EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012PC0136

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI annettu [...]paristoista ja akuista sekä käytetyistä paristoista ja akuista annetun direktiivin 2006/66/EY muuttamisesta johdottomissa työkaluissa käytettäviksi tarkoitettujen kadmiumia sisältävien paristojen ja akkujen markkinoille saattamisen osalta

/* COM/2012/0136 final - 2012/0066 (COD) */

52012PC0136

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI annettu [...]paristoista ja akuista sekä käytetyistä paristoista ja akuista annetun direktiivin 2006/66/EY muuttamisesta johdottomissa työkaluissa käytettäviksi tarkoitettujen kadmiumia sisältävien paristojen ja akkujen markkinoille saattamisen osalta /* COM/2012/0136 final - 2012/0066 (COD) */


PERUSTELUT

1.           EHDOTUKSEN TAUSTA

Paristodirektiivillä (direktiivi 2006/66/EY[1]) pyritään siihen, että paristojen ja akkujen käyttö olisi vähemmän haitallista ympäristölle kaikkien niiden elinkaaren eri vaiheissa mukana olevien toimijoiden toimintojen osalta. Direktiivissä vahvistetaan paristojen ja akkujen markkinoille saattamista sekä käytettyjen paristojen ja akkujen keräämistä, käsittelyä, kierrätystä ja hävittämistä koskevat erityissäännöt.

Direktiivillä kielletään elohopeaa ja kadmiumia sisältävien paristojen ja akkujen saattaminen markkinoille. Kadmiumin käyttökieltoa paristoissa ja akuissa sovelletaan laitteisiin sisältyviin ja muihin kannettaviin paristoihin ja akkuihin, joissa on yli 0,002 painoprosenttia kadmiumia (paristodirektiivin 4 artiklan 1 kohdan b alakohta). Komissio ei ehdottanut kadmiumin käytön kieltämistä paristoissa, vaan säädösvallan käyttäjät lisäsivät sen säädökseen yhteistoimintamenettelyn aikana. Sekä neuvosto[2] että Euroopan parlamentti[3] laativat komission esitykseen erilliset vaikutusten arvioinnit sisältöä koskevista muutoksista, kuten kadmiumin käyttökiellosta.

Direktiivin 4 artiklan 3 kohdan kieltoa ei sovelleta paristoihin ja akkuihin, jotka on tarkoitettu käytettäviksi:

a)           hätä- tai hälytysjärjestelmissä, hätävalaistus mukaan lukien;

b)           lääkinnällisissä laitteissa;

c)           johdottomissa työkaluissa.

Paristodirektiivin 4 artiklan 4 kohdassa säädetään, että komissio tarkastelee uudelleen johdottomissa työkaluissa käytettäväksi tarkoitettujen paristojen kadmiumkiellosta myönnettävää poikkeusta (4 artiklan 3 kohdan c alakohta) ja toimittaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle yhteisen kertomuksen, johon sisältyy tarvittaessa asianmukaisia ehdotuksia kadmiumin käytön kieltämiseksi paristoissa ja akuissa.

Komissiota pyydettiin ainoastaan tarkastelemaan uudelleen tätä poikkeusta, koska direktiivin hyväksymisajankohtana vuonna 2006 oli epäselvyyttä siitä, oliko tätä sovellusta varten käytettävissä korvaavia tekniikoita. Tämän osalta johdanto-osan kappaleessa 11 selvennetään seuraavasti: “Komission olisi arvioitava tarve mukauttaa tätä direktiiviä käytettävissä olevat tekniset ja tieteelliset todisteet huomioon ottaen. Komission olisi erityisesti tarkasteltava uudelleen johdottomissa työkaluissa käytettäviksi tarkoitetuille kannettaville paristoille ja akuille myönnettyä poikkeusta kadmiumin käyttökiellosta.”

Komission kertomus toimitettiin Euroopan parlamentille ja neuvostolle joulukuussa 2010[4]. Kertomuksessa todettiin, että sen antamisajankohtana ei ollut asianmukaista antaa ehdotuksia johdottomissa työkaluissa käytettäväksi tarkoitettuihin kadmiumia sisältäviin paristoihin ja akkuihin sovellettavasta poikkeuksesta, koska kaikki tekniset tiedot (erityisesti kadmiumin ja sen korvaavien aineiden kustannukset ja hyödyt) eivät olleet käytettävissä tällaisen päätöksen tueksi.

