EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016PC0811

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta tietyn kynnyksen ylittäviin tavaroiden luovutuksiin ja palvelujen suorituksiin tilapäisesti sovellettavan yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin osalta

COM/2016/0811 final - 2016/0406 (CNS)

Bryssel 21.12.2016

COM(2016) 811 final

2016/0406(CNS)

Ehdotus

NEUVOSTON DIREKTIIVI

yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta tietyn kynnyksen ylittäviin tavaroiden luovutuksiin ja palvelujen suorituksiin tilapäisesti sovellettavan yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin osalta

{SWD(2016) 457 final}
{SWD(2016) 458 final}


PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Komissio hyväksyi 7. huhtikuuta 2016 arvonlisäveroa koskevan toimintasuunnitelman 1 , jossa esitetään tavoitteita ja toimenpiteitä EU:n arvonlisäverojärjestelmän uudistamiseksi. Toimintasuunnitelma pohjautuu työlle, jota on tehty arvonlisäveron tulevaisuutta koskevan tiedonannon 2 antamisen jälkeen. Kyseinen tiedonanto seurasi laajaa kuulemisprosessia, joka pantiin alulle komission antamalla vihreällä kirjalla alv:n tulevaisuudesta 3 .

Yksi komission toimintasuunnitelmassa ilmoitetuista keskeisistä toimista on Euroopan vankan yhtenäisen alv-alueen luominen. Tämä edellyttää lopullisen alv-järjestelmän perustamista EU:n sisäiseen yritystenväliseen (B2B) rajat ylittävään kauppaan, jotta voidaan korvata nykyinen järjestelmä, joka oli tarkoitettu väliaikaiseksi.

Kuten Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat sopineet, tämä lopullinen alv-järjestelmä perustuu siihen periaatteeseen, että tavaroita verotetaan niiden määrämaassa (ns. määrämaaperiaate), kun nykyinen järjestelmä perustuu tavaroiden luovutusten verovapautukseen lähtöjäsenvaltiossa. Sen vuoksi komissio ilmoitti, että se aikoo esittää vuonna 2017 tähän verotusvaihtoehtoon perustuvan lainsäädäntöehdotuksen, joka koskee lopullista alv-järjestelmää rajat ylittävää kauppaa varten.

Koska tällaisen suuren muutoksen valmistelu, hyväksyminen ja täytäntöönpano kestävät kuitenkin todennäköisesti jonkin aikaa, komissio totesi olevan tarpeen työskennellä samanaikaisesti muiden aloitteiden hyväksi. Näitä ovat etenkin kiireellisesti tarvittavat toimenpiteet alv-petosten torjumiseksi sekä myös alv-vajeeseen eli odotettujen alv-tulojen ja veroviranomaisten todellisuudessa kantaman arvonlisäveron väliseen eroon puuttumiseksi. Kyseinen alv-vaje on noussut jo hälyttävälle tasolle, lähes 160 miljardiin euroon 4 , josta osan muodostavat rajat ylittävistä petoksista vuosittain aiheutuvat noin 50 miljardin euron tulonmenetykset 5 .

Yhtenä näistä kiireellisistä toimenpiteistä komissio on eräiden jäsenvaltioiden pyynnöstä harkinnut mahdollisuutta sallia kyseisten jäsenvaltioiden ottaa väliaikaisesti käyttöön yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismi, joka poikkeaisi yhdestä arvonlisäverodirektiivin 6 yleisperiaatteesta eli erissä maksamisen periaatteesta. Ennen päätelmiensä esittämistä komissio aikoi arvioida perusteellisesti tällaisen väliaikaisen mekanismin poliittisia, oikeudellisia ja taloudellisia vaikutuksia.

Tämä teknisen tason selvitys yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismista, jossa laskutuskynnys on 10 000 euroa, on toteutettu ja esitetty Ecofin-neuvoston istunnossa 17. kesäkuuta 2016. EU:n yleisestä petostentorjuntapolitiikasta saavutetun poliittisen yhteysymmärryksen yhteydessä komissio antoi seuraavan lausuman Ecofin-neuvoston istunnon pöytäkirjaan: ”Komissio sitoutuu esittämään ennen vuoden loppua lainsäädäntöehdotuksen, jossa yksittäisille jäsenvaltioille annetaan mahdollisuus poiketa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä niin, että määritetyn kynnysarvon ylittäviin kotimaisiin luovutuksiin sovelletaan yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, ja jolla säilytetään sisämarkkinat.”

