EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0650

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE Komission työohjelma 2018 Yhtenäisempi, vahvempi ja demokraattisempi unioni

COM/2017/0650 final

Strasbourg 24.10.2017

COM(2017) 650 final

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

Komission työohjelma 2018
Yhtenäisempi, vahvempi ja demokraattisempi unioni

An agenda for a more united, stronger and more democratic Europe


I.    Yhtenäisempi, vahvempi ja demokraattisempi unioni

Euroopan unioni on selvästi taas vahvistumassa. Talous elpyy jo viidettä vuotta, ja taloustilanteen kohentuminen näkyy kaikissa jäsenvaltioissa. Talouskasvu on nyt koko unionissa yli 2 prosenttia ja euroalueella 2,2 prosenttia eli nopeampaa kuin Yhdysvalloissa kahden viime vuoden aikana. Tämän komission toimikaudella on luotu lähes 8 miljoonaa työpaikkaa, osittain EU:n toimielinten työn, Euroopan strategisten investointien rahaston, nuorisotakuun, Euroopan rakenne- ja investointirahastojen vaikutuksen sekä Euroopan keskuspankin harjoittaman rahapolitiikan ansiosta. Luottamus Euroopan unioniin on palaamassa. Maaliskuussa Euroopan johtajat julistivat Roomassa aikovansa tehdä Euroopan unionista vahvemman ja kestävämmän osoittamalla vieläkin suurempaa yhtenäisyyttä ja keskinäistä solidaarisuutta ja noudattamalla yhteisiä sääntöjä.

Unionilla on nyt tilaisuus toimia, mutta tämä tilaisuus ei kestä ikuisesti. Komissio esittää nyt työohjelmansa seuraaviksi 14 kuukaudeksi eli vuoden 2018 loppuun, jotta otollisesta tilanteesta saadaan mahdollisimman suuri hyöty. Työohjelma perustuu Etenemissuunnitelmaan kohti yhtenäisempää, vahvempaa ja demokraattisempaa unionia, jonka puheenjohtaja Juncker esitti unionin tilaa käsittelevän puheensa yhteydessä 13. syyskuuta 2017. Sen avulla EU voi edetä suunnitellusti jatkamalla myönteisen asialistansa toteuttamista. Se myös takaa, että EU:n painopiste pysyy edelleen tiukasti suurissa asioissa, joissa voidaan Euroopan tason toimilla saada aikaan selkeää ja konkreettista lisäarvoa.

Tämä komissio on jo antanut yli 80 prosenttia ehdotuksista, jotka ovat välttämättömiä digitaalisten sisämarkkinoiden, energiaunionin, pääomamarkkinaunionin, pankkiunionin, turvallisuusunionin ja kattavan eurooppalaisen maahanmuuttopolitiikan täydentämiseksi 1 . Nyt on aika panostaa siihen, että säädösehdotukset hyväksytään ja jo annetut säädökset pannaan täytäntöön. Mitä pikemmin Euroopan parlamentti ja neuvosto saavat tehtyä oman osuutensa työstä, sitä pikemmin kansalaiset ja yritykset pääsevät nauttimaan yhteisten toimiemme tuloksista. Komissio auttaa parhaansa mukaan lainsäätäjiä tämän tavoitteen saavuttamisessa.

Vuoden 2018 työohjelma sisältää kahdenlaisia toimenpiteitä. Ensinnäkin siinä esitetään rajoitettu määrä kohdennettuja säädösehdotuksia, joilla saatetaan päätökseen painopistealoihin liittyvät toimet tulevien kuukausien aikana. Komissio esittää kaikki säädösehdotukset viimeistään toukokuussa 2018. Näin Euroopan parlamentille ja neuvostolle jää riittävästi aikaa lainsäädäntötyön loppuunsaattamiseen ennen kuin unionin kansalaiset esittävät demokraattisen arvionsa työmme tuloksista kesäkuussa 2019 pidettävissä Euroopan parlamentin vaaleissa.

Toiseksi työohjelmassa esitetään joukko pidemmälle tähtääviä aloitteita, joiden myötä uusi 27 jäsenvaltion unioni viitoittaa tulevaisuuttaan vuoteen 2025. Nämä aloitteet perustuvat keskusteluun, joka käynnistyi Euroopan tulevaisuutta käsittelevästä komission valkoisesta kirjasta ja unionin tilaa käsittelevästä puheesta. Ne kaikki on mahdollista toteuttaa, kun hyödynnetään täysimääräisesti kaikkia Lissabonin sopimuksen tarjoamia mahdollisuuksia 2 . Aloitteet tehdään ennen kuin tämän komission toimikausi päättyy.

Aiempien vuosien tapaan työohjelmassa esitetään myös ehdotuksia, jotka perustuvat voimassa olevan sääntelyn toimivuutta ja tuloksellisuutta koskevaan REFIT-ohjelmaan ja joissa otetaan huomioon REFIT-foorumin lausunnot. Jotta lainsäätäjät voivat keskittyä niihin ehdotuksiin, joilla on todellista merkitystä, työohjelmassa luetellaan huomattava määrä vireillä olevia ehdotuksia, joiden peruuttamista komissio ehdottaa, koska niistä ei todennäköisesti päästä lähiaikoina yhteisymmärrykseen Euroopan parlamentissa ja neuvostossa tai koska ne eivät enää vastaa alkuperäistä tarkoitusta tai ovat teknisesti vanhentuneita. Lisäksi työohjelmassa jatketaan vanhentuneiden säädösten kumoamista 3 . Samaan aikaan työohjelman kanssa julkaistaan katsaus komission paremman sääntelyn agendaan ja sen tuloksiin 4 sekä REFIT-tulostaulu, jossa esitetään yksityiskohtaisesti, miten REFIT-foorumin lausuntoja on noudatettu ja mitä toimenpiteitä parhaillaan toteutetaan voimassa olevan lainsäädännön arviointia ja uudelleentarkastelua varten.

II.    Junckerin komission kymmenen painopistettä 5

Uutta pontta työllisyyteen, kasvuun ja investointeihin

Luottamuksen ja investointien lisääntyminen kaikkialla Euroopassa on vaikuttanut keskeisellä tavalla talousnäkymien kohentumiseen. Sen myötä kaikkialla Euroopassa on syntynyt lisää työpaikkoja ja kasvua ja on voitu luoda uutta – sekä fyysistä että digitaalista – infrastruktuuria sekä vauhdittaa siirtymistä puhtaaseen energiaan. Nyt on jatkettava investointitoiminnan vahvistamista. Euroopan investointiohjelmalla on suuri merkitys hankkeiden käynnistämisessä, pienten ja keskisuurten yritysten tukemisessa ja työpaikkojen luomisessa. Tältä pohjalta on nyt nopeasti hyväksyttävä Euroopan strategisten investointien rahastoa (ESIR 2.0) koskeva ehdotus ja koontiasetus 6 , jotta Euroopan rakenne- ja investointirahastojen ja Euroopan strategisten investointien rahaston varoja voidaan käyttää yhdessä. Investointien kasvusta ei tule pysyvää ilman rakenteellisia uudistuksia. Komissio aikookin analysoida tällaisia investointien lisäämiseen tähtääviä uudistuksia. Lisäksi komissio hyödyntää myös jatkossa talouspolitiikan EU-ohjausjaksoa koordinoidakseen talouspolitiikkaa ja tukeakseen kasvustrategiaa, joka edistää investointeja, tervettä julkista taloutta ja rakenneuudistuksia.

Koska Euroopan talous on riippuvainen teollisuuden kilpailukyvystä, Euroopan komissio on laatinut sidosryhmien näkemysten pohjalta uuden teollisuuspoliittisen strategian 7 . Tuemme innovointia, työllisyyttä ja kasvua kiertotalousstrategialla 8 , josta voi olla Euroopan taloudelle, kilpailukyvylle ja ympäristölle valtavasti hyötyä. Komissio esittää joitakin ehdotuksia tähän alaan liittyvän työn tukemiseksi. Ehdotuksissa käsitellään muun muassa muovin valmistusta ja käyttöä (tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki muovipakkaukset olisivat kierrätettäviä) sekä veden uudelleenkäyttöä ja juomavesihuoltoa. Lisäksi ehdotetaan kehystä kiertotalouden kehittämisen seurantaa varten. Sääntelyn parantamiseen liittyvää alakohtaista lähestymistapaa noudattaen on tarkoitus käsitellä kemikaali-, tuote- ja jätelainsäädännön yhtymäkohtiin liittyviä oikeudellisia, teknisiä ja käytännön pullonkauloja. Vuonna 2012 laaditun biotalousstrategian 9 arviointia jatketaan selvittämällä, miten sitä voitaisiin parhaiten kehittää, muun muassa sen soveltamisalaa laajentamalla.

Vaikka taloudellinen tilanne yleensä on parantunut merkittävästi, Euroopan unionissa on edelleen korjattava kriisin jälkiä ja luotava vahvistuvan kasvun avulla uusia työpaikkoja, oikeudenmukaisuutta ja uusia mahdollisuuksia kaikille. Tämä komissio on luonut perustan näihin haasteisiin vastaamiselle esimerkiksi osaamisohjelman 10 avulla. Tätä ohjelmaa on nyt vietävä eteenpäin kansallisella ja aluetasolla Euroopan sosiaalirahaston tuella kiinnittäen erityistä huomiota perustaitoihin ja digiosaamiseen.

Yhdennetyt digitaaliset sisämarkkinat

Euroopassa tarvitaan todelliset digitaaliset sisämarkkinat, sillä 360 miljoonaa eurooppalaista käyttää internetiä päivittäin työntekoon, opiskeluun, ostosten tekemiseen ja yhteydenpitoon. Komissio on esittänyt tätä varten toukokuusta 2015 lähtien jo 24 säädösehdotusta. Lainsäätäjät ovat hyväksyneet niistä tähän mennessä vain kuusi. Euroopan parlamentin ja neuvoston on nyt otettava tavoitteeksi vireillä olevien ehdotusten hyväksyminen mahdollisimman pian. Ehdotuksista tärkeimpiä ovat sähköisen viestinnän säännöstö, tekijänoikeusuudistus ja digitaalista sisältöä koskeva direktiivi. EU:ssa on lujitettava taajuushallinnon alalla tehtävää yhteistyötä, jotta saadaan aikaan maailman huipputasoa olevat erittäin nopeat kiinteät verkot ja mobiiliverkot (5G) ja lisätään taajuusalueiden koordinoituja käyttömahdollisuuksia vuoteen 2020 mennessä yhdenmukaisten taloudellisten ja sääntelyedellytysten pohjalta. Digitaalisten sisämarkkinoiden täydentämiseksi komissio esittää myös ehdotuksen epäreilujen käytäntöjen torjumisesta verkkoalustojen ja yritysten välisissä suhteissa, aloitteen valeuutisten torjumisesta ja tarkistetut suuntaviivat huomattavan markkinavoiman arvioimisesta sähköisen viestinnän alalla.

Digitaalisten sisämarkkinoiden menestys perustuu viime kädessä kansalaisten luottamukseen. Kyberhyökkäykset yleistyvät, ja Euroopassa on varauduttava uusiin ja uudentyyppisiin verkkouhkiin. Niihin vastaamiseksi komissio esitti jo 13. syyskuuta ehdotuksia, joiden avulla kansalaisia voidaan suojata paremmin uuteen teknologiaan liittyviltä uhkilta 11 . Komissio täydentää tätä ehdotuspakettia ja suojelee Euroopan talouden ja eurooppalaisten demokratioiden vakautta kyberuhkilta perustamalla kyberturvallisuuden osaamiskeskusten verkoston. Samalla komissio pyrkii hyödyntämään mahdollisimman hyvin uuden teknologian tarjoamia mahdollisuuksia, kuten suurteholaskentaa ja robottiautoja sekä tekoälyä, jonka merkitys taloudessa ja yhteiskunnassa kasvaa jatkuvasti.

Joustava energiaunioni ja tulevaisuuteen suuntautuva ilmastonmuutospolitiikka

Energiaunionin toteuttaminen on edennyt merkittävästi. Nyt on ensisijaisen tärkeää hyväksyä joulukuussa 2016 esitetty paketti Puhdasta energiaa kaikille eurooppalaisille 12 ja ehdotukset ilmastonmuutoksen torjuntaa koskevien toimien päivittämiseksi. Komissio jatkaa työtä energian toimitusvarmuuden ja sisämarkkinoiden toiminnan parantamiseksi. Eurooppalaisille kaasun sisämarkkinoille tulevia kaasuputkia varten ehdotetaan yhteisiä sääntöjä, ja Venäjän kanssa neuvotellaan Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen toimintaan liittyvistä keskeisistä periaatteista sen jälkeen kun neuvosto hyväksyy komission suosituksen mukaiset vahvat neuvotteluvaltuudet. Liikenteen alalla komissio keskittyy toimissaan autojen, pakettiautojen ja raskaiden ajoneuvojen uusiin hiilidioksidipäästörajoihin. Akkuihin ja vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuriin liittyviä toimia jatketaan ja tunnustetaan niiden strateginen rooli siirtymisessä kohti puhdasta liikkuvuutta ja puhdasta energiaa.

Syvemmät ja oikeudenmukaisemmat sisämarkkinat ja vahvempi teollinen perusta

Toimivat sisämarkkinat ovat Euroopan yhdentymishankkeen ydin. Sisämarkkinat mahdollistavat ihmisten, palvelujen, tavaroiden ja pääomien vapaan liikkuvuuden. Ne tarjoavat mahdollisuuksia eurooppalaisille yrityksille sekä valinnanvaraa ja alhaisempia hintoja kuluttajille. Tulevana vuonna komissio keskittyy EU:n yhtiöoikeuden tarkistamiseen, jotta yritysten tueksi saadaan selkeät, modernit ja tehokkaat säännöt. Työtä jäsenvaltioiden talousarvioiden suojaamiseksi haitallisilta verokäytännöiltä jatketaan. Siihen kuuluvat alv-kantojen määrittämistä koskevien sääntöjen päivitys, jäsenvaltioiden arvonlisäverotuksen alalla tekemää hallinnollista yhteistyötä koskevat uudet säännöt, ehdotus pk-yritysten alv-järjestelmän yksinkertaistamisesta ja monikansallisten yritysten digitaalitaloudesta saamien voittojen verottamista koskevat säännöt. Lisäksi komissio esittää toimenpiteitä elintarvikeketjun toimivuuden parantamiseksi, jotta voidaan auttaa maanviljelijöitä vahvistamaan asemaansa markkinoilla ja suojata heitä häiriöiltä tulevaisuudessa.

Pääomamarkkinaunionin 13 täydentämiseksi esitetään ehdotukset rahoitusalan ja teknologian vuorovaikutuksesta sekä joukko- ja vertaisrahoitusta koskevista säännöistä. Katettujen joukkolainojen käyttöä helpotetaan ja sijoitusrahastojen rajat ylittävän markkinoinnin esteitä vähennetään, ja lisäksi esitetään kestävää rahoitusta koskeva aloite. Komissio esittää ehdotuksen rajat ylittäviä maksuja koskevista uusista säännöistä, jotka kattavat myös muut valuutat kuin euron. Näin voidaan pienentää maksuja, joita peritään ulkomaille tehtävistä rahansiirroista tai nostettaessa käteistä automaateista lomamatkoilla.

