja e alakohdassa ja 2 kohdan a alakohdassa vahvistettuihin luokkiin kuuluvien yhteistä etua koskevien hankkeiden sekä liitteessä II olevassa 3 kohdassa ja liitteessä IV olevassa 1 kohdan c alakohdassa vahvistettuun luokkaan kuuluvien yhteistä etua koskevien hankkeiden, silloin kun ne kuuluvat kansallisten sääntelyviranomaisten toimivaltaan, tosiasiallisesti aiheutuneista investointikustannuksista ylläpitokustannuksia lukuun ottamatta vastaavat niiden jäsenvaltioiden kantaverkonhaltijat tai siirto- ja/tai jakeluinfrastruktuuria koskevien hankkeiden toteuttajat, joille hanke aiheuttaa positiivisen nettovaikutuksen, ja siltä osin kuin näitä kustannuksia ei ole katettu siirtorajoitusmaksuilla tai muilla maksuilla, verkon käyttäjät maksavat ne verkkoon pääsystä kyseisissä jäsenvaltioissa veloitettavina tariffeina.

2.   Tämän artiklan säännöksiä sovelletaan liitteessä II olevan 1 kohdan a, b, c ja e alakohdassa vahvistettuihin luokkiin kuuluviin yhteistä etua koskeviin hankkeisiin, jos vähintään yksi hankkeen toteuttaja pyytää asianomaisilta kansallisilta viranomaisilta, että säännöksiä sovelletaan hankkeen kustannuksiin. Niitä sovelletaan tarvittaessa liitteessä II olevassa 3 kohdassa vahvistettuun luokkaan kuuluvaan yhteistä etua koskevaan hankkeeseen vain, jos markkinoiden kysyntää koskeva arvio on jo tehty eikä tosiasiallisesti aiheutuneita investointikustannuksia voida sen mukaan odottaa katettavan tariffeilla.

2.   Tämän artiklan säännöksiä sovelletaan liitteessä II olevan 1 kohdan a, b, c , d ja e alakohdassa ja 2 kohdan a alakohdassa sekä liitteessä IV olevan 1 kohdan c alakohdassa vahvistettuihin luokkiin kuuluviin yhteistä etua koskeviin hankkeisiin, jos vähintään yksi hankkeen toteuttaja pyytää asianomaisilta kansallisilta viranomaisilta, että säännöksiä sovelletaan hankkeen kustannuksiin. Niitä sovelletaan tarvittaessa liitteessä II olevassa 3 kohdassa vahvistettuun luokkaan kuuluvaan yhteistä etua koskevaan hankkeeseen vain, jos markkinoiden kysyntää koskeva arvio on jo tehty eikä tosiasiallisesti aiheutuneita investointikustannuksia voida sen mukaan odottaa katettavan tariffeilla.

4.   (…) Asianomaisten kansallisten sääntelyviranomaisten on rajatylittävässä kustannustenjaossa pyrittävä asianomaisia siirtoverkonhaltijoita kuullen keskinäiseen yhteisymmärrykseen muun muassa 3 kohdan a ja b alakohdassa tarkoitettujen tietojen perusteella. Niiden arvioinnin on perustuttava samaan skenaarioon, jota käytettiin valintamenettelyssä silloin, kun kyseisen yhteistä etua koskevan hankkeen sisältävä unionin luettelo laadittiin.

Jos yhteistä etua koskeva hanke vähentää kielteisiä ulkoisvaikutuksia, kuten silmukkavirtoja, ja kyseinen yhteistä etua koskeva hanke toteutetaan kielteisen ulkoisvaikutuksen aiheuttavassa jäsenvaltiossa, tällaista vähentämistä ei saa pitää rajatylittävänä hyötynä eikä se sen vuoksi saa olla perusteena kustannustenjaolle sellaisen yhden tai useamman jäsenvaltion siirtoverkonhaltijalle , johon kyseiset kielteiset ulkoisvaikutukset kohdistuvat.

