EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0406

KOMISSION TIEDONANTOEUROOPAN PARLAMENTILLEEuroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti neuvoston kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen antamiseksi Euroopan kulttuuriperintötunnusta koskevasta Euroopan unionin toimesta

/* KOM/2011/0406 lopullinen - 2010/0044 (COD) */

52011PC0406

/* KOM/2011/0406 lopullinen - 2010/0044 (COD) */ KOMISSION TIEDONANTOEUROOPAN PARLAMENTILLEEuroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti neuvoston kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen antamiseksi Euroopan kulttuuriperintötunnusta koskevasta Euroopan unionin toimesta


2010/0044 (COD)

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

neuvoston kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen antamiseksi Euroopan kulttuuriperintötunnusta koskevasta Euroopan unionin toimesta

1. TAUSTA

Päivä, jona ehdotus on toimitettu Euroopan parlamentille ja neuvostolle (asiakirja KOM(2010) 76 lopullinen – 2010/0044 COD): | 11. maaliskuuta 2010 |

Päivä, jona alueiden komitea on antanut lausuntonsa: | 9. kesäkuuta 2010 |

Päivä, jona Euroopan parlamentti on vahvistanut ensimmäisen käsittelyn kantansa: | 16. joulukuuta 2010 |

Päivä, jona muutettu ehdotus on toimitettu: | Ei sovelleta. |

Päivä, jona neuvoston kanta on vahvistettu: | 19. heinäkuuta 2011 |

2. KOMISSION EHDOTUKSEN TAVOITE

Euroopan kulttuuriperintötunnuksen yleisinä tavoitteina on vahvistaa Euroopan unionin kansalaisten ja erityisesti nuorten tunnetta kuulumisesta unioniin Euroopan historian ja kulttuuriperinnön yhteisten arvojen ja piirteiden pohjalta, edistää kansallisen ja alueellisen monimuotoisuuden arvostamista ja lisätä kulttuurien välistä vuoropuhelua.Tätä varten tunnuksen avulla pyritään korostamaan historiallisesti ja kulttuurisesti ja/tai Euroopan unionin rakentamisessa tärkeässä asemassa olleiden eurooppalaisten kohteiden symboliarvoa, lisäämään niiden tunnettuutta ja parantamaan EU:n kansalaisten tietämystä Euroopan historiasta ja Euroopan unionin rakentamisesta ja yhteisestä mutta monimuotoisesta kulttuuriperinnöstä eritoten Euroopan yhdentymisprosessin perustana oleviin demokraattisiin arvoihin ja ihmisoikeuksiin liittyen.

Tunnuksen odotetaan myös lisäävän kulttuurimatkailua ja tuovan näin mahdollisesti taloudellista hyötyä.

3. HUOMAUTUKSET NEUVOSTON KANNASTA

3.1 Neuvoston ensimmäisen käsittelyn kantaa koskevat yleiset huomautukset

Komissio voi täysin hyväksyä neuvoston kannan, joka on tulos kolmen toimielimen rakentavista neuvotteluista. Kanta noudattaa komission alkuperäisen ehdotuksen keskeisiä tavoitteita ja taustalla olevaa toimintamallia.

3.2 Sopimukseen pääsy neuvoston kannasta

Neuvoston kanta syntyi tuloksena toimielinten välisistä tiiviistä neuvotteluista, jotka käytiin Euroopan parlamentin hyväksyttyä kantansa ensimmäisessä käsittelyssä 16. joulukuuta 2010. Epävirallisissa ja teknisissä kokouksissa on päästy kompromissiin useista avoimista kysymyksistä.

Neuvottelujen tuloksena pysyvien edustajien komitea pääsi yhteisymmärrykseen yhteisen kannan tekstistä 15. huhtikuuta 2011. Euroopan parlamentin kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan puheenjohtaja Doris Pack lähetti 9. toukokuuta 2011 puheenjohtajavaltio Unkarille kirjeen, jossa todettiin, että jos neuvosto vahvistaa ensimmäisessä käsittelyssä kannakseen pysyvien edustajien hyväksymän tekstin (jolle on vielä tehtävä oikeudellinen ja kielellinen tarkistus), hän aikoo suosittaa kulttuuri- ja koulutusvaliokunnalle ja sen jälkeen koko parlamentille täysistunnossa, että neuvoston kanta hyväksyttäisiin ilman tarkistuksia parlamentin toisessa käsittelyssä. Koulutus-, nuoriso-, kulttuuri- ja urheiluneuvosto pääsi tältä pohjalta asiasta poliittiseen yhteisymmärrykseen 19. toukokuuta 2011.

Tärkeimmät seikat, joista käytiin neuvotteluja ja päästiin sopimukseen kolmen toimielimen kesken, ovat seuraavat:

- Euroopan kulttuuriperintötunnus on alkuvaiheessa avoin ainoastaan jäsenvaltioille. Toimen ensimmäisen arvioinnin aikana tarkastellaan, onko sen maantieteellistä kattavuutta aiheellista laajentaa.

- Kohteiden valinta tapahtuu joka toinen vuosi, jotta tunnuksen saaneiden kohteiden määrä ei nousisi liian nopeasti, sillä se voisi haitata uuden tunnuksen yleistä laatua ja arvostusta.

- Useilla samassa jäsenvaltiossa sijaitsevilla kohteilla on mahdollisuus keskittyä tiettyyn teemaan ja tehdä yhteinen hakemus (”Kansalliset teemakohteet”).

- ”Rajatylittävät kohteet” lasketaan pelkästään hakemusmenettelyn aloittaneen jäsenvaltion kiintiöön, jottei hallinto turhaan monimutkaistuisi ja ettei kiintiön käyttäminen yhteisiin kohteisiin ehkäisisi jäsenvaltioita ottamasta niihin osaa.

- Tekstissä säilytettiin siirtymäsäännökset, joita sovelletaan erityisesti kohteisiin, joille on jo myönnetty tunnus aikaisemman hallitustenvälisen aloitteen puitteissa. Säännöksiä kuitenkin yksinkertaistettiin, ja todettiin selkeämmin, että tänä aikana nämä kohteet arvioidaan uuden aloitteen kriteerien perusteella ja että niiden on noudatettava samaa menettelyä kuin muidenkin kohteiden.

4. PÄÄTELMÄ

Komissio kannattaa täysin toimielinten välisten neuvottelujen tuloksia ja voi näin ollen hyväksyä neuvoston ensimmäisen käsittelyn kannan.

Top