Lisätoimia tarvitaan, jos haluamme varmistaa, että sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja työelämäoikeudet ovat sisämarkkinoiden kulmakiviä. Komissio aikoo ehdottaa työvoiman liikkuvuuteen ja sosiaaliturvan koordinointiin liittyvien haasteiden käsittelemiseksi Euroopan työviranomaisen perustamista ja eurooppalaista sosiaaliturvatunnusta, joka helpottaisi kansalaisten asiointia hallintoviranomaisten kanssa monenlaisissa asioissa. Komissio esittää sosiaaliturvajärjestelmien modernisointia. Tässä otetaan huomioon työn uudet muodot, jotta voidaan tukkia porsaanreiät ja varmistaa, että kaikki työntekijät ovat työsuhteen laadusta riippumatta oikeutettuja sosiaaliseen suojaan sosiaalivakuutusmaksujensa mukaisesti. Jotta voitaisiin edelleen parantaa työntekijöiden suojaa sisämarkkinoilla, komissio ehdottaa tiukempia velvoitteita sen varmistamiseksi, että työntekijöiden työehdot vahvistetaan kirjallisesti.

Kansalaisten suojelun parantamiseksi komissio esittää myös kansallisia rokotusohjelmia koskevan yhteisen toimintasuunnitelman. Näin voidaan tukea jäsenvaltioita rokotusohjelmien toteuttamisessa, vähentää rokotevastaisuutta ja parantaa rokotteiden saatavuutta

Syvempi ja oikeudenmukaisempi talous- ja rahaliitto

Jotta talouden elpyminen voisi jatkua, komissio suosittaa euroalueelle pitkälti neutraalia finanssipolitiikan viritystä ja keskittymistä edelleen taloudellisen ja sosiaalisen lähentymisen ja kestävyyden vahvistamiseen. Lisäksi jatketaan työtä syvemmän ja oikeudenmukaisemman talous- ja rahaliiton luomiseksi ja sen demokraattisen vastuuvelvollisuuden lujittamiseksi. Talous- ja rahaliitto on paras väline unionin vaurauden lisäämiseksi ja kansalaisten suojelemiseksi tulevilta talouden häiriöiltä. Komissio esittää tämän työn edistämiseksi merkittävän toimenpidepaketin vielä ennen vuoden 2017 loppua.

Osana tätä pakettia komissio ehdottaa Euroopan vakausmekanismin sisällyttämistä Euroopan unionin oikeudelliseen kehykseen, jotta voidaan lisätä sen demokraattista vastuuvelvollisuutta ja samalla vahvistaa sen roolia    ja siihen liittyvää päätöksentekoa. Tavoitteeksi on asetettava todellisen Euroopan valuuttarahaston muodostaminen, jotta sen avulla voidaan reagoida kriiseihin yhdessä jo vakiintuneiden talouspolitiikan koordinointi- ja valvontavälineiden kanssa. Lisäksi ehdotetaan erityisen euroalueen budjettikohdan perustamista EU:n talousarvioon neljää tarkoitusta varten: rakenneuudistusten tuki, vakautusjärjestely, varautumisjärjestely pankkiunionia varten ja lähentymisväline, josta annetaan jäsenvaltioille euroalueeseen liittymistä valmistelevaa tukea. Lisäksi komissio ehdottaa talous- ja rahaliiton vakaudesta, yhteensovittamisesta sekä ohjauksesta ja hallinnasta tehdyn sopimuksen sisällön ottamista osaksi EU:n lainsäädäntöä, kuten vuonna 2012 sovittiin, ottaen huomioon vakaus- ja kasvusopimukseen sisältyvä jousto, jota komissio on soveltanut tammikuusta 2015. Talous- ja rahaliitosta voi tulla vahvempi vain jos solidaarisuus ja vastuu kulkevat käsi kädessä.

Toinen keskeinen osa tätä työtä on sellaisen pankkiunionin toteuttaminen, jonka avulla voidaan sekä vähentää pankkisektorin riskejä että jakaa niitä. Komissio on äskettäin esittänyt kunnianhimoisen, mutta realistisen suunnitelman 14 sen varmistamiseksi, että kaikista pankkiunionin jäljellä olevista osa-alueista, erityisesti eurooppalaisesta talletussuojajärjestelmästä, päästään sopimukseen neuvoston jo tekemien sitoumusten pohjalta. Myöhemmin esitetään lisää ehdotuksia, joiden aiheita ovat järjestämättömät lainat ja EU:n valtionvelkakirjavakuudellisten arvopaperien kehittäminen. Täysimittainen pankkiunioni yhdessä pääomamarkkinaunionin kanssa edistää sekä kansalaisia että yrityksiä palvelevan vakaan ja yhdentyneen rahoitusjärjestelmän luomista.

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari 15 tuo uutta pontta työ- ja elinolojen parantamiseen jäsenvaltioissa. Se edistää EU:n sosiaalista toimintaohjelmaa kaikilla tasoilla ja auttaa löytämään yhteisymmärryksen siitä, mikä sisämarkkinoilla on sosiaalisesti oikeudenmukaista. Näin edetään kohti Euroopan sosiaalisten normien unionia, jonka puheenjohtaja Juncker mainitsi puheessaan unionin tilasta vuonna 2017. Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista on tarkoitus ilmoittaa Göteborgissa marraskuussa pidettävässä sosiaalialan huippukokouksessa. Euroopan sosiaaliseen pilariin liittyvä uusi sosiaali-indikaattoreiden tulostaulu otetaan mukaan talouspolitiikan EU-ohjausjaksoon, jotta edistymistä tällä alalla voidaan seurata asianmukaisella tavalla.

Globalisaation hallinta tasapainoisen ja kehittyvän kauppapolitiikan avulla

Maailman suurimpana kauppamahtina EU on riippuvainen avoimesta ja oikeudenmukaisesta kaupasta kumppaneidensa kanssa kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on toteuttaa kehittyvää ja kunnianhimoista kauppaohjelmaa, jossa otetaan tasapuolisesti huomioon avoimuus ja vastavuoroisuus sekä sosiaali- ja ympäristönormien noudattaminen. EU:n kauppasopimukset luovat työpaikkoja ja kasvua. Sopimusneuvotteluja Mercosurin ja Meksikon kanssa jatketaan, ja yhteistyössä Euroopan parlamentin ja jäsenvaltioiden kanssa varmistetaan, että sopimukset muun muassa Japanin, Singaporen ja Vietnamin kanssa tehdään ja pannaan asianmukaisesti täytäntöön niin, että nämä hyödyt toteutuvat. Lisäksi komissio haluaa edistää kauppaneuvotteluja Australian ja Uuden-Seelannin kanssa sen jälkeen kun neuvosto on hyväksynyt komission suosittamat neuvotteluvaltuudet. Emme kuitenkaan ole sinisilmäisiä vapaakauppiaita. Tänä vuonna jatkamme työtä Euroopan tiukkojen normien ylläpitämiseksi ja edistämiseksi kolmansien maiden kanssa sekä tasapuolisten globaalien toimintaedellytysten varmistamiseksi eurooppalaisille yrityksille ja työntekijöille. Tätä varten on olennaisen tärkeää, että Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyvät vireillä olevat ehdotukset kaupan suojakeinojen nykyaikaistamisesta ja EU:hun tehtävien ulkomaisten suorien investointien seurannasta 16 nopeasti.

Luottamukseen ja perusoikeuksien kunnioittamiseen perustuva oikeusalue

Sisämarkkinoiden menestys riippuu viime kädessä luottamuksesta. Luottamus voidaan menettää helposti, jos kuluttajat katsovat, että heillä ei ole käytettävissään oikeussuojakeinoja ongelmatilanteissa. Tätä varten komissio esittää kuluttajien aseman vahvistamista parantamalla kuluttajien oikeussuojakeinoja sekä tuomioistuimissa että niiden ulkopuolella ja helpottamalla kansallisten kuluttajaviranomaisten toimien koordinointia ja tuloksellisuutta. Myös toimia väärinkäytösten paljastajien suojelemiseksi jatketaan.

Unionin tavoitteena on edistää kansalaisten hyvinvointia, mikä edellyttää myös heidän turvallisuutensa parantamista. Kuluneen vuoden aikana unioni on ollut keskeisessä asemassa kansalaisten suojelemisessa luonnonkatastrofeilta, ja niin on oltava myös tulevaisuudessa. EU:n pelastuspalvelumekanismi on osoitus eurooppalaisesta solidaarisuudesta sekä unionin sisällä että sen ulkopuolella. Komissio aikoo ehdottaa, että mekanismia lujitetaan myöntämällä sille omia operatiivisia valmiuksia. Näin voidaan varmistaa, että unioni voi tarjota kansalaisille kriisien ja hätätilanteiden sattuessa parempaa tukea mahdollisimman tehokkaasti ja mahdollisimman vähällä byrokratialla.

Turvallisuusunionin toteuttaminen on ensisijainen tavoite. Terrorismintorjunnassa on saatu aikaan todellista edistymistä, ja seuraavaksi komissio aikoo esittää ehdotuksia, joilla parannettaisiin lainvalvontaviranomaisten pääsyä sähköiseen todistusaineistoon ja taloudellisiin tietoihin toisessa jäsenvaltiossa ja tiukennettaisiin entisestään sellaisten räjähteiden lähtöaineiden saatavuutta, joita terroristit käyttävät kotitekoisten aseiden valmistuksessa. Samoin jatketaan sosiaalisen median yritysten kanssa yhteistyötä terroristisen ja muun laittoman verkkosisällön havaitsemiseksi ja poistamiseksi. Tarvittaessa komissio esittää terroristisen verkkosisällön poistamista koskevan lainsäädäntöehdotuksen. Komissio tukee edelleen jäsenvaltioita radikalisoitumisen torjumisessa ja julkisten tilojen suojelua koskevan toimintasuunnitelman 17 toteuttamisessa. Rautateiden henkilöliikenteen turvallisuuden parantamiseksi toteutetaan lisätoimenpiteitä. Pyrimme entistä ponnekkaammin tekemään Euroopan unionista turvallisen yhteiskunnan, jossa noudatetaan täysimääräisesti perusoikeuksia. Tätä varten esitämme tietojärjestelmien yhteentoimivuutta koskevan säädösehdotuksen.

Tietojenvaihto on yhteiskunnissamme olennainen ja yhä enenevässä määrin rajatylittävä ilmiö. Komissio viimeistelee ohjeet siitä, miten tietojen säilyttämisen suhteen olisi edettävä. Vuoden 2018 alussa komissio aikoo myös hyväksyä päätöksen Japanin tietosuojan tason riittävyydestä, jotta voidaan varmistaa henkilötietojen vapaa liikkuvuus EU:n ja Japanin välillä, sillä se on olennainen osa vahvempaa taloudellista kumppanuutta.

Komissio vahvistaa olevansa edelleen sitoutunut Schengen-järjestelmään ja aikoo palauttaa sen normaalin toiminnan mahdollisimman pian ottaen samalla täysimääräisesti huomioon jäsenvaltioiden oikeasuhteiset turvallisuusvaatimukset. Tätä varten on erittäin tärkeää, että Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyvät viipymättä komission ehdotuksen Schengenin rajasäännöstön tarkistamisesta.

Kohti uudenlaista muuttoliikepolitiikkaa

Euroopan muuttoliikeagendan toteuttaminen on edennyt suunnitellusti. Euroopan parlamentin ja neuvoston on nyt asetettava jo esitettyjen ehdotusten hyväksyminen etusijalle. Etenkin Dublin-asetuksen uudistaminen 18 on solidaarisuuteen ja vastuunjakoon perustuvan Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän kannalta keskeinen toimenpide. Komissio tukee Euroopan parlamentin ja neuvoston työtä Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistamiseksi kesäkuuhun 2018 mennessä.

Muuttoliikealan kumppanuuskehyksellä on keskeinen merkitys tulosten aikaansaamisessa EU:n muuttoliikepolitiikan ulkoisen ulottuvuuden puitteissa. EU:n on tehostettava toimia sellaisten henkilöiden palauttamiseksi, joilla ei ole oikeutta jäädä unioniin. Jäsenvaltioiden on toteutettava tätä varten määrätietoisia toimia yhdessä kolmansien maiden kanssa. Euroopan ulkoinen investointiohjelma 19 on perustettu tueksi EU:n naapuruusalueilla ja Afrikassa tehtäville uudenlaisille investoinneille. Nyt on kiirehdittävä sen täytäntöönpanoa, jotta voidaan tukea kestäviä paikallisia hankkeita.

On luotava laillisia väyliä saapua unionin alueelle, jotta voidaan tarjota vaihtoehtoja niille, jotka nyt joutuvat salakuljetusverkostojen uhreiksi henkensä kaupalla. Parantamalla uudelleensijoittamista EU voi tarjota uskottavan vaihtoehdon niille, jotka ovat suojelun tarpeessa. Ikääntyvänä mantereena Eurooppa tarvitsee myös laillista maahanmuuttoa kyetäkseen vastaamaan väestökehityksestä ja osaamisvajeista johtuviin haasteisiin. Tässä EU voi toimia yhdessä vahvemmin kuin jäsenvaltiot yksinään. Ehdotus kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä korkeaa osaamistasoa vaativaa työtä varten eli ns. EU:n sinistä korttia koskeva ehdotus 20 olisi nyt hyväksyttävä nopeasti. Lisäksi komissio esittää vuonna 2018 tarvittavat ehdotukset viisumisäännöstön tarkistamista ja viisumitietojärjestelmän päivittämistä varten ja peruuttaa samalla viisumisäännöstöä ja kiertomatkaviisumia koskevat ehdotuksensa 21 .

Vahvempi maailmanlaajuinen toimija

Eurooppa on edelleen rauhan ja vakauden tyyssija, mutta emme saisi koskaan pitää omaa turvallisuuttamme itsestäänselvyytenä. Meidän on lisättävä puolustusyhteistyötämme ottamalla käyttöön kaikki saatavilla olevat välineet, EU:n talousarvio mukaan lukien. Innovoinnin ja yhteistyön lisäämiselle Euroopan puolustusteollisuudessa on vahvat perusteet sekä liiketaloudellisesti että turvallisuuden kannalta. Euroopan puolustusrahastolla on oltava tässä keskeinen rooli. Komissio asettaa ensisijaiseksi tavoitteeksi, että rahasto toteutetaan ja Euroopan puolustusalan teollisen kehittämisen ohjelmaa koskeva ehdotus 22 pannaan täytäntöön nopeasti.