4.   (…) Asianomaisten kansallisten sääntelyviranomaisten on rajatylittävässä kustannustenjaossa pyrittävä asianomaisia kantaverkonhaltijoita kuullen keskinäiseen yhteisymmärrykseen muun muassa 3 kohdan a ja b alakohdassa tarkoitettujen tietojen perusteella. Niiden arvioinnin on perustuttava samaan skenaarioon, jota käytettiin valintamenettelyssä silloin, kun kyseisen yhteistä etua koskevan hankkeen sisältävä unionin luettelo laadittiin. Jos yhteistä etua koskeva hanke vähentää kielteisiä ulkoisvaikutuksia, kuten silmukkavirtoja, ja kyseinen yhteistä etua koskeva hanke toteutetaan kielteisen ulkoisvaikutuksen aiheuttavassa jäsenvaltiossa, tällaista vähentämistä ei saa pitää rajatylittävänä hyötynä eikä se sen vuoksi saa olla perusteena kustannustenjaolle sellaisen yhden tai useamman jäsenvaltion kantaverkonhaltijalle , johon kyseiset kielteiset ulkoisvaikutukset kohdistuvat.

Perustelu

Älykkäät pienjänniteverkot ja älykkäät kaasuverkot antavat kansalaisille mahdollisuuden ryhtyä tuottajakuluttajiksi ja helpottavat energiakäännettä. Älykkäitä sähköverkkoja koskevat hankkeet ovat tällä hetkellä aliedustettuina PCI-luettelossa nykyisen TEN-E-asetuksen älykkäiden sähköverkkojen suppean määritelmän vuoksi. Tällä muutosehdotuksella pyritään laajentamaan kyseistä määritelmää.

Muutosehdotus 14

18 artiklan 4 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

4.   Liitteessä II olevan 1 kohdan d alakohdassa sekä 2 ja 5 kohdassa vahvistettuihin luokkiin kuuluvat yhteistä etua koskevat hankkeet voivat saada unionin rahoitustukea myös töihin annettavien avustusten muodossa, jos asianomaiset hankkeen toteuttajat voivat osoittaa, että hankkeista aiheutuu merkittäviä myönteisiä ulkoisvaikutuksia esimerkiksi toimitusvarmuudelle, järjestelmän joustavuudelle, yhteisvastuulle tai innovoinnille, ja ne voivat esittää selkeää näyttöä siitä, että hankkeet ovat kaupallisesti kannattamattomia kustannus-hyötyanalyysin, liiketoimintasuunnitelman sekä erityisesti mahdollisten sijoittajien tai luotonantajien taikka tapauksesta riippuen kansallisen sääntelyviranomaisen tekemien arviointien mukaan.

4.   Liitteessä II olevan 1 kohdan d alakohdassa sekä 2 , 4 ja 5 kohdassa vahvistettuihin luokkiin kuuluvat yhteistä etua koskevat hankkeet voivat saada unionin rahoitustukea myös töihin annettavien avustusten muodossa, jos asianomaiset hankkeen toteuttajat voivat osoittaa, että hankkeista aiheutuu merkittäviä myönteisiä ulkoisvaikutuksia esimerkiksi toimitusvarmuudelle, järjestelmän joustavuudelle, yhteisvastuulle tai innovoinnille, ja ne voivat esittää selkeää näyttöä siitä, että hankkeet ovat kaupallisesti kannattamattomia kustannus-hyötyanalyysin, liiketoimintasuunnitelman sekä erityisesti mahdollisten sijoittajien tai luotonantajien taikka tapauksesta riippuen kansallisen sääntelyviranomaisen tekemien arviointien mukaan.

Perustelu

Elektrolyysilaitteistojen olisi oltava oikeutettuja Verkkojen Eurooppa -välineen rahoitukseen. Erityisesti alkuvaiheessa verkkoinvestoinnit riippuvat tuotantokapasiteetista, joten näitä kahta on tarkasteltava yhdessä. Elektrolyysilaitteistoilla on rajat ylittävä vaikutus, erityisesti jos ne yhdistävät vedyn tuotannon ja raja-alueiden kysynnän.

