EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018DC0581

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE euron suojaamista rahanväärennykseltä koskevan Perikles 2020 -ohjelman täytäntöönpanosta ja tuloksista vuonna 2017

COM/2018/581 final

Bryssel 13.8.2018

COM(2018) 581 final

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

euron suojaamista rahanväärennykseltä koskevan Perikles 2020 -ohjelman täytäntöönpanosta ja tuloksista vuonna 2017


KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

euron suojaamista rahanväärennykseltä koskevan Perikles 2020 -ohjelman täytäntöönpanosta ja tuloksista vuonna 2017

1.Yleistä

Perikles 2020 -ohjelma, jäljempänä ’ohjelma’, on tietojenvaihtoa, avunantoa ja koulutusta koskeva toimintaohjelma euron suojaamiseksi rahanväärennykseltä. Se korvaa Perikles-ohjelman, joka perustettiin vuonna 2001 ja jota toteutettiin vuosina 2002–2013. Ohjelma perustettiin 11. maaliskuuta 2014 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 331/2014 1 . Sen soveltaminen ulotettiin muihin kuin osallistuviin jäsenvaltioihin 11. toukokuuta 2015 annetulla neuvoston asetuksella (EU) 2015/768 2 . Asetuksessa (EU) N:o 331/2014 vahvistetaan ohjelman kestävän 31. joulukuuta 2020 saakka. Asetuksen 13 artiklan 3 kohdassa edellytetään, että komissio toimittaa vuosittain tiedot ohjelman tuloksista Euroopan parlamentille ja neuvostolle. Tällä vuotuisella kertomuksella vastataan kyseiseen vaatimukseen vuoden 2017 osalta.

2.Vuoden 2017 työohjelma

a.Vuoden 2017 työohjelman täytäntöönpano

Ohjelman täytäntöönpanoa varten vuoden 2017 talousarvioksi vahvistettiin 1 047 500 euroa, ja se rahoitettiin Euroopan unionin vuoden 2017 yleisen talousarvion budjettikohdasta 01 02 04 00. Vuonna 2017 sidottiin yhteensä 1 047 477,62 euroa. Ohjelma pannaan täytäntöön käyttäen jäsenvaltioiden toimivaltaisilta viranomaisilta peräisin olevia yhteisrahoitettuja toimia (avustukset) ja komission suoraan järjestämiä ”komission toimia”.

Ohjelman täytäntöönpano osoitti, että jäsenvaltiot ja komissio ovat sitoutuneet euron suojaamiseen väärentämiseltä. Euron väärentämisen torjuntaa käsittelevässä asiantuntijaryhmässä käytyjen, monivuotista strategiaa koskevien keskustelujen ansiosta kokonaisbudjetista pystyttiin sitomaan 99,99 prosenttia vuonna 2017. Kun otetaan huomioon vuonna 2017 vastaanotettujen avustushakemusten laatu ja määrä, ”komission toimista” oli välttämätöntä siirtää 152 000 euroa avustuksiin. Vuonna 2017 ohjelmasta rahoitettiin yhteensä 13 hanketta 3 . Jäsenvaltioiden toimivaltaisilta viranomaisilta peräisin olevista avustushakemuksista hyväksyttiin kymmenen. Vuonna 2016 hyväksyttyjä hakemuksia oli yhdeksän. Lisäksi rahoitettiin kolme komission toimea, kun edellisvuonna niitä rahoitettiin neljä. Vuonna 2017 toteutettiin neljä toimea, ja vuonna 2018 ja sen jälkeen on tarkoitus toteuttaa yhdeksän toimea.