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

Tämä lainsäädäntöehdotus on soveltamisalansa ja ajallisen soveltamisensa osalta rajallinen eikä vaikuta lopulliseen alv-järjestelmään, joka perustuu rajat ylittävien luovutusten verotukseen.

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Direktiivillä muutetaan alv-direktiiviä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 113 artiklan nojalla.

Koska poiketaan jaoteltujen maksusuoritusten perusperiaatteesta, paras toimintatapa on erityinen oikeusperusta kyseiselle väliaikaiselle yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin väliaikaiselle soveltamiselle tietyn kynnysarvon ylittäviin tavaroihin ja palveluihin, ja tämä on myös arvonlisäveroa koskevan toimintasuunnitelman mukaista.

Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU-sopimus) 5 artiklan 3 kohdassa määrätyn toissijaisuusperiaatteen mukaisesti EU:n tasolla voidaan toteuttaa toimia vain, jos jäsenvaltiot eivät voi yksin riittävällä tavalla saavuttaa suunniteltujen toimien tavoitteita vaan ne voidaan ehdotetun toiminnan laajuuden tai vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin EU:n tasolla.

Jäsenvaltiot eivät voineet toimia yksittäin, sillä yksittäisten jäsenvaltioiden yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamista ei voida pitää alv-direktiivin 395 artiklassa tarkoitettuna tavanomaisena poikkeuksena, koska siinä on kyse alv-järjestelmän perustavanlaatuisesta muutoksesta. Sen vuoksi yksittäisten jäsenvaltioiden mahdollisuus soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia edellyttää, että komissio antaa ehdotuksen alv-direktiivin muuttamiseksi siten, että tällainen poikkeusjärjestelmä sallitaan. Ehdotuksessa jäsenvaltioille jätetään edelleen pitkälti toissijaisuusperiaatteen mukaista liikkumavaraa, sillä mekanismin soveltaminen on vapaaehtoista ja kukin jäsenvaltio voi päättää, pyytääkö se poikkeusta vai ei, edellyttäen, että kriteerit täyttyvät.

Suhteellisuusperiaate

Vapaaehtoisuutensa ja väliaikaisuutensa vuoksi toimenpide on oikeassa suhteessa tavoitteeseen, joka on petostentorjunta tietyissä jäsenvaltioissa, joilla ei ole hallinnollisia voimavaroja puuttua siihen tehokkaasti tai joissa alv-petosten määrä on lisääntynyt voimakkaasti. Lupa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamiseen edellyttää ennalta määriteltyjen kriteerien täyttymistä. Kriteerien tarkoituksena on rajoittaa toimenpiteen soveltamisala niihin jäsenvaltioihin, joissa tapahtuu erityisen paljon karusellipetoksia. Tässä yhteydessä alv-vaje, joka on 5 prosenttiyksikköä EU:n mediaania suurempi, ja karusellipetosten osuus, joka on yli 25 prosenttia jäsenvaltion alv-vajeen kokonaismäärästä, katsotaan perustelluiksi ja edustaviksi kriteereiksi niiden jäsenvaltioiden tunnistamiseksi, joita asia koskee keskimääräistä enemmän. Toimenpiteen vaikutuksista petosten siirtymiseen on epävarmuutta, minkä vuoksi myös sellaisen jäsenvaltion, jolla on yhteinen raja yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia soveltavan jäsenvaltion kanssa, olisi sallittava soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia tietyin edellytyksin.

Vaikutuksia sisämarkkinoilla olisi kuitenkin seurattava tiiviisti. Tätä varten komissiolle olisi annettava turvalausekkeessa valta kumota, ilman takautuvaa vaikutusta, poikkeukset, jos niillä on kielteinen vaikutus sisämarkkinoihin.

Toimintatavan valinta

Ehdotetaan direktiiviä alv-direktiivin muuttamiseksi.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Sidosryhmien kuuleminen

Erityisiä sidosryhmien kuulemisia ei toteutettu.

Avoin julkinen kuuleminen aiheesta ”Vihreä kirja – Alv:n tulevaisuudesta – Kohti yksinkertaisempaa, vahvempaa ja tehokkaampaa alv-järjestelmää” (KOM(2010) 695), johon saatiin noin 1 700 vastausta, antoi komissiolle selkeän käsityksen ongelmista ja mahdollisista ratkaisuista, myös käännettyyn verovelvollisuuteen liittyvistä näkökohdista. Lisätietoja on vaikutustenarvioinnin liitteessä 2.