Muutosehdotus 15

Liite II

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(3)

vety:

(3)

vety:

 

a)

vedynsiirtoputket, jotka ovat usean verkonkäyttäjän käytettävissä avoimin ja syrjimättömin perustein ja jotka ovat pääasiassa korkeapaineisia vetyputkia, lukuun ottamatta kuitenkaan paikallisia vedynjakeluputkia;

 

a)

vedynsiirtoputket, jotka ovat usean verkonkäyttäjän käytettävissä avoimin ja syrjimättömin perustein ja jotka ovat pääasiassa korkeapaineisia vetyputkia, lukuun ottamatta kuitenkaan paikallisia vedynjakeluputkia;

 

b)

edellä a alakohdassa tarkoitettuihin korkeapaineisiin vetyputkiin yhdistetyt maanalaiset varastot;

 

b)

edellä a alakohdassa tarkoitettuihin korkeapaineisiin vetyputkiin yhdistetyt maanalaiset varastot;

 

c)

nesteytetyn vedyn tai muihin kemiallisiin aineisiin sidotun vedyn vastaanotto-, varastointi- ja kaasuttamislaitokset tai paineenvähennyslaitokset vedyn syöttämiseksi verkkoon;

 

c)

nesteytetyn vedyn tai muihin kemiallisiin aineisiin sidotun vedyn vastaanotto-, varastointi- ja kaasuttamislaitokset tai paineenvähennyslaitokset vedyn syöttämiseksi verkkoon;

 

d)

kaikki vetyjärjestelmän turvallisen, varman ja tehokkaan toiminnan tai kaksisuuntaisen kapasiteetin mahdollistamisen kannalta välttämättömät laitteet tai laitteistot, mukaan lukien kompressoriasemat.

 

d)

kaikki vetyjärjestelmän turvallisen, varman ja tehokkaan toiminnan tai kaksisuuntaisen kapasiteetin mahdollistamisen kannalta välttämättömät laitteet tai laitteistot, mukaan lukien kompressoriasemat;

 

 

e)

kaikki laitteet tai laitteistot, jotka mahdollistavat puhtaan vedyn käytön polttoaineena liikennealalla Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) ydinverkossa ja kattavassa verkossa.

Jokainen a, b, c ja d alakohdassa luetelluista rakenteista voi olla vasta rakennettu rakenne tai maakaasukäytöstä vetykäyttöön muutettu rakenne tai näiden kahden yhdistelmä.

Jokainen a, b, c ja d alakohdassa luetelluista rakenteista voi olla vasta rakennettu rakenne tai maakaasukäytöstä vetykäyttöön muutettu rakenne tai näiden kahden yhdistelmä.

Perustelu

Lisäys parantaa liikenne- ja energiapolitiikan keskinäisiä kytköksiä. On tärkeää, että asetukseen sisällytetään sekä TEN-T-runkoverkko että kattava TEN-T-verkko, koska näin se olisi paremmin linjassa nykyisten vetylaaksoalueiden kanssa, joissa suunnitellaan laajamittaisia vetyinvestointeja.

Muutosehdotus 16

Liite IV

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

YHTEISTÄ ETUA KOSKEVIEN HANKKEIDEN JA KESKINÄISTÄ ETUA KOSKEVIEN HANKKEIDEN ARVIOINTIPERUSTEISIIN LIITTYVÄT SÄÄNNÖT JA INDIKAATTORIT

YHTEISTÄ ETUA KOSKEVIEN HANKKEIDEN JA KESKINÄISTÄ ETUA KOSKEVIEN HANKKEIDEN ARVIOINTIPERUSTEISIIN LIITTYVÄT SÄÄNNÖT JA INDIKAATTORIT

c)

Älykkäät sähköverkot: Hanke on suunniteltu suurjännite- tai keskijännitetason laitteille ja laitteistoille. Siihen osallistuu siirtoverkonhaltijoita , siirto- ja jakeluverkonhaltijoita tai jakeluverkonhaltijoita vähintään kahdesta jäsenvaltiosta . Jakeluverkonhaltijat voivat osallistua ainoastaan sellaisten vähintään kahden jäsenvaltion siirtoverkonhaltijoiden tuella, jotka ovat tiiviisti mukana hankkeessa ja varmistavat yhteentoimivuuden. Hankkeen piiriin kuuluu vähintään 50 000 sähkön käyttäjää, tuottajaa, kuluttajaa tai tuottajakuluttajaa kulutusalueella, jolla vuosikulutus on vähintään 300 gigawattituntia, josta vähintään 20 prosenttia on peräisin erilaisista uusiutuvista energialähteistä.

c)

Älykkäät sähköverkot: Hanke on suunniteltu pääasiassa suurjännite- tai keskijännitetason laitteille ja laitteistoille. Siihen osallistuu vähintään kahden jäsenvaltion siirto- tai jakeluverkonhaltijoita , jotka kattavat vähintään 50 000 sähkön käyttäjää , jotka tuottavat tai kuluttavat sähköä tai tekevät molempia kulutusalueella, jolla vuosikulutus on vähintään 300 gigawattituntia, josta vähintään 20 prosenttia on peräisin luonteeltaan vaihtelevista uusiutuvista energialähteistä. Hankkeella voidaan myös ennakoida virtuaalista rajat ylittäviä yhteyksiä.