Tämän jälkeen on koottu lisätietoja, joiden perusteella komissio on laatinut vaikutusten arvioinnin näitä arviointeja koskevien ohjeiden mukaisesti.

Ehdotuksella saatetaan paristodirektiivi Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 ja 291 artiklan mukaiseksi noudattaen komission sitoumusta, jonka mukaan komissio tarkastelee valvonnan käsittävään sääntelymenettelyyn liittyviä säännöksiä kunkin sellaisen säädöksen osalta, jota se aikoo muuttaa[5].

2.           KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINNIN TULOKSET

EUROPA-sivustolla käynnistettiin julkinen sidosryhmien kuuleminen (10. maaliskuuta – 10. toukokuuta 2010), joka perustui vuonna 2009 julkaistuun tutkimukseen. Kommentit ja niistä laadittu tiivistelmä julkaistiin EUROPA-sivustolla.

Sidosryhmiltä pyydettiin näkemyksiä niistä ympäristöön kohdistuvista, sosiaalisista ja taloudellisista vaikutuksista, joita kadmiumin käytön kieltäminen johdottomissa työkaluissa käytettäväksi tarkoitetuissa kannettavissa paristoissa ja akuissa saattaisi aiheuttaa.

Jotkin sidosryhmät kannattivat nikkelikadmiumparistojen (NiCd) käyttöä johdottomissa työkaluissa koskevan poikkeuksen kumoamista, sillä ne katsoivat, että pitkällä aikavälillä tällä tavoin saataisiin taloudelliset kulut mahdollisimman pieniksi ja saavutettaisiin huomattavat ympäristöhyödyt. Toiset taas vastustivat poikkeuksen kumoamista ja korostivat, etteivät taloudellisia, ympäristöön kohdistuvia ja sosiaalisia vaikutuksia koskevat tiedot puolla kumoamista. Yleisesti ottaen sidosryhmien kuulemisessa vahvistui se, että tarvitaan vertailevaa elinkaariarviointia tukevan perustan luomiseksi kustannushyötyanalyysiä varten.

Sidosryhmien tapaaminen (vertaisarviointi) järjestettiin 18. heinäkuuta 2011. Tavoitteena oli antaa panos johdottomissa työkaluissa käytettäviksi tarkoitettujen kannettavien paristojen kolmea eri kemiallista koostumusta vertailevaan elinkaarianalyysiin. Tämän analyysin suoritti konsultti komission puolesta.

Komission vaikutusten arvioinnissa pääteltiin, että lähtötilanteeseen verrattuna muut toimintapoliittiset vaihtoehdot, jotka liittyvät poikkeuksesta luopumiseen (käytön välitön lopettaminen tai käytön lopettaminen vuonna 2016), vähentäisivät ympäristövaikutuksia sekä ympäristöön joutuvien kadmiumpäästöjen että kuuteen ympäristöindikaattoriin perustuvien ympäristölle aiheutuvien yhteisvaikutusten osalta.

Jos poikkeuksesta luovutaan myöhemmin (vuonna 2016), ympäristövaikutukset olisivat hieman alhaisemmat kuin jos poikkeuksesta luovuttaisiin välittömästi. Kustannukset tosin olisivat myöskin alhaisemmat. Jotkut kierrättäjät ja johdottomien työkalujen valmistajat ovat laatineet kustannusarvioinnin kummankin vaihtoehdon osalta. Luopumalla poikkeuksesta välittömästi olisi mahdollisuus säästää 40–60 miljoonaa euroa ja luopumalla poikkeuksesta vuoteen 2016 mennessä 33 miljoonaa euroa. Ei ole kuitenkaan varmaan, voidaanko kaikki nämä kustannussäästöt laskea niiden vaihtoehtojen hyödyksi, joiden mukaan poikkeuksesta luovutaan, kun otetaan huomioon, että lähtötilanneskenaarion mukaan kadmiumia sisältävien paristojen käyttö vähenee 50 prosentilla vuosina 2013–2025.

Poikkeuksesta luopumiseen liittyvissä vaihtoehdoissa saattaisi kuluttajille aiheutua vaikutuksia vaihtoehtoisten paristoteknologioiden korkeampien valmistuskustannusten muodossa. Vuosina 2013–2025 vaihtoehtoisten paristojen ja akkujen käyttäminen johdottomissa työkaluissa aiheuttaa lisäkustannuksia valitun vaihtoehtoisen paristo- ja akkutyypin mukaisesti. Lisäkustannukset ovat 0,80 euroa käytettäessä nikkelimetallihybridiparistoja ja 2,10 euroa käytettäessä litiumioniparistoja, jos poikkeuksen soveltamisesta luovutaan välittömästi, ja 0,40 euroa käytettäessä nikkelimetallihybridiparistoja ja 0,90 euroa käytettäessä litiumioniparistoja, jos poikkeuksen soveltamisesta luovutaan vuonna 2016.