EU kehittää ja lujittaa suhteitaan keskeisiin kumppaneihin, kuten Intiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan. Jotta Aasian ja EU:n yhteyksiä voidaan parantaa kautta linjan, komissio esittää strategian yhteyksien vahvistamisesta mantereidemme välillä. Arvostamme suuresti myös pitkäaikaisia kumppanuussuhteita Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden kanssa. Tätä kumppanuutta on tarkoitus uudistaa vuonna 2020 nopeasti muuttuvan globaalin kehityksen edellyttämällä tavalla tekemällä siitä vahva ja nykyaikainen poliittinen liitto. Työskentelemme yhdessä yhteisten etujemme ajamiseksi ja sääntöihin perustuvan maailmanjärjestyksen lujittamiseksi. Historiallinen ydinsopimus Iranin kanssa on avannut mahdollisuuden laajempien suhteiden uudistamiseksi EU:n ja Iranin välillä. Kehitämme myös suhteita Irakin kanssa.

Demokraattisen muutoksen unioni

Tämän komission keskeisenä tavoitteena on ollut demokraattisen muutoksen unionin toteuttaminen. Sitä varten komissio on lisännyt merkittävästi pyrkimyksiä kansalaisten osallistamiseksi. Tätä varten se on muun muassa järjestänyt 312 kansalaiskeskustelua, kuullut entistä laajemmin kaikkia sidosryhmiä osana paremman sääntelyn agendaa ja ehdottanut eurooppalaisen kansalaisaloitteen 23 uudistamista sen käytettävyyden helpottamiseksi. Vajaa vuosi sitten perustetut Euroopan solidaarisuusjoukot 24 tarjoavat jo nyt tuhansille nuorille uusia mahdollisuuksia kaikkialla Euroopan unionissa. Näin nuoret saavat tilaisuuksia osallistua yhteiskunnan toimintaan ja kehittää tietojaan ja taitojaan. Tämän aloitteen oikeudellinen perusta on saatava kuntoon vuoden loppuun mennessä.

Avoimuus ja vastuuvelvollisuus ovat keskeisessä asemassa demokraattisen legitimiteetin luomisessa. Komissio näyttää tältä osin esimerkkiä suhteissaan edunvalvojiin ja kehottaa Euroopan parlamenttia ja neuvostoa hyväksymään nopeasti näiden kolmen toimielimen yhteisen sopimuksen niitä kaikkia koskevasta pakollisesta avoimuusrekisteristä 25 . Komissio tekee Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa rakentavaa yhteistyötä, jotta päästäisiin sopimukseen ehdotuksista, jotka koskevat komiteamenettelyä koskevan asetuksen muuttamista 26 ja Euroopan tason poliittisten puolueiden ja säätiöiden perussääntöä ja rahoitusta 27 .

III.    Toteutetaan vuoteen 2025 mennessä: Yhtenäisempi, vahvempi ja demokraattisempi unioni

Samalla kun toteutamme tämän päivän tavoitteita, meidän on valmisteltava unionia tulevaisuutta varten. Tässä työohjelmassa esitetään paitsi seuraavien 14 kuukauden aikana toteutettavat yhteiset toimet myös ehdotuksia aloitteista, jotka tähtäävät pidemmälle tulevaisuuteen, vuoteen 2025 ja siitä eteenpäin.

Uusi 27 jäsenvaltion unioni syntyy 30. maaliskuuta 2019. Meillä on nyt tilaisuus hahmotella tätä uutta unionia. Vain muutamaa viikkoa myöhemmin, kesäkuussa 2019, eurooppalaiset käyvät vaaliuurnille. Meidän on tästedes pyrittävä siihen, että uusi unioni vastaa äänestäjien odotuksiin ja toteuttaa ne asiat, jotka ovat heille tärkeimpiä. Komissio on esittänyt tämän tavoitteen etenemissuunnitelmassa kohti yhtenäisempää, vahvempaa ja demokraattisempaa unionia 28 , jonka pohjalta Eurooppa-neuvosto hyväksyi 19. lokakuuta 2017 EU-johtajien asialistan. Sen avulla on tarkoitus saada aikaan konkreettisia tuloksia Romanian Sibiussa 9. toukokuuta 2019 pidettävässä erityishuippukokouksessa. Komission poliittinen panos etenemissuunnitelman toteuttamiseksi on se, mitä me saamme aikaan tämän työohjelman puitteissa. Nyt on aika toimia, ja siksi nämä tulevaisuuteen tähtäävät aloitteet esitetään vielä tämän komission toimikaudella. Tätä varten otetaan käyttöön voimassa olevien perussopimusten hyödyntämätön potentiaali, joka tarjoaa meille edellytykset edetä määrätietoisesti ja vauhdikkaasti.

Komissio tekee yhteistyötä Euroopan parlamentin ja neuvoston sekä kansallisten parlamenttien kanssa, jotta etenemissuunnitelmaa voidaan kehittää edelleen ja työstää aloitteita yhdessä. Koko prosessin ajan tukeudumme siihen demokraattiseen ja osallistavaan keskusteluun, joka käynnistettiin Valkoisella kirjalla Euroopan tulevaisuudesta 29 ja sen jälkeen hyväksytyillä pohdinta-asiakirjoilla, joissa esitetään eri vaihtoehtoja keskeisiä toiminta-aloja varten 30 . Jokaisella kansalaisella on mahdollisuus osallistua keskusteluun Euroopan tulevaisuudesta ja antaa suoraa palautetta siitä, miten meidän olisi edettävä yhdessä.

Yhtenäisempi unioni

Komissio toteuttaa vielä tämän toimikauden aikana tarvittavat toimenpiteet vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen laajentamiseksi Bulgariaan ja Romaniaan, jotta ne voivat hyödyntää samoja mahdollisuuksia kuin muut jäsenvaltiot. Lisäksi olisi sallittava Kroatian liittyä täysivaltaiseksi Schengen-alueen jäseneksi, kun se täyttää kaikki edellytykset. Samoin euron on tarkoitus olla koko Euroopan unionin yhteinen raha. Sen on oltava mannertamme yhdistävä tekijä, ei erottava. Sen on oltava enemmän kuin vain tietyn maaryhmän valuutta. Jäsenvaltioiden on voitava liittyä euroalueeseen niin halutessaan. Sen vuoksi ehdotamme uutta teknistä ja jopa taloudellista apua tarjoavan euro-valmisteluvälineen perustamista.

On selvää, ettei unioni laajene tämän komission ja parlamentin toimikauden aikana, sillä yksikään ehdokas ei ole tähän vielä valmis. Meidän olisi silti pidettävä yllä Länsi-Balkanin maiden kannalta uskottavia jäsenyysnäkymiä, koska näin voidaan edistää uudistuksia ja vakautta tällä alueella. Tätä varten komissio esittää strategian Serbian ja Montenegron EU:hun liittymistä varten Länsi-Balkanin ensimmäisinä maina.

Vahvempi unioni

Vahvempi unioni tarvitsee toimiensa toteuttamiseen riittävät rahoitusresurssit. Unioni on viime vuosina muuttunut perusteellisesti, samoin kuin sen kohtaamat haasteet. Unioni tarvitsee talousarvion, joka avulla voimme toteuttaa kunnianhimoiset tavoitteemme. Tämä on otettava huomioon vuoden 2020 jälkeistä ajanjaksoa varten laadittavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä. Sen lisäksi, että unionin on kyettävä vastaamaan Yhdistyneen kuningaskunnan erosta johtuvaan välittömään haasteeseen, sen on voitava hyödyntää uuden teknologian tarjoamia mahdollisuuksia, edetä kohti todellista puolustusunionia ja jatkaa turvallisuus- ja muuttoliikekysymysten käsittelyä. Sen jälkeen kun poliittisista linjauksista on keskusteltu komission jäsenten kollegiossa (tammikuussa 2018) ja EU:n johtajien kesken (helmikuussa 2018), komissio esittää toukokuussa 2018 EU:n seuraavaa monivuotista talousarviota koskevan kattavan ehdotuksen, jossa tarkastellaan muun muassa unionin omia varoja, Montin raportissa esitetyt suositukset huomioon ottaen. Tavoitteena on saada uutta monivuotista rahoituskehystä koskevat neuvottelut päätökseen tämän komission toimikauden aikana. Uusi talousarvio auttaa täyttämään kansalaisten odotukset siitä, että EU saa aikaan tuloksia kaikkein tärkeimmissä asioissa, jotka edistävät EU:n kestävyyttä pitkällä aikavälillä.

Voidakseen olla vahvempi EU:n on oltava myös tehokkaampi. Sen on kyettävä reagoimaan nopeammin ja päättäväisemmin monilla eri politiikan aloilla, jotta kansalaiset ja yritykset voivat hyötyä EU:n lainsäädännöstä nopeammin. Tätä varten komissio pohtii, miten EU voisi hyödyntää nykyisten perussopimusten ns. siirtymälausekkeita, jotka mahdollistavat siirtymisen yksimielisyydestä määräenemmistöpäätöksiin tietyillä aloilla, jos kaikki valtion- tai hallitusten päämiehet suostuvat siihen. Tätä vaihtoehtoa tutkitaan sisämarkkinoihin liittyvissä asioissa sekä eräiden ulkopoliittisten päätösten yhteydessä. Tavoitteena on varmistaa, että unioni on vahva globaali toimija, jolla on todellista painoarvoa maailmassa. Samalla kiinnitetään erityistä huomiota näiden päätösten johdonmukaisuuteen ja tehokkuuteen.

Vahvemman Euroopan on myös suojeltava kansalaisia ja huolehdittava siitä, että terroristit joutuvat oikeuden eteen. Tätä varten komissio ehdottaa uuden Euroopan syyttäjänviraston toimivaltuuksien laajentamista kattamaan myös terrorismintorjunnan. Ehdotus esitetään ennen Wienissä syyskuussa 2018 pidettävää turvallisuusasioihin keskittyvää EU:n huippukokousta.

Demokraattisempi unioni

Meidän on tehtävä demokratialoikka, jotta voimme vastata kansalaisten huolenaiheisiin ja odotuksiin. Ensimmäiseksi on varmistettava, että Euroopan parlamentin vaalit eivät ole vain kansallisten kampanjoiden ja vaalien summa. Edellä mainittu komission ehdotus, jonka tarkoituksena on lisätä Euroopan tason puolueiden vaikuttavuutta, on merkittävä askel tähän suuntaan. Se perustuu kärkiehdokasjärjestelmään, jonka avulla muodostettiin nykyinen komissio ja sen johto. Keskipitkällä aikavälillä meidän on jatkettava pohdintaa monikansallisten listojen käytöstä, sillä ne auttaisivat tekemään Euroopan parlamentin vaaleista eurooppalaisemmat ja demokraattisemmat. Samalla kun tarkastellaan institutionaalisia uudistuksia, jotka tekisivät unionista demokraattisemman ja tehokkaamman, olisi jatkettava pohdintaa Eurooppa-neuvoston ja komission yhteisestä puheenjohtajasta. Euroopan unioni on yhtä lailla valtioiden kuin kansalaistenkin unioni. Yksi yhteinen puheenjohtaja edustaisi tätä unionin kaksinkertaista legitimiteettiä.

Komissio esittää myös näkemyksensä mahdollisesta pysyvän Euroopan talous- ja finanssiministerin tehtävän luomisesta. Tällainen tehtävä lisäisi poliittisen päätöksenteon tehokkuutta, kun sama henkilö koordinoisi taloudellista päätöksentekoa ja EU:n ja euroalueen keskeisiä talousarviovälineitä. Se lisäisi myös demokraattista vastuuvelvollisuutta, jos se yhdistettäisiin komission varapuheenjohtajan tehtävään. Lisäksi komissio esittää selvityksen mahdollisesta euroalueen turvallisen sijoitusvälineen luomisesta.

Unionilla, joka keskittyy vahvemmin asioihin, joilla on todellista merkitystä, on oltava käytössään oikeat välineet, jotta se voi toimia demokraattisesti ja tehokkaasti silloin kun ja siellä missä sitä tarvitaan. Sen työn pohjalta, jota tämä komissio on jo tehnyt, meidän pitäisi myös jatkossa olla suurissa asioissa suuria. Se tarkoittaa, että meidän ei pitäisi sekaantua kansalaisten jokapäiväiseen elämään säätelemällä joka asiaa. Meidän on harkittava tarkkaan, miten voimme tehdä vähemmän mutta tehokkaammin. Meidän olisi annettava toimivalta takaisin jäsenvaltioille silloin kun se on järkevää. Komissio aikoo esittää ajatuksia toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteen sekä sääntelyn parantamisen lisäämisestä, jotta voidaan varmistaa, että EU toimii vain silloin kun sen toiminnasta saadaan todellista lisäarvoa. Kuten unionin tilasta pidetyssä puheessa todettiin, asiaa on tarkoitus pohtia erityisessä työryhmässä ensimmäisen puheenjohtajan Frans Timmermansin johdolla.

Euroopan unionin tulevaisuus riippuu siitä, miten kykenemme puolustamaan yhteisiä arvojamme eli demokratiaa, oikeusvaltioperiaatetta ja perusoikeuksia. Oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen edellyttää riippumatonta oikeuslaitosta, joka on vapaa poliittisesta valvonnasta. Se on edellytys yhteiskunnalle, jossa vallitsevat rauha, vapaus, suvaitsevaisuus, solidaarisuus ja oikeus. Se on myös kestävän ja oikeudenmukaisen kasvun välttämätön edellytys ja unioniin kohdistuvan luottamuksen perusta. Tätä varten komissio esittää aloitteen oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen vahvistamiseksi Euroopan unionissa.

IV.    Parempia tuloksia sääntelyä, täytäntöönpanoa ja noudattamisen valvontaa parantamalla

Nyt tarvitaan enemmän kuin koskaan perusteellista valmistelua, arviointia ja näyttöön perustuvaa päätöksentekoa. Kaikessa päätöksenteossa samoin kuin ehdotusten valmistelussa on otettava jäsennellysti ja kattavasti huomioon kaikki käytettävissä olevat tosiseikat ja näyttö. Panokset ovat niin korkeita ja haasteet niin monimutkaisia, että mikään muu lähestymistapa ei käy. Siksi komissio nojautuu kaikissa toimissaan sääntelyn parantamiseen ja varmistaa myös jatkossa, että sen ehdotukset perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan tietoon. Kuluneen vuoden aikana olemme huomattavasti vahvistaneet pyrkimyksiä toimia aktiivisesti kansalaisyhteiskunnan kanssa, jotta voimme parantaa sekä toimiemme legitiimiyttä että niiden laatua. Toimimme myös jatkossa ainoastaan siellä, missä meitä tarvitaan ja missä siitä syntyy lisäarvoa.