Kuvio I ja kuvio II: Rahoitettujen toimien tyyppi ja rahoitettujen toimien lukumäärä jäsenvaltioittain (toimet, joista on tehty sitoumus vuonna 2017, ks. liite I) 4

 

Ohjelmaan vuonna 2017 hakeneet edustavat kuutta jäsenvaltiota: Italiaa, Espanjaa, Romaniaa, Kroatiaa, Portugalia ja Itävaltaa. Tämä kertoo siitä, että maat, joita euroväärennökset eniten koskettavat, ovat käyttäneet Perikles-varoja muita useammin. Lisäksi Portugali, Itävalta ja Romania hakevat ensimmäistä kertaa avustusta ohjelmasta.

Toimet, joita koskevat maksusitoumukset tehtiin vuonna 2017, koostuvat kuudesta seminaarista/konferenssista, kahdesta teknisestä koulutuksesta, neljästä henkilöstövaihdosta ja yhdestä laitteistohankinnasta. Näitä toimia toteutetaan 5 sekä EU:ssa että sen ulkopuolella riippuen erityisistä tarpeista suojata euroa väärentämiseltä. Ohjelmassa on sen perustamisesta alkaen vakiinnutettu alueellinen lähestymistapa toteuttamalla toimia erityisen herkillä alueilla. Erityisiä kohdealoja ovat Latinalainen Amerikka (kolme Espanjan toteuttamaa toimea ja yksi komission toimi) ja Kaakkois-Eurooppa (yksi Italian, Romanian ja Kroatian toteuttama toimi maata kohden).

Kuvioissa III ja IV esitetään ohjelman osallistujien alkuperä ja ammatillinen tausta:

Kuvio III ja kuvio IV: Osallistujien alkuperä ja ammatillinen tausta 6 (toimet, joista on tehty sitoumus vuonna 2017, ks. liite I) 7

Arviolta 756 asiantuntijaa osallistuu niihin toimiin, joita koskevat maksusitoumukset tehtiin vuonna 2017.

Osallistujat tulevat 57 maasta. Suurin osa koulutukseen osallistuneista (73 %) on eurooppalaisia: 36 prosenttia on peräisin euroalueen jäsenvaltioista, kun taas EU:n ulkopuolisista Euroopan maista tulevien osuus on 17 prosenttia ja euroalueen ulkopuolisista jäsenvaltioista tulevien osuus 20 prosenttia osallistujista. Koulutukseen osallistuneista 16 prosenttia on peräisin Latinalaisesta Amerikasta, mikä on huomattavasti edellisvuotta vähemmän 8 . Kolme prosenttia osallistujista on peräisin Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta ja yksi prosentti Aasiasta.

Ammatillisesta taustasta voidaan todeta, että poliisivoimien osuus oli 42 prosenttia kaikista osallistujista. Suuri osuus johtuu siitä, että poliisiviranomaiset ovat etulinjassa euron väärentämisen torjunnassa, ja poliisihenkilöstöön kuuluvat sekä rikostutkijat että tekninen henkilökunta.

Ohjelman täytäntöönpano vuonna 2017 osoittaa vuodesta toiseen jatkuvaa positiivista suuntausta kohti yhä eriytyneempää ja monipuolisempaa osallistujien ammatillista taustaa. Vuosi 2017 on toinen peräkkäinen vuosi, jolloin poliisiviranomaiset eivät muodosta osallistujien ehdotonta enemmistöä. Muut osallistujaryhmät muodostavat 58 prosenttia kokonaismäärästä, mikä on hieman vähemmän kuin 63 prosentin osuus edeltävänä vuonna. Keskuspankkien merkittävä osuus on pysynyt lähes ennallaan (24 prosenttia) 9 ja oikeusviranomaisten osuus on säilynyt suurena (8 prosenttia) 10 . Erityisesti on huomattava rahapajojen (4 prosenttia), tullin (4 prosenttia), valtiovarainministeriöiden (3 prosenttia) ja rahoituslaitosten (3 prosenttia) merkittävä osuus, mikä on osoitus osallistujien monipuolisesta ammatillisesta taustasta. Komission toteuttamaan toimeen ”foorumin 1210 ensimmäinen kokous” osallistui toisena peräkkäisenä vuonna runsaasti metallirahankäsittelylaitevalmistajien edustajia (4 prosenttia), mikä osoittaa yksityisen sektorin olevan merkittävä sidosryhmä rahanväärennyksen torjunnassa.

