EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0106

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Kiinan välisessä tulliyhteistyösekakomiteassa esitettävästä Euroopan unionin kannasta Euroopan unionin valtuutettujen talouden toimijoiden ohjelman ja Kiinan kansantasavallan turvaluokitellun yrityshallinnon ohjelmaan kuuluvien toimenpiteiden vastavuoroiseen tunnustamiseen

/* COM/2014/0106 final - 2014/0054 (NLE) */

52014PC0106

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Kiinan välisessä tulliyhteistyösekakomiteassa esitettävästä Euroopan unionin kannasta Euroopan unionin valtuutettujen talouden toimijoiden ohjelman ja Kiinan kansantasavallan turvaluokitellun yrityshallinnon ohjelmaan kuuluvien toimenpiteiden vastavuoroiseen tunnustamiseen /* COM/2014/0106 final - 2014/0054 (NLE) */


PERUSTELUT

1.           EHDOTUKSEN TAUSTA

EU:n lainsäädäntö valtuutetuista talouden toimijoista (AEO) on annettu EU:n tullikoodeksin muutoksella (asetus (EY) N:o 648/2005, annettu huhtikuussa 2005). AEO-lainsäädäntö tuli voimaan tammikuussa 2008. AEO-ohjelman kaltaisten kauppakumppanuusohjelmien tarkoituksena on auttaa luotettavia toimijoita, jotka osoittavat toimivansa tullivaatimusten mukaisesti ja turvaavat osansa kansainvälisessä toimitusketjussa.

Kauppakumppanuusohjelmien vastavuoroinen tunnustaminen edistää toimitusketjun kaikkien vaiheiden turvallisuutta ja helpottaa kauppaa. Se vakiinnuttaa kansainvälisesti toimintamallin, josta on sovittu kaupan turvaamista ja helpottamista koskevassa Maailman tullijärjestön SAFE-kehyksessä (Framework of Standards to Secure and Facilitate Trade). Samalla tulee otetuksi huomioon myös yritysten toiveet, että vältyttäisiin suurelta määrältä uusia vaatimuksia ja että tullialan turvamenettelyjä yhdenmukaistettaisiin.

Yhteistyöstä ja keskinäisestä hallinnollisesta avunannosta tulliasioissa tehdyn Euroopan yhteisön ja Kiinan kansantasavallan, jäljempänä ’Kiina’, välinen sopimus, jäljempänä ’tulliyhteistyösopimus’, joka allekirjoitettiin 8. joulukuuta 2004, on EU:n ja Kiinan tullisuhteiden perusta. Tulliyhteistyösopimuksen mukaan asianomaiset tulliviranomaiset tehostavat tulliyhteistyötä, joka kattaa kaikki tullilainsäädännön soveltamiseen liittyvät kysymykset. Erityisesti ne sitoutuvat kehittämään kauppaa helpottavia toimia tullialalla ottaen huomioon kansainvälisten järjestöjen tekemän työn.

Vastavuoroisen tunnustamisen olisi annettava unionille ja Kiinalle mahdollisuus antaa toimijoille, jotka ovat investoineet toimitusketjun sääntöjenmukaisuuteen ja turvallisuuteen ja jotka on sertifioitu asianomaisissa kauppakumppanuusohjelmissa, niitä hyödyttäviä helpotuksia.

EU:n ja Kiinan tulliyhteistyösekakomitea, jäljempänä ’tulliyhteistyösekakomitea’, kehotti syyskuussa 2010 laatimaan etenemissuunnitelman AEO-ohjelmien vastavuoroisen tunnustamisen toteutumiseksi. Etenemissuunnitelma hyväksyttiin joulukuussa 2010 EU:n ja Kiinan tulliyhteistyön ohjausryhmän, jäljempänä ’tulliyhteistyön ohjausryhmä’, kokouksessa.

EU:n ja Kiinan valtuutettujen talouden toimijoiden vastavuoroista tunnustamista käsittelevä työryhmä sai kesäkuussa 2011 päätökseen EU:n AEO-ohjelman ja Kiinan turvaluokitellun yrityshallinnon ohjelmaan kuuluvien toimenpiteiden perusteellisen vertailun. Tämän sekä asiakirjatarkastuksia että käytännön täytäntöönpanon tarkastuksia sisältäneen perusteellisen vertailun jälkeen EU:n ja Kiinan tulliyhteistyön ohjausryhmä totesi, että näitä kahta ohjelmaa voidaan pitää keskenään yhteensopivina.

