Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC0331(06)

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

OJ C 75, 31.3.2009, p. 41–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

31.3.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 75/41


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

(2009/C 75/15)

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

YHTEENVETO

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”SOBAO PASIEGO”

EY-nro: ES-PGI-005-0478-28.06.2005

SAN ( ) SMM ( X )

Tämä tiedotustarkoituksiin laadittu yhteenveto sisältää tärkeimmät tiedot eritelmän pääkohdista.

1.   Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen:

Nimi:

Subdirección General de Calidad Diferenciada y Agricultura Ecológica, Dirección General de Industria y Mercados Alimentarios, Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino — España

Osoite:

Paseo de la Infanta Isabel, no 1

28071 — Madrid

ESPAÑA

Puhelin:

+34 913475394

Faksi:

+34 913475410

Sähköposti:

2.   Ryhmittymä:

Nimi:

Asociación de Fabricantes de Sobaos Pasiegos y Quesadas de Cantabria

Osoite:

C/ Augusto González de Linares, 8 — bajo

39006- Santander

ESPAÑA

Puhelin:

+34 942290572

Faksi:

+34 942290573

Sähköposti:

afasque@viaflavia.com

Kokoonpano:

Tuottaja/jalostaja ( X ) Muu ( )

Sobao- ja quesada-leivonnaisten valmistajat

3.   Tuotelaji:

Luokka 2.4: Leipomo-, konditoria-, makeis- ja keksituotteet

4.   Eritelmä:

(Yhteenveto asetuksen (EY) N:o 510/2006 4 artiklan 2 kohdan mukaisista vaatimuksista)

4.1   Tuotteen nimi

”Sobao Pasiego”

4.2   Kuvaus

Sobao Pasiego valmistetaan taikinasta, joka muodostuu vehnäjauhoista, voista, sokerista, munasta ja eräistä vähäisinä määrinä käytetyistä muista ainesosista ja lisäaineista. Tuotteella on seuraavat ominaisuudet:

Tekniset ominaisuudet:

a)

Aistinvaraiset ominaisuudet: sisus voimakkaan keltainen, ulkopinta paahtunut, rakenne tiiviin pehmeä, makea, maussa tuntuu selkeästi voin aromi.

b)

Morfologiset ominaisuudet: painon mukaan tuote voidaan luokitella seuraavasti:

suuri: 130–180 g; keskikokoinen: 40–80 g; pieni: 20–40 g.

c)

Tarjontamuoto: Sobao Pasiego pakataan neliskulmaiselle paperialustalle, jonka taitellut reunat muodostavat pakkaukselle tyypilliset siivekkeet.

Fysikaalis-kemialliset ominaisuudet sekä niiden arvojen vaihteluvälit:

Kosteus:

15–20 %; proteiinipitoisuus: vähintään 4 %; rasvapitoisuus happohydrolyysin jälkeen: 24–32 %); glukoosi: vähintään 45 %; tuhka: enintään 1,70 %; veden aktiivisuus: 0,7–0,9 %).

Mikrobiologiset ominaisuudet:

On noudatettava lainsäädännössä vahvistettuja teknisiä hygieniavaatimuksia.

4.3   Maantieteellinen alue:

Määritelty maantieteellinen alue käsittää seuraavat kunnat Kantabriassa: Anievas, Arenas de Iguña, Astillero (El), Bárcena de Pie de Concha, Camargo, Cartes, Castañeda, Cieza, Corrales de Buelna (Los), Corvera de Toranzo, Entrambasaguas, Liérganes, Luena, Marina de Cudeyo, Medio Cudeyo, Miengo, Miera, Molledo, Penagos, Piélagos, Polanco, Puente Viesgo, Reocín, Ribamontán al Mar, Ribamontán al Monte, Riotuerto, San Felices de Buelna, San Pedro del Romeral, San Roque de Riomiera, Santa Cruz de Bezana, Santa María de Cayón, Santander, Santillana del Mar, Santiurde de Toranzo, Saro, Selaya, Suances, Torrelavega, Vega de Pas, Villacarriedo, Villaescusa, Villafufre.

4.4   Alkuperätodisteet:

Jäljempänä luetellut tekijät osoittavat, että sobao-leivonnaiset ovat peräisin määritellyltä maantieteelliseltä alueelta:

Tuotteen ominaisuudet: Tyypillisistä valmistusmenetelmistä johtuvat Sobao Pasiegon erityisominaisuudet, jotka on esitetty kohdissa 4.2 ja 4.5.

Valvonta, jolla taataan tuotteen jäljitettävyys ja siten myös alkuperä.

Huomioon otettavat näkökohdat:

Sobao-leivonnaiset valmistetaan ja pakataan yksinomaan SMM-tuotteen valmistajien rekisteriin merkityissä laitoksissa.

Laitokset on tarkastettava ennen niiden merkitsemistä rekisteriin ja sen jälkeen säännöllisin väliajoin niiden pitämiseksi SMM-tuotteen valmistajien rekisterissä.