Perustelu

Älykkäät pienjänniteverkot antavat kansalaisille mahdollisuuden ryhtyä tuottajakuluttajiksi ja helpottavat energiakäännettä. Älykkäitä sähköverkkoja koskevat hankkeet ovat tällä hetkellä aliedustettuina PCI-luettelossa nykyisen TEN-E-asetuksen älykkäiden sähköverkkojen suppean määritelmän vuoksi. Tällä muutosehdotuksella pyritään laajentamaan kyseistä määritelmää.

II.   POLIITTISET SUOSITUKSET

EUROOPAN ALUEIDEN KOMITEA

1.

suhtautuu myönteisesti ehdotukseen asetukseksi Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien (TEN-E) suuntaviivojen tarkistamisesta. Komitea toteaa, että vaikka nykyisen asetuksen tavoitteet pätevät edelleen suurelta osin, nykyinen TEN-E-kehys ei vielä täysin vastaa muutoksia, joita energiajärjestelmään on odotettavissa uudesta poliittisesta tilanteesta ja vuodelle 2030 asetettujen tavoitteiden nostamiseen tähtäävän teknologian nopeasta kehityksestä sekä Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa vuodelle 2050 asetetusta ilmastoneutraaliustavoitteesta johtuen. Komitea korostaa, että ilmastonmuutoksella, jota ei nyt voida estää, on merkittävä vaikutus Euroopassa hillitsemis- ja sopeutumistoimista huolimatta, ja kehottaa siksi komissiota ja jäsenvaltioita tehostamaan toimiaan energiainfrastruktuurin ajantasaistamiseksi, sillä se on keskeinen energiakäänteen mahdollistaja. Tässä yhteydessä on varmistettava ilmaston- ja luonnonsuojelu ja noudatettava kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisia kestävyyskriteerejä.

2.

on tyytyväinen siihen, että tulevassa kehyksessä säilytetään alueellisten ryhmien keskeinen rooli yhteistä etua koskevien hankkeiden (Project of Common Interest, PCI) yksilöinti- ja valintaprosessissa, jossa on ensiarvoisen tärkeää taata asianmukainen alueellinen ja paikallinen edustus.

3.

pitää tervetulleena ehdotusta päivittää yhteistä etua koskevien hankkeiden (PCI-hankkeiden) luetteloa siten, että siinä otetaan riittävällä tavalla huomioon viimeisin teknologinen kehitys ja että se kattaa kaikki asiaankuuluvat infrastruktuuriluokat ilmastoneutraalius- ja toimitusvarmuustavoitteiden saavuttamiseksi. Komitea on erityisen tyytyväinen älykkäiden verkkoratkaisujen sisällyttämiseen, älykkäiden järjestelmien integrointiin (sähköstä kaasuksi -järjestelmä ja muut alat), vedyn ja synteettisten kaasujen tuotantoon uusiutuvista energialähteistä, elektrolyysilaitteisiin, merellä sijaitseviin verkkoihin ja jakelujärjestelmiin. Komitea korostaa, että uusiutuvista energialähteistä ja hukkalämmöstä saatuun kaukolämmitykseen ja -jäähdytykseen liittyy suuria mahdollisuuksia, joissakin tapauksissa myös alueellisesti ja jäsenvaltioiden rajojen yli. Komitea suhtautuu myönteisesti siihen, että metaanikaasuinfrastruktuuri ja öljyputket jätetään soveltamisalan ulkopuolelle, jos tällä ei ole kielteisiä vaikutuksia tai ei-toivottuja sivuvaikutuksia paikallisen tai alueellisen erityistilanteen vuoksi.