Tämän perusteella voidaan todeta, että ohjelman täytäntöönpanossa otetaan huomioon asetuksessa (EU) N:o 331/2014 edellytetty ylikansallinen ja monialainen ulottuvuus.

b.Yleiskatsaus vuoden 2017 vuotuisen työohjelman mukaisista toimista

Kattava katsaus vuoden 2017 vuotuisen työohjelman mukaisista Perikles-toimista on liitteessä I. Erityisesti voidaan mainita seuraavat toimet:

Alueellinen ja kansainvälinen yhteistyö

Ohjelmassa onnistuttiin vuonna 2017 jatkamaan ja edelleen tehostamaan vahvaa alueellista ja kansainvälistä yhteistyötä:

·Latinalaisessa Amerikassa toteutettiin tai toteutetaan neljä toimea, joihin osallistui tai osallistuu asiantuntijoita muun muassa seuraavista Latinalaisen Amerikan maista: Argentiina, Brasilia, Kolumbia, Costa Rica, Chile, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Meksiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Dominikaaninen tasavalta ja Uruguay;

·Kaakkois-Euroopassa toteutettiin tai toteutetaan neljä toimea, joilla ylläpidetään vahvaa yhteistyötä alueella.

Internet ja pimeä internet

Useilla vuonna 2017 toteutetuilla toimilla pyrittiin vähentämään internetin ja pimeän internetin uhkaa rahanväärennyksen torjunnassa keskittyen tutkintamenetelmien tehokkuuteen ja koordinoitujen toimien tarpeeseen uhkatilanteissa:

·Itävallan sisäasiainministeriö järjestää Wienissä lokakuussa 2018 yhteisrahoitetun konferenssin ”ICIT – pimeän internetin tutkinta – euron suojaaminen”;

·Lisäksi tätä aihetta käsiteltiin sekä UCAMP:n 11 järjestämässä konferenssissa ”Yhteisön strategia euron suojaamiseksi Välimeren alueella” että BIBE:n 12 järjestämässä konferenssissa ”Curso de Formación sobre Falsificación de Moneda para Expertos de Paises Iberoamericanos” ja Kroatian keskuspankin järjestämässä konferenssissa ”Kolmas konferenssi: Balkanin verkosto euron suojaamiseksi”.

Perikles 2020 -ohjelman soveltaminen -työpaja

Maaliskuussa 2018 komissio toteutti toimen ”Perikles 2020-ohjelman soveltaminen -työpaja”. Toimella vastattiin useiden toimivaltaisten kansallisten viranomaisten euron väärentämisen torjuntaa käsittelevässä asiantuntijaryhmässä esittämiin pyyntöihin ja ohjelman väliarviointiin 13 sisältyvään suositukseen, jonka mukaan komission olisi kannustettava toimivaltaisia kansallisia viranomaisia osallistumaan ohjelmaan laajemmin. Työpaja oli tarkoitettu avustushakemuksien laatimisesta vastaaville virkamiehille, ja siinä selitettiin hakemusmenettely vaiheittain, annettiin rahoitusta koskevia ohjeita ja tietoa kaikista hakemuksen tueksi toimitettavista asiakirjoista.

Toimivaltaisia kansallisia viranomaisia edustavat uudet hakijat

Vuonna 2017 tehdyt sitoumukset kuvastavat myös sitä, että ohjelmaan hakevien jäsenvaltioiden toimivaltaisten kansallisten viranomaisten joukko on monipuolistunut entisestään; Romanian poliisi, Itävallan poliisi ja Portugalin poliisi hakevat ensimmäistä kertaa avustusta Perikles-rahastosta. Tämä on linjassa ohjelman väliarviointiin sisältyvän suosituksen kanssa, jonka mukaan komission olisi kannustettavatoimivaltaisia kansallisia viranomaisia osallistumaan ohjelmaan laajemmin.