Veroviranomaiset ja yritysten edustajat ovat keskustelleet kyseisestä asiasta alv:n tulevaisuutta käsittelevän työryhmän (GFV) ja alv-asiantuntijaryhmän (VEG) kokouksessa helmikuussa 2016. Tämän pohjalta komissio sai kattavan käsityksen tällaisen järjestelmän mahdolliseen täytäntöönpanoon ja soveltamiseen liittyvistä näkemyksistä.

Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

Kuten mainittiin, alv-asiantuntijaryhmää, joka avustaa ja neuvoo Euroopan komissiota alv-asioihin liittyvien säädösten ja muiden poliittisten aloitteiden valmistelussa, kuultiin helmikuussa 2016.

REFIT-foorumi toivoi 28. kesäkuuta 2016 antamassaan lausunnossa yksinkertaisempaa ja perusmuotoisempaa EU:n alv-järjestelmää ja otti esille erityisesti sisämarkkinoiden esteet ja sääntelytaakan 7 .

Monet elinkeinoelämän järjestöjen lausunnot ja tieteelliset julkaisut on otettu huomioon.

Vaikutustenarviointi

Vaikutustenarviointi esitettiin sääntelyntarkastelulautakunnalle ensimmäisen kerran 27. syyskuuta 2016, ja 26. lokakuuta 2016 pidettiin kokous. Lautakunnan lausunnon perusteella lautakunnalle esitettiin uusi luonnos, ja se antoi 28. marraskuuta 2016 myönteisen lausunnon, johon sisältyi suosituksia, erityisesti parhaan ja huonoimman mahdollisen tapauksen sisällyttämisestä 8 (ks. myös tämän ehdotuksen ohessa olevan vaikutustenarvioinnin liite 1).

Vaikutustenarvioinnissa todettiin parhaaksi vaihtoehdoksi tietyille jäsenvaltioille, jotka täyttävät ennalta määritellyt kriteerit, myönnettävä poikkeus soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia. Poikkeuksen soveltaminen perustuisi vapaaehtoisuuteen ja koskisi kaikkia tavaroita ja palveluja, jotka ylittävät 10 000 euron laskutuskynnyksen. Tämä vaihtoehto tarjoaa lyhytaikaisen ratkaisun jäsenvaltioille, joissa karusellipetoksia tehdään erityisen paljon. Se minimoi sisämarkkinoille aiheutuvat kielteiset vaikutukset vähentämällä petosten siirtymistä jäsenvaltioiden välillä. Sisämarkkinoille aiheutuviin kielteisiin vaikutuksiin varaudutaan mahdollisuudella käyttää turvalauseketta.

4.LISÄTIEDOT

Ehdotus sisältää raukeamislausekkeen.

2016/0406 (CNS)

Ehdotus

NEUVOSTON DIREKTIIVI

yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta tietyn kynnyksen ylittäviin tavaroiden luovutuksiin ja palvelujen suorituksiin tilapäisesti sovellettavan yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin osalta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 113 artiklan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon,

ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon,

noudattaa erityistä lainsäätämisjärjestystä,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Komissio ilmoitti arvonlisäveroa koskevassa toimintasuunnitelmassaan 9 aikovansa esittää ehdotuksen yritystenväliseen rajat ylittävään kauppaan jäsenvaltioiden välillä sovellettavasta lopullisesta arvonlisäverojärjestelmästä, joka perustuu rajat ylittävien tavaroiden luovutusten ja palvelujen suoritusten verotukseen.

(2)Kun otetaan huomioon alv-petosten nykyinen määrä ja se, etteivät nämä petokset koske yhtä paljon kaikkia jäsenvaltioita, ja koska lopullisen alv-järjestelmän täytäntöönpano kestää useita vuosia, voidaan tarvita joitakin kiireellisiä erityistoimenpiteitä.