Sobao-leivonnaiset on valmistettava kohdassa 4.5 kuvaillun menetelmän mukaan.

Ainoastaan sobao-leivonnaiset, jotka ovat läpäisseet kaikki menettelyssä edellytetyt tarkastukset, voidaan saattaa markkinoille alkuperätakuulla ja numeroidulla etiketillä tai vastaetiketillä varustettuina.

Valvontaelin tekee säännöllisesti valmistusmenetelmään ja kaupan pitämiseen liittyviä tarkastuksia ja arviointeja.

Havaittaessa sääntöjenvastaisuuksia sovelletaan tarvittaessa asetuksessa säädettyä seuraamusjärjestelmää.

Tuotteelle tehdään fysikaalis-kemiallisia, aistinvaraisia ja mikrobiologisia testejä.

Kun tuote on läpäissyt tarvittavat tarkastukset ja arvioinnit, kohdassa 4.7 mainittu valvontaelin antaa luvan numeroitujen etikettien tai vastaetikettien käyttöön, jolla varmistetaan tuotteen jäljitettävyys.

4.5   Valmistusmenetelmä:

1.

Sobao Pasiego valmistetaan seuraavista ainesosista: voi (26 % ± 3), sokeri (26 % ± 4) (sakkaroosi), tuore muna (19 % ± 6), vehnäjauho (26 % ± 4). Pieninä määrinä käytetyt ainesosat: dekstroosi, glukoosi ja suola (0,3 % ± 0,3), ja taikinaan voidaan lisätä myös raastettua sitruunankuorta, anista tai rommia.

2.

Seuraavien lisäaineiden käyttö sallitaan:

Leivinjauhe: (1,5 % ± 1,5), säilöntäaine: kaliumsorbaatti, enintään 1,5 grammaa taikinakiloa kohti, voiaromi ja kosteuttava aine.

Sobao-leivonnaisten valmistus käsittää seuraavat vaiheet:

1.

Taikinan sekoittaminen.

2.

Annostelu.

3.

Paistaminen.

4.

Jäähdyttäminen.

5.

Pakkaaminen: tuotantolaitoksista lähtevät tuotteet pakataan asianmukaisiin pakkauksiin ja etiketöidään ja merkitään asiaankuuluvalla tavalla kuljetusta varten.

6

Säilytys: tuotetta ei saa säilyttää pakastettuna.

4.6   Yhteys maantieteelliseen alkuperään

Historialliset tekijät:

Eräiden kirjallisten lähteiden mukaan (esim. García Lomas ja Vega Ruiz) sobao oli alun perin leipätaikinan jäännöksistä, sokerista ja voista valmistettu leivonnainen. Alkuperäistä valmistusohjetta kehitettiin sittemmin lisäämällä taikinaan munaa, raastettua sitruunankuorta sekä anista tai rommia.

Sobao-leivonnaisen valmistuksessa tapahtui suuri edistysaskel, kun leipätaikina korvattiin korkealaatuisella vehnäjauholla ja muiden ainesosien annostusta muutettiin. García Lomasin teoksen ”Los Pasiegos” (1986) mukaan nykyaikaisen sobao-leivonnaisen kehitti Eusebia Hernández Martín. Tieto perustuu kyseisen keittäjättären pojan kirjoittamaan kirjeeseen, jossa mainitaan seuraavaa: ”Olin perillä siitä, että edesmennyt äitini loi leipätaikinasta valmistetun perinteisen sobao-leivonnaisen pohjalta nykyaikaisen version, jonka valmistukseen käytetään vehnäjauhoja. Tämä tapahtui noin vuonna 1896, jolloin äitini avioitui 19-vuotiaana isäni Joaquín Lason kanssa. Äitini kuoli La Vegassa 25-vuotiaana vuonna 1902. Hän jätti jälkeensä yhden tyttären ja kolme poikaa, joista minä vuonna 1897 syntyneenä olin vanhin”.

Huomautettakoon vielä, että J. Calderón Escalada mainitsee vuonna 1946 tekemässään tutkimuksessa sanoista, jotka eivät esiinny espanjan kielen perussanakirjassa, mutta joita käytetään Santanderin maakunnan ylänköalueen laaksoissa, sanan ”sobau” ja määrittelee sen seuraavasti: ”Jauhoista, munasta, sokerista ja voista tietyllä tavalla taitellun paperin päällä uunissa paistettu leivonnainen, jollaisia morsian tarjosi hääpäivänään ystävättärilleen”.

Nykyinen maine: Kantabrian suuren tietosanakirjan mukaan sobao on ”vähintään sata vuotta vanha tuote, joka on äärimmäisen suosittu”.

Maatalous-, kalastus- ja elintarvikeministeriön toimittamassa Espanjan perinnetuotteiden luettelossa (Inventario Español de Productos Tradicionales) mainitaan, että Sobao Pasiego on ”yksi Kantabrian tyypillisimmistä tuotteista, jota valmistettiin alun perin Vega de Pasissa ja joka nykyisin tunnetaan kaikkialla Espanjassa.”