Kaikkien vaihtoehtojen sosiaaliset ja hallinnolliset vaikutukset ovat rajalliset, eikä niistä pitäisi aiheutua säännösten noudattamiseen liittyviä ongelmia.

Vaikutusten arvioinnissa todetaan lopuksi, että jos poikkeuksesta luovutaan vuonna 2016, ympäristövaikutukset olisivat hieman alhaisemmat kuin jos poikkeuksesta luovuttaisiin välittömästi. Kustannukset tosin olisivat alhaisemmat. Poikkeuksen soveltamisen lopettamisella vuonna 2016 saavutettaisiin lähes sama tehokkuuden lisäyksen taso kuin poikkeuksen soveltamisen välittömällä lopettamisella, joten tämä vaihtoehto on parempi.

3.           EHDOTUKSEN OIKEUDELLISET NÄKÖKOHDAT

Ehdotuksen 1 artiklan 1 kohdalla muutetaan direktiivin 2006/66/EY 4 artiklan 3 kohdan c alakohtaa siten, että poikkeusta, jota sovelletaan johdottamissa työkaluissa käytettäväksi tarkoitettuihin kadmiumia sisältäviin paristoihin ja akkuihin, voidaan soveltaa 1 päivään tammikuuta 2016 saakka. Näin ollen edellä mainitusta päivämäärästä alkaen johdottomissa työkaluissa käytettäväksi tarkoitetut paristot ja akut, mukaan lukien laitteisiin sisältyvät paristot ja akut, saavat sisältää direktiivin 2006/66/EY 4 artiklan 1 kohdan mukaisesti kadmiumia enintään 0,002 painoprosenttia.

Tämän ehdotuksen 1 artiklan 2–11 kohdassa määritellään komissiolle siirretty säädösvalta ja komission täytäntöönpanovalta direktiivin 2006/66/EY osalta ja vahvistetaan vastaavat menettelyt täytäntöönpanosäädösten hyväksymiseksi.

Ehdotuksen 2 artiklan mukaan jäsenvaltioiden on saatettava direktiivin 2006/66/EY 4 artiklan 3 kohdan c alakohtaan tehty muutos osaksi kansallista lainsäädäntöään 18 kuukauden kuluessa direktiivin voimaantulosta.

Ehdotuksen 3 artiklassa säädetään, että tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Ehdotuksen 4 artiklassa säädetään, että direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

4.           TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ei ole.

5.           LISÄTIETOJA

Ei ole.

2012/0066 (COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

annettu [...] paristoista ja akuista sekä käytetyistä paristoista ja akuista annetun direktiivin 2006/66/EY muuttamisesta johdottomissa työkaluissa käytettäviksi tarkoitettujen kadmiumia sisältävien paristojen ja akkujen markkinoille saattamisen osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 192 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon[6],

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon[7],

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

sekä katsovat seuraavaa:

(1)       Paristoista ja akuista sekä käytetyistä paristoista ja akuista ja direktiivin 91/157/ETY[8] kumoamisesta 6 päivänä syyskuuta 2006 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2006/66/EY kielletään sellaisten kannettavien paristojen ja akkujen, myös laitteisiin sisältyvien paristojen ja akkujen markkinoille saattaminen, jotka sisältävät yli 0,002 painoprosenttia kadmiumia. Johdottomissa työkaluissa käytettäväksi tarkoitetut paristot ja akut on kuitenkin vapautettu tästä kiellosta.

(2)       Komissio on tarkastellut tätä poikkeusta uudelleen direktiivin 2006/66/EY 4 artiklan mukaisesti, jotta kadmiumin käyttö voitaisiin kieltää paristoissa ja akuissa.

(3)       Uudelleentarkastelussa tehtiin päätelmä, jonka mukaan ympäristöön pääsevän kadmiumin määrän vaiheittaiseksi vähentämiseksi kadmiumin käyttökielto olisi laajennettava koskemaan johdottomissa työkaluissa käytettäviksi tarkoitettuja kannettavia paristoja ja akkuja, koska markkinoilla on saatavilla näihin sovelluksiin soveltuvia kadmiumittomia vaihtoehtoja, eli nikkelimetallihybridi- ja litiumioniparistoteknologioita.