(3)Tässä yhteydessä tietyt jäsenvaltiot ovat laajalle levinneisiin karusellipetoksiin puuttumiseksi pyytäneet lupaa ottaa väliaikaisesti käyttöön yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin, johon liittyy tietty laskukohtainen kynnysarvo ja joka poikkeaisi yhdestä nykyisen alv-järjestelmän yleisperiaatteesta siltä osin kuin on kyse erissä suoritettavia maksuja koskevasta järjestelmästä. Karusellipetokset johtuvat perimmiltään etenkin nykyisestä yhteisöluovutuksia koskevasta verovapautuksesta, jonka perusteella tavaroita voi hankkia arvonlisäverotta. Tämän seurauksena monet kauppiaat osallistuvat veropetoksiin, kun ne eivät maksa veroviranomaisille asiakkailtaan saamaansa arvonlisäveroa. Niillä asiakkailla, jotka saavat pätevän laskun, on kuitenkin edelleen oikeus verovähennykseen. Samat tavarat voidaan luovuttaa useita kertoja siten, että tehdään uudelleen verovapaita yhteisöluovutuksia. Samanlaisia karusellipetoksia voi tapahtua myös palvelujen suorittamisen yhteydessä. Ehdotettavalla poikkeuksella poistettaisiin mahdollisuus tämäntyyppisiin veropetoksiin siten, että nimettäisiin se verovelvollinen, jolle tavarat luovutetaan tai palvelut suoritetaan, velvolliseksi arvonlisäveron maksamiseen.

(4)Jotta voitaisiin rajoittaa sitä riskiä, että petokset siirtyvät jäsenvaltioiden välillä, lupa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin käyttämiseen olisi myönnettävä kaikille niille jäsenvaltioille, jotka täyttävät tietyt petosten, etenkin karusellipetosten, määrää koskevat kriteerit ja jotka voivat osoittaa, etteivät muut valvontatoimenpiteet ole riittäviä kyseisten petosten torjumiseksi.

(5)Samoin myös naapurijäsenvaltioiden, joihin kohdistuu vakava riski petosten siirtymisestä niiden alueelle, koska kyseisen mekanismin soveltamiseen on myönnetty lupa toisessa jäsenvaltiossa, olisi voitava käyttää yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, jos muut valvontatoimet eivät riitä torjumaan petosriskiä.

(6)Jos jäsenvaltiot päättävät soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, niiden olisi sovellettava sitä kaikkiin tavaroiden luovutuksiin ja palvelujen suorituksiin, jotka ylittävät tietyn laskukohtaisen kynnysarvon. Yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamista ei tulisi rajoittaa millekään tietylle alalle.

(7)Jäsenvaltioiden, jotka päättävät soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, olisi otettava käyttöön erityisiä verovelvollisiin sovellettavia sähköisiä raportointivelvoitteita, jotta voidaan varmistaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin tehokas toiminta ja soveltamisen valvonta. Niiden olisi havaittava ja estettävä kaikenlaiset uudet veropetosten muodot.

(8)Voidakseen arvioida yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen vaikutuksia petolliseen toimintaan avoimella tavalla kyseisten jäsenvaltioiden olisi laadittava ennalta määriteltyjä arviointikriteerejä, joilla voidaan arvioida petosten määrää ennen yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamista ja sen jälkeen.

(9)Jotta voidaan varmistaa tämän direktiivin yhdenmukainen täytäntöönpano, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa luvan myöntämiseksi yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin käyttöönottoa pyytävälle jäsenvaltiolle.

(10)Jäsenvaltioiden, jotka päättävät soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, olisi pyydettävä komissiota sallimaan yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltaminen ja toimitettava asiaa koskevat tiedot, jotta komissio voi arvioida kyseisen pyynnön. Komissiolla olisi tarvittaessa oltava mahdollisuus pyytää lisätietoja.

(11)Tällaisella yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismilla saattaa olla odottamattomia vaikutuksia sisämarkkinoiden toimintaan, koska petokset siirtyisivät mahdollisesti toisiin jäsenvaltioihin, jotka eivät sovella mekanismia, ja tämän vuoksi komission olisi voitava varotoimenpiteenä kumota kaikki täytäntöönpanopäätökset, joilla hyväksytään yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltaminen.

(12)Koska tällaisen mekanismin vaikutuksista ei voida tietää tarkasti, se olisi rajattava ajallisesti.

(13)Jotta vaikutuksia sisämarkkinoihin voidaan seurata tiiviisti, kaikkien jäsenvaltioiden olisi siinä tapauksessa, että yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia sovelletaan vähintään yhdessä jäsenvaltiossa, esitettävä komissiolle kertomuksia, joiden perusteella voidaan arvioida vaikutuksia petoksiin, yrityksille säännösten noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia ja petollisen toiminnan siirtymistä yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen yhteydessä.