3.Ohjelman edellisten talousarvioiden puitteissa tehtyjen sitoumusten kohteina olevien toimien toteutus vuonna 2017

Vuonna 2017 toteutettiin kymmenen toimea, joihin oli sitouduttu ohjelman edellisten talousarvioiden puitteissa 14 . Toimista kuusi oli peräisin EU:n jäsenvaltioiden (Ranska, Espanja, Saksa, Kroatia ja Italia) toimivaltaisilta kansallisilta viranomaisilta ja neljä komission käynnistämiä. Toimiin kuului neljä seminaaria, kaksi teknistä koulutusta, kaksi henkilöstövaihtoa, yksi laitteistohankinta ja yksi tutkimus. Erityisiä kohdealueita ja aiheita olivat Kaakkois-Eurooppa, Kiina ja Latinalainen Amerikka sekä pimeä internet ja eurometallirahojen aitouden tarkistaminen.

Erityisesti on huomattava Brysselissä Belgiassa marraskuussa 2017 pidetty EU:n ja Kiinan foorumin kokous/seminaari valuuttojen suojaamisesta väärennykseltä. Kokoukseen osallistui valuuttaväärennösten torjuntaa käsitteleviä Kiinan viranomaisia, EU:n toimielimiä sekä niiden jäsenvaltioiden edustajia, joita euron väärennökset erityisesti koskettavat. Kokouksessa perustettiin euron suojaamista koskeva yhteistyöfoorumi asiaankuuluvien Euroopan unionin toimielinten ja Kiinan viranomaisten välille ja käsiteltiin esimerkiksi laittomien rahapajojen purkamista ja tunnistamista koskevien parhaiden käytänteiden vaihtoa, väärennösten jakelua internetissä / pimeässä internetissä, kanavia operatiivisten tietojen vaihtamiseksi sekä EU:n ja Kiinan lainsäädäntöä, joka koskee valuuttojen suojaamista väärennykseltä.

4.Päätelmät ja jatkotoimet

Perikles 2020 -ohjelma on edelleen tärkeä ja tehokas väline rahan väärentämisen torjunnassa. Tätä korostaa se tosiasia, että vuoden 2017 budjetti oli sidottu täysimääräisesti. Ohjelman puitteissa tuetaan tutkimuksia, pidetään yllä ja kehitetään yhteistyötä ja vaihdetaan parhaita käytäntöjä kaikkien niiden toimijoiden keskuudessa, jotka osallistuvat euron suojaamiseen väärennykseltä.

Komissio toimittaa aina ohjelmasta tuettujen toimien tulokset euron väärentämisen torjuntaa käsittelevän asiantuntijaryhmän asiantuntijoille. Vuonna 2017 järjestettiin kolme asiantuntijaryhmän kokousta. Koska ohjelmassa keskitytään yksinomaan tietyn järjestäytyneen rikollisuuden muodon eli euron väärentämisen ehkäisemiseen ja torjumiseen, se on hyvin yhdenmukainen muiden asiaan liittyvien unionin tason ohjelmien ja toimien kanssa ja täydentää niitä hyvin. Ohjelma on yhdenmukainen naapuruuspolitiikan ja laajentumisneuvottelujen pääosaston (PO NEAR) teknisen avun ohjelman (TAIEX) kanssa, jota käytetään useimmiten liittymisneuvottelujen tukena, ja muuttoliike- ja sisäasioiden pääosaston (PO HOME) sisäisen turvallisuuden rahaston poliisiyhteistyötä koskevan osion 15 kanssa, joka kattaa rikosten ehkäisyn ja torjunnan yleisellä tasolla.