(4)       Tätä käyttötarkoitusta koskevan poikkeuksen soveltamista olisi jatkettava 31 päivään joulukuuta 2015, jotta teollisuus voisi kehittää kyseessä olevia teknologioita edelleen.

(5)       Lissabonin sopimuksen tultua voimaan on komissiolle direktiivillä 2006/66/EY siirretty valta mukautettava perussopimuksen 290 ja 291 artiklaan.

(6)       Direktiivin 2006/66/EY täydentämiseksi tai muuttamiseksi olisi komissiolle siirrettävä valta hyväksyä perussopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, jotka koskevat liitteessä III olevia käsittely- ja kierrätysvaatimuksia, EU:n ulkopuolella tapahtuvan käsittelyn ja kierrätyksen yhtäläisten edellytysten arviointiperusteita, tuottajien rekisteröintiä, kannettavien ja autojen paristojen ja akkujen tehomerkintöjä sekä merkintävaatimuksista vapauttamista. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla. Komission olisi delegoituja säädöksiä valmistellessaan ja laatiessaan varmistettava, että asianomaiset asiakirjat toimitetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle yhtäaikaisesti, hyvissä ajoin ja asianmukaisesti.

(7)       Jotta voidaan varmistaa direktiivin 2006/66/EY yhdenmukainen täytäntöönpano, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa niiden siirtymäjärjestelyjen osalta, jotka koskevat vähimmäiskeräysasteita, yhteistä laskentamenetelmää, jolla lasketaan kannettavien paristojen ja akkujen vuosimyynti loppukäyttäjille ja kansallisiin täytäntöönpanokertomuksiin sisältyvää kyselylomaketta tai mallia. Tätä täytäntöönpanovaltaa olisi käytettävä yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, 28 päivänä helmikuuta 2011 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011 mukaisesti[9].

(8)       Direktiivi 2006/12/EY on kumottu direktiivillä 2008/98/EY 12 päivästä joulukuuta 2010.

(9)       Direktiivi 2006/66/EY olisi näin ollen muutettava,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Muutetaan direktiivi 2006/66/EY seuraavasti:

1.           Korvataan 4 artiklan 3 kohdan c alakohta seuraavasti:

“c) johdottomissa työkaluissa 31 päivään joulukuuta 2015 saakka.”

2.           Korvataan 10 artiklan 4 kohta seuraavasti:

”4. Komissio voi säätää täytäntöönpanosäädöksillä siirtymäjärjestelyistä, joiden tarkoituksena on ottaa huomioon 2 kohdan vaatimusten täyttämisessä jossakin jäsenvaltiossa esiintyvät vaikeudet, jotka aiheutuvat erityisistä kansallisista olosuhteista. Kyseiset täytäntöönpanosäädökset annetaan 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

Komissio säätää täytäntöönpanosäädöksillä viimeistään 26 päivänä syyskuuta 2007 yhteisistä menetelmistä, joilla lasketaan kannettavien paristojen ja akkujen vuosittainen myynti loppukäyttäjille. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.”

3.           Korvataan 12 artiklan 6 kohdan kaksi ensimmäistä virkettä seuraavasti:

”6. Siirretään komissiolle valta antaa 23 a artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä liitteen III mukauttamiseksi tai täydentämiseksi tekniikan ja tieteen kehityksen huomioimiseksi.”

4.           Kumotaan 12 artiklan 7 kohta.

5.           Korvataan 15 artiklan 3 kohta seuraavasti:

”3. Siirretään komissiolle valta antaa 23 a artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tämän artiklan 2 kohdassa vahvistettuja yksityiskohtaisia sääntöjä, erityisesti kyseisessä kohdassa tarkoitettuja vastaavien olosuhteiden arviointia koskevia perusteita."

6.           Korvataan 17 artikla seuraavasti:

”17 artikla

Rekisteröinti

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että kukin tuottaja rekisteröidään. Rekisteröintiä koskevat samat menettelyvaatimukset jokaisessa jäsenvaltiossa.

Siirretään komissiolle valta antaa rekisteröintivaatimuksia koskevia delegoituja säädöksiä 23 a artiklan mukaisesti.”

7.           Korvataan 18 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2. Jäsenvaltioiden on julkistettava 1 kohdassa tarkoitetut toimenpide-ehdotukset ja niiden perustelut sekä ilmoitettava ne komissiolle ja muille jäsenvaltioille.