(14)Sen vuoksi direktiiviä 2006/112/EY olisi muutettava,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Lisätään direktiiviin 2006/112/EY 199 c artikla seuraavasti:

”199 c artikla

1. Poiketen siitä, mitä 193 artiklassa säädetään, jäsenvaltio voi 30 päivään kesäkuuta 2022 yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismina säätää, että veronmaksuvelvollinen on verovelvollinen, joka vastaanottaa sellaisia tavaroiden luovutuksia ja palveluiden suorituksia, jotka ylittävät 10 000 euron kynnysarvon laskua kohden.

Jäsenvaltion, joka haluaa ottaa käyttöön yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin, on täytettävä seuraavat edellytykset:

a)jäsenvaltion arvonlisäverovaje on ennakoidusta arvonlisäverokertymästä prosentteina ilmaistuna vähintään 5 prosenttiyksikköä yhteisön arvonlisäverovajeen mediaania suurempi;

b)jäsenvaltiossa tehtävien karusellipetosten osuus on suurempi kuin 25 prosenttia sen arvonlisäverovajeen kokonaismäärästä;

c)jäsenvaltio toteaa, että muut valvontatoimenpiteet eivät ole riittäviä karusellipetosten torjumiseksi sen alueella.

Jäsenvaltion on liitettävä 4 kohdassa tarkoitettuun pyyntöön arvonlisäverovajetta koskeva laskelma viimeisimmässä komission julkaisemassa arvonlisäverovajetta koskevassa kertomuksessa esitettyjen menetelmien ja lukujen mukaisesti.

2.Jäsenvaltio voi 30 päivään kesäkuuta 2022 säätää, että veronmaksuvelvollinen on verovelvollinen, joka vastaanottaa sellaisia tavaroiden luovutuksia ja palveluiden suorituksia, jotka ylittävät 10 000 euron kynnysarvon laskua kohden, jos

a)kyseisellä jäsenvaltiolla on yhteinen raja sellaisen jäsenvaltion kanssa, joka on saanut luvan soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia;

b)jäsenvaltio toteaa, että on olemassa vakava riski petosten siirtymisestä sen alueelle, koska naapurijäsenvaltiolle on myönnetty lupa soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia;

c)jäsenvaltio toteaa, että muut valvontatoimenpiteet eivät ole riittäviä petosten torjumiseksi sen alueella.

3.Jäsenvaltioiden, jotka soveltavat yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, on otettava käyttöön asianmukaiset ja tehokkaat sähköiset raportointivelvoitteet, jotka koskevat kaikkia verovelvollisia ja erityisesti sellaisia verovelvollisia, jotka luovuttavat tai vastaanottavat sellaisia tavaroita taikka suorittavat tai vastaanottavat sellaisia palveluja, joihin tätä mekanismia sovelletaan.

4.Jäsenvaltioiden, jotka haluavat soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, on jätettävä komissiolle tätä koskeva pyyntö ja toimitettava seuraavat tiedot:

a)yksityiskohtaiset perustelut sille, että 1 tai 2 kohdassa tarkoitetut edellytykset täyttyvät;

b)yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen alkamispäivä ja kattama ajanjakso;

c)toteutettavat toimet, joilla verovelvollisille tiedotetaan yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen käyttöönotosta;

d)yksityiskohtainen kuvaus 3 kohdassa tarkoitetuista liitännäistoimenpiteistä.

Jos komissio katsoo, ettei sillä ole kaikkia tarvittavia tietoja, se pyytää lisätietoja kuukauden kuluessa pyynnön vastaanottamisesta. Pyynnön esittävän jäsenvaltion on toimitettava pyydetyt tiedot kuukauden kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta.

5.Komissio antaa viimeistään kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun se on saanut kaikki tarvittavat tiedot, täytäntöönpanopäätöksen, jossa vahvistetaan, että pyyntö täyttää 4 kohdassa tarkoitetut vaatimukset, ja myöntää pyynnön esittäneelle jäsenvaltiolle luvan soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia. Jos vaatimukset eivät täyty, se antaa täytäntöönpanopäätöksen, jolla pyyntö hylätään.

6.Jos sisämarkkinoille aiheutuu merkittäviä kielteisiä vaikutuksia, komissio kumoaa kaikki 5 kohdassa tarkoitetut täytäntöönpanopäätökset aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisen sellaisen täytäntöönpanopäätöksen voimaantulosta, jolla on myönnetty jollekin jäsenvaltiolle lupa soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia.