Riippumaton toimeksisaaja on lisäksi tehnyt ohjelmasta väliarvioinnin asetuksen (EU) N:o 331/2014 13 artiklan 4 kohdan perusteella. Riippumattomassa arvioinnissa todetaan, että kaikki havainnot tukevat yksiselitteisesti myönteistä kokonaisarviota ohjelman tuomasta EU:n lisäarvosta, johdonmukaisuudesta, merkityksellisyydestä, vaikuttavuudesta, kestävyydestä ja tehokkuudesta. Komissio hyväksyi 6. joulukuuta 2017 tiedonannon COM(2017) 741 16 ohjelman väliarvioinnin tuloksista. Komissio yhtyi tiedonannossa päätelmään, että ohjelman tulisi jatkua, kunnes sen voimassaolo päättyy vuonna 2020, tuki ohjelman jatkamista vuoden 2020 jälkeen sen EU:lle tuoman lisäarvon, sen pitkän aikavälin vaikutusten ja kestävyyden vuoksi ja yhtyi toimeksisaajan arvioon ohjelman jatkamisesta itsenäisenä ohjelmana vuoden 2020 jälkeen 17 .

Ohjelman täytäntöönpanon tulosten ja euron väärentämisen torjuntaa käsittelevän asiantuntijaryhmän keskustelujen kohteena olevien uusien uhkien jatkuvan analyysin pohjalta vuoden 2018 painopisteet ovat seuraavat 18 :

·sellaisten toimien tukeminen, joiden tarkoituksena on parantaa väärennösten tuotannosta ja jakelusta erityisesti kärsivien jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä;

·niiden kolmansien maiden viranomaisten kanssa tehtävän yhteistyön edistäminen, joissa on epäilyjä tai näyttöä väärennettyjen eurojen tuotannosta;

·tehokkaan kehyksen säilyttäminen euron suojaamista varten Kaakkois-Euroopassa;

·ajankohtaiset kysymykset: metallirahankäsittelylaitteiden tekninen kehitys, rahaväärennösten ja korkealaatuisten komponenttien jakelu internetissä ja eurometallirahojen turvaominaisuuksien parantaminen.

(1)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 331/2014 tietojenvaihtoa, avunantoa ja koulutusta koskevan toimintaohjelman perustamisesta euron suojaamiseksi rahanväärennykseltä (Perikles 2020 -ohjelma) (EUVL L 103, 5.4.2014, s. 1). Asetuksella kumottiin neuvoston päätökset 2001/923/EY, 2006/75/EY ja 2006/849/EY.
(2)  Neuvoston asetus (EU) 2015/768, annettu 11 päivänä toukokuuta 2015, tietojenvaihtoa, avunantoa ja koulutusta koskevan toimintaohjelman perustamisesta euron suojaamiseksi rahanväärennykseltä (Perikles 2020 -ohjelma) annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 331/2014 soveltamisen ulottamisesta muihin kuin osallistuviin jäsenvaltioihin (EUVL L 121, 14.5.2015, s. 1).
(3)  Kattava katsaus Perikles-toimista, joista on tehty sitoumus vuonna 2017, on liitteessä I.
(4)  Kaikki tiedot koskevat sekä vuonna 2017 toteutettuja toimia että toimia, joiden toteuttaminen jatkuu tai alkaa vuoden 2017 jälkeen.
(5) Eräät toimet ovat käynnissä vielä vuonna 2018.
(6) Ryhmään ’muut’ kuuluvat muun muassa Interpol, kansallisten ministeriöiden ja edustustojen henkilöstö sekä akateemisten laitosten henkilöstö.
(7)  Kaikki tiedot koskevat sekä vuonna 2017 toteutettuja toimia että toimia, joiden toteuttaminen jatkuu tai alkaa vuoden 2017 jälkeen.
(8)  Vuoden 2016 Perikles-ohjelman täytäntöönpanon yhteydessä osuus oli 26 prosenttia, COM(2017) 345 final.
(9)  Vuoden 2016 Perikles-ohjelman täytäntöönpanon yhteydessä osuus oli 23 prosenttia, joten se on pienentynyt hieman vuodesta 2016.
(10)  Vuoden 2016 Perikles-ohjelman täytäntöönpanon yhteydessä osuus oli 11 prosenttia, joten se kasvanut hieman vuodesta 2016.
(11)  Ufficio Centrale Antifrode dei Mezzi di Pagamento.
(12)  Brigada de Investigacion del Banco de Espana.
(13)  Tiedonanto COM(2017) 741 final – Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille euron suojaamiseksi rahanväärennykseltä perustetun tietojenvaihtoa, avunantoa ja koulutusta koskevan toimintaohjelman (Perikles 2020 -ohjelma) väliarvioinnista, 6.12.2017.
(14) Liitteessä II on kattava katsaus Perikles 2020 -ohjelman toimista, joita koskeva sitoumus on tehty aiempien talousarvioiden puitteissa mutta jotka on toteutettu vuonna 2017.
(15)

   Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 513/2014, annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, poliisiyhteistyön, rikollisuuden ehkäisemisen ja torjumisen sekä kriisinhallinnan rahoitusvälineen perustamisesta osana sisäisen turvallisuuden rahastoa ja neuvoston päätöksen 2007/125/YOS kumoamisesta (EUVL L 150, 20.5.2014, s. 93).

(16)    Tiedonanto COM(2017) 741 final – Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille euron suojaamiseksi rahanväärennykseltä perustetun tietojenvaihtoa, avunantoa ja koulutusta koskevan toimintaohjelman (Perikles 2020 -ohjelma) väliarvioinnista, 6.12.2017.
(17)  Komissio on hyväksynyt ehdotuksen ohjelman jatkamisesta vuoden 2020 jälkeen, COM (2018) 369 ja COM (2018) 371.
(18)

ohjelman vuoden 2018 painopisteet ovat olennainen osa vuotuista työohjelmaa, joka on liitetty vuoden 2018 työohjelman hyväksymisestä Perikles 2020 -ohjelmaa varten 30. tammikuuta 2018 annettuun komission päätökseen C(2018) 470 final.

Top

Bryssel 13.8.2018

COM(2018) 581 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

euron suojaamista rahanväärennykseltä koskevan Perikles 2020 -ohjelman täytäntöönpanosta ja tuloksista vuonna 2017


Liite I: Yleiskatsaus toimiin, joihin on sitouduttu vuonna 2017

Järjestäjä 1

Toiminto

Paikka ja päivämäärä

Komission rahoitusosuus

(sidottu kokonaismäärä euroina)

Seminaarit

Espanja

BIBE

Rahanväärennyksen asiantuntijoiden koulutus Latinalaisessa Amerikassa

Cartagena, Kolumbia

28. marraskuuta – 1. joulukuuta 2017

181 553,64

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

Italia

UCAMP

Koulutus euron suojaamiseksi Välimeren alueella; toimet Libyan asiantuntijoiden kanssa

Rooma, Italia

28.–29. syyskuuta 2017

28 137,64

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

Italia

UCAMP

Yhteisön strategia euron suojaamiseksi Välimeren alueella

Podgorica, Montenegro

22.–24. marraskuuta 2017

79 107,18

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

Kroatia

Kroatian keskuspankki

Kolmas konferenssi: Balkanin verkosto euron suojaamiseksi

Dubrovnik, Kroatia 20.–23. maaliskuuta 2018

77 675,15

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

Komissio

ECFIN

”Foorumin 1210 ensimmäinen kokous”

Bryssel, Belgia

15.-17. toukokuuta 2018

134 700,00 2

Toimen päätavoite: eurometallirahojen todentamisen ja väärennettyjen eurometallirahojen luokittelun tehostaminen.