EU:n ja Kiinan tulliyhteistyösekakomitea päätti kesäkuussa 2012 käynnistää viralliset neuvottelut. Tämän jälkeen on järjestetty kolme neuvottelukierrosta (ensimmäinen tammikuussa 2013, toinen maaliskuussa 2013 ja kolmas lokakuussa 2013) AEO-ohjelmien vastavuoroista tunnustamista koskevan EU:n ja Kiinan tulliyhteistyösekakomitean päätösluonnoksen viimeistelemiseksi.

Kauppakumppanuusohjelmien vastavuoroinen tunnustaminen on keskeinen tekijä EU:n ja Kiinan tulliyhteistyön strategisissa puitteissa.

2.           KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Jäsenvaltioita kuultiin Euroopan unionin neuvoston tulliliittotyöryhmässä.

Vaikutusten arviointi ei ollut tarpeen, koska tulliyhteistyösopimus pannaan täytäntöön EU:n ja Kiinan tulliyhteistyösekakomitean päätöksellä, joka ei muuta sopimuksen sisältöä.

3.           EHDOTUKSEEN LIITTYVÄT OIKEUDELLISET NÄKÖKOHDAT

Neuvostoa pyydetään hyväksymään unionin kanta luonnokseen tulliyhteistyösekakomitean päätökseksi, joka perustuu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 207 artiklan 4 kohdan ensimmäiseen alakohtaan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa.

Tulliyhteistyösekakomitean päätösluonnoksen oikeusperusta vahvistetaan tulliyhteistyösopimuksen 21 artiklassa.

Ehdotus kuuluu yhteiseen kauppapolitiikkaan, jossa unionilla on yksinomainen toimivalta. Sen vuoksi toissijaisuusperiaatetta ei sovelleta.

4.           TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ehdotuksella ei ole vaikutuksia unionin talousarvioon.

2014/0054 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan unionin ja Kiinan välisessä tulliyhteistyösekakomiteassa esitettävästä Euroopan unionin kannasta Euroopan unionin valtuutettujen talouden toimijoiden ohjelman ja Kiinan kansantasavallan turvaluokitellun yrityshallinnon ohjelmaan kuuluvien toimenpiteiden vastavuoroiseen tunnustamiseen

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 207 artiklan 4 kohdan ensimmäisen alakohdan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)       Euroopan yhteisön ja Kiinan kansantasavallan, jäljempänä ’Kiina’, välinen sopimus yhteistyöstä ja keskinäisestä hallinnollisesta avunannosta tulliasioissa, jäljempänä ’tulliyhteistyösopimus’, tuli voimaan 1 päivänä huhtikuuta 2005.

(2)       Tulliyhteistyösopimuksen 6 artiklan mukaan sopimuspuolet tehostavat tulliyhteistyötä, joka kattaa kaikki tullilainsäädännön soveltamiseen liittyvät kysymykset. Ne myös sitoutuvat kehittämään kauppaa helpottavia toimia tullialalla.

(3)       Kauppakumppanuusohjelmien eli Euroopan unionin valtuutettujen talouden toimijoiden ohjelman ja Kiinan kansantasavallan turvaluokitellun yrityshallinnon ohjelmaan kuuluvien toimenpiteiden vastavuoroinen tunnustaminen parantaa toimitusketjun turvallisuutta ja vaarattomuutta sekä helpottaa kansainvälistä kauppaa antamalla sopimuspuolille mahdollisuuden antaa toimijoille, jotka ovat investoineet toimitusketjun sääntöjenmukaisuuteen ja turvallisuuteen ja jotka on sertifioitu asianomaisissa kauppakumppanuusohjelmissa, niitä hyödyttäviä helpotuksia.

(4)       Sen vuoksi on aiheellista vahvistaa kauppakumppanuussopimusten vastavuoroinen tunnustaminen.

(5)       Vahvistetaan vastavuoroinen tunnustaminen tulliyhteistyösopimuksen 21 artiklan nojalla perustetun EU:n ja Kiinan tulliyhteistyösekakomitean päätöksellä.

(6)       Unionin olisi sen vuoksi ilmaistava tulliyhteistyösekakomiteassa liitteenä olevan päätösluonnoksen mukainen kanta,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Yhteistyöstä ja keskinäisestä hallinnollisesta avunannosta tulliasioissa tehdyllä Euroopan yhteisön ja Kiinan kansantasavallan välisellä sopimuksella perustetussa tulliyhteistyösekakomiteassa esitettävä Euroopan unionin kanta perustuu tämän päätöksen liitteenä olevaan tulliyhteistyösekakomitean päätösluonnokseen.

2 artikla

Kun tulliyhteistyösekakomitean päätös on annettu, se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

3 artikla

Tämä päätös tulee voimaan, kun se on allekirjoitettu.

Tehty Brysselissä

                                                                       Neuvoston puolesta

                                                                       Puheenjohtaja

Top