4.

on tyytyväinen siihen, että kaikki hankkeet täyttävät pakolliset kestävyysvaatimukset ja noudattavat Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa vahvistettua vahingon välttämisen periaatetta (EU:n luokitusjärjestelmäasetuksen 17 artiklan mukaisesti (1)), mikä on suuri askel kohti EU:n yhteisten vihreiden tavoitteiden saavuttamista.

5.

huomauttaa, että TEN-E-kehyksen puitteissa toteutettavien hankkeiden arvioinnissa on otettava huomioon monia tekijöitä, jotka johtuvat erityisesti energiakäänteen ja ilmastotavoitteiden aiheuttamista paikallisista ja alueellisista erityishaasteista, energian vakauden, turvallisuuden ja tarjonnan merkityksestä, kaikkien Euroopan kansalaisten mahdollisuuksista käyttää sähköä ja samalla pyrkimyksestä energian kohtuuhintaisuuteen, energiaköyhyyden torjumisesta, yhteydestä kansallisiin, alueellisiin ja paikallisiin energiastrategioihin sekä johdonmukaisuudesta jo olemassa olevien ohjelmien ja hankkeiden kanssa.

6.

painottaa, että energiainfrastruktuurilla on ratkaisevan tärkeä rooli energiakäänteessä ja että sillä voi olla merkittäviä ympäristö- ja talousvaikutuksia. Komitea kehottaa näin ollen komissiota perustamaan alueellisia ryhmiä varten pysyvän mekanismin, jonka avulla ne voivat käydä vuoropuhelua asianomaisten paikallis- ja alueviranomaisten kanssa ja joka on yhdenmukainen energiaunionin hallinnosta annetulla asetuksella luodun monitasoisen ilmasto- ja energiavuoropuhelun kehyksen kanssa.

7.

korostaa lupien myöntämistä koskevan vankan kehyksen tarvetta. Tällä hetkellä lupamenettelyt, myös yhteistä etua koskevien hankkeiden osalta, ovat edelleen hyvin pitkiä. Ristiriitaiset jo olemassa olevat menettelyt, joihin toisinaan yhdistyy erityinen institutionaalinen tilanne, voivat vaikeuttaa edistymistä tietyissä jäsenvaltioissa. Tämän lisäksi julkista vastustusta voi esiintyä myös siksi, ettei sidosryhmien sitoutumiseen kiinnitetä riittävästi huomiota.

8.

kehottaa harkitsemaan huolellisesti ensisijaisen aseman myöntämistä yhteistä etua koskeville hankkeille ja epäämään sen sellaisten hankkeiden osalta, joilla voi olla kielteisiä vaikutuksia ilmastoon tai suojeltuihin luontotyyppeihin tai lajeihin.

9.

korostaa, että lupamenettelyt on hoidettava asianmukaisella huolellisuudella. AK tukee kuitenkin ehdotetun asetuksen 10 artiklassa esitettyjä toimia, joilla varmistetaan lupamenettelyjen kohtuullinen valmistumisaika eri tapauksissa. Tässä yhteydessä on olennaisen tärkeää perustaa keskitettyjä asiointipisteitä, joilla on riittävästi toimivaltaa, päätösvaltaa ja selkeät määräajat. Tämä puolestaan lisää hankkeiden osallistujien turvallisuutta ja parantaa näiden riskialttiuden arviota näiden ryhtyessä tähän prosessiin.

10.

suhtautuu myönteisesti siihen, että Euroopan unionissa kiinnitetään yhä enemmän huomiota puhtaan, ensisijaisesti uusiutuvista energialähteistä tuotetun vedyn rooliin, ja pitää tervetulleena tätä Euroopan komission ehdotusta, joka vastaa AK:n kehotukseen ottaa käyttöön markkinoiden kehittämistä ja infrastruktuuria tukeva EU:n oikeudellinen kehys markkinoiden kehittämistä ja infrastruktuuria varten tarkistamalla asiaankuuluvaa Euroopan laajuisia energiaverkkoja koskevaa EU:n lainsäädäntöä ja erityisesti mukauttamalla asianmukaisesti Euroopan laajuisiin energiaverkkoihin perustuvien yhteistä etua koskevien hankkeiden vaatimuksia (2) ja unionin laajuisia kymmenvuotisia verkonkehittämissuunnitelmia. Komitea suhtautuu myös myönteisesti siihen, että TEN-E-asetukseen sisällytetään tiettyjä uusia vetyinfrastruktuuriluokkia, kuten vedyn siirtojärjestelmät (mukaan lukien olemassa olevien maakaasuputkien muuntaminen puhdasta vetyä varten), jakelu ja säilytys sekä elektrolyysilaitteistot, joiden on oltava oikeutettuja Verkkojen Eurooppa -välineestä myönnettävään rahoitukseen.