Toisaalta parhaatkin ehdotukset jäävät vaille vaikutusta, jos jäsenvaltiot eivät saata niitä osaksi kansallista lainsäädäntöään ja noudata niitä asianmukaisesti ja tehokkaasti käytännössä. Perussopimusten valvojana komission keskeisenä tehtävänä on varmistaa, että näin tapahtuu. Vuoden 2016 lopulla komissio ehdotti rikkomustapausten käsittelyyn strategisempaa lähestymistapaa 31 , jotta voitaisiin varmistaa EU:n lainsäädännön parempi noudattaminen. Tämän periaatteen mukaisesti voimme keskittyä käsittelemään järjestelmään liittyviä ongelmia silloin kun noudattamisen valvonnan avulla voidaan tehokkaasti varmistaa, että lainsäädäntöä noudatetaan nopeasti silloin kun sillä on merkitystä. Voimassa olevan EU:n lainsäädännön noudattamisen tuloksellinen valvonta on yhtä tärkeää kuin uuden lainsäädännön valmistelu. Jäsenvaltioiden on kannettava vastuunsa sen varmistamisesta, että sääntöjä, joita ne ovat itse olleet mukana hyväksymässä, myös noudatetaan. Komissio on sitoutunut panemaan täysimääräisesti täytäntöön paremmasta lainsäädännöstä tehdyn toimielinten välisen sopimuksen 32 , josta sovittiin viime vuonna Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa.

Rikkomusmenettelyjen yhteydessä komissio aikoo jatkossakin tukea jäsenvaltioita ja tehdä niiden kanssa yhteistyötä sen varmistamiseksi, että EU:n sääntöjä sovelletaan tuloksellisesti ja yhdenmukaisesti. Komissio kannustaa edelleen täytäntöönpanoviranomaisten modernisointiin EU-ohjausjakson ja tarvittaessa asiaa koskevan lainsäädännön avulla. Komissio myös tukee edelleen jäsenvaltioita kansallisten oikeusjärjestelmien tuloksellisuuden parantamisessa ja korruption torjunnassa EU-ohjausjakson avulla ja myöntää rahoitusta oikeuslaitosten uudistamiseen ja oikeusalan koulutukseen muun muassa EU:n oikeusalan tulostaulun kautta. Rakenneuudistusten tukipalvelu tarjoaa myös jatkossa jäsenvaltioille räätälöityä tukea, jonka avulla ne voivat kehittää entistä toimivampia instituutioita sekä tehostaa ohjausjärjestelmiään ja julkishallintojaan. Palvelun toimintaa on tarkoitus laajentaa uusille aloille ja useampiin jäsenvaltioihin.

Komissio kiinnittää erityistä huomiota itsenäisiin hallinto- tai valvontaviranomaisiin, joilla on EU:n lainsäädännön nojalla oltava tehtäviensä suorittamista varten riittävät ja asianmukaiset resurssit ja tarvittava itsenäisyys. Näihin kuuluvat muun muassa kansalliset kilpailuviranomaiset, sähköisen viestinnän ja energia-alan sekä rautatieliikenteen sääntelyviranomaiset, finanssivalvonnasta vastaavat viranomaiset ja tietosuojaviranomaiset.

Komissio tekee myös jatkossa yhteistyötä kansallisten viranomaisten kanssa erilaisten verkostojen puitteissa. Näihin kuuluu muun muassa Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelin, joka avustaa ja neuvoo komissiota ja kansallisia sääntelyviranomaisia sähköistä viestintää koskevan EU:n sääntelykehyksen täytäntöönpanossa. Muita yhteistyökumppaneita ovat Euroopan kilpailuviranomaisten verkosto, joka edistää kilpailusääntöjen tuloksellista ja yhdenmukaista täytäntöönpanoa, ja Euroopan unionin verkosto ympäristölainsäädännön voimaansaattamiseksi ja täytäntöönpanemiseksi, jonka tehtävänä on helpottaa tiedonvaihtoa parhaista käytännöistä ympäristölainsäädännön täytäntöönpanossa ja tarkastusten vähimmäisvaatimusten noudattamisessa. Äskettäin esitetty noudattamista ja avustamista koskeva paketti ja erityisesti yhteinen digitaalinen palveluväylä auttaa kansalaisia ja yrityksiä hyödyntämään kaikkia sisämarkkinoiden tarjoamia mahdollisuuksia.

EU:n uusi tietosuojakehys tarjoaa vahvat yhteiset säännöt tietosuojan varmistamiseksi digiajan tarpeita vastaavalla tavalla. Sekä kansalaiset että yritykset hyötyvät säännöistä, jotka tarjoavat sekä vahvan suojan että mahdollisuuksia innovointiin digitaalisilla sisämarkkinoilla. Komissio laatii ohjeita, joiden avulla kansalaiset, yritykset ja julkishallinnot voivat valmistautua uuden tietosuojakehyksen voimaantuloon toukokuussa 2018. Tätä varten tehdään tiivistä yhteistyötä uuden Euroopan tietosuojaneuvoston kanssa. Se on kansallisista tietosuojaviranomaisista muodostettu unionin elin, joka aloittaa toimintansa 25. toukokuuta 2018.

Vahvistamme myös yhteistyötä Euroopan oikeusasiamiehen koordinoiman Euroopan oikeusasiamiesten verkoston kanssa. Verkosto kokoaa yhteen kansalliset ja alueelliset oikeusasiamiehet, ja sen tehtävänä on edistää hyvää hallintotapaa EU:n lainsäädännön soveltamisessa kansallisella tasolla.

V.    Päätelmät

Seuraavien 16 kuukauden aikana unionilla on tilaisuus toimia ja saada aikaan tuloksia. Komission työohjelma 2018 on vallitsevan otollisen tilanteen pohjalta laadittu kohdennettu ohjelma kymmenen painopisteen ja niiden taustalla olevien strategioiden täydentämistä varten. Vuosi 2018 on Euroopassa ratkaiseva vuosi. Silloin on saatava aikaan konkreettisia tuloksia kansalaisten hyväksi. Juuri siihen tässä työohjelmassa keskitytään. Komissio varmistaa, että toteutettavat toimet ovat yksinkertaisia ja helposti ymmärrettäviä ja että niillä saadaan aikaan lisäarvoa, jonka kansalaiset näkevät jokapäiväisessä elämässään.

EU:n lainsäädäntöprioriteetteja koskeva yhteinen julistus, jonka Euroopan parlamentin puhemies, neuvoston puheenjohtaja ja komission puheenjohtaja allekirjoittivat viime vuoden joulukuussa, on osoittautunut arvokkaaksi välineeksi, jonka avulla on voitu edistää tärkeimpien ja kiireellisimpien lainsäädäntöhankkeiden nopeaa käsittelyä. Komissio odottaa vastaavan uuden yhteisen julistuksen hyväksymistä, jotta voidaan varmistaa, että Euroopan parlamentti, jäsenvaltiot ja komissio edistävät yhdessä yhteisiä tavoitteita.

Komissio tekee tiivistä yhteistyötä Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa sen varmistamiseksi, että sitten kun kansalaiset käyvät vaaliuurnille vuonna 2019, unioni on toteuttanut sen minkä se on luvannut. Euroopan unionia ei arvioida hyväksyttyjen direktiivien ja asetusten lukumäärän perusteella, vaan sen mukaan, millaisia tuloksia saamme aikaan kansalaisten ja yritysten hyväksi. Tämä työohjelma tarjoaa perustan näille EU:n yhteisille toimille.

(1)

Euroopan parlamentin mietintö The European Commission at mid-term: State of play of President Juncker's ten priorities, 11.7.2017.

(2)

Nämä ehdotukset esitetään yksityiskohtaisesti liitteissä 1 (Uudet aloitteet) ja 3 (Ensisijaiset vireillä olevat ehdotukset).

(3)

Luettelo ehdotuksista, joita ehdotetaan peruutettavaksi, on liitteessä 4 ja luettelo kumottavista säädöksistä liitteessä 5.

(4)

Tiedonanto Paremman sääntelyn agendan toteuttaminen: Parempia ratkaisuja ja parempia tuloksia, COM(2017) 651.

(5)

Komissio keskittyy vuonna 2018 viestinnässään painopisteisiinsä vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa toteutettavaa, vuosien 2017–2018 ulkoista tiedotustoimintaa koskevan tiedonantonsa pohjalta (C(2016) 6838, 25.10.2016), korostaen erityisesti Sibiussa, Romaniassa, pidettävää Eurooppa-neuvoston kokousta koskevaa etenemissuunnitelmaa.

(6)

ESIR-rahaston voimassaoloajan jatkaminen, COM(2016) 597; koontiasetus, COM(2016) 605.

(7)

Tiedonanto Investoidaan älykkääseen, innovatiiviseen ja kestävään teollisuuteen: EU:n uudistettu teollisuuspoliittinen strategia, COM(2017) 479.

(8)

Kertomus kiertotaloutta koskevan toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta, COM(2017) 33.

(9)

Tiedonanto Innovointistrategia kestävää kasvua varten: biotalousstrategia Euroopalle, COM(2012) 60.

(10)

Tiedonanto Uusi osaamisohjelma Euroopalle, COM(2016) 381.

(11)

Tiedonanto Resilienssi, pelote ja puolustus: vahvan kyberturvallisuuden rakentaminen EU:lle, JOIN(2017) 450.

(12)

 Puhdasta energiaa kaikille eurooppalaisille, COM(2016) 860.

(13)

 Pääomamarkkinaunionin täydentämistä koskevista toimenpiteistä ilmoitettiin kesäkuussa 2017 julkaistussa väliarvioinnissa, ks. COM(2017) 292.

(14)

 Pankkiunionin toteuttaminen, COM(2017) 592.

(15)

 Tiedonanto Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin perustamisesta, COM(2017) 250.

(16)

Ks. liite 3 ”Ensisijaiset vireillä olevat ehdotukset”.

(17)

 Toimintasuunnitelma julkisten tilojen suojelun parantamiseksi, COM(2017) 612 .

(18)

Ehdotus asetukseksi kolmannen maan kansalaisen tai kansalaisuudettoman henkilön johonkin jäsenvaltioon jättämän kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion määrittämisperusteiden ja -menettelyjen vahvistamisesta, COM(2016) 270.

(19)

Tiedonanto Lisätään Euroopan investointeja kasvuun ja työllisyyteen: Euroopan strategisten investointien rahaston toinen toimintakausi ja uusi Euroopan ulkoinen investointiohjelma, COM(2016) 581. 

(20)

Ehdotus direktiiviksi kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä korkeaa osaamistasoa vaativaa työtä varten, COM(2016) 378.

(21)

Ehdotus asetukseksi unionin viisumisäännöstön laatimisesta (viisumisäännöstö), COM(2014) 164; Ehdotus asetukseksi kiertomatkaviisumin luomisesta ja Schengenin sopimuksen soveltamisesta tehdyn yleissopimuksen sekä asetusten (EY) N:o 562/2006 ja (EY) N:o 767/2008 muuttamisesta, COM(2014) 163.

(22)

 Ehdotus asetukseksi Euroopan puolustusalan teollisen kehittämisen ohjelman perustamisesta EU:n puolustusteollisuuden kilpailukyvyn ja innovointikapasiteetin tukemiseksi, COM(2017) 294.

(23)

Ehdotus asetukseksi eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta, COM(2017) 482.

(24)

Ehdotus asetukseksi Euroopan solidaarisuusjoukkoja koskevasta oikeudellisesta kehyksestä, COM(2017) 262.

(25)

Ehdotus toimielinten sopimukseksi pakollisesta avoimuusrekisteristä, COM(2016) 627.

(26)

Ehdotus asetukseksi yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, COM(201) 85.

(27)

Ehdotus asetukseksi Euroopan tason poliittisten puolueiden ja Euroopan tason poliittisten säätiöiden perussäännöstä ja rahoituksesta, COM(2017) 481.

(28)

Esitetty aiekirjeessä 13. syyskuuta 2017.

(29)

Valkoinen kirja Euroopan tulevaisuudesta, COM(2017) 2025.

(30)

Pohdinta-asiakirja Euroopan sosiaalisesta ulottuvuudesta (COM(2017) 206), Pohdinta-asiakirja globalisaation hallinnasta (COM(2017) 240, Pohdinta-asiakirja talous- ja rahaliiton syventämisestä (COM(2017) 291), Pohdinta-asiakirja Euroopan puolustuksen tulevaisuudesta (COM(2017) 315), Pohdinta-asiakirja EU:n rahoituksen tulevaisuudesta (COM(2017) 358).

(31)

Tiedonanto EU:n lainsäädäntö: parempiin tuloksiin soveltamista parantamalla, COM(2016) 8600.

Top

Strasbourg 24.10.2017

COM(2017) 650 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE


Komission työohjelma 2018

Yhtenäisempi, vahvempi ja demokraattisempi unioni


Liite I: Uudet aloitteet

Nro

Nimi

Kuvaus 1

Uutta pontta työllisyyteen, kasvuun ja investointeihin

1.

Kiertotaloutta koskevan toimintasuunnitelman toteuttaminen 2

Muovien käyttöä, uudelleenkäyttöä ja kierrätystä koskeva strategia (muu kuin säädös, Q4/2017); ehdotus asetukseksi uudelleenkäytetyn veden laatua koskevista vähimmäisvaatimuksista (säädös, ml. vaikutusten arviointi; SEUT-sopimuksen 192 artikla, Q4/2017); juomavesidirektiivin REFIT-tarkistus (säädös, ml. vaikutusten arviointi; SEUT-sopimuksen 192 artikla, Q4/2017); aloite, jossa käsitellään sekä kemian alan lainsäädäntöön, tuotelainsäädäntöön että jätelainsäädäntöön liittyviä oikeudellisia, teknisiä tai käytännön esteitä (muu kuin säädös, Q4/2017); ja kiertotalouden seurantakehys (muu kuin säädös, Q4/2017) 

2.

Monivuotinen rahoituskehys (aloite, jolla tähdätään vuoteen 2025)

Tulevaa, vuoden 2020 jälkeistä monivuotista rahoituskehystä koskeva kattava ehdotus (Q2/2018) ja seuraavan sukupolven ohjelmia ja uusia omia varoja koskevat ehdotukset (säädös, ml. vaikutusten arviointi; SEUT-sopimuksen 311 artikla ja alakohtaiset oikeusperustat, Q2/2018)

3.

Euroopan kestävä tulevaisuus (aloite, jolla tähdätään vuoteen 2025)

Pohdinta-asiakirja ”Kohti kestävää Eurooppaa vuoteen 2030 mennessä YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja Pariisin ilmastonmuutossopimusta seuraten” (muu kuin säädös, Q2/2018)

Yhdennetyt digitaaliset sisämarkkinat

4.

Digitaalisten sisämarkkinoiden toteuttaminen

Verkkoalustojen ja yritysten välisten suhteiden tasapuolisuutta koskeva ehdotus (säädös, ml. vaikutusten arviointi, Q1/2018; aloite, jolla puututaan verkkoalustojen haasteisiin väärien tietojen levittämisen osalta (muu kuin säädös, Q1/2018); ja markkina-analyysiä ja huomattavan markkinavoiman arvioimista varten annettujen komission ohjeiden tarkistus (muu kuin säädös, Q2/2018)

Joustava energiaunioni ja tulevaisuuteen suuntautuva ilmastonmuutospolitiikka

5.

Pankkiunionin toteuttaminen

Energiaunionin solidaarisuuteen liittyvät jatkotoimet, kuten ehdotus EU:n kaasun sisämarkkinoille tulevia kaasuputkia koskevista yhteisistä säännöistä (säädös, ml. vaikutusten arviointi, SEUT-sopimuksen 194 artikla, Q4/2017)

6.