8.           Muutetaan 21 artikla seuraavasti:

a)      Korvataan 2 kohta seuraavasti:

”2. Jäsenvaltioiden on varmistettava, että kaikkien kannettavien paristojen ja -akkujen sekä kaikkien ajoneuvoparistojen ja -akkujen teho ilmoitetaan tuotteissa näkyvin, selkein ja pysyvin merkinnöin viimeistään 26 päivänä syyskuuta 2009. Siirretään komissiolle valta antaa 23 a artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joissa vahvistetaan tätä vaatimusta täydentäviä yksityiskohtaisia sääntöjä, mukaan lukien viimeistään 26 päivänä maaliskuuta 2009 annettava säädös tehon ja asianmukaisen käytön määrittämistä koskevista yhdenmukaisista ohjeista.”

b)      Korvataan 7 kohta seuraavasti:

”7. Siirretään komissiolle valta antaa 23 a artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, jotka koskevat poikkeusten myöntämistä tässä artiklassa säädettyjen merkintävaatimusten noudattamisesta.”

9.           Korvataan 22 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2. Kertomukset on laadittava kyselylomakkeen tai mallin mukaisesti. Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksillä näitä kertomuksia koskevan kyselylomakkeen tai mallin 24 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen. Kyselylomake tai malli on lähetettävä jäsenvaltioille kuusi kuukautta ennen kertomuksen kattaman ensimmäisen ajanjakson alkua.”

10.         Lisätään 23 a artikla:

”23 a artikla

Siirretyn säädösvallan käyttäminen

1. Siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä tässä artiklassa säädetyin edellytyksin.

2. Siirretään 12 artiklan 6 kohdassa, 15 artiklan 3 kohdassa, 17 artiklassa ja 21 artiklan 2 ja 7 kohdassa tarkoitettu valta komissiolle määräämättömäksi ajaksi tämän direktiivin voimaantulopäivästä.

3. Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 12 artiklan 6 kohdassa, 15 artiklan 3 kohdassa, 17 artiklassa ja 21 artiklan 2 ja 7 kohdassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, päätöksessä mainittuna päivänä. Päätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

4. Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

5. Edellä olevan 12 artiklan 6 kohdan, 15 artiklan 3 kohdan, 17 artiklan ja 21 artiklan 2 ja 7 kohdan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kahdella kuukaudella”.

11.         Korvataan 24 artikla seuraavasti:

”24 artikla

Komiteamenettely

1. Komissiota avustaa direktiivin 2008/98/EY 39 artiklalla perustettu komitea*.

Kyseinen komitea on asetuksessa (EU) N:o 182/2011 tarkoitettu komitea.

2. Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa.

__________________

*EUVL L 312, 22.11.2008, s. 3”

2 artikla

Saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä

1.           Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin 1 artiklan 1 kohdan noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan 18 kuukauden kuluessa direktiivin voimaantulosta. Niiden on viipymättä toimitettava nämä säännökset komissiolle kirjallisina.

2.           Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

3.           Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

3 artikla

Voimaantulo

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

4 artikla

Osoitus

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 26.3.2012.

Euroopan parlamentin puolesta                    Neuvoston puolesta

Puhemies                                                       Puheenjohtaja

[1]               EUVL L 266, 26.9.2006, s. 1. Direktiivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna direktiivillä 2008/103/EY (EUVL L 327, 5.12.2008, s. 7–8).

[2]               Ehdotus: Vaikutusten arviointi keskeisistä neuvoston muutoksista komission ehdotukseen paristo- ja akkudirektiiviksi (marraskuu, 2004), saatavilla internetissä osoitteessa: http://register.consilium.eu.int/pdf/en/04/st14/st14372.en04.pdf.

[3]               Lyijyparisto- ja akkuja koskeva kielto: Analysis of an amendment to Article 4 in the Council common position for adopting a Directive on batteries and accumulators and waste batteries and accumulators and repealing 91157/EEC (marraskuu, 2005), saatavilla internetissä osoitteessa: http://www.europarl.europa.eu/comparl/envi/pdf/externalexpertise/ieep_6leg/batteries.pdf.

[4]               Komission kertomus on saatavilla verkko-osoitteesta http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52010DC0698:EN:NOT

[5]               Komission lausuma on saatavilla osoitteessa: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:055:0019:0020:FI:PDF

[6]               EUVL C […], […], s. […].

[7]               EUVL C […], […], s. […].

[8]               EUVL L 266, 26.9.2006, s. 1.

[9]               EUVL L 55, 28.2.2011, s.13.

Top