Itävalta

ITÄVALLAN SISÄASIAINMINISTERIÖ

ICIT – pimeän internetin tutkinta – euron suojaaminen (parantaminen – yhteistyö – tutkimus – koulutus)

Wien, Itävalta

1.–5. lokakuuta 2018

164 024,15

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

Tekninen koulutus

Komissio

ECFIN

Väärennettyjen metallirahojen tunnistamista ja luokittelua koskeva kurssi

Bryssel, Belgia

12.–16. kesäkuuta 2017

68 000,00 3

Toimen päätavoite: eurometallirahojen todentamisen ja väärennettyjen eurometallirahojen luokittelun tehostaminen.

Komissio

ECFIN

Perikles 2020 -ohjelman soveltaminen -työpaja 2018

Bryssel, Belgia

11. huhtikuuta ja 15.–17. toukokuuta 2018

134 700,00 4

Toimen päätavoite: Perikles 2020 -ohjelmaan hakevien tukeminen ja ohjaus

Henkilöstövaihto

Espanja

BIBE

Argentiinan, Chilen, Ecuadorin ja Espanjan välinen asiantuntijavaihto

Buenos Aires (Argentiina), Santiago (Chile), Quito (Ecuador), Bryssel (Belgia) ja Madrid (Espanja)

1. tammikuuta – 31. heinäkuuta 2018

70 049,02

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

Romania

GIRP

Rahanväärennystä torjuvien Romanian, Unkarin, Moldovan, Bulgarian, Serbian, Ukrainan, Italian, Kreikan ja Turkin toimivaltaisten poliisiviranomaisten välinen henkilöstövaihto

Bukarest (Romania), Budapest (Unkari), Chisinau (Moldova), Sofia (Bulgaria), Belgrad (Serbia), Kiova (Ukraina), Ateena (Kreikka), Napoli (Italia) ja Ankara (Turkki)

1. tammikuuta – 30. marraskuuta 2018

71 573,55

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

Portugali

Policia Judiciaria

Kansallisten tutkimuskeskusten ja kansallisten metallirahojen tutkimuskeskusten menettelyt euron väärentämisen torjumiseksi – henkilöstövaihto

Lissabon, Portugali

5. maaliskuuta – 22. kesäkuuta 2018

94 351,06

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

Italia

CCAFM

Henkilöstövaihto rahan väärentämisen tutkintatekniikoiden alalla

Rooma (Italia), Podgorica (Montenegro), Ateena (Kreikka), Budapest (Unkari), Praha (Tšekki), Kiova (Ukraina), Bratislava (Slovakia), Tirana (Albania)

11. maaliskuuta 2018 – 29. kesäkuuta 2018

60 480,47

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

Laitteistohankinnat

Espanja

BIBE

Laitteiden hankkiminen rahanväärennyksen torjuntaan erikoistuneille viranomaisille ja heille annettava koulutus euron suojaamiseksi väärentämiseltä

Buenos Aires, Argentiina

15.–19. toukokuuta 2018

26 336,53

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

(1)

 Järjestäjien nimet on esitetty lyhentämättömässä muodossa toimivaltaisten kansallisten viranomaisten luettelossa, johon viitataan neuvoston asetuksen (EY) N:o 1338/2001 2 artiklan b kohdassa, EUVL C 264, 12.8.2015, s. 2–29. 

(2)

Sidottu kokonaismäärä sisältää toimen: Perikles 2020 -ohjelman soveltaminen -työpaja 2018

(3)

Sen jälkeen kun 59 489,23 euron loppumaksu oli maksettu, käytettävissä oli yhteensä 8 510,77 euroa.