EU:n energia- ja ilmastopolitiikan tulevaisuus (aloite, jolla tähdätään vuoteen 2025)

Tiedonanto EU:n energia- ja ilmastopolitiikan tulevaisuudesta, ml. Euratomin perustamissopimuksen tulevaisuus (ottaen huomioon Lissabonin sopimuksen päätösasiakirjaan lisätty viiden jäsenvaltion julistus N:o 54), ja SEUT-sopimuksen 192 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mahdollisesta käytöstä (muu kuin säädös, Q2/2018)

Syvemmät ja oikeudenmukaisemmat sisämarkkinat ja vahvempi teollinen perusta

7.

Oikeudenmukainen verotus digitaalitaloudessa

Ehdotus EU:n tason säännöistä, joilla mahdollistetaan monikansallisten yritysten digitaalisen talouden avulla saamien voittojen verotus (säädös, ml. vaikutusten arviointi; SEUT-sopimuksen 113 ja 115 artikla, Q1/2018)

8.

Sosiaalista oikeudenmukaisuutta koskeva paketti

Ehdotus Euroopan työviranomaisen perustamisesta (säädös, Q2/2018); aloite epätyypillisten itsensätyöllistäjien sosiaalisesta suojelusta (säädös / muu kuin säädös, SEUT-sopimuksen 153–155 ja 352 artikla, Q2/2018); aloite eurooppalaisesta sosiaaliturvatunnuksesta, jota voitaisiin käyttää eri toimintalohkoilla tarvittaessa (säädös, ml. vaikutusten arviointi, Q2/2018); kirjallista ilmoitusta koskevan direktiivin REFIT-tarkistus (direktiivi koskee työnantajan velvollisuutta ilmoittaa työntekijöille työsopimuksessa tai työsuhteessa sovellettavista ehdoista) (säädös, ml. vaikutusten arviointi / muu kuin säädös; SEUT-sopimuksen 153 ja 154 artikla, Q4/2017)

9.

EU:n elintarvikeketju

Ehdotus EU:n elintarvikeketjun parantamisesta (säädös, ml. vaikutusten arviointi, SEUT-sopimuksen 42 ja 43 artikla, Q1/2018)

10.

Pääomamarkkinaunionin toteuttaminen

Tarkistettu sijoituspalveluyritysten toimintakehys (säädös, ml. vaikutusten arviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q4/2017; kestävän rahoituksen toimintasuunnitelma sääntelytoimenpiteineen (säädös, ml. vaikutusten arviointi / muu kuin säädös, Q1/2018); rahoitusteknologiaa (fintech) koskeva aloite (muu kuin säädös, Q1/2018); ehdotus joukkorahoitusta ja vertaisrahoitusta koskevaksi EU:n kehykseksi (säädös, ml. vaikutusten arviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q1/2018); katetut joukkolainat mahdollistava EU:n kehys (säädös, ml. vaikutusten arviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q1/2018; ja REFIT-hanke, jolla vähennetään vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen ja yhteissijoitusyritysten esteitä rajat ylittävässä toiminnassa (säädös, ml. vaikutusten arviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q1/2018)

11.

Sisämarkkinoiden lainsäädäntömenettelyn tehostaminen (aloite, jolla tähdätään vuoteen 2025)

Tiedonanto mahdollisuudesta lisätä määräenemmistöpäätösten ja tavallisen lainsäätämisjärjestyksen käyttöä sisämarkkina-asioissa SEU-sopimuksen 48 artiklan 7 kohdan perusteella (muu kuin säädös, Q3/2018)



Syvempi ja oikeudenmukaisempi talous- ja rahaliitto

12.

Talous- ja rahaliiton toteuttaminen

Ehdotukset Euroopan vakausmekanismin muuttamisesta Euroopan valuuttarahastoksi EU:n lainsäädännön puitteissa (säädös, Q4/2017); euroaluetta koskevan budjettikohdan luominen EU:n talousarvioon neljää tarkoitusta varten: 1) rakenneuudistusten tuki, 2) vakautusjärjestely, 3) varautumisjärjestely pankkiunionia varten ja 4) lähentymisväline, josta annetaan jäsenvaltioille euroalueeseen liittymistä valmistelevaa tukea (muu kuin säädös, Q4/2017); ja talous- ja rahaliiton vakaudesta, yhteensovittamisesta sekä ohjauksesta ja hallinnasta tehdyn sopimuksen sisällön ottaminen osaksi EU:n lainsäädäntöä ottaen huomioon vakaus- ja kasvusopimukseen sisältyvä jousto, jota komissio on soveltanut tammikuusta 2015 (säädös, Q4/2017)

13.

Pankkiunionin toteuttaminen

Ehdotukset järjestämättömien lainojen jälkimarkkinoiden kehittämisestä (säädös, ml. vaikutusten arviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q1/2018); vakuudellisten velkojien suojaaminen yritysvelallisten maksukyvyttömyydeltä (säädös, ml. vaikutusten arviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q1/2018; ja EU:n valtionvelkakirjavakuudelliset arvopaperit mahdollistava kehys (säädös, ml. vaikutusten arviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q1/2018) 

14.

Pysyvän ja vastuuvelvollisen EU:n talous- ja finanssiministerin tehtävän luominen (aloite, jolla tähdätään vuoteen 2025)

Tiedonanto demokraattisesti vastuuvelvollisen pysyvän Euroopan talous- ja finanssiministerin tehtävän mahdollisesta luomisesta (muu kuin säädös, Q4/2017)

Kauppa: Globalisaation hallinta tasapainoisen ja edistyksellisen kauppapolitiikan avulla

15.

”Kaikkien kauppa” -strategian toteuttaminen

Japanin, Singaporen ja Vietnamin kanssa tehtävien sopimuksien viimeistely, neuvottelujen käyminen Mercosurin ja Meksikon kanssa ja Australian ja Uuden-Seelannin kanssa käytävien neuvottelujen edistäminen sen jälkeen, kun neuvosto on hyväksynyt komission suosittelemat neuvotteluohjeet

Luottamukseen ja perusoikeuksien kunnioittamiseen perustuva oikeusalue

16.

Turvallisuusunionin toteuttaminen

Turvallisuusunionia koskevan ohjelman toteuttaminen ja eteneminen terrorismin torjunnassa: ehdotukset, jotka mahdollistavat turvallisuutta, rajavalvontaa ja maahanmuuton hallintaa palvelevien EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuuden (säädös, ml. vaikutusten arviointi, 74, 77, 79, 85, 87 ja 88 artikla, Q4/2017); ehdotus, jolla parannetaan lainvalvontaviranomaisten pääsyä sähköiseen todistusaineistoon toisessa jäsenvaltiossa (säädös, ml. vaikutusten arviointi, SEUT-sopimuksen 82 artikla, Q1/2018); räjähteiden lähtöaineiden markkinoille saattamisesta ja käytöstä annetun asetuksen REFIT-tarkistus (säädös, ml. vaikutusten arviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q2/2018); aloitteet, joilla helpotetaan lainvalvontaviranomaisten pääsyä taloudellisiin tietoihin toisessa jäsenvaltiossa (säädös, ml. vaikutusten arviointi / muu kuin säädös, Q2/2018)

17.

EU:n pelastuspalvelumekanismi

Ehdotus EP:n ja neuvoston direktiiviksi päätöksen 1313/2013/EU tarkistamisesta niin, että luodaan täysivaltainen Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismi, jolla on omia operatiivisia valmiuksia (säädös, SEUT-sopimuksen 196 artikla, Q4/2017)

18.

Uuden Euroopan syyttäjänviraston toimenkuvan laajentaminen (aloite, jolla tähdätään vuoteen 2025)

Tiedonanto Euroopan syyttäjänviraston toimenkuvan mahdollisesta laajentamisesta SEUT-sopimuksen 86 artiklan 4 kohdan perusteella koskemaan myös terrorismin torjuntaa (muu kuin säädös, Q3/2018)

19.

Oikeusvaltioperiaate (aloite, jolla tähdätään vuoteen 2025)

Aloite oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen vahvistamisesta Euroopan unionissa (muu kuin säädös, Q4/2018)

Kohti uudenlaista muuttoliikepolitiikkaa

20.

EU:n muuttoliikeagendan toteuttaminen

Yhteisen viisumisäännöstön tarkistus (säädös, ml. vaikutusten arviointi, SEUT-sopimuksen 77 artikla, Q1/2018); viisumitietojärjestelmän REFIT-tarkistus (säädös, ml. vaikutusten arviointi, SEUT-sopimuksen 77 ja 87 artikla, Q2/2018); maahanmuuttoalan yhteyshenkilöitä koskevan asetuksen tarkistaminen (säädös, ml. vaikutusten arviointi, Q2/2018)

Vahvempi maailmanlaajuinen toimija

21.

Globaalistrategian toteuttaminen

Ml. EU:n strategia Euroopan ja Aasian yhteyksistä; uudistettu kumppanuus Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen kanssa; ja uudet kehykset Intia-, Iran- ja Irak-suhteisiin (muu kuin säädös, Q1 ja Q2/2018)

22.

Uskottavat jäsenyysnäkymät (aloite, jolla tähdätään vuoteen 2025)

Strategia Serbian ja Montenegron EU:hun liittymistä varten Länsi-Balkanin ensimmäisinä maina kiinnittäen erityistä huomiota oikeusvaltioperiaatteeseen, perusoikeuksiin, korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan sekä alueen yleiseen vakauteen (muu kuin säädös, Q1/2018)

23.

Lisää tehokkuutta ja johdonmukaisuutta yhteisen ulkopolitiikan toteuttamiseen (aloite, jolla tähdätään vuoteen 2025)

Tiedonanto mahdollisuudesta lisätä määräenemmistöpäätösten käyttöä yhteisessä ulkopolitiikassa SEU-sopimuksen 31 artiklan 3 kohdan perusteella ja parantaa yhteisen ulkopolitiikan johdonmukaisuutta (muu kuin säädös, Q3/2018)

Demokraattisen muutoksen unioni

24.

EU-viestintä

Tiedonanto siitä, miten unionista tehdään yhtenäisempi, vahvempi ja demokraattisempi viestinnän näkökulmasta (muu kuin säädös, Q2/2018)

25.

Tehdään vähemmän mutta tehokkaammin (aloite, jolla tähdätään vuoteen 2025)

Tiedonanto toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteen sekä sääntelyn parantamisen lisäämisestä Euroopan unionin päivittäisessä toiminnassa (muu kuin säädös, Q3/2018) 

26.

Tehokkaampi ja demokraattisempi unioni (aloite, jolla tähdätään vuoteen 2025)

Tiedonanto vaihtoehdoista tehokkuuden lisäämiseksi Euroopan unionin ohjaamisessa (muu kuin säädös, Q3/2018)

(1)

Komissio antaa paremmasta lainsäädännöstä tehdyn toimielinten välisen sopimuksen mukaisesti tässä liitteessä työohjelmaansa sisältyvistä aloitteista lisätietoja, jos sellaisia on. Nämä tiedot, jotka on annettu suluissa kunkin aloitteen kuvauksen kohdalla, ovat vain alustavia ja niitä voidaan muuttaa valmisteluvaiheessa erityisesti vaikutustenarviointiprosessin tulosten perusteella.

(2)

Kiertotalouspaketti oli jo komission vuoden 2017 työohjelman liitteessä I.

Top

Strasbourg 24.10.2017

COM(2017) 650 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE


Komission työohjelma 2018

Yhtenäisempi, vahvempi ja demokraattisempi unioni


Liite II: REFIT-aloitteet 1

Nro

Nimi

Kuvaus 2

Uutta pontta työllisyyteen, kasvuun ja investointeihin 

1.

Ympäristöalan seurannan ja raportoinnin toimivuustarkastuksen jatkotoimet

Aloite, jonka tavoitteena on virtaviivaistaa ympäristöalan seurannan ja raportoinnin toimivuustarkastuksen jatkotoimia koskevat vaatimukset (SEUT-sopimuksen 95, 175 ja 192 artikla, Q1/2018).

Yhdennetyt digitaaliset sisämarkkinat

2.

Julkisen sektorin hallussa olevat tiedot

Julkisen sektorin hallussa olevien tietojen uudelleenkäytöstä annetun direktiivin 2013/37/EU uudelleentarkastelu luo mahdollisuuksia avata pääsy viranomaistietoihin yhteiskunnan hyödyksi, vähentää sääntelyn kustannuksia ja yksinkertaistaa nykyistä lainsäädäntöä (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q2/2018).

Joustava energiaunioni ja tulevaisuuteen suuntautuva ilmastonmuutospolitiikka 

3.

Kalastuksen valvontajärjestelmän uudelleentarkastelu

Arvioinnista SWD(2017) 134 final saatujen tulosten perusteella aloitteella pyritään yksinkertaistamaan nykyistä lainsäädäntökehystä (neuvoston asetus (EY) N:o 1224/2009, neuvoston asetus (EY) N:o 768/2005 ja neuvoston asetus (EY) N:o 1005/2008) ja tekemään siitä vaikuttavampi esimerkiksi yksinkertaistamalla sääntöjä, yhdenmukaistamalla vakavien rikkomusten luetteloa, keventämällä hallinnollista rasitetta ja edistämällä yhdenmukaisten tietoteknisten välineiden käyttöä. Tällä aloitteella vastataan REFIT-foorumin lausuntoon (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 43 artikla, Q2/2018).

Syvemmät ja oikeudenmukaisemmat sisämarkkinat ja vahvempi teollinen perusta

4.

Tavaraliikenteen sähköisten kuljetusasiakirjojen tunnustaminen viranomaisten ja/tai kauppakumppaneiden toimesta

Aloitteen tavoitteena on hyödyntää digitalisaation kuljetusalalla tarjoamia mahdollisuuksia edistämällä tavaraliikenteen sähköisten asiakirjojen tunnustamista viranomaisten ja/tai kauppakumppaneiden toimesta ja niiden laajempaa käyttöä kuljetusyhtiöissä (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 91 artikla, Q2/2018).

5.

Merenkulkualan keskitettyä palvelupistettä koskeva aloite

Jäsenvaltioiden satamiin saapuvia ja/tai satamista lähteviä aluksia koskevista ilmoitusmuodollisuuksista annetun direktiivin 2010/65/EU tarkistaminen (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 100 artiklan 2 kohta, Q2/2018).

6.

TEN-T-investoinnit

Asetus virtaviivaistamistoimenpiteistä yhteistä etua koskevien Euroopan laajuiseen liikenneverkkoon liittyvien hankkeiden toteuttamisen nopeuttamiseksi  (säädös, ml. vaikutustenarviointi; SEUT-sopimuksen 171–172 artikla, Q1/2018).

7.

Valmisteveroa koskeva yleinen järjestelmä 3

Direktiivin 2008/118/EY tarkistaminen siten, että varmistetaan tulli- ja valmisteverolainsäädännön vastaavuus ja johdonmukaisuus, parannetaan oikeusvarmuutta ja varmistetaan EU:n lainsäädännön yhdenmukainen soveltaminen (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 113 artikla, Q1/2018).