11.

korostaa sähköistämisen ja puhtaan vedyn roolin tärkeyttä fossiilisista polttoaineista irtautumisessa ja saastuttavien alojen, kuten teollisuuden ja raskaan liikenteen, jatkuvien päästöjen vähentämisessä tapauksissa, joissa välitön sähköistäminen voi olla vähäistä. Komitea muistuttaa, että uusiutuvan vedyn olisi oltava etusijalla ja että vähähiilistä vetyä olisi käytettävä hiilestä irtautumiseen, kunnes uusiutuvalla vedyllä voidaan yksin hoitaa tämä tehtävä. AK kehottaakin EU:n toimielimiä, jäsenvaltioita ja teollisuutta lisäämään uusiutuvan sähkön ja vedyn kapasiteettia, jotta voidaan välttää turha kilpailu vedyn tuotantoon ja muihin uusiutuvien energialähteiden suoriin käyttötarkoituksiin hyödynnettävien elektrolyysilaitteistojen välillä (3). Komitea kehottaa lisäksi komissiota selkeyttämään ”uusiutuvien” kaasujen taksonomiaa.

12.

korostaa, että ilmastoneutraali liikenne (liikkuvuus) ja puhtaan vedyn tuotanto edellyttävät uusiutuvan energian tuotantokapasiteetin ja -teknologioiden oikea-aikaista ja merkittävää lisäämistä EU:ssa.

13.

korostaa sen merkitystä, että TEN-E-asetuksen mukaiset toimet ovat täysin linjassa asiaankuuluvien suunnitteluvälineiden, erityisesti kansallisten energia- ja ilmastosuunnitelmien, kanssa. Komitea muistuttaa tässä yhteydessä, että on tärkeää, että paikallis- ja alueviranomaiset voivat osallistua täysipainoisesti asianomaisten jäsenvaltioiden kansallisiin energia- ja ilmastosuunnitelmiin, ja toivoo, että paikallis- ja alueviranomaiset ovat parhaalla mahdollisella tavalla edustettuina koko prosessin ajan.

14.

muistuttaa, että liikenneala vastaa neljäsosasta EU:n hiilidioksidipäästöistä ja on ainoa ala, missä päästöjä ei ole vähennetty vuoden 1990 perustasoon verrattuna. Komitea korostaa, että vedyn on mahdollista olla yksi liikennemuotojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen käytettävistä välineistä erityisesti silloin, kun täydellinen sähköistäminen on vaikeaa tai ei vielä mahdollista. Se tähdentää, että tankkausinfrastruktuurin käyttöönotto on välttämätöntä, jotta voidaan edistää vedyn käyttöä liikennealalla.

15.

katsoo, että Euroopan laajuista liikenneverkkoa (TEN-T) koskevan asetuksen (4) tarkistuksessa olisi kiinnitettävä paljon enemmän huomiota kuorma-autojen ja linja-autojen sekä sisävesiliikenteen vähähiilisiin käyttövoimateknologioihin, kuten sähkömoottoreihin, jotka saavat sähkönsä vetypolttokennoista tai ajojohdinten kautta, yhdessä biokaasun ja sellaisten muiden energiamuotojen kanssa, jotka täyttävät kestäväpohjaisuuden ja kasvihuonekaasujen vähentämisen vaatimukset. Asiaankuuluvan infrastruktuurin kehittäminen ydinverkon ja kattavan verkon verkkokäytävillä on ennakkoedellytys näiden teknologioiden laajaan käyttöönottoon. Tähän tarkoitukseen olisi varattava riittävästi rahoitusta Verkkojen Eurooppa -välineestä.