(4)

Sidottu kokonaismäärä sisältää toimen: ”Foorumin 1210 ensimmäinen kokous”

Top

Bryssel 13.8.2018

COM(2018) 581 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

euron suojaamista rahanväärennykseltä koskevan Perikles 2020 -ohjelman täytäntöönpanosta ja tuloksista vuonna 2017


Liite II: Vuonna 2017 toteutetut Perikles 2020 -ohjelman toimet, joihin on sitouduttu aiemmissa talousarvioissa

Järjestäjä 1

Toiminto

Paikka ja päivämäärä

Komission rahoitusosuus

(sidottu kokonaismäärä euroina)

Seminaarit

Bulgaria

Bulgarian keskuspankki

Turkin kansallisten tutkimuskeskusten viranomaisten ja kansallisten toimivaltaisten viranomaisten tietämyksen lisääminen

Sofia, Bulgaria

15.–17. maaliskuuta 2017

6 288,30

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

Italia

UCIFM

Uusi euron väärentämiseen liittyvä uhka – Syvä verkko ja kryptovaluutat

Rooma, Italia

4.–5. huhtikuuta 2017

69 908,67

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

Komissio

ECFIN

Eurometallirahojen aitouden tarkistamista käsittelevä työpaja

Bryssel, Belgia

16.–18. toukokuuta 2017

130 000,00

Toimen päätavoite: eurometallirahojen aitouden tarkistamisen ja väärennettyjen eurometallirahojen luokittelun tehostaminen.

Komissio

ECFIN

EU:n ja Kiinan foorumin kokous/seminaari valuuttojen suojaamisesta väärennykseltä

Bryssel, Belgia

7.–9. marraskuuta 2017

103 549,90

Toimen päätavoite: eurometallirahojen aitouden tarkistamisen ja väärennettyjen eurometallirahojen luokittelun tehostaminen.

Tekninen koulutus

Komissio

ECFIN

Käytännön koulutus LICO-tietokannan käyttäjille

Eindhoven, Alankomaat

27.–30. maaliskuuta 2017

90 000,00

Toimen päätavoite: eurometallirahojen aitouden tarkistamisen ja väärennettyjen eurometallirahojen luokittelun tehostaminen.

Komissio

ECFIN

Taktinen tekninen koulutus: euron suojaaminen väärennykseltä

Lima, Peru

7.–9. marraskuuta 2017

141 255,18

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

Henkilöstövaihto

Espanja

BIBE

Henkilöstövaihto Argentiinan, Kolumbian, Chilen, Perun, Ecuadorin ja Espanjan välillä

Buenos Aires, Bogota, Santiago, Lima, Quito,

Bryssel, Madrid

1. tammikuuta – 31. heinäkuuta 2017

103 747,72

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

Italia

UCIFM

Henkilöstövaihto Italian, Bosnia-Hertsegovinan, Kiinan, Kyproksen, Irlannin, Montenegron ja Espanjan välillä

Rooma, Fabriano, Sarajevo,

Peking, Nikosia, Dublin ja Podgorica

20. maaliskuuta – 30. marraskuuta 2017

38 770,00

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

Tutkimukset

Ranska

Monnaie de Paris

Turvatekijöitä omaavat nanorakenteiset fotokromaattiset polymeerit käytettäväksi eurometallirahoissa - Toinen tutkimusvaihe

Pariisi, Ranska

Syyskuu 2016 – lokakuu 2017

127 673,00

Toimen päätavoite: tulevien eurometallirahojen turvatekijöiden kehittäminen.

Laitteistohankinnat

Italia

UCIFM

Rahanväärennyksen torjuntaan erikoistuneiden viranomaisten käyttöön tulevien laitteiden hankkiminen euron suojaamiseksi väärennykseltä ja Montenegron poliisille annettava koulutus

Podgorica, Montenegro

20.–23. maaliskuuta 2017

13 251,37

Toimen päätavoite: yhteistyön vahvistaminen ja taitotiedon vaihto.

(1)

 Järjestäjien nimet on esitetty lyhentämättömässä muodossa toimivaltaisten kansallisten viranomaisten luettelossa, johon viitataan neuvoston asetuksen (EY) N:o 1338/2001 2 artiklan b kohdassa, EUVL C 264, 12.8.2015, s. 2–29.

Top