Luottamukseen ja perusoikeuksien kunnioittamiseen perustuva oikeusalue 

8.

Kuluttajat vahvempaan asemaan

EU:n kuluttajadirektiivien kohdennettu tarkistaminen jatkotoimena 23. toukokuuta 2017 päätökseen saadulle EU:n kuluttaja- ja markkinointilainsäädännön toimivuustarkastukselle. Aloite, jolla helpotetaan koordinointia ja kansallisten kuluttajansuojaviranomaisten toimia EU:n tasolla sekä lisätään julkisia valvontatoimia ja parannetaan kuluttajien oikeuksien suojelua (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q1/2018). 

9.

Henkilökortit ja oleskeluluvat

Lainsäädäntöaloite EU:n kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä, jotka eivät ole EU:n kansalaisia, henkilökorttien ja oleskelulupien turvallisuuden parantamiseksi. Tällä aloitteella vastataan REFIT-foorumin lausuntoon (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 21 artikla ja/tai 77 artiklan 3 kohta, Q2/2018).

10.

Asiakirjojen tiedoksiantoa koskevan asetuksen tarkistaminen

Oikeudenkäynti- ja muiden asiakirjojen tiedoksiannosta jäsenvaltioissa siviili- tai kauppaoikeudellisissa asioissa (asiakirjojen tiedoksianto) annetun asetuksen (EY) N:o 1393/2007 tarkistaminen (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 81 artiklan 2 kohta, Q2/2018).

11.

Todisteiden vastaanottamista koskevan asetuksen tarkistaminen

Todisteiden vastaanottamista koskevan asetuksen (EY) N:o 1206/2001 tarkistaminen (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 81 artiklan 2 kohta, Q2/2018).

12.

Tilapäiset matkustusasiakirjat

Tilapäisen matkustusasiakirjan laatimisesta tehdyn päätöksen korvaamista koskevan ehdotetun neuvoston direktiivin uudelleentarkastelu (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 23 artikla, Q2/2018).

(1)

Tässä liitteessä luetellaan REFIT-ohjelman lainsäädäntöaloitteet, jotka on tarkoitus hyväksyä vuonna 2018. Se täydentää liitteessä I lueteltuja uusia aloitteita.

(2)

Komissio antaa paremmasta lainsäädännöstä tehdyn toimielinten välisen sopimuksen mukaisesti tässä liitteessä työohjelmaansa sisältyvistä aloitteista lisätietoja, jos sellaisia on. Nämä tiedot, jotka on annettu suluissa kunkin aloitteen kuvauksen kohdalla, ovat vain alustavia ja niitä voidaan muuttaa valmisteluvaiheessa erityisesti vaikutustenarviointiprosessin tulosten perusteella.

(3)

Valmisteveroa koskeva yleinen järjestelmä sisältyi jo komission vuoden 2017 työohjelman liitteeseen II.

Top

Strasbourg 24.10.2017

COM(2017) 650 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE



Komission työohjelma 2018

Yhtenäisempi, vahvempi ja demokraattisempi unioni


Liite III: Ensisijaiset vireillä olevat ehdotukset

No

Aihe

Koko otsikko

Viite

Uutta pontta työllisyyteen, kasvuun ja investointeihin

1.

ESIR 2.0*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS asetusten (EU) N:o 1316/2013 ja (EU) 2015/1017 muuttamisesta Euroopan strategisten investointien rahaston voimassaoloajan pidentämisen osalta sekä kyseistä rahastoa ja Euroopan investointineuvontakeskusta koskevien teknisten parannusten tekemiseksi

COM(2016) 597 final

2016/0276 (COD)

14.9.2016

2.

Finanssialan sääntely / koontiasetus

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä ja asetuksen (EY) N:o 2012/2002 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1305/2013, (EU) N:o 1306/2013, (EU) N:o 1307/2013, (EU) N:o 1308/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja (EU) N:o 652/2014 sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta

COM(2016) 605 final

2016/0282 (COD)

14.9.2016

3.

Kiertotalouspaketti*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI romuajoneuvoista annetun direktiivin 2000/53/EY, paristoista ja akuista sekä käytetyistä paristoista ja akuista annetun direktiivin 2006/66/EY ja sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta annetun direktiivin 2012/19/EU muuttamisesta

COM(2015) 593 final

2015/0272 (COD)

2.12.2015

4.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI jätteistä annetun direktiivin 2008/98/EY muuttamisesta

COM(2015) 595 final

2015/0275 (COD)

2.12.2015

5.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI kaatopaikoista annetun neuvoston direktiivin 1999/31/EY muuttamisesta

COM(2015) 594 final

2015/0274 (COD)

2.12.2015

6.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI pakkauksista ja pakkausjätteistä annetun direktiivin 94/62/EY muuttamisesta

COM(2015) 596 final

2015/0276 (COD)

2.12.2015

Tuotteiden ja palvelujen esteettömyysvaatimukset*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI tuotteiden ja palvelujen esteettömyysvaatimuksia koskevien jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä

COM(2015) 615 final

2015/02785 (COD)

2.12.2015

Yhdennetyt digitaaliset sisämarkkinat

7.

Rajatylittävät pakettipalvelut

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS rajatylittävistä pakettipalveluista

COM(2016) 285 final

2016/0149 (COD)

25.5.2016

8.

Digitaaliset sopimukset

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI tietyistä digitaalisen sisällön toimittamista koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista

COM(2015) 634 final

2015/0287 (COD)

9.12.2015

9.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI tietyistä tavaroiden verkkokauppaa ja muuta etämyyntiä koskeviin sopimuksiin liittyvistä seikoista

COM(2015) 635 final

2015/0288 (COD)

9.12.2015

10.

Televiestintäuudistus*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI eurooppalaisesta sähköisen viestinnän säännöstöstä (uudelleenlaadittu)

COM(2016) 590 final

2016/0288 (COD)

14.9.2016

11.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen perustamisesta

COM(2016) 591 final

2016/0286 (COD)

14.9.2016

12.

Tekijänoikeudet digitaalisilla sisämarkkinoilla*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla

COM(2016) 593 final

2016/0280 (COD)

14.9.2016

13.

Yleisradioinnin tekijänoikeudet ja lähioikeudet*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS lähetystoimintaa harjoittavien organisaatioiden tiettyihin verkkolähetyksiin ja televisio- ja radio-ohjelmien edelleenlähetyksiin sovellettavien tekijänoikeuden ja lähioikeuksien käyttämistä koskevien sääntöjen vahvistamisesta

COM(2016) 594 final

2016/0284 (COD)

14.9.2016

14.

Uudistettu audiovisuaalialan kehys*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI audiovisuaalisten mediapalvelujen tarjoamista koskevien jäsenvaltioiden tiettyjen lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta annetun direktiivin 2010/13/EU muuttamisesta vaihtuvien markkinarealiteettien vuoksi

COM(2016) 287 final

2016/0151 (COD)

25.5.2016

15.

Ehdotus perusteettomien maarajoitusten torjumiseksi*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS maarajoitusten ja muiden asiakkaan kansallisuuteen tai asuin- tai sijoittautumispaikkaan perustuvien syrjinnän muotojen torjumisesta sisämarkkinoilla ja asetuksen (EY) N:o 2006/2004 ja direktiivin 2009/22/EY muuttamisesta

COM(2016) 289 final

2016/0152 (COD)

25.5.2016

16.

Sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivi*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yksityiselämän kunnioittamisesta ja henkilötietojen suojasta sähköisessä viestinnässä ja direktiivin 2002/58/EY kumoamisesta (sähköisen viestinnän tietosuoja-asetus)

COM(2017) 10 final

2017/0003 (COD)

10.1.2017

17.

EU:n sisäiset tietosuojasäännöt – yhdenmukaistaminen yleisen tietosuojalainsäädännön kanssa*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yksilöiden suojelusta unionin toimielinten, elinten ja laitosten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta sekä asetuksen (EY) N:o 45/2001 ja päätöksen N:o 1247/2002/EY kumoamisesta

COM(2017) 8 final

2017/0002 (COD)

10.1.2017

18.

Muiden kuin henkilötietojen vapaa liikkuvuus

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS muiden kuin henkilötietojen vapaan liikkuvuuden kehyksestä Euroopan unionissa

COM(2017) 495 final

2017/0228 (COD)

13.9.2017

19.

EU:n kyberturvallisuusvirasto

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EU:n kyberturvallisuusvirastosta ENISAsta ja asetuksen (EU) 526/2013 kumoamisesta sekä tieto- ja viestintätekniikan kyberturvallisuussertifioinnista (”kyberturvallisuusasetus”)

COM(2017) 477 final

2017/0225 (COD)

13.9.2017

Joustava energiaunioni ja tulevaisuuteen suuntautuva ilmastonmuutospolitiikka

20.

Puhdasta energiaa kaikille eurooppalaisille paketti*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI energiatehokkuudesta annetun direktiivin 2012/27/EU muuttamisesta

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI rakennusten energiatehokkuudesta annetun direktiivin 2010/31/EY muuttamisesta

COM(2016) 761 final

2016/0376 (COD)

30.11.2016

COM(2016) 765 final

2016/0381 (COD)

30.11.2016

21.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä (uudelleenlaadittu)*

COM(2016) 767 final

2016/0381 (COD)

30.11.2016

22.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI sähkön sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä (uudelleenlaadittu)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS sähkön sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä (uudelleenlaadittu)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Euroopan unionin energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston perustamisesta (uudelleenlaadittu)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS riskeihin varautumisesta sähköalalla ja direktiivin 2005/89/EY kumoamisesta

COM(2016) 864 final

2016/0380 (COD)

COM(2016) 861 final

2016/0379 (COD)

COM(2016) 863 final

2016/0378 (COD)

COM(2016) 862 final

2016/0377 (COD)

Kaikki annettu 30.11.2016

23.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

energiaunionin hallinnosta, direktiivin 94/22/EY, direktiivin 98/70/EY, direktiivin 2009/31/EY, asetuksen (EY) N:o 663/2009, asetuksen (EY) N:o 715/2009, direktiivin 2009/73/EY, neuvoston direktiivin 2009/119/EY, direktiivin 2010/31/EU, direktiivin 2012/27/EU, direktiivin 2013/30/EU ja neuvoston direktiivin (EU) 2015/652 muuttamisesta sekä asetuksen (EU) N:o 525/2013 kumoamisesta

COM(2016) 759 final

2016/375 (COD)

30.11.2016

24.

Ilmastopaketti*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2003/87/EY muuttamisesta kustannustehokkaiden päästövähennysten ja vähähiilisyyttä edistävien investointien edistämiseksi

COM(2015) 337 final

2015/0148 (COD)

15.7.2015

25.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

maankäytöstä, maankäytön muutoksesta ja metsätaloudesta aiheutuvien kasvihuonekaasujen päästöjen ja poistumien sisällyttämisestä vuoteen 2030 ulottuviin EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan puitteisiin sekä järjestelmästä kasvihuonekaasupäästöjen seuraamiseksi ja raportoimiseksi sekä muista ilmastonmuutosta koskevista tiedoista raportoimiseksi annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 525/2013 muuttamisesta

COM(2016) 479 final

2016/0230 (COD)

20.7.2016

26.

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

sitovista vuotuisista kasvihuonekaasupäästöjen vähennyksistä jäsenvaltioissa vuosina 2021–2030 joustavaa energiaunionia varten ja Pariisin sopimuksen sitoumusten täyttämiseksi sekä järjestelmästä kasvihuonekaasupäästöjen seuraamiseksi ja niistä raportoimiseksi sekä muista ilmastonmuutosta koskevista tiedoista raportoimiseksi annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 525/2013 muuttamisesta

COM(2016) 482 final

2016/0231 (COD)

20.7.2016

27.

Eurooppa liikkeellä -paketti

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI verojen ja maksujen kantamisesta raskailta tavaraliikenteen ajoneuvoilta tiettyjen infrastruktuurien käytöstä annetun direktiivin 1999/62/EY muuttamisesta

COM(2017) 275 final

2017/0114 (COD)

31.5.2017

28.

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI verojen ja maksujen kantamisesta raskailta tavaraliikenteen ajoneuvoilta tiettyjen infrastruktuurien käytöstä annetun direktiivin 1999/62/EY muuttamisesta tiettyjen ajoneuvoveroa koskevien säännösten osalta

COM(2017) 276 final

2017/0115 (CNS)

31.5.2017

29.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI sähköisten tiemaksujärjestelmien yhteentoimivuudesta ja tiemaksujen laiminlyöntiä koskevien tietojen rajatylittävän vaihtamisen helpottamisesta unionissa (uudelleenlaadittu)

COM(2017) 280 final

2017/0128 (COD)

31.5.2017

30.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS asetusten (EU) N:o 1071/2009 ja (EU) N:o 1072/2009 muuttamisesta niiden mukauttamiseksi alan kehitykseen

COM(2017) 281 final

2017/0123 (COD)

31.5.2017

31.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI ilman kuljettajaa vuokrattujen ajoneuvojen käyttämisestä maanteiden tavaraliikenteessä annetun direktiivin 2006/1/EY muuttamisesta

COM(2017) 282 final

2017/0113 (COD)

31.5.2017

32.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EY) N:o 561/2006 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse päivittäistä ja viikoittaista enimmäisajoaikaa, vähimmäistaukoja sekä päivittäisiä ja viikoittaisia lepoaikoja koskevista vähimmäisvaatimuksista ja asetuksen (EU) N:o 165/2014 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse ajopiirtureilla tapahtuvasta paikannuksesta

COM(2017) 277 final

2017/0122 (COD)

31.5.2017

33.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS uusien raskaiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista

COM(2017) 279 final

2017/0111 (COD)

31.5.2017

34.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2006/22/EY muuttamisesta valvontavaatimusten osalta ja direktiivejä 96/71/EY ja 2014/67/EU koskevien erityisten sääntöjen vahvistamisesta siltä osin kuin on kyse maantieliikenteen alan työntekijöiden lähettämisestä työhön toiseen jäsenvaltioon

COM(2017) 278 final

2017/0121 (COD)

31.5.2017

Syvemmät ja oikeudenmukaisemmat sisämarkkinat ja lujempi teollisuuspohja

35.

Sääntöjen noudattamista koskeva paketti

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS tietoja, menettelyjä sekä neuvonta- ja ongelmanratkaisupalveluja tarjoavan yhteisen digitaalisen palveluväylän perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS niiden edellytysten ja menettelyn vahvistamisesta, joiden mukaisesti komissio voi pyytää yrityksiä ja yritysten yhteenliittymiä toimittamaan sisämarkkinoita ja niihin liittyviä aloja koskevia tietoja

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI jäsenvaltioiden kilpailuviranomaisten täytäntöönpanovalmiuksien parantamiseksi ja sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan varmistamiseksi (ECN+)

COM(2017) 256 final

2017/0086 (COD)

2.5.2017

COM(2017) 257 final

2017/0087 (COD)

2.5.2017

COM(2017) 142 final

2017/0063 (COD)

22.3.2017

36.