Merkittävät kielteiset vaikutukset on katsottava osoitetuiksi, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

a)useampi kuin yksi jäsenvaltio, joka ei sovella 1 ja 2 kohdassa tarkoitettua yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, ilmoittaa komissiolle yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismista johtuvasta arvonlisäveropetosten lisääntymisestä sen alueella;

b)komissio toteaa, muun muassa a alakohdassa tarkoitettujen jäsenvaltioiden toimittamien tietojen perusteella, että tällaisella lisääntymisellä on suora yhteys kyseisen mekanismin soveltamiseen yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa.

7.Yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia soveltavien jäsenvaltioiden on jätettävä komissiolle välikertomus viimeistään kahden vuoden kuluttua yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen alkamisesta. Kertomuksessa on esitettävä yksityiskohtainen arviointi yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin tehokkuudesta.

Kolmen kuukauden kuluttua yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen päättymisestä mekanismia soveltavien jäsenvaltioiden on jätettävä loppukertomus sen kokonaisvaikutuksista.

8.Järjestelmää soveltamattomien jäsenvaltioiden on jätettävä komissiolle välikertomus muiden, yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia soveltavien jäsenvaltioiden vaikutuksista sen alueella viimeistään 30 päivänä kesäkuuta 2019, mikäli yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia on sovellettu jossakin jäsenvaltiossa vähintään vuoden ajan kyseiseen päivämäärään mennessä.

Jos vähintään yksi jäsenvaltio soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, sitä soveltamattomien jäsenvaltioiden on jätettävä komissiolle loppukertomus muiden, yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia soveltaneiden jäsenvaltioiden vaikutuksista sen alueella viimeistään 30 päivänä syyskuuta 2022.

9.Edellä 7 kohdassa tarkoitetuissa kertomuksissa jäsenvaltioiden on arvioitava yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen vaikutuksia seuraavien arviointikriteerien perusteella:

a)arvonlisäverovajeen kehitys;

b)arvonlisäveropetosten kehitys, erityisesti karusellipetosten ja vähittäiskaupan tasolla;

c)verovelvollisille aiheutuvan hallinnollisen taakan kehitys;

d)verohallinnolle aiheutuvien hallinnollisten kulujen kehitys.

10.Edellä 8 kohdassa tarkoitetuissa kertomuksissa jäsenvaltioiden on arvioitava yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen vaikutuksia seuraavien arviointikriteerien perusteella:

a)arvonlisäverovajeen kehitys;

b)arvonlisäveropetosten kehitys, erityisesti karusellipetosten ja vähittäiskaupan tasolla;

c)petosten siirtyminen jäsenvaltioista, jotka soveltavat tai ovat soveltaneet yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia.”

2 artikla

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 30 päivään syyskuuta 2022.

3 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle arvonlisäveroa koskevasta toimintasuunnitelmasta – Kohti EU:n yhtenäistä arvonlisäveroaluetta – aika tehdä päätöksiä (COM(2016) 148 final, 7.4.2016).
(2) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle arvonlisäveron tulevaisuudesta – Kohti yksinkertaisempaa, vakaampaa ja tehokkaampaa sisämarkkinoiden tarpeisiin suunniteltua alv-järjestelmää (KOM(2011) 851, 6.12.2011).
(3) Vihreä kirja – Alv:n tulevaisuudesta – Kohti yksinkertaisempaa, vahvempaa ja tehokkaampaa alv-järjestelmää (KOM(2010) 695, 1.12.2010).
(4) CASE, Study and Reports on the VAT Gap in the EU-28 Member States:2016 Final Report.
(5) Ernst & Young, Implementing the ‘destination principle’ to intra-EU B2B supplies of goods: 2015 Final Report.
(6) Neuvoston direktiivi 2006/112/EY, annettu 28 päivänä marraskuuta 2006, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä (EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1).
(7) http://ec.europa.eu/smart-regulation/refit/refit-platform/docs/recommendations/opinion_taxation_1a.pdf
(8) Tiivistelmä on saatavilla osoitteessa
http://ec.europa.eu/smart-regulation/impact/ia_carried_out/cia_2016_en.htm
(9) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle arvonlisäveroa koskevasta toimintasuunnitelmasta – Kohti EU:n yhtenäistä arvonlisäveroaluetta – aika tehdä päätöksiä (COM(2016) 148 final, 7.4.2016).
Top