16.

korostaa tarvetta luoda synergioita TEN-T:n, TEN-E:n ja vaihtoehtoisten polttoaineiden strategioiden välille ja suhtautuu tältä osin myönteisesti komission aikomukseen kehittää vetytankkauspisteinfrastruktuuria kestävän ja älykkään liikkuvuuden strategian mukaisesti ja tarkastella uudelleen vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuurista annetun direktiivin tarkistusta, joka tarjoaa mahdollisuuden asettaa erityisiä vaatimuksia ja yhdenmukaistettuja vaatimuksia vetyhuoltoasemien tiheydestä vaiheittaisessa käyttöönotossa jäsenvaltioissa, alueilla, kaupungeissa ja kunnissa.

17.

katsoo, että olisi omaksuttava ennakkoluulottomampi lähestymistapa rajat ylittävien hankkeiden määrittelyssä, jotta voidaan tarkastella suurten siirtohankkeiden lisäksi myös paikallisia, hajautettuja ja useissa tapauksissa osallistavia älykkäitä verkkohankkeita, joilla ei ole fyysisiä rajoja. Kansalliset rajat ylittävät alueelliset ja paikalliset hajautetut hankkeet voisivat tuoda myönteisiä vaikutuksia paitsi alueellisiin ja valtakunnallisiin järjestelmiin myös eri jäsenvaltioiden välille esimerkiksi integroimalla uusiutuvia energialähteitä, ratkaisemalla ruuhkautumisongelmia ja välttämällä kielteisiä ulkoisvaikutuksia.

18.

korostaa, että jotta voidaan parhaiten palvella EU:n energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamista ja parantaa asiakkaiden vaikutusmahdollisuuksia, TEN-E-kehystä on muutettava niin, että se kattaa täysin ”tuottajakuluttajien”, paikallisten energiayhteisöjen ja uusien teknologioiden panokset ja hyötyy niistä (5). Komitea korostaa pien- ja keskijännitteisen sähköverkon merkitystä alueilla, joille on luotava tarvittava infrastruktuuri, jotta hajautettu joukko uusia tuottajia voi syöttää sähköä energiajärjestelmään. AK korostaa tarvetta yhdistää uudet pientuottajat pien- ja keskijänniteverkkoon ja kehottaa komissiota laatimaan kehyksen, jossa voidaan yhdistää useita pieniä hankkeita, jotta ne pystyisivät täyttämään voimassa olevan lainsäädännön vaatimukset. Tämän seikan osalta joustavuus on erittäin tärkeää, jotta paikallis- ja alueviranomaiset voivat perustaa tietynlaisia yhdistettyjä hankkeita ja mahdollisesti saada rahoitusta näihin toimiin.

19.

huomauttaa, että TEN-E-asetus, joka on keskeinen osa Euroopan unionin energiainfrastruktuurin kehittämistä ja siten ratkaiseva tekijä ilmastoneutraaliuden saavuttamisessa, on yleisesti ottaen toissijaisuusperiaatteen aktiivisen toteuttamisen ja suhteellisuusperiaatteen mukainen. Komitea painottaa alueellisen yhteistyön lisäarvoa rajatylittävien hankkeiden toteuttamisessa, avoimuutta, sääntelyvarmuutta ja rahoituksen saantia. Komitea kehottaa ottamaan paikallis- ja alueviranomaiset täysipainoisesti toimintaan mukaan kumppaneina eikä ainoastaan sidosryhminä edellä mainittujen toissijaisuusperiaatteen aktiivisen toteuttamisen periaatteen ja suhteellisuusperiaatteen mukaisesti.

Bryssel 1. heinäkuuta 2021.

Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja

Apostolos TZITZIKOSTAS


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/852, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2020, kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä ja asetuksen (EU) 2019/2088 muuttamisesta (EUVL L 198, 22.6.2020, s. 13).

(2)  Lausunto ”Kohti puhdasta vetyä koskevaa etenemissuunnitelmaa – paikallis- ja alueviranomaisten panos ilmastoneutraaliin Eurooppaan” – Birgit Honé (DE, PES) (CoR 2020-549).

(3)  Euroopan parlamentti on esittänyt täydentävyysperiaatteen mietinnössään ”Euroopan vetystrategiasta” (A9-0116 / 2021 ITRE Jens Geier).

(4)  https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0116_FI.html#_ftn20

(5)  Kuten energian varastointi, kulutusjousto, mikroverkot (mahdollisesti rajat ylittävät), sähköinen liikkuvuus.


Top