Palvelupaketti

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI palveluista sisämarkkinoilla annetun direktiivin 2006/123/EY täytäntöönpanosta, palveluihin liittyviä lupajärjestelmiä ja vaatimuksia koskevasta ilmoitusmenettelystä sekä direktiivin 2006/123/EY ja hallinnollisesta yhteistyöstä sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmässä annetun asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI uuden ammatteja koskevan sääntelyn hyväksymistä edeltävästä suhteellisuusarvioinnista

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS sähköisen eurooppalaisen palvelukortin ja siihen liittyvien hallinnollisten välineiden käyttöönotosta

COM(2016) 821 final

2016/0398 (COD)

10.1.2017

COM(2016) 822 final

2016/0404 (COD)

10.1.2017

COM(2016) 824 final

2016/0403 (COD)

10.1.2017

37.

Moottoriajoneuvojen markkinavalvonta

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen sekä tällaisiin ajoneuvoihin tarkoitettujen järjestelmien, komponenttien ja erillisten teknisten yksiköiden hyväksynnästä ja markkinavalvonnasta

COM(2016) 31 final

2016/014 (COD)

27.1.2016

38.

Maksukyvyttömyysdirektiivi

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI ennaltaehkäiseviä uudelleenjärjestelyjä koskevista puitteista, uudesta mahdollisuudesta ja toimenpiteistä uudelleenjärjestelyä, maksukyvyttömyyttä ja veloista vapauttamista koskevien menettelyjen tehostamiseksi sekä direktiivin 2012/30/EU muuttamisesta

COM(2016) 723 final

2016/0359 (COD)

22.11.2016

39.

Yleiseurooppalainen yksilöllinen eläketuote (PEPP)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yleiseurooppalaisesta yksilöllisestä eläketuotteesta (PEPP)

COM(2017) 343 final

2017/0143 (COD)

29.6.2017

40.

Muutokset Euroopan markkinarakenneasetukseen

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta määritysvelvollisuuden, määritysvelvollisuuden keskeyttämisen, raportointivaatimusten, sellaisten OTC-johdannaissopimusten riskienpienentämistekniikoiden, joille ei ole tehty keskusvastapuolimääritystä, kauppatietorekisterien rekisteröinnin ja valvonnan sekä kauppatietorekistereitä koskevien vaatimusten osalta

COM(2017) 208 final

2017/0090 (COD)

4.5.2017

41.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1095/2010 muuttamisesta sekä asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta keskusvastapuolten toimilupamenettelyjen ja niihin osallistuvien viranomaisten sekä kolmansien maiden keskusvastapuolten tunnustamista koskevien vaatimusten osalta

COM(2017) 331 final

2017/0136 (COD)

13.6.2017

42.

Yhteinen yhdistetty yhtiöveropohja (CCCTB)

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI yhteisestä yhteisöveropohjasta

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI yhteisestä yhdistetystä yhtiöveropohjasta (CCCTB)

COM(2016) 685 final

2016/0337 (CNS)

25.10.2016

COM(2016) 683 final
2016/0336 (CNS)

25.10.2016

43.

Hallinnollinen yhteistyö ja petosten torjunta arvonlisäverotuksen alalla

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS hallinnollisesta yhteistyöstä ja petosten torjunnasta arvonlisäverotuksen alalla annetun asetuksen (EU) N:o 904/2010 muuttamisesta

COM(2016) 755 final

2016/0371 (CNS)

1.12.2016

44.

Kirjojen, sanomalehtien ja aikakauslehtien arvonlisäverokannat

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta kirjojen, sanomalehtien ja aikakauslehtien arvonlisäverokantojen osalta

COM(2016) 758 final

2016/0374 (CNS)

1.12.2016

45.

Tuloverotietojen ilmoittaminen

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2013/34/EU muuttamisesta siltä osin kuin on kyse tiettyjen yritysten ja sivuliikkeiden tuloverotietojen ilmoittamisesta

COM(2016) 198 final

2016/0107 (COD)

12.4.2016

46.

Automaattinen tietojenvaihto verotuksen alalla

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU muuttamisesta siltä osin kuin on kyse raportoitavia rajatylittäviä järjestelyjä koskevasta pakollisesta automaattisesta tietojenvaihdosta verotuksen alalla

COM(2017) 335 final

2017/0138 (CNS)

21.6.2017

47.

Työntekijöiden lähettäminen

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI palvelujen tarjoamisen yhteydessä tapahtuvasta työntekijöiden lähettämisestä työhön toiseen jäsenvaltioon 16 päivänä joulukuuta 1996 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 96/71/EY muuttamisesta

COM(2016) 128 final

2016/0070 (COD)

8.3.2016

48.

Sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittaminen *

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 883/2004 ja asetuksen (EY) N:o 883/2004 täytäntöönpanomenettelystä annetun asetuksen (EY) N:o 987/2009 muuttamisesta

COM(2016) 815 final

2016/0397 (COD)

13.12.2016

49.

Vanhempien ja omaistaan hoitavien työ- ja yksityiselämän tasapainottaminen

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI vanhempien ja omaistaan hoitavien työ- ja yksityiselämän tasapainottamisesta ja neuvoston direktiivin 2010/18/EU kumoamisesta

COM(2017) 253 final

2017/0085 (COD)

26.4.2017

Syvempi ja oikeudenmukaisempi talous- ja rahaliitto

50.

Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussääntö

Suositus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännön 22 artiklan muuttamisesta

ECB/2017/18

23.6.2017

51.

Euroalueen yhtenäinen edustus Kansainvälisessä valuuttarahastossa

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS toimenpiteistä euroalueen yhtenäisen edustuksen asteittaiseksi aikaansaamiseksi Kansainvälisessä valuuttarahastossa

COM(2015) 603 final

2015/0250(NLE)

21.10.2015

52.

Pääomavaatimuksia koskevan asetuksen uudistus*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

asetuksen (EU) N:o 575/2013 muuttamisesta vähimmäisomavaraisuusasteen, pysyvän varainhankinnan vaatimuksen, omien varojen ja hyväksyttävien velkojen vaatimusten, vastapuoliriskin, markkinariskin, keskusvastapuoliin liittyvien vastuiden, yhteistä sijoitustoimintaa harjoittaviin yrityksiin liittyvien vastuiden, suurten asiakasriskien ja raportointi- ja julkistamisvaatimusten osalta sekä asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta

COM(2016) 850 final

2016/0360 (COD)

23.11.2016

53.

Tappionkattamiskyky ja pääomapohjan vahvistamiskyky*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EU) N:o 806/2014 muuttamisesta luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten tappionkattamiskyvyn ja pääomapohjan vahvistamiskyvyn osalta

COM(2016) 851 final

2016/0361 (COD)

21.11.2016

54.

Luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten tappionkattamiskyky ja pääomapohjan vahvistamiskyky

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2014/59/EU muuttamisesta luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten tappionkattamiskyvyn ja pääomapohjan vahvistamiskyvyn osalta sekä direktiivin 98/26/EY, direktiivin 2002/47/EY, direktiivin 2012/30/EU, direktiivin 2011/35/EU, direktiivin 2005/56/EY, direktiivin 2004/25/EY ja direktiivin 2007/36/EY muuttamisesta

COM(2016) 852 final

2016/0362 (COD)

23.11.2016

55.

Kattamattomien velkainstrumenttien maksukyvyttömyyttä koskeva ensisijaisuusjärjestys*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2014/59/EU muuttamisesta kattamattomien velkainstrumenttien maksukyvyttömyyttä koskevaan ensisijaisuusjärjestykseen sijoittamisen osalta

COM(2016) 853 final
2016/0363 (COD)

23.11.2016

56.

Vapautetut yhteisöt, rahoitusalan holdingyhtiöt, rahoitusalan sekaholdingyhtiöt, palkitseminen, valvontatoimenpiteet ja valtuudet sekä pääoman ylläpitämistoimenpiteet*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2013/36/EU muuttamisesta vapautettujen yhteisöjen, rahoitusalan holdingyhtiöiden, rahoitusalan sekaholdingyhtiöiden, palkitsemisen, valvontatoimenpiteiden ja -valtuuksien sekä pääoman ylläpitämistoimenpiteiden osalta

COM(2016) 854 final

2016/0364 (COD)

23.11.2016

57.

Keskusvastapuolten elvytys ja kriisinratkaisu*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS keskusvastapuolten elvytys- ja kriisinratkaisukehyksestä sekä asetusten (EU) N:o 1095/2010, (EU) N:o 648/2012 ja (EU) 2015/2365 muuttamisesta

COM(2016) 856 final

2016/0365 (COD)

28.11.2016

58.

Eurooppalainen talletussuojajärjestelmä*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EU) N:o 806/2014 muuttamisesta eurooppalaisen talletussuojajärjestelmän perustamiseksi

COM(2015) 586 final

2015/0270 (COD)

24.11.2015

Luottamukseen ja perusoikeuksien kunnioittamiseen perustuva oikeusalue

59.

Rahanpesu ja terrorismin rahoitus*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI rahoitusjärjestelmän käytön estämisestä rahanpesuun tai terrorismin rahoitukseen annetun direktiivin (EU) 2015/849 ja direktiivin 2009/101/EY muuttamisesta

COM(2016) 450 final

2016/0208 (COD)

5.7.2016

60.

EU:n matkustustieto- ja -lupajärjestelmä*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EU:n matkustustieto- ja -lupajärjestelmän (ETIAS) perustamisesta ja asetusten (EU) No 515/2014, (EU) 2016/399, (EU) 2016/794 ja (EU) 2016/1624 muuttamisesta

COM(2016) 731 final

2016/0357 (COD)

16.11.2016

61.

Eurooppalainen rikosrekisteritietojärjestelmä (ECRIS)*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS niiden jäsenvaltioiden määrittämistä koskevan keskitetyn järjestelmän perustamisesta, joilla on kolmansien maiden kansalaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden rikostuomioita koskevia tietoja, eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän (ECRIS-TCN-järjestelmä) täydentämiseksi ja tukemiseksi ja asetuksen (EU) N:o 1077/2011 muuttamisesta

COM(2017) 344 final

2017/0144 (COD)

26.6.2017

62.

Tietotekniikkavirasto (eu-LISA)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen laaja-alaisten tietojärjestelmien operatiivisesta hallinnoinnista vastaavasta eurooppalaisesta virastosta sekä asetuksen (EY) N:o 1987/2006 ja neuvoston päätöksen 2007/533/YOS muuttamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1077/2011 kumoamisesta

COM(2017) 352 final

2017/0145 (COD)

29.6.2017

63.

Jäädyttämistä ja menetetyksi tuomitsemista koskevien päätösten vastavuoroinen tunnustaminen

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS jäädyttämistä ja menetetyksi tuomitsemista koskevien päätösten vastavuoroisesta tunnustamisesta

COM(2016) 819 final

2016/0412 (COD)

21.12.2016

64.

Schengenin rajasäännöstö

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EU) 2016/399 muuttamisesta sisärajavalvonnan väliaikaista palauttamista koskevien sääntöjen osalta

COM(2017) 571 final

2017/0245 (COD)

28.9.2017

65.

Schengenin tietojärjestelmä (SIS)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Schengenin tietojärjestelmän käytöstä laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palauttamisessa

COM(2016) 881 final

2016/0408 (COD)

21.12.2016

66.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Schengenin tietojärjestelmän (SIS) perustamisesta, toiminnasta ja käytöstä rajatarkastuksissa, asetuksen (EU) N:o 515/2014 muuttamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1987/2006 kumoamisesta

COM(2016) 882 final

2016/0407 (COD)

21.12.2016

67.

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Schengenin tietojärjestelmän (SIS) perustamisesta, toiminnasta ja käytöstä poliisiyhteistyössä ja rikosasioissa tehtävässä oikeudellisessa yhteistyössä, asetuksen (EU) N:o 515/2014 muuttamisesta sekä asetuksen (EY) N:o 1986/2006, neuvoston päätöksen 2007/533/YOS ja komission päätöksen 2010/261/EU kumoamisesta

COM(2016) 883 final

2016/0409 (COD)

21.12.2016

Kauppa: Globalisaation hallinta tasapainoisen ja edistyksellisen kauppapolitiikan avulla

68.

Kaupan suojavälineiden uudistaminen*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS polkumyynnillä muista kuin Euroopan yhteisön jäsenvaltioista tapahtuvalta tuonnilta suojautumisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1225/2009 ja muista kuin Euroopan yhteisön jäsenvaltioista tapahtuvalta tuetulta tuonnilta suojautumisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 597/2009 muuttamisesta

COM(2013) 192 final

2013/0103 (COD)

10.4.2013

69.

Kansainvälinen julkisten hankintojen väline

Muutettu ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS kolmansien maiden tavaroiden ja palvelujen pääsystä unionin sisämarkkinoille julkisten hankintojen alalla sekä unionin tavaroiden ja palvelujen kolmansien maiden julkisten hankintojen markkinoille pääsyä koskevia neuvotteluja tukevista menettelyistä

COM(2016) 34 final

2012/0060 (COD)

29.1.2016

70.

EU:hun tulevien ulkomaisten suorien sijoitusten seuranta

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Euroopan unioniin tulevien ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaan tarkoitettujen puitteiden perustamisesta

COM(2017) 487 final

2017/0224 (COD)

13.9.2017

71.

Monenvälinen investointituomioistuin

Suositus NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta aloittaa neuvottelut yleissopimuksesta investointiriitojen ratkaisemiseen tarkoitetun monenvälisen investointituomioistuimen perustamiseksi

COM(2017) 493 final

13.9.2017

Kohti uudenlaista maahanmuuttopolitiikkaa

72.

Dublin-järjestelmän uudistaminen*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS kolmannen maan kansalaisen tai kansalaisuudettoman henkilön johonkin jäsenvaltioon jättämän kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion määrittämisperusteiden ja -menettelyjen vahvistamisesta (uudelleenlaadittu)

COM(2016) 270 final

2016/0133 (COD)

4.5.2016

73.

Turvapaikkavirasto / Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Euroopan unionin turvapaikkavirastosta ja asetuksen (EU) N:o 439/2010 kumoamisesta

COM(2016) 271 final

2016/0131 (COD)

4.5.2016

74.

Eurodac*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Eurodac-järjestelmän perustamisesta sormenjälkien vertailua varten kolmannen maan kansalaisen tai kansalaisuudettoman henkilön johonkin jäsenvaltioon jättämän kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion määrittämisperusteiden ja -menettelyjen vahvistamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 604/2013 tehokkaaksi soveltamiseksi, laittomasti oleskelevan kolmannen maan kansalaisen tai kansalaisuudettoman henkilön tunnistamiseksi sekä jäsenvaltioiden lainvalvontaviranomaisten ja Europolin esittämistä, Eurodac-tietoihin lainvalvontatarkoituksessa tehtäviä vertailuja koskevista pyynnöistä (uudelleenlaadittu)

COM(2016) 272 final

2016/0132 (COD)

4.5.2016

75.