Inhimilliset tekijät:

Pienjalostajien osaaminen ja ammattitaito ovat auttaneet Sobao Pasiegon omaleimaisuuden säilymistä vuosien varrella muuttumattomana kaikkialla SMM-alueella.

Sobao-leivonnaisessa vehnäjauhoista, voista, munasta ja sokerista syntyy tuote, jossa yhdistyvät voistaan tunnetun alueen kulttuuriset erityispiirteet.

Maantieteellisen alueen ja tuotteen erityisluonteen tai maineen välinen syy-yhteys:

Sobao Pasiegon ja sen maantieteellisen valmistusalueen välinen yhteys perustuu ennen muuta perinteisestä valmistusmenetelmästä johtuvaan maineeseen ja erityisluonteeseen, jotka on kuvailtu kohdassa 4.2.

Sobao Pasiego on Pas-jokea ympäröivän alueen tyypillinen tuote, mikä ilmenee useista edellä olevien kaltaisista viittauksista. Inhimilliset tekijät ovat vuosien saatossa taanneet tuotteelle sen nauttiman arvostuksen ja maineen. Niiden ansiosta on kehittynyt sukupolvelta toiselle siirtynyt osaaminen, joka on osa alueen kulttuuriperintöä. Siksi tuotteen nimessä mainitaan myös alue, jonka ansiota sen menestys on.

Maine ja arvostus ovat johtaneet siihen, että tuotteesta, jota vuosikymmenten ajan valmistettiin perinteisesti kodeissa tiettyjen erityistilaisuuksien (häät, juhlat, markkinat jne.) kunniaksi, on tullut yksi paikallisen elinkeinoelämän peruspilareista; alueen sobao-leivonnaisten tuotannosta yli 90 % sijoittuu Pas-joen ympäristöön.

Sobao Pasiegon tuotanto alkoi kehittyä — ja sen seurauksena tuotteen maine lisääntyä — viime vuosisadan toisella puoliskolla tuottajien siirryttyä Vega de Pasin ympäristöstä lähemmäs parempia kulkuyhteyksiä ja suurempia asutuskeskuksia edistääkseen tuotteen kauppaa kyseisillä paikkakunnilla ja sen toimittamista alueen muihin osiin.

Pas-joen ympäristö tunnetaan perinteisesti maitotuotteiden, kuten juustojen, jäätelön ja voin tuotantoalueena, ja sen maatalouden ilmasto-olosuhteet ovat erittäin suotuisat maidontuotannolle. Voi onkin yksi Sobao Pasiegon perusainesosista: se vaikuttaa ratkaisevasti tuotteen erityisluonteeseen ja erottaa sen muista samantyyppisistä leipomotuotteista, joiden valmistukseen käytetään muita rasvoja, kuten margariinia. Sekin on osoitus maantieteellisen alueen vaikutuksesta Sobao Pasiegon maineeseen ja erityisluonteeseen.

Sobao Pasiegon nauttima huomattava arvostus ja maine käy ilmi Espanjan eri alueilla toteutetusta tuoreesta kuluttajatutkimuksesta, jonka mukaan yhdeksän haastateltua kymmenestä tunsi tuotteen ja yli 73 % mainitsi sen erittäin arvostetuksi. Myös tuotteen alkuperä tunnetaan hyvin, sillä yli 80 % haastatelluista tiesi sen olevan peräisin Kantabriasta, ja vaikka kyseessä onkin erittäin pieni alue, yli 35 % osasi yhdistää sen Pas-joen alueeseen.

4.7   Valvontaelin

Nimi:

Oficina de Calidad Alimentaria de Cantabria (ODECA)

Osoite:

C/Héroes del 2 de Mayo, 27

39600 Muriedas (Cantabria)

ESPAÑA

Puhelin:

+34 942 26 98 55

Faksi:

+34 942 26 98 56

Sähköposti:

odeca@odeca.es

Luonne:

4.8   Merkinnät

Yleisessä lainsäädännössä edellytettyjen pakollisten merkintöjen lisäksi on mainittava

maantieteellisen merkinnän nimi: ”Sobao Pasiego”,

teksti ”Indicación Geográfica Protegida” tai ”IGP” (suojattu maantieteellinen merkintä — SMM).

Kaikki tiedot on sijoitettava samaan kenttään, ja ne on merkittävä näkyvin, luettavin ja lähtemättömin, muita etiketissä ilmoitettuja tietoja suuremmin kirjaimin.

Myös seuraavat tiedot on esitettävä valvontaelimen ennalta hyväksymässä etiketissä tai vastaetiketissä siten, etteivät ne peitä yleisessä lainsäädännössä edellytettyjä päällysmerkintöjä:

maantieteellisen merkinnän tunnus,

valvontaelimen antama numero,

valvontaelimen nimi.


(1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.


Top