Vastaanotto-olosuhteet*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI kansainvälistä suojelua hakevien henkilöiden vastaanottoa jäsenvaltioissa koskevista vaatimuksista (uudelleenlaadittu)

COM(2016) 465 final

2016/0222 (COD)

13.7.2016

76.

Turvapaikan saamisen edellytykset*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS vaatimuksista kolmansien maiden kansalaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden määrittelemiselle kansainvälistä suojelua saaviksi henkilöiksi, pakolaisten ja henkilöiden, jotka voivat saada toissijaista suojelua, yhdenmukaiselle asemalle ja myönnetyn suojelun sisällölle sekä pitkään oleskelleiden kolmansien maiden kansalaisten asemasta 25 päivänä marraskuuta 2003 annetun neuvoston direktiivin 2003/109/EY muuttamisesta

COM(2016) 466 final

2016/0223 (COD)

13.7.2016

77.

Turvapaikkamenettely*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS kansainvälistä suojelua unionissa koskevan yhteisen menettelyn luomisesta ja direktiivin 2013/32/EU kumoamisesta

COM(2016) 467 final

2016/0224 (COD)

13.7.2016

78.

Unionin uudelleensijoittamiskehys*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS unionin uudelleensijoittamiskehyksen käyttöönotosta ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 516/2014 muuttamisesta

COM(2016) 468 final

2016/0225 (COD)

13.7.2016

79.

Kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytykset korkeaa osaamistasoa vaativaa työtä varten (ehdotus nk. EU:n sinisestä kortista)*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä korkeaa osaamistasoa vaativaa työtä varten

COM(2016) 378 final

2016/0176 (COD)

7.6.2016

Vahvempi maailmanlaajuinen toimija

80.

Euroopan investointipankin ulkoinen lainanantovaltuus*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS EU:n takuun myöntämisestä Euroopan investointipankille unionin ulkopuolella toteutettavia investointihankkeita tukevista rahoitustoimista mahdollisesti aiheutuvien tappioiden varalta annetun päätöksen N:o 466/2014/EU muuttamisesta

COM(2016) 446 final

2016/0275 (COD)

14.9.2016

81.

Euroopan investointipankki: Ulkosuhteisiin liittyvien hankkeiden takuurahasto*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS takuurahaston perustamisesta ulkosuhteisiin liittyville hankkeille annetun asetuksen (EY, Euratom) N:o 480/2009 muuttamisesta

COM(2016) 582 final

2016/0274 (COD)

14.9.2016

82.

Euroopan puolustusalan teollisen kehittämisen ohjelma

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Euroopan puolustusalan teollisen kehittämisen ohjelman perustamisesta EU:n puolustusteollisuuden kilpailukyvyn ja innovointikapasiteetin tukemiseksi

COM(2017) 294 final

2017/0125 (COD)

Demokraattisen muutoksen unioni

83.

Euroopan solidaarisuusjoukot*

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Euroopan solidaarisuusjoukkoja koskevasta oikeudellisesta kehyksestä sekä asetusten (EU) N:o 288/2013, (EU) N:o 1293/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1305/2013 ja (EU) N:o 1306/2013 sekä päätöksen N:o 1313/2013/EU muuttamisesta

COM(2017) 262 final

2017/0102 (COD)

30.5.2017

84.

Komiteamenettelyä koskeva asetus

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, annetun asetuksen (EU) N:o 182/2011 muuttamisesta

COM(2017) 85 final

2017/035 (COD)

14.2.2017

85.

Euroopan tason poliittiset puolueet ja poliittiset säätiöt

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Euroopan tason poliittisten puolueiden ja Euroopan tason poliittisten säätiöiden perussäännöstä ja rahoituksesta 22 päivänä lokakuuta 2014 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 1141/2014 muuttamisesta

COM(2017) 481 final

2017/0219 (COD)

13.9.2017

86.

Eurooppalainen kansalaisaloite

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta

COM(2017) 482 final

2017/0220 (COD)

13.9.2017

Top

Strasbourg 24.10.2017

COM(2017) 650 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE


Komission työohjelma 2018

Yhtenäisempi, vahvempi ja demokraattisempi unioni


Liite IV: Peruutukset 1

Nroo

COM / Toimielinten välinen viite

Otsikko

Syyt peruutukseen

Maatalous ja maaseudun kehittäminen

1.

COM(2017) 150 final
2017/068/ (COD)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS asetuksessa (EU) N:o 1306/2013 säädetyn suorien tukien mukautusasteen vahvistamisesta kalenterivuodeksi 2017

Vanhentunut: Asia käsiteltiin 7. heinäkuuta 2017 annetussa komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2017/1236.

Talous- ja rahoitusasiat, verotus ja tulli

2.

COM(2011) 737 final
2011/333/ (CNS)

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS arvonlisäveroon perustuvien omien varojen käyttöön asettamisessa noudatettavista menetelmistä ja menettelystä

Komissio esittää uusia omia varoja koskevia ehdotuksia kokonaisvaltaisessa ehdotuksessa vuoden 2020 jälkeiseksi monivuotiseksi rahoitussuunnitelmaksi. Tämä ehdotus vanhentuu, koska se korvataan tässä yhteydessä uusilla ehdotuksilla.

3.

COM(2014) 43 final
2014/0020/ (COD)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EU:n luottolaitosten häiriönsietokykyä parantavista rakennetoimenpiteistä

Sopimukseen pääsy asiasta ei ole näköpiirissä. Asia ei ole edennyt vuoden 2015 jälkeen. Lisäksi ehdotuksen rahoitusvakauden pääperusteisiin on tällä välin puututtu pankkialalla muilla sääntelytoimenpiteillä, erityisesti voimaan tulleilla pankkiunionin valvonta- ja kriisinratkaisumekanismeilla.

Ulkoasiat ja turvallisuuspolitiikka

4.

COM(2003) 695 final
CNS 2003/0268

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Andien yhteisön ja sen jäsenmaiden Bolivian, Ecuadorin, Kolumbian ja Perun tasavaltojen ja Venezuelan bolivariaanisen tasavallan välisen poliittista vuoropuhelua ja yhteistyötä koskevan sopimuksen tekemisestä

Vanhentunut: Ei enää voimassa. Korvattu yhteisellä ehdotuksella JOIN(2016) 4 final, 3.2.2016.

5.

COM(2014) 360 final
2014/0182 (NLE)

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Georgian kumppanuus- ja yhteistyösopimuksella perustetussa yhteistyöneuvostossa esitettävästä unionin kannasta EU–Georgia-assosiaatio-ohjelman täytäntöönpanoa koskevan suosituksen hyväksymiseen

Vanhentunut: Ulkoasiainneuvosto hyväksyi assosiaatio-ohjelman 23. 6.2014 (Georgia ST 10978/14) ja EUVL 261, 30.8.2014.

6.

COM(2014) 359 final
2014/0181 (NLE)

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan kumppanuus- ja yhteistyösopimuksella perustetussa yhteistyöneuvostossa esitettävästä unionin kannasta EU–Moldova-assosiaatio-ohjelman täytäntöönpanoa koskevan suosituksen hyväksymiseen

Vanhentunut: Ulkoasiainneuvosto hyväksyi assosiaatio-ohjelman 23.6.2014 (Moldova ST 9621/14 (ilmoitus I/A-kohta)).

7.

COM(2013) 14 final
2013/0149 (NLE)

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Libanonin tasavallan assosiaatiosta tehdyllä Euro–Välimeri-sopimuksella perustetussa assosiaationeuvostossa esitettävästä unionin kannasta toisen Euroopan naapuruuspolitiikkaa koskevan, EU:n ja Libanonin välisen toimintaohjelman täytäntöönpanosta annettavan suosituksen hyväksymiseen

EU–LIBANON-ASSOSIAATIONEUVOSTON PÄÄTÖS N:o 1/2016, annettu 11 päivänä marraskuuta 2016, EU:n ja Libanonin välisen kumppanuuden painopisteistä sopimisesta. Päätöksessä todetaan, että osapuolet hyväksyvät kumppanuuden painopisteet ja kokonaissuunnitelman Euroopan naapuruuspolitiikan toimintaohjelman uusimisen sijaan. Yhteinen ehdotus COM(2013) 14 on siksi vanhentunut.

Sisämarkkinat, teollisuus, yrittäjyys ja pk-yritykset

8.

COM(2012) 164 final
2012/82/ (COD)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS toisessa jäsenvaltiossa rekisteröityjen moottoriajoneuvojen siirtämisen yksinkertaistamisesta sisämarkkinoilla

Sopimukseen pääsy asiasta ei ole näköpiirissä. Asia ei ole edennyt vuoden 2012 jälkeen. Komissio arvioi asiaa uudelleen ja aloittaa asiaa koskevan vaikutustenarvioinnin päivittämisen.

Kansainvälinen yhteistyö ja kehitysasiat

9.

COM(2011) 861 final
2011/0420 (NLE)

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EU:n liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC)

Vanhentunut: Neuvoston päätös hyväksyttiin 18.5.2017 komission päivitetyn ehdotuksen pohjalta (COM(2016) 712 final – 2016/0349 (NLE)).

Oikeusasiat, kuluttaja-asiat ja sukupuolten tasa-arvo

10.

COM(2014) 212 final
2014/0120/ (COD)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI yhdenmiehen rajavastuuyhtiöistä

Mahdollinen peruuttaminen mainittiin PANA-valiokunnan esittämiin kysymyksiin annetuissa kirjallisissa vastauksissa. Komissio tekee uusia ehdotuksia yhtiöoikeuden alalla vuoden 2017 viimeisellä vuosineljänneksellä, ja ehdotus perutaan sen jälkeen.

Meri- ja kalastusasiat

11.

COM(2011) 760 final
2011/0345/ (COD)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Skotlannin länsipuolisen alueen sillikannan ja mainittua kalakantaa hyödyntävien kalastusten monivuotisesta suunnitelmasta 18 päivänä joulukuuta 2008 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1300/2008 muuttamisesta

Vanhentuu Skotlannin länsipuolisen alueen sillikannan hyödyntämisen monivuotisesta suunnitelmasta 18 päivänä joulukuuta 2008 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1300/2008 ehdotetun kumoamisen (ks. Liite V) yhteydessä.

12.

COM(2013) 9 final
2013/0007/ (COD)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yhteisön valvontajärjestelmästä, jonka tarkoituksena on varmistaa yhteisen kalastuspolitiikan sääntöjen noudattaminen, annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1224/2009 muuttamisesta

Komissio aikoo esittää vuoden 2018 toisella vuosineljänneksellä uuden ehdotuksen kalastuksen valvontajärjestelmän perusteellisesta uudistamisesta.

Muuttoliike-, sisä- ja kansalaisasiat

13.

COM(2014) 163 final
2014/0095/ (COD)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS kiertomatkaviisumin luomisesta ja Schengenin sopimuksen soveltamisesta tehdyn yleissopimuksen sekä asetusten (EY) N:o 562/2006 ja (EY) N:o 767/2008 muuttamisesta

Ehdotus peruutetaan vuoden 2018 ensimmäisellä vuosineljänneksellä annettavan viisumisäännöstön tarkistamista koskevan ehdotuksen yhteydessä.

14.

COM(2014) 164 final
2014/0094/ (COD)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS unionin viisumisäännöstön laatimisesta (viisumisäännöstö)  

Ehdotus peruutetaan vuoden 2018 ensimmäisellä vuosineljänneksellä annettavan viisumisäännöstön tarkistamista koskevan ehdotuksen yhteydessä.

Liikenne

15.

COM(2013) 409 final
2013/0187/ (COD)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EY) N:o 216/2008 muuttamisesta lentopaikkojen, ilmaliikenteen hallinnan ja lennonvarmistuspalvelujen osalta

Ehdotuksen sisältö on liitetty uuteen ehdotukseen Euroopan lentoturvallisuusviraston perustamisesta (COM(2015) 613 final), joka on tällä hetkellä toimielintenvälisessä käsittelyssä. Näin ollen tästä ehdotuksesta tulee vanhentunut.

(1)

Tämä luettelo sisältää vireillä olevat lainsäädäntöehdotukset, jotka komissio aikoo peruuttaa kuuden kuukauden kuluessa (huhtikuuhun 2018 mennessä)

Top

Strasbourg 24.10.2017

COM(2017) 650 final

LIITE

asiakirjaan

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE


Komission työohjelma 2018

Yhtenäisempi, vahvempi ja demokraattisempi unioni


Liite V: Luettelo kumottavista säädöksistä

Nro

Toimintalohko

Nimi

Syyt kumoamiseen

1.

Meri- ja kalastusasiat

Neuvoston asetus (EY) N:o 1300/2008, annettu 18 päivänä joulukuuta 2008, Skotlannin länsipuolisen alueen sillikannan ja mainittua kalakantaa hyödyntävien kalastusten monivuotisesta suunnitelmasta

Tämän sillikantaa koskevan suunnitelman viitearvot ovat vanhentunet ja sitä ei enää sovelleta. Se voidaan näin ollen kumota.

2.

Verotus ja tulli

Komission direktiivi 79/802/ETY, annettu 6 päivänä syyskuuta 1979, sisäiseen jalostusmenettelyyn asetetuista tavaroista, joihin sovellettaisiin käyttötarkoitukseen perustuvaa tullietuuskohtelua tuotaessa niitä maahan vapaaseen liikkeeseen laskettaviksi

Direktiivi on tarpeeton, koska tietyn käyttötarkoituksen menettelyyn kuuluviin tavaroihin sovelletaan yhteistä tullitariffia koskevaa asetusta (ETY) N:o 2658/87 (liite I) ja koska sekä sisäiseen jalostusmenettelyyn että tietyn käyttötarkoituksen menettelyyn sovelletaan nykyisin unionin tullikoodeksia.

3.

Oikeus- ja sisäasiat

Yhteinen toiminta 98/699/YOS rahanpesusta, rikoksentekovälineiden ja rikoksen tuottaman hyödyn tunnistamisesta, jäljittämisestä, jäädyttämisestä, takavarikosta ja menetetyksi tuomitsemisesta

Tämä asiakirja on korvattu täysin rikoksentekovälineiden ja rikoshyödyn jäädyttämisestä ja menetetyksi tuomitsemisesta annetulla direktiivillä 2014/42/EU kaikkien direktiivin hyväksymiseen osallistuvien jäsenvaltioiden osalta (kaikki paitsi Tanska ja Yhdistynyt kuningaskunta). Useimmat sen säännöksistä oli jo korvattu rahanpesusta, rikoksentekovälineiden ja rikoksen tuottaman hyödyn tunnistamisesta, jäljittämisestä, jäädyttämisestä tai takavarikoimisesta ja menetetyksi tuomitsemisesta annetulla puitepäätöksellä 2001/500/YOS, jota sovelletaan myös Tanskaan ja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Jäljellä olevat säännökset ovat ei-sitovia yleisiä suosituksia, joita sovelletaan nyt ainoastaan Tanskaan ja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Top